ADMINISTRAȚIE
VIDEO FOTO. Clujenii reclamă TĂIERI de copaci în parcul din Gheorgheni. Ce spune Primăria Cluj-Napoca
Mai mulți clujeni au sesizat Cluj24 despre tăieri de copaci care ar avea loc în parcul de la capătul liniei 3 din Gheorgheni.
„Au venit doi muncitori cu o mașină de Brașov si au inceput sa taie copacii din parculetul de langa piata volanta (de la capatul liniei 3) din Gheorgheni, situat intre str. Detunata si Alexandru Vaida Voievod, peste drum de garajele troleelor”, ne-a scris unul dintre ei.
VIDEO FOTO. Clujenii reclamă TĂIERI de copaci în parcul din Gheorgheni. Ce spune Primăria Cluj-Napoca
Iată în continuare răspunsul primit de la Primăria Cluj-Napoca:
„Terenul pe care sunt efectuate toaletările/tăierile de arbori este identificat cu numărul cadastral 269104, imobil proprietate privată în suprafață de 5.827 m2.
Tăierile au fost efectuate în baza unui act de punere în valoare, emis de Ocolul Silvic Cluj.
Potrivit prevederilor L.46/2008, Art. 6, alin 3 – recoltarea și valorificarea lemnului din vegetația forestieră de pe terenurile din afara fondului forestier național sunt la latitudinea proprietarilor”.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
POLITICA
VIDEO George Simion:Ajut crescătorii de animale, nu îi oblig să își omoare sursa de venit. Planul Simion pentru Agricultură (PE)
Președintele AUR, George Simion, a mers la o fermă de păsări din Blaj, județul Alba. Acesta acuză guvernele PNL-PSD că România a devenit o țară de import, deși are un potențial agricol și zootehnic uriaș.
„Planul Simion pentru agricultură prevede implementarea lanțului scurt, pentru ca hipermarketurile să fie obligate în primul și în primul rând să se alimenteze, să facă loc pe rafturi acestor producători locali din țara noastră, dând astfel de lucru românilor și lăsând banii în țară”, a spus George Simion, într-un videoclip postat pe Facebook.
Liderul AUR a stat de vorbă cu proprietarul unei ferme de păsări , care nu își poate vinde marfa în marile magazine.
„Avem piață de desfacere în diverse magazine, în 2-3 județe din jur. Nu am reușit să intrăm în hipermarketuri. Suntem prea mici, nici nu ne-au răspuns la ofertă. Eu aș vrea să fie chestia asta, cum e în Grecia și în alte țări, cel mai apropiat fermier aprovizionează zona lui”, a spus fermierul.
Acesta crește și porci bazna, o rasă românească, dezvoltată pe teritoriul Transilvaniei.
Mâncăm carne de porc din import
„Rasa asta, dacă acum 15 ani mergeam prin sate să găsesc ultimele exemplare, am găsit locuri izolate, sate uitate de lume, i-am adus, i-am adunat și înmulțit”, a spus fermierul, care susține că afacerea locală a fost distrusă de pesta porcină.
„Nu mai avem voie să ucidem mistreții, urșii, noi trebuie să ucidem activitatea economică a românilor, să nu mai producem nimic, să mâncăm carne de porc din Ungaria, Polonia, Germania. Porcii altora sunt mai buni decât porcii noștri, crescuți în aer liber în România”, a conchis George Simion.
România, cu un potențial agricol imens, a ajuns să depindă de importurile de produse alimentare, pierzându-și capacitatea de a se autosusține. Planul Simion pentru agricultură vizează o reformă profundă care urmărește refacerea sectorului zootehnic și dezvoltarea capacităților locale de prelucrare, astfel încât produsele românești să ajungă direct pe masa consumatorilor, fără a mai trece prin lanțuri de importuri costisitoare.
Susținerea fermelor zootehnice
Planul începe prin susținerea fermelor zootehnice și oferirea de finanțare accesibilă pentru dezvoltarea acestora. Printr-un sistem de subvenții direcționate și credite garantate de stat, fermierii români vor avea resursele necesare pentru a crește producția de carne, lapte și alte produse animaliere, reducând astfel importurile și sprijinind independența alimentară a României.
Pentru a reduce dependența de importuri și a stimula producția internă, Planul Simion prevede creșterea valorii subvențiilor în domeniile agricole unde importurile sunt ridicate, dar unde România are potențialul de a produce local. Astfel, culturile și sectoarele agricole precum legumicultura, fructele și produsele lactate, unde cererea este mare și există posibilități de dezvoltare locală, vor beneficia de sprijin financiar suplimentar.
Creșterea acestor subvenții va încuraja fermierii români să investească în aceste culturi și va stimula apariția unor lanțuri de aprovizionare locale, contribuind la stabilitatea alimentară a țării și la reducerea costurilor pentru consumatori. Această abordare strategică, susținută de Partidul AUR, va permite României să-și folosească eficient resursele și să devină mai competitivă în domenii esențiale pentru consumul intern.
CMF: 11240014
EVENIMENT
FOTO. „Cum să ne creștem copiii în era digitală?” – Platforma educațională ”4moms.ro” lansată, în premieră, la Cluj-Napoca
Cinema – Teatru ”Florin Piersic” Cluj-Napoca a fost, marți, gazda, în premieră, a unei conferințe de amploare, având ca temă principală ”Cum să ne creștem copiii în era digitală” la care au fost prezenți, printre alții, psihologi, dar și experți parenting, adicție sau cyberbulling. Cu această ocazie s-a lansat noua platformă educațională ”4moms.ro”, care își propune să vină în ajutorul mamelor cu informații verificate și aplicabile și cu idei care să îmbunătățească viața de zi cu zi a familiilor.
Părinții și viitorii părinți, profesorii și alți profesioniști din domeniul educației și psihologiei au avut oportunitatea de a participa la conferința despre efectele tehnologiei asupra educației și dezvoltării copiilor.
În cadrul acesteia, au fost prezente diferite personalități, dintr-o varietate de domenii, care au venit în ajutorul părinților depășiți de provocările vieții de părinte. Printre ei s-au regăsit:
– cunoscutul psiholog clinician și psihoterapeut relațional György Gáspár, autor al cărților ”Copilul invizibil” (prima carte de parenting altfel publicată în România), ”Revoluția iubirii”, o altfel de poveste despre atașament și relații, #LoveIsFun – iubirea și sexul în același pat,
– dr. Oana David, profesor universitar în cadrul Departamentului de Psihologie Clinică şi Psihoterapie şi director al Clinicii Universitare ”Babes-Bolyai-PsyTech”, cercetător în domeniul dezvoltării unor intervenţii psihologice inovative bazate pe tehnologie (ex. online, gamificate, prin realitate virtuală), va vorbi despre cum utilizăm tehnologia în reglarea emoțiilor.
• Mirela Retegan, fondatoarea Găștii Zurli și a emisiunii Antrenorul Părinților, autoare a unor cărți de parenting, a oferit o ”pledoarie pentru imperfecțiune”, referindu-se la provocările prin care trebuie să treacă o femeie care este și mamă.
Platformă dedicată tuturor mamelor
Organizatorii conferinței au lansat noua platformă educațională ”4moms.ro”, care își propune să vină în ajutorul mamelor cu informații verificate și aplicabile, să construiască o comunitate puternică, unde mamele se pot simți înțelese și apreciate, dar și să ofere idei noi care să îmbunătățească viața de zi cu zi a familiilor.
După fiecare conferință, doritorii vor putea accesa informațiile pe această platformă.
,Este o conferință în premieră, dedicată impactului tehnologiei asupra dezvoltării emoționale a copiilor și adolescenților. Scopul principal al conferinței este găsirea atât pentru viața părinților, cât și pentru viața copiilor un echilibru între utilizarea tehnologiei în acest sens pozitiv și diminuarea efectelor excesului de tehnologie pentru că se va vorbi inclusiv de partea de adicție de tehnologie”, a declarat pentru Cluj24 Geanina Simion, una din organizatoarele evenimentului.
Soluții pentru problemele legate de tehnologie
În cadrul evenimentului s-au oferit soluții, dar și răspunsuri la toate nelămuririle, căci toți participanții au putut să se conecteze la niște link-uri care au fost afișate pe ecran.
O parte din banii obținuți din bilete vor fi donați Centrului Comunitar ”Dezmir”, pentru ca 120 de copii din familii defavorizate, care nu-și pot permite să călătorească, să învețe geografie și istorie utilizând tehnologia.
Andreea Ungur
EVENIMENT
Experiențe exclusive de shopping, la RIVUS. Brandul italian Patrizia Pepe va deschide o locație premium în proiectul IULIUS
RIVUS, proiectul mixed-use dezvoltat de companiile IULIUS și Atterbury Europe, va aduce în exclusivitate la Cluj-Napoca branduri și concepte noi de magazine.
Proiectul RIVUS dezvoltat la Cluj-Napoca va cuprinde o diversitate de produse și servicii destinate tuturor categoriilor de public și va oferi experiențe de shopping premium.
Patrizia Pepe va deschide o locație premium la RIVUS
Iubitoarele brandului Patrizia Pepe se vor putea bucura de ținute versatile, dar sofisticate, care combină fără efort practicitatea de zi cu zi cu eleganța potrivită momentelor speciale. Clienții vor fi întâmpinați într-un spațiu modern, care reflectă un nou tip de feminitate: senzuală, îndrăzneață, curajoasă și sigură pe sine.
Pe lângă zona de retail, RIVUS va cuprinde și funcțiuni office, culturale, de entertainment și un parc generos, fiind gândit ca o destinație sinonimă cu stilul de viață cosmopolit.
RIVUS aduce branduri în exclusivitate la Cluj-Napoca
RIVUS este un proiect mixed-use ce va include o varietate de funcțiuni într-un singur complex și va crea un loc dinamic și vibrant, adaptat nevoilor comunității din Cluj-Napoca. Acesta va fi dezvoltat pe modelul ansamblurilor urbanistice realizate de IULIUS în Iași și Timișoara, ce au devenit centre dominante de shopping și lifestyle în aceste zone ale ţării.
Proiectul va aduce în oraș branduri în exclusivitate, care, în prezent, pot fi accesate doar în București.
„Selecția de branduri pentru RIVUS urmărește să ofere o experiență completă și de cea mai bună calitate, astfel că vom aduce în Cluj-Napoca și un segment de branduri care să satisfacă și cele mai exigente și sofisticate gusturi. Unul dintre acestea este Patrizia Pepe, care continuă să cucerească iubitorii de modă cu croielile sale rafinate, siluetele senzuale și detaliile îndrăznețe și va veni la RIVUS cu un concept inovator, în linie cu ADN-ul mărcii, ce interpretează colecțiile și accesoriile într-o manieră contemporană. Una dintre direcțiile pe care ni le-am propus în urmă cu ceva timp este ca publicul nostru să aibă acces și la branduri premium, în tendințe, de notorietate, recunoscute pentru calitate și originalitate. Aceste așteptări ne-au fost, de altfel, confirmate și prin intermediul sondajelor pe care le-am realizat atunci când s-a născut ideea acestui nou proiect mixed-use”, a spus Oana Diaconescu, Head of Leasing Manager IULIUS.
Patrizia Pepe, expansiune în România
Colecțiile exclusiviste Patrizia Pepe au ca principal scop accentuarea senzualității femeii, iar articolele vestimentare iconice și accesoriile au devenit recunoscute și apreciate de milioane de femei. Piesele îmbină perfect confortul unei ținute de zi cu zi cu tușa glamour potrivită însă pentru toate momentele importante, rezultând un stil multi-fațetat, urban-sofisticat.
„Expansiunea în România reprezintă un angajament clar față de viziunea strategică a Patrizia Pepe de a-și consolida prezența globală, păstrând în același timp valorile sale fundamentale de senzualitate, eleganță și inovație”, a declarat reprezentantul oficial Patrizia Pepe, Roberta Danesi.
La nivel global, Patrizia Pepe deține o rețea impresionantă de retail. Până în 2018, brandul opera 48 de magazine monobrand flagship, 19 outlet-uri, 7 showroom-uri, 46 de magazine în franciză, 20 de concesiuni în magazine de department și era prezent în 1.546 de magazine multibrand din întreaga lume. Această rețea extinsă subliniază atracția internațională a brandului și angajamentul său de a oferi modă de înaltă calitate unui public divers și exigent.
Despre RIVUS
Proiectul de reconversie urbană RIVUS este o investiție de peste 500 milioane de euro a companiilor IULIUS şi Atterbury Europe, prin intermediul căreia va fi redată comunității o fostă zonă industrială nevalorificată de 14 hectare. RIVUS se află în etapa de obținere a autorizației de construire, după ce, în luna august, a fost aprobat Planul Urbanistic Zonal de către Consiliul Local.
Conceptul proiectului RIVUS, primul proiect realizat de renumiții arhitecți olandezi UNStudio implementat în România, este inspirat din ceea ce și-a dorit comunitatea. RIVUS va integra:
- Cea mai mare suprafață de retail din România – 145.000 mp (integrând atât mall-ul – 120.000 mp, cât și facilitățile de retail complementare), într-un concept mixed-use care completează experiența de shopping cu servicii și facilități publice și de timp liber
- Peste 400 de magazine, inclusiv premiere regionale și naționale
- Peste 30 noi restaurante-concept și cafenele cu orientare spre râul Someș
- Fresh Market pentru producătorii autohtoni
- Un nou parc și spații verzi amenajate de peste 52.000 mp, cu 700 de copaci maturi și peste 100.000 de plante de diferite dimensiuni
- Grădină japoneză pe acoperiș, fațade înierbate și acoperiș verde
- Două clădiri industriale reconvertite în spații culturale, coworking și servicii
- Centru de live arts și sală de spectacole, funcțiuni culturale pentru prima dată integrată într-un proiect real-estate din România
- Concepte de entertainment pentru toate vârstele
- Cele mai noi tehnologii cinematografice, în premieră în Transilvania, și open air cinema
- Spații de birouri premium și green – 15.000 mp GLA
- Investiții în conectivitate și mobilitate: pod rutier și două pasarele pietonale peste Someș, modernizare străzi, piste de bicicletă, până la 4.800 de locuri de parcare, 1.200 de spații pentru biciclete etc.
EVENIMENT
VIDEO. Ninge în Cluj-Napoca și Florești. Primii fulgi de zăpadă din această iarnă. Ninsoare sănătoasă la Valea Ierii
Marți seara s-a înregistrat prima ninsoare din această iarnă în Cluj-Napoca și în Florești. Aici s-au așternut primii fulgi de zăpadă, astfel că au fost confirmate previziunile meteorologilor.
Clujenii au surprins ninsoarea pe strada Observatorului, dar și în cartierul Mănăștur din Cluj-Napoca, dar și pe străzi din Florești.
”Dacă ne uităm în calendar nu ar trebui să fim surprinși, e aproape jumătatea lunii noiembrie. Au fost primii fulgi, nu au apucat să se depună. Bradul a fost adus deja în Piața Unirii, astfel că se simte deja apropierea magiei Crăciunului”, a spus un cititor Cluj24.
La Cluj-Napoca se înregistrează marți seara o temperatură de 1 grad C.
În schimb, la Valea Ierii ninge serios, fiind așternut un strat de zăpadă. De asemenea, ninge și în zona de munte, la Mărișel și Vlădeasa, dar și în Sălicea.