Connect with us

CULTURA

VIDEO: Expoziția aniversară a pictorului Viorel Nimigeanu are loc zilele acestea la Muzeul de Artă Cluj-Napoca

Publicat


Muzeul de Artă Cluj-Napoca organizează în aceste zile expoziția aniversară a artistului Viorel Nimigeanu. Expoziția cuprinde lucrări din toate ciclurile de creație ale artistului, dintre care amintim: Darul iubirii, Lecția de frumusețe, Suita maramureșeană, Muntele albastru, Pentagonul sacru, Balerina, Fețele timpului, Ofrandă toamnei, Autoportret, Veneția.

Expoziția aniversară Viorel Nimigeanu rămâne deschisă spre vizitare până în data de 25 octombrie 2020.

Program de vizitare: miercuri – duminică: 10.00 – 17.00.

Citește și CLUJENI DE CINCI STELE. “Când pictez, nu mai simt nicio durere, aproape că nu mă mai controlez, simt o energie care vine de undeva”. Pictorul Viorel Nimigeanu, 70. “Expoziţie aniversară

CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


ACTUALITATE

Expoziția ,,Timbre” a artistului Sevan Székely de la Muzeul de Artă din Cluj, un labirint în noaptea urbană

Publicat

Artistul clujean Sevan Székely a expus la Muzeul de Artă Cluj-Napoca expoziția intitulată ,,Timbre”. Inspirația lucrărilor expuse vine din călătoriile lui Sevan Székely în mai multe orașe ale lumii, unde a surprins elemente și momente din viața urbană. Expoziția poate fi văzută între 21 ianuarie și 7 februarie.

Astfel, expoziția este formată dintr-o serie de lucrări ce vorbesc despre un traseu atât al artistului în munca sa, cât și unul fizic prin viața mai multor orașe. Modul de lucru este unul experimental și de stare, iar stilul lucrărilor poate fi încadrat într-o îmbinare între suprarealism, expresionism și art brut.

Numele expoziției este dat de dimensiunea lucrărilor, care sunt precum ,,niște timbre pe perete”

,,Ideea titlului a venit atunci când am dus lucrările la muzeu și le-am pus pe perete. Arătau ca niște timbre, iar în atelier erau foarte mari. Tema lor centrală este cea a labirintului.

Am zis să leg această idee de călătorie, iar timbrul a fost cea mai bună alegere. Timbrele mereu sunt călătoare, mereu poartă imagini”, a declarat artistul Sevan Székely pentru Cluj24.ro.

Imagini din Londra, Berlin, dar și Cluj

Din pasiunea pentru călătorit, de-a lungul ultimilor doi ani au fost realizate aceste lucrări, având ca inspirație mai multe orașe pe timp de noapte

 

,,Mesajul pe care am vrut să îl transmit a fost cel al nopții urbane cu inspirații din mai multe locuri în care am călătorit. Sunt imagini pe care le-am surprins în Londra, Berlin, Cluj și în alte orașe. Sunt mai multe schițe făcute din călătoriile mele.

Totul este o călătorie și în pânză, de la început până la sfârșit. Lucrările sunt realizate în ultimii doi ani și până astăzi, una dintre lucrări fiind terminată săptămâna trecută, după cum se poate observa și aici, traseul în modul de lucru”, a adăugat artistul.

Expoziția completează orașul

,,Am vrut să împrospătez un pic paleta de culori a lumii expoziționale din Cluj și să expun tema drumului, a călătoriei, a pierderii, a regăsirii, a tot ce înseamnă sentiment urban.

M-au inspirat călătoriile mele și am încercat să adun din fiecare loc câte ceva. În mod normal aș fi avut și un vernisaj cu o instalație de sunet, aș fi vrut să merg un pic mai departe, dar asta implica prezența unei mulțimi de oameni, iar situația actuală nu permite asta”, a mai spus Sevan Székely.

Cel mai recent proiect al artistului

Sevan Székely este absolvent al secției de pictură din cadrul Universității Naționale de Arte din București și absolvent masterand al Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca.

,,Timbre” este cel mai recent proiect al său, gândit sub forma unei colecții de momente din călătoriile sale.

Evenimentul, precum și alte detalii pot fi găsite AICI.

Dana Coțovanu

Citește mai departe

ACTUALITATE

Dumitru Fărcaş a devenit marcă înregistrată. Mesajul emoţionat al fiicei Andreea: În onoarea ta, Tată

Publicat

Marele taragotist român, clujeanul Dumitru Fărcaş, a devenit marcă înregistrată. Numele său a fost înregistrat de asociaţia care îi poartă numele la Oficiul de stat pentru invenţii şi mărci.

“În onoarea ta, Tată! Pentru tot ce-ai făcut pentru mine, pentru poporul și țara pe care le-ai iubit și reprezentat cu atâta dragoste, mândrie, onoare și, nu în ultimul rând, integritate peste tot în lume. Ești mereu în mintea și sufletul meu”, scrie fiica sa Andreea.

Dumitru Fărcaş (12 mai 1938, Groşi, 7 august 2018, Cluj) a fost unul dintre cei mai cunoscuţi taragotişti români.

Printre altele, a câştigat numeroase premii naţionale şi internaţionale. Iar în 2002 a primit Crucea națională Serviciul Credincios clasa a III-a. „Pentru crearea și transmiterea cu talent și dăruire a unor opere literare semnificative pentru civilizația românească și universală”. De asemenea, pe 7 februarie 2004 a primit şi Ordinul Meritul Cultural în grad de Mare Ofițer. „În semn de apreciere a întregii activități și pentru dăruirea și talentul interpretativ pus în slujba artei scenice și a spectacolului”.

Pe 7 martie 2008, Dumitru Fărcaș a primit titlul de Doctor Honoris Causa din partea Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca.

Citește mai departe

ACTUALITATE

Muzeele din Cluj au fost vizitate de zeci de mii de oameni în pandemie

Publicat

Din cauza pandemiei de coronavirus, muzeele din Cluj aflate în subordinea CJ Cluj au fost vizitate în anul 2020 de mai puțini oameni față de anul precedent. Cu toate acestea, zeci de mii de persoane au trecut pragurile muzeelor în plină pandemie.

Astfel, dat fiind contextul epidemiologic, în anul 2020 publicul a răspuns cu precădere ofertei de manifestări și evenimente culturale organizate sau găzduite de Muzeul Etnografic al Transilvaniei în cadrul secției în aer liber – Parcul Etnografic Național ,,Romulus Vuia”. Aici a fost înregistrat un număr de 28.232 de vizitatori, scăderea față de anul 2019 fiind de aproximativ 27%. Totodată, din cauza restricțiilor impuse pentru organizarea de evenimente și realizarea accesului în spațiile interioare, la sediul central al muzeului s-au înregistrat numai 7.592 de vizitatori, procentul de scădere față de anul precedent fiind unul foarte ridicat, peste 78%.

Muzeul de Artă Cluj-Napoca este instituția muzeală care a înregistrat în anul 2020 cea mai mare priză la public, peste 36.100 de vizitatori fiind atrași atât de expozițiile permanente, cât și de cele temporare, precum și de diferitele evenimente găzduite. Cu toate acestea, și aici a fost înregistrată o scădere semnificativă față de 2019, când circa 70.000 de iubitori de artă din toate colțurile lumii au trecut pragul acestui muzeu.

Nu în ultimul rând, Muzeul Memorial ,,Octavian Goga” Ciucea a primit, pe parcursul anului 2020, vizita a 7.134 de persoane, și aici în scădere substanțială comparativ cu anul 2019 când au fost înregistrați peste 17.400 de vizitatori. Această scădere se datorează, într-o mare măsură, și contextului în care activitatea școlară a fost mutată în mediul on-line, o parte importantă a publicului din anii precedenți fiind formată din grupuri organizate de elevi însoțiți de cadre didactice.

Citește mai departe

ACTUALITATE

FOTO/ INTERVIU/ Artiștii stradali clujeni KeroZen și Ocu, despre nevoia de street art și proiectul ”Artă în curtea școlii”

Publicat

KeroZen și Ocu fac parte din familia care a creat Asociația La un loc, acel grup de artiști din Cluj datorită cărora vedem tramvaie în culori și aduc arta în curtea școlii. Se inspiră de pretutindeni, au înțelegere pentru nevoile unui oraș și cred că arta te ajută să te conectezi cu spațiul.

Cluj24.ro a discutat cu cei doi despre o posibilă nevoie a spațiilor dedicate pentru street art, despre proiectul Arta în curtea școlii, a doua ediție, desfășurată în 2020 cu sprijinul Primăriei Cluj-Napoca, și despre piedici pe care le întâmpină în munca lor.

Inspirația este peste tot în aer

Rep: Dacă dăm un search pe Google cu numele tău primul rezultat este ”KeroZen transfigurează orașul”, cum percepi tu această transfigurare?

KeroZen: Nu cred că este vorba de un mesaj anume ci mai mult de starea pe care i-o transmite privitorului. Poate contează la un nivel și mesajul pe care îl transmiți privitorului, dar starea de bine pe care o creează și contextul ajută la această transfigurare.

Știm că arta teoretică transfigurează omul și arta transpusă în spațiul public prin analogie transfigurează spațiul.

Rep: Cum îți construiești lucrările, de unde creezi tot acel amalgam de elemente?

KeroZen: Dacă ești într-o lipsă de inspirație ajută să mergi la locul respectiv să simți zona. Cred că tu te conectezi cu energia locului și încep să îți apară ideile.

Un aspect important este că la nivel fizic te conectezi cu spațiul printr-o legătură făcută cu semnificația sau elementul cel mai specific al locului. Inspirația este peste tot în aer, trebuie doar să fii destul de deschis să o percepi, doar că ignoranța noastră face cumva să nu vedem anumite lucruri.

Spațiu pentru street art

Rep: De ce uneori oamenii reacționează negativ la street art?

Kero Zen: Majoritatea au prejudecăți și de asta reacționează în felul acesta și la graffiti, aici mă refer la graffiti murdar, vandalizarea orașului, dar și acesta dintr-un anume punct de vedere arată foarte interesant.

Mă refer la acele semnături care în ani se transformă într-o textură interesantă unde mai mulți oameni tot vin și completează lucrarea. Ține de preconcepția omului, dar eu cred că prejudecățile astea sunt ca o îngustare a minții, te blochezi pe o direcție și nu mai vezi altceva.

Rep: Crezi că ar fi o soluție crearea unui spațiu special pentru cei care încep să experimenteze street art-ul?

KeroZen: Da și nu în același timp pentru că nu există un adevăr corect, există doar perspective. Chiar la Cluj împreună cu câțiva colegi din asociație lucrăm o astfel de propunere. Acum doi ani la bugetare participativă am aplicat un proiect și a fost votat și urmează să se implementeze, a fost încetinit de pandemie.

Este bine să aibă un loc sigur și destinat pentru asta. Dar putem spune și nu că și-ar pierde esența, mă refer aici la graffitti nu la street-art.

Graffiti ține de libera exprimare, dar responsabilă

Graffitiul este o formă de exprimare, de libertate, nu se conformează unor reguli impuse. Într-adevăr ții cont și de ceilalți, nu faci rău altora, e un principiu. Tu când iei forma asta liberă și încerci să o instituționalizezi își pierde din esență.

Oricâți pereți ai pune într-un oraș nu vei scăpa de graffiti, tot timpul vor veni niște nebuni care vor vrea să facă chestia aia. Instituțiile cred că hai că îi cumpărăm, îi mințim pe ăștia, dar nu merge așa, cine este nebun rămâne până la capăt. În Cluj este o situație cumințică, dar în marile capitale e haos, vorbim de 300 de oameni care fac asta.

Unii o înțeleg ca o refulare pe societate, dar nu îi poți băga în aceeași cutie pe toți. Trebuie să îl accepți pe fiecare, când deja începi să judeci îți faci probleme și le faci probleme.

O școală generală arăta ca una de corecție

Rep: Ar putea fi genul acesta de artă o rezolvare pentru blocurile gri din vremea fostului regim care creează un peisaj deprimant?

KeroZen: Da, asta este și un motiv pentru care am ales să facem proiectul Artă în curtea școlii, acolo sunt mai multe aspecte, dar asta este unul foarte important. Am fost la Școala ,,Constantin Brâncuşi” pe care de 2-3 ani o să o facem și m-am speriat când am ajuns acolo, arată ca o școală de corecție cu gratii la geam, totul e gri și scorojit.

Arată a închisoare, îmi imaginez cum este să stai 8 ani în spațiul acela și să încerci să te și educi. Abia acum înțelegem și noi cât de importantă este creativitatea în formarea omului. Spațiul ăsta public, fie că e centrul orașului sau cartierul în care locuim, este ca sufrageria din casa noastră.

Trebuie să ne îngrijim de el, dar din păcate avem această mentalitate că trebuie să tragem focul la oala noastră.Trebuie să înțelegem că spiritul de comunitate înseamnă să fie bine tuturor și să ținem cont de ceilalți. Este mai important să dai decât să tot iei, inevitabil asta te va face fericit.

Nu avem  mentalitatea globală că toți suntem unul și aceeași chestie, asta ar rezolva multe probleme ale umanității.

Rep: Ce teme ați abordat în proiectul ,,Artă în curtea școlii”?

Ocu: La primul proiect a fost tema joacă, am încercat să nu restrângem creativitatea la niște linii foarte mici, iar la a două sesiune de proiect nu am avut o temă anume ci mai de grabă doar am specificat că desenele propuse să nu fie într-o direcție negativă pentru o școală,. Dar am încercat să lăsăm artiștii să se exprime liber.

Copiii, entuziasmați

Rep: Cum au primit copiii genul asta de inițiative?

Ocu: Erau foarte entuziasmați și foarte interesați, veneau tot timpul prin apropiere, dar din păcate anul trecut în 2020 o parte din proiect s-a desfășurat când copii nu mai veneau la școală din cauza pandemiei, dar în afara acestui timp copiii se strângeau să vadă, veneau cu profesorii să înțeleagă ce se întâmplă, erau foarte deschiși și îi interesa.

Le dă și o speranța că prin artă se pot face proiecte mari, să te conectezi cu oamenii să lucrezi pe proiecte mai dezvoltate nu numai la un nivel. În principiu, feedbackul a fost foarte bun și sunt mega interesați, este ca un magnetism direct.

Rep: Care ar fi proiectul tău de vis implementat în Cluj?

KeroZen: Văd lucrurile ca o întâlnire sub formă de dezbatere, cu instituțiile orașului ca să identificăm niște probleme și soluții.

Apoi, benefic ar fi să începem sistematic să alegem o zonă să o dezvoltăm până când la un moment dat se leagă lucrurile și putem spune că am acoperit orașul, am creat armonie în cartiere.

Street art-ul aduce beneficii atât economice cât și turistice, tu trebuie să ții cont de toate chestiile astea. Pe plan turistic am întâlnit mulți străini care vin la Cluj și mă întrebau ce e de făcut și ziceam 2-3 chestii și după aia rămâneam blocat că nu mai aveam ce. Clujul are de oferit, dar nu așa de cool…

Despre Proiectul Tramvaie Colorate/Galerie de artă pe roți

De exemplu și cu tramvaiele nu am finalizat cum am vrut noi. Am făcut așa o flacăra care s-a stins ușor. Ne-am dorit ca toate tramvaiele vechi să fie desenate, chiar să ai o galerie de artă pe roți, nu doar să te lauzi cu ea.

A fost doar un context nefavorabil, în sensul în care primăria a cumpărat tramvaiele noi și au decis că nu mai are sens să investească într-un proiect pierdut.

Cred că a fost o alegere foarte proastă pentru că tramvaiele alea încă nu au ajuns, discuția era acum 3 ani și de atunci puteai vedea fiecare tramvai finalizat. A fost o chestie de suprafață, au făcut niște poze, au dat un post și atât. Eu am înțeles acest lucru, m-am lăsat folosit, dar am vrut să deschidem ceva mai mult cu noi sau cu alții..

Rep: V-ați gândit să faceți genul ăsta de proiect colectiv cu copii?

Ocu: Da, am și făcut workshop-uri, dar nu poate fi același gen de proiect pentru că în proiectul Artă în Curtea Școlii facem pereți foarte mari, iar asta ar necesita o organizare mult mai diferită, să ridici copiii pe schele, e un pic mai periculos și zona de siguranță trebuie să fie pusă la punct. Mai degrabă organizăm workshop-uri cu copii în care învață cum se lucrează un perete.

Am făcut asta în Cluj Liceul de Arte Vizuale “Romulus Ladea” din Cluj-Napoca. Am mai făcut asta și în Palestina în 6 orașe unde ne-am întâlnit cu studenții și am făcut un mural de dimensiuni mai mici, dar împreună am făcut un mural colectiv care are mai multe idei, mai multe vibe-uri, mai multe texturi care poate nu arată atât de profi, dar e foarte creativ.

Este complicat să fii și artist și organizator

Rep: Urmează să continuați acest proiect și în alte școli?

Ocu: Să se dezvolte și în alte școli, dar și în afara lor pe alte direcții. Este fain să se mențină în școli și să avem buget sau posibilitatea să chemăm un artist pentru o școală și aceasta să devină un întreg obiect de artă ca o instalație, să fie doar un concept.

La fel ar fi foarte fain să ieșim și în oraș. Dar depinde de legislație, fondurile pe care le poți accesa, ușurința cu care le poți accesa. Este destul de complicat să fii și artist și organizator.

Rep: Profesorii cum primesc acest tip de inițiative?

Ocu: Feedbackul de la școli a fost foarte fain, majoritatea școlilor sunt foarte bucuroase să ne primească și este și normal, este un plus foarte mare și profesorii își dau seama de chestia asta. Este un plus foarte mare pentru copii să crească într-un mediu mai creativ.

Oamenii sunt chiar deschiși și faini. Am avut poate în primul an o dificultate, am schimbat o școală pentru că o parte din profesorii de acolo aveau foarte mult de zis la lucrările artiștilor aleși și era puțin ciudat. Cred că nu înțelegeau ideea de bază. Voiau să aleagă anumite culori în lucrarea artistului, chestie care nu se face.

Când inviți un artist îl inviți pentru ceea ce face el. Nu erau obișnuiți probabil cu genul acesta de proiecte și nu din rea intenție, ei au fost sinceri…dar e o chestier care se poate schimba în timp.

Dana Coțovanu

 

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate