CLUJ24 TV
VIDEO. Darius Mârza (Wonderland): Dacă nu respecți banii, nu vine Dumnezeu să pună înfăptuire în ei ca să se realizeze lucruri

Am vorbit cu Darius Mârza despre antreprenoriat, credință și familie. A fost, în liceu, olimpic la informatică, visa algoritmi noaptea, a filmat la nunți și botezuri, a închiriat cd-uri cu filme și jocuri, a avut sală de evenimente și a vândut referate pentru examene colegilor de școală. Asta până la 18 ani! Acum e om de afaceri, tată a 4 copii și credincios. Daca ar exista un templu al capitalismului, Darius Mârza ar trebui dus acolo și lăsat să predice despre antreprenoriat. Ar fi peste toți speaker-ii cu așa-zise discursuri motivaționale sau închipuiții care practică coachingul pentru naivi. Iată, mai jos, câteva dintre afirmațiile invitatului de astăzi de la podcastul Contraste de pe Cluj24 (Florin Danciu).
„Visam noapte exact ca în filme, visam algoritmi și rulam orice soft. Efectiv așa era ca și când prin venele mele curgea așa tot softul, mi-l însușeam și-l simțeam fizic!”
„Pasiunea mea era fotbalul și direcția care o vedeam eu, după care din clasa 1-a, 2-a a fost pasiunea părinților școala, adică informatica, și până la urmă, din clasa a 12-a, încolo când am devenit major, s-a dovedit că nu mai merge nici una nici din ambițiile mele, nici din ambițiile părinților, că s-a materializat ambiția și direcția și proiectul lui Dumnezeu pentru mine. Adică el a știut ce uși să-mi închidă, ce semafoare să-mi le pună pe roșu și pe unde să-mi dea verde!”
Scrisori către firme de soft
„La 18 ani am scris celor mai mari firme de soft din lume: voi trimiteți proiectul, eu vi-l fac gratuit. Vedeți dacă atinge nivelul de exigență și cerințele toate care le aveți. Încă până în ziua de azi nu mi-au răspuns niciun mail!”
„Spiritul de antreprenor îl aveam de la 5-6 ani. Că mergeam la oameni în grădini, luam frunze de pătrunjel, luam morcovi, luam nu știu ce și mă duceam în stația de autobuz sau pe ce trotuar și vindeam ca să pot să-mi iau înghețată.”
„Am fost printre primii care legam, spiralam cărți, făceam cărți de vizită pentru colegii mei, din clasa 4-a și a 5-a Și, clar, clar, le vindeam orice, cărți de vizită etc. După aia am început, între a șasea, a șaptea, le făceam eseuri și referate pentru școală, făceam câte 20. Făceam și la clasa cealaltă, și la cealaltă, și la cealaltă. Când mă duceam la școală, mă duceam cu 20-30 de referate!”
Copia filme și muzică
„ În 98-99 mi-am luat CD-Writer. Și, atunci, am început să fac bani serioși și mulți. Din ce? Păi făceam CD-uri cu filme, cu muzică, cu jocuri.”
„ Încă nu aveam firmă, că aveam 14 ani. Dar, după primul an, când tot auzeam, că pe nu știu care l-au ridicat pentru evaziune de nu știu ce, am vrut să-mi fac firmă. Și am încercat să-mi fac firmă la 14 ani! Nu am reușit.”
„Am așa momente în care, dimineața am 3 milioane de euro, și fac la toată lumea toate plățile, și după două, trei ore, mai am 4-5 euro.”
„Am fost primii care am făcut prelucrarea digitală la evenimente de nuntă. Deci, din prima, adică am dat drumul în iulie și eu, până în octombrie, am avut deja 50 de evenimente, din prima vară. Și, da, am văzut că se câștigă bani. Prima dată, mie mi s-a părut la prima nuntă că am câștigat cei mai mulți bani din viață!”
Prima sală de evenimente din România
„Am făcut prima sală de evenimente din țară! În Zorilor, îi zicea Talisman. Unde a fost magazinul făcut de Caritas, de Stoica, așa am început primul restaurant la 18 ani și i-am dat drumul la Talisman și mi-am început evenimentele și nunțile.”
„A fost un șoc super mare că m-am nimerit exact cu sora domnului Boc vecină lângă Talisman! Vecină și cu geamurile fix înspre sală. Domnul Boc deja era primar de două luni, trei luni. A venit sora lui și m-a făcut în toate felurile. Pe bună dreptate!”
„Povestea asta cu sora domnului Boc m-a determinat să mă duc să caut un loc unde să fiu în mijlocul naturii, să n-am niciun vecin, să nu văd pe nimeni la un kilometru de mine distanță și așa am ajuns în locul ăsta unde e Wonderland-ul!”
Nu am iubit banii
„Niciodată n-am iubit banii, niciodată n-am făcut ceva pentru bani, niciodată n-am fost curios de bani. Totdeauna am zis așa, mă, uite-te, dacă am energie și putere și viziune, de la Dumnezeu toate, și puterea, și energia, și harul, și toate treburile, eu sunt numai o unealtă bună, și harnică, și destoinică, atunci, mă, cum să îmi bat joc?”
„Pe mine nu banii mă interesau, ci ce poți face cu banii, adică proiecte mișto, să pot ajunge să ajut și să fac lucruri sociale speciale și treaba asta de a te juca cu banii îți dă o înțelepciune după aia, ulterior, după ce ai trecut prin viață, că dacă tu numai stai la televizor că îți vine din salariu banii, tu nu ești angrenat în ce se întâmplă și, practic, duritatea asta a vieții te șlefuiește. Și eu totdeauna am jucat bine treaba asta financiară.”
„Totdeauna așa le-am simțit, totdeauna așa le-am simțit și totdeauna am zis că nu mi-ar trebui niciun ban, nu mi-am ținut pentru mine, nu mi-am luat nicio haină, niciun papuc, nu mi-am luat nimic, nimic, nimic, nimic, niciodată pentru mine. Nu am niciodată bani la mine. De multe ori mi se întâmplă că nici parcarea nu o pot plăti.”
Vreau să ofer bunăstare semenilor mei
„Eu mă bag în tomberon dacă văd zece bani, din respect față de bani, că știu că banii ăia s-au muncit, și trebuie respectați. Dacă nu-i respecți, nu vine Dumnezeu să pună înfăptuire în ei ca să se realizeze lucruri.”
„Vreau să aduc plus valoare și să ofer bunăstare semenilor mei. Îi iubesc maxim, maxim și-s flămând de a face bine, flămând în toată ființa mea să fac bine oamenilor, umanității și să pot ajuta, să sfătuiesc.”
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
Spectacol caritabil pentru artistul clujean Nelu Nicoară – Englezu. Are nevoie de bani pentru injecții

Cu un diagnostic – în sfârșit, stabilit, de medici de renume din Ungaria și Germania – după luni de deznădejde, cunoscutul și îndrăgitul artist clujean Nelu Nicoară – Englezu urmează un tratament corespunzător.
Dar a apărut o singură problemă, și anume că Casa de Asigurări de Sănătate nu-i decontează cheltuielile pentru injecțiile respective, iar costul acestora depășește posibilitățile lui financiare, din prezent.
”Așa că rolul nostru, al prietenilor și admiratorilor săi, este să intervenim și să inițiem o colectă, pentru a-i reda artistului capacitatea și vivacitatea de odinioară.
De aceea, ne-am gândit să organizăm, pe data de 25 aprilie, ora 17.00, la localul Sandany din Cluj-Napoca, str. General Traian Moșoiu nr. 18, grație bunăvoinței entuziaste a patronului acestuia, Alexandru Crețu, un spectacol artistic, în vederea adunării de fonduri, la care vor participa următorii îndrăgiți soliști: Alin Oprea, Soprana Gabriela Băncilă, Claudiu Racz (Rabă), Miki Paisz”, arată inițiatorii evenimentului.
Unde se pot face donații
Pentru cei care nu reușesc să ajungă, aici sunt datele bancare pentru donații:
Cont Revolut: RO40REVO0000185890759360
BTPay: 0748 68 38 44
IBAN: RO77BTRL01301201N48717XX
Banca Transilvania
Beneficiar: Ioan Nicoară
EVENIMENT
FOTO. Autotren care transporta pui vii, RĂSTURNAT la Izvorul Crișului. S-a ciocnit cu un alt TIR

Un accident de circulație a avut loc în urmă cu puțin timp în localitatea clujeană Izvorul Crișului.
Două autotrenuri s-au ciocnit, iar unul s-a răsturnat în urma impactului.
Autotren care transporta pui vii, RĂSTURNAT la Izvorul Crișului
Pompierii din cadrul Detașamentului Huedin sunt cei care intervin la accidentul rutier petrecut pe DN1 E60. Din primele date, în accident au fost implicate două autotrenuri, dintre care unul este răsturnat. Autotrenul răsturnat transporta pui vii.
Din fericire, arată reprezentanții ISU Cluj nu există persoane care să solicite îngrijiri medicale. La misiune iau parte o autospecială cu modul de descarcerare și o ambulanță SMURD.

Cântărețul de muzică populară, dar și ușoară, Aurel Tămaș, născut în comuna clujeană Borșa în 16 aprilie 1961 împlinește, miercuri, 64 de ani.
A studiat muzica și în 1996 a participat la Cerbul de Aur, festival care i-a crescut notorietatea. Printre cele mai cunoscute melodii cântate de Aurel Tămaș sunt: „Cucule pasăre mândră”, „Nu-i român ca ardeleanu”, „Viață trecătoare”, „Floare de melin”.
Tămaș a primit, până acum în cariera sa ,2 discuri de aur și unul de platină.
La mulți ani, Aurel Tămaș!

ISU Cluj a transmis, miercuri, un mesaj RO-Alert, menit să avertizeze populația din localitatea Viișoara despre prezența unui urs.
Preventiv, la fața locului se vor deplasa un echipaj de jandarmi și o ambulanță SMURD.
”Nu sunt raportate alte probleme”, au spus reprezentanții ISU.
Vom reveni.