Connect with us

EVENIMENT

VIDEO. AMENINŢARE cu BOMBĂ la sediul UDMR din Cluj. S-a verificat și sediul CENTRAL. Hegedus Csilla: Este un act TERORIST

Publicat


Autorităţile clujene au înregistrat o ameninţare cu bombă la un sediu al UDMR din Cluj-Napoca. Alarma a fost falsă.

Potrivit unor surse neoficiale, ameninţarea s-ar fi făcut la sediul Poliţiei Locale din Braşov. În urma ameninţării, la faţa locului s-au deplasat echipaje de poliţie, Jandarmeriei şi ale SRI.

„UDMR condamnă ferm orice fel de amenințare, orice act de violență. Amenințarea cu bombă este un act de terorism. Echipele de intervenție au sosit la sediul UDMR Cluj si au efectuat cercetările necesare. Respect si mulțumiri pentru profesionalismul desăvârșit!”, a spus Hegedus pentru Cluj24.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Paradă MILITARĂ de 1 Decembrie la Cluj-Napoca. Peste 250 de militari și 40 de mijloace tehnice

Publicat

De

parada 5

Cu ocazia Zilei Naționale a României, marile unități și unități din cadrul Diviziei 4 Infanterie „Gemina” organizează o serie de ceremonii militare în garnizoane din aria de responsabilitate a diviziei.

La Cluj-Napoca, pe data de 1 decembrie, începând cu ora 09.00, va avea loc o ceremonie militară de depunere de coroane și jerbe de flori, organizată la Monumentul Voievodului Mihai Viteazul.

Începând cu ora 10.30, în Piața Avram Iancu, va avea loc defilarea detașamentelor de onoare constituite din aproximativ 250 de militari, cu 40 de mijloace tehnice din Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informaţii, Societatea Națională de Cruce Roșie și Poliția Locală, urmate de survolul aeronavelor Bazei 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu”.

Detașament de onoare

Detașamentul de onoare va fi constituit din militari aparținând Regimentului 317 Cercetare ”Vlădeasa”, Batalionului 55 Comunicații și Informatică „Napoca”, Inspectoratului Județean de Jandarmi „Alexandru Vaida Voievod”, Grupării Mobile de Jandarmi „Ştefan Cicio-Pop”, Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Avram Iancu” al județului Cluj și Muzicii Militare a Brigăzii 81 Mecanizată „Grigore Bălan”.

Detașamentul de tehnică va cuprinde autovehicule blindate, transportoare amfibii blindate de cercetare și infanterie, complexe de artilerie antiaeriană GEPARD,  transportoare PIRANHA V, aruncătoare proiectile reactive precum și mijloace tehnice aparținând celorlalte structuri din cadrul sistemului de apărare, ordine publică și securitate națională.

 

Citește mai departe

ECONOMIE

STUDIU. Cum se descurcă românii cu banii în 2022. Tot mai mulți transilvăneni și bănățeni apelează la împrumuturi

Publicat

coins g2969ce28a 640

Cel mai recent studiu național care reflectă atitudinile și practicile românilor în domeniul financiar, realizat de KRUK Romania, împreună cu IRES în luna noiembrie a acestui an, arată că 22% dintre români au plăți restante. Cele mai multe dintre acestea sunt plățile facturilor (15%), împrumuturilor (8%), precum și ale ratelor (7%).

„Am început această cercetare într-un climat economic special, ce reprezintă o provocare pentru românii care aveau împrumuturi, dar și pentru cei care aveau de plătit alimente, utilități și alte servicii. De aceea, am vrut să identificăm un barometru al datoriilor și să vedem câți români își asumă responsabilitatea, acesta fiind primul pas spre echilibrarea situației financiare pentru iarna viitoare și pentru anul următor”, spune Cosmina Marinescu, CEO KRUK România.

Mai mult de jumătate dintre debitori datorează cel mult echivalentul unui venit lunar, în timp ce 16% deja au mai mult de trei venituri lunare de plătit. Veniturile insuficiente sau lipsa acestora, precum și problemele de sănătate care apar sunt principalele motive pentru acumularea de datorii.

Câțiva plătesc că așa e frumos, dar toți prioritizează utilitățile

Doar 20% dintre respondenți spun că repercusiunile juridice sunt principalul motiv pentru care plătesc și un număr și mai mic a spus că plătește din obligație morală. Cu toate acestea, aproape toți cei chestionați în acest an prioritizează plata facturilor de utilități, pe care nu le amână niciodată, în detrimentul cheltuielilor de sănătate.

Conform studiului, însă, economisirea banilor nu pare să fie o prioritate printre români. 44%, mai mulți decât anul trecut, au spus că au datorii, iar 50% susțin că le e greu sau extrem de greu să le achite.

„Pentru a evita o spirală a datoriilor, este necesar să evaluăm cu exactitate veniturile noastre, să economisim inteligent, să prioritizăm și să ne limităm la cheltuielile esențiale, să învățăm cum să ne gestionăm taxele pentru a evita stresul provocat de acestea.

În ultimii 15 ani, peste o jumătate de milion de români și-a asumat răspunderea pentru datoriile lor și le-au plătit integral către KRUK. Chiar dacă înțelegem orice situație financiară și susținem plata pas cu pas, responsabilitatea este în continuare a clientului și este foarte important ca acesta să fie conștient de consecințe”, adaugă Liviu Costică, COO KRUK România.

Românii vor recompense pentru plățile efectuate la timp

Principalul motiv pentru care românii plătesc la timp datoriile este reducerea stresului. Doar 12% dintre cei chestionați au spus că le e frică de repercusiuni.

În schimb, 90% se consideră personal responsabili pentru datoriile acumulate, sperând, de asemenea, la recompense pentru efectuarea plăților la timp.

O treime dintre respondenți cu plăți restante susțin că trebuie să renunțe la cheltuielile de bază ale gospodăriei pentru a putea plăti datoriile, iar 14% spun că trebuie să lase cheltuielile de sănătate pe plan secund.

30% dintre români pot plăti strict necesitățile, în timp ce 40% afirmă că au suficienți bani pentru un trai decent.

Economii mai mari decât anul trecut, investiții mai puține

Suma medie economisită a crescut de la 960 lei la 1125 lei pe lună, comparativ cu anul trecut.

Doar 40% dintre cei care fac economii pot trăi din fonduri de urgență (bani puși deoparte pentru zile negre) pentru o perioadă maximă de trei luni, iar 30% spun că nu fac astfel de economii.

Același procent de respondenți care ar fi investit în afaceri anul trecut spune că anul acesta ar prefera să economisească bani. Doar 3% ar investi în piața de capital (stock market).

Majoritatea (37%) ar depune în continuare banii în bancă.

Plata împrumuturilor, o prioritate

Respondenții au manifestat un interes tot mai mare pentru plata împrumuturilor, iar băncile au continuat să fie cea mai sigură sursă de credit pentru români.

În ceea ce privește prioritizarea plății ratelor, 44% dintre intervievați afirmă că în acest moment nu mai au astfel de cheltuieli. Dintre cei care au împrumuturi, 93% le plătesc cu prioritate, cu 9% mai mult decât anul trecut.

Care dintre români apelează cel mai mult la împrumuturi

Comparativ cu anul trecut, numărul românilor care declară că au avut împrumuturi a crescut cu 12%, ceea ce înseamnă că mulți au apelat la această metodă de finanțare pentru prima dată în acest an.

Majoritatea celor care se folosesc de împrumuturi au vârste cuprinse între 46 și 55 de ani și sunt din Transilvania și Banat.

Serviciul Revolut crește constant în 2022 în fața conturilor de economii. 80% dintre intervievați spun că nu au astfel de conturi.

Despre studiu

Cercetarea a fost realizată de KRUK România, lider de piață în gestionarea datoriilor, împreună cu IRES în luna noiembrie a acestui an, pentru a marca „Ziua fără datorii” – o inițiativă internațională a Grupului KRUK, desfășurată pentru al doisprezecelea an consecutiv, pe 17 noiembrie.

Rezultatele studiului sunt reprezentative la nivel național, urban/rural, pentru cetățenii cu vârste cuprinse între 18 și 65 de ani, având o marjă de eroare de ±4%.

Citește mai departe

EVENIMENT

Şofer de 83 de ani. Ping-pong cu oameni. Pietoni şi biciclist omorâţi sau răniţi. A fugit de la accident

Publicat

De

accident arges

Morţi şi răniţi, sâmbătă seara, în Argeş. Un şofer octogenar, care anterior lovise un biciclist şi părăsise locul accidentului, a mai lovit doi pietoni.

Potrivit unui comunicat transmis de Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Argeş, primul eveniment rutier a avut loc în municipiul Curtea de Argeş.

‘Din verificările preliminare, efectuate de poliţiştii Biroului Rutier Curtea de Argeş, s-a stabilit că un bărbat de 83 de ani, din Corbeni, care conducea un autoturism pe raza municipiului Curtea de Argeş, la efectuarea virajului la stânga de pe strada 1 Decembrie 1918 către strada Eroilor, (…) în împrejurări care vor fi stabilite din cercetări, a acroşat cu autoturismul bicicleta unui bărbat de 32 de ani (…) care se pregătea să traverseze, accidentându-l uşor’, a transmis IPJ Argeş.

Sursa citată precizează că şoferul a părăsit locul producerii accidentului fără încuviinţarea poliţiştilor, iar la scurt timp a accidentat doi pietoni în localitatea Albeştii de Argeş, pe DN 7C.

‘Din păcate, în urma celui de-al doilea accident a rezultat decesul unuia dintre cei doi pietoni, un bărbat de 71 de ani, din Albeştii de Argeş, iar al doilea pieton, de 82 de ani, din aceeaşi localitate, a fost preluat de un echipaj medical în stare de inconştienţă, decedând la spital’, se precizează în comunicat.

Şoferul a fost testat cu aparatul etilotest, rezultând că nu a consumat alcool.

Bărbatul este cercetat penal pentru săvârşirea infracţiunilor de părăsire a locului accidentului fără încuviinţarea organelor de poliţie, ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă. AGERPRES

Citește mai departe

EVENIMENT

Catastrofă. 11 persoane dispărute şi/sau moarte (bilanţ provizoriu). Case şi maşini în mare. Alunecare de teren în Italia

Publicat

De

alunecari teren italia

O femeie a murit şi circa 10 persoane erau date dispărute sâmbătă, în urma unei alunecări de teren provocate de ploi puternice pe insula italiană Ischia, transmit Reuters, dpa şi AFP.

Alunecarea de teren a înghiţit cel puţin o casă şi a împins mai multe maşini către mare în localitatea Casamicciola Terme din nordul insulei, care este cea mai afectată, conform media italiene şi serviciilor de salvare.

Prima victimă este o femeie al cărei corp a fost găsit de salvatori, a anunţat prefectul de Neapole, Claudio Palomba, într-o conferinţă de presă.

O parte din persoanele date dispărute iniţial au fost găsite în siguranţă, inclusiv o familie cu un nou născut. La mijlocul după amiezii, nu se ştia încă nimic despre circa zece persoane, a menţionat prefectul.

Decesul anunţat iniţial a opt persoane nu a fost confirmat.

Operaţiunile de căutare sunt complicate de ploaia persistentă şi vântul puternic.

Cel puţin 30 de familii sunt blocate în locuinţele inundate, fără apă potabilă sau electricitate, a relatat ANSA.

Şefa executivului italian, Giorgia Meloni, a afirmat că urmăreşte situaţia şi se gândeşte la cei afectaţi de această catastrofă, care vine la câteva săptămâni după moartea a 11 persoane în inundaţii provocate de ploile puternice, în zona central-estică a Italiei. AGERPRES

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax