Connect with us

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Coadă la secțiile de votare din Cluj pentru alegerile prezidențiale din Republica Moldova și referendum pentru UE

Publicat


Cetățenii Republicii Moldova votează, duminică, la alegerile prezidențiale și referendumul pentru integrarea europeană, fiind așteptați la cele două secții de votare amplasate în cadrul Casei de Cultură a Studenților din Cluj-Napoca, deschise până la ora 21.

Ce se votează?

În această zi se organizează două scrutine concomitent: cel prezidențial și cel pentru referendum. Astfel, alegătorii își exprimă opțiunea pentru unul dintre cei 11 politicieni care candidează la președinția Republicii Moldova. În cazul celuilalt buletin de vot, alegătorii se vor exprima pro sau contra susținerii modificării Constituției în vederea aderării țării la Uniunea Europeană.

Prezența la vot

Până la ora 12:00, în fiecare secție au votat peste 250 de oameni.

„Pentru Cluj, noi ne așteptăm la 5.000-5.500 de oameni”, menționează președintele Biroului electoral, secția de votare 38/185, Anatolie Mocrac. La ultimele alegeri din 2020, în secțiile din Cluj-Napoca au votat 3500 de persoane, afirmă el.

Votul tău contează

O mare parte din persoanele care sunt așteptate să voteze la secțiile din Cluj sunt studenți. Întrebată de ce a ieșit astăzi la vot, Cătălina, o studentă basarabeancă a răspuns că ”e important să-ți valorifici drepturile de cetățean și să mergi la vot, mai ales dacă e să vorbim de referendum”.

”Acesta e un pas foarte important din istoria țării noastre. Eu am ieșit la vot pentru că e șansa mea să iau parte la scrierea istoriei propriei țări”, spune ea.

Cristina, o studentă masterandă, subliniază că dacă nu votezi, atunci nici nu ai dreptul să te plângi de situația din țară, pentru că nu ai făcut nimic ca să contribui la vreo schimbare.

În legătură cu referendumul, unii alegători și-au exprimat speranța în vederea unui parcurs european al Republicii Moldova.

Unul dintre ei a fost și Ion Curagău, un tânăr care s-a mutat mai bine de 10 ani în urmă în Cluj, iar acum locuiește cu familia într-un apartament din Florești.

„Sper să fie mai mulți pentru UE, deoarece asta înseamnă schimbare”, afirmă acesta.

Paula Mariuța

 

 

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Femeie accidentată pe trecerea de pietoni pe o stradă din Turda. A fost dusă la spital

Publicat

Tănăr de 20 de ani arestat la Cluj

Un accident de circulație a avut loc, duminică, pe strada Dragalina din Turda polițiștii constatând că o femeie, de 57 de ani, ar fi fost lovită de un autoturism, condus de un bărbat de 46 de ani, în timp ce se afla în traversarea părții carosabile pe trecerea pentru pietoni.

”În urma impactului, femeia a necesitat îngrijiri medicale, fiind transportată la spital.

Testările cu aparatul etilotest au indicat rezultate negative”, au spus polițiștii de la IPJ Cluj.

Șoferul s-a ales cu dosar penal pentru vătămare corporală din culpă.

Potrivit unor martori, șoferul nu ar fi văzut femeia pe trecerea de pietoni din cauza soarelui care i-a bătut în parbriz.

Citește mai departe

EVENIMENT

Dan Petrescu, după remiza CFR Cluj cu Petrolul Ploiești: Rezultatul e echitabil la ce s-a jucat

Publicat

Dan Petrescu

Antrenorul CFR Cluj, Dan Petrescu, consideră că remiza albă din meciul de sâmbătă seara cu Petrolul Ploiești este un rezultat echitabil.

”Petrolul, foarte bine organizați, joacă simplu, nu se complică. Îi va fi greu oricărei echipe să câștige aici. Rezultatul e echitabil, la ce s-a jucat cred că rezultatul de egalitate e cel corect.

Toate meciurile am creat foarte multe ocazii. Și datorită adversarului care a stat foarte bine în teren. Vvem jucători de atac care n-au putut să joace. Soluțiile au fost cam puține.

Trebuie să câștigăm următorul meci și atunci vom putea spera la mai mult. Lupta e foarte mare. Va fi un meci cu Sepsi la fel de greu”, a spus Petrescu.

Citește mai departe

EVENIMENT

Tamponare cu 3 mașini pe strada Traian Vuia din Cluj-Napoca. Două persoane, la spital

Publicat

tamponare

Un accident rutier, o tamponare în care au fost implicate 3 autoturisme, a avut loc duminică dimineața pe str. Traian Vuia la intersectie cu strada Branului din Cluj-Napoca.

Din informațiile ISU Cluj, care a intervenit cu 2 ambulanțe SMURD și 2 autospeciale, în urma accidentului au fost două persoane, o femeie și un bărbat, transportate la UPU pentru investigații medicale.

Cele două persoane au în jur de 40 de ani.

Citește mai departe

CULTURA

Gala Opera Fantastica la Cluj. Fondurile obținute, direcționate către Asociația Autism Transilvania

Publicat

Marți, 12 noiembrie 2024, începând cu ora 19:00, la Auditorium Maximum din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca Asociația pentru Muzică, Artă și Cultură din București și Asociația Autism Transilvania din Cluj-Napoca, organizează Gala Opera Fantastica, dedicată aniversării a celei de-a X-a ediții a proiectului „Suflet in culori”.

Gala, prezentată de muzicologul Luminița ARVUNESCU, inițiatoarea proiectului Opera Fantastica, îi va avea ca invitați pe soprana Laura TĂTULESCU, mezzosoprana Roxana CONSTANTINESCU, tenorul suedez Kristofer LUNDIN și baritonul Mihai DAMIAN, acompaniați de Orchestra Filarmonicii de Stat „Transilvania” dirijată de Maestrul Cristian MANDEAL.

Biletele sunt disponibile pe ENTERTIX.RO, MYTICKET.RO și la Agenţia de Bilete a Filarmonicii din Cluj-Napoca, fondurile obținute în urma vânzării acestora vor fi direcționate către Asociația Autism Transilvania, care aniversează 18 ani de când și-a deschis porțile, cu sute de copii care i-au trecut pragul, și vor susține programul de educație non-formală „Vreau să fiu independent – Împreună prindem aripi!.

Programul va oferi copiilor și tinerilor cu autism posibilitatea de a intra în contact cu diverse meserii, prin 5 ateliere vocaționale. Toate eforturile sunt îndreptate spre dezvoltarea, în timp, a unui serviciu permanent de ateliere protejate/economie socială și mediere pentru încadrarea în muncă, fie independentă, fie asistată parțial sau total.

Despre proiectul ,,Suflet în Culori’’

Proiectul caritabil ,,Suflet în Culori’’a luat ființă în 2014 ca o îmbinare a dorinței Asociației pentru Muzică, Artă și Cultură din București de a oferi sprijin pentru persoanele aflate în dificultate și copiii diagnosticați cu autism din București. Începând cu 2022, cu ocazia concertului de închidere a turneului național FIORI E COLORI, Asociația pentru Muzică, Artă și Cultură și-a dorit din nou să susțină cauza copiilor cu autism și în alte orașe ale României.

Astfel, acest concert a fost dedicat copiilor cu autism aflați în grija Asociației Autism Transilvania din Cluj-Napoca, iar fondurile obținute din vânzarea biletelor au fost direcționate către programele de terapie desfășurate de peste 18 ani în comunitatea clujeană.

În edițiile precendente, fondurile au fost direcționate către Asociația Help Autism din București.

Despre proiectul ,,Opera fantastica”

Inițiate, coordonate și moderate de Luminița Arvunescu, Seratele OPERA FANtastica sunt – atât întâlniri cu Excelența, cât și întâlniri ”de suflet”.

Un proiect ce a înregistrat pe banda memoriei publicului bucureștean, pe lângă recitaluri și concerte de excepție, confesiuni și pilde personale dintre cele mai prețioase din partea unor artiști precum: sopranele Nelly Miricioiu, Anita Hartig, Leontina Văduva, Adela Zaharia sau Brigitta Kele, mezzosoprana Ramona Zaharia, tenorii Ioan Hotea și Teodor Ilincăi, baritonii Iordache Basalic și Bogdan Baciu, dirijorul Gabriel Bebeșelea, etc.

Despre Asociația Autism Transilvania

Asociaţia Autism Transilvania, prezentă de peste 18 ani în comunitatea clujeană, este furnizor acreditat și licențiat de servicii sociale.

Prin specialiștii săi, asociația oferă o largă paletă de servicii sociale, de educare și recuperare, adresate copiilor și tinerilor cu tulburări din spectrul autist și alte cerințe educative speciale. Luptăm să schimbăm percepția eronată asupra autismului, să producem o schimbare în mentalitatea și atitudinea socială față de persoanele cu autism.

Pe lângă serviciile de terapie specializate, prin programul ,,Vreau să fiu independent! – Împreună prindem aripi’’, dorim să creăm contextul ca beneficiarii să își descopere și dezvolte interese specifice care se pot transforma în abilități necesare dobândirii unui loc de muncă, în cadrul a cinci ateliere vocaționale.

Este un program complex, care are nevoie de susținere pe termen lung, persoanele fizice și juridice care aleg să se implice având satisfacția că pot face cu adevărat diferența în viața tinerilor noștri și a familiilor acestora.

Proiectul poate fi susținut prin donații în contul: RO76BTRLRONCRT00H3438905 deschis la Banca Transilvania. Mai multe informații despre activitatea asociației pot fi găsite pe www.autismtransilvania.ro.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax