Connect with us

EDUCATIE

VIDEO. 22 de elevi, printre care și clujeni, FURĂ MESERIE de la experți internaționali, la Olimpiada de COFETĂRIE și BRUTĂRIE

Publicat


Centrul de inovație Bakery School din Cluj-Napoca a găzduit, vineri, o olimpiadă de cofetărie și brutărie, pentru a susține 22 de copii talentați în gastronomie. Aceștia au fost jurizați de doi experți belgieni și doi specialiști locali pentru fiecare specializare, care au notat acuratețea rețetei, respectarea timpului și, nu în ultimul rând, gustul.

Concursul, derulat după formatul WorldSkills și recunoscut de Ministerul Educației, a fost organizat alături de Liceul Tehnologic Marin Grigore Năstase, Tărtășești (Dâmbovița) și Liceul Tehnologic Nr.1, Cluj-Napoca, cu sprijinul Primăriei Cluj-Napoca și al Inspectoratului Școlar Județean Cluj.

„S-a organizat câte o selecție la nivelul fiecărei școli participante, momentan nu au fost incluse mai multe fiindcă este o olimpiadă pilot și scopul e să testăm metodologia de concurs, care e una internațională, bazată exclusiv pe probe practice de concurs. Totodată, vrem să testăm capacitatea profesorilor din România, experților și organizatorilor pentru desfășurarea competiției.

Avem oportunitatea de a avea alături de noi doi experți internaționali în cofetărie și brutărie, din Belgia. Sunt aici pentru a face parte din juriu, dar și pentru a veni cu recomandări către noi, pentru îmbunătățirea olimpiadei, fiind prima dată când o organizăm.

Se află aici printr-un proiect Erasmus, „Exchange of Good Practices in VET Competition” (VET – Vocational Educational and Training), prin care școli și centre de formare din Belgia și din Franța fac schimb de bune practici în acest domeniu. Practic, România învață de la WorldSkills Belgia și WorldSkills Franța cum să deruleze astfel de competiții.

Furăm meseria inclusiv noi, ca organizatori și le-am transmis elevilor că nu e un test doar pentru ei, fiindcă în ultimii doi ani am documentat acest model de competiție, am vizitat centre din formare în cele două țări, am participat la Olimpiada Națională din Franța ca observatori, ca să înțelegem mai bine formatul, iar acum o testăm și la noi”, a spus organizatorul Victor Dumitrache, pentru Cluj24.

whatsapp image 2023 02 17 at 13.17.05

Până în prezent, acesta se declară extrem de mulțumit de evoluția olimpiadei.

„Avem încredere că evenimentul va arăta întregii societăți cât de departe poți ajunge profesional în aceste domenii, dacă ai o pasiune și dacă ți-o cultivi cu dăruire și profesionalism și ești îndrumat de experți ca cei de la Bakery School și Puratos”, adaugă el.

whatsapp image 2023 02 17 at 13.17.04 (1)

O zi întreagă de gătit, pentru o săptămână la un centru de formare din străinătate

Competiția a început la 8:30 cu probele pentru cofetărie-patiserie, iar la ora 12:30 a avut loc evaluarea preparatelor. În intervalul 13:30-17:30 s-a desfășurat proba pentru specializarea de brutărie.

La olimpiadă au participat 22 elevi, reprezentând 6 licee din țară, respectiv: Liceul Tehnologic Marin Grigore Năstase, Tărtășești – Dâmbovița; Colegiul Economic Virgil Madgearu, Iași; Liceul Tehnologic Nr.1, Cluj-Napoca; Școala Specială Profesională Samus, Cluj-Napoca; Colegiul Tehnic Raluca Ripan, Cluj-Napoca; Colegiul Tehnic Emil Negruțiu, Turda.

Bakery School a fost reprezentată de două echipe de câte doi copii pentru fiecare specializare. Echipele câștigătoare vor primi stagii de pregătire intensivă în străinătate, alături de experți de talie internațională, precum și oportunitatea de a reprezenta România la Olimpiada Europeană de Meserii EuroSkills 2023 care va avea loc în perioada 5 – 9 septembrie 2023 în Gdańsk, Polonia.

„În urma olimpiadei vom forma lotul național pe cofetari-patiseri și pe brutari, lot care se va pregăti intensiv în următoarea perioadă, astfel încât România să fie reprezentată la olimpiadele WorldSkills europene și internaționale.

De asemenea, unul dintre premii constă într-o săptămână de pregătire intensivă la un centru de formare din străinătate, la o școală de meserii unde profesorii cunosc formatul și au mai pregătit elevi din țara lor pentru aceste competiții. Încă nu am ales țara în care vor merge, dar probabil va fi Belgia, în spiritul bunei legături pe care am construit-o cu experții de acolo”, notează organizatorul.

whatsapp image 2023 02 17 at 13.17.05 (1)

Ce spun elevii: „Nu știam că torturile se fac atât de greu și nu înțelegeam de ce sunt așa scumpe”

Echipa formată din Teodor și Georgiana Valentina, 2 elevi din clasa a XI-a care au gătit un tort de ciocolată cu inserții de fructe, a împărtășit câteva impresii cu Cluj24 în urma probei de cofetărie.

„A fost o experiență minunată, am învățat să lucrez foarte bine cu colegul meu, gestionarea timpului a fost excelentă”, a spus fata.

Cei doi s-au pregătit cu 2 săptămâni înainte pentru probă, sunt mulțumiți, dar cred că e loc de mai bine. Teodor își dă nota 8 din 10 pentru prestația culinară.

„Când mă duceam la patiserie să iau un tort nu știam că se face atât de greu și nu înțelegeam de ce sunt așa scumpe. Simt că am învățat multe lucruri aici. Cea mai dificilă parte a fost cea cu monoporțiile. Sunt instabile, pot pica ușor”, spune acesta.

Colega lui a spus că e obișnuită cu presiunea competițiilor, astfel că partea cea mai complicată a fost conturarea tortului, datorită cremei moi și a temperaturii ridicate din spațiul de lucru, dar pasiunea pentru cofetărie a fost mai mare decât obstacolele, astfel că le-a depășit cu bine.

„Iubesc să fac torturi și orice ține de cofetărie. Primul contact cu domeniul a fost la 7 ani, când mă uitam la mama cum le făcea la diferite ocazii și-mi plăcea. M-am oferit odată să o ajut și atunci s-a născut pasiunea”, relatează Georgiana.

Mama a fost, deci, sprijinul de bază. Potrivit spuselor tinerei, ea îi este alături chiar dacă nu știe sigur ce îi rezervă viitorul. Georgiana vrea să profeseze în domeniu, dar are nevoie de îndrumare. Bakery School e doar începutul și simte că experiențele oferite în acest context sunt utile în ceea ce privește evoluția sa profesională.

whatsapp image 2023 02 17 at 13.17.05 (3)

Despre Bakery School și WorldSkills

Bakery School România este singura școală în sistem dual din România dedicată industriei de brutărie, patiserie și cofetărie, înființată de Puratos România, alături de WorldSkills. În septembrie 2022, Bakery School a deschis a doua școală la Cluj-Napoca, în parteneriat cu Liceul Tehnologic nr.1, Cluj-Napoca.

Citește și VIDEO FOTO. S-a deschis PRIMA școală profesională de GĂTIT la Cluj. Emil Boc: „Voi fi clientul elevilor”. A plantat un COPAC

La Bakery School învață 61 de elevi, din care 50 sunt din cadrul Liceului Tehnologic Marin Grigore Năstase din comuna Tărtășești, județul Dâmbovița, și 11 din cadrul Liceului Tehnologic nr.1 din Cluj-Napoca. În 2020, în plină pandemie, Puratos a lansat Bakery School cu o clasă de 19 elevi. Investiția totală în cele două școli Bakery School din România depășește 350 de mii de euro.

Fundația WorldSkills România se concentrează în special pe profesiile din domeniul tehnic și vocațional și susține performanța profesională în rândul tinerilor, pentru succesul personal și dezvoltarea României prin:

  • promovarea excelenței în domeniul profesional;
  • oferirea de experiențe de învățare relevante în diverse domenii profesionale;
  • facilitarea colaborării între diversele organizații implicate în sprijinirea orientării, formării, integrării și dezvoltării profesionale a tinerilor, pentru o mai bună corelare între sistemul de educație și piața muncii.

whatsapp image 2023 02 17 at 13.17.04



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Petiție pentru lărgirea centurii în jurul localității Apahida. Traficul a crescut semnificativ pe direcția Gherla-Dej

Publicat

Petiție lărgire drum de centură la Apahida

O petiție online a fost deschisă de un locuitor din comuna Apahida, care cere lărgirea centurii în zona acestei localități.

În petiția semnată deja de peste 300 de persoane, la ora publicării acestei știri, se arată că traficul pe centura Vâlcele-Apahida a crescut semnificativ, iar o mare parte dintre mașini ajung pe drumul principal din localitate.

Petiție pentru lărgirea centurii în jurul localității Apahida

În petiția adresată primarului Cristina Belce, se arată că este necesară lărgire drumului de centură în jurul Apahidei.

”În ultima perioadă, observăm o creștere semnificativă a traficului din direcția Gherla-Dej, iar o parte din acest trafic ajunge pe drumul principal din Apahida. Prin suplimentarea numărului de benzi de pe DN 1C (strada principală din Apahida), veți încuraja și mai mult trafic dinspre Gherla – Jucu să tranziteze comuna, iar acest fapt va avea un impact negativ asupra siguranței, zgomotului și poluării din comuna noastră”, se arată în petiție.

”Lărgirea drumului principal din Apahida nu reprezintă o soluție”

Tot acolo se menționează faptul că traficul intens produce deja neplăceri pentru locuitorii din zonă. ”Lărgirea drumului principal nu reprezintă soluția optimă pentru a gestiona acest volum crescut de trafic – care de altfel este un trafic generat de persoanele din exteriorul comunei care fac naveta către Cluj-Napoca”, atrage atenția autorul petiției.

Astfel, semnatarii petiției cer Primăriei ”să inițieze demersurile necesare pentru grăbirea implementări proiectului de lărgire a drumului de centură ocolitoare a Apahidei și realizarea drumului de legătură dintre centură și drumul înspre Reghin, eliminând astfel și aglomerația la trecerea cu calea ferată”.

Inițiatorul petiției solicită, de asemenea, urgentarea conectării parcului industrial Nervia la centură, un proiect spune el, care ar putea elimina o mare parte din aglomerație cauzată de traficul generat de parcul industrial.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO FOTO. EXCLUSIV. O DULCE de la Cluj face dulce în Belgia. Alexandra: Îmi doresc să mă EXTIND

Publicat

alexandra fagadar

Migrația economică a devenit un fenomen larg răspândit în ultimele decenii, mai ales după 1989 și mai intens după 2007, când România a aderat la Uniunea Europeană. În multe țări vest-europene (Germania, Italia, Spania, Marea Britanie), salariile sunt semnificativ mai mari decât în România pentru aceleași joburi. Mulți români caută nu doar bani, ci și respect, siguranță la locul de muncă și oportunități reale de avansare. Au acces mai bun la servicii publice, educație, sănătate și o infrastructură mai bine dezvoltate decât în țară. Mulți părinți pleacă gândindu-se la viitorul copiilor, nu doar la propriul câștig.

Este și cazul Alexandrei Făgădar, o sibiancă transhumată la Cluj-Napoca, de unde a ales calea occidentului, mutându-se acum 5 ani în Belgia, acolo unde face torturi și prăjituri.

„La Sibiu am terminat liceul pedagogic. Pasiunea pentru tot ce înseamnă bucătărie o am de mică, de la vârsta de 13 ani. Când am intrat la liceu am vrut să urmez școală profesională pe profil de bucătar, dar nu am fost lăsată de părinți”, spune Alexandra.

alexandra fagadar

VIDEO FOTO. EXCLUSIV. O DULCE de la Cluj face dulce în Belgia. Alexandra: Îmi doresc să mă EXTIND

Până la urmă a făcut curs de bucătar și a ajuns să lucreze în Cluj-Napoca la un restaurant, unde a început să facă prăjituri pentru evenimente. „Eram încântată de idee de pe atunci, dar nu aveam încredere în mine”, mai spune Alexandra.

A plecat din țară, în 2020, în Belgia, pentru „a reuși să mai adunăm banii până să avem un copil, ca să putem să îi oferim o viață mai bună”. A avut o ofertă de muncă la o seră cu plante aromatice (mentă, pătrunjel, coriandru etc.).

alexandra fagadar

„În prezent lucrez în continuare în seră, dar primind impulsuri de la soț și de la prietenii și colegele de la muncă, am luat decizia de a înființa “Dulce amprentă” și spre surprinderea mea funcționează chiar foarte bine de 4 luni. Deocamdată, afacerea funcționează doar în Belgia, dar Alexandra se gândește serios la reîntoarcerea în Cluj și deschiderea unui laborator, deși, punând în balanță tot, crede că în Belgia ar merge mult mai bine. „Decizia e foarte greu de luat”. recunoaște Alexandra.

alexandra fagadar

„Familia este foarte încântată de idee și mă susțin”

„În weekend-ul Paștilor am avut cel mai exclusivist eveniment, la care nici nu m-aș fi gândit vreodată: am avut ocazia să fac tort pentru toate finalistele de la “Miss Exclusive” Belgia. Am avut emoții foarte mari dar am fost foarte încântată când am primit feed-back-ul, care a fost unul foarte bun”, spune Alexandra.

alexandra fagadar

„Mă inspir de la câteva fete de pe site-urile de socializare, dar de multe ori stau seara în pat și mă gândesc ce să fac, cum să fac să îmi iasă totul tot mai frumos, mai bine și mai gustos. În preajma sărbătorilor fac cozonaci și prăjituri de casă.

Alexandra lucrează singură dar are toată susținerea familiei. „Familia este foarte încântată de idee și mă susține, ei sunt degustătorii mei, când creez ceva, pe părerea lor mă bazez, sunt primii care îmi dau feedback legat de gust și de aspect”, mărturisește Alexandra.

alexandra fagadar

Nu a ținut cont de costul investiției, fiind la început, a considerat că trebuie să investească aproape tot profitul în mai multe produse, ustensile, pentru a-și putea ușura munca și a ajunge să evolueze. Prețul unui tort este de 30-35€, depinzând de cremele din interiorul lui.

„Îmi doresc să mă extind, dar cred că trebuie să iau lucrurile sistematic”, încheie Alexandra Făgădar.

alexandra fagadar

alexandra fagadar

alexandra fagadar

alexandra fagadar

alexandra fagadar

alexandra fagadar

alexandra fagadar

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Incendiu de proporții în Jucu de Sus. ARDE acoperișul unei case

Publicat

De

Incendiu la Jucu de Sus

Un incendiu a izbucnit miercuri dimineața la o casă din localitatea clujeană Jucu de Sus.

Trei echipaje de pompieri intervin în aceste momente pentru a stinge flăcările.

Incendiu de proporții în Jucu de Sus. ARDE acoperișul unei case

Echipajul de la Punctul de Lucru Jucu s-a deplasat la incendiu, dar forțele au fost suplimentate imediat cu două autospeciale de mare capacitate de la Cluj-Napoca.

Potrivit reprezentanților ISU Cluj, incendiul a cuprins acoperișul casei, pe o suprafață de aproximativ 150 de metri pătrați. Nu sunt anunțate victime.

UPDATE.

Incendiul a fost localizat, iar pompierii lucrează acum pentru lichidarea acestuia.

Foto: ISU Cluj

Citește mai departe

ECONOMIE

Peste 20.000 de locuri mai sunt disponibile pentru tinerii antreprenori în programul Start-Up Nation 2025

Publicat

De

Start-Up Nation

Tinerii români care vor să-și lanseze propria afacere au încă o oportunitate importantă: în cadrul programului Start-Up Nation 2025 mai sunt disponibile 20.083 de locuri pentru antreprenorii cu vârsta de până la 30 de ani, a anunțat ministrul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului, Bogdan Ivan.

Înscrierile pentru cursurile gratuite de antreprenoriat, parte esențială a acestui program, au început marți, 15 aprilie 2025, la ora 10.00. Cursurile sunt destinate pregătirii viitorilor antreprenori, oferindu-le instrumentele necesare pentru a înțelege și a naviga mediul de afaceri.

Start-Up Nation: Mai sunt locuri disponibile

„Programul vizează stimularea înființării și dezvoltării întreprinderilor mici și mijlocii, contribuind la crearea de locuri de muncă și la creșterea competitivității economice a României”, a transmis Bogdan Ivan.

Domeniile eligibile sunt variate, incluzând producția, industriile creative, serviciile inovatoare, IT&C și comerțul. Participanții trebuie să își desfășoare activitatea în baza unor coduri CAEN eligibile, conform Ghidului Solicitantului.

Start-Up Nation 2025 oferă finanțare pentru achiziția de echipamente tehnologice (utilaje, instalații, echipamente informatice), active necorporale (brevete, licențe, mărci comerciale), mobilier, echipamente IT, cheltuieli de promovare și cursuri de formare profesională atât pentru antreprenori, cât și pentru angajații acestora.

Programul continuă să fie una dintre cele mai accesate inițiative de sprijin pentru antreprenoriat în România, adresându-se în special tinerilor care vor să își transforme ideile în afaceri durabile.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate