Connect with us

EVENIMENT

Valul OMICRON a luat Clujul pe sus. TRANSMITERE comunitară mare. Cluj-Napoca se apropie de o rată de INFECTARE de 6 la mie

Publicat


Clujul este primul județ roșu din valul 5. Marți, în județ, rata de infecatre era de 4,04 cazuri de Covid-19 la mia de locuitori, iar la Cluj-Napoca aceasta a ajuns la 5,85. Chiar dacă oficial au fost depistate prin analize de laborator doar 12 cazuri cu varianta Omicron, rapiditatea cu care se transmite virusul în comunitate îi fac pe speciliști să considere că aceasta devine tulpina dominantă.

La Cluj-Napoca numărul infectărilor din perioada 25 decembrie 2021 – 7 ianuarie 2022, pentru care s-a făcut raportarea de marți, a fost de 1.970. Rata de infectare a ajuns astfel la 5,85.

Citește și Ce simptome au persoanele care se infectează cu varianta Omicron. Primele semne, în zona capului

La nivelul județului, în aceeași perioada au fost confirmate 3.056 de cazuri noi.

Vestea bună de până acum

Potrivit directorului Direcției de Sănătate Publică Cluj, dr. Mihai Moisescu, până acum, în județul Cluj au fost confirmate puține cazuri de Covid-19 cu varianta Omicron. Dar secvențierile pentru depistarea acestei variante se fac doar la București.

Citește și: Clujul, cea mai MARE rată de INFECTARE din ȚARĂ. De MARȚI, noi RESTRICȚII în restaurante și cafenele

„Sunt acum 12 cazuri confirmate cu tulpina Omicrion dovedite prin laborator. Dar eu consider ca avem mult mai multe cazuri cu Omicron în polpulație.

Această variantă se transmite foarte rapid și dacă noi lăsăm garda jos, virusul nu o lasă. Din cazurile pe care le-am avut, apar că se pozitivează și dintre cei vaccinați, care fac doar forme ușoare, ca o răceală.

Totuși, creșterea numărului de internări în spital este foarte lentă, ceea ce este un lucru îmbucurător. Dar creșterea numărului de cazuri este accelerată”, a declarat dr. Mihai Moisescu pentru Cluj24.ro.

Citește și: S-a dublat numărul infectărilor pe țară față de ieri. La Cluj s-au raportat două decese din cauza Covid-19

Potrivit acestuia, din ceea ce se vede în cazuistică până acum, cazurile de Covid-19 sunt forme ușoare, dar, spune directorul DSP Cluj, este o perioadă prea scurtă pentru a se trage concluzii.

Nu lăsați masca jos!

Cele mai multe focare de la Cluj sunt familiale. Există și focare de comunități, cum ar fi în școli, dar acestea nu sunt de mare anvergură.

„Numărul de cazuri va urca la Cluj, de aceea este foarte important să folosim măsurile de protecție – masca purtată corect, peste nas și gură, să păstrăm distanța pentru că virusul este extrem de transmisibil și, bineînțeles, recomand cu căldură vaccinarea. Chiar dacă ne infectîm se poate să facem o forma mai ușoară”, a mai spus dr. Mihai Moisescu.

În ultimele 24 de ore, în județul Cluj au fost confirmate 398 de cazuri noi de Covid-19, iar cu o zi inainte au fost 440 de cazuri noi.

Luni, în secțiile ATI din Cluj erau internate 31 de pesroane, iar astăzi, potrivit DSP Cluj, sunt 34.

La această oră, pentru pacienții Covid-19, în secțiile ATI din Cluj sunt disponibile 45 de paturi.

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ECONOMIE

LIVE VIDEO. Premierul Nicolae Ciucă, la volanul primei mașini electrice „made in Cluj”

Publicat

De

masina

Prim-ministrul Nicolae Ciucă urcă la volanul primei mașini electrice produsă la Cluj. Este vorba de un concept car realizat de un grup de investitori români, care a pus la bătaie, până acum, proape 500.000 de euro pentru acest proiect.

Nicolae Ciucă a venit însoțit de primarul Emil Boc. Celor doi li s-a făcut o prezentare a mașinii, „o inovație clujeană”.

Voicu Oprean, CEO AROBS, unul din inițiatorii și finanțatorii proiectului, a fost cel care i-a explicat premierului cum a fost construită mașina, de la faza de prototip.

Acesta a spus că, în serie mică, autoturismul va fi produs la Cluj.

„Are loc un proces cât se poate de dinamic în ceea ce privește cercetarea și dezvoltarea. Și faptul că se gândesc să treacă la producție de serie, pe noi, ca țară, nu poate să ne facă decât foarte mândri”, a spus Nicolae Ciucă.

Prim ministrul s-a urcat în mașină, a pus mâna pe volan, dar nu a condus-o.

Mașina nu are voie, încă, să circule pe drumurile publice.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Cluj-Napoca se va înfrăți cu orașul Salonic din Grecia. Anunțul unui oficial european

Publicat

De

titi

Președintele Comitetului European al Regiunilor, Apostolos Tzitzikostas, a anunțat că a inițiat demersuri pentru înfrățirea orașelor Cluj-Napoca și Salonic din Grecia.

Prezent la Innowave Summit care se desfășoară joi și vineri la Cluj-Napoca, Tzitzikostas a declarat că a discutat cu primarul Emil Boc despre această idee.

”În următoarele două săptămâni vom fi gata să prezentăm calendarul privind înfrățirea dintre cele două orașe. De ce? Deoarece Cluj-Napoca are multe lucruri în comun cu Salonic.

Este capitala IT a României, la fel și Salonic, are un cunoscut festival de film, la fel are și Salonic, este un oraș cu o politică puternică de mediu, la fel și Salonic, și, peste toate, Clujul are niște locuitori fantastici. La fel sunt și cei din Salonic”, a spus Tzitizikostas pentru Cluj24.

Oficialul grec este originar din Salonic.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Culinăria îi așteaptă pe clujeni în grădina DaPino cu muzică și bucate tradiționale

Publicat

pino

Clujenii sunt așteptați de vineri până duminică în grădina restaurantului DaPino din centrul orașului la Culinăria, eveniment gastronomic și muzical.

Astfel, în perioada 20-22 mai, gurmanzii sunt invitați la un alt proiect de suflet, organizat de DaPino, cu scopul de a aduce un omagiu tradițiilor românești într-un spațiu care reușește să readucă sentimentul primăverii la viață, unde vor fi prezenți muzicanți renumiți ai culturii române.

”Vă invităm să degustați de la bucate tradiționale desăvârșite, ingrediente alese cu grijă de la producători locali, la verdețuri de primăvară culese direct din grădina.

Vă invităm să sărbătorim împreună relația dintre cântec, artă culinară și un spațiu cu o atmosfera revigorantă de primăvară”, arată organizatorii.

culi

Programul Culinăria

Vineri, 20 mai

h18:30 • Trigon (Moldova)

Sambătă, 21 mai

h12:00 • Văzduh*

h18:30 • Luiza Zan

Duminică, 22 mai

h12:00 • Văzduh*

h18:30 • Grigore Leșe

Bilete de acces la concerte costă 150 de lei, locurile fiind limitate.

Sâmbătă și duminică accesul este liber între orele 12 și 18.

Citește mai departe

EVENIMENT

EXCLUSIV. Premierul Nicolae Ciucă va conduce prima mașină electrică ”made in Cluj”

Publicat

car 1

Premierul Nicolae Ciucă va conduce, vineri, prima mașină electrică ”made in Cluj”, un concept car realizat de un grup de investitori români, care a pus la bătaie, până acum, proape 500.000 de euro pentru acest proiect.

Voicu Oprean, CEO AROBS, unul din inițiatorii și finanțatorii proiectului, a declarat pentru Cluj24 că speră ca prim-ministrul să găsească fonduri pentru dezvoltarea noii mașini.

”Premierul Nicolae Ciucă va conduce noua mașină made in Cluj în zona Grand Hotel Italia, dar nu pe drumuri publice, pentru că, încă, mașina nu are voie să circule pe ele.

Sperăm ca domnul prim-ministru să găsească niște fonduri pentru dezvoltarea acestui proiect. Noi îi vom arăta ce am făcut până acum la Cluj cu acest nou concept de mașină electrică, început în urmă cu 4 ani.

Am reușit să livrăm ceva, iar până la urmă faptele vorbesc mai mult decât simplele vorbe”, a spus Oprean.

car 2

Design extraordinar al noii mașini

Acesta a precizat că proiectul este unul inovativ, pornit de niște tineri cu foarte mult entuziasm.

”Designul noii mașini este unul extraordinar, realizat de Peter din Târgu Mureș, care a realizat prima mașină de lemn din România și care a fost expusă în 2015 la Salonul Auto de la Frankfurt.

Ne-a venit ideea să facem altceva împreună cu echipa de implementare, cu cei de la zona de electronică, de putere.

Avem un proiect inovativ, avem motoare puse în cele două roți din spate, ceea ce este un experiment. Bateriile sunt produse de un partener al Rombat. Este un concept car, prima mașină electrică made in Cluj, made in România”, a spus Oprean.

Dusă la RAR pentru omologare

car 4

El a precizat că finanțarea de până acum al acestui proiect s-a ridicat la aproximativ 500.000 de euro.

”Au contribuit cu bani AROBS, eu, personal, cei doi parteneri de la Reparo, un service din Cluj, condus de Mihai și Florin, dar și Adi, un coleg de-al meu din firmă. Avem și UTCN ca susținător.

Mașina funcționează, am dus-o în decembrie 2021 la RAR pentru omologare, dar procedurile mai durează, mai trebuie verificate anumite aspect. Avem o mașină made in Cluj pe care ne-o dorim să meargă pe drumurile publice”, a explicat Voicu Oprean.

Pentru inițiatorii proiectului urmează câteva luni pentru finalizarea interiorului mașinii și implicarea altor investori și pasionați care își doresc să se realizeze o mașină electrică românească.

Autonomie de 350 de km la o încărcare

car 3

”Noi am arătat că se poate. Vrem să facem, în prima fază, 5-10 mașini și ne vom adapta strategia de dezvoltare pe parcurs. De asemenea, vrem să participăm la concursuri cu finanțare europeană. Vedem peste un an ce va fi”, a mai spus CEO AROBS.

Mașina are caroserie din fibră de carbon, și, conform ultimelor teste, o autonomie de 350 de km la o încărcare.

De asemenea, poate prinde o viteză de peste 140 de km pe oră.

Pentru noul concept car s-au vehiculat mai multe nume, însă nu a fost ales niciunul încă.

”S-a mers de la Rosso până la Nervura, ne gândeam chiar la o variată de diseminare în social-media, pentru a vedea care nume s-ar potrivi cel mai bine, să facem un fel de vot sau un concurs. Vom vedea”, a conchis Oprean.

Conform programului oficial, Nicolae Ciucă va vizita, vineri, la ora 8,40, standul AROBS – Newcar4future, un nou concept de mașină electrică, în cadrul Innowave Summit 2022 de la Cluj-Napoca.

car 5

car 6

 

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate
Publicitate
Publicitate