Connect with us
Advertisement

EVENIMENT

VIDEO. Caniculă la Cluj-Napoca. Trei rulote de distribuție a apei, instalate în centrul orașului

Publicat


Canicula se prelungește la Cluj

Primăria Cluj-Napoca anunță noi măsuri de sprijin pe perioadele caniculare. Trei rulote de distribuție a apei au fost instalate în municipiu și mai multe puncte de hidratare pot fi găsite pe perioada caniculei.

Primarul Emil Boc a anunțat că municipalitatea a instalat trei rulote de distribuție a apei în mai multe zone din oraș, pentru a veni în autorul clujenilor pe perioada caniculei.

Rulote de distribuție a apei

Acestea sunt disponibile zilnic între orele 10:00-17:00 în locațiile:

  • Piața Lucian Blaga, lângă Casa de Cultură a Studenților „Dumitru Fărcaș”
  • Piața Mihai Viteazul, în stația CTP vizavi de cinematograful Florin Piersic
  • Opera Maghiară, vizavi de intrarea în Parcul Central

Punctele de hidratare rămân deschise în funcție de temperaturi și sunt accesibile atât pentru cetățeni, cât și pentru animalele de companie.

Peste 100 de cișmele cu apă potabilă

De asemenea, în oraș sunt amplasate peste 100 de cișmele cu apă potabilă în zonele cu circulație intensă și în cartiere.

Totodată, cu sprijinul Colegiului Farmaciștilor din Cluj-Napoca, sunt 210 farmacii pe raza municipiului care asigură puncte de prim-ajutor, prin care oferă apă și asistență medicală primară de urgență, la nevoie, a mai arătat primarul Clujului.

„Trebuie să avem grijă unii de alții”

Edilul a lansat un apel la clujeni să aibă grijă unii de alții pe perioada caniculei și să alerteze autoritățile dacă cunosc persoanecare au nevoie de ajutor.

„Avem zile călduroase, avem zile de caniculă și trebuie să avem grijă unii de alții pentru a putea depăși această perioadă mai grea.Dați un telefon rudelor dumneavoastră, dacă știți persoane cu dizabilități, informați autoritățile publice dacă știți că au probleme, pentru a putea să le venim în sprijin în această perioadă mai dificilă. Nu lăsați animalele de companie în mașină, pentru că poate avea consecințe iremediabile. Aveți grijă de dumneavoastră și unii de alții”, a transmis Emil Boc.

Amintim că miercuri în județul Cluj este cod portocaliu de caniculă, iar temperaturile maxime vor fi de 33…37 de grade. Disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Local, minimele termice nu vor coborî sub 20 de grade, astfel că vor caracteriza nopți tropicale.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

CULTURA

FOTO. Scrisoarea lui Alin Tișe către tatăl pierdut prea timpuriu. Șeful CJ Cluj își lansează cartea ”Poveste pentru tata”

Publicat

Tise

Lansarea cărții autobiografice a președintelui CJ Cluj, Alin Tișe a stârnit curiozitate prin prisma titlului ales. De ce ”Poveste pentru tata”? O explicație se regăsește în scrisoarea care se află pe una dintre copertele cărții. O scrisoare către tatăl pierdut prea timpuriu, dar a cărui personalitate a rămas alături de autor în toți acești ani, fiindu-i reazăm și îmbărbătare pentru toți pașii parcurși.

Iar cartea, care va fi lansată joi, 5 septembrie, reprezintă, în fapt, o povestire a vieții autorului către tatăl său, asemeni poveștilor spuse de către tată fiului său în copilărie.

Dragă tată

”Poveste către tata

Adesea, în acești ani marcați de întâmplări diverse, vise, împliniri, decizii capitale și momente dificile, am stat de vorbă cu tatăl meu.

Cu sufletul lui, care simt că încă mă veghează. I-am scris mai multe scrisori, care mi-au alinat sufletul, care m-au eliberat, care mi-au ventilat emoțiile și gândurile. Am simțit că mă veghează atent, pentru a se asigura că-i respect dorința permanentă. Aceea ca, orice voi face și orice voi fi, să nu uit niciodată să rămân om!

Dragă tată,

Știu că sufletul tău este viu și încă mă veghează. Vreau să mă eliberez de emoții, să-ți transmit trăirile mele, după acești mulți ani, care au trecut de când ai plecat într-o stea.
Vreau să știi că plâng, că râd, că fac totul pentru a mă elibera de durere. Sufletul tău viu este cu mine! Este permanent aici!
Trăirile și refulările mele au fost acoperite de viața mea mult prea tumultoasă.
Îmi fac spațiu intern, îmi reascult sufletul!
Vreau să mă vindec sufletește de dorul tău!
Aș vrea să mă poți vedea, să îți pot vorbi!
Aș vrea să împărtășim împreună experiențele vieții mele!
Nu-mi pot imagina cum ar fi să ne revedem după aproape 30 de ani!
Să vezi ce am făcut în tot acest timp!
Să îți vorbesc despre familie, viață și experiențe. Am multe să îți povestesc.
Despre decizii, vise și emoții, sau despre lecțiile și echilibrul primite de la viață.
Să știi că am avut puterea de a nu renunța niciodată. Putere dată de iubirea din suflet și de credința în Dumnezeu.
Să știi că mi-am găsit pacea în suflet! Am învățat să plâng, să râd, să-mi trăiesc emoțiile așa cum le-am simțit!
Acum, la final, îți pot spune: tată drag, să știi că am reușit! Să împlinesc ceea ce tu ți-ai dorit cel mai mult – să rămân OM!

Sufletului tău!”.

Tise

Tatăl lui Alin Tișe, la vârsta de 20 de ani

Citește mai departe

EDUCATIE

Cât CÂȘTIGĂ angajații din sistemul privat de învățământ? Salarii între 4.000 și 9.000 de lei

Publicat

Spor fonduri europene

Angajații din sistemul privat de învățământ câștigă între 4.000 și 5.500 de lei pentru o educatoare și până la 9.000 de lei pentru un profesor de ciclu gimnazial sau liceal.

Peste 700 de locuri de muncă sunt disponibile în acest moment în sectorul de educație, cei mai mulți angajatori căutând, în această perioadă, candidați pentru pozițiile de educator, învățător, profesor de limbi străine sau asistent medical.

Numărul mare de grădinițe, școli private, instituții de tip before & after school care s-au deschis în ultimii ani generează, anual, peste 7.000 de locuri de muncă și 350.000 de aplicări.

Cât CÂȘTIGĂ angajații din sistemul privat de învățământ? Salarii între 4.000 și 9.000 de lei

„În orașele mari, s-a format și o piață competitivă pentru acest domeniu, inclusiv din punct de vedere salarial, în condițiile în care sunt tot mai multe instituții de acest tip, dar nu și suficienți candidați eligibili. Este, totodată, un domeniu în care retenția de personal este esențială și, pentru asta, angajatorii sunt atenți la pachetele pe care le oferă candidaților.

Spre exemplu, numărul de zile de concediu poate ajunge și la 40 pe an, acesta fiind un beneficiu extra care se adaugă altora precum bonuri de masă ori cursuri de formare și certificare profesională”, spune Roxana Drăghici, Head of Sales în cadrul eJobs, cea mai mare platformă de recrutare online din România.

Astfel, un educator care lucrează într-o grădiniță privată din București câștigă între 4.000 și 5.000 de lei pe lună, în timp ce un asistent educator are un salariu cuprins între 3.500 și 4.000 de lei. Un asistent medical pentru o grădiniță privată câștigă, în medie, 3.500 de lei net în fiecare lună, în timp ce un psiholog poate avea un salariu de 4.000 de lei.

Plafoanele salariale variază în funcție de experiența pe care o au candidații și de certificările profesionale obținute. Cele mai mari salarii sunt în București, în orașele mai mici nivelul fiind cu aproximativ 25% mai mic decât în Capitală.

„În sistemul de învățământ de stat, salariul de bază al unui învățător este de 3.900 de lei net”

În cazul școlilor private, pragurile salariale diferă în funcție de ciclul de învățământ. Astfel, potrivit Salario, comparatorul salarial marca eJobs, dacă salariul unui învățător debutant este de aproximativ 4.000 de lei pe lună, pentru cei care au cel puțin 5 ani de experiență depășește 5.000 de lei. Un profesor din ciclul gimnazial câștigă între 5.000 și 8.000 de lei, în funcție de vechime, dar și de specializarea pe care o are.

„Deși vorbim despre joburi care se adresează atât candidaților entry level, cât și celor cu experiență, angajatorii au o serie de cerințe destul de specifice, precum studii universitare absolvite sau în curs de absolvire, studii psihopedagogice absolvite, dar și o serie de soft skills necesare atunci când lucrezi cu copiii, precum empatie, bune abilități de comunicare cu copiii și cu părinții și răbdare”, detaliază Roxana Drăghici.

În sistemul de învățământ de stat, salariul de bază al unui învățător este de 3.900 de lei net, potrivit grilelor de salarizare de la 1 iunie 2024, iar al unui profesor de 4.000 de lei. La aceste salarii se pot adăuga diferite sporuri, precum indemnizația de dirigenția, gradația de merit, sporul de doctorat sau spor pentru predare în zone izolate.

În acest moment, pe eJobs.ro sunt disponibile 23.000 de joburi. Aproximativ 700 aparțin angajatorilor din domeniul educație. Peste 70% dintre aplicări pentru acestea vin din partea candidaților din segmentul entry și mid level, cu vârste cuprinse între 25 și 35 de ani.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Trei clujeni, reținuți pentru RĂPIRE. Au luat cu forța un handicapat din Timișoara în scopul de a-l pune la CERȘIT

Publicat

politie 4 bun

Trei clujeni au fost reținuți pe polițiști pentru răpire. Aceștia ar fi luat cu forța un handicapat locomotor din Timișoara cu scopul de a-l pune la cerșit.

„Polițiștii Biroului de Investigații Criminale din cadrul Poliției municipiului Timișoara, sub coordonarea procurorului Parchetului de pe lângă Judecătoria Timișoara au reținut trei bărbați pentru lipsire de libertate în mod ilegal.

Cei trei au fost depistați în colaborare cu IPJ Cluj.

VIDEO. Trei clujeni, reținuți pentru RĂPIRE. Au luat cu forța un handicapat din Timișoara în scopul de a-l pune la CERȘIT

În fapt, la data de 27.08.2024, în jurul orei 15:04, polițiștii timișoreni au fost sesizați cu privire la faptul că, în parcarea unei societăți comerciale de pe Calea Torontalului din Timișoara, a oprit un autovehicul în care se aflau 3 persoane, iar din acesta a coborât un bărbat, care s-a apropiat de un alt bărbat, în vârstă de 40 de ani, cunoscut cu handicap locomotor și cu alte probleme de sănătate și l-a introdus în autovehicul cu forța, pornind într-o direcție necunoscută.

Având în vedere aspectele sesizate, polițiștii BIC sub coordonarea procurorului Parchetului de pe lângă Judecătoria Timișoara au dispus începerea urmăririi penale sub aspectul comiterii infracțiunii de lipsire de libertate în mod ilegal.

În urma investigațiilor specifice, polițiștii au reușit identificarea persoanelor bănuite de comiterea faptei, respectiv trei bărbați de 24, 33 și 44 de ani din Cluj.

„Cei trei au fost reținuți pentru 24 de ore”

Din probatoriul administrat în cauză, s-a stabilit faptul că, bărbatul de 40 de ani, a fost preluat cu forța de catre cei 3 bărbați din parcarea societății comerciale și condus în municipiul Cluj-Napoca cu scopul de a fi exploatat prin practicarea cerșetoriei, sumele de bani obținute de victimă din mila publicului urmând să intre în posesia celor 3, lucru care s-a mai intamplat și în trecut pe parcursul mai multor ani de zile, când persoana vătămată a fost supusă în mod repetat violențelor fizice în zilele în care nu obținea din cerșit suma de bani dorită de ei.

Avand în vedere aceste aspecte, polițiștii urmează să extindă urmărirea penală sub aspectul comiterii infracțiunii de exploatarea cerșetoriei de pe urma unei persoane cu dizabilități fizice prin exercitarea constrângerii fizice.

La data de 28.08.2024, cei 3 bărbați au fost localizați în municipiul Cluj-Napoca, s-a luat legătura cu polițiștii din cadrul Serviciului de Investigații Criminale-IPJ Cluj, care au pus în executare mandatele de aducere emise de polițiștii din Timișoara pe numele celor 3 bărbați, fiind depistați și conduși la sediul Poliției Municipiului Timișoara.

Ulterior, cei trei au fost reținuți pentru 24 de ore și introduși în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă din cadrul IPJ Timiş, urmând ca în cursul acestei zile să fie prezentați în fața judecătorului de drepturi și libertăți pentru dispunerea unei măsuri preventive”, a comunicat IPJ Cluj.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Mall-ul de la Carbochim, aprobat de consilierii locali, după ore de dezbateri. Activiștii de mediu au cerut respingerea lui

Publicat

De

Planul urbanistic zonal pentru proiectul de regenerare urbană de pe platforma industrială Carbochim a fost aprobat joi, 29 august, în ședința consiliului local al municipiului Cluj-Napoca.

Proiectul a fost votat în urma a peste 2 ore și jumătate de dezbateri la care au luat cuvântul reprezentanți ai societății civile, consilieri locali, reprezentanți ai proiectantului și ai administrației locale.

Mall-ul de la Carbochim, „verde” în consiliul local

În cadrul dezbaterilor, atât lidera grupului consilierilor USR, Alexandra Oană, cât și consilierul PSD Vladimir Mătușan au arătat că nu vor vota pentru acest proiect în forma sa actuală.

Proiectul a trecut cu 17 voturi pentru, 4 voturi împotrivă și 1 neparticipare la vot.

Investiții în lucrări de utilitate publică de 65 milioane de euro

La începutul ședinței, primarul Emil Boc a declarat că proiectul răspunde tuturor exigențelor urbanistice și legale, fiind unul oportun. Proiectul prevede investiții publice în valoare de 65 de milioane de euro, a mai arătat edilul, inclusiv poduri peste Someș, realizarea de sensuri giratorii și sistematizare străzi adiacente.

„De când a intrat în furcile caudine a exigențelor noastre, am acordat toatî atenția acestui proiect, am avut discuții deschise, în care am ascultat părerea cetățenilor, iar experții s-au pronunțat. Astăzi, se va trasa inclusiv oportunitatea dezvoltării acestui proiect.

Pot să vă spun că proiectul respectă toate exigențele de legalitate prevăzute de lege, iar aceasta este o condiție pe care, ca administrație locală, nu o negociem cu nimeni, în niciun proiect, indiferent cum te cheamă.

„Culoarul verde-albastru are asigurată continuitatea”

Totodată, proiectul răspunde exigențelor din planul urbanistic general. Proiectantul a ținut cont de corelarea cu proiectele noastre din zonă. De exemplu, realizarea culoarului verde-albastru, am urmărit ca acest coridor să se poată realiza și sa nu se pună nicio piedică în calea realizării acestuia. Investitorul ne oferă două alternative de traseu pe asigurarea continuității acestui culoar pe terenul său.

Investitorului i s-au aplicat aceleași condiționalități ca oricărui altuia, astfel că va realiza investiții în lucrări de utilitate publică de 65 de milioane de euro, inclusiv două poduri pietonale, sensuri giratorii și sistematizări ale străzilor adiacente”, a declarat edilul, în cadrul ședinței.

Nemulțumiri legate de procentajul spațiilor verzi

Principalele nemulțumiri semnalate de activiștii de mediu, dar și de consilierii care au luat cuvântul, se referă la procentul spațiilor verzi la sol din cadrul proiectului, dar și la studiul de trafic aferent acestei dezvoltări urbane, care din punctul de vedere al cetățenilor este nerealist.

Proiectul propune un procentaj de 30,12% de spații verzi, din care 21% pe sol natural și 9,12% pe sol pe placă de beton, și nu în întregime la sol, așa cum este speculat în PUG.

În cadrul ședinței au luat cuvântul activiști clujeni, inclusiv fostul senator USR Mihai Goțiu, fostul deputat USR Adrian Dohotaru și activiștii Dumitru Cornel Vîlcu, Szakáts István și Simona Varga.

Prioritate pentru transportul alternativ și în comun

Activistul clujean Adrian Dohotaru și-a exprimat scepticismul cu privire la studiul de trafic realizat pentru acest obiectiv, arătând că mall-ul va aduce mii de mașini în traficul din zonă și mai multe emisii de dioxid de carbon.

„Studiul de trafic e fals, el arată că atât traficul, cât și emisiile de CO2 vor scădea, ceea ce nu poate fi adevărat când mall-ul va atrage mii de mașini în zonă. Consider că studiile de trafic trebuie realizate de autoritatea publică și nu trebuie lăsate să fie realizate e investitor”, a arătat acesta.

„Va fi cea mai circulată pistă de biciclete”

Fostul deputat a apreciat că proiectul pentru realizarea coridorului verde de pe malul Someșului poate continua și este prevăzut în acest proeict.

„Mă bucur că s-a decis că se poate face acest coridor verde la Someș, care sunt convins că ar putea deveni cea mai circulată pistă de biciclete din țară. Aș avea însă întrebarea dacă nu se poate face o subtraversare pentru culoarul velo, pentru ca bicicliștii să nu fie nevoiți să stea în traficul din parcare.

De asemenea, propun să scadă numărul parcărilor propuse în proiect, astfel încât să scadă circulația auto și traficul spre acest obiectiv să fie preluat de transportul public în comun”, a mai arătat Dohotaru.

O altă problemă de care s-a declarat preocupat este prețul apartamentelor din ansamblul imobiliar propus a fi realizat aici, estimate, potrivit activistului, la 300.000 de euro.

Un subiect care a strânit reacții în rândul activiștilor a fost acuzația lansată de un alt participant la dezbatere care a întrebat, retoric, cine finanțează inițiativele societății civile. Numele de „Soroș” s-a auzit din mai multe colțuri ale Sălii de Sticlă a primăriei, alături de alte exclamații sarcastice.

Lipsa spațiilor verzi, o problemă de sănătate publică

Fostul senator Mihai Goțiu a ridicat problema sănătății publice, afectată la Cluj din cauza lipsei spațiilor verzi, citând un studiu publicat de Uniunea Europeană în 2022. El a solicitat consilierilor locali să țină cont de impactul proiectului asupra sănătății copiilor și nepoților lor în momentul în care își acordă votul.

„Mi-ar plăcea ca proiectul să fie cel puțin la standardele de urbanism din Viena de acum 100 de ani și să urmărească ca standardul vieții să fie respectat. Un studiu de sănătate publică realizat la nivel european, care citează și orașul Cluj-Napoca, arată că acesta este pe primul loc la indicatorul de mortalitate suplimentară ca efect al lipsei spațiilor verzi. În jur de 100 de persoane își pierd viața în fiecare an din cauza lipsei spațiilor verzi și a copacilor.

Dacă votați pentru viitor, trebuie să luați în considerare că diminuarea cu un singur procent a spațiului verde pe sol natural nu face decât să agraveze situația prezentată anterior”, a arătat acesta.

„Setați un precedent îngrozitor”

La rândul său, activistul clujean Dumitru Vîlcu și-a exprimat îngrijorarea față de nerespectarea procentului minim prevăzut de planul urbanistic general de 30% la sol, de la care se face derogare în cazul actualului proiect, prin suplimentare cu spații verzi pe beton, respectiv plantări deasupra parcărilor subterane, pe sol cu o adâncime de circa 2 metri.

„Am descoperit un concept nou – degenerarea urbanismului. Acesta se vede nu doar la nivelul a ceea ce se petrece în oras, ci și la nivelul deciziilor luate de decidenți.

Regulamentul Local de Urbanism, un fel de Constituție la nivel local, cere 30% spațiu verde pe sol natural. Este specificat pe sol natural ca să nu se petreacă ce e pe cale să se petreacă, plantații pe 2 metri de pamant puși peste parcare. Asta nu se poate numi sol natural.

Proiectul Carbochim propune doar 20 și ceva la sută spațiu verde pe sol natural. Proiectul face derogări de la cel puțin două puncte – cel care prevede procentajele de spațiu verde și spațiu de locuire. (…) Prin acceptarea acestor derogări setați un precedent îngrozitor pentru oraș și pentru România”, a arăta Dumitru Vîlcu.

De asemenea, activistul Szakáts István a readus în discuție studiul de trafic, întrebând specialiștii din cadrul primăriei cât timp le-a luat să analizeze studiul, dacă acesta a fost coroborat cu alte date, dacă a avut observații, respectiv adacă beneficiarului i-a fost solicitat să optimizeze ceva. Viceprimarul Dan Tarcea i-a răspuns reiterând că studiul, realizat de specialiștii Universității Tehnice, a fost analizat în mai multe rânduri și nu conține elemente care să indice ilegalități.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax