Connect with us

ACTUALITATE

VIDEO FOTO. Artă, dulciuri și activități interactive la Târgul de Multiculturalitate din Iulius Parc: Clujul e ca un SAT GLOBAL

Publicat


whatsapp image 2022 08 04 at 3.24.45 pm (4)

Organizația studențească AIESEC din Cluj-Napoca a organizat miercuri un târg de multiculturalitate, „Global Village”, în Iulius Parc. Cei curioși s-au oprit la standurile pregătite de voluntari pentru a afla mai multe despre culturile din întreaga lume.

„Noi, ca membri ai organizației AIESEC, avem ca misiune promovarea multiculturalismului. Acesta e un eveniment cu notorietate dar care nu s-a mai putut ține din cauza pandemiei, aceasta fiind prima ediție fizică pe care o realizăm după pandemie.

Având în vedere că noi ne ocupăm cu schimburi de experiență, de acolo a venit ideea de Global Village. În acest fel, oamenii care trec prin Iulius Parc se pot opri la standuri pentru a cunoaște diverse culturi. Cu alte cuvinte, încercăm să ne atingem misiunea și în alt fel, nu doar prin exchange-uri, ci și prin promovarea multiculturalității”, spune Adrian Ardelean, Marketing Director al AIESEC Cluj-Napoca.

Muzică și dans, alături de Comunitatea Elenă din Cluj

Comunitatea Elenă din Cluj, subordonată Uniunii Elene din România (UER), a participat la eveniment cu muzică, dans și materiale informative despre cultura pe care o reprezintă.

Trecătorii au putut lua gratis pliante, cărți și CD-uri cu muzică grecească, iar pasionații de dans au putut învăța câteva mișcări noi, din categoria dansurilor grercești.

UER este o organizație apolitică nonprofit, cu profil etnic, cultural și educațional, fondată în data de 28 decembrie 1989, ce reunește comunitățile elene de pe teritoriul României. Acestea sunt formate din cetățeni români de origine greacă și filoeleni.

Are peste 10.000 de membri și este recunoscută de stat, fiind cea mai mare familie a grecilor și filoelenilor din România. Scopul fundamental al UER este sprijinirea, reprezentarea și promovarea intereselor populației elene din România pe plan național și internațional.

whatsapp image 2022 08 04 at 3.24.45 pm

whatsapp image 2022 08 04 at 3.22.16 pm (1)

Litere și pictură flamboaiantă, cot la cot cu nativii chinezi

La standul dedicat culturii chinezești, trecătorii au fost întâmpinați de voluntari AIESEC și chinezi nativi care le-au propus să picteze măști și evantaie alături de ei. Cu această ocazie, oamenii s-au apropiat de cultura chinezească, învățând semnificația culorilor în care sunt pictate măștile.

whatsapp image 2022 08 04 at 3.22.16 pm (2)

„În funcție de culoare, personajul este unul pozitiv sau negativ. Fiecare se asociază cu o trăsătură de caracter”, au explicat cei de la stand.

De asemenea, curioșii au putut vedea cum arată numele lor scris cu litere chinezești, mergând acasă impresii noi și, bineînțeles, cu biletul scris caligrafic de o profesoară de origine chineză.

Tărâmul exotic al Africii: „Lumea acolo nu se stresează așa de mult”

Mai departe, Diane a stat la povești cu trecătorii despre cultura africană. Este din Burundi, iar viața acolo era foarte diferită de cea din România.

„Oamenii au alt stil de viață. Cred că cel mai mult îmi lipsește spontaneitatea lor, pentru că adesea ieșeau afară, la diverse evenimente sociale, fără să fi planificat ceva înainte.

Lumea acolo e mai relaxată, nu se stresează așa mult. Dar îmi place mult și viața la Cluj, am fost studentă la UBB.

Locuiesc aici de mai mulți ani, am 4 copii și o afacere deschisă la Tarnița, un club de yachting, unde oamenii se pot plimba cu caiacul și multe altele. Pot face plajă, avem și un bar și un loc pentru grătar, în caz că vor să gătească”, a spus Diane pentru Cluj24.

A fost încântată că a putut participa la evenimentul organizat de AIESEC.

„Clujul este ca un sat global, după cum se numește și târgul nostru, Global Village, pentru că aici poți întâlni oameni din toate părțile lumii. Oamenii sunt deschiși și îi primesc cu bucurie pe străini, ceea ce mă bucură foarte mult”, a adăugat ea.

La Yachting Club Tarnița prețurile oscilează de la 30 de lei pe oră (închirierea unui caiac simplu) la 80 de lei pe oră (închirierea unui canoe). Locația se află la Lacul Tarnița, Plaja 1.

Află mai multe despre ofertă accesând pagina de Facebook cu un click aici, sau site-ul oficial, www.tarnita.ro.

Pentru și mai multe informații, trimite un mail la contact@tarnita.ro sau sună la 0722 680 420.

whatsapp image 2022 08 04 at 5.33.00 pm

Istorie, artă și bunătăți din Ucraina

La câțiva pași distanță, trecătorii au putut admira arta ucraineană, aflând informații despre istoria bogată a țării și savurând câteva dintre produsele de brand ucrainean.

Doi tineri, reprezentanți ai țării afectate de război, au primit prima veste bună – au fost admiși la facultate, în cadrul Universității Babeș-Bolyai.

„Abia așteptăm să începem cursurile, e un pas înainte pentru noi”, au spus aceștia.

whatsapp image 2022 08 04 at 3.24.45 pm (1)

Nu au lipsit nici pin-urile și accesoriile pe care aceștia le puteau achiziționa pentru a susține o cauză nobilă – înființarea unei școli pentru copii ucraineni refugiați la Cluj.

Citește și FOTO. Kseniia înființează o ȘCOALĂ pentru copiii UCRAINENI la Cluj. Are nevoie de sprijin: „E un proiect educațional NECESAR”

Donațiile s-au strâns într-o cutie colorată în culorile steagului Ucrainei.

whatsapp image 2022 08 04 at 3.18.01 pm (2)

La povești cu francezii și filipinezii

Francezii și filipinezii au desenat și conversat cu trecătorii despre culturile pe care le reprezintă, împărtășind și câteva idei despre experiența de viață și impresiile despre Cluj-Napoca.

„Ieri am ajuns la Cluj și plănuiesc să vizitez principalele atracții, sper să îmi ajungă timpul. Sunt foarte încântat de oraș până acum, dar sunt sigur că mai sunt multe de văzut”, a spus Quentin pentru Cluj24.

Este francez și a venit pentru un schimb de experiență, urmând să deruleze diferite proiecte pentru antreprenori în acest sens. Are, de asemenea, un cont de TikTok deschis recent, unde postează secvențe din interviurile cu antreprenorii întâlniți până acum. Deși a strâns puțin peste 100 de urmăritori, conținutul este vizionat de peste 2000 de persoane.

Adele este din Filipine, locuiește în Toronto, dar vizitează multe țări, aflându-se acum în România pentru a-și reprezenta țara.

„Cel mai mult îmi e dor de insulele noastre. Avem peste 7000 de insule și toate sunt superbe”, a spus aceasta pentru Cluj24.

whatsapp image 2022 08 04 at 3.18.01 pm (4)

Pe lângă engleză, vorbește talago, despre care a precizat că a fost semnificativ influențată de spanioli de-a lungul istoriei. Este limba primară pentru un sfert din populația din Filipine.

screenshot (242)

Adele pe Vârful Pietrosul Rodnei, Munții Rodnei

Așadar, AIESEC a reunit culturile din mai multe părți ale lumii pentru a atinge pacea și împlinirea potențialului umanității, după cum spune motto-ul organizației studențești din Cluj-Napoca: „We strive to achieve peace and fulfillment of humankind’s potential”.

 

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EDUCATIE

Peste 800 de absolvenți de liceu din Cluj s-au înscris la BAC. Sesiunea de toamnă începe marți

Publicat

De

bacalaureat

Sesiunea de toamnă a examenului național de Bacalaureat se va desfășura în perioada 16 august – 3 septembrie 2022. La cea de a doua sesiune de examen din acest an, la Cluj s-au înscris 802 absolvenți de liceu.

Potrivit reprezentanților Inspectoratului Școlar Cluj, 555 dintre candidații înscriși la exemene provin din promoţia curentă 2021-2022, iar 247 sunt candidați din promoţiile anterioare.

Calendarul BAC-ului de toamnă

Probele scrise din cadrul examenului național de Bacalaureat, sesiunea august- septembrie 2022, încep marți, 16 august 2022, cu proba scrisă la Limba și literatura română (proba E.a), urmată miercuri, 17 august 2022, de proba scrisă obligatorie a profilului – proba E.c).

Joi,18 august 2022 este programată să se desfășoare proba scrisă la alegere a profilului și a specializării – proba E.d), iar vineri, 19 august 2022, va avea loc proba scrisă la limba și literatura maternă – proba E.b)., pentru candidații care au studiat în limba minorităților naționale.

Comisia județeană de organizare a examenului național de Bacalaureat. din cadrul IȘJ Cluj, a aprobat un număr de 9 solicitări, referitoare la asigurarea condițiilor de egalizare a șanselor, care vizează prelungirea timpului destinat redactării lucrărilor scrise, susținerea probelor de examen cu suportul unui interpret al limbajului mimico-gestual propus de unitatea de învățământ, cu respectarea condițiilor de incompatibilitate prevăzute de legislația în vigoare, precum și susținerea probelor scrise la domiciliu.

Condițiile în care se desfășoară examenul

La nivelul județului Cluj, în această sesiune sunt organizate 4 centre de examen, 2 în Cluj-Napoca, unul la Turda și un centru la Dej. La acestea se adaugă un centru zonal de evaluare a lucrărilor scrise.

Atenție! Probele scrise încep la ora 9:00, iar accesul candidaților în săli este permis până la ora 8:30.

Timpul alocat elaborării unei lucrări scrise este de trei ore, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui candidat. Toate sălile de examen au în dotare camere funcționale de supraveghere video și audio.

Pentru rezolvarea subiectelor, candidații vor folosi numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru executarea schemelor și a desenelor vor utiliza numai creion negru.

Mijloacele de calcul sunt interzise, iar hârtia folosită este doar cea distribuită în sala de examen. Este interzisă introducerea în sălile de examen a unor obiecte, precum ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete, manuale, dicționare, notițe, însemnări etc., precum și cu orice mijloace electronice de calcul, de stocare a informației sau de comunicare (telefoane, tablete, căști, smartwatch etc).

Candidaților le este interzis să comunice între ei sau cu exteriorul, să transmită ori să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notițe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare în interior sau cu exteriorul.

Cei surprinși în aceste situații vor fi eliminați din examen, indiferent dacă materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent dacă au fost introduse de către aceștia ori de către alți candidați. Drept consecință, acești candidați nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului național de Bacalaureat.

Afișarea rezultatelor și depunerea contestațiilor

În perioada 22-29 august 20222 se vor desfășura probele de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română, în limba maternă, într-o limbă de circulație internațională, precum și evaluarea competențelor digitale.

Afișarea primelor rezultate, în centrele de examen și pe site-ul bacalaureat.edu.ro, este prevăzută pentru data de 31 august 2022, până la ora 12:00.

Contestațiile pot fi depuse în aceeași zi, în centrul de examen, în intervalul orar 12:00–18:00 sau pot fi transmise prin mijloace electronice, pe adresele afișate la avizierele centrelor de examen, sens în care candidații completează, semnează și depun/transmit prin mijloace electronice și o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere.

Pentru candidații minori, declarația-tip este semnată și de către părinții/reprezentanții legali ai acestora.

Rezultatele finale, după soluționarea contestațiilor (perioada 1-2 septembrie 2022), vor fi comunicate sâmbătă, 3 septembrie 2022.

Nota minimă de promovare, pentru fiecare probă scrisă, este 5, iar media finală pentru promovarea examenului național de Bacalaureat este cel puțin 6.

Ministerul Educației și Inspectoratul Școlar Județean Cluj pun la dispoziția celor interesați liniile TELVERDE, pentru sesizarea eventualelor nereguli din cadrul Examenului Național de Bacalaureat 2022, sesiunea august-septembrie – Ministerul Educației – 0800 801 100, IȘJ Cluj – 0800 816 264.

Foto: Arhivă

Citește mai departe

ECONOMIE

Consiliul Concurenței: Prețurile la carburanți au scăzut față de luna iulie. Cât costă, în medie, litrul de benzină și motorină

Publicat

De

protest benzina 2

Preţurile la carburanţi practicate de marile lanţuri de benzinării au scăzut comparativ cu finele lunii iunie, cu 58 de bani pe litru în medie la benzina standard şi cu 56 de bani pe litru la motorina standard, conform datelor centralizate de Consiliul Concurenţei.

Astfel, la Gazprom, Mol, OMV şi Rompetrol preţul litrului de benzină a scăzut de la 8,69 lei în data de 30 iunie la 8,12 lei în 12 august, la Lukoil de la 8,62 lei la 8,04, la Petrom de la 8,62 lei la 8,05 şi la Socar de la 8,63 lei la 8,08 lei.

În cazul motorinei, scăderea a fost, la Gazprom şi OMV de la 9,26 lei/litru la 8,71 lei, la Lukoil de la 9,19 lei la 8,66 lei, la Mol şi Rompetrol de la 9,25 lei la 8,71 lei, la Petrom de la 9,19 la 8,64 şi la Socar de la 9, 23 lei la 8,67 lei.

Prețurile nu includ compensarea

„Preţurile nu includ compensarea de 50 de bani pe litru”, au precizat cei de la Consiliul Concurenţei, menţionând că acestea sunt preţurile medii pentru fiecare reţea, preţurile variind de la o benzinărie la alta.

Începând cu 1 iulie a intrat în vigoare Ordonanţa privind reducerea cu 50 de bani a preţului la carburanţi, 25 de bani fiind suportaţi de bugetul de stat, iar 25 de bani reprezentând o reducere comercială pe care, voluntar, o aplică lanţurile de benzinării în cazul în care doresc să obţină şi reducerea de 25 de bani de la bugetul de stat.
Potrivit reprezentanților Guvernului va rămâne în vogoare până la sfârșitul lunii septembrie, așa cum a fost anunțat.

Sursa: Agerpres

Citește mai departe

EVENIMENT

Marcel Ciolacu și Vasile Dîncu au fost în vizită de lucru la Baza Aeriană de la Câmpia Turzii

Publicat

De

vasile dincu facebook2

Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, însoțit de ministrul apărării naționale, Vasile Dîncu, a efectuat vineri o vizită de lucru în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu” din Câmpia Turzii.

Echipa de comandă a bazei a prezentat celor doi înalți demnitari o informare cu privire la principalele obiective stabilite pentru anul în curs, activitățile planificate pentru perioada imediat următoare, pe domenii de responsabilitate, precum și detalii privind starea tehnicii din dotarea bazei.

Cei doi oficiali au discutat despre planurile de modernizare a infrastructurii existente și extinderea Bazei 71 Aeriană, programul de investiții fiind deja în derulare.

Marcel Ciolacu a mulțumit militarilor unității pentru profesionalismul cu care își fac datoria și i-a asigurat de sprijinul său necondiționat pentru Armata României, atât în calitate de președinte al Camerei Deputaților, cât mai ales din cea de fiu de pilot militar.

La rândul său, Vasile Dîncu, a asigurat conducerea Bazei 71 Aeriană de întreaga disponibilitate a echipei pe care o conduce la vârful MApN pentru sprijinirea derulării importantelor programe de investiții și pentru îndeplinirea obiectivelor încredințate.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. FOTO. Fântâna arteziană de pe Bulevardul Eroilor, piscină în aer liber. Este a doua oară când se întâmplă

Publicat

De

copii fantana1

La scăldat în inima orașului. Câțiva copii au făcut baie în făntâna atreziană din centrul Clujului, sub privirile trecătorilor.

Nu este pentru prima dată când fântana arteziană de pe Bulevardul Eroilor, care este destul de mare, este folosită ca un bazin de copii.

copii fantana2

La scăldat în centrul Clujului

Vineri, trei copii, probabil toropiți de căldură, și-au dat jos tricourile și au intrat în fântâna atreziană pentru o baie.

Citește și: VIDEO. La scăldat în fântâna de pe Bulevardul Eroilor. În Clujul smart, de 5 stele

Imaginile au fost surprinse de un cititor Cluj24.ro, care s-a arătat deranjat că astfel de lucruri se întâmplă în centrul orașului.

„Chiar nu este prima dată când se întâmplă, iar Poliția Locală nu e nicăieri, nu face nimic”, a spus cititorul.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate