CULTURA
VIDEO. Avram Iancu în istoriografia și publicistica recentă


Asociația Cluj24, împreună cu Institutul de Istorie ”George Barițiu” Cluj-Napoca al Academiei Române, lansează proiectul ”Avram Iancu – eroul zilelor noastre” pentru a marca împlinirea a 200 de ani de la nașterea lui Avram Iancu. În cadrul proiectului vor fi prezentate o serie de aspecte inedite din viața Crăișorului Munților.
Comemorarea a o sută cincizeci de ani de la trecerea în eternitate a lui Avram Iancu (2022), respectiv aniversarea bicentenarului nașterii sale (2024) au prilejuit și cu siguranță vor ocaziona o serie de noi apariții editoriale menite să readucă în atenția noastră personalitatea unuia dintre cei mai cunoscuți și iubiți eroi din Panteonul nostru național.
Avram Iancu în istoriografia și publicistica recentă
În cele ce urmează îmi propun să prezint pe scurt cărțile apărute în acest context omagial rotund, semnalându-le în ordinea cronologică a apariției lor pe piața cărții.
Prima editură care și-a asumat un proiect editorial articulat și coerent dedicat lui Avram Iancu este Școala Ardeleană din Cluj-Napoca prin concursul unor instituții academice, cultural-patriotice și fundaționale românești.
Seria „150 de ani de la trecerea în eternitate a lui Avram Iancu”
Coagulând forțele și energiile creatoare ale mai multor intelectuali transilvăneni, precum și ale unor generoși sponsori, caracterizați de nobilul sentiment al iubirii patriei și cinstirii eroilor neamului, Editura Școala Ardeleană a izbutit să lanseze în 2022 patru volume apărute în seria „150 de ani de la trecerea în eternitate a lui Avram Iancu”.
Cărțile au fost editate atât în varianta clasică, tipărită, cât și în ediție electronică, eBook, având o ilustrație foarte asemănătoare a coperților și a siglei „Avram Iancu 150”, realizate de graficianul Teodor Bogoi.
Proiectul editorial a debutat în prima parte a anului 2022 cu două volume de dramaturgie semnate de scriitorul Mircea Tomuș (1934-2022), Glonțul de argint sau Adevărata moarte a lui Avram Iancu. Teatru și de filosoful Lucian Blaga (1895-1961), Avram Iancu. Dramă, ediție îngrijită, prefață și dosar critic de Mircea Popa, continuând în toamnă cu alte două volume de istorie și analiză istoriografică și literară, și anume Silviu Dragomir (1888-1962), Avram Iancu, o viață de erou și Mircea Popa, Avram Iancu făuritor de istorie națională.
Așadar, este vorba despre două volume noi, datorate regretatului scriitor, critic și istoric literar Mircea Tomuș și profesorului clujean octogenar Mircea Popa, respectiv de două cărți inițiate în perioada interbelică de nume cu mare rezonanță în cultura și istoriografia română a secolului XX: Lucian Blaga și Silviu Dragomir.
Avram Iancu, un personaj de tragedie antică
Ultima carte antumă a lui Mircea Tomuș ne descoperă calitatea de romancier și dramaturg înzestrat a scriitorului transilvănean, care face dovada propensiunii de a trata momente cruciale din istoria românilor ardeleni, așa cum a făcut-o și în romanul Aripile demonului.
În dramaturgia lui Mircea Tomuș, Avram Iancu este prezentat ca „un personaj de tragedie antică, inflexibil și impenitent, cu destin și moiră dinainte programate”.
Piesa lui Tomuș este o lectură instructivă despre intransigență și trădare, despre jurământul de credință (Iancu) și încălcarea promisiunilor avansate (împăratul de la Viena) pe scena istoriei Transilvaniei.
Avram Iancu, personaj-simbol
Drama blagiană, Avram Iancu, apărută inițial în anul 1934, face parte din opera dramaturgică interbelică a filosofului, compusă din lucrările Zamolxe (1921), Tulburarea apelor (1923), Daria (1925), Ivanca (1925), Înviere (1925), Meșterul Manole (1927) și Cruciada copiilor (1930), apreciate în epocă de critica de specialitate și jucate cu succes pe scenele teatrelor din Cluj, București, Oradea, Timișoara, Brașov, Cernăuți sau Lugoj.
Pentru Lucian Blaga personajul istoric Avram Iancu corespunde cu ideea lui de a restitui din punct de vedere dramatic câteva dintre figurile legendare ale mitologiei și istoriei populare, precum Zamolxe, Meșterul Manole sau Anton Pann, personaje adânc înrădăcinate în spiritualitatea națională, ale căror reverberații energic catalizatoare deschid un dialog între trecut și prezent dintre cele mai spectaculoase.
Avram Iancu este un astfel de personaj-simbol, modelat de istorie, dar depășind istoria prin anvergura activității sale. Blaga însuși a afirmat în momentul apariției operei că piesa „nu este o dramă «istorică» în sensul obișnuit al acestui cuvânt.
«Istoric» e oarecum numai cadrul acestei drame. Evenimentele din care se țese drama se petrec în anul de răscruce 1848, dar și mai târziu. În drama mea am încercat, pe cât cu putință, să ridic subiectul dincolo de contingențele istorice și să adâncesc perspectivele, pentru ca să dau, într-un cadru aproape de legendă sau de mit, tragedia umană a unui conducător și, dacă nu se pare prea pretențios, a unui neam. Drama mea e deci istorie înălțată la potență mitică, realitate crescută dincolo de sine însăși”.
Iancu, un vizionar și un profet
Mircea Popa precizează că „Blaga avea nevoie de acest personaj pentru a sublinia valențele unei mitologii a locului, care trimite la legăturile adânci, arhetipale dintre om și natura în care viețuiește, rădăcinile cosmologice asigurând puterea ființelor ce locuiesc în această parte de lume”.
De la bun început Blaga îl prezintă pe Iancu ca însuflețit de dragostea de libertate a neamului românesc, eroul ivindu-se după lungi și chinuitoare așteptări pentru a-și conduce moții la luptă.
De aceea „e înconjurat cu stimă și respect de dușmani, cu imensă dragoste de către ai lui, iar apariția sa în zonele fierbinți ale revoluției este de fiecare dată un prilej de bucurie și entuziasm popular, moții urmându-l credincioși în orice situație”.
El nu urmărește niciun câștig personal, ci este ghidat doar de folosul cauzei generale. Iancu este un vizionar și un profet, știind să facă de fiecare dată distincție între șiretlicurile diplomatice și situația reală din teren.
Eroul este un emisar al intransigenței și respectului pentru adevăr, Blaga atribuindu-i replici înflăcărate, ca de pildă: „Cu solii și cu jalbe dobândim, precum s-a văzut, făgăduieli! Să clădim pe sânge! Să clădim pe oțel!”
Monografie Avram Iancu, semnată de marele istoric transilvănean Silviu Dragomir
A treia carte publicată de Editura Școala Ardeleană în seria „Avram Iancu 150” este renumita monografie Avram Iancu, semnată de marele istoric transilvănean Silviu Dragomir și reeditată la Cluj-Napoca în septembrie 2022 și într-un nou tiraj impresionant în aprilie 2024 cu suportul financiar al Consiliului Județean Hunedoara.
Lucrarea a fost publicată într-o primă formă în anul 1924, la centenarului nașterii lui Avram Iancu, când mai mulți istorici, literați și oameni de cultură români au marcat centenarul eroului revoluției române din Transilvania redactând o serie întreagă de articole de popularizare, studii de specialitate și volume monografice, de întinderi și valori științifice diferite.
Dintre toți, istoricul Silviu Dragomir a manifestat un interes continuu față de biografia lui Avram Iancu, a altor tribuni ai Landsturmului românesc și față de istoria revoluției române din Transilvania în general.
Profesor universitar la Cluj, membru al Academiei Române și istoric prolific, Dragomir este un istoric recunoscut pe plan național și internațional având o operă impresionantă, solidă, valoroasă.
Eforturile sale științifice au vizat istoria bisericească a românilor ardeleni în secolele XVII-XVIII, istoria revoluției de la 1848-1849, istoria medievală și istoria romanității orientale din peninsula balcanică.
Eliminat din viața universitară clujeană (1947), epurat din Academie (1948) și trecut prin universul carceral comunist (1949-1955), Silviu Dragomir a fost perceput de ideologii regimului stalinist drept un „istoric burghez”, fiind etichetat ca „naționalist” și incapabil să-și revizuiască viziunea asupra istoriei în funcție de interpretarea propusă de istoriografia epocii.
Acesta a fost motivul pentru care nu a reușit să-și vadă publicată monografia Avram Iancu, refăcută în 1949 și definitivată în 1955, în timpul vieții, lucrarea fiind tipărită postum într-o formă cenzurată abia odată cu destinderea regimului în anul 1965.
Itinerariul sinuos al monografiei Avram Iancu
De altfel, întreaga epopee a cercetărilor lui Silviu Dragomir despre Avram Iancu și revoluția de la 1848, precum și despre publicarea monografiei eroului este detaliată de editorii prezentei ediții în consistentul lor studiu introductiv: „Silviu Dragomir și elaborarea biografiei lui Avram Iancu: etape și implicații ideologice, semnificații istorice”.
Cei doi distinși istorici ardeleni, Ioan Bolovan de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și Sorin Șipoș de la Universitatea din Oradea îl introduc pe cititorul de astăzi în biografia lui Silviu Dragomir și în istoriografia românească a revoluției de la 1848-1849, ajutându-l să înțeleagă itinerariul sinuos al monografiei Avram Iancu plecând de la șantierul istoricului și trecând prin furcile caudine ale cenzurii comuniste.
Monografie bazată pe lucrările istoricilor români, maghiari, austrieci și ruși și pe tradiția orală
Monografia este structurată în zece capitole, autorul focalizându-se în mod deosebit asupra activității lui Avram Iancu în anii 1848-1852, dar neocolind nici aspectele de viață privată (prieteni, iubite, boli), nici momentele și etapele mai puțin faste sau de-a dreptul tragice ale biografiei acestuia.
Astfel, capitolele II-IX pot fi citite și ca o istorie a revoluției, a războiului civil (austro-româno – maghiar) și a mișcării naționale românești din Transilvania între anii 1848-1852, acestea fiind precedate de un prim capitol în care este zugrăvită obârșia, adolescența și studiile eroului, iar la final se prezintă tristul asfințit și sfârșitul acestuia.
Spre deosebire de alți biografi ai lui Iancu, Dragomir a întreprins un studiu critic fundamentat în primul rând pe un imens material documentar, cules din arhivele românești, maghiare și austriece, și completat prin sintetizarea critică a unei vaste bibliografii de specialitate, bazată pe lucrările istoricilor români, maghiari, austrieci și ruși, dar și pe tradiția orală, ceea ce-i oferă acestei monografii o rezistență vădită în timp și-l înfățișează pe autorul ei drept o autoritate științifică de neocolit în chestiunea biografiei lui Avram Iancu și în problematica revoluției pașoptiste din Transilvania.
„Întreagă ființa lui e împletită din însușiri care-l fac popular”
Cartea lui Dragomir este una captivantă, narațiunea având o frumusețe literară aparte, pigmentată cu formulări magistrale și caracterizări superbe ale personajului principal, limbaj care reliefează capacitatea formidabilă a istoriografului de a se adresa unui cerc larg de cititori și chiar de a răzbate în literatură.
Sugestive sunt următoarele fragmente care-l portretizează antologic pe Avram Iancu și-i fixează rolul emblematic în istoria națiunii române: „Întreagă ființa lui e împletită din însușiri care-l fac popular. Vorba scurtă, dar hotărâtă izvorăște din sângele său de moț. Graiul presărat uneori cu glume și înflorit cu metafore nu-l îndepărtează câtuși de puțin de sufletul țărănesc.
Oamenii bătrâni îl laudă pentru sfatul cuminte cu care măsoară posibilitățile reușitei, iar tineretul îl admiră pentru curajul său și pentru avântul nădejdilor închinate poporului. E limpede că adevăratul căpitan al oastei românești, strânsă din toate părțile Ardealului, era Avram Iancu. Popularitatea lui depășise de mult limitele Munților Apuseni. Poporul, care îl iubea, îl consideră de acum drept conducător chemat a dezlega lanțurile robiei. De aceea îl învestește cu titlul romantic de Crai al Munților.”
Cultul și ipostazele eroului în literatura și istoriografia română
Al patrulea volum este semnat de criticul și istoricul literar clujean Mircea Popa, cunoscut între colegii de breaslă și în spațiul public datorită operei sale impresionante și a pozițiilor tranșante exprimate în presa scrisă și în revistele culturale pe marginea unor teme literare, istorice și culturale, dar mai ales a unor subiecte social-politice și național-patriotice fierbinți.
În textele domniei sale răzbate foarte bine nu numai vocea istoricului și criticului literar de formație veche, solidă, cu un real talent exegetic și o hermeneutică profundă, ci și cea a patriotului înfocat, polemist uneori, acid și tăios alteori, pe scurt profilul intelectual al unui luptător feroce pentru adevărul și dreptatea neamului său, angajat „pentru-a patriei mărire”, cum ne spune un vers din poemul popular „cântecul Iancului”.
Volumul reunește articolele, recenziile și cronicile de carte scrise de-a lungul vremii de profesorul Mircea Popa despre Avram Iancu, despre cultul și ipostazele eroului în literatura și istoriografia română.
Două volume apărute la Sibiu
Din efortul de recuperare și restituire istorică și literară a marelui erou nu putea lipsi intelectualitatea sibiană din urbea în care s-a fondat în anul 1861 Asociațiunea ASTRA, o veritabilă academie a românilor transilvăneni, care a coagulat energiile cărturarilor români contribuind decisiv la afirmarea și la progresul culturii și literaturii române din Transilvania, Banat, Crișana și Maramureș între 1861 și 1948.
Astfel, în toamna anului 2022, la Editura Techno Media din Sibiu au văzut lumina tiparului următoarele două volume: Avram Iancu, eroul națiunii și Avram Iancu: mărturii istorico-literare.
Cel dintâi a apărut sub patronajul Bibliotecii Orășenești Avrig și cuprinde nouă articole semnate de istorici și oameni de litere, care tratează subiecte de istorie militară, imagologie, istorie literară și orală, literatură, sursologie și artă, precum „Artileria oastei lui Avram Iancu și meșterii în turnarea tunurilor”; „Frații Octavian și Eugen Goga despre Avram Iancu”; „Avram Iancu și revoluția de la 1848-1849 din Transilvania. Atitudini, reprezentări și mentalități”; „Avram Iancu în literatura română”; „Cel mai frumos Avram Iancu din sculptura românească” sau „Avram Iancu – Documente de arhivă”.
Volumul secund i se datorează istoricului sibian Lucian Giura. Preocupat de viața și activitatea unor personalități culturale ale Transilvaniei, precum Stefan Ludwig Roth, Ștefan Moldovan sau Ioan Lupaș, universitarul sibian a intuit bine necesitatea readucerii lui Avram Iancu în atenția publicului cititor de astăzi prin întocmirea unei consistente antologii de texte istorice și literare culese din literatura populară sau ieșite din penița unor cunoscuți istoriografi și scriitori români din secolele XIX-XX.
În prefața volumului, scriitorul Silviu Guga ne atrage atenția că această antologie este a treia crestomație de acest fel dedicată lui Avram Iancu, după volumele Poezii poporale despre Avram Iancu, realizat de Simeon Florea Marian (1900), și Avram Iancu. Antologie literară, întocmit de Alexandru Andrițoiu (1972). Crestomația alcătuită de Lucian Giura are o structură tripartită: „I. Avram Iancu în poezia populară și cultă”, restituind 53 de poezii; „II. Avram Iancu în proză și publicistică”, cea mai consistentă secțiune a cărții; și „III. Avram Iancu în dramaturgie”. Între semnatarii textelor restituite se numără nume sonore ale culturii române din secolele XIX-XX, dintre istorici fiind antologizați Enea Hodoș, George Barițiu, Alexandru Papiu-Ilarian, Nicolae Iorga, George Bogdan Duică, Ioan Lupaș, Silviu Dragomir, Virgil Șotropa și Pompiliu Teodor, iar dintre scriitorii, poeții și prozatorii literaturii noastre regăsindu-se în volum texte semnate de Vasile Alecsandri, Iosif Vulcan, Andrei Bârseanu, Octavian Goga, Emil Isac, Roman Ciorogariu, Vasile Goldiș, Alexandru Ciura, Cezar Petrescu, Nichifor Crainic, Ioan Alexandru, Ana Blandiana și Adrian Păunescu.
Avram Iancu – 150
La brazda de vest a țării, în același ani 2022 editura Theosis din Oradea a publicat volumul Avram Iancu – 150. Oglinda sinceră a vieții noastre naționale, semnat de preotul dr. Ion Alexandru Mizgan, autor a numeroase articole, studii și volume de istorie bisericească și de istorie a românilor.
Profilul autorului de istoric și publicist se regăsește și în această carte structurată în două părți. De la bun început autorul mărturisește că scopul demersului său nu a fost unul strict științific, ci patriot deoarece în contextul comemorativ rotund a dorit să contribuie la reaprinderea „dragostei de Țară, iubirii și respectului față de Pământul Strămoșesc”, cinstind astfel memoria lui Avram Iancu, unul dintre marii eroi ai românilor, care a contribuit la supraviețuirea națiunii române în istorie.
Volumul are două părți, prima „Avram Iancu Craiul Apusenilor” oferind o scurtă biografie a eroului, iar a doua parte cuprinde reflecțiile a doi istorici orădeni și a unui scriitor din Maramureș despre Avram Iancu, și anume: Sever Dumitrașcu (1937-2022), Florian Dudaș (n. 1947), unul dintre cei mai avizați cunoscători ai biografiei lui Avram Iancu și a dăinuirii eroului în mentalul colectiv românesc, și scriitorul Nicoară Mihali din Maramureș, care a retipărit în anul 2021 prima monografie dedicată lui Avram Iancu sub semnătura lui Iosif Sterca Șuluțiu în 1897, reeditată și la Cluj-Napoca de Societatea Cultural-Patriotică Aram Iancu la Editura Ecou Transilvan în 2023.
Cartea preotului Mizgan poate fi inclusă genului literaturii de popularizare cu un caracter profund encomiastic având menirea elogierii lui Avram Iancu și păstrării vii a memoriei sale în conștiința românilor, pășind pe urmele preotului care a completat „registrul morților” din satul Vidra de Sus în septembrie 1872 scriind în rubrica intitulată „Meseria celui mort”: „Avram Iancu, Eroul Românilor”.
Cele mai recente publicații despre Avram Iancu
Cele mai recente publicații despre Avram Iancu sunt două volume apărute în toamna anului 2023 la Editurile Argonaut și Mega din Cluj-Napoca. Primul reunește comunicările simpozionului „Avram Iancu inedit. 150 de ani de la moarte”, desfășurat în cadrul Zilelor Academice Clujene din 13-14 octombrie 2022, și este structurat pe trei secțiuni tematice: „Avram Iancu în memoria istorică”, „Avram Iancu în documente și portrete” și „Avram Iancu în facsimile”.
Coordonatoarea volumului detaliază în prefață povestea realizării acestui proiect, insistând asupra cuprinsului tomului, a noutății abordărilor și fondurilor documentare semnalate și editate acum pentru prima oară în istoriografia română, de unde rezultă și valoarea indiscutabilă a noii apariții editoriale. Al doilea volum i se datorează aceleiași neobosite cercetătoare a istoriei revoluției de la 1848-1849, Ela Cosma de la Institutul de Istorie „George Barițiu” al Academiei Române și este intitulat: Avram Iancu, avocatul moților și al națiunii române. Documente necunoscute din colecția Rațiu de la BCU Cluj-Napoca (1850-1877) în colecția Rațiu de la BCU Cluj-Napoca.
Autoarea detaliază contextul în care documentele Iancu au fost donate bibliotecii, menționând informații prețioase referitoare la tezaurarizarea lor în cadrul departamentului colecțiilor speciale, dar mai ales la redescoperirea acestora în anul 2015 și decizia de a le transcrie, traduce din germană și maghiară în limba română în anul 2016, precum și a le fructifica și publica în acest volum, 28 fiind izvoare inedite.
Ela Cosma nu se rezumă în a prezenta conținutul documentelor referitoare la ultima parte, tragică, a vieții lui Avram Iancu, ci face o necesară și extrem de utilă contextualizare a lor din perspectiva istoriei dreptului și a cadrului legislativ austriac și transilvănean în care acestea au fost emise în intervalul 1850-1877.
Autoarea recunoaște cu onestitate că documente nu au fost ușor de prelucrat și publicat, iar aceasta nu atât din pricina limbilor și grafiilor în care au fost redactate și a competențelor paleografice necesare decriptării lor sau a limbajului și problematicii juridice conținute, ci mai ales a cuprinsului lor informațional referitor la starea fizică și psihică a lui Avram Iancu în ultimele două decenii de viață, a modului injust, disprețuitor și total lipsit de empatie cu care a fost tratat nu numai de străini, ci în mod special și paradoxal de membrii propriei sale familii!
Diferite ca abordare științifică, inegale ca dimensiuni, dar cu profiluri bine conturate, volumele se adresează publicului românesc contemporan: de la istorici și critici literari de specialitate, la pasionați de istorie sau simpli curioși care doresc să redescopere ori să aprofundeze biografia crăișorului mai ales acum în 2024 declarat de Parlamentul României „Anul Avram Iancu”.
Mircea-Gheorghe Abrudan
Bibliografie
Silviu Dragomir, Avram Iancu, o viață de erou, ediție îngrijită, studiu introductiv și notă asupra ediției de Ioan Bolovan și Sorin Șipoș, Cuvânt de prețuire de Ioan-Aurel Pop, Prefață de Liviu Maior, Editura Școala Ardeleană, Cluj-Napoca, 2022 (2024).
Mircea Popa, Avram Iancu, făuritor de istorie națională, Editura Școala Ardeleană, Cluj-Napoca, 2022.
Emilian M. Dobrescu, Maria Grancea (coord.), Avram Iancu – Eroul națiunii, Editura Techno Media, Sibiu, 2022.
Lucian Giura, Avram Iancu. Mărturii istorico-literare, Editura Techno Media, Sibiu, 2022.
Ion Alexandru Mizgan, Avram Iancu – 150. Oglinda sinceră a vieții noastre naționale, Editura Theosis, Oradea, 2022.
Iosif Sterca Șuluțiu de Cărpiniș, Biografia lui Avram Iancu (1897), ediție facsimil necenzurată, Editura Ecou Transilvan, Cluj-Napoca, 2023.
Ela Cosma, Varga Attila (coord.), Avram Iancu – 150 de ani de la moarte. Studii și comunicări, Editura Argonaut/Editura Mega, Cluj-Napoca, 2023.
Ela Cosma, Avram Iancu, avocatul moților și al națiunii române – Documente necunoscute din colecția Rațiu de la BCU Cluj-Napoca (1850-1877), Editura Argonaut/Editura Mega, Cluj-Napoca, 2023.
Proiectul ”Avram Iancu – eroul zilelor noastre” se derulează cu sprijinul financiar al Primăriei Cluj-Napoca și Consiliului Județean Cluj, având susținerea TeraPlast și Băncii Transilvania.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ADMINISTRAȚIE
”Nababul” de la Compania de Apă Someș, Călin Neamțu, are salariul aproape dublu față de președintele CJ Cluj, Alin Tișe

Călin Neamțu, directorul general al Companiei de Apă Someș SA, a declarat un câștig din salarii aproape dublu față de președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, anul trecut. Declarația lui de avere era ”la secret” și a devenit publică abia în urma demersurilor Cluj24.
Potrivit celei mai recente declarații de avere, Neamțu încasează un venit anual de 373.808 lei din salarii, ceea ce înseamnă un venit lunar net de peste 31.000 lei. În comparație, Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj, a declarat în aceeași perioadă 198.033 lei din indemnizația de funcție – adică aproximativ 16.500 lei pe lună. Compania de Apă Someș SA este un operator regional în cadrul căruia forul administrativ județean deține calitatea de acționar majoritar.
Averea lui Călin Neamțu
Pe lângă salariul generos, Călin Neamțu deține mai multe bunuri imobile, conform declarației sale de avere:
- Un teren intravilan de 500 mp (cotă ½), cu locația nedezvăluită
- Un teren agricol de 4.300 mp în localitatea Coruș (cotă ½)
- Două terenuri extravilane: unul de 5.800 mp în Gilău (dobândit prin donație, cotă 1/1) și altul de 200 mp în Muntele Băișorii (cotă ½)
- O casă de 360 mp (cotă ½) și un apartament de 69 mp (cotă ½), ambele cu localizarea nespecificată
De asemenea, Neamțu are un cont curent cu 58.000 lei și un depozit bancar de 458.600 lei, fără a avea vreo datorie înregistrată. Nu deține automobile sau obiecte de valoare precum bijuterii sau opere de artă. Soția acestuia are un venit anual modest din pensie, în valoare de 25.000 lei.
Declarațiile de avere, ținute secrete
Precizăm că declarațiile de avere ale directorului general și ale membrilor Consiliului de Administrație al Companiei de Apă Someș SA nu erau publice, deși legea impune acest lucru pentru funcțiile cu caracter public sau care administrează fonduri publice.
Abia după ce redacția Cluj24 a solicitat explicații atât companiei, cât și Consiliului Județean Cluj, lucrurile au început să se miște. Într-un răspuns oficial transmis redacției, reprezentanții Consiliului Județean au declarat: „Ca urmare a sesizării dumneavoastră, am atenționat conducerea companiei asupra acestei omisiuni”. Ca urmare a acestui demers jurnalistic, declarațiile de avere au fost publicate online.
Situația angajaților din companie
Conform datelor din luna februarie 2024, Compania de Apă Someș SA avea 2.018 angajați, în ușoară creștere față de anul anterior, când figura cu 1.988 de salariați. Comparativ, în februarie 2020, compania avea 2.021 de angajați, iar în 2015, 1.974.
Chiar dacă numărul angajaților s-a menținut relativ constant în ultimul deceniu, nivelul salarial al conducerii companiei pare să fi cunoscut o ascensiune importantă, mai ales raportat la veniturile șefului administrației județene.
EVENIMENT
Sabău („U” Cluj), înaintea duelului cu FCSB: Nu cred că suntem în măsură să ne punem pe două linii, să ne APĂRĂM

Universitatea Cluj se deplasează la București, unde va deschide etapa a 3-a a play-off-ului Superligii, jucând contra FCSB. La conferința de presă premergătoare partidei, Ioan Ovidiu Sabău a vorbit despre adversarul de sâmbătă și despre elevii săi.
„Sper să-i aduc pe jucători într-o formă bună pentru acest joc, pentru că întâlnim un adversar care are valoare, are experiență la acest nivel și trebuie să arăți bine fizic. Individual, clar că sunt jucători importanți pentru campionatul nostru și trebuie să te prezinți bine la joc, fizic și mental. Din punct de vedere al abordării jocului, e foarte important să fiu inspirat și ca sistem de joc. Sper să am inspirația potrivită, să găsesc soluții.
Sabău („U” Cluj), înaintea duelului cu FCSB: Nu cred că suntem în măsură să ne punem pe două linii, să ne APĂRĂM
Ei au un lot numeric valoros, au calitate. Vom fi atenți, vom pregăti bine jocul. Ne vom lupta cu ei, va fi un meci în care se va juca fotbal, pentru că ambele echipe joacă fotbal. Nu cred că suntem în măsură să mergem să ne punem pe două linii, să ne apărăm”, a declarat Ioan Ovidiu Sabău.
Cum se prezintă lotul clujenilor
„Acum nu cred că e momentul să mă plâng sau să spun ce probleme sunt. Vreau să le dau încredere și celorlalți. Ne bazăm pe ei, sunt jucători plătiți foarte bine la acest club, nu sunt întârzieri. Sunt respectați, avem nevoie de ei, să vină cu dorința de a demonstra că am greșit sau cu dorința de a juca pentru ei, să arate că au valoare și că-și merită banii. Niciunul dintre Bic, Cristea și Jasper nu s-a refăcut.
În play-off așa este, așa-i frumos, cu adversari buni, atmosferă, stadioane frumoase. Să vedem cum vom arăta la meci, cum ne-am refăcut săptămâna aceasta după tot entuziasmul și toată bucuria care a fost după această victorie. Au mai apărut și accidentări, dar trebuie să ne refacem. Ce ar trebui să-și dorească mai mult un jucător decât să joace cu FCSB, pe National Arena, pe un teren impecabil? E cel mai spectaculos și mai strâns play-off, toate echipele sunt acolo, au șanse să lupte la titlu sau la un loc de cupele europene. E posibil că lupta la titlu să se dea până în ultima etapă, rămâne de văzut. Să nu aibă echipele absențe importante, accidentări, suspendați.
„Sperăm să mai vină oameni importanți lângă noi”
Am și spus lucrul acesta (că „U” vrea să termine pe podium-n.n.) și vreau chiar să creadă jucătorii, cu adevărat. Am ajuns până aici, am găsit mijloacele necesare să câștigăm un meci atât de important (cu CFR-n.n.) cu încărcătură specială. Ne-am adaptat la ce am putut să facem la acel joc, am obținut o victorie mare, ne-am făcut fericiți fanii noștri, acum trebuie să credem în noi foarte foarte mult. Mai sunt meciuri multe, vrem să aducem oamenii la stadion, vrem să creștem ca mentalitate.
Și din punct de vedere al bugetului, ne gândim că dacă joci bine și câștigi, se va crea o oarecare emulație, o încredere în noi și în ceea ce facem. Sperăm să mai vină oameni importanți lângă noi, să putem crește nivelul echipei, să aducem jucători care au calitate de obiective mai îndrăznețe, chiar dacă ai nevoie de timp. La mine ce e cel mai important e să nu intervină acea automulțumire”, a mai spus Moțul.
EVENIMENT
Cursuri GRATUITE de prim-ajutor pentru întreaga familie, în acest weekend, la Iulius Mall Cluj

Credem că nu ni se poate întâmpla, însă, oricând, cineva din familie, o persoană apropiată sau un necunoscut poate avea nevoie de ajutor până la sosirea echipajului medical. O intervenţie în timp util şi mai ales corectă poate creşte şansele de supravieţuire. În acest weekend, Organizația Studenților Mediciniști organizează în Iulius Mall evenimentul „Prim-ajutor pentru toată familia”, unde vor prezenta mai multe tehnici esențiale. Participarea este gratuită.
Voluntarii Organizației Studenților Mediciniști din Cluj vor fi prezenți în perioada 5 – 6 aprilie 2025, în Iulius Mall, la etaj, zona Nike, unde îi vor învăța pe cei interesați cum să acorde primul ajutor. Evenimentul „Prim-ajutor pentru toată familia” se va desfășura în intervalul orar 12.00 – 18.00.
Cursuri GRATUITE de prim-ajutor pentru întreaga familie, în acest weekend, la Iulius Mall Cluj
Tehnicile pe care voluntarii le vor prezenta sunt:
– Resuscitarea cardio-pulmonară (RCP) – pentru toate vârstele, de la copii și până la adulți, inclusiv măsuri speciale pentru femeile însărcinate.
– Dezobstrucția căilor aeriene – vei învăța cum să acționezi rapid și corect pentru a elibera căile respiratorii la copii și adulți.
– Poziția laterală de siguranță – află cum să așezi victima într-o poziție sigură pentru a preveni complicațiile în caz de pierdere a cunoștinței.
– Tehnici de realizare a bandajelor – aplică corect bandaje pentru a proteja răni și a reduce riscul de infecții.
– Tehnici de hemostază și imobilizare a membrelor – vei învăța cum să controlezi sângerările, să stabilizezi fracturi, entorse și luxații.
– Managementul pacientului în caz de accidente specifice – cum să acționezi în situații de electrocutare, înec sau crize epileptice.
Participarea la sesiunile de demonstrații este gratuită pentru toți cei interesați. „Prim-ajutor pentru toată familia” face parte din proiectele „Road Safety” și „Micii Sanitari” desfășurate de Organizația Studenților Mediciniști din Cluj.
EVENIMENT
Tineri din Gherla, reținuți pentru tâlhărie, după ce au furat un fular și steag cu inscripțiile „U” Cluj, după derby-ul de luni

Polițiștii clujeni au reținut trei tineri din Gherla, după ce luni seară au agresat un tânăr suporter al echipei „U” Cluj și i-au furat fularul și steagul în culorile echipei.
Polițiștii au reținut trei tineri din Gherla, cu vârste cuprinse între 18 și 20 de ani, suspectați că au participat la o agresiune fizică soldată cu tâlhărie, după partida „U” Cluj – CFR Cluj de luni, 31 martie.
Tineri din Gherla, reținuți pentru tâlhărie
Cei trei ar fi agresat un suporter „U” Cluj, căruia i-au furat fularul și steagul în culorile echipei.
„În contextul incidentelor petrecute în municipiul Cluj-Napoca după o partidă de fotbal, polițiștii Biroului de Investigații Criminale au reținut trei tineri, cu vârste cuprinse între 18 și 20 de ani, din municipiul Gherla, implicați într-o altercație în urma căreia un tânăr de 20 de ani ar fi fost agresat fizic.
Din verificările efectuate a rezultat că, în noaptea de 31 martie a.c., în jurul orei 23:50, în timp ce se deplasau pe strada Teodor Mihali din Cluj-Napoca, cei trei tineri, alături de alte două persoane, l-ar fi agresat fizic pe tânărul de 20 de ani, pe care ulterior l-ar fi deposedat de un fular și un steag cu inscripțiile unei echipe de fotbal din Cluj-Napoca. Agresorii au părăsit imediat zona după comiterea faptei”, a transmis IPJ Cluj.
Reținuți pentru 24 de ore
Persoana agresată a sesizat incidentul la Poliția municipiului Cluj-Napoca, însă nu a putut furniza detalii despre agresori. În urma investigațiilor desfășurate, polițiștii au obținut date și informații care au condus la identificarea și, ulterior, depistarea celor implicați.
„Pe baza probelor administrate, la data de 3 aprilie a.c., au fost emise ordonanțe de reținere pentru 24 de ore pe numele a doi tineri, de 18 și 20 de ani, bănuiți de comiterea infracțiunii de tâlhărie calificată.
Ulterior, în 4 aprilie a.c., această măsura a fost dispusă și față de un al treilea tânăr, în vârstă de 20 de ani”, a transmi IPJ Cluj.
Ancheta continuă pentru stabilirea identității celorlalte persoane implicate și aplicarea măsurilor legale necesare.
Inspectoratul de Poliție Județean Cluj desfășoară verificări și în legătură cu celelalte incidente survenite în urma evenimentului sportiv. Amintim că, în urma meciului de luni seară, trei tineri au fost bătuți de un grup de suporteri ai „U”Cluj, unul dintre el fiind transportat la spital pentru îngrijiri medicale.
UPDATE
„În cursul zilei de astăzi, 4 aprilie a.c., pe numele celor trei tineri a fost dispusă măsura controlului judiciar pentru 60 de zile de către Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca.
Totodată, procurorul de caz a extins cercetările și pentru infracțiunea de tulburare a ordinii și liniștii publice”, a completat IPJ Cluj.