EVENIMENT
VIDEO. Fă un bine cât te ține. Mai mulți suporteri ai U Cluj, gest emoționant de Luminație
Voluntari de la Peluza Șepcile Roșii, fani înfocați au echipei de fotbal U Cluj, au curățat mai multe morminte, într-o acțiune care ajută la pregătirea Cimitirului Central pentru Luminație.
Inimoșii suporteri au făcut acest lucru pentru cei care nu au putut ajunge la mormintele celor dragi.
Fă un bine cât te ține. Mai mulți suporteri ai U Cluj, gest emoționant de Luminație
“Fă un bine cât de ține”, a fost motto-ul voluntarilor din Peluza Șepcile Roșii, care s-au alăturat și în acest an proiectului Scena Urbană, în acțiunea de a ajuta la pregătirea mormintelor pentru Luminație.
Astfel, Boxa, Iri, Adișor și Răzvi, au curațat mormintele și locul din jurul acestora, au măturat, au adunat florile și frunzele veștejite pentru cei care nu s-au putut deplasa la cimitir.
Este vorba de oameni bolnavi sau prea în vârstă ca să facă acest lucru, dar și de cei care sunt departe de țară.
Mai mult, voluntarii de la Peluza Șepcile Roșii au dat o mână de ajutor și persoanelor mai în vârstă venite la cimitir să pregătească mormintele pentru Luminație.
Suporterii au pus la morminte flori proaspete și au aprins și lumânări.
Concert tradițional de Luminație
Scena Urbană organizează în 1 noiembrie deja tradiționalul Concert de Luminație în Cimitirul Central din Cluj-Napoca.
Ca în fiecare an, cimitirul va deveni un spațiu sacru, unde muzica, lumina și comunitatea se împletesc într-o armonie perfectă.
Sute de clujeni se adună în fiecare an pentru a participa la acest moment care este un omagiu adus memoriei celor care nu mai sunt printre noi.
Astfel, în 1 noiembrie, de la ora 18:30, cei prezenți vor asculta Requiem (Missa pro defunctis) de Luigi Cherubini, în interpretarea orchestrei Claudiopolis, iar spectacolul va cuprinde și un moment de balet.
Video: Scena urbană
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
ECONOMIE
FOTO. Nicolae Ciucă, la inaugurarea fabricii STADA din Turda: Producția de medicamente, un domeniu strategic
Candidatul PNL la alegerile prezidențiale, Nicolae Ciucă, a participat miercuri la ceremonia de inaugurare a fabricii de farmaceutice STADA din Turda, cea mai mare investiție realizată de o companie multinațională într-o unitate de producţie farmaceutică din România din ultimii 30 de ani.
Nicolae Ciucă a participat, miercuri, la inaugurarea fabricii STADA din Tuda. Cu o capacitate anuală de producție de 150 de milioane de cutii produs farmaceutic, noul hub farmaceutic va avea un rol major în asigurarea lanțului de aprovizi cu produse farmaceutice în Europa. Statul român a sprijin construirea fabricii cu peste 21 milioane de euro, investiție lansată în 2022.
„2022 a fost un an record al României, cu 10,4 miliarde de euro investiții directe, STADA fiind unul dintre investitori. Este nevoie de medicamente, aprovizionarea și producția de medicamente este un domeniu strategic, iar astfel se asigură servicii medicale mai bune pentru cetățeni”, a declarat Nicolae Ciucă, în cadrul ceremoniei de inaugurare. Acesta a lăudat învățământul dual, susținut de PNL, efectul fiind că la STADA au putut fi angajați oameni calificați.
Invitați de seamă la inaugurarea fabricii
Alături de liderii liberali care îl însoțesc pe Nicolae Ciucă în turneul său în județ, s-au aflat și europarlamentarul PSD Vasile Dîncu și senatorul Răzvan Ciortea, dar și deputații USR Oana Murariu și Viorel Băltărețu.
La inaugurare a participat CEO-ul STADA, Peter Goldschmid și Excelența Sa Peer Gebauer, ambasadorul Germaniei la București.
Candidatul PNL la alegerile prezidențiale Nicolae Ciucă se află miercuri în județul Cluj, unde a vizitat o fabrică de panificație la Câmpia Turzii. Pe lângă inaugurarea fabricii STADA de la Turda, vizita mai include discuții cu conducerea comunei Florești și o vizită la Clinica de Neurochirurgie din Cluj-Napoca și la campusul Academiei de Muzică Gheorghe Dima de pe strada Bucium. În încheierea vizitei, liderul liberal va avea o ședință cu aleșii locali ai PNL Cluj.
Investiție de peste 70 de milioane de euro
STADA a inaugurat cea mai mare investiție realizată de o companie multinațională într-o unitate de producţie farmaceutică din România din ultimii 30 de ani: un nou hub cu o capacitate anuală de producție de 150 de milioane de cutii produs farmaceutic, care va avea un rol major în asigurarea lanțului de aprovizi cu produse farmaceutice în Europa. Cu o investiție totală de peste 70 de milioane de euro (21 de milioane de euro fiind ajutor de stat), lansată în 2022, noua fabrică, construită de la zero la Turda, este complet autorizată şi funcţională, iar primele loturi au fost deja produse. Fabrica se află pe strada Trascăului nr. 10, municipiul Turda și are peste 450 de angajați. Producția a început în 1 octombrie.
Unitatea de producție deschisă de STADA în județul Cluj este dotată cu tehnologie de ultimă generaţie, c asigură producţia şi furnizarea sustenabilă de medicamente eliberate pe bază de prescripţie medicală, precum antidepresive, antihistaminice şi antiinflamatoare, dar şi medicamente pentru tratamentul diabet colesterolului ridicat sau al hipertensiunii.
Pe lângă acestea, hub-ul, dezvoltat ca o investiţie de tip greenfield, asigură livrarea unei game largi de pre de îngrijire personală prin intermediul depozitului său automatizat, cu o capacitate de 7.400 de paleți. În unitatea de producţie funcţionează în acest moment nouă linii de producţie automatizate, pentru capsule tablete. Datorită spațiului generos de aproximativ 100.000 de mp al sitului unde este amplasată fabrica, capacitatea de producţie permite o dezvoltare pe viitor.
Prin implementarea tehnologiilor de vârf din industrie, acest nou hub de producţie şi ambalare din judeţ reconfirmă angajamentul STADA de a furniza medicamente de cea mai înaltă calitate în Europa.
Companie americană de investiții, interesată de achiziționarea STADA
Firma de investiții GTCR din Chicago, SUA, s-ar afla în discuții avansate pentru a achiziționa compania germană de medicamente generice STADA Arzneimittel AG, după ce competitorul Clayton Dubilier & Rice a renunțat la ofertă. Surse apropiate negocierilor afirmă că GTCR discută termenii unei posibile tranzacții în valoare de aproximativ 10 miliarde de euro. Proprietarii STADA, fondurile de investiții Bain Capital și Cinven, ar putea ajunge la un acord în cuând, deși tranzacția depinde de finalizarea evaluării GTCR și de asigurarea finanțării necesare.
Achiziția STADA ar marca una dintre cele mai mari tranzacții din sectorul sănătății din Europa. Fondurile private au investit masiv în medicamente generice, având în vedere că marii producători farmaceutici se concentrează pe dezvoltarea de tratamente pentru boli rare.
EVENIMENT
Candidatul PNL la prezidențiale, Nicolae Ciucă, prezent la Cluj. A vizitat o fabrică belgiană de panificație la Câmpia Turzii
Nicolae Ciucă, candidatul PNL la alegerile prezidențiale, se află miercuri în județul Cluj, unde va vizita mai multe obiective. Prima deplasare a avut loc la o fabrică belgiană de panificație la Câmpia Turzii.
Nicolae Ciucă, alături de mai mulți lideri locali ai Partidului Național Liberal, a vizitat, miercuri dimineață, fabrica Lalorraine Câmpia Turzii, o investiție de 100 milioane euro a un investitor belgian în produse de panificație.
Degustare de pâine albă cu unt
Nicolae Ciucă a degustat pâine albă produsă de compania belgiană și a făcut un tur al fabricii.
Candidatul PNL la funcția supremă în stat a fost însoțit de mai mulți politicieni liberali și reprezentanți ai autorităților locale. Printre ei se numără europarlamentarul Daniel Buda și Dan Motreanu, vicepreședintele Camerei Deputaților Lucian Bode, deputații de Cluj Radu Moisin și Sorin Moldovan, prefectul Irina Munteanu, președintele CJ Cluj Alin Tișe, primarul Emil Boc, viceprimarul Dan Tarcea și primarul municipiului Câmpia Turzii, Dorin Lojigan.
Liderul liberal, o zi la Cluj
Vizita fostului premier Nicolae Ciucă în județul Cluj mai include o deplasare la fabrica Stada din Turda, discuții cu conducerea comunei Florești la Primăria din comună, o vizită la Clinica de Neurochirurgie din Cluj-Napoca și la campusul Academiei de Muzică Gheroghe Dima de pe strada Bucium. În încheierea vizitei, liderul liberal va avea o ședință cu aleșii locali ai PNL Cluj.
EVENIMENT
EXCLUSIV. Adrian Crăciun, 70 de ani de parașutism. În 1988 a coborât cu mingea pe ”Ion Moina” la un meci al lui ”U” Cluj
Adrian Crăciun s-a îndrăgostit de parașutism la vârsta la care alți copii abia învățau să scrie și a rămas fidel acestui sport până acum, la cei 76 de ani pe care îi are. A locuit pe o stradă de pe Dealul Cetățuia din Cluj-Napoca, iar locul favorit de joacă al copiilor era turnul de parașutiști din apropriere. La 6-7 ani s-a rugat de un instructor să îl lase să sară, iar de atunci nu s-a mai despărțit de parașutism, urmând și o carieră în domeniu.
”Turnul de parașutiști s-a deschis în anul 1954 și, văzând cum se fac salturile, i-am zis unui instructor, Teshler Iosif, <<nene, nu mă lași și pe mine să văd cum e?>>. După îndelungi insistențe, mi-a spus că dacă fac curat în jurul turnului, mă lasă să sar.
Aveam vreo 7 ani. Atunci se făceau salturile cu parașuta agățată de cerc, aveam echipament, iar cizmele îmi ajungeau aproape până sus, treceau de genunchi.
Apoi l-am rugat să mă lase să fac și un salt declanșat, te ridica, trăgeai de suspantă și veneai plutind în jos.
Pe vremea aceea au adus și niște militari de la Huedin pentru antrenament, iar instructorul m-a pus pe mine să sar prima dată, să îi încurajeze spunându-le: <<copilul ăsta poate și voi nu? >>.
Mi-a plăcut tare mult să sar, nu mi-a fost teamă niciodată de înălțime, deși turnul avea cam 45 de m de unde cobora parașuta”, și-a amintit Crăciun.
Salt în Iad cu parașuta
Pasiunea pentru parașutism a continuat, în ciuda opoziției părinților care nu și-au dat consimțământul să facă salturi din avion, astfel că a așteptat până când a fost recrutat în armată pentru a-și împlini visul, bineînțeles, la parașutiști.
”În toamna lui 1968 am mers în armată, la o unitate militară din Buzău, unde am făcut salturi din avion. Am sărit atunci în Iad, adică în zona satului Iad din județul Bistrița – Năsăud, care acum se numește Livezile.
De abia am așteptat să sar din avion, de la o înălțime de 1000 de m. Aveam două parașute, cea principală și cea de siguranță”, și-a amintit Adrian Crăciun.
După armată nu s-a putut dezlipi de pasiunea sa, astfel că a decis să se facă instructor la Aeroclubul din Dezmir, unde l-a reîntâlnit pe Teshler Iosif, cel care l-a inițiat în copilărie în tainele acestui sport, și căruia, mai târziu, i-a devenit șef.
Concursuri de parașutism: acrobație și aterizare la punct fix
La aeroclubul clujean a fost cooptat în echipa județeană de parașutism cu care a concurat la campionate interjudețene și naționale unde s-a clasat pe locurile 1, 2 sau 3, în funcție de complexitatea concursurilor.
”Probele erau aterizare la punct fix și acrobație, iar la aceasta din urmă trebuia să fac niște mișcări în aer cu parașuta închisă în timpul coborârii de la 2000 de m– stânga, dreapta și looping, adică datul peste cap, iar apoi deschideam parașuta. Gama de acrobație dura cam 9 secunde”, a explicat parașutistul clujean, care a folosit în cariera sa o mulțime de tipuri de parașute românești și străine, inclusiv americane.
Adrian Crăciun nu a avut niciun incident în cei aproape 70 de ani de carieră, nicio fractură de picioare sau alte probleme, și a fost nevoit să deschidă parașuta de rezervă doar de trei ori, dar doar pentru că așa a vrut, nu pentru că era în pericol.
”Aterizarea se face pe vârfuri, se rulează toată talpa, se face o genuflexiune, te arunci într-o parte sau, dacă ai viteză, faci o rostogolire”, a precizat instructorul.
În cariera sa îndelungată, acesta a făcut salturi cu parașuta în diverse condiții meteo și a aterizat inclusiv într-un lac din Sibiu, având doar slipul pe el și cele două parașute, cea principală și cea de rezervă.
Salt cu mingea de fotbal pe terenul de pe ”Ion Moina”
Un eveniment memorabil l-a constituit în 11 septembrie 1988 saltul cu parașuta pe terenul de fotbal al fostului stadion ”Ion Moina” din Cluj-Napoca unde a adus mingea la centru la începutul meciului ”U” Cluj – FC Sibiu.
”Se desfășura la Cluj Campionatul Național de Parașutism și am făcut un salt de la 1200 de m.
Am pus mingea de fotbal într-o plasă și am legat-o de brâu, iar după ce s-a deschis parașuta am scos plasa și am ținut mingea pe care le-am dat-o jucătorilor când am aterizat la mijlocul terenului de fotbal, înaintea loviturii de începere a meciului.
<<Succes, băieți>> le-am spus jucătorilor de la Sibiu care, în acel meci, i-au învins pe clujenii de la <<U>>. Câțiva prieteni mi-au reproșat că echipa a pierdut pentru că eu am dat mingea jucătorilor sibieni și le-am urat succes. Le-am replicat că echipa a pierdut că nu a jucat bine, puteam să le aduc un sac cu noroc dacă nu erau jucătorii în formă…
Nu a fost un salt ușor, pentru că erau fire de înaltă tensiune în zonă, iar dacă deschideai parașuta de rezervă puteam ajunge în râul Someș sau în tribunele stadionului, dar până la urmă a fost plăcut”, a mai povestit Crăciun.
După Revoluția din 1989, în iunie 1994, a mai efectuat un salt în centrul Clujului, și a adus un steag tricolor la ceremonia de inaugurare a Monumentului Memorandiștilor din Piața Unirii, împreună cu un parașutist din Sibiu, campion național, și o parașutistă de la București, fiind felicitat de fostul primar Gheorghe Funar.
Adrian Crăciun s-a pensionat în anul 1998, după ce a fost o perioadă comandantul Aeroclubului ”Traian Dârjan” din Dezmir.
Ultimul salt cu parașuta din avion, în anul pensionării
1998 a fost și anul ultimului său salt cu parașuta din avion, dar pentru că nu a putut sta deoparte de parașutism, a mai efectuat câteva salturi din turnul de parașutism de pe Cetățuie, locul unde a început aventura sa, în urmă cu aproape 70 de ani.
”Tinerilor din ziua de azi le recomand să lase dispozitivele mobile – telefoane, tablete, și să petreacă cât mai mult timp în aer liber, inclusiv prin practicarea parașutismului. Nu este un sport periculos. Ți-e frică doar de ceea ce nu știi, când știi ceva e mult mai ușor totul.
Pentru mine, parașutismul a fost o plăcere, m-am dus întotdeauna cu drag la serviciu. A fost plăcerea de a fi în aer, am admirat, de sus, totul”, a conchis Adrian Crăciun.
Un incendiu a distrus două case, dar și anexe gospodăreși la Sălicea, în județul Cluj.
Pompierii s-a luptat ore în șir cu flăcările.
Incendiu devastator la Sălicea. Două case și anexe au ars
Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca au intervenit în această noapte și pe parcursul dimineții pentru a stinge un incendiu care a afectat o gospodărie din localitatea Sălicea, comuna Ciurila.
Apelul de urgență a venit în jurul orei 02:40, astfel că la misiune au fost trimise două autospeciale cu apă și spumă de mare capacitate.
Odată ajunși la fața locului, pompierii au constatat faptul că o casă de locuit, împreună cu anexele sale, fuseseră cuprinse de flăcări, pe o suprafață de aproximativ 150 de metri pătrați.
Totodată, incendiul se extinsese la o altă casă împreună cu o anexă, pe o suprafață de aproximativ 30 de metri pătrați.
Pompierii au reușit să limiteze pagubele
Echipajele ISU Cluj s-au axat pe stingerea incendiului, în paralel cu protejarea caselor din imediata vecinătate. De asemenea, exista un risc major de extindere a flăcărilor, întrucât toate imobilele erau construite din lemn. Din fericire, pompierii au reușit protejarea a altor două case de locuit.
Pe parcursul intervenției, nu au existat persoane care să solicite îngrijiri medicale, incendiul izbucnind, cel mai probabil, din cauza unui horn izolat necorespunzător. Misiunea s-a încheiat în urmă cu puține momente, după ce pompierii au înlăturat efectele negative ale incendiului.