Connect with us

Clujul de altădată

VIDEO. Avram Iancu nu i-a iubit pe maghiari, dar a iubit câteva unguroaice                                              

Publicat


YouTube video

Asociația Cluj24, împreună cu Institutul de Istorie ”George Barițiu” Cluj-Napoca al Academiei Române,  lansează proiectul ”Avram Iancu – eroul zilelor noastre” pentru a marca împlinirea a 200 de ani de la nașterea lui Avram Iancu. În cadrul proiectului vor fi prezentate o serie de aspecte inedite din viața Crăișorului Munților. 

Tânăr chipeș, de statură medie, cult, plăcut la vedere

Toate mărturiile despre Avram Iancu din perioada prerevoluționară, dar și din timpul evenimentelor de la 1848-1849, îl prezintă pe Eroul Național drept un tânăr chipeș, de statură medie, cult, plăcut la vedere și sociabil. Prin urmare, nimic din ceea ce poate face în viața privată o persoană astfel descrisă nu i-a fost „interzis” tânărului moț, deci, foarte probabil că și el a avut relații amoroase și intime cu fete/femei din epocă în zonele unde a locuit și a activat. Așa cum a sesizat cel mai competent cunoscător al vieții lui Iancu, istoricul Silviu Dragomir, „capitolul dragostei nu ocupă, de altfel, decât un loc foarte modest în biografia eroului. Tânăr cu profil atrăgător, pare firesc ca Iancu să fi avut succes în lumea feminină”.

Despre viața privată a Eroului nu s-au scris foarte multe lucrări, ceea ce este oarecum normal, fiindcă atenția istoricilor dar și a contemporanilor lui Iancu a fost îndreptată mai cu seamă asupra împrejurărilor politice și militare de la mijlocul secolului al XIX-lea în care Eroul a fost angrenat, iar memoria istorică a înregistrat mai cu seamă problemele militare, politice etc. Cu toate acestea, în ultimii 150  de ani, au apărut relatări și aluzii foarte clare referitoare la viața privată a Craiului Munților.

Majoritatea femeilor de care s-a îndrăgostit Iancu au aparținut altor națiuni

De la istorici mai vechi la cei mai tineri, problematica vieții intime a lui Avram Iancu a fost abordată fie în mod special, fie printre rândurile care insistau asupra activității revoluționare a acestuia. Cercetările mai recente ale istoricului Sorin Mitu au demonstrat că majoritatea femeilor de care s-a îndrăgostit Iancu au aparținut altor națiuni, fără a le exclude însă și pe cele românce: „În cele mai multe relatări și izvoare, prietenele sale sunt fete de sânge străin, iar povestea de dragoste se transformă într-o lecție despre relația dintre iubire și sentimentul național, despre puterea dragostei pusă în balanță cu contradicțiile istoriei”.

”Erau multe domnișoare și frumoase între ele, dar ca sora prietenului meu nu era nici una”

Ca mai toți tinerii de atunci și de acum, Iancu a avut o primă „iubire” în anii în care și-a completat educația, învățând în orașul Cluj. Despre această primă idilă avem informații indirecte de la martorii unei confesiuni făcute de Eroul însuși la o cină în casa prietenului său Axente Sever, la mai bine de un deceniu după revoluție.

Astfel, tânăra de care s-a îndrăgostit Avram Iancu se numea Tilda Oblateck, și era sora unui coleg de la Liceul Academic Piarist din Cluj. Tilda locuia în Abrud împreună cu familia ei, tatăl acesteia  fiind înalt funcționar la Oficiul Montanistic din zonă. Cu siguranță că în vacanțele avute pe durata studiilor la Cluj, drumurile lui Iancu l-au purtat și la colegul din Abrud unde a avut ocazia să o cunoască pe sora acestuia. Iancu rememora în 1860, în casa lui Axente Sever, acele amintiri despre prima iubire cunoscută din viața sa: „Am petrecut adeseori prin saloanele magnaților din Cluj, având printre tinerii magnați colegi. Erau multe domnișoare și frumoase între ele, dar ca sora prietenului meu (din Abrud – nota IB) nu era nici una”.

Nu a avut timp de aventuri sentimentale

Avram Iancu a fost prins în vâltoarea revoluţiei de la 1848-1849 încă din a doua jumătate a lunii martie, când se afla stagiar la Tabla Regească din Târgu Mureș, iar pe măsură ce evenimentele s-au precipitat (adunările de la Blaj din primăvară, apoi cea din toamnă etc.), pre­ocupările politico-administrative şi militare i-au absorbit timpul liderului moților în aşa măsură, încât nu prea a mai avut timp să se gândească la aventuri sentimentale, neglijându-și oarecum viața privată.

Aceasta nu înseamnă însă că între două bătălii, în momentele de răgaz dintre numeroasele tentative ale armatei revoluționare maghiare de a pătrunde în inima Munților Apuseni, Iancu și colaboratorii săi nu s-au comportat ca niște oameni obișnuiți, cărora petrecerile, chiar și femeile, să le displacă. Dimpotrivă, există câteva in­formaţii în această privinţă, mai mult zvonuri decât certitudini, despre o posibilă dragoste a lui Avram Iancu pentru frumoasa „felceriţă” din Câmpeni. Aceste zvonuri o privesc pe soţia chirurgului Kalcher Ignaz din Câmpeni, medic cameral, în casa căruia îşi avea cartierul general Iancu în timpul cât a condus luptele din Munţii Apuseni (azi este sediul Bibliotecii orășenești din localitate). Medicul Kalcher Ignaz a fost apreciat pen­tru serviciile prestate prin îngrijirea oștenilor răniţi, și el a fost decorat după revoluție de împăratul Franz Iosif cu crucea de aur pentru merite.

Despre soţia sa se ştie că era o româncă de origine din Zlatna, iar în 1849 avea deja o fată mare. „Descriindu‑şi peripeţiile prin care a trecut după înfrângerea lui Hatvani, consilie­rul Mikó, de la oficiul montanistic din Zlatna, spune că într‑o seară a mers la cartierul lui Iancu pentru a implora protecţie pe seama familiei sale. Aici era petrecere mare, cu un taraf de ţigani. În afară de doamna casei şi fiica ei, societatea era compusă din Iancu, tribunii Nicolae şi Ioan Corcheş cu soţiile şi tribunii Clemente Aiudeanu şi Aviron Telechi. S‑a dansat toată noaptea. Iancu lua parte, fireşte, la petrecere şi dans. Informaţia nu spune prea mult, însă ceea ce aflăm pare sufi­cient pentru a deduce că doamna amintită era trecută de prima tinereţe. Bănuielile lumii pot să fi avut temei în oarecare măsură”. Familia Kalcher a avut și un fiu care a murit în timpul Primului Război Mondial, numit Siegfried, căruia moții din zonă îi spuneau Țifri, și care s-a lăudat la maturitate că ar fi fost fiul lui Avram Iancu.

Un fiu nelegitim al Crăișorului Munților?

La mai bine de o ju­mătate de secol după revoluția pașoptistă mai apare o informație despre viața intimă a lui Avram Iancu. Astfel, în 1906, poetul Octavian Goga a întreprins o călătorie prin regiunea Chişineu‑Criş în plină campanie electorală pentru Parlamentul de la Budapesta, moment în care un preot romano-ca­tolic din Vărşand, de origine, maghiară, i‑a dezvăluit poetului, într‑o întrevedere pe care acesta i‑o ceruse, nici mai mult nici mai puțin decât că ar fi fiul Craiului Munţilor, iar „secretul” îl deţinea de la maică‑sa. „Surprins, poetul a crezut o clipă că se afla în faţa unui dement, dar mărturi­sirea plină de emoţie sinceră l‑a convins de contrariul”.

Alt fiu nelegitim

În anii premergători Primului Război Mondial, o altă informație în aceeași paradigmă aruncă în prim planul zvonisticii o altă personalitate a românilor din Cluj, avocatul Amos Frîncu.

Acesta era cunoscut drept un om politic activ, fiind și director al Băncii „Economul”, prezentându-se ca fiind „copilul din flori al lui Avram Iancu. Fizionomia și temperamentul său se asemănau cu cele ale Iancului”.

În legătură cu un eveniment istoric important din primăvara anului 1849, respectiv atacul prin surprindere asupra Abrudului din partea maiorului maghiar Hatvani, într-un moment în care la începutul lunii mai Avram Iancu și alți lideri din munți purtau tratative cu deputatul bihorean Ioan Dragoș, s-au conturat în istoriografie și memorialistică mai multe versiuni privind alte posibile iubite ale Eroului.

Francisca, salvarea lui Avram Iancu

Astfel, „salvarea” lui Iancu, fuga acestuia din Abrud pentru a nu fi prins de soldații comandantului armatei revoluționare maghiare, ar fi venit dinspre diverse tinere, care l-au avertizat și l-au protejat pentru a reuși să scape nevătămat. Silviu Dragomir înclină să atribuie salvarea Eroului pe seama frumoasei Francisca, fiica preotului Amos Tobias din Abrud, căsătorită la rândul ei cu preotul Iosif Ciura din Bucium. Când Francisca a venit de la Bucium la Abrud și a aflat despre iminentul atac al lui Hatvani, ea l-a anunțat pe Iancu și i-a cerut să plece spre Câmpeni. „Ceea ce Iancu și face, salvându-se, în timp ce căpitanii săi Buteanu și Dobra vor fi prinși de Hatvani, mai apoi spânzurați. Agitația care o cuprinde pe tânăra preoteasă Francisca și insistența cu care îl determină pe Iancu să părăsească Abrudul,  intră în atenția specială  a tinerei femei față de eroul momentului, pe care o putem interpreta fie și numai ca o dragoste ascunsă, manifestată prin gesturi reținute, așa cum cereau vremurile. Mai târziu, preotul Iosif Ciura amintește de  mai multe scrisori de dragoste, vreo zece la număr, pe care Iancu le-ar fi trimis Linei, fiica protopopului Asolon Popovici din Abrud. Aceste scrisori, au fost distruse ulterior. Se pare că, din relatările unei persoane apropiate Linei, o doamnă care a și păstrat o perioadă aceste scrisori, Lina i-a împărtășit dragostea Iancului”.

Hani, o altă salvatoare

Totuși, cele mai multe referințe despre „salvarea” lui Iancu converg spre a atribui acest gest unei alte tinere, Háni (Johann) Farkas din Abrud. Tânăra deosebit de frumoasă, cum o portretizează toate mărturiile contemporane, era fiică fie de preot unitarian (conform lui Silviu Dragomir), fie de avocat (cum susține Ioan Lupaș), dar mai important este faptul că mama acesteia era Ioana Boer, o „româncă” de confesiune romano-catolică, dintr-o familie care fusese maghiarizată în perioada anterioară. Háni era născută în anul 1834, prin urmare era foarte tânără în primăvara anului 1849.

Frumusețea ei, dezvoltarea fizică adecvată o făceau probabil să pară mai matură, precum alte multe fete din epocă, și care se puteau mărita cu dispensă arhierească încă de la vârsta de 14 ani, așa cum o arată studiile de demografie istorică din România.

Avram Iancu se afla se pare în casa lui Alkosály Tamás Farkas, tatăl Johannei, care aflând că trupele ungurești comandate de maiorul Hatvani s-au apropiat de Abrud, l-a înștiințat pe Iancu despre acest lucru. Háni l-a rugat pe Erou să plece imediat pentru a-și salva viața și l-a condus prin grădina din spatele casei părintești. Astfel a reușit Iancu să părăsească orașul în ultima clipă și să se salveze, îndreptându-se spre Câmpeni pentru a organiza contraofensiva împotriva trupelor maghiare.

Epifania, inel de aur de la Iancu

Altă presupusă iubită a lui Avram Iancu ar fi fost Epifania Șuluțiu din Abrud. Aceasta ar fi primit de la Avram Iancu un inel de aur în ziua când a intrat Hat­vani în oraş, iar Eroul i‑ar fi spus: „Dacă voi scăpa cu bine, tu sau nimeni alta va fi mireasa mea. Până la adânci bătrâneţe, Fanny Şuluţiu, măritată Beldiceanu, şi-a  reamintit vor­bele drăgăstoase şi gingaşa atenţie. Dar frumoasa fiică a lui Simion Şuluţiu, care găzduia pe Iancu ori de câte ori venea la Abrud, era la acea epocă doar un copil fermecător”. Nu există însă dovezi credibile despre această presupusă „iubită” a lui Avram Iancu, sunt doar zvonuri consemnate de unul sau altul care l-au cunoscut pe Iancu, și nu există nici o dovadă certă asupra lor, după cum nu există informații verificabile documentar nici asupra Johannei Farkas sau asupra celorlalte femei amintite anterior. Totuși, la nivel de ipoteză, nu putem exclude faptul că și Iancu, un tânăr arătos și cult, să fi avut o viață amoroasă înainte de revoluție și în perioada complicată a anilor revoluționari 18848-1849.

Ioan Bolovan

Bibliografie

Silviu Dragomir, Avram Iancu. O viață de erou, ediție îngrijită, studiu introductiv și notă asupra ediției de Ioan Bolovan și Sorin Șipoș, Editura Școala Ardeleană, Cluj-Napoca, 2022.

Florian Dudaș, Avram Iancu în Tradiția Românilor, Editura de Vest, Timișoara, 1998

Ioan Lupaș, „O prietenă a lui Avram Iancu”, în Adevărul Literar și Artistic, 1923, nr. 123.

Sorin Mitu, „Iubitele unguroaice ale lui Avram Iancu”, în vol. Sorin Mitu, Transilvania mea. Istorii, mentalități, identități, Editura Polirom, Iași, 2006

Vasile Moldovan, Memorii din 1848-49, Editura Tipomur, Târgu Mureș, 1995

Delia Cora, Noi date și interpretări privind relațiile de iubire ale Crăișorului, comunicare susținută la Conferința internațională de la Deva din 9-10 mai 2024, în curs de publicare în volumul cu lucrările conferinței

Cine este Ioan Bolovan

Ioan Bolovan: prof. univ. la Universitatea „Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca, Facultatea de Istorie-Filosofie (prorector între 2012-2020), membru corespondent al Academiei Române (din noiembrie 2018) și  directorul Institutului de Istorie „George Barițiu” din cadrul Academiei Române, Filiala Cluj-Napoca. Specializat în istoria modernă și contemporană a României, cu precădere istoria  Transilvaniei în sec. XIX-XX, istoria populaţiei şi demografie istorică, istoria graniței militare austriece. Este Co-președintele părții române în Comisia mixtă de istorie româno-maghiară și Comisia mixtă privind relațiile româno-ruse și Tezaurul României. Președinte al International Commission for Historical Demography (ICHD) din august 2015 până în august 2022, iar din august 2022 este președinte de onoare al ICHD. A publicat (individual sau colectiv) 29 de cărți, a editat şi coordonat  peste 40 de volume, precum și peste 250 de studii şi articole în reviste de  specialitate şi volume colective din ţară şi străinătate. A fost decorat de către președintele României, cu Medalia Aniversară „Centenarul Marii Uniri” prin Decretul prezidențial nr. 1137/2021 din 26 noiembrie 2021.
Proiectul ”Avram Iancu – eroul zilelor noastre” se derulează cu sprijinul financiar al Primăriei Cluj-Napoca și Consiliului Județean Cluj, având susținerea TeraPlast și Băncii Transilvania.

 

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

POLITICA

George Simion, prezent la festivalul „România Cea Frumoasă” din comuna Florești

Publicat

Sâmbătă, 7 septembrie, liderul AUR, George Simion, a participat la festivalul „România Cea Frumoasă” din Florești, unde a stat de vorbă cu localnicii și vizitatorii festivalului.

Ieri, 7 septembrie, președintele AUR, George Simion, a participat la festivalul „România Cea Frumoasă”, organizat în comuna Florești.

George Simion s-a întâlnit cu localnicii și vizitatorii evenimentului, fiind primit cu drag de mulți dintre ei, și-a făcut timp să stea de vorbă cu oamenii, să le asculte părerile și preocupările, demonstrând, ca întotdeauna, disponibilitatea de a fi în mijlocul românilor.

Prezența sa a întărit legătura pe care o are cu cetățenii din Florești și din județul Cluj.

Citește mai departe

EDUCATIE

80.000 de lei pentru organizarea Galei de Excelență „10 pentru Cluj”

Publicat

De

gala 1

Primăria Cluj-Napoca alocă suma de 80.000 de lei de la bugetul local pe anul 2024 pentru organizarea Galei de Excelență „10 pentru Cluj”.

„10 pentru Cluj” este un eveniment dedicat elevilor clujeni, organizat anual de Primăria și Consiliul local al municipiului Cluj-Napoca, cu sprijinul mediului de afaceri clujean şi al instituțiilor locale şi europene.

Consiliul Local Cluj-Napoca va dezbate, în următoarea ședință, un proiect ce prevede alocarea sumei de 80.000 lei de la bugetul local pe anul 2024 pentru organizarea evenimentului Gala de Excelență „10 pentru Cluj”. Suma ar urma să acopere cheltuielile legate de prestațiile artiștilor,  de partea de sonorizare și de promovare a evenimentului.

Educația, prioritatea zero la Cluj-Napoca

Evenimentul, ajuns în acest an la ediția a XVI-a, îşi propune să aducă în atenția publică exemple de tineri talentați, creativi, premiați la competiții și concursuri naționale și internațional.

„Cluj-Napoca e cunoscut în țară şi străinătate ca un important centru academic, universitar, economic, cultural, ştiinţific, sportiv şi religios în plină dezvoltare şi un exemplu de conviețuire și dinamică urbană.

Cluj-Napoca se poziționează ca hub european al inovării, iar elevii bine pregătiți, alături de studenți și profesori, reprezintă principalul avantaj competitiv al comunității. Educația la cel mai înalt nivel, alături de crearea unui mediu propice pentru dezvoltarea personală în afara şcolii, reprezintă prioritate zero. Creativitatea, inovarea, adaptabilitatea şi potențialul tinerilor clujeni trebuie sprijinite constant şi consecvent”, se arată în proiectul de hotărâre.

Proiectul propune desfășurarea evenimentului în perioada octombrie-decembrie 2024, cu festivitatea de premiere organizată în a doua parte a lunii decembrie 2024, la Casa de Cultură a Studenților „Dumitru Fărcaş” Cluj-Napoca.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Accident cu două mașini, pe Bulevardul 1 Decembrie din Cluj-Napoca. O femeie – rănită ușor

Publicat

Un accident rutier s-a petrecut duminică seară pe Bulevardul 1 Decembrie 1918 din Cluj-Napoca, fiind implicate două mașini. O femeie a fost rănită ușor și va fi transportată la spital.

Pompierii clujeni și un echipaj de ambulanță au intervenit duminică seară la un accident petrecut pe Bulevardul 1 Decembrie 1918 din Cluj-Napoca. Două mașini au fost implicate în incident, fiind vorba de o tamponare ușoară.

O femeie a fost rănită ușor

Nu au existat victime încarcerate, însă o femeie a fost rănită ușor și va fi transportată la spital pentru investigații suplimentare.

„Pompierii din cadrul Detașamentului 2 Cluj-Napoca intervin în aceste momente la un accident rutier petrecut pe Bulevardul 1 Decembrie 1918. Din primele informații, este vorba despre o tamponare între două autoturisme. Nu au existat victime încarcerate, iar o femeie primește îngrijiri medicale din partea echipajului SAJ. La o primă evaluare, aceasta prezintă afecțiuni ușoare. O femeie va fi, cel mai probabil transportată la spital, pentru investigații suplimentare”, a transmis purtătorul de cuvânt al ISU Cluj.

Update

„În urma acestui eveniment rutier, o femeie de 42 de ani a fost transportată la spital”, a transmis ISU Cluj.

Update 2

„La data de 8 septembrie, în jurul orei 20.00, a fost raportat un accident rutier la intersecția străzilor 1 Decembrie 1918 și Giuseppe Garibaldi, din municipiul Cluj-Napoca.

Din cercetările efectuate de polițiști a reieșit că, un autoturism condus de o femeie de 42 de ani, din municipiul Cluj-Napoca, ar fi intrat în coliziune cu un alt autoturism, la volanul căruia se afla un tânăr de 21 de ani, din județul Bistrița-Năsăud.

Ambii șoferi au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatele fiind negative.

În urma evenimentului rutier, femeia de 42 de ani, a fost transportată la spital pentru îngrijiri medicale.

În continuare polițiștii efectuează cercetări pentru a stabili împrejurările în care a avut loc evenimentul”, a transmis IPJ Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

Ovidiu Cîmpean (PNL): Mai nou, la Cluj, toată lumea se pricepe la fotbal și la metrou. De exemplu: Sabin Sărmaș

Publicat

Sabin Sărmaș exclus din PNL

Vicepreședintele PNL Cluj, Ovidiu Cîmpean, critică atitudinea fostului coleg de partid, subliniind lipsa de activitate a „deputatului invizibil” care, deși s-a îndepărtat de partid și a candidat independent la Primăria Cluj-Napoca, continuă să beneficieze de privilegii parlamentare.

„A fost ales consilier local (vă amintiți vreun proiect de-al lui?) și apoi deputat pe listele PNL. Din păcate, s-a dovedit a fi deputatul invizibil: n-a făcut nimic. S-a îndepărtat de partidul care i-a acordat încredere și a candidat independent la Primăria Cluj-Napoca. Însă, ce să vezi – surpriză! N-a demisionat din Parlament nici în ziua de azi – continuă să ia bani, va avea și pensie specială de parlamentar. Nu uitați, a fost ales deputat pe listele PNL.

„Toți suntem specialiști în metrou”

De făcut, n-a făcut nimic în Parlament. Însă cred că i-a plăcut și poate vrea un nou mandat, așa că și-a început campania electorală. Și s-a trezit să vorbească despre metrou, fiindcă, nu-i așa? – toți suntem specialiști în metrou. Fără date, fără informații concrete, doar cu lozinci, crezând că oamenii mai cred azi în lozinci.

Realitatea despre metrou e simplă: administrația locală și-a făcut treaba, a făcut toți pașii prevăzuți conform legii, iar acum mingea e la Guvern și Comisia Europeană. Poate nu v-a spus nimeni până acum, dar banii din PNRR nu erau bani gratis, erau un împrumut făcut de Guvern. Iar Guvernul a stabilit că acest proiect se face. In rest, pot arunca cu noroi toţi cei care se pricep la orice. Suntem în campanie electorală”, arată într-un comunicat Ovidiu Cîmpean, vicepreședinte PNL Cluj, secretar de stat MIPE și candidat PNL Cluj la alegerile pentru Parlamentul României

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax