CLUJ24 TV
VIDEO. COOLJEANUL ZILEI. Lavinia Bocu: Ca artist, trebuie să știi să te DETAȘEZI de clinchete de tacâmuri sau pahare

Mezzosoprana Lavinia Bocu este una dintre cele mai bune voci de muzică clasică din Cluj și nu numai. Are propria școală de canto și este invitată la evenimente, atât în țară cât mai ales în străinătate. Abordează mai multe genuri muzicale, de la operă, cântece de Crăciun, romanțe, la pop-opera și classic crossover.
Lavinia, explică te rog puțin clasificările vocilor în muzica clasică…
Muzica este un domeniu complex. Fiecare individ care dorește să studieze muzica, se naște cu un anumit timbru sau bagaj vocal pe care și-l poate dezvolta. Vocile feminine se clasifică în funcție de ambitusul vocal, pe baza culorii, a timbrului. Vocile masculine încep de la bas, cea mai de jos treaptă, apoi bariton, tenor, dramatic, liric sau spinto și contratenorul, echivalentul mezzosopranei.
De unde a apărut pasiunea ta pentru muzică?
De mică, în familie am crescut cu bunic cântăreț, prim-solist al Operei Române din Cluj, Mihai Almășan, tenor liric, care făcea parte din generația de aur a operei românești, unchiul meu de asemenea, stabilit la Timișoara, tenor dramatic… Deci am crescut cu muzică. Mergeam la operă, am cântat în corul de copii, în cor de biserică… Pasiunea a crecut o dată cu mine. A urmat apoi să studiez la Academia de Muzică din Cluj. Pianul l-am studiat la Școala mică de Muzică de pe Horea.
Mi-am dorit întotdeauna să fac muzică clasică. Pe la 15 ani am luat primele ore de canto dar înainte am studiat și pianul.
Tu manageriezi și o școală de canto, nu?
Da, un studio de canto. Am acolo copii, dar nu numai… Vin persoane de toate vârstele, interesați în special de tehnică vocală, de menținerea vocii, nu neapărat pentru o carieră solistică. Am pregătit și pentru conservator, sunt un fel de antrenoare de voce.
Care este limba cea mai utilizată în muzica clasică, cea mai melodioasă, ca să-i zic așa?
Aș spune că italiana. Curge mult mai bine din punct de vedere muzical. Este mai melodioasă, mai cantabilă. Am cântat și-n germană, deși unii ar spune că e o limbă prea aspră pentru acest gen muzical. Engleza se pretează foarte bine pe musicaluri, dar nu numai. Uite, am cântat inclusiv muzică clasică japoneză. Lieduri din 1900, 1930, le-am interpretat foarte bine…
Care au fost pașii pe care i-ai urmat după terminarea Conservatorului?
Încă de pe băncile facultății, ca studentă, am început să am primele apariții scenice. Erau spectacole periodice organizate cu clasa de muzică, asta și pentru a ne obișnui cu scena. Am fost apoi invitată la diverse evenimente, la galele Medicină – Artă – Cultură unde eram abonată, au fost contexte care m-au ajutat să mă obișnuiesc cu publicul.
Prin asta ai scăpat de trac. Sau nu?
Păi nu prea am scăpat. În primele secunde există trac, există emoții. Vocea este încălzită dar trebuie să mai treacă puțin ca să-mi încălzesc și spiritul.
Care e relația ta cu publicul?
Sincer, cu toate reflectoarele alea în ochi nu prea poți avea contact vizual cu publicul. Plus că mai trebuie să urmărești și bagheta dirijorului. În cadre mai restrânse vezi și reacția publicului care ori te-ajută, ori te inhibă. În asemenea situații se poate întâmpla să se mai și servească masa și atunci tu, ca artist, trebuie să știi să te detașezi de clinchete de tacâmuri sau pahare și să-ți vezi de prestație.
Aici intervine și modul în care-ți alegi repertoriul, durata lui. Nu trebuie să ajungi să plictisești publicul pentru că apoi începe foiala, agitația, nerăbdarea…
Care este cântăreața ta preferată de muzică clasică?
Montserrat Caballe… Dar nu pot spune c-a fost unica. Îmi plac și Maria Callas, Sarah Brightman, Angela Gheorghiu sau Felicia Filip. De la fiecare ai ce învăța. Multe voci le urmăream pentru tehnică, pentru culoarea timbrului ori versatilitate. Uite, de exemplu Sarah Brightman a fost o deschizătoare de drumuri în crossover, mixul de muzică clasică și pop opera. Mă refer la dueturile cu Andreea Bocelli.
Că tot vorbim de crossover, a avut mare succes apariția sopranelor în muzica rock. Vezi Nightwish și Tarja Turunen…
Da, Tarja a fost printre primele. I-au urmat apoi și altele. Ambitusul înalt a ajutat la astfel de combinații. La noi au fost Felicia Filip cu Iris, ori Angela Gheorghiu cu Dan Bittman.
Cum a decurs cariera ta mai departe?
Am început să primesc fel de fel de invitații la spectacole ori evenimente private. Am devenit propriul meu manager, alegeam ce mi se potrivea mai bine. Multe solicitări le-am avut din străinătate, mai ales din Italia, dar nu numai. Am fost inclusiv în Trinidad-Tobago, unde am avut plăcerea să cânt cu o trupă de profesioniști desăvârșiți. Am promovat muzica clasică românească, lieduri compuse de Tiberiu Brediceanu, cu influențe folclorice.
Marius Aciu
Foto: Facebook
Cooljeanul Zilei este o emisiune realizată de Cluj24.ro și VIA Cluj TV
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger


Două mari lanțuri de magazine au anunțat retragerea de la comercializare a unui aliment. Este vorba de un produs în care s-au identificat reziduuri de produse medicinale veterinare.
Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a anunțat că două mari lanțuri de magazine din România au decis să retragă de pe rafturi un produs cu mari probleme, scrie Fanatik.
Două mari lanțuri de magazine RETRAG de la vânzare un produs. Care este acesta
Unitățile comerciale sunt Metro și Carrefour. Cele două supermarketuri au hotărât, concomitent, să retragă de la vânzare produsul cu denumirea ”Pui de baltă”. Vorbim de un aliment comercializat în pungi de un kilogram în interiorul căruia au fost depistate reziduuri periculoase.
”Vă informăm că am fost notificaţi de către furnizorul GROENLANDA SERV S.R.L să iniţiem retragerea de la comercializare şi de la clienţi a articolului menţionat mai jos”, a transmis Metro. Magazinul a prezentat și detaliile loturilor vizate.
Reprezentanții unității comerciale au mai explicat că motivul rechemării este ”identificarea de reziduuri de produse medicinale veterinare”. Cei de la Metro au mai transmis că ”în cazul în care aţi cumpărat produsele menţionate mai sus, va rugăm să nu le consumaţi şi să le returnaţi în magazinele Metro Cash & Carry România SRL până pe 31.03.2025, urmând să primiţi contravaloarea acestora”.
O măsură similară au luat și cei de la Carrefour. Cunoscutul lanț de magazine a anunțat că retragerea a fost inițiată la solicitarea furnizorului GROENLANDA SERV S.R.L. și le recomandă clienților să nu consume produsele afectate.
”Rugăm clienţii care deţin produsul cu unul din loturile menţionate mai sus să nu îl consume, ci să distrugă produsul sau să-l returneze în magazin. Prezentarea bonului fiscal nu este necesara. Contravaloarea produsului va fi returnată”, a transmis Carrefour.

Deprecierea monedei americane, care a pierdut de la începutul lunii circa 4,5% față de cea europeană, a limitat creșterea prețului gramului de aur, în ciuda faptului că uncia a atins vinerea trecută un record de 3.004,90 dolari și se tranzacționa lunea aceasta între 2.982,20 și 3.001,90 dolari. Astfel, gramul de aur a crescut de la 439,0006 lei la 439,7889 lei. Prețul gramului a atins în 20 februarie un maxim istoric de 452,3179 lei.
Analiștii anticipau atingerea pragului de 3.000 dolari/uncie la jumătatea acestui an. Acum, economiștii văd acum pentru acest an un record de 3.300 dolari/uncie, în condițiile în care instabilitate politică și economică domină viața de zi cu zi.
Crește AURUL ca Făt-Frumos. Uncia a DEPĂȘIT pragul de 3.000 dolari
Evoluția este pusă pe seama politicilor comerciale izolaționiste ale administrației Trump, pe reducerea dobânzilor de către Rezerva Federală americană și BCE, dar și pe majorarea achizițiilor de aur realizate de băncile centrale, în special cele din China și India, dar și cea din Polonia, la care se adaugă prelungirea războiului din Ucraina sau a conflictului din Orientul Mijlociu.
BNR continuă să monitorizeze piața valutară și menține cursul euro sub maximul de 4,9783 lei, atins în mai 2023.
Lunea trecută, cursul euro a fost stabilit la 4,9766 lei, însă la începutul acestei săptămâni media a urcat la 4,9773 lei, cu tranzacții în culoarul 4,977 – 4,9775 lei.
În așteptarea ședinței de politică monetară a BNR, care se va desfășura în data de 7 aprilie, de la care nu se așteaptă o reducere a ratei de referință, după ce rata anuală a inflației s-a majorat în februarie la 5,02% de la 5% în ianuarie, piața monetară s-a adaptat la nivelul mai scăzut al lichidității
De mai bine de o săptămână, dobânzile interbancare nu au mai cunoscut modificări, astfel că lunea aceasta indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019 a stagnat vineri la 5,92%. Indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, s-a oprit la sfârșitul săptămânii la 5,99%, iar cel la 12 luni la 6,07%.
„Decizia statelor din UE de a creşte cheltuielile pentru apărare a majorat interesul investitorilor”
Finanţele au redeschis lunea aceasta o emisiune de titluri de stat cu scadența în iulie 2031. Valoarea programată a emisiunii a fost de 700 milioane lei, însă Trezoreria a profitat de interesul arătat şi a împrumutat 1,18 miliarde lei, la un randament mediu anual de 7,40%.
Decizia statelor din UE de a creşte cheltuielile pentru apărare a majorat interesul investitorilor, inclusiv a celor de peste Ocean, pentru plasamentele în moneda unică și în active europene. Un rol pozitiv a revenit și scăderea inflației din Germania în februarie la 2,6%.
La jumătatea săptămânii trecute, euro a atins un maxim al ultimelor patru luni de 1,1931 dolari. Au urmat două ședințe în care au fost marcate profiturile, pentru ca lunea aceasta cotațiile să fie de 1,0869 – 1,0912 dolari/euro, ceea ce a făcut ca media monedei americane să fie stabilită 4,5636 lei.
Săptămâna trecută, media francului elvețian a alunecat de la 5,2229 lei la 5,1610 lei, iar cel al lirei sterline de la 5,9245 la 5,9082 lei. Lunea aceasta, cursurile au fost stabilite la 5,1701 lei, respectiv 5,9180 lei.
Lipsa de consistență a măsurilor luate de administrația de la Casa albă în privința pieței cripto, a provocat ieșiri consistente iar lunea trecută, bitcoin a scăzut până la 76.649 dolari iar ethereum până la 1.767 dolari. La începutul acestei săptămâni, bitcoin fluctua între 82.536 și 83.848 dolari iar ethereum între 1.880 și 1.921 dolari.
Radu Georgescu

Comercianții vor fi obligați să afișeze clar adaosul comercial aplicat produselor, în raport cu prețul de bază al producătorului, conform unui proiect de ordin al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC).
Potrivit proiectului, operatorii economici trebuie să indice, lângă prețul produsului, adaosul comercial. Acesta trebuie să fie scris cu aceleași caractere de font, culoare și mărime ca și prețul final.
Proiect ANPC: Comercianții vor fi obligați să afișeze ADAOSUL aplicat produselor
Măsura va fi valabilă atât în magazinele fizice, cât și pe platformele online.
Ordinul intră în vigoare în 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial.
ANPC consideră că această reglementare va asigura o mai bună protecție a consumatorilor împotriva unor practici comerciale incorecte și va contribui la dezvoltarea unei piețe mai transparente.

O lupoaică gestantă, urmată de un lup, cel mai probabil perechea ei, au fost surprinși într-o pădure din Apuseni de camerele amplasate acolo de reprezentanții Parcului Natural.
”Lupoaică gestantă: Cu răbdare și precizie, cei doi parteneri își unesc forțele, ghidați de instinct și de legătura ce îi ține împreună. Astăzi vânează pentru doi, dar în curând, vor fi mai mulți.
VIDEO. O pereche de LUPI, surprinși într-o pădure din Apuseni. Lupoaica era GESTANTĂ
În urma ei, veghează lupul – partenerul ei de drum, de luptă, de destin. Curând, pădurea va răsuna de pașii unor pui noi.
Dar pentru ca acea zi să vină, lupii trebuie să continue dansul lor sub stele” scrie pe pagina de Facebook a Parcului Natural Apuseni.
Datele oficiale indică o populație stabilă de 2.500 până la 2.900 de lupi, în România. Ei sunt răspândiți în zone de dealuri înalte și munți de joasă altitudine, pe tot cuprinsul lanțului carpatic.
Video: Facebook Parcul Natural Apuseni