Connect with us

EVENIMENT

VIDEO. FOTO. Câinii de la Centrul de Ecarisaj din Cluj-Napoca își caută stăpân. Mici sau mari, au nevoie de o casă primitoare

Publicat


O acțiune de adopție gratuită a câinilor are loc la Cluj-Napoca joi, 4 aprilie, de Ziua Internațională a Animalelor Fără Stăpân.

Aproape 300 de căței își caută stăpâni, iar pentru că este o zi de lucru, iar poate clujenilor le este greu să meargă pe strada Bolbâlnei, acțiunea se va repeta și sâmbătă, 6 aprilie.

Centrul de pe str. Bobâlnei, nr.65, este deschis azi până la ora 20.00.

VIDEO. FOTO. Câinii de la Centrul de Ecarisaj din Cluj-Napoca își caută stăpân. Mici sau mari, au nevoie de o casă primitoare

Chiar dacă ploua mărut, joi la amiază, 4 caței de la Centrul de Ecarisaj din Cluj erau deja adoptați. Dar sunt aproape 300 de patrupede, mici și mari care pot fi luați acasă.

Luminița a adoptat un puiuț mic și drăgălaș. Nu a mai avut până acuma câine, doar pisici. Dar spune că s-a gândit că va comunica mai bine cu un cățel așa că după două luni în care a venit pe la centru a decis să plece acasă cu unul.

„Animalele astea de rasă comună merită o șansă în plus față de cele de rasă, care sunt căutate de toată lumea. Aceșita, săracii, sunt mai năpăstuiți. Aici la centru sunt foarte bine îngrijiți. E curațenie, primesc mâncare, apă, afecțiune, au de toate.

Dar dacă îi adoptăm au ceva în plus și vom avea și noi un câștig”, spune Luminița.

Ea a văzut mulți câini la centru și se gânsește serios să adopte și un câine mai mare.

Sunt clujeni care ajută centrul și dau cățeii mai departe spre adopție

Și Tudor a luat joi un cățel. El și prietena lui au început să salveze animalele fără stăpân de 13 ani.

„Noi avem acasă 3 căței și 6 pisici. L-am văzut pe paginile de Facebook și am zic că-l luăm. I-am găsit deja căsuța, săptămâna viitoare pleacă la Baia Mare”, spune Tudor care, alături de prietena lui fac asta voluntar, ca să dea o șansă animalelor și care a luat acasă un puiuț.

El povestește că au găsit trei căței în noiembrie anul trecut în noiembrie, de abia născuți, pe margine drumului pe Vale Oltului. I-au luat acasă și abia acum au reușit să îi găsească o casă ultimului dintre ei.

„Am zis că nu mai luăm câini o perioadă, dar pe cel mic l-am luat. Îi promovam și noi pe Facebook. Și centrul îi promovează, dar problema e că sunt foarte mulți”, a mai spus Tudor.

Adoptați, nu cumpărați!

Dr. Mioara Macrinici, șefa Centrului de câini făra stăpân din Cluj-Napoca, spune că cest gen de acțiuni sunt foarte bune. Centrul este mediatizat, iar oamenii pot să vină sa adopte, nu să cumpere.

„Câinii sunt sterilizați, vaccinați, cipați, au carnet de sănătate, sunt deparazitați și nu mai cheltuie atâția bani. Deci mai bine iei un câine dintr-un adăpost decat să-l cumperi”, a declarat pentru Cluj24.ro dr. Macrinici, care a mai spus că acum sunt peste 290 de câni la centru.

Ce presupune adopția unui câine

Cei care vor să adopte un câine trebuie să fie siguri de acest lucru. Legislația prevede că un patruped luat dintr-un centru de ecarisaj poate fi adus înapoi, ca să nu fie abandonat pe străzi, dar e mult mai bine pentru aceste suflete să își găsească o familie.

„Noi îi sfătuim pe cei care vor să ia un câine să se gândească de două ori. Adopția trebuie să fie responsabilă.

Pentru că este ca și un copil, trebuie să te îngrijești de el și tratamentele costă”, explică șefa centrului.

Aproape toți câinii din centru au fost adoptați anul trecut. Dr. Macrinici spune că oamenii din Cluj vin și adoptă, dar cei mai mulți câini au fost luați de asociații care colaborează cu ONG-uri din Germania.

Totuși, numărul cățeilor duși din Cluj în Germania a scăzut de când a început războiul din Ucraina, pentru că asociațiile s-au implicat foarte mult ca să salveze animalele de acolo.

Cățeii din centru provin din rândul celor abandonați pe străzi

Marea majoritate a câinilor din centru sunt comuntari. Ajung aici pe baza solicitărilor clujenilor care îi vad pe străzi. Aceștia pot suna la Primărie sau direct la centru.

„Noi ne ducem și îi luăm când primim solicitări. Cei mai mulți sunt pui abandonați de obicei din zonele limitrofe ale Clujului, asta pentru că nu sunt alte centre pentru câini fără stăpân în zonă.

Și apoi oamenii știu că la Cluj-Napoca nu se fac eutranasii, dar și că sunt bine îngrijiți. Așa că îi iau cu mașina și îi lasă în cutii pe marginea drumului”, a mai spus dr. Mioara Macrinici.

Emil Boc a vizitat și el centrul și îi îndeamnă pe clujeni să adopte un cîine

Primarul Clujului, Emil Boc, a făcut și el o vizită la centrul de pe str. Bobâlnei 65. Acțiunea este organizată, de altfel, de Primărie, împreună cu Regia Autonomă a Domeniului Public Cluj-Napoca

„Așa cum știți, la Cluj-Napoca NU se eutanasiază câinii fără stăpân, iar la centrul de pe str. Bobâlnei sunt îngrijiți sute de căței care așteaptă o familie. Adopția este gratuită”, a transmis primarul pe pagina de Facebook îndemnândi-i pe clujeni să adopte un câine.

Boc a declarat azi că, având în vedere că este o zi ploioasă, i-a rugat pe cei de la centru să „repete„ acțiunea și sâmbătă, în 6 aprilie.

Deci cei care nu ajung joi la centru se pot duce sâmbătă să vadă cățeii, între orele 10.00 și 14.00.

Acte necesare adopției

Cei care vor să adopte un câine de la centrul din Cluj-Napoca au nevoie de câteva documente, astfel:

  • document de identitate (carte de identitate / pașaport)
  • act de spațiu (CF / contract de vânzare-cumpărare / dovadă plată impozit)
  • adeverință angajat sau cupon de pensie / dovada oricărei alte surse de venit.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

POLITICA

George Simion la Iași: “Suntem FORȚA care vine peste Chirica, Ciolacu și Ciucă”

Publicat

george simion

Alianța pentru Unirea Românilor a organizat un marș electoral la Iași la care au participat peste o mie de persoane. În timpul evenimentului, președintele AUR, George Simion, l-a acuzat pe primarul Iașiului, Mihai Chirica, de legături cu mafia imobiliară și i-a îndemnat pe românii din diaspora să vină acasă pe 9 iunie, ca să voteze.

„Am avut un premier care ne-a jignit pe noi, pe moldoveni. Am avut la conducerea acestui județ hoți și nu hoți deștepți, hoți de tablă. Tot ce propun și promit acești oameni este că o să fie alături de voi și că n-o să fure. Am și eu un băiat cum are și Mihai Chirica, dar n-am de unde să iau o vilă de 250.000 de euro cum a făcut-o primarul Iașului. De unde să începem ca să revenim la gloria din vremea lui Ștefan cel Mare și Sfânt? Atletul creștinătății.

George Simion la Iași: “Suntem FORȚA care vine peste Chirica, Ciolacu și Ciucă”

În primul rând, pe 9 iunie, să nu mai votăm pe hoțul Chirica și pe hoțul de tablă. Pe hoții care, timp de 34 de ani, n-au făcut decât să fure din avuția poporului român. Tot ce-au construit părinții și bunicii noștri cu greu, ei dau străinilor. Să le fie rușine pentru asta! Aici Mihai Chirica este un dictator slab și corupt care trebuie înlocuit îndată. I-a deranjat figura voievozilor noștri. I-a deranjat că facem recurs la istorie și că lumea o să-și aducă aminte că nu am stat întotdeauna în genunchi în fața străinilor”, a declarat George Simion, la Iași.

În timpul marșului, George Simion a lansat o provocare pentru liderii PSD-PNL, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă.

„Suntem forța care vine peste Ciolacu și peste Ciucă, îi dăm jos pe 9 iunie, nu au voie să câștige comasații, au bulibășit alegerile. Ei nu vor campanie electorală sau alegeri. Nu vor o dezbatere de idei. Cioloș, Ciolacu, Ciucă, Drulă, vă aștept la dezbateri, cu mine ca lider de partid, cu Cristian Terheș, Claudiu Târziu sau Gheorghe Piperea, cu Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei”, a subliniat George Simion.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Alin Tișe, pomenit la un miting electoral la Câmpia Turzii. Locuitoare din Șarât: A fost aici când am avut probleme

Publicat

Alin Tișe, președintele CJ Cluj

Locuitorii din Câmpia Turzii nu uită. În cadrul unei acțiuni electorale organizate de PNL Câmpia Turzii, o femeie din cartierul Șarât a vorbit despre implicarea președintelui CJ Cluj, Alin Tișe, în gestionarea unei crize petrecute în urmă cu aproape două decenii, pe vremea când acesta era prefect.

În cadrul unui miting electoral organizat de Partidul Național Liberal în Câmpia Turzii, o locuitoare a cartierului Șarât i-a adus laude public președintelui Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, pentru implicarea sa deosebită în gestionarea inundaților din toamna anului 2006, pe vremea când acesta era prefect.

„Un om deosebit, cunoaște cartierul”

Într-o discuție cu Dorin Lojigan, candidatul PNL pentru încă un mandat la Primăria Câmpia Turzii, femeia a rememorat momentele dificile prin care a trecut comunitatea locală în urmă cu aproape două decenii, dar și sprijinul deosebit oferit atunci de Alin Tișe, în calitate de prefect.

„Dânsul a fost prezent aici din momentul când am avut problema până s-a rezolvat. Este un om care se implică foarte mult”, a spus ea.

„Domnul Alin Tișe a fost un om deosebit, cunoaște cartierul, poate aproape la fel de bine ca dumneavoastră (Dorin Lojigan – n.red.). A fost aici când am avut probleme. Casele acestea din spate au fost toate sub apă”, a continuat femeia.

Inundațiile din toamna anului 2006 au afectat grav Câmpia Turzii, lovind peste 300 de gospodării. Pivnițele și curțile multor locuitori au fost inundate, iar activitatea unei școli a fost suspendată temporar.

Citește mai departe

EVENIMENT

Juniorii lui „U”, CAMPIONII Ligii Elitelor U16. Au ÎNVINS în finală pe Universitatea Craiova

Publicat

juniori u16

Juniorii Universității Cluj au devenit campionii Ligii Elitelor U16 la fotbal. Ei au învins în finală pe Universitatea Craiova.

„Suntem campionii Ligii Elitelor U16!

Juniorii antrenați de Ovidiu Sărmășan și Flavius Nistor s-au impus cu 4-3 la loviturile de departajare în finala cu Universitatea Craiova, după ce în timpul regulamentar de joc scorul a fost 1-1.

Juniorii lui „U”, CAMPIONII Ligii Elitelor U16. Au ÎNVINS în finală pe Universitatea Craiova

Oltenii au deschis scorul în minutul 62, însă echipa noastră a revenit pe final, Bota transformând în minutul 90 un penalty obținut de Orban. Buia, Tamaș, Bodnar și Ciortea au marcat la loteria penalty-urilor, iar Coșa a apărat al treilea penalty al craiovenilor”, scrie pe Facebook FC Universitatea Cluj.

Citește mai departe

CULTURA

FOTO. Scriitorul clujean care a donat 1000 de cărți despre pericolul drogurilor. Le-a tipărit din pensia proprie

Publicat

De

Scriitorul clujean Ștefan Vișan a publicat romanul ”Moartea albă” care are ca temă pericolul consumului de droguri. Volumul s-a dorit a fi un semnal de alarmă, astfel că autorul a tipărit, din propria pensie, 1000 de exemplare pe care le-a donat în 10 județe din România, prin intermediul inspectoratelor școlare județene, astfel încât să ajungă la cât mai mulți elevi.

”Am intuit încă din 2018 pericolul proliferării consumului de droguri într-o țară aș putea spune debusolată. Am pornit lupta sperând să i se alăture și alții.

Am scris (primul) o carte de literatură cu acest subiect, respectiv un roman intitulat <<Moartea albă>>, cu un mesaj de luptă împotriva drogurilor și consumului  acestora. Știam că o carte nu este o armă, dar ar putea deveni într-o anumită conjunctură.

O ediție de carte de o sută de exemplare mi s-a părut a fi mult prea puțin pentru ca mesajul său să ajungă la masa de tineri din toată țara”, a spus Vișan pentru Cluj24.

Din banii de pensie

scriitorul Vișan

Sriitorul a inițiat o campanie de atragere și a altor doritori să lupte împotriva acestui devastator flagel și s-a adresat principalelor tipografii din centrele de județ, solicitându-le să renunțe la cinci sute de lei din câștigul lor pentru a tipări câte o sută de exemplare pentru liceenii și studenții din județele respective.

”Răspunsul acestora a fost descurajator: <<domnule scriitor, noi lucrăm pe bani nu pe vise>>. Dar nu am cedat. Cu regret că nu am fost înțeles, am continuat să tipăresc, din banii de pensie, luni la rând, câte o sută de exemplare și să le donez inspectoratelor școlare în scopul amintit.

Am donat, astfel, pentru tinerii din zece județe ale țării inclusiv București, în total o mie de exemplare, care sper să se constituie  în o mie de potențiali tineri salvați de tentația consumului de droguri.

Mai sper în continuare ca exemplul meu să fie urmat de alți oameni de bine, în sensul de a mă ajuta să tipăresc în continuare alte exemplare pentru tinerii din celelalte județe ale țării”, a precizat Ștefan Vișan.

Apel la lupta contra drogurilor

Acesta s-a declarat convins că niciun părinte, în cel mai negru coșmar posibil, nu și-ar dori să-și vadă copiii căzuți în patima drogurilor, ajunși în final, în cel mai de jos grad al decăderii morale și fizice.

”Afirm, în continuare, că fiecare din noi avem datoria să luptăm cu toate forțele împotriva acestui flagel, actual cel mai mare dușman al ființei umane”, a subliniat scriitorul.

scriitorul

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax