Connect with us

EVENIMENT

Va fi un val de coronavirus prin noiembrie-ianuarie. Epidemiologul clujean Molnar Geza explică situaţia

Publicat


Epidemiologul clujean Molnar Geza crede că epidemia de coronavirus este pe cale de disparţie în România, la fel cum se va întâmpla şi la nivel mondial cu pandemia. Totuşi, vor mai exista numeroase cazuri, poate chiar timp de ani de zile, dar nu cu salturi abrupte. El prognozează că următorul val de coronavirus va fi prin noiembrie-decembrie-ianuarie-februarie.

Amănunte, în interviul acordat www.cluj24.ro de reputatul epidemiolog clujean Molnar Geza.

Molnar Geza: Pot să adun datele în aşa fel încât să fie mai puţin sau mai mult

Rep: Domnule Molnar Geza, după câteva luni de existenţă a pandemiei, privită retrospectiv, cum o vedeţi, cum vi se pare? Şi, pe de altă parte, credeţi că per ansamblu au relevanţă creşterile din ultimele zile ale numărului de cazuri?

Molnar Geza: Atât se tot freacă problema aceasta, încât, vă spun sincer, că sunt epuizat şi plictisit. Deci, unii parlamentari au cerut dovadă; acum li s-a furnizat dovadă. Restul… nu intru în amănunte, pentru că e o problemă politică. Dar: pe mine nu mă interesează cifra -320 de cazuri sau 313 sau 350-, ci conţinutul cifrei. Adică, gândiţi-vă d-voastră, că 100.000 de persoane sunt în izolare. Bun! La 100.000 de persoane, dacă facem în noaptea asta 100.000 de testări, ar scoate minimum 500 de cazuri noi. Depinde, deci, câte testări se fac. Înainte se făceau 3.000-5.000 de testări. Acum, la sfârşit de săptămână, ca să avem din belşug, s-au făcut 11.000 de testări.

Doi la mână: depinde la cine au făcut testări. Văd extinderea aceasta exagerată de la Braşov. Eu pun semnul întrebării şi cu calitatea testărilor. Dar, după două sau trei probleme, care nu-s în acelaşi ton de entuziasm, că, vai de mine, vine potopul pentru că s-o mărit cu 50 sau 100 de cazuri… Am spus şi n-am fost singurul, că asta e coada epidemică, trebuie să contăm pe anumite apariţii de cazuri. Luaţi de exemplu… A crescut la Buzău. Dar Buzăul a stagnat şi a fost foarte ieşit din comun cu un număr mic de cazuri timp de 3-4 săptămâni, când peste tot în jurul lui a fost excedent de cazuri. Prahova: dacă vă uitaţi pe două săptămâni înainte, de asemenea, tot a stagnat.

Deci, sunt vreo 12-13 judeţe care în ultimele 3-4 zile au raportat mai multe cazuri. Eu n-am de unde să ştiu dacă acolo s-au făcut mai multe investigaţii… Sau Harghita, că a crescut în ultimele 10 zile. Păi, e cu întârziere de 3 săptămâni faţă de restul, faţă de Covasna, Mureş, faţă de Alba. Aşa că, sigur, apar focare restante. Dar asta nu e nici tragedie, nici ceva ieşit din comun; este un fenomen absolut obişnuit spre terminarea unei epidemii de viroză respiratorie, cum e şi cu COVID.

Repet: da, a crescut, s-a raportat crescut; cum s-a raportat, ce s-a raportat, de unde s-a raportat etc nu le cunosc, deci nu le pot comenta. Eu nu vreau să afirm ce am auzit la televizor că-s date false şi aşa mai departe; nu, nu consider e nevoie de date false. Pot să adun datele şi în aşa fel încât să fie mai puţin sau să fie mai mult.

Epidemia e pe cale de dispariţie

Rep: Deci, din datele pe care le aveţi, credeţi că o să crească sau că o să scadă numărul de cazuri de coronavirus?

MG: Nu cred că o să crească. Nicidecum, nu există! Nu revine valul doi, nu revine etc. Ci este în perioada de scădere a morbidităţii şi a ratei de transmisibilitate. Toată lumea a confirmat că rata de transmisibilitate a coborât sub 1. Este 0,9 până la 1,1, depinde de teritoriu. Deci, chiar dacă rămân cu cifre adunate din 10, 12, 15 judeţe, Banatul stagnează, în teritoriul nostru de nord-vest, exceptând Bistriţa, toată lumea stagnează. În regiunea centru, în afară de Braşov, în restul nu sunt creşteri semnificative. Oltenia nu are creştere semnificativă. E vorba de focare teritoriale.

Rep: Credeţi, deci, că epidemia este pe cale de dispariţie?

MG: Epidemia, da, e pe cale de dispariţie. Epidemie însemnând pe tot teritoriul naţional, cu cazuri multe şi cu ascensiune. Dar nu e pe cale de dispariţie procesul infecţios. Adică, infecţiile pot să apară în continuare, dar trendul de scădere a morbidităţii este neîntrerupt şi continuă mai departe, chiar cu episodul de trei zile de la sfârşitul săptămânii.

Vârful n-a fost atins la nivel mondial

Rep: Dar pandemia, la nivel global, este tot pe ducă?

MG: Pandemia are diferite aspecte. În Europa, în marea majoritate a ţărilor –de la Prut încoace, nu vorbesc de Ucraina, de exemplu, unde e crescut- scade. Fără nicio discuţie este nevoie de relaxare în continuare, dar de aici încolo depinde de cele 4 elemente ale profilaxiei: spălatul mâinilor, purtatul măştilor în spaţiile închise aglomerate sau în transportul în comun şi cu menţinerea distanţării fizice de 1,5 m. În plus, testare, testare, testare. Nu numai eu spun, spune şi OMS.

Adică, ceea ce n-am testat şi este sursă de infecţie, adică purtător de virus asimptomatic, din clipa aceea, în mod sigur că în următoarele zile o să-i mai dea la cel puţin 1, pe care l-am izolat la domiciliu 14 zile, dar şi numai cu 0,5% pozitivi, ăia mai transmit în familie la cel puţin 3 sau 4 dacă nu-l investigăm, dacă nu-l căutăm, dacă nu umblăm după ei.

Rep: La nivel mondial, vârful a fost atins?

MG: Nu, nu. La nivel mondial, în ţările Americii Latine, de la Mexic în jos, e creştere şi creştere mare. În Federaţia Rusă, în India, în ţările caucaziene e creştere marcantă. Nu e sigur că nu se reîntoarce puţin şi în Australia şi Oceania. Deci, momentan, există pandemie, pentru că există cazuri şi în Europa, şi în Asia, Americi.

Valul din noiembrie-ianuarie

Rep: Dar s-ar putea să revină un val, mai multe valuri?

MG: Cu toate probabilităţile, în sezonul epidemic de viroze respiratorii, de gripă, deci din noiembrie, decembrie, ianuarie, februarie, o să avem de-a face şi cu infecţii cu coronavirus.

Dacă nu facem relaxare, vine foametea

Rep: Dar o să fie mai multe cazuri faţă de câte au fost până acum?

MG: Nu! Nu vor fi mai multe. Acum avem o oarecare experienţă cu această problemă, dar vaccin în mod sigur nu vom avea, după părerea mea. Dar, în schimb, la reîntoarcere şi la transformarea ei în sezonieră e mai blândă, deşi poate să se realizeze cumuluri de cazuri într-un teritoriu sau altul. Gândiţi-vă d-voastră la gripă, că tot vaccinăm în fiecare an. Şi tot revine. Or, COVID-19 este un virus absolut nou. Cât putea să fie imunizare pe cale naturală? Suedezii, la Stockholm, în zona aglomerată, la primele determinări şi rezultate deocamdată provizorii au dat 15% afectare. Am văzut o altă statistică la Geneva, unde Elveţia a fost bine atinsă, 20%.

La noi, o să vedem după ce se efectuează acest screening naţional. Deci, fără nicio discuţie, de relaxare e nevoie, că dacă nu facem relaxare atunci mâine-poimâine o să vină foametea sau problemele economice foarte serioase. Relaxarea şi intensificarea mobilităţii sociale a populaţiei … fără nicio discuţie, riscul de transmitere e mai mare decât dacă îl ţii la conservă timp de 1,5-2 luni, dar, după părerea mea, nu este nimic ieşit din comun, decât fenomenul de evoluţie naturală a epidemiei.

Coronavirusul va deveni sezonier

Rep: Deci vom rămâne cu coronavirusul probabil ani de zile, dar va deveni episodic, sezonier…

MG: După toate probabilităţile, da. Va reveni undeva prin decembrie-ianuarie, după ce îşi va face rondul în emisfera sudică.

Rep: Dar nu va reveni cu aceeaşi forţă…

MG: Depinde. E fenomenul natural al evoluţiei unei viroze respiratorii. De gripa porcină aţi mai auzit ceva?

Rep: Nu…

MG: Nu… Deşi era prezentă şi în anul acesta. De gripa aviară, aceea care seamănă cu cea spaniolă de pe vremuri, cu H1N1, mai auziţi ceva?

Rep: Nu, nici de ea…

MG: Nu… Deşi a fost prezentă şi în anul acesta, şi în anul trecut şi va fi şi anul viitor… Dacă căutăm ceva, sigur că găsim…. Dacă nu căutăm, nu găsim…

Rep: Insist un pic: prin decembrie sau când s-ar putea să vin un alt val, s-ar putea să fie mai multe cazuri înregistrate decât până acum?

MG: Acuma, nu sunt Nostradamus. Deci, nu va fi o situaţie mai gravă sau un val epidemic mai abrupt decât cum a fost.

(M.A.)

sursa foto: YouTube/Antena 3

vezi şi:

Aşa se transmite coronavirusul de pe obiecte. Virusologul clujean Molnar Geza: “Lucruri cu care înnebuneşti lumea. Unele măsuri sunt inutile”

Aşa se transmite coronavirusul de pe obiecte. Virusologul clujean Molnar Geza: “Lucruri cu care înnebuneşti lumea. Unele măsuri sunt inutile”.

Virusologul Molnar Geza: Vor fi două vârfuri ale epidemiei de coronavirus în România. Omul a şters graniţa dintre el şi natură

Virusologul Molnar Geza: Vor fi două vârfuri ale epidemiei de coronavirus în România. Omul a şters graniţa dintre el şi natură

Epidemia de coronavirus e pe cale de disparţie! Previziunile epidemiologului clujean Molnar Geza

Epidemia de coronavirus e pe cale de disparţie! Previziunile epidemiologului clujean Molnar Geza



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Toma

    iulie 10, 2020 la 1:57 pm

    Ar fi cazul să îl contactați și să îl întrebați ce crede acum.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Cei care pierd cardul de asigurat NU mai trebuie să ceară adeverință la fiecare trei luni. Inițiativă a CAS Cluj

Publicat

De

Card de asigurat

Veste bună pentru cei care și-au pierdut cardul de asigurat. Începând de miercuri, 27 martie, aceștia nu mai trebuie să meargă la Casa de Asigurări de Sănătate și să ceară adeverințe la fiecare trei luni.

Potrivit unui Ordin al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, adeverința de asigurat este valabilă, începând de astăzi, până la eliberarea unui nou card de asigurat.

Cei care pierd cardul de asigurat NU mai trebuie să ceară adeverință la fiecare trei luni. Inițiativă a CAS Cluj

Ordinul CNAS a fost publicat în Monitorul Oficial, iar inițiativa aparține Casei de Asigurări de Sănătate Cluj.

Practic, până astăzi, cei care își pierdeau cardul de asigurat primeau o adeverință de la CAS, dar aceasta era valabilă timp de trei luni. Astfel, persoana care pierdea cardul era nevoită să meragă la CAS ca să obțină adeverința care atestă calitatea de asigurat din trei în trei luni, în situația în care nu primeau „cardul duplicat”.

Conform modificărilor aduse prin Ordin al președintelui Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, începând din data de 27 martie 2024, „adeverința este valabilă până la data emiterii cardului duplicat”.

Ce este adeverinţa de înlocuire a cardului de sănătate

În cazul solicitării unui nou card de sănătate, până la primirea acestuia, asiguratul beneficiază de servicii medicale în sistemul asigurărilor sociale de sănătate în baza unei adeverinţe de înlocuire a cardului de sănătate.

De asemenea, pentru asiguraţii care refuză primirea cardului de sănătate din motive religioase sau de conştiinţă, în baza unei cereri în care se expun motivele refuzului, Casa de Asigurări de Sănătate eliberează adeverinţă de înlocuire a cardului de sănătate. În cazul acestora, modificarea nu este valabilă.

Cât costă cardul duplicat

Asiguraţii care au primit carduri naţionale de asigurări sociale de sănătate cu date personale eronate, sau au pierdut/distrus acest document, vor solicita eliberarea unui nou card la Casa de Asigurări de Sănătate în evidenţa căreia se află.

Asiguraţii vor primi cu titlu gratuit noul card de sănătate în situaţia în care acesta conţine date eronate.

Asiguraţii vor plăti contravaloarea serviciilor de producţie şi distribuire prin poştă a noului card, în cazul pierderii sau distrugerii cardului iniţial.

Suma care trebuie plătită este de 15,50 lei, iar plata se va face la sediul casei de asigurări în evidenţa căreia se află asiguratul.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. INCENDIU pe strada Dunării, în Cluj-Napoca. S-au aprins niște DEȘEURI și vegetație uscată

Publicat

Un incendiu a izbucnit, miercuri, pe str. Dunării din Cluj-Napoca. S-au aprins niște deșeuri și vegetație uscată.

„Detașamentul 1 de pompieri a intervenit cu o autospecială pentru a stinge un incendiu pe str. Dunării. Focul a izbucnit într-o zonă cu vegetație uscată și deșeuri.

FOTO. INCENDIU pe strada Dunării, în Cluj-Napoca. S-au aprins niște DEȘEURI și vegetație uscată

Din fericire, nimeni nu a fost rănit”, a transmis ISU Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

ATENȚIE, clujeni. Val de praf SAHARIAN deasupra României până joi noaptea

Publicat

De

Praf saharian deasupra României

Un val de praf saharian a pătruns în România, anunță Administrația Națională de Meteorologie. Avertizarea este valabilă pânp joi, 28 martie, noaptea.

Potrivit ANM, o masă de aer încărcată cu particule de praf saharian a pătruns în România, concentraţii mai mari urmând a se înregistra în regiunile sud-vestice, sudice şi estice.

ATENȚIE, clujeni. Val de praf SAHARIAN deasupra României până joi noaptea

„Până joi, 28 martie, ora 22:00, circulaţia aerului se va menţine predominant sud-vestică şi va favoriza pătrunderea unei mase de aer încărcate cu particule de praf de origine sahariană deasupra României.

În noaptea de joi spre vineri, masa de aer încărcată cu particule de praf va depăşi aria geografică a României şi se va regăsi deasupra Mării Negre şi Ucrainei”, conform ANM.

Ploile se vor semnala în special în vestul, sud-vestul, centrul şi nordul teritoriului, iar depunerile de praf vor putea fi observate în special în zonele şi intervalele cu ploaie.

Foto: Unsplash

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Irina Rimes își aduce ”Sufrageria” la Cluj-Napoca. Artista, în concert la Casa de Cultură a Studenților

Publicat

De

Irina Rimes

Începând cu 28 martie, Irina Rimes transformă România în scena și locul ei de joacă, mai exact în ”Sufrageria Irinei”. Muzica plină de emoție, atmosfera plină de bucurie și profunzimea versurilor artistei vor fi prezente în fiecare colț, deoarece Irina Rimes pleacă într-un turneu oficial, iar prima oprire va fi la Cluj-Napoca.

Irina Rimes își aduce Sufrageria la Cluj-Napoca. Artista, în concert la Casa de Cultură a Studenților

”Așadar, dacă vrei să auzi live și să simți fiorul unor piese precum ,,Neiubita ta” sau ,,Ce s-a întâmplat cu noi”, găsește-ți locul pe hartă”, anunță organizatorii.

Primul concert va avea loc în 28 martie la  Casa de Cultură a Studenților Cluj-Napoca, iar alături de Irina, vor urca pe scenă: Andrei Comaroni – chitară, Cristi Comaroni – chitară, Bubu Cernea – tobe, Radu Taca – bass, Tudor Amarandei – clape, Șerban Ilicevici – sunet.

irina Rimes

Irina Rimes, carte de vizită

Irina Rimes este unul dintre artiştii emblematici ai industriei muzicale din România, care şi-a pus amprenta asupra publicului şi topurilor radio şi TV prin stilul unic de interpretare, piese statement, peste 340 de show-uri live intense şi pline de emoţie și  peste 450 de milioane de vizualizări pe Youtube.

„Despre el”, „Cosmos”, „Pastila” și ,,ACASĂ” sunt cele patru albume compuse de Irina care includ hituri precum „Visele”, „Ce s-a întâmplat cu noi”, „Iubirea noastră mută”, „Bandana”, „Bolnavi amândoi”, „Nu ştii tu să fii bărbat”, iar colaborările cu artişti precum Guess Who, Carla’s Dreams, The Motans, INNA, Grasu XXL, Bruja sau Cris Cab, dar şi piesele compuse pentru Andra, Antonia, Nicole Cherry, confirmă versatilitatea sa.

Jurată la ”Vocea României”

În 2022, Irina a lansat și mini seria de documentare „Pe drumul meu”, ce s-a bucurat de un real suport atât în mediul online, în special din partea fanilor, cât și în offline.

De asemenea, artista a redevenit unul dintre jurații show-ului Vocea României, difuzat pe PROTV și a avut, conform audiențelor Media Forest, cea mai ascultată piesă a verii lui 2022, „Ba ba ba – Inima mea bate”.

În 2023, Irina și-a încântat audiența cu piese precum ,,Neiubita ta”, ,,Flori de mai”, <<Changer>>, ,,Gelos”, dar și cu colaborarea cu Theo Rose pentru ,,Stinge Luminile”, piesă de pe soundtrack-ul oficial Miami Bici 2.

Biletele sunt disponibile aici.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax