Connect with us

ACTUALITATE

VIDEO FOTO. S-a deschis PRIMA școală profesională de GĂTIT la Cluj. Emil Boc: „Voi fi clientul elevilor”. A plantat un COPAC

Publicat


S-a deschis prima școală în sistem dual din Cluj-Napoca, dedicată industriei de brutărie, patiserie-cofetărie și ciocolaterie, înființată din resurse exclusiv private de Puratos România, unde 11 elevi ai Liceului Tehnologic nr. 1 Tehnofrig, precum și ceilalți din județ, care își doresc să aibă o meserie când termină liceul, vor avea șansa să se dezvolte. Primul Bakery School din România a mai deschis o școală în Tărtășești, Dâmbovița, a doua fiind inaugurată marți la Cluj, odată cu Centrul de Inovație Puratos din oraș. La eveniment a fost prezent și primarul Emil Boc, pentru a susține parcursul profesional al tinerilor pasionați de gătit și a le ura succes în noul an.

„Suntem în această piață de peste 27 de ani. Puratos e un furnizor belgian de materii prime de calitate pentru brutării, cofetării şi ciocolaterii.

Dincolo de profit, e extrem de important să avem niște angajamente în comunitatea în care trăim, ceea ce nu e ușor, pentru că trăim într-o piață grea, în care prețul contează. Noi vrem să vă arătăm o industrie frumoasă, dar și gustoasă.

Vrem să vă arătăm că se pot folosi tehnologii inovatoare și ingrediente din surse sustenabile. Ne-am întrebat unde putem contribui și ce are nevoie societatea de la noi și așa am ajuns la problema lipsei oamenilor și dorinței generației noi să practice această meserie, luând, astfel, naștere, fundația Bakery School, parte din Puratos”, a precizat Gabriela Bereș, director general Puratos România, în deschiderea conferinței de presă.

whatsapp image 2022 09 27 at 11.48.47 am (1)

Emil Boc, viitor client al tinerilor pregătiți la Puratos Cluj. A plantat un copac

Primarul Emil Boc a felicitat tinerii pentru cariera aleasă, urmând ca, în încheierea evenimentului, să planteze un copac alături de Olivier Tilkens, președinte Europa de Nord-Est a Puratos Group.

„Ceea ce faceți dumneavoastră reprezintă o prioritate pentru noi, prioritate ce se leagă de învățământul profesional, mai nou, denumit dual. Vreau să-i felicit pe acești tineri minunați, ați ales o meserie elegantă, divină, frumoasă, prin care veți aduce bucurie multor oameni.

Creativitatea și inovația se regăsesc și în domeniul culinar, nu doar în IT. Sunt convins că, nu peste mulți ani, veți avea propria afacere, formând alți tineri care să ducă munca voastră mai departe. Eu voi fi clientul vostru”, a spus primarul Emil Boc.

whatsapp image 2022 09 27 at 11.48.46 am

 

 

 

 Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO. De cine ascultă pacienții mai mult? De dr. Google sau de medici și farmaciști? Dezbatere FICT Cluj-Napoca.

Publicat

radu vidra, horia simu, sigina pop

Evoluția tehnologiei a avut un impact semnificativ asupra tuturor domeniilor de activitate și asupra specialiștilor din acele domenii. Însă ce impact are asupra profesionistului în sănătate?

În cadrul dezbaterii „Tehnologia – amic sau inamic al profesionistului în sănătate?”, eveniment marca Festivalului Internațional de Carte Transilvania (FICT) Cluj-Napoca,  s-a discutat despre modul în care tehnologia a influențat sănătatea, despre impactul influencerilor, părerile vecinilor și a dr. Google, a căror opinii, de multe ori, valorează pentru oameni mai mult decât părerea specialistului.

Evenimentul, moderat de Luminița Rusu, organizator FICT, a început cu o discuție despre modul în care social media influențează comunicarea dintre pacienți și specialiști.

„Ca specialist ajungi acum mult mai ușor la public decât prin metoda clasică, din vorbă în vorbă. Totuși, există și un dezavantaj: expunerea online nu este selectivă.

Pot să se erijeze în specialiști și alte personaje diverse. Într-adevăr, mediul online ajută în promovare, e mai ușor să ajungem la oameni.Însă oamenii trebuie să cearnă foarte bine ce întâlnesc online pentru a putea ajunge la specialistul potrivit. În ceea ce privește nevoia de promovare, dacă lucrezi în ambulator și fluxul de oameni este mare, nu este nevoie de promovare. Dacă lucrezi însă în mediul privat, trebuie să îți aloci o bucată de creier și pentru partea de marketing”, a spus Sigina Pop, nutriționist dietetician.

Horia Simu, manager general Serviciul Județean de Ambulanță Cluj, a vorbit despre cum a simțit în toți anii săi de carieră impactul tehnologiei asupra medicinei de urgență și care au fost efectele negative ale acesteia.

radu vidra, horia simu, sigina pop

„Sistemul de urgență de acum 20 de ani era neprocedural, fără prea multă aparatură. O cameră de gardă însemna o asistentă, niște recoltări, o radiografie și cam atât. Ecografie? Însemna ori că ai cunoștințe, ori că ai altceva. A fost un boom începând din 2007.

A apărut aparatură nouă. A fost însă nevoie de o luptă cu mentalitatea celor care erau obișnuiți cu lucrurile așa cum erau, ca să treacă pe CD, spre exemplu. Am trecut apoi pe niște aparate care transmit date online la UPU, nou apărute. Erau experimente peste tot, dar experimente pozitive, în cazul pacientului. Cireașa de pe tort a fost sistemul unic de urgență 112, care a adunat mai multe agenții și a concretizat tot ce înseamnă un efort strict pentru pacient, om, cetățean.

Căci ajutorul pe 112 nu înseamnă doar că suni când te doare capul, ci înseamnă că suni când cineva ți-a furat portofelul sau dacă ți-a luat foc casa. Partea pozitivă e că a ajutat la creșterea eficienței sistemului medical de urgență. Partea negativă? Pot să zic că apelurile false care erau și înainte, sunt și acum. În toată Europa există un procent de apeluri false de 8-16%. Și la noi este cam la fel, în ciuda tuturor filtrelor care există. Unele persoane sunt foarte convingătoare”, a explicat Horia Simu.

Dr. Google

Cu toate că tehnologia a avut în mare parte un impact pozitiv, în special pentru pacienți, există și carențe. Iar acestea apar din cauza lipsei de educație a oamenilor, au spus specialiștii prezenți la dezbatere.

„Mai nou, este dr. Google. Pacientul sună la 112 și zice: la fix mă doare în piept, merge durerea până în ultimele 2 degete, cred că am infarct. Sau eu am luat medicamentul x, y, z, nu mă interesează ce mi-a dat medicul de familie. E un fel de informație nefiltrată și aici trebuie lucrat. Internetul îl citesc și adolescenții, și copiii și adulții.

Merge pe același principiu cu altă idee. Când îi ziceam mamei ce medicamente să ia, nu mă asculta. Așa că o sunam pe vecina ei și îi spuneam ce medicamente să îi recomande mamei. Și așa asculta”, a adăugat Horia Simu.

„Tehnologia a ajutat. Noi, oncologii, și nu doar noi, toți profesioniștii din domeniul medical au simțit pe pielea noastră, a pacienților, a aparținătorilor, că datele au început să fie tot mai mult în favoarea pacienților. Cu tehnologiile foarte moderne de acum, se observă că pacienții oncologici cu metastaze trăiesc mai mult. Factorul uman însă este cel mai important.

Factorul uman nu poate lipsi

Și într-un sistem, oricât de performant și tehnologizat ar fi acesta, factorul uman nu poate lipsi. Imaginați-vă spitale foarte bine dotate, dar care nu au specialiști. Imaginați-vă că avem aparate performante, dar nu le știu folosi. Trăim într-o medicină defensivă. Avem mulți pacienți, suntem aglomerați și începem să fim al dracului.

Se mai triază lumea, dar apar părerile care apar. Pacienții cer informații, trebuie să le explici și acele 20 de minute alocate per pacient se prelungesc, iar afară poate mai sunt 20 de pacienți care așteaptă. Cred că am câștigat mult cu tehnologia, dar în final ce ne lipsește, este educația: trierea informațiilor”, a spus dr. Radu Vidra, medic specialist oncologie.

„Ne confruntăm cu multe probleme. Acest salt tehnologic ne-a ajutat și ne poate ajuta în continuare, dar trebuie să avem măsură în tot ceea ce facem.

Așa cum și dacă mâncăm cu măsură nu este o problemă, așa este și cu tehnologia. Într-adevăr, viața farmacistului s-a complicat pentru că pacienții au impresia că știu totul, dar de fapt nu înțeleg nimic, pentru că nu au capacitatea necesară să extragă esențialul”, a spus și prof. univ. Elena Dinte, președintele Colegiului Farmaciștilor din Cluj.

elena dinte

Citește mai departe

ECONOMIE

ANALIZĂ. Radu Georgescu: Euro s-a apropiat la 2,51 bani de pragul de 5 lei

Publicat

De

euro pixabay

Combinația dintre pachetul de măsuri fiscale luate de PSDNL și aprecierea monedei americane, care a atins un maxim al ultimilor zece luni față de coș al principalelor valute, au înmulțit ieșirile din piața valutară.

Cursul euro a crescut de la 4,9743 la 4,9749 lei, într-o ședință în care tranzacțiile se realizau în culoarul 4,973 – 4,976 lei, semn că moneda unică ar putea atinge în zilele următoare un nou record. Precedentul maxim de 4,9783 lei a fost atins în 19 mai.

Analiștii Băncii Transilvania văd un parcurs al cursului euro/leu cu o medie anuală de 4,95 lei în 2023, care ar urma să urce la 5,02 lei în 2024 și 5,09 lei în 2025, însă atrag atenția asupra nivelului ridicat de supraevaluare pentru moneda națională, care s-ar afla, conform statisticilor Băncii Reglementelor Internaționale în zona maximelor din vara anului 2008.

Sondajul realizat în rândul membrilor CFA România în cursul lunii august participanți anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni. Valoarea medie a anticipațiilor cursului pentru orizontul de 6 luni (februarie 2024) este de 5,0119 lei, față de 4,9964 lei la precedentul sondaj. Pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat a scăzut de la 5,0798 lei la 5,0753 lei.

Piața monetară a fost stabilă, cu câteva zile înainte de ședința de politică monetară a BNR. Majoritatea analiștilor anticipează menținerea dobânzii de referință la 7%/an.

O analiză a Băncii Transilvania anticipează o posibilă reducere a ratei de referință a BNR până la 5,00% la sfârșit de 2024 și până la 4,00% la final de 2025.

Joi, indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a stagnat la 6,40%, valoare stabilită în urmă cu circa o lună și jumătate. Indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, s-a oprit la 6,50% iar cel la 12 luni la 6,63%.

Încetinirea economiei din zona euro, reflectată și de scăderea indicatorul GFK, care măsoară încrederea consumatorilor din Germania, la -26,5 puncte, față de economia Statelor Unite care arată o mai mare rezistență, au depreciat euro la 1,0491 – 1,0549 dolari, fiind atins minimul ultimelor opt luni. În piața locală, cursul monedei americane a crescut de a 4,7112 la 4,7214 lei.

Euro a pierdut teren în fața francului elvețian și a lirei sterline iar cursul acestora a crescut la 5,1471 lei, respectiv 5,7597 lei.

Aprecierea monedei americane nu a compensat scăderea metalului galben la 1.873 – 1.879 dolari/uncie, astfel că prețul gramului de aur a coborât la 284,8747 lei.

Monedele din regiune au cunoscut scăderi mai consistente decât leul. Media celei maghiare s-a depreciat de la 388,37 la 393,07 forinți/euro iar a celei poloneze a urcat de la 4,6065 la 4,6340 zloți/euro.

Bitcoin avea joi o evoluție stabilă, 26.329 – 26.589 dolari, iar ethereum se mișca între 1.597 și 1.635 dolari.

Sunt folosite date și informații disponibile până joi, la ora 14:00.

Foto: pixabay.com

Citește mai departe

EVENIMENT

Aeroportul ”Avram Iancu” Cluj închiriază spațiu pentru un birou de schimb valutar în incintă

Publicat

aerop

Aeroportul Internațional ”Avram Iancu” Cluj anunță o licitație publică în data de 2 octombrie pentru închirierea unui spaţiu în vederea construirii unui spațiu comercial destinat desfășurării activității bancare și de schimb valutar.

Acesta este situat în Corpul de legătură dintre cele două Terminale ale aeroportului, parter, zona publică, în suprafață totală de 26,87 mp.

Data-limită de depunere a ofertelor este 2 octombrie ora 9, iar licitația va avea loc de la ora 11 la sediul aeroportului clujean.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Vârsta de pensionare se MODIFICĂ. Condiții pentru PENSIONAREA anticipată

Publicat

talon

Vârsta de pensionare se modifică. Printre măsurile pe care România și le-a asumat prin PNRR se numără și cea privind creșterea perioadei profesionale a cetățenilor, scrie Alba24.ro.

Este un alt mod de a spune că vârsta de pensionare va crește atât pentru bărbați, cât și pentru femei. Atenție însă, este vorba despre oamenii obișnuiți, nu și de pensionarii ”speciali”.

Deocamdată nimeni nu le-a explicat oamenilor de ce ar accepta creșterea vârstei de pensionare la 65 de ani, când unii angajați ai statului pot ieși la pensie la 40 și ceva de ani, în general cu pensii mult mai mari decât media.

Creșterea se va face treptat, pentru ca oamenii să nu sesizeze prea bine ce se întâmplă. Vezi aici cum vârsta de pensionare a femeilor s-a majorat discret.

O creștere a vârstei de pensionare a românilor – care în prezent este de 63 de ani pentru femei și de 65 de ani pentru bărbați – ar fi însă o măsură nepopulară.

Proiectul de lege, așa cum este prevăzut în jalonul din PNRR prevede egalizarea vârstei de pensionare a femeilor cu cea a bărbaților, eșalonat până în anul 2035.

În acest sens, CNPP a elaborat o serie de scenarii care urmează să fie discutate la nivel tehnic cu Comisia Europeană.

Noul algoritm pentru creşterea pensiilor. Cele trei formule de calcul anunțate de ministrul Finanțelor pentru recalcularea pensiei

Propunere de reducere a vârstei standard de pensionare pentru femeile cu mai mulți copii, astfel:

– cu 1 an pentru 3 copii
– cu 2 ani pentru 4 sau mai mulți copii

Persoanele asigurate se pot pensiona cu 5 ani mai devreme la limita de vârstă dacă au depășit stagiul complet de cotizare contributiv cu cel putin 5 ani de stagiu de cotizare.

Se menține posibilitatea pensionării anticipate cu 5 ani mai devreme și a persoanelor care au depășit stagiul complet de cotizare contributiv cu cel mult 5 ani de stagiu de cotizare, cu o penalizare maximă de 24%.

O persoană poate ieși la pensie anticipată doar cu condiția îndeplinirii unui stagiu de cotizare contributiv.

Vârsta de pensionare – prevederi în PNRR

Prin reforma 6 din componenta 8 a PNRR, România se angajează, în linii mari, la:

Reforma sistemului public de pensii printr-un nou cadru legislativ pentru a asigura sustenabilitatea fiscală în contextul îmbătrânirii populației, pentru a corecta inegalitățile, a asigura sustenabilitatea și previzibilitatea sistemului de pensii și a respecta principiul contributivității în ceea ce privește beneficiarii drepturilor de pensie.

Această reformă vizează, de asemenea, modernizarea sistemului de pensii prin aplicații și servicii digitale.

Reforma sistemului public de pensii își propune să dea curs recomandărilor relevante specifice adresate țării și, în special, să asigure sustenabilitatea fiscală, egalizarea vârstei de pensionare și stabilitatea financiară a pilonului II al sistemului de pensii.

Mai precis, pe subiectul vârstei de pensionare, prin PNRR România se angajează să creeze legislație nouă care:

– va reduce în mod semnificativ posibilitățile de pensionare anticipată, va introduce stimulente pentru prelungirea vieții profesionale și majorarea voluntară a vârstei standard de pensionare până la 70 de ani, în conformitate cu creșterea speranței de viață, și va egaliza vârsta legală de pensionare pentru bărbați și femei la 65 de ani până în 2035;
– va introduce stimulente pentru amânarea pensionării.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax