Connect with us

CLUJ24 TV

VIDEO. COOLJEANUL ZILEI. Lavinia Bocu: Ca artist, trebuie să știi să te DETAȘEZI de clinchete de tacâmuri sau pahare

Publicat


YouTube video

Mezzosoprana Lavinia Bocu este una dintre cele mai bune voci de muzică clasică din Cluj și nu numai. Are propria școală de canto și este invitată la evenimente, atât în țară cât mai ales în străinătate. Abordează mai multe genuri muzicale, de la operă, cântece de Crăciun, romanțe, la pop-opera și classic crossover.

lavinia 2

Lavinia, explică te rog puțin clasificările vocilor în muzica clasică…

Muzica este un domeniu complex. Fiecare individ care dorește să studieze muzica, se naște cu un anumit timbru sau bagaj vocal pe care și-l poate dezvolta. Vocile feminine se clasifică în funcție de ambitusul vocal, pe baza culorii, a timbrului. Vocile masculine încep de la bas, cea mai de jos treaptă, apoi bariton, tenor, dramatic, liric sau spinto și contratenorul, echivalentul mezzosopranei.

De unde a apărut pasiunea ta pentru muzică?

De mică, în familie am crescut cu bunic cântăreț, prim-solist al Operei Române din Cluj, Mihai Almășan, tenor liric, care făcea parte din generația de aur a operei românești, unchiul meu de asemenea, stabilit la Timișoara, tenor dramatic… Deci am crescut cu muzică. Mergeam la operă, am cântat în corul de copii, în cor de biserică… Pasiunea a crecut o dată cu mine. A urmat apoi să studiez la Academia de Muzică din Cluj. Pianul l-am studiat la Școala mică de Muzică de pe Horea.

Mi-am dorit întotdeauna să fac muzică clasică. Pe la 15 ani am luat primele ore de canto dar înainte am studiat și pianul.

lavinia 18

Tu manageriezi și o școală de canto, nu?

Da, un studio de canto. Am acolo copii, dar nu numai… Vin persoane de toate vârstele, interesați în special de tehnică vocală, de menținerea vocii, nu neapărat pentru o carieră solistică. Am pregătit și pentru conservator, sunt un fel de antrenoare de voce.

Care este limba cea mai utilizată în muzica clasică, cea mai melodioasă, ca să-i zic așa?

Aș spune că italiana. Curge mult mai bine din punct de vedere muzical. Este mai melodioasă, mai cantabilă. Am cântat și-n germană, deși unii ar spune că e o limbă prea aspră pentru acest gen muzical. Engleza se pretează foarte bine pe musicaluri, dar nu numai. Uite, am cântat inclusiv muzică clasică japoneză. Lieduri din 1900, 1930, le-am interpretat foarte bine…

lavinia 19

Care au fost pașii pe care i-ai urmat după terminarea Conservatorului?

Încă de pe băncile facultății, ca studentă, am început să am primele apariții scenice. Erau spectacole periodice organizate cu clasa de muzică, asta și pentru a ne obișnui cu scena. Am fost apoi invitată la diverse evenimente, la galele Medicină – Artă – Cultură unde eram abonată, au fost contexte care m-au ajutat să mă obișnuiesc cu publicul.

Prin asta ai scăpat de trac. Sau nu?

Păi nu prea am scăpat. În primele secunde există trac, există emoții. Vocea este încălzită dar trebuie să mai treacă puțin ca să-mi încălzesc și spiritul.

lavinia 4

Care e relația ta cu publicul?

Sincer, cu toate reflectoarele alea în ochi nu prea poți avea contact vizual cu publicul. Plus că mai trebuie să urmărești și bagheta dirijorului. În cadre mai restrânse vezi și reacția publicului care ori te-ajută, ori te inhibă. În asemenea situații se poate întâmpla să se mai și servească masa și atunci tu, ca artist, trebuie să știi să te detașezi de clinchete de tacâmuri sau pahare și să-ți vezi de prestație.

Aici intervine și modul în care-ți alegi repertoriul, durata lui. Nu trebuie să ajungi să plictisești publicul pentru că apoi începe foiala, agitația, nerăbdarea…

lavinia 20

Care este cântăreața ta preferată de muzică clasică?

Montserrat Caballe… Dar nu pot spune c-a fost unica. Îmi plac și Maria Callas, Sarah Brightman, Angela Gheorghiu sau Felicia Filip. De la fiecare ai ce învăța. Multe voci le urmăream pentru tehnică, pentru culoarea timbrului ori versatilitate. Uite, de exemplu Sarah Brightman a fost o deschizătoare de drumuri în crossover, mixul de muzică clasică și pop opera. Mă refer la dueturile cu Andreea Bocelli.

Că tot vorbim de crossover, a avut mare succes apariția sopranelor în muzica rock. Vezi Nightwish și Tarja Turunen…

Da, Tarja a fost printre primele. I-au urmat apoi și altele. Ambitusul înalt a ajutat la astfel de combinații. La noi au fost Felicia Filip cu Iris, ori Angela Gheorghiu cu Dan Bittman.

Cum a decurs cariera ta mai departe?

Am început să primesc fel de fel de invitații la spectacole ori evenimente private. Am devenit propriul meu manager, alegeam ce mi se potrivea mai bine. Multe solicitări le-am avut din străinătate, mai ales din Italia, dar nu numai. Am fost inclusiv în Trinidad-Tobago, unde am avut plăcerea să cânt cu o trupă de profesioniști desăvârșiți. Am promovat muzica clasică românească, lieduri compuse de Tiberiu Brediceanu, cu influențe folclorice.

lavinia 6

Marius Aciu

Foto: Facebook

Cooljeanul Zilei este o emisiune realizată de Cluj24.ro și VIA Cluj TVDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRAȚIE

FOTO. Prima ninsoare din această iarnă la Cluj-Napoca. Cum se vede din cartierele orașului

Publicat

zapa 1

Prima ninsoare din această iarnă la Cluj-Napoca a fost înregistrată abia vineri, în 27 ianuarie, până la sfârșitul anotimpului mai fiind o lună. 

Stratul de zăpadă nu este consistent, dar, totuși, traficul rutier în oraș a fost îngreunat.

Meteorologicii anunță că ninsorile vor continua.

Un cititor Cluj24 a surprins prima zăpadă așa cum se vede în cartierul Grigorescu.

Cititorii noștri pot trimite fotografii cu iarna și din alte cartiere din Cluj-Napoca pe pagina de Facebook a Cluj24.

Citește mai departe

EVENIMENT

Un nou duel DIFICIL pentru echipa lui Sabău. „U” Cluj o întâlnește pe Rapid

Publicat

ucluj ok

Universitatea Cluj va primi, vineri, de la ora 20, în cadrul etapei a 23-a a Superligii, vizita celor de la Rapid București. Șepcile roșii vin după victoria obținută pe final împotriva celor de la Voluntari. Clujenii s-au impus cu 2-1, golul victoriei fiind marcat de Lorand Fulop. Acesta a fost primul succes obținut de Sabău de la revenirea pe banca tehnică a celor de la „U” Cluj.

Adversara lor de vineri este și ea într-o formă bună. Echipa lui Mutu s-a impus cu 3-0 în partida contra celor de la Sepsi Sf. Gheorghe. În meciul respectiv, fostul atacant al celor de la CFR Cluj, Marko Dugandzic, a reușit să marcheze o triplă în doar 14 minute. Astfel a ajuns la un total de 12 goluri în actuala ediție a Superligii, reprezentând principalul pericol pentru defensiva echipei lui Sabău.

Citește și: Sabău, înainte de duelul cu Rapid: „Există riscuri când sunt multe laude. Până acum am realizat doar un meci important”

După această victorie, Rapidul și-a consolidat poziția în play-off, fiind la egalitate de puncte cu locul al 3-lea, ocupat de FCSB. Ambele echipe au un total de 41 de puncte.

A 3-a oară e cu noroc

„U” Cluj și Rapid s-au mai întâlnit de două ori în acest sezon. Din păcate pentru șepcile roșii, nu au reușit să se impună în niciuna dintre aceste partide. Primul meci dintre cele două echipe a avut loc în turul campionatului, când giuleștenii s-au impus cu 1-0, golul victoriei fiind marcat de Dugandzic.

Cea de a doua partidă a avut loc în cadrul Cupei României, unde cele două echipe au obținut un egal, 0-0. Astfel, meciul de vineri reprezintă o nouă oportunitate pentru Universitatea de a obține primul succes în fața Rapidului în acest sezon.

Daniel Cucu-Kovaci

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Incendiu la o casă din Feleacu. Pompierii au salvat multe obiecte de artă

Publicat

De

incendiu feleac 1 horz jpeg

Un incndiu puternic a izbucnit noaptea reacută într-o casă din Feleacu, Casele Micești, Incendiu a distrusîn bună măsură casa, însă, din fericire, nu au fost victime. De asemenea, pompierii au reuşit să salvaze din casă mai multe obiecte de artă ale proprietarilor.

incendiu feleac 6

Pompierii de la Detașamentul 1 Cluj-Napoca au intervenit noaptea trecută la un incendiu care s-a manifestat la o casă situată în localitatea Casele Micești, comuna Feleacu. Forțele au fost alertate la ora 01:37, astfel că la misiune au participat două autospeciale cu apă și spumă, autoscara, precum și o ambulanță SMURD, trimisă preventiv. Flăcările au afectat acoperișul pe o suprafață de aproximativ 70 mp, precum și la mai multe bunuri din interior.

incendiu feleac 5

Concomitent cu realizarea dispozitivului de stingere, pompierii au reușit să salveze mai multe obiecte de artă ale proprietarului. Astfel, din încăperile locuinței au fost scoase tablouri, cărți vechi și elemente de mobilier. Din fericire, nu au existat persoane care să solicite sprijin medical. Cel mai probabil, incendiul a pornit de la coșul de fum izolat necorespunzător față de materialele combustibile.

incendiu feleac 4 incwndiu fwleac 3 incendiu feleac 2

fele 1

fele 1

Citește mai departe

EVENIMENT

Se strâng bani pentru un microbuz necesar Așezământului de copii ”Sf. Onufrie” Florești. Unde se poate dona

Publicat

microbuz

Asezamantul pentru copii ”Sfântul Onufrie” Florești gazduieste permanent 19 copii si ofera ajutor lunar celor peste de 70 familii in care avem incluși in jur de 450 de copii. Acestea provin din localitati precum Cluj, Huedin, Jibou, Sangeorz Bai, Gherla, Apahida, Sarmas, Lapus, Dej si din împrejurimile Clujului.

”Asezamantul deține 3 microbuze cu care se realizează transportul acestor copii la gradinita, scoală si la activitatile extracuriculare. De asemenea, ne folosim de acestea pentru a duce mâncare, imbracaminte si alte bunuri celor pe care ii avem in grija.

Din păcate, unul din aceste microbuze s-a defectat, fiind nevoie de achiziționarea unuia nou, deoarece costurile de reparație sunt foarte mari.

Am reușit sa strângem avansul necesar achizitionarii unui microbuz, iar acum ne dorim sa strângem 1500 $, banii aferenți leasing-ului lunar”, arată reprezentanții așezământului.

Cei care doresc pot face o donație prin transfer bancar în contul Asociația Filantropica Sfântul Onufrie, RO97 BTRL RONC RT02 0955 7002, Banca Transilvania.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax