Connect with us

ACTUALITATE

VIDEO FOTO. Artă, dulciuri și activități interactive la Târgul de Multiculturalitate din Iulius Parc: Clujul e ca un SAT GLOBAL

Publicat


whatsapp image 2022 08 04 at 3.24.45 pm (4)

Organizația studențească AIESEC din Cluj-Napoca a organizat miercuri un târg de multiculturalitate, „Global Village”, în Iulius Parc. Cei curioși s-au oprit la standurile pregătite de voluntari pentru a afla mai multe despre culturile din întreaga lume.

„Noi, ca membri ai organizației AIESEC, avem ca misiune promovarea multiculturalismului. Acesta e un eveniment cu notorietate dar care nu s-a mai putut ține din cauza pandemiei, aceasta fiind prima ediție fizică pe care o realizăm după pandemie.

Având în vedere că noi ne ocupăm cu schimburi de experiență, de acolo a venit ideea de Global Village. În acest fel, oamenii care trec prin Iulius Parc se pot opri la standuri pentru a cunoaște diverse culturi. Cu alte cuvinte, încercăm să ne atingem misiunea și în alt fel, nu doar prin exchange-uri, ci și prin promovarea multiculturalității”, spune Adrian Ardelean, Marketing Director al AIESEC Cluj-Napoca.

Muzică și dans, alături de Comunitatea Elenă din Cluj

Comunitatea Elenă din Cluj, subordonată Uniunii Elene din România (UER), a participat la eveniment cu muzică, dans și materiale informative despre cultura pe care o reprezintă.

Trecătorii au putut lua gratis pliante, cărți și CD-uri cu muzică grecească, iar pasionații de dans au putut învăța câteva mișcări noi, din categoria dansurilor grercești.

UER este o organizație apolitică nonprofit, cu profil etnic, cultural și educațional, fondată în data de 28 decembrie 1989, ce reunește comunitățile elene de pe teritoriul României. Acestea sunt formate din cetățeni români de origine greacă și filoeleni.

Are peste 10.000 de membri și este recunoscută de stat, fiind cea mai mare familie a grecilor și filoelenilor din România. Scopul fundamental al UER este sprijinirea, reprezentarea și promovarea intereselor populației elene din România pe plan național și internațional.

whatsapp image 2022 08 04 at 3.24.45 pm

whatsapp image 2022 08 04 at 3.22.16 pm (1)

Litere și pictură flamboaiantă, cot la cot cu nativii chinezi

La standul dedicat culturii chinezești, trecătorii au fost întâmpinați de voluntari AIESEC și chinezi nativi care le-au propus să picteze măști și evantaie alături de ei. Cu această ocazie, oamenii s-au apropiat de cultura chinezească, învățând semnificația culorilor în care sunt pictate măștile.

whatsapp image 2022 08 04 at 3.22.16 pm (2)

„În funcție de culoare, personajul este unul pozitiv sau negativ. Fiecare se asociază cu o trăsătură de caracter”, au explicat cei de la stand.

De asemenea, curioșii au putut vedea cum arată numele lor scris cu litere chinezești, mergând acasă impresii noi și, bineînțeles, cu biletul scris caligrafic de o profesoară de origine chineză.

Tărâmul exotic al Africii: „Lumea acolo nu se stresează așa de mult”

Mai departe, Diane a stat la povești cu trecătorii despre cultura africană. Este din Burundi, iar viața acolo era foarte diferită de cea din România.

„Oamenii au alt stil de viață. Cred că cel mai mult îmi lipsește spontaneitatea lor, pentru că adesea ieșeau afară, la diverse evenimente sociale, fără să fi planificat ceva înainte.

Lumea acolo e mai relaxată, nu se stresează așa mult. Dar îmi place mult și viața la Cluj, am fost studentă la UBB.

Locuiesc aici de mai mulți ani, am 4 copii și o afacere deschisă la Tarnița, un club de yachting, unde oamenii se pot plimba cu caiacul și multe altele. Pot face plajă, avem și un bar și un loc pentru grătar, în caz că vor să gătească”, a spus Diane pentru Cluj24.

A fost încântată că a putut participa la evenimentul organizat de AIESEC.

„Clujul este ca un sat global, după cum se numește și târgul nostru, Global Village, pentru că aici poți întâlni oameni din toate părțile lumii. Oamenii sunt deschiși și îi primesc cu bucurie pe străini, ceea ce mă bucură foarte mult”, a adăugat ea.

La Yachting Club Tarnița prețurile oscilează de la 30 de lei pe oră (închirierea unui caiac simplu) la 80 de lei pe oră (închirierea unui canoe). Locația se află la Lacul Tarnița, Plaja 1.

Află mai multe despre ofertă accesând pagina de Facebook cu un click aici, sau site-ul oficial, www.tarnita.ro.

Pentru și mai multe informații, trimite un mail la contact@tarnita.ro sau sună la 0722 680 420.

whatsapp image 2022 08 04 at 5.33.00 pm

Istorie, artă și bunătăți din Ucraina

La câțiva pași distanță, trecătorii au putut admira arta ucraineană, aflând informații despre istoria bogată a țării și savurând câteva dintre produsele de brand ucrainean.

Doi tineri, reprezentanți ai țării afectate de război, au primit prima veste bună – au fost admiși la facultate, în cadrul Universității Babeș-Bolyai.

„Abia așteptăm să începem cursurile, e un pas înainte pentru noi”, au spus aceștia.

whatsapp image 2022 08 04 at 3.24.45 pm (1)

Nu au lipsit nici pin-urile și accesoriile pe care aceștia le puteau achiziționa pentru a susține o cauză nobilă – înființarea unei școli pentru copii ucraineni refugiați la Cluj.

Citește și FOTO. Kseniia înființează o ȘCOALĂ pentru copiii UCRAINENI la Cluj. Are nevoie de sprijin: „E un proiect educațional NECESAR”

Donațiile s-au strâns într-o cutie colorată în culorile steagului Ucrainei.

whatsapp image 2022 08 04 at 3.18.01 pm (2)

La povești cu francezii și filipinezii

Francezii și filipinezii au desenat și conversat cu trecătorii despre culturile pe care le reprezintă, împărtășind și câteva idei despre experiența de viață și impresiile despre Cluj-Napoca.

„Ieri am ajuns la Cluj și plănuiesc să vizitez principalele atracții, sper să îmi ajungă timpul. Sunt foarte încântat de oraș până acum, dar sunt sigur că mai sunt multe de văzut”, a spus Quentin pentru Cluj24.

Este francez și a venit pentru un schimb de experiență, urmând să deruleze diferite proiecte pentru antreprenori în acest sens. Are, de asemenea, un cont de TikTok deschis recent, unde postează secvențe din interviurile cu antreprenorii întâlniți până acum. Deși a strâns puțin peste 100 de urmăritori, conținutul este vizionat de peste 2000 de persoane.

Adele este din Filipine, locuiește în Toronto, dar vizitează multe țări, aflându-se acum în România pentru a-și reprezenta țara.

„Cel mai mult îmi e dor de insulele noastre. Avem peste 7000 de insule și toate sunt superbe”, a spus aceasta pentru Cluj24.

whatsapp image 2022 08 04 at 3.18.01 pm (4)

Pe lângă engleză, vorbește talago, despre care a precizat că a fost semnificativ influențată de spanioli de-a lungul istoriei. Este limba primară pentru un sfert din populația din Filipine.

screenshot (242)

Adele pe Vârful Pietrosul Rodnei, Munții Rodnei

Așadar, AIESEC a reunit culturile din mai multe părți ale lumii pentru a atinge pacea și împlinirea potențialului umanității, după cum spune motto-ul organizației studențești din Cluj-Napoca: „We strive to achieve peace and fulfillment of humankind’s potential”.

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

CULTURA

Sfântul Gheorghe, unul dintre cei mai cunoscuți apărători ai creștinismului. Tradiții și superstiții

Publicat

De

Sfântul Gheorghe, sărbătorit la 23 aprilie

Sfântul Mucenic Gheorghe, unul dintre cei mai cunoscuți apărători ai creștinismului, este sărbătorit de ortodocși la 23 aprilie.

Pe lângă semnificațiile religioase, ziua Sfântului Gheorghe este legată și de o serie de tradiții și superstiții de primăvară.

Din 23 aprilie și până în ziua Sfântului Dumitru, 26 octombrie, este vara păstorilor, începutul anului pastoral.

Sfântul Gheorghe, unul dintre cei mai cunoscuți apărători ai creștinismului. Tradiții și superstiții

Sfântul Gheorghe este cunoscut ca un sfânt ocrotitor al celor săraci și al celor bolnavi. Este patronul forțelor terestre, scrie Alba24.

Este un sfânt îndrăgit, după numărul mare de biserici și mănăstiri care îi sunt închinate, dar și prin numărul însemnat de oameni care îi poartă numele.

Sfântul Gheorghe: obiceiuri și superstiții

În dimineaţa ajunului Sf. Gheorghe, femeile scot sculele de ţesut afară, ca să răsară soarele peste ele, pentru a avea spor la lucru.

Unii se încing cu ramuri verzi ca să nu îi doară mijlocul.

Mai este obiceiul scăldatului, înainte de răsăritul soarelui, într-o apă curgătoare. Astfel oamenii vor fi sănătoşi tot anul şi se spală toate relele.

În ajun de Sfântul Gheorghe se spune că dacă ieşi cu capul descoperit te aleargă strigoaicele până te lasă lat. Ele ar dormi cu trupul, dar cu spiritul umblă prin lumea largă. Se luptă cu meliţele din gospodăria omului şi fură laptele vacilor.

Oamenii stau toată noaptea treji, ca să fie vioi şi sănătoşi tot anul

De Sfântul Gheorghe, se spune că nimeni nu are voie să doarmă peste zi. Se spune că, altfel, vei fi somnoros tot anul, vei lua „somnul mieilor”.

Busuiocul semănat înainte de răsăritul soarelui e bun pentru cinste: cel care se spală cu rouă de pe el, este cinstit de toată lumea.

Sfântul Gheorghe: credințe popular și tradiții

În unele zone, în ziua de Sfântul Gheorghe, bărbatul pune ramuri verzi la stâlpii porţilor, la ferestre şi uşi, la grajduri şi grădini, dar şi la mormintele neamurilor, pentru a se feri de duhuri rele.

Aceste ramuri se păstrau apoi peste an, ca leacuri împotriva diverselor boli. O parte dintre aceste ramuri verzi se dădeau hrană animalelor.

Fetele de măritat credeau că îşi pot vedea ursitul dacă priveau, în această noapte, într-o cofă plină cu apă.

Exista şi obiceiul ca în dimineaţa zilei de 23 aprilie, fetele să pună în mijlocul drumului brazde verzi, împodobite cu coroniţe, pentru a observa care fecior va călca peste ele. Dacă flăcăii ce le erau dragi nu călcau pe coroniţe, fetele credeau că în acel an se vor căsători.

Brazdele şi coroniţele erau păstrate peste an, pentru a se face cu ele farmece de dragoste sau pentru a fi folosite ca remediu în ameliorarea diferitelor boli.

Tot în dimineaţa zilei de 23 aprilie, fetele mergeau pe furiş în pădure pentru a culege mătrăguna şi năvalnic. Aceste plante erau puse în pod sau sub streaşină, în credinţa că ele le vor aduce peţitori bogaţi.

Flăcăii căutau în dimineaţa zilei de 23 aprilie iarba fiarelor, planta miraculoasă ce putea să sfărâme lacătele. În ajunul sărbătorii, tinerii mergeau într-o dumbravă cu o cofă cu apă neîncepută.

Vasul era ascuns într-un loc doar de ei ştiut. La răsăritul soarelui fiecare privea în cofa cu apă. Dacă în vas se afla un fir de iarbă, credeau că se vor căsători cu fata iubită.

Dimpotrivă, dacă în apă se afla o floare uscată, era semn că tânărul nu se va însura în acel an, iar dacă găseau pământ, se credea că feciorul va muri în curând.

Ce se spune când cântă broaștele

În credinţa populară se zice că atunci când broaştele cântă pentru prima dată, Sfântul Gheorghe ia cheile de la Sâmedru (Sfântul Dumitru) şi deschide porţile naturii către viaţă.

Oamenii se bat cu urzici pentru a fi harnici şi iuţi tot anul.

De Sfântul Gheorghe ies preoţii şi poporul cu crucea în câmp şi fac rugăciuni pentru ploaie şi mană în câmp.

Gunoiul adunat în ziua de Sf. Gheorghe se pune la rădăcina pomilor, ca să rodească bine.

La Sf. Gheorghe se cântăresc oamenii pentru a fi sănătoşi tot anul şi pentru a se proteja de farmece.

Dacă în ziua de Sf. Gheorghe va fi rouă multă ori va fi pâclă, e semn de an bogat.

Dacă e ploaie – se face grâu şi fân.

Citește mai departe

ECONOMIE

S-a ÎNJUMĂTĂȚIT recompensa primită de „minerii” de bitcoin

Publicat

bitcoin

Vineri, a avut loc un eveniment așteptat de piața criptomonedelor: operațiunea prin care a fost înjumătățită (halving) recompensa primită de „minerii” care contribuie la crearea de bitcoin.

Cantitate totală de bitcoin a fost definită la 21 de milioane de unități de creatorul (creatorii) cunoscuți sub pseudonimul Satoshi Nakamoto, iar obiectivul „înjumătățirii” este acela de a controla rata de emitere a bitcoinilor.

Următoarea operațiune de halving va avea loc în 2028. Până în prezent au fost „minați” peste 19 milioane de bitcoini, iar nivelul maxim ar urma să fie atins până în 2040.

 S-a ÎNJUMĂTĂȚIT recompensa primită de minerii de bitcoin

Piața a răspuns cu calm la operațiune, bitcoin oprindu-se deasupra pragului de 60.000 dolari, semn că investitorii luaseră deja în calcul această măsură, după ce în 11 martie a fost atins maximul istoric de 73.797 dolari.

Bitcoin fluctua la sfârșitul săptămânii între 64.651 și 65.705 dolari iar ethereum se mișca în culoarul 3.130 – 3.196 dolari.

Radu Georgescu

Citește mai departe

EVENIMENT

Fetiță de 13 ani din Cluj dispărută de acasă. Familia și poliția o caută. Sunați la 112 dacă o vedeți

Publicat

De

Fetiță de 13 ani dispărută de acasa

O fetiță de 13 ani din Cluj=Napoca a fost dată dispărută după ce nu s-a mai întors acasă de la școală.

Poliția municipiului Cluj-Napoca a fost sesizată despre faptul că minora Mirabela Coloji a ieșit de la școala luni, 22 aprilie, dar până în prezent nu s-a întors la domiciliu.

Fetiță de 13 ani din Cluj dispărută de acasă. Familia și poliția o caută. Sunați la 112 dacă o vedeți

Copila are o înălțime aproximativă de 1.30 metri, păr brunet tuns scurt și ochi căprui.

La momentul plecării aceasta era îmbrăcată cu o bluză de culoare maro cu galben, blugi negri, pantofi sport de tip „Nike”.

Persoanele care pot furniza orice informaţii despre minoră sunt rugate să se adreseze celei mai apropiate unităţi de poliţie sau să apeleze gratuit 112!

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. VIDEO. Sensei Dorin Marchiș, primul clujean care a primit titlul de SHIHAN Aikido Aikikai în Japonia

Publicat

De

Sensei Dorin Marchiș

Sensei Dorin Marchiș, președintele Fundației Române de Aikido Aikikai, a primit titlul de Shihan, care înseamnă maestru de arte marțiale.

Diploma de atestare a calității de Shihan i-a fost înmânată luni dimneața la Tokyo, în Japonia, de Doshu Moriteru Ueshiba, liderul Aikido Aikikai.

FOTO. VIDEO. Sensei Dorin Marchiș, primul clujean care a primit titlul de SHIHAN Aikido Aikikai în Japonia

Dorin Marchiș este primul clujean din România, care primește acest titlu oferit direct la Aikikai Hombu Dojo, centrul mondial oficial Aikido Aikikai.

„Este o onoare să primesc această recunoaștere direct de la Doshu. Hombu Dojo este pentru mine și pentru organizația noastră un reper după care ne ghidăm pe calea artei marțiale a armoniei, Aikido”, a declarat Dorin Marchiş, preşedintele Fundaţiei Române de Aikido Aikikai.

Ce înseamnă acest titlu

Titlul de Shihan reflectă o experiență vastă în arta marțială aferentă și dedicare pentru susținerea și dezvoltarea artei marțiale a păcii sau a căii armoniei, așa cum mai este denumit Aikido.

Dorin Marchiș are gradul de 6 dan.

YouTube video

El este președintele organizației naționale Fundația Română de Aikido Aikikai și instructor de Aikido în numeroase seminarii de Aikido din țară și de peste graniță, respectiv Japonia, Elveția, Bulgaria, Ucraina, Germania, Moldova și Anglia.

 

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax