EVENIMENT
VIDEO. FOTO. Câinii de la Centrul de Ecarisaj din Cluj-Napoca își caută stăpân. Mici sau mari, au nevoie de o casă primitoare
O acțiune de adopție gratuită a câinilor are loc la Cluj-Napoca joi, 4 aprilie, de Ziua Internațională a Animalelor Fără Stăpân.
Aproape 300 de căței își caută stăpâni, iar pentru că este o zi de lucru, iar poate clujenilor le este greu să meargă pe strada Bolbâlnei, acțiunea se va repeta și sâmbătă, 6 aprilie.
Centrul de pe str. Bobâlnei, nr.65, este deschis azi până la ora 20.00.
VIDEO. FOTO. Câinii de la Centrul de Ecarisaj din Cluj-Napoca își caută stăpân. Mici sau mari, au nevoie de o casă primitoare
Chiar dacă ploua mărut, joi la amiază, 4 caței de la Centrul de Ecarisaj din Cluj erau deja adoptați. Dar sunt aproape 300 de patrupede, mici și mari care pot fi luați acasă.
Luminița a adoptat un puiuț mic și drăgălaș. Nu a mai avut până acuma câine, doar pisici. Dar spune că s-a gândit că va comunica mai bine cu un cățel așa că după două luni în care a venit pe la centru a decis să plece acasă cu unul.
„Animalele astea de rasă comună merită o șansă în plus față de cele de rasă, care sunt căutate de toată lumea. Aceșita, săracii, sunt mai năpăstuiți. Aici la centru sunt foarte bine îngrijiți. E curațenie, primesc mâncare, apă, afecțiune, au de toate.
Dar dacă îi adoptăm au ceva în plus și vom avea și noi un câștig”, spune Luminița.
Ea a văzut mulți câini la centru și se gânsește serios să adopte și un câine mai mare.
Sunt clujeni care ajută centrul și dau cățeii mai departe spre adopție
Și Tudor a luat joi un cățel. El și prietena lui au început să salveze animalele fără stăpân de 13 ani.
„Noi avem acasă 3 căței și 6 pisici. L-am văzut pe paginile de Facebook și am zic că-l luăm. I-am găsit deja căsuța, săptămâna viitoare pleacă la Baia Mare”, spune Tudor care, alături de prietena lui fac asta voluntar, ca să dea o șansă animalelor și care a luat acasă un puiuț.
El povestește că au găsit trei căței în noiembrie anul trecut în noiembrie, de abia născuți, pe margine drumului pe Vale Oltului. I-au luat acasă și abia acum au reușit să îi găsească o casă ultimului dintre ei.
„Am zis că nu mai luăm câini o perioadă, dar pe cel mic l-am luat. Îi promovam și noi pe Facebook. Și centrul îi promovează, dar problema e că sunt foarte mulți”, a mai spus Tudor.
Adoptați, nu cumpărați!
Dr. Mioara Macrinici, șefa Centrului de câini făra stăpân din Cluj-Napoca, spune că cest gen de acțiuni sunt foarte bune. Centrul este mediatizat, iar oamenii pot să vină sa adopte, nu să cumpere.
„Câinii sunt sterilizați, vaccinați, cipați, au carnet de sănătate, sunt deparazitați și nu mai cheltuie atâția bani. Deci mai bine iei un câine dintr-un adăpost decat să-l cumperi”, a declarat pentru Cluj24.ro dr. Macrinici, care a mai spus că acum sunt peste 290 de câni la centru.
Ce presupune adopția unui câine
Cei care vor să adopte un câine trebuie să fie siguri de acest lucru. Legislația prevede că un patruped luat dintr-un centru de ecarisaj poate fi adus înapoi, ca să nu fie abandonat pe străzi, dar e mult mai bine pentru aceste suflete să își găsească o familie.
„Noi îi sfătuim pe cei care vor să ia un câine să se gândească de două ori. Adopția trebuie să fie responsabilă.
Pentru că este ca și un copil, trebuie să te îngrijești de el și tratamentele costă”, explică șefa centrului.
Aproape toți câinii din centru au fost adoptați anul trecut. Dr. Macrinici spune că oamenii din Cluj vin și adoptă, dar cei mai mulți câini au fost luați de asociații care colaborează cu ONG-uri din Germania.
Totuși, numărul cățeilor duși din Cluj în Germania a scăzut de când a început războiul din Ucraina, pentru că asociațiile s-au implicat foarte mult ca să salveze animalele de acolo.
Cățeii din centru provin din rândul celor abandonați pe străzi
Marea majoritate a câinilor din centru sunt comuntari. Ajung aici pe baza solicitărilor clujenilor care îi vad pe străzi. Aceștia pot suna la Primărie sau direct la centru.
„Noi ne ducem și îi luăm când primim solicitări. Cei mai mulți sunt pui abandonați de obicei din zonele limitrofe ale Clujului, asta pentru că nu sunt alte centre pentru câini fără stăpân în zonă.
Și apoi oamenii știu că la Cluj-Napoca nu se fac eutranasii, dar și că sunt bine îngrijiți. Așa că îi iau cu mașina și îi lasă în cutii pe marginea drumului”, a mai spus dr. Mioara Macrinici.
Emil Boc a vizitat și el centrul și îi îndeamnă pe clujeni să adopte un cîine
Primarul Clujului, Emil Boc, a făcut și el o vizită la centrul de pe str. Bobâlnei 65. Acțiunea este organizată, de altfel, de Primărie, împreună cu Regia Autonomă a Domeniului Public Cluj-Napoca
„Așa cum știți, la Cluj-Napoca NU se eutanasiază câinii fără stăpân, iar la centrul de pe str. Bobâlnei sunt îngrijiți sute de căței care așteaptă o familie. Adopția este gratuită”, a transmis primarul pe pagina de Facebook îndemnândi-i pe clujeni să adopte un câine.
Boc a declarat azi că, având în vedere că este o zi ploioasă, i-a rugat pe cei de la centru să „repete„ acțiunea și sâmbătă, în 6 aprilie.
Deci cei care nu ajung joi la centru se pot duce sâmbătă să vadă cățeii, între orele 10.00 și 14.00.
Acte necesare adopției
Cei care vor să adopte un câine de la centrul din Cluj-Napoca au nevoie de câteva documente, astfel:
- document de identitate (carte de identitate / pașaport)
- act de spațiu (CF / contract de vânzare-cumpărare / dovadă plată impozit)
- adeverință angajat sau cupon de pensie / dovada oricărei alte surse de venit.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

CULTURA
Proiect de reinterpretare artistică a valorilor naturale din valea Someșului Mic, lansat de Fundația Transilvania Trust Cluj

Fundația Transilvania Trust din Cluj-Napoca, angajată în protejarea patrimoniului cultural și responsabilă pentru restaurarea și revitalizarea Castelului Bánffy din Bonțida, participă ca partener artistic al unui proiect care vizează identificarea și reinterpretarea artistică a valorilor naturale din valea Someșului Mic, ca parte esențială a patrimoniului natural local, subliniind riscurile cu care se confruntă acestea din cauza schimbărilor climatice.
În cadrul dezbaterilor locale organizate în noiembrie 2024 și martie 2025, tinerii și bătrânii locali clujeni și bonțideni au explorat împreună, alături de biologul Zoltán D. Szabó (WWF România), artiștii locali Diana Drăgan-Chirilă și Daria Langa (UAD Cluj) și artistul internațional Csongor G. Szigeti (Universitatea Maghiară de Arte Plastice din Budapesta și Institutul de Media și Design din Eger, Ungaria), valorile naturale ale văii Someșului Mic, precum și memoria locală colectivă legată de acestea, prin intermediul poveștilor și amintirilor personale împărtășite, modelând astfel o perspectivă comună asupra patrimoniului natural local.
”Activitatea de co-creație a artiștilor se bazează pe rezultatele acestor sesiuni și va avea ca rezultat mai multe instalații ce integrează elemente digitale, punând în valoare bogatul patrimoniu natural al văii Someșului Mic.
Operele artistice vor fi prezentate pe data de 20 august 2025 la Cluj-Napoca, în cadrul expoziției Roots and Routes amenajate în Turnul Croitorilor, Centrul de Cultură Urbană Cluj”, a spus pentru Cluj24 Gyöngyösi Edit, director executiv al Fundației Transilvania Trust.
Aceasta a precizat că evenimentul va avea loc în cadrul Zilelor Culturale Maghiare din Cluj și va fi însoțită de prezentări și discuții la masă rotundă. După luna august, creațiile se vor muta în Castelul Bánffy de la Bonțida, unde vor continua să răspândească mesajul diversității patrimoniului natural local și al importanței protejării acestuia.
Proiect în cadrul CO-VISION
Proiectul clujean fost expus în cadrul unei conferințe de presă a CO-VISION, un proiect de cooperare internațională la scară largă, cofinanțat de Comisia Europeană în cadrul programului Europa Creativă care, prin artă, dă glas problemelor acute de mediu cu care ne confruntăm.
Proiectul CO-VISION a fost conceput de Francesco Dobrovich, director de creație (Videocittà), și este administrat de Guido Pietro Airoldi, lider de proiect, responsabil pentru coordonarea generală a parteneriatului.
Coordonat de Videocittà– Festivalul Viziunii și Culturii Digitale conceput de Francesco Rutelli în 2018 (Italia), proiectul implică opt parteneri artistici din întreaga Europă: Athens Digital Arts Festival (Grecia), festivalul Eufònic (Spania), Fundația Transilvania Trust (România), festivalul KIKK (Belgia), organizația LAB852 (Croația), RencontresAudiovisuelles (Franța), festivalul Signal (Republica Cehă), precum și patru parteneri tehnici: European Institute of Design (Italia), Mapa das Ideias (Portugalia), Universitatea NTNU (Norvegia) și Universitatea XAMK (Finlanda).
Operele artistice – instalații audiovizuale, proiecții de video mapping, sculpturi și spectacole interactive – vor oferi o narațiune contemporană a patrimoniului natural european, aflat într-o dezvoltare continuă. O narațiune imersivă și tangibilă care invită cetățenii, experții și artiștii la dialog pentru a construi o narațiune comună, accesibilă tuturor.
Printre proiecte se numără eroziunea costieră în Haute-France, dispariția iminentă a pinului maritim din peisajul Romei, extincția păsărilor răpitoare, a insectelor și a peștilor din „Pădurea Amazoniană” a Moraviei, fenomenul proliferării meduzelor în Grecia, biodiversitatea văii Someșului Mic amenințată de schimbările climatice, fenomenul rar-întâlnit al valurilor marine prinse între insulele Croației, semnificația celei mai vechi fosile de insectă cunoscută pe Pământ, Strudielladevonica, interacțiunea dintre speciile native și invazive din Delta Ebro din Spania sunt printre temele abordate.
Sensibilizarea publicului
CO-VISION este un proiect ambițios care își propune să sensibilizeze publicul cu privire la fragilitatea, importanța și frumusețea naturii de pe teritoriul european, care este prea adesea amenințată de poluare și de activitățile umane. Arta devine astfel un instrument cu impact pentru educația ecologică, care încurajează o reflecție mai profundă asupra echilibrului delicat dintre viața umană și cea non-umană și asupra modului de a trăi în armonie cu lumea din jurul nostru.
Explorând legătura dintre artă, știință și natură printr-un proces creativ și participativ care implică artiști, experți și cetățeni într-un dialog interdisciplinar, proiectul își propune să creeze o nouă conștientizare în rândul spectatorilor, subliniind importanța biodiversității și rolul fundamental al anumitor specii amenințate sau pe cale de dispariție în ecosistem.
CO-VISION își propune să lase o amprentă concretă: păstrarea memoriei colective a patrimoniului natural al Europeicu ajutorul unei arhive de opere artistice digitale accesibile tuturor – cetățeni, părți interesate sau instituții – începând din 2026. O fereastră virtuală pentru a documenta starea actuală a peisajelor locale, a florei și faunei acestora, a transformării mediului și a fragilității acestuia: o moștenire culturală concepută special pentru generațiile viitoare.
Călătoria a început în 2024 cu dezbateri locale, cicluri de întâlniri care au încurajat discuțiile între comunitățile locale și creativi, permițându-le să exploreze patrimoniul natural local și provocările de mediu ale teritoriilor implicate. Din acest schimb creativ între artiști și cetățeni au rezultat noi idei și abordări care, sub formă de opere de artă, vor fi împărtășite cu publicul în lunile următoare.
EVENIMENT
VIDEO. Ioan Ovidiu Sabău, după victoria cu CSU Craiova: „Am dat dovadă de caracter și am reușit să întoarcem rezultatul”

Universitatea Cluj a reușit o victorie importantă sâmbătă seară pe Cluj Arena, impunându-se cu 2-1 în fața celor de la CSU Craiova, în debutul returului play-off-ului Superligii. În urma acestui succes, „U” Cluj urcă, cel puțin provizoriu, pe podiumul campionatului.
După meci, antrenorul Ioan Ovidiu Sabău și-a felicitat elevii pentru atitudine și determinare.
„Vreau să îi felicit pe toți jucătorii. Reușim să recăpătăm ritmul, să controlăm jocul, cu toate că încă sunt anumiți jucători care încă nu joacă 100%, venind după o perioadă lungă în care au fost accidentați, dar atunci când este pasiune multă, dorință, compensezi foarte mult. Vreau să scot în evidență calitatea umană a jucătorilor, implicarea lor și faptul că nu s-au mulțumit, cum am dat impresia, la un moment dat în play-off, că parcă am obosit. La meciul cu Rapid am demonstrat că încă mai avem viață în noi și încă vrem altceva. Am reușit să îi acaparez, am reușit să îi conving că putem mult mai mult și vreau să îi felicit”, a transmis Ioan Ovidiu Sabău după meci.
„Trebuie să crezi, în primul rând”
Tehnicianul clujenilor a apreciat și efortul jucătorilor de a-și păstra încrederea chiar și după ce au fost conduși cu 1-0.
„Victorie grea, un meci greu, un adversar bun, ne-am adaptat și vreau să le mulțumesc celor care răspund de gazon, am avut impresia că nu se va putea juca la cât a plouat, dar au făcut mari eforturi ca să arate în condiții bune. (…) Au avut mare încredere jucătorii și la pauză că suntem bine, că am dominat, că avem ritm, suntem ce trebuie să fim și că vom întoarce rezultatul. Și am reușit. Trebuie să crezi, în primul rând. (…) Am reușit, am dat dovadă de caracter, echipa e bine pregătită și din punct de vedere fizic, am crezut foarte mult și am reușit să întoarcem rezultatul, să câștigăm acest joc. Trebuie să ne refacem și urmează un alt capitol”, a mai spus acesta.
În urma victoriei cu CSU Craiova, „studenții” ajung la 35 de puncte în clasament și se instalează temporar pe locul 3.

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o informare privind răcirea accentuată a vremii în următoarele zile. În majoritatea regiunilor, temperaturile vor scădea treptat, iar nopțile vor fi deosebit de reci.
Administrația Națională de Meteorologie a emis sâmbătă o informare meteorologică de vreme rece și brumă pe arii restrânse, valabilă în intervalul 26 aprilie, ora 23 – 29 aprilie, ora 10. Astfel, vremea se va răci accentuat treptat în majoritatea regiunilor, iar în Maramureș, Transilvania și în nordul și centrul Moldovei în cursul nopților se vor înregistra în general minime de -3…2 grade și pe suprafețe mici se va produce brumă.
Cod galben de ploaie, până duminică
De asemenea, până duminică dimineață, în Banat, Oltenia, cea mai mare parte a Transilvaniei și a Munteniei, în sudul Dobrogei și în Carpații Meridionali și Occidentali vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Aceasta se va manifesta prin averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului (viteze de 50…70 km/h), vijelii și căderi de grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat de peste 40 l/mp.

Universitatea Cluj a întâlnit-o, sâmbătă pe Cluj Arena, pe CSU Craiova, în meciul care a deschis returul play-off-ului Superligii de fotbal. O victorie îi ținea pe olteni aproape de liderul FCSB. Clujenii ocupau poziția a 4-a cu 32 de puncte. În tur, oltenii au învins cu un categoric 3-0. După un meci pe care l-au controlat în mare parte, clujenii întorc scorul și înving cu 2-1, goluri marcate de Thiam (min.59), Zajkov (min.76 – autogol), respectiv Mitriță (min.20). Cu această victorie, „U” urcă, cel puțin până luni, pe podium.
Echipele de start:
„U” Cluj (4-2-3-1): Gertmonas – Oancea, Masoero, I. Cristea, Chipciu – Codrea, Artean – Simion, Bic, Thiam – Blănuță
Rezerve: Lefter, D. Moldovan, Mitrea, O. Popescu, Oaidă, Silaghi, Bota, Opriș, Fabry, Macalou, Nistor, Miranyan
Absent: Van der Werff (accidentat)
Antrenor: Ioan Ovidiu Sabău
„U” Cluj – CSU Craiova, 2-1. Clujenii ÎNTORC scorul și urcă pe podium
CSU Craiova (4-3-3): L. Popescu – Mora, Zajkov, Badelj, Bancu – Oshima, Screciu, Mekvabshvili – Baiaram, Safira, Mitriță
Rezerve: S. Lung, Stoian, Mogoș, Ndong, I. Lopez, Maldonaldo, Căpățînă, Houri, D. Barbu, Bană, Lukic
Absenți: Cicâldău, Paradela (accidentați)
Antrenor: Mirel Rădoi
Stadion: Cluj Arena
Arbitru: Rareș Vidican / Asistenți: Valentin Avram, Marius Badea
Arbitru VAR: Cătălin Popa / Arbitru AVAR: Romică Bîrdeş
Cu un drenaj luat probabil de pe Temu, Cluj Arena s-a prezentat la ora meciului ca un bazin olimpic, din cauza torențialei căzute înainte de partidă. Ca atare, mai trebuia să aibă separatoare de culoare și eventual echipele câte un David Popovici pe post de vârf.
Clujenii încep tare și-i presează pe olteni în careu până la faza de zaibăr. În min.5, Thiam ratează probabil cea mai mare ocazie a partidei, rămas singur cu Popescu după pasa excelentă a lui Blănuță. În min.16, Artean ratează, la rândul lui, o lovitură de cap care trece peste poartă. Tot el arată că prima dată n-a greșit și mai ratează un șut dintr-o poziție bună, în min.30.
Între ratările astea vine golul juveților. În min.20, Bancu centrează, mingea mai atinge ceva picioare și ajunge la marginea careului la Mitriță, care tocmai trecea pe acolo. Acesta trage plasat la rădăcina barei și face 0-1, la primul șut craiovean pe poartă.
Universitatea Cluj se umple de cornere, dar asta n-o ajută pe tabelă. Chipciu mai are și el o ocazie în min.29, însă șutul lui e respins în corner de Screciu.
Repriza a doua începe cu ratarea lui Safira. Apoi, în min.52, Nistor trage la poartă însă șutul e blocat de apărătorii olteni.
În min.59, Thiam își răscumpără ratarea din min.5 și înscrie după o acțiune personală superbă. Cum remontada își are originile în limba dacă numai nu știam noi, clujenii și-l trec în vocabular cu ajutorul lui Zajkov, care, în min.76, deviază un corner în proprie poartă, pentru un 2-1 nesperat.
Oltenii trec de la trageri de timp la disperare și se înghesuie spre poarta lui Gertmonas. Clujenii gestionează perfect ultimele minute și reușesc o victorie mare care îi urcă pe podium, cel puțin până luni.
Notele Cluj24:
Gertmonas 8 – Oancea 6, Masoero 7, I. Cristea 7, Chipciu 7 – Codrea 6, Artean 6 – Simion 6, Bic 7, Thiam 8 – Blănuță 7,
Mitrea, Fabry 6, Macalou, Nistor 7