ACTUALITATE
VIDEO.FOTO. Piersic la ANIVERSARE. LA MULȚI ANI. A primit CADOU cinematograful în care era să se NASCĂ. Momente MEMORABILE
Florin Piersic. Marele Florin Piersic. Unul dintre cei mai cunoscuţi şi mai îndrăgiţi actori români, clujeanul Florin Piersic împlineşte 86 de ani în 27 ianuarie.
În urmă cu 11 ani, de ziua sa, a dat nume unui cinematograf din Cluj-Napoca. Pe 26 ianuarie 2011 a fost inaugurat, după modernizare şi rebotezare, Cinema “Florin Piersic” din Cluj-Napoca. Atunci, aproape 1.000 de persoane au venit să-l felicite pe actor. Iar Florin Piersic a apărut călare, ca unul dintre personajele sale, “Mărgelatu”. Şi încă un amănunt: era să se nască în cinematograful Republica.
Milionul de euro pentru Cinematograful Florin Piersic
Pentru amenajarea cinematografului, Regia Autonomă de Distribuţie şi Exploatare a Filmului a alocat 720.000 de lei. Sala de cinema are 720 de locuri. Şi a fost amenajată cu aparatură de ultimă generaţie.
De asemenea, şi prin contribuţia municipalităţii, cinematograful a fost dotat cu un sistem de proiecţie -cu sunet dolby surround şi aparatură pentru difuzarea de filme în sistem 3D- în valoare de peste un milion de euro.
Piersic a apărut călare pe cal
Florin Piersic a sosit la inaugurarea cinematografului care îi poartă numele pe un cal de tracţiune. Şi a fost costumat în hainele personajului său “Mărgelatu”.
“Nici în visele mele cele mai frumoase nu mi-am imaginat că la 75 de ani, pe care îi împlinesc mâine, voi primi acest cadou. Nimic în viaţă nu mi-aş fi dorit mai mult decât să fie de faţă şi părinţii mei”, spunea Florin Piersic.
Era să se nască în cinematograf
El a povestit cum, în ziua naşterii sale, mama sa se afla la Cinematograful “Republica”, la filmul “Tarzan”, cu Johnny Weissmuller, de la care a plecat direct la maternitate.
“Deci eu, dintr-un cinematograf am plecat, iar la 11 ani, când eram elev, tot acolo mă duceam să văd filme şi stăteam în picioare în sală. Am fost douăzeci de ani călare pe cal şi pe situaţie. Eu locuiesc şi rămân până la sfârşitul vieţii mele în Cluj pentru că am mai multe motive. Am unde locui, dumneavoastră îmi sunteţi prieteni de ani, oriunde mă întâlniţi, dar mai ales în Piaţa “Mihai Viteazul”, unde este cinematograful “Florin Piersic”, nu vă jenaţi să veniţi la mine şi chiar să mă invitaţi la dumneavoastră acasă pentru că şi mie mi-e foame şi sete”, spunea, atunci, actorul clujean.
Născut în Cluj, locuieşte în Cluj
Actorul Florin Piersic s-a născut la 27 ianuarie 1936, la Cluj-Napoca, ca fiu al medicului veterinar bucovinean Ştefan Piersic şi al soţiei sale, Vera Piersic.
A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti în 1957, an în care a debutat în filmul „Ciulinii Bărăganului” şi a devenit actor al Teatrului Naţional din Bucureşti, unde a jucat până în 1990.
Cariera sa a cunoscut o ascensiune spectaculoasă după ce a interpretat rolul principal din filmul „De-aş fi Harap Alb” (1965). Rolul care i-a adus marea popularitate a fost Mărgelatu. A jucat roluri dintre cele mai diverse, în mii de reprezentaţii teatrale şi peste 50 de filme.
Actor de teatru şi film, regizor
Printre altele, sin filmografia sa fac parte „Haiducii lui Şaptecai” (1970, regia D.Cocea), „Aventuri la Marea Neagră” (1972, regia S. Stiopul), „Războiul de Independenţă’ (1977, regia D. Năstase, S. Nicolaescu, G. Vitanidis) – serial TV, „‘Drumul oaselor” (1980, regia D.Năstase), „Trandafirul galben” (1982, regia D. Năstase), „Colierul de turcoaze” (1985, regia G.Vitanidis), „În fiecare zi mi-e dor de tine” (1987, regia G. Vitanidis), „Fix alert” (regia Florin Piersic Jr., 2005), comedia „Eminescu versus Eminem” (regia Florin Piersic Jr., 2005), scurt-metrajul „Rating” (regia Sorin Misiariantu, 2007) etc.
În 1980, i-a fost conferit premiul Uniunii Cineaştilor din Romania (UCIN) pentru rolurile din „Drumul oaselor” şi „Rug şi flacără”.
A interpretat peste 70 de roluri în spectacole jucate pe marile scene ale ţării: „Oameni şi şoareci” de John Steinbeck, în regia regretatului Alexandru Finţi, piesă în care a interpretat rolul lui Lennie, „Dulcea pasăre a tinereţii” de Tennesse Williams, unde i-a avut ca parteneri pe Carmen Stănescu şi George Calboreanu, „Zbor deasupra unui cuib de cuci” – în rolul indianului.
A fost regizorul spectacolelor „Logodnicele aterizează la Paris” (2001) şi „Strada care urcă la cer” (2004) în care a interpretat rolurile principale.
Căsătorii. Copiii lui Florin Piersic
În anii ’60 Florin Piersic s-a căsătorit cu actriţa Tatiana Iekel, care i-a dăruit şi primul copil, pe Florin Jr, actor şi regizor apreciat. A doua soţie a fost tot o actriţă, Anna Szeles, alături de care a devenit tată pentru a doua oară.
În 1985, Anna Széles a cerut şi a obţinut divorţul şi s-a stabilit în Ungaria, împreună cu fiul lor, Daniel. În 1993, Florin Piersic s-a recăsătorit cu Anna Torkiev, originară din Cluj-Napoca.
(MaAv)
sursa fotografiilor: https://radupadurean.wordpress.com/
Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger


Miercuri, 2 aprilie, mai multe străzi din comuna Florești nu vor avea apă potabilă, din cauza unor lucrări la rețeaua de alimentare.
Datorită unor lucrări programate la rețeaua de alimentare cu apă potabilă, în data de 02.04.2025, se va întrerupe furnizarea apei potabile în localitatea Florești.
Miercuri, 2 aprilie, între orele 8:00 – 16:00, vor fi afectate următoarele străzi:
- Avram Iancu (nr. 1-423 partea dreaptă)
- Muzeul Apei
- Stadionului
- Cășanilor
- Digului
- Someșului
- Plopilor
- Tineretului
- Horea
- Cloșca
- Crișan
- Morii
- Lazu
- Lazu Morii
- Trandafirilor
- Andrei Mureșanu
- Gheorghe Doja
- Barbu Lăutaru
- Mihail Kogălniceanu
- Nicolae Bălcescu
- Tudor Vladimirescu
- Simion Bărnuțiu
- Sportului
- Balastierei
- Cardinal Iuliu Hossu
- Colonia de Sub Deal
EVENIMENT
FOTO. Mașină în FLĂCĂRI la Vâlcele. Două echipaje de pompieri intervin pentru a stinge incendiul

Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca intervin în aceste momente pentru stingerea unui incendiu care a cuprins un autoturism.
Mașina cuprinsă de flăcări se află la intrarea în localitatea Vâlcele.
Mașină în FLĂCĂRI la Vâlcele
Potrivit reprezentanților ISU Cluj, flăcările se manifestă generalizat. Din fericire nu există victime. La intervenție iau parte două echipaje de pompieri.
Revenim cu amănunte.
Foto: ISU Cluj
EVENIMENT
Trei minori, luați la bătaie de suporteri „U” Cluj după derby-ul cu CFR de pe Cluj Arena. Un băiat a ajuns la spital

Trei minori au fost atacați de un grup de persoane, luni seară, după meciul dintre „U” Cluj și CFR Cluj, jucat pe stadionul Cluj Arena. Unul dintre ei a ajuns la spital.
Potrivit IPJ Cluj, luni, în jurul orei 23, trei minori cu vârste între 14 și 17 ani au fost atacați de un grup de persoane, în zona podului Elisabeta din Cluj-Napoca. Cei trei au fost luați la bătaie, una dintre victime ajungând la spital cu răni.
Minor de 14 ani, „băgat în spital” de suporterii „U” Cluj
Tinerii, suporteri ai CFR Cluj, ar fi fost atacați de un grup de suporteri ai „U” Cluj.
„La data de 31 martie, în jurul orei 23:15, polițiștii din cadrul Poliției municipiului Cluj-Napoca au fost sesizați de o unitate medicală din municipiu cu privire la faptul că un minor de 14 ani s-a prezentat la spital, existând suspiciunea că ar fi fost victima unei agresiuni fizice.
Din primele verificări a rezultat că acesta, în timp ce se afla pe podul pietonal Elisabeta din Cluj-Napoca, ar fi fost agresat în urma unui conflict spontan izbucnit între mai multe persoane.
Trei minori, atacați de un grup de persoane
Polițiștii s-au deplasat la fața locului și, în urma primelor cercetări, au stabilit că trei minori, cu vârste cuprinse între 14 și 17 ani, ar fi fost agresați fizic de mai multe persoane.
În cauză au fost demarate cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de lovire sau alte violențe și tulburarea ordinii și liniștii publice. Investigațiile sunt în desfășurare pentru identificarea tuturor persoanelor implicate, stabilirea împrejurărilor exacte ale incidentului și dispunerea măsurilor legale”, a transmis IPJ Cluj.
Fani „U” Cluj, atacați de fani CFR înainte de meci
Potrivit surselor Cluj24, anterior meciului de pe Cluj Arena, un grup de tineri suporteri ai „U” Cluj au fost urmăriți și bruscați de suporterii echipei din Gruia, care le-au furat steagurile și fularele cu însemnele echipei, după cum se poate observa în imaginile de mai jos.
Episodul întâmplat după încheierea meciului ar fi fost o retaliere a suporterilor „U” Cluj pentru cele întâmplate anterior. Potrivit surselor Cluj24, băiatul de 14 ani ar fi fost rănit cu o sticlă.
EDUCATIE
Emil Boc, profesor voluntar de istorie în cadrul programului de mentorat pentru Bacalaureat: „Acolo mă mai pricep și eu”

Primarul Emil Boc a anunțat că intenționează să se înscrie ca profesor voluntar de istorie în cadrul programului de mentorat inițiat de Primăria Cluj-Napoca pentru pregătirea elevilor pentru examenul de Bacalaureat.
Programul, desfășurat la Centrul pentru Tineret, a atras până acum 56 de tineri, care vor beneficia, începând din 7 aprilie, de meditații gratuite la română, matematică, istorie și alte discipline esențiale pentru Bac.
Edilul a felicitat echipa Centrului de Cultură Urbană, asociațiile implicate și profesorii voluntari, peste 10 până în acest moment, care au ales să contribuie la succesul elevilor.
„Ieri s-au încheiat înscrierile pentru programul de mentorat pentru pregătirea elevilor pentru Bacalaureat. Este o inițiativă a primăriei prin care, la Centrul pentru Tineret, 56 de tineri care s-au înscris până acum vor beneficia, începând din 7 aprilie, de meditații la română, matematică, istorie și celelalte discipline pentru Bacalaureat, oferite de profesori, voluntari. Cei care nu își pot permite alte forme de pregătire, pot avea această participare într-un program de pionierat în România de pregătire pentru Bacalaureat.
Primarul Emil Boc intenționează să se înscrie ca voluntar
Îi felicit pe colegii mei de la Centrul de Cultură Urbană, pe asociațiile de profil care s-au implicat, pe profesorii voluntari, peste 10 până în momentul de față. Dacă timpul îmi permite, și eu o să mă înscriu pentru a putea să susțin unele lecții de istorie, unde acolo mă mai pricep și eu pentru a pregăti pentru Bacalaureat elevii pentru dimensiunea de istorie. Le recomand tuturor profesorilor care au disponibilitatea și pregătirea necesară să se implice, dacă pot să o facă și să ajute”, a declarat primarul Emil Boc, la Ziua Live.
„Acesta e Clujul adevărat”
Programul se dorește a fi un sprijin pentru elevii care nu își permit alte forme de pregătire, oferindu-le acces la educație de calitate, printr-un proiect de pionierat la nivel național.
„Iată o idee mai măruntă, dar care face diferența și arată forța Clujului comunitar. Când toți au lucruri bune ca idei și încearcă să le promoveze, putem reuși. (…) Să dăm mână de la mână, să ne ajutăm unii pe alții și să putem avea un oraș cu o performanță educațională cât mai mare. Acesta e Clujul adevărat, luăm inițiativa și ne ajutăm noi în primul rând înainte de a ne ajuta alții”, a mai arătat edilul.
Programul „Mentorat pentru Bacalaureat”
Programul Mentorat pentru Bacalaureat este susținut de Primăria Cluj-Napoca prin Serviciului Programe pentru Tineret și voluntarii Asociației Beard Brothers. Mentorii sunt voluntari și oferă pregătire gratuită pentru următoarele discipline: matematică (M1 și M2), limba și literatura română, istorie, geografie, fizică, logică, psihologie și sociologie.
Elevii interesați s-au putut înscrie în program până în 31 martie, printr-un formular disponibil online.
Sesiuni gratuite de pregătire pentru bacalaureat
După finalizarea înscrierilor, în perioada mai – iunie 2025 vor începe sesiunile de pregătire pentru examenul de bacalaureat, care se vor desfășura la Centrul pentru Tineret, strada Iuliu Maniu, nr. 1. Orarul va fi optimizat pentru a se potrivi atât cu disponibilitatea mentorilor, cât și cu programul școlar al elevilor.
Toate sesiunile de pregătire vor fi susținute de mentori voluntari, profesioniști și studenți cu experiență în domeniile respective, care își vor dedica timpul și cunoștințele pentru a sprijini elevii în pregătirea lor pentru examenul de bacalaureat.