Connect with us

ACTUALITATE

VIDEO. COOLJEANUL ZILEI. Constantin Trofin: Relația cu publicul e una foarte complicată și ar fi bine să fie una cinstită

Publicat


YouTube video

Constantin „Costel” Trofin este cooljeanul zilei, omul care a ridicat umorul românesc acolo unde se ajunge astăzi greu, foarte greu. „Știrile de Sâmbăta Asta” sunt și în ziua de azi un exemplu de umor de calitate, care din păcate e din ce în ce mai rar la noi. Lector universitar, doctor și inginer pe deasupra, Costel va depăna amintiri legat de primii pași în mass media și va evalua umorul românesc actual.

costel 3

Costele, ești posesorul a trei premii APTR consecutive…

Da, și posesor al carnetului de conducere categoriile A, B și C.

De ce ai renunțat la inginerie?

Din cauza ta. Pentru că în 1991, când eram un fericit inginer, m-ai dus la Radio Cluj cu tine unde tu deja colaborai. Și până în ziua de azi mă întreb dacă am făcut bine că de multe ori am senzația că foarte rău am făcut. Ne-am dus amândoi la Radio Cluj și colaboram la emisiunea Cristinei Stihi care se numea Student Magazin. Și făceam chestii, cum se zice acuma „în afara cutiei” și pionierat. Ne și plăcea ce făceam și din una într-alta, au trecut 30 de ani.

costel 4

Mi-aduc aminte când am făcut, tot pentru emisiunea Cristinei, înregistrările alea cu banda întoarsă. Nu mai știu cum se numea emisiunea, Student Magazin, așa…

Aia a fost o idee care ne venise nouă și ulterior, cu foarte multă satisfacție, am văzut o în Twin Peaks-ul lui David Lynch. Îți aduci aminte cum era. Era Piticu ăla care vorbea invers. De fapt noi scriam textul de jos în sus și de la dreapta la stânga și după aia citeam invers și puneam banda invers.

„A fost o parodie a unui program de știri de la cap la coadă”

Am avut mare success cu prima emisiune umoristică făcută la radio. Știu că erau patru oameni afară pe coridorul studioului și se prăpădeau de râs în timp ce noi înregistram. De fapt, erau chiar cinci cu femeia de serviciu. (…) Indicatorul maxim de succes al unei emisiuni era să ieși în piață și să te recunoască ăla care-ți vinde roșii…

costel 5

Când au început „Știrile de Sâmbăta Asta”?

În 1992, am făcut la sfârșit de an o emisiune. Ne-am gândit noi să facem o emisiune de sfârșit de an parodie la un program real de televiziune și i-am pus un nume extrem de inteligent, „1992 la final” și asta s-a dovedit a avea foarte multe reacții din public. Altfel nu puteam măsura audiența. Și după aia am făcut și în 93 una și în 94. Practic, a fost prima emisiune pe tiparul știrilor de sâmbăta asta, care la început a fost o parodie a unui program de știri de la cap la coadă.

„Cineva (…) mi-a arătat cât de periculos poate să fie un context pe care lumea nu îl înțelege”

Între timp venise și Ovidiu Uscat în televiziune. A fost prima care a fost remarcată și a luat un premiu al Asociației Profesioniștilor din Televiziune din România. Era perioada în care foarte puțină lume își permitea să facă bășcălie de politică. Eu făcusem și niște școli de TV prin Anglia și la vremea respectivă am început să folosim mijloace specifice televiziunii, să trecem în contraplanuri, să construim contexte care să pară a fi în contextul respectiv.

Și după prima emisiune am avut o reacție de la cineva care mi-a arătat cât de periculos poate să fie un context pe care lumea nu îl înțelege. Relația cu publicul e una foarte complicată și ar fi bine să fie una cinstită. În măsura în care lucrul ăsta se întâmplă tot mai rar.

Ăsta e un lucru pe care eu îl discut de foarte multe ori cu studenții mei arătându-le cum se fac de fapt chestiunile astea de deep fake, devine din ce în ce mai ușor de făcut și le poți face cu un laptop și cu un microfon.

costel 6

Știu că pentru a pregăti o ediție de „Știrile de Sâmbăta Asta” era nevoie de zile întregi, de săptămâni de muncă. Stăteați de dimineața până seara în televiziune vizionând cadre luate de la actualități.

Luam casetele cu arhivă. Acum ar fi fost mai simplu pentru că arhiva e digitalizată, dar atunci trebuia să luăm în brațe zeci de casete. Alegeam acele elemente care pot fi ulterior distorsionate sau întoarse de multe ori, ne foloseam de anumite gesturi care în mod normal orice reporter de știri le taie sau replici care cad la montaj.

Tot în „Știrile de Sâmbăta Asta” au fost primele rubrici cu camera ascunsă…

Prima înregistrare cu camera ascunsă a fost și primul nostru premiu APTR. Până la urmă, asta e dincolo de partea amuzantă un experiment social.

Cum ți-ai ales colaboratorii pentru emisiune?

Din materialul clientului, adică la început aveam nevoie de tot felul de roluri episodice. Și atunci, îi aveam pe colegii noștri din televiziune care erau la îndemână și care voiau să participe. Nu era complicat. Ulterior, unii chiar au făcut carieră în emisiune, cum a făcut Viorel Muncaciu, cel care a devenit reporterul zăpăcit. Viorel fiind de fapt pilonist la vremea respectivă.

„Ne-am dat seama cât potențial are Rozi”

Dar vezi, Viorel era atât de natural și avea o spontaneitate care îl făcea foarte original. Foarte mulți din colegi, cred că toată echipa cu excepția celor care trebuiau să fie în Regie la înregistrare au participat în vreun fel sau altul. Au apărut în emisiune. Apoi, în 98, în 2 decembrie a fost prima emisiune în care au apărut Rozi și Rabă. Rozi era casieriță la televiziune, la noi la Cluj.

Ne-am dat seama cât potențial are Rozi și de aia ulterior am rugat-o să facă parte din echipa asta fiindcă vroiam să îmbogățim emisiunea, pe lângă partea de parodie politică, cu o reacție a unor oameni simpli care se uită la televizor. Ulterior au apărut celelalte personaje, Petrea adică de Gabi Cojocnean, Cornel Miron care era barmanul de la parterul blocului, Ana, vecina bârfitoare, Feri bacsi, administratorul de bloc și așa mai departe…

costel 7

Cum s-a produs ruptura de TVR?

Reprezentanții unor anumite partide politice au spus că nu se poate ca în televiziunea națională să se facă bășcălie de persoane politice, membre ale aceluiași partid care întâmplător conducea țara și o conduce și acum. Și atunci, emisiunea a fost scoasă din grilă din poziția de lider național de audiență. Asta a fost de neînțeles.

Cum vezi tu umorul din ziua de astăzi, raportat la ceea ce se făcea pe vremea „Știrilor de Sâmbăta Asta”?

Păi social media a făcut două lucruri. După părerea mea, sunt de acord cu cei care au spus că a oferit o tribună pentru prostul satului. Adică acuma dacă tot scrii pe același support, adică în aceeași rețea socială cu un câștigător de premiul Nobel, automat te consideri egalul lui, poți să-l înjuri, poți să-i comentezi, însă pe de altă parte fiecare își selectează bula lui și construcția social media te ajută să faci asta. Eu văd cât conținut de umor de calitate îmi vine mie pe Facebook. Pentru că el există, dar eu îl primesc pentru că eu am căutat această chestiune.

Marius Aciu

Foto: Facebook

Cooljeanul Zilei este o emisiune realizată de Cluj24.ro și VIA Cluj TV

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Salvamontistul mort în avalanșa din zona Bâlea Lac, înmormântat marți în Cimitirul Central din Cluj-Napoca

Publicat

De

lumanare doliu

Fostul salvamontist clujean Paul ”Pogo” Popescu, care a murit vineri la doar 33 de ani după ce a fost surprins de o avalanșă în zona Bâlea Lac din Munții Făgăraș, va fi înmormântat, marți, în Cimitirul Central din Cluj-Napoca.

”Februarie 16, an 2024 este data în care copilul nostru drag, Paul a dat ultima sa „linie” , la apus de soare pe fața NV Văiuga din  Făgăraș. Acum spiritul lui rebel este mai liber că oricând.

Ajutați de mulții lui prieteni, trupul lui Paul a ajuns sâmbătă seara în Cluj.

Priveghiul va fi organizat luni 19 februarie la ora 16.00 iar marți, ora 14.00, în Cimitirul Central va fi înmormântarea.

Dragă Paul, noi toți te iubim!”, a transmis tatăl acestuia, Petre Popescu.

Cei ce vor sa își ia rămas bun de la Paul o pot face astăzi, 19 februarie, în cadrul priveghiului, începând cu ora 16:00, la Capela Mare a Cimitirului Central iar slujba de înmormântare va fi mâine ora 14:00, la același cimitir.

Citește mai departe

EDUCATIE

FOTO. UTCN a inaugurat noile spații de învățământ din fostele clădiri ale BT și Casei de Modă din Cluj-Napoca

Publicat

De

UTCN a inaugurat, luni, noile spații de învățământ din fostele clădiri ale BT și Casei de Modă de pe strada George Barițiu din Cluj-Napoca, reabilitate în urma unei investiții totale de peste 42 de milioane de lei.

Rectorul UTCN, Vasile Țopa, a declarat că universitatea avea nevoie de astfel de noi spații, întrucât a crescut numărul de studenți.

”Reușim să inaugurăm cele două spații în două locații emblematice ale Clujului, dedicate tinerilor noștri”, a spus Țopa.

Primarul Emil Boc a declarat la rândul său că municipiul Cluj-Napoca este ceea ce este astăzi datorită universităților clujene, acesta fiind cel mai important avantaj competitiv al urbei.

”Și dvs, la fel ca alții, duceți Clujul în Liga Campionilor în materie de cercetare, dezvoltare, inovare, IT. Acesta este profilul adevărat al Clujului, fiecare în domeniul lui trece la următorul nivel”, a subliniat Boc.

Investiție totală de peste 42 de milioane de lei

Cele două clădiri, sediul BT și clădirea Casei de Modă, au fost achiziționate în anul 2017 și au intrat în reabilitare completă în anul 2020, lucrările fiind finalizate la sfârșitul anului trecut.

Fosta clădire a BT a fost construită în anul 2002 și găzduiește pe o suprafață construită de aproape 500 de mp, spații educaționale –  librăria UTCN, săli de seminarii, laboratoare pentru studenții facultăților de profil electric, desfășurate pe 4.000 de mp. Clădirea a fost reabilitată în urma unei investiții de 18,2 milioane de lei, fonduri asigurate din venituri proprii, cât și din bugetul de stat.

Clădirea Casei de Modă, construită în anul 1969, iar aici va funcționa hub-ul UTCN, cu spații de conferințe, cercetare și co-working, pe o suprafață de peste 5.300 de mp.

Imobilul are certificat de clădire verde și prevede un înalt standard de eficiență energetică, investiția ridicându-se la 24 de milioane de lei.

La inaugurare au mai participat, printre alții, prefectul Clujului, Irina Munteanu, rectori ai altor universități clujene, cadre didactice ale UTCN.

Citește mai departe

EVENIMENT

Mihai Silvășan (U-BT Cluj) DEBUTEAZĂ joi ca selecționer al echipei naționale de baschet a României. „Vrem VICTORIA, normal”

Publicat

Antrenorul echipei de baschet masculin U-BT Cluj, Mihai Silvășan, debutează joi ca selecționer al României, într-un meci cu Luxemburg. U-BT Cluj și-a adjudecat deja primul trofeu al sezonului, a cucerit Cupa României duminică seară, pe propriul teren. Ardelenii s-au impus, scor 84-70, în finala cu Rapid București, la capătul unui meci intens.

Clujenii și-au trecut a doua Cupă a României la rând în palmares, după ce au câștigat trei campionate consecutiv. În prezent, este singura formație din țară neînvinsă în competiția internă și calificată, în premieră, în sferturile EuroCup, scrie GSP.

Mihai Silvășan (U-BT Cluj) DEBUTEAZĂ joi ca selecționer al echipei naționale de baschet a României. „Vrem VICTORIA, normal”

În baschetul masculin din România, ora exactă se dă de la Cluj Napoca, nu de ieri, de azi! Bonus: pentru performanțele obținute cu U-BT, Mihai Silvășan, 39 de ani, a fost numit în decembrie 2023 selecționerul echipei naționale, joi, tot pe malul Someșului, va debuta în noua funcție, contra Luxemburgului, în drumul spre Campionatul Mondial.

La finalul partidei ce a adus un nou trofeu pentru clujeni și pentru el, Silvășan a vorbit relaxat și fără un entuziasm peste măsură despre tot ceea ce se întâmplă. Atât la Cluj, cât și la prima reprezentativă.

„Ai avut un trofeu pe masă și l-ai câștigat, ceea ce este minunat. Un lucru bun. Nu vrem să exagerăm cu sărbătoarea, evident, dar mă bucur că am câștigat Cupa. Vom avea și câteva zile de pauză, timp ca unii jucători să se refacă fizic și mental.

Eu, alături de unii jucători care vin la lot, nu voi avea pauză. Ceilalți vor avea timp să-și reîncarce bateriile, apoi vom începe, practic, cea mai importantă parte a sezonului”, a declarat Silvășan după câștigarea trofeului.

„Sper să mai urmeze și alte trofee, oriunde le-am câștiga, la Cluj sau prin alte orașe”

Clujenii s-au obișnuit cu trofeele. Pe lângă cele șapte Cupe din palmares, mai are opt trofee de campioană pe plan intern.

„E a doua Cupă pe care o câștigăm acasă. E frumos să câștigi în fața propriilor suporteri, îi așteptăm să vină în continuare, să ne bucurăm de victorii.

Da, am câștigat un trofeu, dar e cel mai puțin important, cu tot respectul. E Cupa României câștigată după cinci meciuri, am reușit să bifăm o performanță, dar lucrurile importante de-abia acum încep.

Cred că nu va dormi nimeni cu trofeul, rămâne la birou. E mare, e grăsună, nu încape în pat! Sper să mai urmeze și alte trofee, oriunde le-am câștiga, la Cluj sau prin alte orașe.

E un feeling bun, să celebrezi acasă, cu familia, cu prietenii. Suporterii noștri sunt minunați, sunt convins că ne vor susține și în EuroCup, unde cred că sala va fi arhiplină”, a mai spus Silvășan.

Planurile la echipa națională

„Am puține emoții, nu știu la ce să mă aștept. Dar cred că m-am pregătit bine pentru acest moment, de-abia aștept să mă întâlnesc cu jucătorii să am un prim contact. Vreau să începem munca împreună. Ne vom concentra doar pe meciul cu Luxemburg, nu avem mult timp de pregătire, dar avem calitatea și valoarea necesară pentru a câștiga.

E foarte importantă prima impresie cu jucătorii, mă gândesc la meciul naționalei, apoi la ceea ce va urma.

După cum mă știți voi pe mine, aici, la Cluj, ce obiectiv credeți că am? Da, victorie, victorie la fiecare meci, apoi vom vedea până unde putem merge, cât de buni suntem, ca să ajungem cât mai sus. Câștigăm Campionatul Mondial din 2027, este bine? Evident că nu e realist! O luăm pas cu pas, meci cu meci, antrenament cu antrenament”, a comentat antrenorul.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

CTP Cluj: Se SUPLIMENTEAZĂ unele linii de transport în comun cu ocazia meciului „U” Cluj-FCSB de luni seara

Publicat

Luni, 19 februarie, de la ora 20.30, pe Cluj Arena se va disputa partida dintre „U” Cluj și FCSB, motiv pentru care CTP Cluj anunță suplimentarea unor linii de transport în comun.

„Cu ocazia meciului de fotbal dintre “U” Cluj – FCSB, care are loc în data 19 februarie, de la ora 20:30, CTP Cluj-Napoca anunță suplimentarea liniilor: 6, 25, 101, 102, 30, M26, pentru a facilita deplasarea suporterilor înspre și dinspre Cluj Arena”, anunță CTP Cluj.

CTP Cluj: Se SUPLIMENTEAZĂ unele linii de transport în comun cu ocazia meciului „U” Cluj-FCSB de luni seara

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax