Connect with us

CULTURA

VIDEO. Avram Iancu în istoriografia și publicistica recentă

Publicat


YouTube video

Asociația Cluj24, împreună cu Institutul de Istorie ”George Barițiu” Cluj-Napoca al Academiei Române, lansează proiectul ”Avram Iancu – eroul zilelor noastre” pentru a marca împlinirea a 200 de ani de la nașterea lui Avram Iancu. În cadrul proiectului vor fi prezentate o serie de aspecte inedite din viața Crăișorului Munților.

Comemorarea a o sută cincizeci de ani de la trecerea în eternitate a lui Avram Iancu (2022), respectiv aniversarea bicentenarului nașterii sale (2024) au prilejuit și cu siguranță vor ocaziona o serie de noi apariții editoriale menite să readucă în atenția noastră personalitatea unuia dintre cei mai cunoscuți și iubiți eroi din Panteonul nostru național.

Avram Iancu în istoriografia și publicistica recentă

În cele ce urmează îmi propun să prezint pe scurt cărțile apărute în acest context omagial rotund, semnalându-le în ordinea cronologică a apariției lor pe piața cărții.

Prima editură care și-a asumat un proiect editorial articulat și coerent dedicat lui Avram Iancu este Școala Ardeleană din Cluj-Napoca prin concursul unor instituții academice, cultural-patriotice și fundaționale românești.

Seria „150 de ani de la trecerea în eternitate a lui Avram Iancu”

Coagulând forțele și energiile creatoare ale mai multor intelectuali transilvăneni, precum și ale unor generoși sponsori, caracterizați de nobilul sentiment al iubirii patriei și cinstirii eroilor neamului, Editura Școala Ardeleană a izbutit să lanseze în 2022 patru volume apărute în seria „150 de ani de la trecerea în eternitate a lui Avram Iancu”.

Cărțile au fost editate atât în varianta clasică, tipărită, cât și în ediție electronică, eBook, având o ilustrație foarte asemănătoare a coperților și a siglei „Avram Iancu 150”, realizate de graficianul Teodor Bogoi.

Proiectul editorial a debutat în prima parte a anului 2022 cu două volume de dramaturgie semnate de scriitorul Mircea Tomuș (1934-2022), Glonțul de argint sau Adevărata moarte a lui Avram Iancu. Teatru și de filosoful Lucian Blaga (1895-1961), Avram Iancu. Dramă, ediție îngrijită, prefață și dosar critic de Mircea Popa, continuând în toamnă cu alte două volume de istorie și analiză istoriografică și literară, și anume Silviu Dragomir (1888-1962), Avram Iancu, o viață de erou și Mircea Popa, Avram Iancu făuritor de istorie națională.

Așadar, este vorba despre două volume noi, datorate regretatului scriitor, critic și istoric literar Mircea Tomuș și profesorului clujean octogenar Mircea Popa, respectiv de două cărți inițiate în perioada interbelică de nume cu mare rezonanță în cultura și istoriografia română a secolului XX: Lucian Blaga și Silviu Dragomir.

Avram Iancu, un personaj de tragedie antică

Ultima carte antumă a lui Mircea Tomuș ne descoperă calitatea de romancier și dramaturg înzestrat a scriitorului transilvănean, care face dovada propensiunii de a trata momente cruciale din istoria românilor ardeleni, așa cum a făcut-o și în romanul Aripile demonului.

În dramaturgia lui Mircea Tomuș, Avram Iancu este prezentat ca „un personaj de tragedie antică, inflexibil și impenitent, cu destin și moiră dinainte programate”.

Piesa lui Tomuș este o lectură instructivă despre intransigență și trădare, despre jurământul de credință (Iancu) și încălcarea promisiunilor avansate (împăratul de la Viena) pe scena istoriei Transilvaniei.

Avram Iancu, personaj-simbol

Drama blagiană, Avram Iancu, apărută inițial în anul 1934, face parte din opera dramaturgică interbelică a filosofului, compusă din lucrările Zamolxe (1921), Tulburarea apelor (1923), Daria (1925), Ivanca (1925), Înviere (1925), Meșterul Manole (1927) și Cruciada copiilor (1930), apreciate în epocă de critica de specialitate și jucate cu succes pe scenele teatrelor din Cluj, București, Oradea, Timișoara, Brașov, Cernăuți sau Lugoj.

Pentru Lucian Blaga personajul istoric Avram Iancu corespunde cu ideea lui de a restitui din punct de vedere dramatic câteva dintre figurile legendare ale mitologiei și istoriei populare, precum Zamolxe, Meșterul Manole sau Anton Pann, personaje adânc înrădăcinate în spiritualitatea națională, ale căror reverberații energic catalizatoare deschid un dialog între trecut și prezent dintre cele mai spectaculoase.

Avram Iancu este un astfel de personaj-simbol, modelat de istorie, dar depășind istoria prin anvergura activității sale. Blaga însuși a afirmat în momentul apariției operei că piesa „nu este o dramă «istorică» în sensul obișnuit al acestui cuvânt.

«Istoric» e oarecum numai cadrul acestei drame. Evenimentele din care se țese drama se petrec în anul de răscruce 1848, dar și mai târziu. În drama mea am încercat, pe cât cu putință, să ridic subiectul dincolo de contingențele istorice și să adâncesc perspectivele, pentru ca să dau, într-un cadru aproape de legendă sau de mit, tragedia umană a unui conducător și, dacă nu se pare prea pretențios, a unui neam. Drama mea e deci istorie înălțată la potență mitică, realitate crescută dincolo de sine însăși”.

Iancu, un vizionar și un profet

Mircea Popa precizează că „Blaga avea nevoie de acest personaj pentru a sublinia valențele unei mitologii a locului, care trimite la legăturile adânci, arhetipale dintre om și natura în care viețuiește, rădăcinile cosmologice asigurând puterea ființelor ce locuiesc în această parte de lume”.

De la bun început Blaga îl prezintă pe Iancu ca însuflețit de dragostea de libertate a neamului românesc, eroul ivindu-se după lungi și chinuitoare așteptări pentru a-și conduce moții la luptă.

De aceea „e înconjurat cu stimă și respect de dușmani, cu imensă dragoste de către ai lui, iar apariția sa în zonele fierbinți ale revoluției este de fiecare dată un prilej de bucurie și entuziasm popular, moții urmându-l credincioși în orice situație”.

El nu urmărește niciun câștig personal, ci este ghidat doar de folosul cauzei generale. Iancu este un vizionar și un profet, știind să facă de fiecare dată distincție între șiretlicurile diplomatice și situația reală din teren.

Eroul este un emisar al intransigenței și respectului pentru adevăr, Blaga atribuindu-i replici înflăcărate, ca de pildă: „Cu solii și cu jalbe dobândim, precum s-a văzut, făgăduieli! Să clădim pe sânge! Să clădim pe oțel!”

Monografie Avram Iancu, semnată de marele istoric transilvănean Silviu Dragomir

A treia carte publicată de Editura Școala Ardeleană în seria „Avram Iancu 150” este renumita monografie Avram Iancu, semnată de marele istoric transilvănean Silviu Dragomir și reeditată la Cluj-Napoca în septembrie 2022 și într-un nou tiraj impresionant în aprilie 2024 cu suportul financiar al Consiliului Județean Hunedoara.

Lucrarea a fost publicată într-o primă formă în anul 1924, la centenarului nașterii lui Avram Iancu, când mai mulți istorici, literați și oameni de cultură români au marcat centenarul eroului revoluției române din Transilvania redactând o serie întreagă de articole de popularizare, studii de specialitate și volume monografice, de întinderi și valori științifice diferite.

Dintre toți, istoricul Silviu Dragomir a manifestat un interes continuu față de biografia lui Avram Iancu, a altor tribuni ai Landsturmului românesc și față de istoria revoluției române din Transilvania în general.

Profesor universitar la Cluj, membru al Academiei Române și istoric prolific, Dragomir este un istoric recunoscut pe plan național și internațional având o operă impresionantă, solidă, valoroasă.

Eforturile sale științifice au vizat istoria bisericească a românilor ardeleni în secolele XVII-XVIII, istoria revoluției de la 1848-1849, istoria medievală și istoria romanității orientale din peninsula balcanică.

Eliminat din viața universitară clujeană (1947), epurat din Academie (1948) și trecut prin universul carceral comunist (1949-1955), Silviu Dragomir a fost perceput de ideologii regimului stalinist drept un „istoric burghez”, fiind etichetat ca „naționalist” și incapabil să-și revizuiască viziunea asupra istoriei în funcție de interpretarea propusă de istoriografia epocii.

Acesta a fost motivul pentru care nu a reușit să-și vadă publicată monografia Avram Iancu, refăcută în 1949 și definitivată în 1955, în timpul vieții, lucrarea fiind tipărită postum într-o formă cenzurată abia odată cu destinderea regimului în anul 1965.

Itinerariul sinuos al monografiei Avram Iancu

De altfel, întreaga epopee a cercetărilor lui Silviu Dragomir despre Avram Iancu și revoluția de la 1848, precum și despre publicarea monografiei eroului este detaliată de editorii prezentei ediții în consistentul lor studiu introductiv: „Silviu Dragomir și elaborarea biografiei lui Avram Iancu: etape și implicații ideologice, semnificații istorice”.

Cei doi distinși istorici ardeleni, Ioan Bolovan de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și Sorin Șipoș de la Universitatea din Oradea îl introduc pe cititorul de astăzi în biografia lui Silviu Dragomir și în istoriografia românească a revoluției de la 1848-1849, ajutându-l să înțeleagă itinerariul sinuos al monografiei Avram Iancu plecând de la șantierul istoricului și trecând prin furcile caudine ale cenzurii comuniste.

Monografie bazată pe lucrările istoricilor români, maghiari, austrieci și ruși și pe tradiția orală

Monografia este structurată în zece capitole, autorul focalizându-se în mod deosebit asupra activității lui Avram Iancu în anii 1848-1852, dar neocolind nici aspectele de viață privată (prieteni, iubite, boli), nici momentele și etapele mai puțin faste sau de-a dreptul tragice ale biografiei acestuia.

Astfel, capitolele II-IX pot fi citite și ca o istorie a revoluției, a războiului civil (austro-româno – maghiar) și a mișcării naționale românești din Transilvania între anii 1848-1852, acestea fiind precedate de un prim capitol în care este zugrăvită obârșia, adolescența și studiile eroului, iar la final se prezintă tristul asfințit și sfârșitul acestuia.

Spre deosebire de alți biografi ai lui Iancu, Dragomir a întreprins un studiu critic fundamentat în primul rând pe un imens material documentar, cules din arhivele românești, maghiare și austriece, și completat prin sintetizarea critică a unei vaste bibliografii de specialitate, bazată pe lucrările istoricilor români, maghiari, austrieci și ruși, dar și pe tradiția orală, ceea ce-i oferă acestei monografii o rezistență vădită în timp și-l înfățișează pe autorul ei drept o autoritate științifică de neocolit în chestiunea biografiei lui Avram Iancu și în problematica revoluției pașoptiste din Transilvania.

„Întreagă ființa lui e împletită din însușiri care-l fac popular”

Cartea lui Dragomir este una captivantă, narațiunea având o frumusețe literară aparte, pigmentată cu formulări magistrale și caracterizări superbe ale personajului principal, limbaj care reliefează capacitatea formidabilă a istoriografului de a se adresa unui cerc larg de cititori și chiar de a răzbate în literatură.

Sugestive sunt următoarele fragmente care-l portretizează antologic pe Avram Iancu și-i fixează rolul emblematic în istoria națiunii române: „Întreagă ființa lui e împletită din însușiri care-l fac popular. Vorba scurtă, dar hotărâtă izvorăște din sângele său de moț. Graiul presărat uneori cu glume și înflorit cu metafore nu-l îndepărtează câtuși de puțin de sufletul țărănesc.

Oamenii bătrâni îl laudă pentru sfatul cuminte cu care măsoară posibilitățile reușitei, iar tineretul îl admiră pentru curajul său și pentru avântul nădejdilor închinate poporului. E limpede că adevăratul căpitan al oastei românești, strânsă din toate părțile Ardealului, era Avram Iancu. Popularitatea lui depășise de mult limitele Munților Apuseni. Poporul, care îl iubea, îl consideră de acum drept conducător chemat a dezlega lanțurile robiei. De aceea îl învestește cu titlul romantic de Crai al Munților.”

Cultul și ipostazele eroului în literatura și istoriografia română

Al patrulea volum este semnat de criticul și istoricul literar clujean Mircea Popa, cunoscut între colegii de breaslă și în spațiul public datorită operei sale impresionante și a pozițiilor tranșante exprimate în presa scrisă și în revistele culturale pe marginea unor teme literare, istorice și culturale, dar mai ales a unor subiecte social-politice și național-patriotice fierbinți.

În textele domniei sale răzbate foarte bine nu numai vocea istoricului și criticului literar de formație veche, solidă, cu un real talent exegetic și o hermeneutică profundă, ci și cea a patriotului înfocat, polemist uneori, acid și tăios alteori, pe scurt profilul intelectual al unui luptător feroce pentru adevărul și dreptatea neamului său, angajat „pentru-a patriei mărire”, cum ne spune un vers din poemul popular „cântecul Iancului”.

Volumul reunește articolele, recenziile și cronicile de carte scrise de-a lungul vremii de profesorul Mircea Popa despre Avram Iancu, despre cultul și ipostazele eroului în literatura și istoriografia română.

Două volume apărute la Sibiu

Din efortul de recuperare și restituire istorică și literară a marelui erou nu putea lipsi intelectualitatea sibiană din urbea în care s-a fondat în anul 1861 Asociațiunea ASTRA, o veritabilă academie a românilor transilvăneni, care a coagulat energiile cărturarilor români contribuind decisiv la afirmarea și la progresul culturii și literaturii române din Transilvania, Banat, Crișana și Maramureș între 1861 și 1948.

Astfel, în toamna anului 2022, la Editura Techno Media din Sibiu au văzut lumina tiparului următoarele două volume: Avram Iancu, eroul națiunii și Avram Iancu: mărturii istorico-literare.
Cel dintâi a apărut sub patronajul Bibliotecii Orășenești Avrig și cuprinde nouă articole semnate de istorici și oameni de litere, care tratează subiecte de istorie militară, imagologie, istorie literară și orală, literatură, sursologie și artă, precum „Artileria oastei lui Avram Iancu și meșterii în turnarea tunurilor”; „Frații Octavian și Eugen Goga despre Avram Iancu”; „Avram Iancu și revoluția de la 1848-1849 din Transilvania. Atitudini, reprezentări și mentalități”; „Avram Iancu în literatura română”; „Cel mai frumos Avram Iancu din sculptura românească” sau „Avram Iancu – Documente de arhivă”.

Volumul secund i se datorează istoricului sibian Lucian Giura. Preocupat de viața și activitatea unor personalități culturale ale Transilvaniei, precum Stefan Ludwig Roth, Ștefan Moldovan sau Ioan Lupaș, universitarul sibian a intuit bine necesitatea readucerii lui Avram Iancu în atenția publicului cititor de astăzi prin întocmirea unei consistente antologii de texte istorice și literare culese din literatura populară sau ieșite din penița unor cunoscuți istoriografi și scriitori români din secolele XIX-XX.

În prefața volumului, scriitorul Silviu Guga ne atrage atenția că această antologie este a treia crestomație de acest fel dedicată lui Avram Iancu, după volumele Poezii poporale despre Avram Iancu, realizat de Simeon Florea Marian (1900), și Avram Iancu. Antologie literară, întocmit de Alexandru Andrițoiu (1972). Crestomația alcătuită de Lucian Giura are o structură tripartită: „I. Avram Iancu în poezia populară și cultă”, restituind 53 de poezii; „II. Avram Iancu în proză și publicistică”, cea mai consistentă secțiune a cărții; și „III. Avram Iancu în dramaturgie”. Între semnatarii textelor restituite se numără nume sonore ale culturii române din secolele XIX-XX, dintre istorici fiind antologizați Enea Hodoș, George Barițiu, Alexandru Papiu-Ilarian, Nicolae Iorga, George Bogdan Duică, Ioan Lupaș, Silviu Dragomir, Virgil Șotropa și Pompiliu Teodor, iar dintre scriitorii, poeții și prozatorii literaturii noastre regăsindu-se în volum texte semnate de Vasile Alecsandri, Iosif Vulcan, Andrei Bârseanu, Octavian Goga, Emil Isac, Roman Ciorogariu, Vasile Goldiș, Alexandru Ciura, Cezar Petrescu, Nichifor Crainic, Ioan Alexandru, Ana Blandiana și Adrian Păunescu.

Avram Iancu – 150

La brazda de vest a țării, în același ani 2022 editura Theosis din Oradea a publicat volumul Avram Iancu – 150. Oglinda sinceră a vieții noastre naționale, semnat de preotul dr. Ion Alexandru Mizgan, autor a numeroase articole, studii și volume de istorie bisericească și de istorie a românilor.

Profilul autorului de istoric și publicist se regăsește și în această carte structurată în două părți. De la bun început autorul mărturisește că scopul demersului său nu a fost unul strict științific, ci patriot deoarece în contextul comemorativ rotund a dorit să contribuie la reaprinderea „dragostei de Țară, iubirii și respectului față de Pământul Strămoșesc”, cinstind astfel memoria lui Avram Iancu, unul dintre marii eroi ai românilor, care a contribuit la supraviețuirea națiunii române în istorie.

Volumul are două părți, prima „Avram Iancu Craiul Apusenilor” oferind o scurtă biografie a eroului, iar a doua parte cuprinde reflecțiile a doi istorici orădeni și a unui scriitor din Maramureș despre Avram Iancu, și anume: Sever Dumitrașcu (1937-2022), Florian Dudaș (n. 1947), unul dintre cei mai avizați cunoscători ai biografiei lui Avram Iancu și a dăinuirii eroului în mentalul colectiv românesc, și scriitorul Nicoară Mihali din Maramureș, care a retipărit în anul 2021 prima monografie dedicată lui Avram Iancu sub semnătura lui Iosif Sterca Șuluțiu în 1897, reeditată și la Cluj-Napoca de Societatea Cultural-Patriotică Aram Iancu la Editura Ecou Transilvan în 2023.

Cartea preotului Mizgan poate fi inclusă genului literaturii de popularizare cu un caracter profund encomiastic având menirea elogierii lui Avram Iancu și păstrării vii a memoriei sale în conștiința românilor, pășind pe urmele preotului care a completat „registrul morților” din satul Vidra de Sus în septembrie 1872 scriind în rubrica intitulată „Meseria celui mort”: „Avram Iancu, Eroul Românilor”.

Cele mai recente publicații despre Avram Iancu

Cele mai recente publicații despre Avram Iancu sunt două volume apărute în toamna anului 2023 la Editurile Argonaut și Mega din Cluj-Napoca. Primul reunește comunicările simpozionului „Avram Iancu inedit. 150 de ani de la moarte”, desfășurat în cadrul Zilelor Academice Clujene din 13-14 octombrie 2022, și este structurat pe trei secțiuni tematice: „Avram Iancu în memoria istorică”, „Avram Iancu în documente și portrete” și „Avram Iancu în facsimile”.

Coordonatoarea volumului detaliază în prefață povestea realizării acestui proiect, insistând asupra cuprinsului tomului, a noutății abordărilor și fondurilor documentare semnalate și editate acum pentru prima oară în istoriografia română, de unde rezultă și valoarea indiscutabilă a noii apariții editoriale. Al doilea volum i se datorează aceleiași neobosite cercetătoare a istoriei revoluției de la 1848-1849, Ela Cosma de la Institutul de Istorie „George Barițiu” al Academiei Române și este intitulat: Avram Iancu, avocatul moților și al națiunii române. Documente necunoscute din colecția Rațiu de la BCU Cluj-Napoca (1850-1877) în colecția Rațiu de la BCU Cluj-Napoca.

Autoarea detaliază contextul în care documentele Iancu au fost donate bibliotecii, menționând informații prețioase referitoare la tezaurarizarea lor în cadrul departamentului colecțiilor speciale, dar mai ales la redescoperirea acestora în anul 2015 și decizia de a le transcrie, traduce din germană și maghiară în limba română în anul 2016, precum și a le fructifica și publica în acest volum, 28 fiind izvoare inedite.

Ela Cosma nu se rezumă în a prezenta conținutul documentelor referitoare la ultima parte, tragică, a vieții lui Avram Iancu, ci face o necesară și extrem de utilă contextualizare a lor din perspectiva istoriei dreptului și a cadrului legislativ austriac și transilvănean în care acestea au fost emise în intervalul 1850-1877.

Autoarea recunoaște cu onestitate că documente nu au fost ușor de prelucrat și publicat, iar aceasta nu atât din pricina limbilor și grafiilor în care au fost redactate și a competențelor paleografice necesare decriptării lor sau a limbajului și problematicii juridice conținute, ci mai ales a cuprinsului lor informațional referitor la starea fizică și psihică a lui Avram Iancu în ultimele două decenii de viață, a modului injust, disprețuitor și total lipsit de empatie cu care a fost tratat nu numai de străini, ci în mod special și paradoxal de membrii propriei sale familii!

Diferite ca abordare științifică, inegale ca dimensiuni, dar cu profiluri bine conturate, volumele se adresează publicului românesc contemporan: de la istorici și critici literari de specialitate, la pasionați de istorie sau simpli curioși care doresc să redescopere ori să aprofundeze biografia crăișorului mai ales acum în 2024 declarat de Parlamentul României „Anul Avram Iancu”.

Mircea-Gheorghe Abrudan

Bibliografie

Silviu Dragomir, Avram Iancu, o viață de erou, ediție îngrijită, studiu introductiv și notă asupra ediției de Ioan Bolovan și Sorin Șipoș, Cuvânt de prețuire de Ioan-Aurel Pop, Prefață de Liviu Maior, Editura Școala Ardeleană, Cluj-Napoca, 2022 (2024).
Mircea Popa, Avram Iancu, făuritor de istorie națională, Editura Școala Ardeleană, Cluj-Napoca, 2022.
Emilian M. Dobrescu, Maria Grancea (coord.), Avram Iancu – Eroul națiunii, Editura Techno Media, Sibiu, 2022.
Lucian Giura, Avram Iancu. Mărturii istorico-literare, Editura Techno Media, Sibiu, 2022.
Ion Alexandru Mizgan, Avram Iancu – 150. Oglinda sinceră a vieții noastre naționale, Editura Theosis, Oradea, 2022.
Iosif Sterca Șuluțiu de Cărpiniș, Biografia lui Avram Iancu (1897), ediție facsimil necenzurată, Editura Ecou Transilvan, Cluj-Napoca, 2023.
Ela Cosma, Varga Attila (coord.), Avram Iancu – 150 de ani de la moarte. Studii și comunicări, Editura Argonaut/Editura Mega, Cluj-Napoca, 2023.
Ela Cosma, Avram Iancu, avocatul moților și al națiunii române – Documente necunoscute din colecția Rațiu de la BCU Cluj-Napoca (1850-1877), Editura Argonaut/Editura Mega, Cluj-Napoca, 2023.

 

Proiectul ”Avram Iancu – eroul zilelor noastre” se derulează cu sprijinul financiar al Primăriei Cluj-Napoca și Consiliului Județean Cluj, având susținerea TeraPlast și Băncii Transilvania.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

A murit celebrul cântăreț Gabriel Cotabiță. Avea 69 de ani

Publicat

De

Gabriel Cotabiță

Gabriel Cotabiță s-a stins din viață sâmbătă, la vârsta de 69 de ani.

Artistul s-a confruntat în ultima perioadă cu probleme de sănătate. Artistul a murit la Spitalul Universitar din București, după ce a intrat în comă.

A murit celebrul cântăreț Gabriel Cotabiță. Avea 69 de ani

Gabriel Cotabiță s-a născut la 1 noiembrie 1955 în Craiova. Cunoscutul cântăreț de muzică ușoară și pop-rock a fost și prezentator, dar și producător muzical și de televiziune.

Gabriel Cotabiță a fost și solistul vocal al formației VH2 și a fost component al cunoscutului grup rock Holograf, în anii ’80.

UPDATE

„Ai plecat, Gabi, și ai lăsat muzică pop românească fără una dintre cele mai mari și mai personale voci! Am fost nu doar colaboratori. ci și prieteni din tinerețe!

Am lansat împreună piese care au bucurat generații de ascultători („Noapte albastră”, „Te rog, domnișoară, nu pleca”, „Și va mai trece-o noapte”, „Viață e un cazino”, „Să nu ne spunem adio”, „Poate că da, poate că nu” etc)! Am lansat împreună cu Joey de Alvaré primul CD din România!

Am făcut lucruri frumoase împreună, lucruri care nu se pot uită! Am împărțit multe momente ale vieții și carierei noastre împreună!…Te vom păstra mereu în inimile noastre! Dumnezeu să te odihnească în pace și lumina”, a scris dirijorul Ionel Tudor pe Facebook, cel care a anunțat și decesul artistului.

Gabriel Cotabiţă a jucat și în filmul muzical „În fiecare zi mi-e dor de tine”, de Gheorghe Vitanidis, muzica fiind semnată de George Grigoriu şi Ionel Tudor.

De asemenea, el figurează și pe coloana sonoră a peliculei „Rezervă la start”, de Anghel Mora, muzica fiind compusă de Adrian Enescu, scrie Mediafax.

De-a lungul carierei, Gabriel Cotabiţă a lansat mai multe albume, printre care „Formaţii rock 5” (cu formaţia Redivivus, album colectiv), „Holograf 1” (cu formaţia Holograf), „Noapte albastră”, „Noi rămânem oameni”, „Prima iubire şi ultima”, „În fiecare zi mi-e dor de tine” (cu Marina Florea), „Prizoner”, „Viaţa e un cazino”, „Greatest Hits” (cu formaţia VH2), „Dacă n-ai iubi” (cu formaţia VH2), „Fărâme de tandreţe”, „2” (cu formaţia VH2) şi „25 de ani de nopţi albastre – Best of Gabriel Cotabiţă”.

 

Foto: Facebook/Gabriel Cotabiță

Citește mai departe

ECONOMIE

Aministie fiscală pentru cei care au câștiguri din criptomonede. Amendamentul, inițiat de deputatul clujean Sabin Sărmaș

Publicat

De

Amnistie fiscală criptomonede

Românii care realizează venituri din criptomonede vor beneficia de amnistia fiscală.

Parlamentul a adoptat un amendament la Legea privind amnistia fiscală, inițiat de deputatul neafiliat de Cluj, Sabin Sărmaș, care este un investitor pe piața cripto.

Aministie fiscală pentru cei care au câștiguri din criptomonede. Amendamentul, inițiat de deputatul clujean Sabin Sărmaș

Astfel, conform noii reglementări, câștigurile realizate din tranzacțiile cu criptomonede vor beneficia de o scutire de la impozitul pe venit de 10%, pe o perioadă limitată.

„Sunt scutiți de la plata impozitului pe venit contribuabilii persoane fizice, pentru veniturile realizate din diferența dintre veniturile din investiții în monede virtuale achiziționate în scopul revânzării și veniturile realizate și încasate în monede virtuale, până la 31 iulie 2025 inclusiv”, prevede amendamentul introdus Sabin Șărmaș, potrivit Curs de Guvernare.

Legea, adoptată cu 140 de voturi pentru va merge spre promulgare la președintele Klaus Iohannis.

Flux de numerar suplimentar în economie

Sabin Sărmaș a argumentat, în amendamentul propus, că prin această măsură temporară, investitorii vor genera un flux de numerar suplimentar în economie.

Astfel, aceștia vor avea posibilitatea să transfere sumele câștigate din investiții în criptomonede, în instituții de credit din România.

“Prin acest cadru legal, instituțiile de credit vor avea încrederea de a permite transferul acestor sume în conturile curente, eliminând teama sau riscurile de fraudă care planează în prezent”, a mai arătat deputatul clujean.

Bitcoin a crescut la un maxim istoric după ce Donald Trump a fost ales președinte al SUA. Astfel, imediat după anunțarea rezultatelor alegerilor din SUA, Bitcoin a crescut de la 69.318 dolari, la un nou record istoric de 75.371,67 dolari. La rândul său Ethereum s-a apreciat la aproape 2.650 dolari.

Foto: pixabay.com

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Accident la Mănăstirea, în Cluj. Un șofer a zburat cu mașina de pe drum și a ajuns sub un pod

Publicat

De

Un accident de circulație a avut loc în această dimineață în Cluj. Un bărbat a ajuns la spital.

Pompierii din cadrul Detașamentului Dej au intervenit la accidentul rutier petrecut pe raza localității Mănăstirea, comuna Mica.

Accident la Mănăstirea, în Cluj. Un șofer a zburat cu mașina de pe drum și a ajuns sub un pod

Ajunși la fața locului, pompierii au găsit un autoturism ieșit în afara părții carosabile, sub un pod.

Din fericire, nu au existat victime încarcerate, iar un bărbat de aproximativ 55 de ani a primit îngrijiri medicale din partea echipajului SAJ. Ulterior, acesta a fost transportat la spital.

Forțele ISU Cluj au intervenit cu o autospecială cu modul de descarcerare.

Citește mai departe

EVENIMENT

Spațiul unde clujenii se antrenează pentru Vocea României. Spoiler: nu e cabina de duş

Publicat

Petrecerile de karaoke au devenit o atracție pentru tot mai mulți clujeni, fie că vor să se distreze cu prietenii, fie că au un talent pe care îl pregătesc pentru scene mai mari.

În mijlocul acestei efervescențe muzicale, Spațiu Music Pub s-a transformat într-un loc unde vocile celor obișnuiți să cânte sub duș se întâlnesc cu cele care au potențial de competiții mari.

Spațiul unde clujenii se antrenează pentru Vocea României

Ce face specială experiența de la Spațiu? Contrastele. De la interpretări pline de umor și energie, până la momente care te fac să te întrebi dacă n-ai nimerit la un concert al unui superstar, nu doar la o seară de karaoke. Unii dintre clienţii Spaţiu Music Pub chiar au trecut pe la Vocea României şi alte concursuri de cântat, şi aici vin mai degrabă să se relaxeze decât să se impresioneze, dar sonorizarea de calitate din bar şi publicul fain oferă cadrul ideal pentru un antrenament bun înainte de înscrierea în competiţie.

Cauţi Karaoke în Cluj? L-ai găsit la Spaţiu Music Pub

La final, indiferent dacă aplauzi prietenul care a transformat un hit clasic într-o parodie sau pe cineva care ar putea întoarce toate scaunele, atmosfera rămâne una de conexiune. Vocile ajung să fie doar un pretext pentru povești, iar serile de karaoke devin mai mult decât un simplu eveniment – o șansă de a cunoaște oameni noi şi faini.

Cauţi Karaoke în Cluj? L-ai găsit la Spaţiu Music Pub. Dacă vrei să afli când sunt următoarele petreceri, cei din Spaţiu le anunţă de fiecare dată pe paginile de Instagram şi de Facebook.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax