Connect with us

CULTURA

VIDEO FOTO. Ouă de Paști decorate de ELEVII unei școli clujene. Adriana Irimieș: „Tradițiile din județ vor avea viitor”

Publicat


Elevii Școlii Gimnaziale „Iuliu Hațeganu” din Cluj-Napoca au participat la un atelier destinat decorării tradiționale a ouălor de Paști, sub îndrumarea profesoarei coordonatoare Delia Bob și a consultantului artistic Claudiu Cubleșan, din partea Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj (CJCPCT). Evenimentul a avut loc la Biblioteca Județeană „Octavian Goga”.

„Ieri am fost la Dej, acolo ne-am pregătit de o întâlnire cu 40 de copii, dar bunul Dumnezeu ne-a ajutat să ne întâlnim cu aproape 150 pentru că ei asta așteaptă, să le arătăm frumusețea tradițiilor noastre”, spune Adriana Irimieș, managerul CJCPCT.

Instituția derulează de peste doi ani proiecte pentru a promova cultura tradițională în rândul tinerilor și, mai ales, al copiilor.

„S-au organizat ateliere de încondeiat și vopsit ouă, așa cum, în curtea bunicilor, fiecare dintre noi a trăit anii copilăriei vopsindu-le cu frunze adunate din grădină și fierbându-le în coji de ceapă.

Încondeiatul ouălor nu aparține doar unei zone din România, colegii mei din echipa de cercetare au realizat ample materiale și programe de cercetare prin care ies la iveală diferite aspecte legate de acest meșteșug”, adaugă Irimieș.

Tradițiile din județ vor avea viitor

Primul ou a fost încondeiat de aceasta în mijlocul celor 150 de copii din Dej.

„E ca și cum te-ai așeza pe iarbă, ai privi cerul și ai putea să respiri oxigen în procent de sută la sută. Cultura tradițională are nevoie de viitor. Atâta vreme cât noi suntem înconjurați de copii, înseamnă că munca noastră are viitor, iar tradițiile din județul nostru vor avea.

Fără publicul care ne urmărește activitățile, noi am fi singuri. Menirea noastră e conturată de faptul că în rândul urmăritorilor sunt și copii. Pentru mine, ca manager, promovarea activităților instituției noastre ocupă un loc prioritar și consider că atâta vreme cât ai lângă tine pe copii și pe Dumnezeu, ai totul”, susține aceasta pentru Cluj24.

Un atelier cu zâmbete

Elevii Școlii Gimnaziale „Iuliu Hațeganu” au preluat responsabilitatea de a oferi un viitor obiceiurilor locale, decorând la rândul lor ouăle de Paști.

Aceștia au urmat pașii indicați de consultantul artistic Claudiu Cubleșan, cu care s-au împrietenit. O fetiță a vrut să îi ghicească vârsta.

„Ne poți spune câți ani ai?”, a întrebat ea.

„Câți îmi dai?”, a răspuns Claudiu.

„Douăzeci și șase”, a presupus fata.

„M-ai făcut mai bătrân”, a spus, amuzat, consultantul.

„Douăzeci și doi”, a intervenit o colegă.

„Ai ghicit!”, a zis el.

De-a lungul atelierului, a trecut pe la fiecare elev pentru a se asigura că a înțeles pașii pe care trebuie să îi urmeze pentru a decora ouăle. În tot acest timp, în surdină se auzea muzică tradițională.

Ouă din Țara Lăpușului cu motive tradiționale: „Țăranul a copiat tot timpul obiectele care îl înconjoară”

Copiii au trasat cu condeiul mai multe linii pe acestea, din care au desenat greble și inimi, în spiritul modelelor din Țara Lăpușului, o regiune din nord-vestul depresiunii Transilvaniei.

„Țăranul a copiat tot timpul obiectele care îl înconjoară, așa se face că diferite modele de pe ouă sau ceramică sunt inspirate din natură sau gospodărie.

Alte motive specifice zonei sunt: fierul plugului, furca, coarnele berbecului, frunza de stejar, floare în ghiveci”, spune Cubleșan pentru Cluj24.

La sfârșit, liniile de ceară au fost puse deasupra unei lumânări pentru a se topi, lăsând modelul făcut cu condeiul.

„A absolvit Facultatea de Etnologie din Cluj-Napoca și sperăm să se reintroducă și masterul care a fost scos din cauza numărului mic de canditați din ultima vreme. E păcat, eu urmez masterul la București, grație pandemiei”, a spus Adriana Irimieș.

Tradiție și tehnologie: „Am reușit să aplic ceea ce mi-am propus când am preluat această misiune”

Deși a împiedicat desfășurarea spectacolelor organizate de CJCPCT, pandemia a adus și lucruri bune pentru echipă.

„Această perioadă nu a fost ușoară, cred că orice om din cultură a suferit enorm pentru că orice proiect cultural impune prezența față în față a celui care prestează și a celui care consumă, însă ne-am adaptat.

Am reușit să aplic ceea ce mi-am propus ca manager, când am preluat această misiune – nu îmi place să o numesc funcție – și anume, promovarea culturii tradiționale din județul Cluj. Primul lucru a fost reorganizarea site-ului care a durat jumătate de an.

L-am revitalizat, alături de pagina de Facebook și canalul de YouTube, astfel că pandemia ne-a ajutat. Cele trei mijloace de promovare au atins cote nebănuite”, menționează Adriana.

Potrivit spuselor sale, raportul de activitate pe anul 2021 arată un procent de 280% vizite pe site-ul „Tradiții Clujene”, iar pagina de Facebook cu același nume a ajuns la 17 mii de urmăritori.

Promovarea tradiției clujene pe timp de pandemie

Deși nu s-au mai putut organiza spectacole, instituția a desfășurat întâlniri în aer liber cu copiii pentru a promova tradiția locală.

„Cred că e momentul ca județul Cluj să arate lumii întregi că în acest spațiu de la poalele Apusenilor există încă tradiții și viață vie în lumea satului. Pentru mine este o adevărată onoare că avem mulți iubitori de cultură tradițională”, punctează managerul.

Cărțile instituției, acum disponibile online, gratuit

CJCPCT oferă acces gratuit la cărțile disponibile pe site pentru a încuraja documentarea asupra acestei teme.

„Editorialele instituției sunt rezultatele proiectelor efectuate de către echipa de cercetare. Obișnuim la fiecare sfârșit de an să lansăm materiale scrise și în imagini, cum e albumul nostru, <<Fotografia – document etnografic>> din anul 2021.

Conform legii, nu comercializăm aceste materiale, dar se pot obține printr-o simplă cerere pe mail, traditii@traditiiclujene.com, unde presa și orice organizație, asociație sau instituție de cultură pot solicita materialele pentru informare, ele fiind gratuite”, explică Irimieș.

Răsfoind cărțile pe internet: „Iubesc evoluția, tehnologia și tot ce ne aduce lumea modernă”

CJCPCT a introdus un program nou pe site prin care utilizatorii pot răsfoi filă cu filă cărțile virtuale.

„Iubesc evoluția, tehnologia și tot ce ne aduce lumea modernă. Multă lume spune că nu este bun un anumit program, eu nu sunt de acord.

Fiecare oportunitate pe care Dumnezeu ne-a dăruit-o prin mințile luminate trebuie folosită constructiv, și atunci, bineînțeles că se finalizează cu proiecte frumoase”, conchide artista clujeancă.

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Tânără dispărută la Cluj. Are 15 ani. Motocicliștii au dat alerta și o caută alături de familie. Sunați la 112 dacă o vedeți

Publicat

De

Tânără dispărută la Cluj

O tânără de 15 ani din Cluj-Napoca este căutată de părinți, care au cerut și ajutorul comunității de motocicliști.

Fata are 15 ani și a fost văzută ultima dată miercuri, 24 iulie, în jurul orei 18.30.

Tânără dispărută la Cluj. Are 15 ani. Motocicliștii au dat alerta și o caută alături de familie. Sunați la 112 dacă o vedeți

Albu Patrisia Andrada, a plecat voluntar din zona Oașului și nu mai poate fi contactată.

“Telefonul este închis, prietenii ei nu știu nimic, părinții ne-au cerut ajutorul. Haideți să ieșim la căutări”, este apelul celor de la Comunitatea Moto Cluj – Asociația CMC către toți motocicliștii clujeni și nu numai.

Oricine are informații despre tânără sau  au văzut-o sunt rugați să sune la 112.

Semnalmentele tinerei

Albu Patrisia Andrada are 15 ani și a fost văzută ultima la ora 18.30.

Ea purta triocu negru, pantaloni negri de trening, papuci sport albi cu inscripție albastră Nike.

Are părul lung, negru, prins în coadă și ochi verzi.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

CTP Cluj: Stația Traian Vuia Nord va fi SUSPENDATĂ pe toată durata lucrărilor la Park & Ride-ul de la aeroport

Publicat

park&ride 3

CTP Cluj anunță că stația de transport în comun Traian Vuia Nord va fi suspendată pe toată durata lucrărilor la Park & Ride-ul de la aeroport.

„Incepand cu data de 25.07.2024 vor demara lucrarile de interventie in carosabil pe strada Traian Vuia, la obiectivul de investitii Park&Ride.

CTP Cluj: Stația Traian Vuia Nord va fi SUSPENDATĂ pe toată durata lucrărilor la Park & Ride-ul de la aeroport

In aceasta etapa de lucrari se impune blocarea traficului pe banda 1 de circulatie pe sensul de intrare in oras. Astfel, pe durata desfasurarii lucrarilor, statia de imbarcare / debarcare calatori ʺTraian Vuia Nordʺ, va fi suspendata”, a comunicat CTP.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Clujul are un canal, ce facem cu el? Canalul MORII, istorie și prezent în peisajul urbanistic al orașului

Publicat

canalul morii

Veneția are Canal Grande, Amsterdamul și Bruge-ul au fiecare o mulțime de canale, unul mai frumos ca altul, Cluj-Napoca are Canalul Morii. Timp de zeci de ani, autoritățile s-au jucat de-a „uite canalul, nu e canalul”. Peste tot în Europa, un astfel de curs de apă ce traversează o urbe este mană cerească. Rățuște, peștișori, pe alocuri promenade cu bărcuțe, sunt doar câteva atracții ale unui astfel de canal. 

Canalul Morii sau Canalul Morilor din Cluj-Napoca (în maghiară Malomárok) este un canal artificial, o ramură a Someșului Mic care curge aproximativ paralel cu acesta pe o distanță de 7,2 km.

canalul morii

VIDEO FOTO. Clujul are un canal, ce facem cu el? Canalul MORII, istorie și prezent în peisajul urbanistic al orașului

Pornind din Someș la marginea părții vestice a orașului, curge pe toată lungimea străzilor Cardinal Iuliu Hossu și Andrei Șaguna, străpunge cartierele Mărăști și Bulgaria, unde se se reîntâlnește cu râul.

Concret, Canalul Morii se desprinde de Someș chiar la intrarea în orașul Cluj-Napoca, lângă microhidrocentrala de pe Someșul Mic. Porțiunea din canal până la Parcul Rozelor e cea mai sălbatică din întreg traseul, fără amenajări.

canalul morii

La intrarea pe strada George Barițiu, Canalul Morii e acoperit de dale betonate, până la strada Andrei Șaguna – doar pentru o porțiune, căci în Piața Mihai Viteazul canalul e din nou acoperit, iar pe dalele betonate au fost ridicate, o vreme, gherete comerciale, mai ales pe strada Argeș.

Scurt istoric

Conform unui document din 1558, consiliul orașului a ordonat săparea unui canal pentru a igienizarea râului Someș în oraș. Prima atestare a barajului de la începutul canalului lângă Mănăștur datează din secolul al XVI-lea.

Acesta a fost folosit pentru a controla cantitatea de apă eliberată în Canalul Morii, care era suficientă pentru a face să funcționeze morile de făină de pe malurile Canalului.

Un baraj nou, mai înalt, a fost construit la sfârșitul anilor 1970, după care debitul de apă în șanțul morii a fost aproape inexistent. Niciuna dintre morile de pe canal nu mai există în prezent.

moara

A fost o lucrare hidrologică de anvergură, care a angajat întreaga comunitate urbană și care a făcut posibilă creșterea numărului de mori care funcționau în oraș și diversificarea activității acestora.

Una dintre morile amplasate pe Canalul Morii era, de exemplu, Moara de Hârtie, amplasată între parcurile Rozelor și Victor Babeș. Construită în 1718 de Ordinul Iezuit și renovată în 1832, e cea mai veche clădire cu caracter industrial a orașului. După al doilea război mondial, clădirea a fost aproape distrusă.

Era 1933 când ultima moară de pe râu a fost demolată. E vorba de moara amplasată la intersecția străzilor ce acum se numesc Regele Ferdinand și George Barițiu.

canalul morii

Prezent

După ce ani de-a rândul, canalul a fost acoperit pe o porțiune, recent au început lucrările de decopertare pe str. George Barițiu, iar după decopertare urmează partea mai dificilă și anume igienizarea canalului și menținerea sa la cele mai înalte standarde de curățeni.

Neîngrijit, transformat într-o  ghenă de gunoi ce emana vara mirosuri pestilențiale, Canalul Morii se vrea redat orașului sub forma unei atracții urbanistice. Rățuștele sunt gata pregătite, mai trebuie să pregătim locuitorii, mai exact mentalitatea lor. Pentru că atâta timp cât se vor scoate din canalizare scutece și cârpe, nu putem avea pretenții prea mari.

Sursa: Wikipedia

Video: YouTube

 

 

 

Citește mai departe

EDUCATIE

Admitere la liceu Cluj. 3.670 de absolvenţi ai claselor a VIII-a au fost admiși. Ce școli au ales elevii de 10

Publicat

De

Admitere liceu Cluj

3.670 de absolvenţi ai claselor a VIII-a au fost admiși în învăţământul liceal de stat, în anul școlar 2024–2025, ca urmare a primei etape de repartizare computerizată, desfășurată miercuri, 24 iulie.

67 de elevi, dintre care 61 din județul Cluj, nu au putut fi admiși în prima etapă din cauza faptului că nu au completat suficiente opțiuni.

Admitere liceu Cluj. 3.670 de absolvenţi ai claselor a VIII-a au fost admiși

În prima etapă a repartizării computerizate în învăţământul liceal de stat au fost repartizați 3.670 de elevi din totalul celor 3.737 de elevi cu opțiuni completate, potrivit Inspectoratului Școlar Județean Cluj.

Repartizarea computerizată a absolvenților claselor a VIII-a, în învățământul liceal de stat, s-a desfășurat miercuri, 24 iulie 2024, în ordinea descrescătoare a mediilor de admitere, cu respectarea ordinii opțiunilor elevilor, așa cum sunt acestea consemnate în fișa individuală a fiecărui elev.

Cei mai mulți elevi sunt la filiera teoretică

Pe filiere educaționale, 2.387 de candidați au fost repartizați la filiera teoretică, iar 1.283 de candidați la filiera tehnologică.

La nivelul județului Cluj, distribuția candidaților din județul Cluj repartizați, în județ, pe tranșe de medii, pentru Admiterea 2024, se prezintă astfel:

Ce școli au ales elevii de 10

Cei 7 candidați cu media 10 de admitere au optat pentru următoarele unități de învățământ preuniversitar:

  • COLEGIUL NAȚIONAL ,,EMIL RACOVIȚĂ” CLUJ-NAPOCA (4),
  • LICEUL TEORETIC ,,LUCIAN BLAGA” CLUJ-NAPOCA (1),
  • LICEUL TEORETIC ,,NICOLAE BĂLCESCU” CLUJ-NAPOCA (1),
  • LICEUL TEORETIC ,,AVRAM IANCU” CLUJ-NAPOCA (1).

Citiți AICI mai multe despre elevii de 10 ai Clujului la Evaluarea Națională

De asemenea, au precizat reprezentanții IȘJ Cluj, au fost admiși în etape anterioare repartizării computerizate din data de 24 iulie 2024:

  • 646 de elevi la specializări în cadrul filierei vocaţionale;
  • 17 elevi în învăţământul militar;
  • 74 de elevi pe locurile speciale, rezervate candidaţilor cu CES;
  • 59 de elevi pe locurile speciale, rezervate candidaţilor de etnie rromă.

67 de elevi nu au putut fi repartizați în această etapă

67 de elevi, dintre care 61 din județul Cluj, nu au putut fi admiși în prima etapă, întrucât nu au completat suficiente opţiuni.

Aceștia vor intra în a doua etapă de repartizare, în perioada 12-20 august 2024, alături de candidații care au fost repartizați computerizat în prima etapă de admitere, dar nu și-au depus dosarele de înscriere în termen (25-30 iulie 2024), precum și de candidații care nu au participat în prima etapă de admitere.

81 de locuri disponibile în a doua etapă

La nivelul județului Cluj, în a doua etapă de repartizare, din cadrul Admiterii 2024, sunt disponibile 81 de locuri la liceu.

Repartizarea elevilor, în cadrul celei de a doua etape, va avea loc în perioada 19-20 august 2024, iar comunicarea rezultatelor candidaților repartizați în a doua etapă a Admiterii 2024, în învățământul liceal de stat, se va realiza conform procedurii stabilite la nivelul Comisiei județene de admitere, din cadrul I.Ș.J. Cluj.

Cum se pot înscrie la liceu elevii reveniți în țară, repatriați sau refugiați

Elevii reveniți în țară, repatriați, refugiați se pot înscrie în clasa a IX-a, independent de termenele din calendarele metodologiei de admitere în învățământul liceal de stat, profesioal, dual.

Aceștia vor urma procedura referitoare la echivalarea studiilor.

Toate informațiile și detaliile cu privire la admiterea în învățământul liceal de stat, învățământul vocațional și învățământul profesional, dual, precum și Broșura ADMITERE 2024, sunt disponibile și pot fi consultate pe site-ul Inspectoratului Școlar Județean Cluj.

 

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax