Connect with us

ACTUALITATE

VIDEO FOTO. Artă, dulciuri și activități interactive la Târgul de Multiculturalitate din Iulius Parc: Clujul e ca un SAT GLOBAL

Publicat


whatsapp image 2022 08 04 at 3.24.45 pm (4)

Organizația studențească AIESEC din Cluj-Napoca a organizat miercuri un târg de multiculturalitate, „Global Village”, în Iulius Parc. Cei curioși s-au oprit la standurile pregătite de voluntari pentru a afla mai multe despre culturile din întreaga lume.

„Noi, ca membri ai organizației AIESEC, avem ca misiune promovarea multiculturalismului. Acesta e un eveniment cu notorietate dar care nu s-a mai putut ține din cauza pandemiei, aceasta fiind prima ediție fizică pe care o realizăm după pandemie.

Având în vedere că noi ne ocupăm cu schimburi de experiență, de acolo a venit ideea de Global Village. În acest fel, oamenii care trec prin Iulius Parc se pot opri la standuri pentru a cunoaște diverse culturi. Cu alte cuvinte, încercăm să ne atingem misiunea și în alt fel, nu doar prin exchange-uri, ci și prin promovarea multiculturalității”, spune Adrian Ardelean, Marketing Director al AIESEC Cluj-Napoca.

Muzică și dans, alături de Comunitatea Elenă din Cluj

Comunitatea Elenă din Cluj, subordonată Uniunii Elene din România (UER), a participat la eveniment cu muzică, dans și materiale informative despre cultura pe care o reprezintă.

Trecătorii au putut lua gratis pliante, cărți și CD-uri cu muzică grecească, iar pasionații de dans au putut învăța câteva mișcări noi, din categoria dansurilor grercești.

UER este o organizație apolitică nonprofit, cu profil etnic, cultural și educațional, fondată în data de 28 decembrie 1989, ce reunește comunitățile elene de pe teritoriul României. Acestea sunt formate din cetățeni români de origine greacă și filoeleni.

Are peste 10.000 de membri și este recunoscută de stat, fiind cea mai mare familie a grecilor și filoelenilor din România. Scopul fundamental al UER este sprijinirea, reprezentarea și promovarea intereselor populației elene din România pe plan național și internațional.

whatsapp image 2022 08 04 at 3.24.45 pm

whatsapp image 2022 08 04 at 3.22.16 pm (1)

Litere și pictură flamboaiantă, cot la cot cu nativii chinezi

La standul dedicat culturii chinezești, trecătorii au fost întâmpinați de voluntari AIESEC și chinezi nativi care le-au propus să picteze măști și evantaie alături de ei. Cu această ocazie, oamenii s-au apropiat de cultura chinezească, învățând semnificația culorilor în care sunt pictate măștile.

whatsapp image 2022 08 04 at 3.22.16 pm (2)

„În funcție de culoare, personajul este unul pozitiv sau negativ. Fiecare se asociază cu o trăsătură de caracter”, au explicat cei de la stand.

De asemenea, curioșii au putut vedea cum arată numele lor scris cu litere chinezești, mergând acasă impresii noi și, bineînțeles, cu biletul scris caligrafic de o profesoară de origine chineză.

Tărâmul exotic al Africii: „Lumea acolo nu se stresează așa de mult”

Mai departe, Diane a stat la povești cu trecătorii despre cultura africană. Este din Burundi, iar viața acolo era foarte diferită de cea din România.

„Oamenii au alt stil de viață. Cred că cel mai mult îmi lipsește spontaneitatea lor, pentru că adesea ieșeau afară, la diverse evenimente sociale, fără să fi planificat ceva înainte.

Lumea acolo e mai relaxată, nu se stresează așa mult. Dar îmi place mult și viața la Cluj, am fost studentă la UBB.

Locuiesc aici de mai mulți ani, am 4 copii și o afacere deschisă la Tarnița, un club de yachting, unde oamenii se pot plimba cu caiacul și multe altele. Pot face plajă, avem și un bar și un loc pentru grătar, în caz că vor să gătească”, a spus Diane pentru Cluj24.

A fost încântată că a putut participa la evenimentul organizat de AIESEC.

„Clujul este ca un sat global, după cum se numește și târgul nostru, Global Village, pentru că aici poți întâlni oameni din toate părțile lumii. Oamenii sunt deschiși și îi primesc cu bucurie pe străini, ceea ce mă bucură foarte mult”, a adăugat ea.

La Yachting Club Tarnița prețurile oscilează de la 30 de lei pe oră (închirierea unui caiac simplu) la 80 de lei pe oră (închirierea unui canoe). Locația se află la Lacul Tarnița, Plaja 1.

Află mai multe despre ofertă accesând pagina de Facebook cu un click aici, sau site-ul oficial, www.tarnita.ro.

Pentru și mai multe informații, trimite un mail la contact@tarnita.ro sau sună la 0722 680 420.

whatsapp image 2022 08 04 at 5.33.00 pm

Istorie, artă și bunătăți din Ucraina

La câțiva pași distanță, trecătorii au putut admira arta ucraineană, aflând informații despre istoria bogată a țării și savurând câteva dintre produsele de brand ucrainean.

Doi tineri, reprezentanți ai țării afectate de război, au primit prima veste bună – au fost admiși la facultate, în cadrul Universității Babeș-Bolyai.

„Abia așteptăm să începem cursurile, e un pas înainte pentru noi”, au spus aceștia.

whatsapp image 2022 08 04 at 3.24.45 pm (1)

Nu au lipsit nici pin-urile și accesoriile pe care aceștia le puteau achiziționa pentru a susține o cauză nobilă – înființarea unei școli pentru copii ucraineni refugiați la Cluj.

Citește și FOTO. Kseniia înființează o ȘCOALĂ pentru copiii UCRAINENI la Cluj. Are nevoie de sprijin: „E un proiect educațional NECESAR”

Donațiile s-au strâns într-o cutie colorată în culorile steagului Ucrainei.

whatsapp image 2022 08 04 at 3.18.01 pm (2)

La povești cu francezii și filipinezii

Francezii și filipinezii au desenat și conversat cu trecătorii despre culturile pe care le reprezintă, împărtășind și câteva idei despre experiența de viață și impresiile despre Cluj-Napoca.

„Ieri am ajuns la Cluj și plănuiesc să vizitez principalele atracții, sper să îmi ajungă timpul. Sunt foarte încântat de oraș până acum, dar sunt sigur că mai sunt multe de văzut”, a spus Quentin pentru Cluj24.

Este francez și a venit pentru un schimb de experiență, urmând să deruleze diferite proiecte pentru antreprenori în acest sens. Are, de asemenea, un cont de TikTok deschis recent, unde postează secvențe din interviurile cu antreprenorii întâlniți până acum. Deși a strâns puțin peste 100 de urmăritori, conținutul este vizionat de peste 2000 de persoane.

Adele este din Filipine, locuiește în Toronto, dar vizitează multe țări, aflându-se acum în România pentru a-și reprezenta țara.

„Cel mai mult îmi e dor de insulele noastre. Avem peste 7000 de insule și toate sunt superbe”, a spus aceasta pentru Cluj24.

whatsapp image 2022 08 04 at 3.18.01 pm (4)

Pe lângă engleză, vorbește talago, despre care a precizat că a fost semnificativ influențată de spanioli de-a lungul istoriei. Este limba primară pentru un sfert din populația din Filipine.

screenshot (242)

Adele pe Vârful Pietrosul Rodnei, Munții Rodnei

Așadar, AIESEC a reunit culturile din mai multe părți ale lumii pentru a atinge pacea și împlinirea potențialului umanității, după cum spune motto-ul organizației studențești din Cluj-Napoca: „We strive to achieve peace and fulfillment of humankind’s potential”.

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Incendiu de proporții în Jucu de Sus. ARDE acoperișul unei case

Publicat

De

Incendiu la Jucu

Un incendiu a izbucnit miercuri dimineața la o casă din localitatea clujeană Jucu de Sus.

Trei echipaje de pompieri intervin în aceste momente pentru a stinge flăcările.

Incendiu de proporții în Jucu de Sus. ARDE acoperișul unei case

Echipajul de la Punctul de Lucru Jucu s-a deplasat la incendiu, dar forțele au fost suplimentate imediat cu două autospeciale de mare capacitate de la Cluj-Napoca.

Potrivit reprezentanților ISU Cluj, incendiul a cuprins acoperișul casei, pe o suprafață de aproximativ 150 de metri pătrați. Nu sunt anunțate victime.

Revenim cu amănunte.

Foto: Arhivă

Citește mai departe
Publicitate

ECONOMIE

Peste 20.000 de locuri mai sunt disponibile pentru tinerii antreprenori în programul Start-Up Nation 2025

Publicat

De

Start-Up Nation

Tinerii români care vor să-și lanseze propria afacere au încă o oportunitate importantă: în cadrul programului Start-Up Nation 2025 mai sunt disponibile 20.083 de locuri pentru antreprenorii cu vârsta de până la 30 de ani, a anunțat ministrul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului, Bogdan Ivan.

Înscrierile pentru cursurile gratuite de antreprenoriat, parte esențială a acestui program, au început marți, 15 aprilie 2025, la ora 10.00. Cursurile sunt destinate pregătirii viitorilor antreprenori, oferindu-le instrumentele necesare pentru a înțelege și a naviga mediul de afaceri.

Start-Up Nation: Mai sunt locuri disponibile

„Programul vizează stimularea înființării și dezvoltării întreprinderilor mici și mijlocii, contribuind la crearea de locuri de muncă și la creșterea competitivității economice a României”, a transmis Bogdan Ivan.

Domeniile eligibile sunt variate, incluzând producția, industriile creative, serviciile inovatoare, IT&C și comerțul. Participanții trebuie să își desfășoare activitatea în baza unor coduri CAEN eligibile, conform Ghidului Solicitantului.

Start-Up Nation 2025 oferă finanțare pentru achiziția de echipamente tehnologice (utilaje, instalații, echipamente informatice), active necorporale (brevete, licențe, mărci comerciale), mobilier, echipamente IT, cheltuieli de promovare și cursuri de formare profesională atât pentru antreprenori, cât și pentru angajații acestora.

Programul continuă să fie una dintre cele mai accesate inițiative de sprijin pentru antreprenoriat în România, adresându-se în special tinerilor care vor să își transforme ideile în afaceri durabile.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Cal mort în urma unui accident între Cășeiu și Urișor. Au intervenit pompierii ISU Cluj

Publicat

cal

Pompierii din cadrul Detașamentului Dej au intervenit marți seara la un accident rutier petrecut între localitățile Cășeiu și Urișor, soldat cu un cal mort.

În accident au fost implicate un autoturism și o căruță, iar în urma evenimentului calul de la căruță nu a putut fi salvat.

”Nu au existat persoane care să necesite transportul la spital. La misiune a luat parte un echipaj cu o autospecială cu modul de descarcerare”, au spus pompierii.

Din primele informații, căruțașul este vinovat de producerea accidentului întrucâr ar fi întors căruța în mijlocvul drumului fără să se asigure, căruța fiind lovită de o mașină.

După accident, căruțașul a fugit.

Poliția Cluj face cercetări în acest caz.

Citește mai departe

CULTURA

Sfântul Gheorghe, purtătorul de biruință. Tradiții, superstiții și semnificații ale unei zile cu putere aparte

Publicat

De

Tradiții de Sfântu Gheorghe

Miercuri, 23 aprilie, creștinii ortodocși sărbătoresc cu evlavie și bucurie pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, unul dintre cei mai iubiți sfinți ai Bisericii, considerat ocrotitorul ostașilor, al celor care poartă numele său și al celor care luptă pentru dreptate și credință.

Cunoscut și sub numele de „Purtătorul de biruință”, Sfântul Gheorghe este simbol al curajului și al jertfei pentru adevăr.

Sfântul Gheorghe, purtătorul de biruință

Născut într-o familie creștină, el a fost soldat în armata romană, iar în ciuda prigoanelor împotriva creștinilor din timpul împăratului Dioclețian, a ales să-și mărturisească credința în Hristos cu prețul vieții.

Sărbătoarea Sfântului Gheorghe, numită în Transilvania și Sângeorz, este una dintre cele mai populare în calendarul ortodox, fiind și o zi onomastică importantă pentru sute de mii de români care poartă numele de Gheorghe, George, Georgiana, Georgeta și alte derivate. Cu această ocazie, Bisericile își deschid porțile pentru slujbe speciale, iar comunitățile se adună în rugăciune și în sărbătoare.

Tradiții și superstiții de Sfântul Gheorghe

Această zi este încărcată de semnificații străvechi, fiind considerată un moment de hotar între iarnă și vară, între întuneric și lumină, între frig și renașterea naturii.

În unele zone ale țării, oamenii pun la porți, la ferestre sau la grajduri ramuri verzi – de obicei, de fag sau de stejar – numite „Armindeni” sau „Stâlpii lui Gheorghe”, pentru a alunga spiritele rele și bolile din gospodărie. De asemenea, fetele tinere obișnuiau să își pună busuioc sub pernă în noaptea de dinainte, pentru a-și visa ursitul.

În credința populară, Sfântul Gheorghe „încuie iarna” și „dă drumul naturii”, motiv pentru care multe obiceiuri de fertilitate și protecție a recoltelor sunt legate de această zi.

Spălatul cu rouă este o altă practică veche: tinerii se rostogolesc dimineața prin roua de pe câmp, considerându-se că aduce sănătate și noroc tot anul. De asemenea, se crede că cei care dorm în ziua de Sfântul Gheorghe vor fi somnoroși tot anul, iar cei care se spală cu rouă dimineața vor fi frumoși și sănătoși.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate