EVENIMENT
Veste bună pentru șoferi! Amenzile rutiere nu vor CREȘTE de la 1 iulie 2024. Valoarea punctului-amendă a ÎNGHEȚAT
E oficial! Amenzile rutiere nu vor crește de la 1 iulie 2024. Valoarea punctului-amendă a înghețat, după majorarea salariului minim, a declarat vineri premierul Marcel Ciolacu.
„Astăzi vom îngheţa şi punctul de amendă, astfel încât acesta să nu crească odată cu salariul minim pe economie”, a precizat premierul. Anunțul a fost făcut la începutul ședinței de Guvern din 28 iunie.
Veste bună pentru șoferi! Amenzile rutiere nu vor CREȘTE de la 1 iulie 2024. Valoarea punctului-amendă a ÎNGHEȚAT
Salariul minim pe economie crește de la 1 iulie de la 3.300 la 3.700 de lei. Punctul-amendă este calculat ca 5% din valoarea salariului minim, potrivit legislației în vigoare, scrie Alba24.ro.
De la 1 ianuarie 2024, punctul-amendă este de 165 de lei. Ar fi trebuit să crească la 185 de lei, dacă Guvernul nu lua decizia de ”înghețare” a acestuia.
Reamintim că modul de calcul al punctului-amendă a fost modificat de Executiv, de la începutul acestui an. A fost stabilit procentul de 5%, în loc de 10% cât era anterior. Tot înainte de 2024, punctul-amendă era de 145 de lei.
Amenzi rutiere de la 1 iulie 2024. Clase de sancțiuni, valoare, puncte de penalizare
– depășirea limitei de viteză cu 10 – 20 km/h (clasa I sancțiuni): 2 – 3 puncte de amendă (300 lei – 495 de lei amendă) + 2 puncte de penalizare
– depășirea limitei de viteză cu 21 – 30 km/h (clasa II sancțiuni): 4 – 5 puncte de amendă (660 lei – 825 de lei amendă) + 3 puncte de penalizare
– depășirea limitei de viteză cu 31 – 40 km/h (clasa III sancțiuni): 6 – 8 puncte de amendă (990 lei – 1.320 de lei amendă) + 4 puncte de penalizare
– depășirea limitei de viteză cu 41 – 50 km/h (clasa IV sancțiuni): 9 – 20 puncte de amendă (1.485 lei – 3.300 de lei amendă) + 6 puncte de penalizare
– depășirea limitei de viteză cu peste 50 km/h: 9 – 20 de puncte de amendă (1.485 lei – 3.300 de lei amendă) + suspendarea permisului de conducere pentru 90 de zile
– depășirea limitei de viteză cu peste 70 km/h: 9 – 20 de puncte de amendă (1.485 lei – 3.300 de lei amendă) + suspendarea permisului de conducere pentru 120 de zile.
Pentru clasa a V-a de sancțiuni – 21-100 puncte-amendă (3.465 – 16.500 lei).
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
CLUJ24 TV
VIDEO. Remus Lăpușan (PSD Cluj): Marcel Ciolacu a venit în fața românilor cu un program foarte coerent de guvernare (PE)
Candidatul PSD Cluj la Camera Deputaților, Remus Lăpușan, a declarat la podcastul Contraste de pe Cluj24 realizat de Florin Danciu, că președintele PSD, Marcel Ciolacu, candidat social-democrat la Președinția României, a venit în fața românilor cu un program foarte coerent de guvernare.
”Sunt foarte multe lucruri care s-au realizat în ultima perioadă și eu cred că trebuie să fim foarte atenți la ce alegeri facem. Pentru că nu cred că e chiar așa de ușor să conduci România sau să fii președintele României sau să fii prim-ministru României. (…) Noi, cei din PSD, și președintele Marcel Ciolacu ne-am întâlnit cu sindicatele, cu cetățenii, au fost întâlniri cu patronatele, cu tot felul de structuri din zona economică și așa mai departe.
Și candidatul PSD a venit în fața românilor cu un program foarte coerent de guvernare. Adică, în programul respectiv se regăsește fiecare categorie socială, fiecare zonă care trebuie să fie reprezentată și în Parlament, dar să fie reprezentată și de președinte, pentru că președintele este președinte pentru toți români. A venit cu niște chestiuni foarte coerente”, a spus Lăpușan.
Acesta susține că un element important al proiectului PSD este cel care privește reindustrializarea României și că este nevoie de o creștere economică bazată pe producție nu pe consum.
CMF 11240017
CFR Cluj l-a transferat pe Louis Munteanu la începutul acestui sezon dar deja există interes pentru el din partea unor echipe de afară.
Cu 5 goluri în 12 meciuri pentru CFR Cluj și evoluții spectaculoase pentru România U21, Louis Munteanu e pe radarul mai multor cluburi din străinătate. Iar clujenii l-ar putea vinde în iarnă.
Îl VINDE CFR Cluj pe Louis Munteanu? Nelu Varga: Există ceva interes
Cumpărat pentru 2,3 milioane de euro, Louis Munteanu ar putea fi vândut pe o sumă mult mai mare. Pentru el există un interes de la VfB Stuttgart, locul 8 din Bundesliga. Nemții ar fi gata să ofere 8 milioane de euro, potrivit Fanatik. Dacă transferul se va realiza, CFR Cluj ar câștiga 5,3 milioane de euro în doar 6 luni.
Nelu Varga, finanțatorul lui CFR Cluj, a dezvăluit că Munteanu a atras atenția mai multor cluburi, dar orice negociere se va purta abia în iarnă, când se deschide perioada de transferuri.
„Da, există ceva interes pentru Louis Munteanu. Avem niște scrisori de intenție de la mai multe cluburi, pe niște sume foarte mari. Dar nu are rost să vorbim acum. Dacă e cazul, vom discuta în iarnă, când va fi perioada de transferuri”, a spus Nelu Varga.
Adus după despărțirea de Daniel Bîrligea, Louis Munteanu s-a integrat excelent la CFR Cluj. Are 5 goluri și o pasă de gol în 10 meciuri în Superligă, în timp ce în cele două meciuri din preliminariile Conference League nu are nicio reușită.
1.800.000 de euro e cota lui Louis Munteanu, potrivit transfermarkt.
Pentru efectuarea unor lucrări specifice la sistemul de transport al gazelor naturale de către compania Transgaz, Delgaz Grid este nevoită să sisteze temporar alimentarea cu gaz, miercuri, 6 noiembrie a.c., între orele 09.30 și 13.30, în localitățile Cășeiu, Coplean și Rugășești din județul Cluj.
Compania solicită consumatorilor să închidă toate focurile, iar după reluarea distribuției gazelor naturale să supravegheze modul de ardere a acestora timp de 30 minute.
În cazul în care simt miros specific de gaz, consumatorii sunt rugați să anunțe imediat dispeceratul de urgență al Delgaz Grid la unul dintre numerele de telefon: 0800.800.928 (număr gratuit, apelabil din principalele rețele de telefonie fixă și mobilă) sau 0265.200.928 (număr taxabil cu tarif local din rețeaua Telekom și cu tariful operatorului din toate celelalte rețele de telefonie).
Regretăm disconfortul creat și le mulțumim clienților pentru înțelegerea și sprijinul acordat pentru desfășurarea acestor lucrări.
Despre Delgaz Grid
Delgaz Grid, compania de distribuție din cadrul Grupului german E.ON, operează o reţea de gaze naturale de 25.800 km în 20 de judeţe din partea de Nord şi de Vest a României (Cluj, Bistrița-Năsăud, Maramureș, Satu Mare, Sălaj, Timiș, Arad, Bihor, Caraș-Severin, Hunedoara, Mureș, Sibiu, Alba, Harghita, Iași, Botoșani, Vaslui, Suceava, Neamț şi Bacău) şi o reţea de electricitate de peste 81.500 km în şase judeţe din Moldova: Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava şi Vaslui, care deservesc 3,6 milioane de clienți.
De la intrarea pe piaţa locală, în anul 2005, E.ON a investit 2,3 miliarde de euro în principal pentru modernizarea reţelelor de gaze naturale şi electricitate şi a virat către stat impozite şi taxe de 3,4 miliarde de euro
ECONOMIE
INVESTIȚII publice și private de peste 4 miliarde de EUR în infrastructură și PROIECTE majore de reconversie urbană la Cluj
Investiții publice în proiecte de infrastructură de peste 3 miliarde de EUR, și private de peste 1 miliard de EUR în dezvoltări majore de reconversie urbană, noi fabrici și cel mai mare volum de dezvoltare comercial și hotelier din țară: 250.000 mp și 600 de camere sunt principalele concluzii ale dezbaterii ”Cluj-Napoca Real Estate Roundtable” organizate, luni, de Romania Property Club.
· Investiții majore în proiecte de infrastructură depășesc 3 miliarde de Euro (metroul cu o nouă finanțare, centura metropolitană și trenul metropolitan).
· Compania IULIUS a primit PUZ-ul pentru proiectul RIVUS de pe fosta platformă Carbochim, o investiție care depășește 500 milioane de EUR.
· Cu o valoare a PIB-ului pe cap de locuitor de 24.900 EUR, Clujul are al doilea cel mai înalt nivel din țară.
· Cu aproximativ 250.000 mp de spații comerciale în dezvoltare și 75.000 mp în pregătire, Clujul reprezintă cel mai activ hub de retail de pe piața românească.
· Piața locală de office a cunoscut o revitalizare în 2024: s-au semnat tranzacții pentru 40.000 mp, inclusiv cea mai mare din afara Capiatlei: 8.500 mp.
· Sectorul industrial contorizează investiții de 350 de milioane de EUR în noi fabrici la Turda, Huedin și Săndulești.
· În contextul creșterii economice constante și a unei oferte noi slabe, Clujul rămâne cea mai scumpă piață rezidențială la nivel național cu un preț mediu de 3.230 de EUR/mp pentru apartamente noi, conform Imobiliare.ro.
· Sectorul hotelier are în lucru patru hoteluri de 3* și 4*, totalizând 600 camere noi până în 2027.
INVESTIȚII publice și private de peste 4 miliarde de EUR în infrastructură și PROIECTE majore de reconversie urbană la Cluj
Autoritățile au reușit să găsească o nouă sursă de finanțare de 2,2 miliarde de EUR pentru unul din cele mai așteptate proiecte de infrastructură: metroul. În 2031, 19 stații ar trebui să conecteze una din cele mai populate zone Florești/Gilău cu centrul orașului, platforma Emerson și cartierul Sopor. În această vară au debutat lucrările pentru centura metropolitană, un proiect de 1 miliard de EUR pentru 42 de km. Un alt proiect important în desfășurare este trenul metropolitan în valoare de 230 de milioane de EUR. Acesta ar trebui să conecteze toate suburbiile și platformele industriale, asigurând un acces rapid în centrul orașului pentru 17.000 de persoane.
Una din cele mai mari investiții imobiliare este proiectul de jumătate de miliard de EUR al Iulius pentru fosta platformă Carbochim de pe malul Someșului, care a primit recent aprobarea PUZ-ului. Proiectul RIVUS redă orașului 14 hectare de fostă platformă industrială ca proiect multifuncțional, oferind comunității accesul la râul Someș într-o manieră interactivă. Valorificarea râului a stat la baza conceptului arhitectural, de la designul fluid și focusul pe elementele naturale, până la principiile de sustenabilitate implementate. Iulius aduce prin acest proiect în premieră în România viziunea biroului de arhitectură olandez UNStudio, recunoscut la nivel mondial pentru proiecte emblematice precum Muzeul Mercedes-Benz din Stuttgart, Lyric Theatre Complex din Hong Kong, metroul din Doha sau Podul Erasmus din Rotterdam.
„În acest an s-au semnat tranzacții de închiriere pentru 40.000 de mp”
Cu aproximativ 250.000 mp de spații comerciale în dezvoltare și 75.000 mp în pregătire, Clujul reprezintă cel mai activ hub de retail de pe piața românească. ”Încă din această etapă, noul proiect ajunge la un procent de 50% de parteneriate agreate pentru zona de retail, ce va avea 145.000 de mp închiriabili. RIVUS va aduce numeroase premiere în regiune: primul centru de arte performative și prima sală de spectacole integrate într-un proiect real-estate; primul Jumbo din Cluj – 8.000 mp; centre de entertainment pentru toate vâstele, inclusiv conceptul Hype Arena; cele mai noi tehnologii cinematografice, în premieră în regiune; fresh market; cea mai mare librărie din țară – 2.500 mp; cel mai variat mix de dining din regiune, cu peste 30 de restaurante și cafenele și o ancoră DIY” explică Sorin Guttman, Manager, RIVUS.
Piața locală de office a cunoscut o revitalizare în 2024 după o perioadă plină de provocări. În acest an s-au semnat tranzacții de închiriere pentru 40.000 de mp. Una din cele mai mari tranzacții de birouri la nivel național a fost semnată pentru o clădire din portofoliul Iulius: 8.500 de mp pentru o companie IT.
Sectorul industrial contorizează investiții semnificative în acest an, de aproximativ 350 de milioane de EUR. Germanii de la STADA au inaugurat recent o fabrică de medicamente în parcul industrial de la Arieș în urma unei investiții de 70 de milioane de EUR. Knauf Gips a obținut aviz favorabil pentru o nouă fabrică de gips-carton și profile metalice din Huedin, o investiție de 76 milioane de euro. Lasselsberger și-a anunțat intenția de a investi 200 de milioane de EUR într-o nouă unitate de producție la Săndulești.
„Cel mai mare volum de dezvoltare hotelier la nivel național”
În contextul creșterii economice constante (Clujul are o valoare a PIB-ului pe cap de locuitor de 24.900 EUR, al doilea cel mai înalt nivel din țară) și a unei oferte care nu ține pasul cu cererea, Cluj-Napoca este cea mai scumpă piață rezidențială la nivel național. Conform datelor Imobiliare.ro pentru luna septembrie 2024, prețul pentru apartamente noi a ajuns la o valoare de 3.230 EUR/mp, iar prețul mediu pentru toate apartamentele listate la vânzare este cu 75% mai mare față de media națională.
În domeniul hotelier, 2024 a marcat inaugurarea unui nou brand: Courtyard by Marriott a deschis pe piața clujeană un hotel de 4* cu 114 camere. Datele companiei de consultanță Est Hospitality arată o competiție serioasă din partea aparamentelor tip ”short-term rentals”, numărul înnoptărilor în hoteluri pentru 2023 fiind încă sub nivelul pre-pandemic. Cu toate acestea, finalizarea noului terminal al aeroportului Avram Iancu, un proiect de 80 de milioane de EUR, precum și un calendar bogat de evenimente culturale, de entertainment și sportive încurajează investitorii să plaseze capital în acest domeniu. Peste 600 de camere afiliate unor branduri internaționale sunt în dezvoltare, cu termen de finalizare 2027, reprezentând cel mai mare volum de dezvoltare hotelier la nivel național. Branduri precum Four Points by Sheraton sau Ibis Styles vor intra pe piața clujeană în următorii ani.
În aceste condiții, Cluj-Napoca și județul Cluj rămân unele dintre cele mai puternice hub-uri de business la nivel național, cu numeroase oportunități imobiliare.