ACTUALITATE
Veste proastă pentru români. Dobânzile nu scad prea curând

Situația economiei românești este una fragilă, în contextul în care inflația nu dă semne de temperare.
Rata anuală a inflației va cunoaște o fluctuație pronunțată în primul semestru din an, iar Banca Națională a României a decis să mențină dobânzile de referință, arată analistul eonomic, Radu Georgescu
Dobânzile nu scad prea curând
La sedința de politică monetară a BNR, principalul eveniment al acestei luni, care avaut loc la sfârșitul săptămânii trecute, s-a decis menținerea dobânzii de referință la 6,50%, nivel stabilit în august trecut și la 5,5% a celei pentru facilitatea de depozit, care devenise până la începutul lui noiembrie principala rată directoare a pieței monetare.
Măsura luată de BNR, arată ecomomistul clujean, a coincis cu anunțul făcut de INS în aceeași zi conform căruia economia României a crescut în 2024 cu 0,9%, față de proiecția de 1,4% a Comisiei Europene și 3,4% cât anticipa Comisia de prognoză în raportul său de primăvară din aprilie 2024.
ROBOR la 3 luni a stagnat
În comunicatul de presă al BNR se arată că „ potrivit prognozei actualizate, rata anuală a inflației va cunoaște o fluctuație pronunțată în semestrul I 2025 (…) iar în semestrul II va descrește pe o traiectorie mai ridicată decât cea din proiecția precedentă, menținându-se deasupra intervalului țintei până la finele anului curent”.
În acest context nu este de așteptat ca ratele la credite să scadă prea curând.
La aceasta, arată Radu Georgescu, va contribui și situația politică încordată, atât la nivel local cât și european, cu mai multe rânduri de alegeri, care se suprapune peste războiul comercial anunțat de administrația Trump, prin majorarea taxelor vamale.
Decizia BNR a fost anticipată de piață, astfel că la sfârșitul săptămânii indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019 a stagnat la 5,93%. Indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, s-a oprit la 6,0% iar cel la 12 luni la 6,09%.
Cursul euro a revenit după pragul de 4,977 lei
Cursul euro a revenit după mai bine de două luni peste pragul de 4,977 lei și a fost stabilit vineri la 4,9771 lei, față de 4,9773 lei, în ședința precedentă, la doar 0,1 bani de maximul istoric de 4,9783 lei, atins în septembrie 2023. Pe parcursul săptămânii culoarul de tranzacționare s-a îngustat la 4,975 – 4,9775 lei.
Euro a crescut vineri la 1,0515 dolari și a terminat ziua la 1,0491 dolari, față de un minim de 1,0286 dolari la începutul săptămânii. Evoluția ascendentă s-a datorat amânării majorărilor la taxele de import în SUA dar și discuției Trump – Putin referitoare la încheierea războiului din Ucraina, arată economistul Radu Georgescu.
Pe de altă parte, vânzările cu amănuntul din SUA au scăzut în ianuarie cu 0,9% faţă de luna precedentă, ceea ce ar putea influența politica monetară a Fed. Jerome Powell, preşedintele Rezervei Federale, a afirmat recent în fața Congresului, că „politica monetară este acum semnificativ mai relaxată decât era înainte şi nu suntem nevoiţi să ne grăbim”, referindu-se la momentul optim pentru reducerea ratei de referință care este în prezent de 4,25 – 4,50%.
Prețul aurului la finalul săptămânii trecute
Cursul francului elvețian a închis săptămâna la 4,2715 lei iar lira sterlină la 5,9799 lei. Marțea trecută, prețul gramului de aur a atins maximul istoric de 450,2987 lei, în timp ce uncia a crescut până la 2.945 dolari/uncie. Vineri, prețul a fost stabilit de BNR la 448,7474 lei, în timp ce uncia a coborât de la 2.936 dolari până la 2.875,20 dolari.
Bitcoin a fluctuat la nivel săptămânal între 94.500 și 98.700 dolari iar ethereum s-a mișcat în culoarul 2.550 – 2.800 dolari.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
Zborurile Cluj-Budapesta, suspendate temporar din luna aprilie. Ruta, afectată de intrarea României în Schengen terestru

Zborurile companiei aeriene maghiare Aeroexpress Regional dintre Cluj-Napoca și Budapesta (Ungaria) vor fi suspendate temporar din luna aprilie, informează Boarding Pass.
Conducerea Aeroexpress Regional a confirmat suspendarea rutei, precizând că, începând cu aprilie 2025, ruta Budapesta – Cluj Napoca va fi suspendată temporar, decizia fiind luată deoarece gradul de ocupare a zborurilor s-a schimbat semnificativ odată cu intrarea României în zona Schengen și cu frontierele terestre.
Compania a precizat că va relua zborurile de pe această rută într-o formă îmbunătățită de la începutul sezonului de iarnă 2025 .
Ruta Cluj-Budapesta a fost inaugurată în 5 septembrie 2022.
ECONOMIE
FOTO. Șefi de companii, angajați la Cluj pe perioadă determinată. Noul trend în recrutarea de personal de top management

O firmă de recrutare din Cluj-Napoca s-a aliniat noului trend în materie de angajați de top management și oferă firmelor șefi pe perioadă determinată. Aceasta în condițiile în care tot mai multe companii aleg să lucreze cu lideri experimentați pe bază de proiect, fără a angaja un executiv full-time.
Conceptul de ”fractional management”, un model flexibil, deja popular în SUA și Europa de Vest, care redefinește leadership-ul modern, câștigă teren și în România, oferind firmelor acces la directori de top – CEO, CFO, CMO – pentru misiuni specifice, optimizând costurile și accelerând rezultatele.
Spre deosebire de consultanți, acești manageri sunt direct implicați în implementare și decizie, adaptând strategiile la nevoile fiecărui business.
Creștere cu 60%
Cererile de management fracționat înregistrate de o companie de recrutare din Cluj-Napoca au crescut cu aproximativ 60% în primele luni ale acestui an față de aceeași perioadă a anului trecut.
Elena Cramba, cofondator al firmei de recrutare GetFrankly din Cluj-Napoca a declarat pentru Cluj24 că se ocupă de recrutare de peste 15 ani, compania fiind specializată în executive search și soluții flexibile pentru management.
”Am observat nevoia de fractional management odată cu creșterea cererii pentru expertiză de nivel înalt, fără angajamente permanente. În special, companiile aflate în tranziție – start-up-uri în creștere, firme care testează noi piețe sau reorganizări – au nevoie de lideri experimentați pe termen limitat.
Companiile au fost receptive, în special cele din industrii unde flexibilitatea este esențială. Antreprenorii și firmele internaționale văd fractional management ca pe o soluție eficientă pentru acces rapid la expertiză, fără a angaja permanent un C-level.
Pe de altă parte, și executivii seniori devin tot mai deschiși la acest model. Mulți preferă proiectele pe termen limitat, fie pentru diversitate profesională, fie pentru mai multă autonomie. Cei care au deja o carieră solidă văd în fractional management o oportunitate de a lucra pe proiecte de impact, fără constrângerile unui rol classic”, a spus Cramba.
Procesul de selecție
Potrivit acesteia, procesul de selecție combină recrutarea clasică cu o evaluare strategică.
”Analizăm experiența candidatului, dar și capacitatea sa de adaptare la misiuni pe termen limitat. Validăm expertiza prin studiu de caz și referințe directe de la foști angajatori sau clienți și ne asigurăm că există aliniere culturală între candidat și companie, mai ales în perioade de schimbare.
Este esențial ca un leader fractional să livreze impact rapid și să fie eficient din prima zi”, a precizat co-fondatorul firmei de recrutare.
Elena Cramba a explicat că există colaborări atât cu firme românești, cât și internaționale. În România, iar antreprenorii au început să înțeleagă beneficiile acestui model, mai ales în industrii precum producție, IT, retail sau servicii financiare.
”Pe de altă parte, companiile străine care intră pe piața locală sau au operațiuni aici folosesc frecvent fractional management pentru a găsi rapid expertiză locală.
Durata de colaborare a unui astfel manager într-o firmă variază în funcție de proiect și industrie: consultanță on-call pentru expertiză punctuală, câteva ore pe săptămână pentru strategie sau mentoring, 6-18 luni pentru restructurare sau scalare accelerată, full-time temporar pentru perioade critice, precum lansarea unui nou produs sau restructurarea unui department”, a menționat aceasta.
Soluție strategică
Elena Cramba susține că se observă o creștere accelerată a interesului pentru fractional management în România, estimând că în 2025-2026, cererea pentru acest model va crește cu 30-40%, în special în industrii unde viteza și flexibilitatea sunt esențiale.
”Factorii care alimentează această tendință include creșterea numărului de start-up-uri și companii în expansiune, nevoia de eficiență și optimizare a costurilor în mediul de business, disponibilitatea tot mai mare a executivilor seniori pentru proiecte pe termen limitat.
Astfel, fractional management devine o soluție strategică pentru companiile care vor să acceseze rapid know-how de top, fără angajamente permanente”, a conchis Elena Cramba.
EVENIMENT
Șofer de autoutilitară cu semiremorcă, pe contrasens pe Autostrada Transilvania. A fost amendat de polițiști

Polițiștii Biroului Poliție Autostrăzi A3 au depistat zilele trecute un șofer de 54 de ani care circula pe contrasens pe Autostrada Transilvania (A3), la volanul unui ansamblu de vehicule format din autoutilitară și semiremorcă.
”Conducătorul auto a fost imediat interceptat și oprit pentru verificări, fiind sancționat cu o amendă de 1.822 de lei și având dreptul de a conduce suspendat pe o perioadă de 120 de zile”, arată IPJ Cluj.
Șoferul a fost depistat în porțiunea Câmpia Turzii – Nădășelu a A3.
EDUCATIE
Medalii de AUR în China pentru studenți de la UBB Cluj la o competiție mondială de studii de caz în ECONOMIE

Echipa studențească a Universității Babeș-Bolyai (UBB) Cluj a câștigat cea de-a 29-a ediție a competiției internaționale de studii de caz în economie intitulată „NIBS Worldwide Case Competition”.
Etapa finală a competiției s-a desfășurat în perioada 16-21 martie 2025 în orașul Nanchang din China la Jiangxi University of Finance and Economics.
Medalii de AUR în China pentru studenți de la UBB Cluj la o competiție mondială de studii de caz în ECONOMIE
Evenimentul a reunit 16 echipe universitare din 13 țări, calificate în urma selecției globale din 2024. Echipa clujeană a avut o performanță excepțională la competiție, calificându-se de pe primul loc al diviziei în faza eliminatorie, câștigând ulterior atât semifinala, cât și finala competiției. UBB obține astfel titlul de campioană mondială a ediției din 2025, surclasând pe podium echipa belgiană EPHEC, respectiv echipa olandeză de la Rotterdam Business School.
Echipa studențească de la Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (FSEGA) din cadrul UBB a concurat în divizie cu echipele de la LAB University of Applied Sciences (Finlanda), Universidade de Brasília (Brazilia) și St. Mary’s University (SUA).
După calificarea în semifinala competiției, studenții clujeni au reușit să învingă echipa de la Technological University Dublin (Irlanda). În finală, echipa UBB s-a confruntat cu echipe de la Heilbronn University (Germania), Rotterdam Business School (Olanda) și EPHEC (Belgia). Pe baza evaluării juriului, echipa UBB a avut cea mai bună performanță în finala competiției, obținând astfel titlul de campioană a celei de-a 29-a ediții a NIBS Worldwide Case Competition.
„Echipele participante au avut de rezolvat cinci studii de caz reale”
Membrii echipei din Cluj-Napoca au fost Boros Richard (anul II, Management), Fazakas Boglárka (anul II, Informatică Economică), Kolozsi Gergő (anul III, Marketing) și Kozma Krisztina (anul II, Management). Pregătirea echipei a fost coordonată de dr. Szász Levente, dr. Györfy Lehel și dr. Rácz Béla-Gergely. Echipa a fost însoțită la competiție de doctoranda Izsák Réka.
În cadrul competiției, echipele participante au avut de rezolvat cinci studii de caz reale, abordând teme precum expansiunea globală a unui brand african de modă pentru femei; dinamizarea turismului chinez în Arabia Saudită; dezvoltarea culturii organizaționale și a resursei umane la compania Seams and Stitches; plan de franciză și de expansiune pentru ChopValue, o companie specializată în reciclarea bețișoarelor chinezești; respectiv, în finală, elaborarea unei strategii pentru compania Tencent Games pentru valorificarea oportunităților de afaceri în categoria de jocuri „survival, open world and crafting”.
Pentru mai multe detalii despre competiție vă invităm să accesați acest link”, se arată în comunicatul UBB Cluj.