Connect with us

ACTUALITATE

VIDEO FOTO. Artă, dulciuri și activități interactive la Târgul de Multiculturalitate din Iulius Parc: Clujul e ca un SAT GLOBAL

Publicat


whatsapp image 2022 08 04 at 3.24.45 pm (4)

Organizația studențească AIESEC din Cluj-Napoca a organizat miercuri un târg de multiculturalitate, „Global Village”, în Iulius Parc. Cei curioși s-au oprit la standurile pregătite de voluntari pentru a afla mai multe despre culturile din întreaga lume.

„Noi, ca membri ai organizației AIESEC, avem ca misiune promovarea multiculturalismului. Acesta e un eveniment cu notorietate dar care nu s-a mai putut ține din cauza pandemiei, aceasta fiind prima ediție fizică pe care o realizăm după pandemie.

Având în vedere că noi ne ocupăm cu schimburi de experiență, de acolo a venit ideea de Global Village. În acest fel, oamenii care trec prin Iulius Parc se pot opri la standuri pentru a cunoaște diverse culturi. Cu alte cuvinte, încercăm să ne atingem misiunea și în alt fel, nu doar prin exchange-uri, ci și prin promovarea multiculturalității”, spune Adrian Ardelean, Marketing Director al AIESEC Cluj-Napoca.

Muzică și dans, alături de Comunitatea Elenă din Cluj

Comunitatea Elenă din Cluj, subordonată Uniunii Elene din România (UER), a participat la eveniment cu muzică, dans și materiale informative despre cultura pe care o reprezintă.

Trecătorii au putut lua gratis pliante, cărți și CD-uri cu muzică grecească, iar pasionații de dans au putut învăța câteva mișcări noi, din categoria dansurilor grercești.

UER este o organizație apolitică nonprofit, cu profil etnic, cultural și educațional, fondată în data de 28 decembrie 1989, ce reunește comunitățile elene de pe teritoriul României. Acestea sunt formate din cetățeni români de origine greacă și filoeleni.

Are peste 10.000 de membri și este recunoscută de stat, fiind cea mai mare familie a grecilor și filoelenilor din România. Scopul fundamental al UER este sprijinirea, reprezentarea și promovarea intereselor populației elene din România pe plan național și internațional.

whatsapp image 2022 08 04 at 3.24.45 pm

whatsapp image 2022 08 04 at 3.22.16 pm (1)

Litere și pictură flamboaiantă, cot la cot cu nativii chinezi

La standul dedicat culturii chinezești, trecătorii au fost întâmpinați de voluntari AIESEC și chinezi nativi care le-au propus să picteze măști și evantaie alături de ei. Cu această ocazie, oamenii s-au apropiat de cultura chinezească, învățând semnificația culorilor în care sunt pictate măștile.

whatsapp image 2022 08 04 at 3.22.16 pm (2)

„În funcție de culoare, personajul este unul pozitiv sau negativ. Fiecare se asociază cu o trăsătură de caracter”, au explicat cei de la stand.

De asemenea, curioșii au putut vedea cum arată numele lor scris cu litere chinezești, mergând acasă impresii noi și, bineînțeles, cu biletul scris caligrafic de o profesoară de origine chineză.

Tărâmul exotic al Africii: „Lumea acolo nu se stresează așa de mult”

Mai departe, Diane a stat la povești cu trecătorii despre cultura africană. Este din Burundi, iar viața acolo era foarte diferită de cea din România.

„Oamenii au alt stil de viață. Cred că cel mai mult îmi lipsește spontaneitatea lor, pentru că adesea ieșeau afară, la diverse evenimente sociale, fără să fi planificat ceva înainte.

Lumea acolo e mai relaxată, nu se stresează așa mult. Dar îmi place mult și viața la Cluj, am fost studentă la UBB.

Locuiesc aici de mai mulți ani, am 4 copii și o afacere deschisă la Tarnița, un club de yachting, unde oamenii se pot plimba cu caiacul și multe altele. Pot face plajă, avem și un bar și un loc pentru grătar, în caz că vor să gătească”, a spus Diane pentru Cluj24.

A fost încântată că a putut participa la evenimentul organizat de AIESEC.

„Clujul este ca un sat global, după cum se numește și târgul nostru, Global Village, pentru că aici poți întâlni oameni din toate părțile lumii. Oamenii sunt deschiși și îi primesc cu bucurie pe străini, ceea ce mă bucură foarte mult”, a adăugat ea.

La Yachting Club Tarnița prețurile oscilează de la 30 de lei pe oră (închirierea unui caiac simplu) la 80 de lei pe oră (închirierea unui canoe). Locația se află la Lacul Tarnița, Plaja 1.

Află mai multe despre ofertă accesând pagina de Facebook cu un click aici, sau site-ul oficial, www.tarnita.ro.

Pentru și mai multe informații, trimite un mail la contact@tarnita.ro sau sună la 0722 680 420.

whatsapp image 2022 08 04 at 5.33.00 pm

Istorie, artă și bunătăți din Ucraina

La câțiva pași distanță, trecătorii au putut admira arta ucraineană, aflând informații despre istoria bogată a țării și savurând câteva dintre produsele de brand ucrainean.

Doi tineri, reprezentanți ai țării afectate de război, au primit prima veste bună – au fost admiși la facultate, în cadrul Universității Babeș-Bolyai.

„Abia așteptăm să începem cursurile, e un pas înainte pentru noi”, au spus aceștia.

whatsapp image 2022 08 04 at 3.24.45 pm (1)

Nu au lipsit nici pin-urile și accesoriile pe care aceștia le puteau achiziționa pentru a susține o cauză nobilă – înființarea unei școli pentru copii ucraineni refugiați la Cluj.

Citește și FOTO. Kseniia înființează o ȘCOALĂ pentru copiii UCRAINENI la Cluj. Are nevoie de sprijin: „E un proiect educațional NECESAR”

Donațiile s-au strâns într-o cutie colorată în culorile steagului Ucrainei.

whatsapp image 2022 08 04 at 3.18.01 pm (2)

La povești cu francezii și filipinezii

Francezii și filipinezii au desenat și conversat cu trecătorii despre culturile pe care le reprezintă, împărtășind și câteva idei despre experiența de viață și impresiile despre Cluj-Napoca.

„Ieri am ajuns la Cluj și plănuiesc să vizitez principalele atracții, sper să îmi ajungă timpul. Sunt foarte încântat de oraș până acum, dar sunt sigur că mai sunt multe de văzut”, a spus Quentin pentru Cluj24.

Este francez și a venit pentru un schimb de experiență, urmând să deruleze diferite proiecte pentru antreprenori în acest sens. Are, de asemenea, un cont de TikTok deschis recent, unde postează secvențe din interviurile cu antreprenorii întâlniți până acum. Deși a strâns puțin peste 100 de urmăritori, conținutul este vizionat de peste 2000 de persoane.

Adele este din Filipine, locuiește în Toronto, dar vizitează multe țări, aflându-se acum în România pentru a-și reprezenta țara.

„Cel mai mult îmi e dor de insulele noastre. Avem peste 7000 de insule și toate sunt superbe”, a spus aceasta pentru Cluj24.

whatsapp image 2022 08 04 at 3.18.01 pm (4)

Pe lângă engleză, vorbește talago, despre care a precizat că a fost semnificativ influențată de spanioli de-a lungul istoriei. Este limba primară pentru un sfert din populația din Filipine.

screenshot (242)

Adele pe Vârful Pietrosul Rodnei, Munții Rodnei

Așadar, AIESEC a reunit culturile din mai multe părți ale lumii pentru a atinge pacea și împlinirea potențialului umanității, după cum spune motto-ul organizației studențești din Cluj-Napoca: „We strive to achieve peace and fulfillment of humankind’s potential”.

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EDUCATIE

UTCN, jucător cheie în HUB-ul de cercetare al hidrogenului din România. Proiect ambițios de 130 de milioane de euro

Publicat

De

UTCN Cluj-Napoca

Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN) face parte din HUB-ul regional de cercetare pentru tehnologiile care folosesc hidrogen Ro-HydroHub, alături de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice și Izotopice Râmnicu Vâlcea (ICSI) și Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București (UNSTPB).

Acest proiect ambițios, anunțat de Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan Ivan, joi, 21 noiembrie 2024, are o valoare de 130 de milioane de euro, iar finanțarea provine din fonduri europene.

UTCN, jucător cheie în HUB-ul de cercetare al hidrogenului din România

”E un moment istoric pentru cercetarea în hidrogen din România. Astăzi pornim motoarele pe hidrogen ale economiei româneşti, ca să zic aşa. Ce vom face? Practic vom construi un hub regional de cercetare pentru tehnologiile care folosesc hidrogen.

Vom crea o linie experimentală pentru tot sistemul de producţie a hidrogenului din România. Vom crea un sistem digital prin care vom optimiza acest proces şi ne vom asigura că prin acest proiect, împreună cu nouă IMM-uri care sunt parteneri, vom avea şi transferul tehnologic către piaţă.

Facem primul pas concret şi solid pentru ca România să genereze acele tehnologii care astăzi nu sunt existente pe teritoriul României, care pot să fie achiziţionate pe sume foarte mari de bani din partea altor companii. Vom produce ceea ce în România astăzi nu există”, a declarat Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan Ivan, în cadrul lansării oficiale a proiectului.

Rectorul UTCN: ”Prin acest hub, vom contribui la tehnologiile viitorului”

Din partea UTCN au participat la eveniment prof. dr. ing. Adrian Groza, Infrastructură Informatică și Digitalizare și conf. dr. ing. Vlad Burnete, Relaţii Internaţionale, Comunicare și Imagine, prorectori ai universității.

”UTCN este pregătită să joace un rol central în HUB-ul de hidrogen, fiind renumită pentru ecosistemul său de cercetare, laboratoarele avansate și expertiza în domeniul energiei regenerabile și al tehnologiilor verzi.

Am demonstrat deja angajamentul față de durabilitate și soluții inovatoare pentru societate, prin proiectele care vizează eficiența energetică, rețele inteligente și tehnologii cu emisii reduse de carbon. Prin acest hub, vom contribui la tehnologiile viitorului care vor avea un impact atât la nivel regional, cât și național și vom dezvolta colaborări internaționale cu părțile interesate”, a menționat rectorul UTCN, prof dr. ing. Vasile Țopa.

Citește mai departe

EVENIMENT

Trei, Doamne, și toate trei îl vor! Trei echipe se bat pe SEMNĂTURA lui Louis Munteanu (CFR Cluj), spune patronul Varga

Publicat

louis

Cumpărat de CFR Cluj de la Fiorentina în vara acestui an cu 2,3 milioane de euro, Louis Munteanu, în vârstă de 22 de ani, a ajuns să fie „curtat” de trei echipe, conform patronului Nelu Varga.

Spania, Italia și Germania ar fi țările de proveniență a acestor oferte.

Varga se declară mulțumit de jocul lui Munteanu și, în ciuda interesului pentru atacant, nu vrea să-l vândă până la vară.

Trei, Doamne, și toate trei îl vor! Trei echipe se bat pe SEMNĂTURA lui Louis Munteanu (CFR Cluj), spune patronul Varga

„Chiar sunt convins că este cel mai reușit transfer pe care l-am făcut la CFR. Sunt deja trei echipe care îl vor. Din Italia, Germania și Spania. Dar, nu ne grăbim. El trebuie să ne ajute să luăm titlul”, a declarat Nelu Varga, potrivit prosport.ro.

În plus, patronul de la CFR Cluj e de părere că Louis Munteanu trebuia să fie convocat la naționala României pentru meciurile cu Kosovo (3-0 la masa verde) și Cipru (4-1).

„Părerea mea este că trebuia și el să fie la națională. Dar domnul Lucescu știe cel mai bine și care sunt momentele când trebuie convocați. Cred că va veni și vremea lui, în scurt timp. Nu-mi fac probleme”, a mai declarat patronul de la CFR Cluj.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

CTP Cluj: Linii AFECTATE temporar de meciul dintre CFR Cluj și Rapid de sâmbătă. Soluții pentru DEFLUIREA spectatorilor

Publicat

tramvai

Cu ocazia meciului de fotbal dintre CFR 1907 Cluj și Rapid București, care se va desfășura în 23 noiembrie 2024, de la ora 21:30, pe stadionul ”Dr. Constantin Rădulescu”, Compania de Transport Public Cluj-Napoca informează publicul călător că în ziua meciului vor fi afectate temporar de restricțiile de circulație liniile de autobuze 37 și 38 în intervalul orar 20:00 – 23:30.

„Pentru preluarea suporterilor la finalul meciului din Gruia (23:00), pe str. Horea in statia Closca vor stationa mijloace de transport pe liniile 3, 4, 9 si 35 iar in statiile Horea si Fac. de Litere tramvaie pe liniile 101 si 102.

CTP Cluj: Linii AFECTATE temporar de meciul dintre CFR Cluj și Rapid de sâmbătă. Soluții pentru DEFLUIREA spectatorilor

De asemenea, reamintim calatorilor ca pot accesa si transportul de noapte pe Liniile 5 N (Traian Vuia – P-ta Garii), 25 N (Unirii – Bucium) si 54 N (Zorilor – Grigorescu), care circula pana la ora 1:30 si ale caror programe pot fi consultate pe site-ul companiei www.ctpcj.ro si in aplicatia de mobil Tranzy”, a transmis CTP Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

PSD Cluj: Educația copiilor noștri, prioritate nu sacrificiu! Educația nu trebuie sacrificată pentru lipsa de viziune! (PE)

Publicat

Situația privind desființarea ciclului primar (clasele 0-IV) de la Colegiul Național „Gheorghe Șincai” a generat o profundă îngrijorare în rândul părinților și al cadrelor didactice din Cluj-Napoca.

Această decizie, care riscă să afecteze iremediabil viitorul copiilor, este rezultatul lipsei unei planificări responsabile. Într-un oraș care se dorește a fi un exemplu de modernitate și performanță, astfel de situații sunt de neconceput!

„Cerem anularea imediată a deciziei”

Doamnă Marinela Marc, în calitate de inspector general, aveți obligația de a interveni de urgență pentru a remedia această problemă. Cerem anularea imediată a deciziei de desființare a ciclului primar de la Colegiul „Gheorghe Șincai”, în cel mai scurt timp pentru evitarea unor noi decizii de acest fel, care să pună în pericol și alte școli.

Inspectoratul Școlar are datoria de a preveni astfel de crize și de a asigura un mediu educațional adecvat pentru toți elevii din județ.

Există soluții, cum ar fi clădirea BCR de pe Barițiu

Domnule Emil Boc, Clujul are nevoie de școli, nu de promisiuni! Solicităm ca administrația locală să investească în construcția de noi unități de învățământ, nu să le închidă! Iar, dacă nu sunteți în stare să le construiți, există soluții pragmatice precum reconversie de spațiu pe clădirile achiziționate de primărie, cum ar fi clădirea BCR de pe Barițiu.

Educația copiilor nu poate fi sacrificată din cauza indiferenței sau a lipsei de viziune. PSD Cluj se alătură părinților și cadrelor didactice în această luptă pentru viitorul educației. Într-un oraș de „5 stele”, elevii nu trebuie să fie victimele unor decizii administrative nepăsătoare.

Facem un apel ferm către dumneavoastră să găsiți soluții reale și imediate. Clujul merită școli moderne și funcționale, iar copiii noștri merită, în 2024, un mediu educațional sigur, adecvat și bine gestionat, nu să fie victimele incompetenței și indiferenței administrative.

CMF: 11240017

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax