EVENIMENT
VIDEO. Elevii și studenții clujeni, pasionați de spațiu, invitați la o întâlnire cu astronauți la București. Când are loc
Elevii și studenții din Cluj-Napoca, pasionați de explorarea spațiului, au oportunitatea de a-și întâlni modelele în cadrul unui eveniment ce reunește nume sonore din domeniul astronauticii. Summit-ul va avea loc la Universitatea Politehnică București, în perioada 11 – 14 iunie 2023.
Profesoara Dorina Gîrbovan, din Cluj-Napoca, ambasador HESA/ NASA, explică pentru Cluj24, faptul că scopul acestui eveniment este acela de a celebra contribuția României la dezvoltarea programului spațial Artemis al NASA.
”Universitatea Politehnică București va găzdui, în perioada 11-14 iunie, evenimentul ”Aim Higher Romania!”. Acesta se adresează tuturor elevilor și studenților pasionați de explorarea spațiului cosmic, cărora le oferă în mod gratuit, oportunitatea de a cunoaște și de a interacționa cu mulți astronauți de renume, originari din SUA, România și Egipt.
Ne-am bucura ca un număr cât mai mare dintre elevii și studenții clujeni să participe la un astfel de eveniment, desfășurat în premieră în țara noastră. Pe viitor, ne vom strădui să îl aducem mai aproape de noi, organizându-l chiar aici, la Cluj-Napoca”, a spus profesoara Dorina Gîrbovan.
Summit-ul de Spațiu și Inovatie Tehnologică va dura trei zile, având următorul program: prima zi se va desfășura la Universitatea Tehnică din București, unde sunt așteptați tineri din toate colțurile țării pentru a participa la activitățile STEM, prezentările și discuțiile libere ulterioare acestora.
Dintre invitații ce își vor expune perspectiva asupra beneficiilor pe care explorarea spațiului le aduce vieții de pe pământ, reținem nume precum cele ale astronauților Nicole Stott (SUA) și Sara Sabry (Egipt), aflați pentru prima dată în România, dar și cel al cunoscutului astronaut român Dumitru-Dorin Prunariu, ori cele ale astronauților Soyeon Yi – primul astronaut din Coreea de Sud – și Peggy Whitson – astronautul de origine americană care a petrecut cele mai multe zile în spațiu.
Simpozioane și mese rotunde
Următoarele două zile ale evenimentului ”Space & Tech Innovation Summit” vor găzdui, într-o altă locație, Palatul Parlamentului, simpozioane, urmate de mese rotunde, în cadrul cărora vor participa reprezentanți de seamă ale industriei aero-spațiale românești, respectiv, în cea de-a treia zi, de Aim Higher Gala Dinner, ce încheie în mod festiv evenimentul.
Organizatorii acestuia sunt două antreprenoare din SUA, Christina Korp – fost manager al astronautului Buzz Aldrin, al doilea astronaut care a pășit pe Lună în cadrul misiunii Apollo 11 din anul 1969 – și Oana Tucker, o pasionată vizionară, cu o reputație internațională în organizarea de evenimente unice, aceasta din urmă fiind originară din Romania.
În cadrul aceluiași eveniment, Dorina Gîrbovan va participa în calitate de speaker, așa cum, de altfel, ne-a obișnuit până acum, în virtutea experienței acumulate prin frecventele participări și contribuții la proiectele NASA .
Aceasta a absolvit Facultatea de Fizică a Universităţii ”Babeş-Bolyai” (UBB) Cluj-Napoca, având trei masterate, două în fizică şi unul în chimie, pe care le-a obţinut în SUA şi România, dar şi un doctorat din România. Dorina Gîrbovan a predat 8 ani în Canada şi SUA la universităţi şi licee private şi a revenit în România în anul 2009.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

CLUJ24 TV
VIDEO. Doi actori clujeni pe scena vieții: Emanuel Petran, suveranistul vs. Dan Chiorean, progresistul bine temperat

Azi începe, oficial, campania electorală și societatea românească este profund divizată. Sociologul Mircea Comșa, profesor la UBB, pe baza datelor din sondaje a identificat doi poli electorali: polul suveranist reprezentat de George Simion și Victor Ponta și polul anti-suveranist, un fel de progresism mai potolit, reprezentat de Crin Antonescu, Nicușor Dan și Elena Lasconi.
Primul era în jur 55% , în coborâre ușoară, celălalt în jur de 45%, în creștere ușoară. Ca urmare campania va fi decisivă. Toate acestea se simt pe stradă, între prieteni, între colegi, în familii și în organizații.
”Un fel de vrajbă socială pare a se așterne peste națiune. Asta se întâmplă și între doi cunoscuți și apreciați actori ai Teatrului Național din Cluj Napoca: Dan Chiorean și Emanuel Petran.
Amândoi cu opțiuni clare, asumate public, fără inhibiții sau precauții conjuncturale. De aceea m-am bucurat că au acceptat o dezbatere publică, a fost provocarea lui Dan, prin participarea la un podcast în care să-și susțină punctele de vedere.
Disputa a fost fără menajamente, aspră, dură de multe ori, dar poate va răspunde dilemelor care ne bântuie pe toți din 24 noiembrie încoace. Și, cel mai important cred eu, ca umil moderator, este dacă vom știi să trecem peste asta indiferent de rezultatul alegerilor care urmează.
Dar dincolo de argumentele aduse de cei doi preopinenți rămâne și arta argumentării datorate profesie și talentului lor. Le mulțumesc pentru că au acceptat acest demers civic care nu oferă răspunsuri neapărat, dar măcar ne pune pe gânduri în sensul că trebuie să existe viață și după alegeri”. (Florin Danciu)
EVENIMENT
Poliția Cluj, despre accidentul de pe str. Constanța: Fetița, lovită de o șoferiță cu alcool la ”bord”, la ora 7,35

Polițiștii au fost sesizați despre un accident rutier produs pe strada Constanța, din municipiul Cluj-Napoca, vineri, în jurul orei 07.35.
”Din cercetările preliminare, polițiștii au constatat faptul că un minor, de 11 de ani, din municipiul Cluj-Napoca, ar fi traversat neregulamentar partea carosabilă, printr-un loc nemarcat și nesemnalizat, moment în care a fost accidentat de un autoturism, condus de o femeie de 31 de ani.
În urma evenimentului, a rezultat rănirea minorului de 11 de ani, fiind transportat la unitatea medicală pentru îngrijiri de specialitate.
Testarea cu aparatul etilotest a conducătorului auto a indicat o valoare de 0,04 mg/l alcool pur în aerul expirat.
În acest sens, aceasta a fost condusă la o unitate medicală unde i-au fost recoltate probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei”, au spus polițiștii.
În continuare se efectuează cercetări pentru stabilirea cu exactitate a circumstanțelor în care a avut loc evenimentul.
Polițiștii au confirmat că este vorba despre o fetiță accidentată, așa cum au transmis, anterior, și pompierii de la ISU Cluj.
EVENIMENT
Sociologul Mircea Comșa, UBB: Cât de „disciplinat” e electoratul partidelor? Analiză în perspectiva alegerilor prezidențiale

O analiză realizată de sociologul Mircea Comșa, publicată pe pagina „Doar un grafic să-ți mai spun”, arată care sunt cei mai “disciplinați” votanți ai partidelor, în perspectiva alegerilor prezidențiale care au loc peste exact o lună, în 4 mai.
În analiza pe care a făcut-o, Mircea Comșa și-a propus să identifice care este ponderea votanților unui partid care intenționează să (nu) voteze cu candidatul susținut de acel partid în competiția electorală din mai 2025.
Sociologul Mircea Comșa: Cât de „disciplinat” e electoratul partidelor?
“La acest moment, o astfel de analiză poate fi realizată doar pe baza datelor din sondaje, adică strict pe baza unor declarații ale posibililor votanți, de unde și o serie de limite”, spune sociologul clujean.
Acesta explică faptul că, pentru a face o astfel de analiză trebuie să cunoaștem distribuția încrucișată a răspunsurilor alegătorilor la două întrebări de sondaj:
- Care este partidul votat la ultimele alegeri (Parlamentare 2024)?
- Care este intenția de vot pentru alegerile din mai?
“Problema e că, majoritatea rapoartelor prezentate public de institutele de sondare prezintă doar distribuția răspunsurilor la fiecare întrebare în parte, nu și distribuția încrucișată. Suplimentar, pentru că un eșantion obișnuit are puțin peste 1.000 respondenți, iar un tabel care încrucișează intenția de vot pentru președinte cu votul anterior are minimum 25 combinații, rezultă că o medie de cel mult 40 de respondenți pe combinație.
Pentru că nu toți respondenții răspund la întrebările de vot, în realitate, numărul e mai mic. Estimările care au la bază un număr atât de mic de cazuri pot fi foarte diferite de valorile reale. Putem crește numărul de cazuri doar dacă folosim mai multe sondaje. Chiar și așa, erorile pot fi mari în unele cazuri”, explică sociologul, care a mai precizat că a identificat două sondaje, ambele online, care au măsurat variabilele de interes.
Este vorba de Raportul AtlasIntel din martie 2025, care prezintă un tabel cu distribuția încrucișată a celor două variabile de interes. De asemenea, a doua sursă este, ultimul sondaj Mkor, realizat la sfârșit de aprilie. , iar tabelul a fost produs de el, după ce a primit baza de date. Cele două surse prezentau date relativ similare, iar sociologul le-a combinat și a calculat mediile.
În stânga sunt partidele parlamentare, iar în dreapta candidații la alegerile prezidențiale din acest an, explică Mircea Comșa. “Grosimea unei benzi colorate indică numărul de voturi primite de un partid, respectiv numărul de voturi ale acelui partid care merg, pe baza declarațiilor din sondaje, spre un anumit candidat. Pentru că estimările prezentate sunt calcultate folosind și date de sondaj, ele trebuie privite mai degrabă ca tendințe, nu ca valori absolute”, a mai explicat socilogul.
Voturile se împart
Iată ce a observat sociologul Mircea Comșa:
- Majoritatea voturilor primite de PSD se împart aproximativ egal între Crin Antonescu și Victor Ponta (45%, respectiv 39%).
- Majoritatea voturilor primite de PNL se împart aproximativ egal între Nicușor Dan și Crin Antonescu (41%, respectiv 37%).
- Cea mai mare parte a voturilor primite de UDMR se împart aproximativ egal între Nicușor Dan și Crin Antonescu (41%, respectiv 30%).
- Majoritatea voturilor primite de USR merg la Nicușor Dan (71%) și doar în jur de 12% la Elena Lasconi (probabil procentul real e ceva mai mare – numărul de cazuri e mic, sondajele sunt online).
- Aproape toate voturile primite de AUR merg la George Simion (93%).
- Majoritatea voturilor obținute de POT merg la George Simion (82%).
- Peste jumătate din voturile primite de S.O.S. merg la George Simion (63%).
Alegătorii AUR și POT sunt disciplinați, cei au USR sunt cei mai puțin disciplinați
“Pe baza acestor estimări putem spune că: majoritatea alegătorilor AUR și POT sunt disciplinați, adică votează candidatul AUR; cel mult jumătate din electoratele PSD, PNL și UDMR votează candidatul susținut de coaliția formată din aceste partide; electoratul USR este cel mai puțin disciplinat, votând majoritar un alt candidat decât cel susținut oficial de partid. În concluzie, pe baza tuturor datelor disponibile, putem aproxima că doar jumătate (52%) din electoratul patidelor din România este disciplinat, în sensul că votează cu candidatul susținut de propriul partid”, este concluzia sociologului Mircea Comșa.
EVENIMENT
Elevă de 10 ani, lovită de mașină în centrul Clujului. A fost transportată cu ambulanța la spital

O fetiță de 10 ani, cel mai probabil elevă la Liceul ”Nicolae Bălcescu”, a fost lovită, vineri dimineață, de un autoturism pe str. Constanța din Cluj-Napoca.
Din primele informații, micuța a suferit un traumatism cranio-cerebral și a fost transportată la spital de un echipaj de ambulanță, fiind conștientă și cooperantă.
Poliția Cluj cercetează împrejurările în care s-a produs accidentul.
Vom reveni cu detalii.