EVENIMENT
Va fi un val de coronavirus prin noiembrie-ianuarie. Epidemiologul clujean Molnar Geza explică situaţia

Epidemiologul clujean Molnar Geza crede că epidemia de coronavirus este pe cale de disparţie în România, la fel cum se va întâmpla şi la nivel mondial cu pandemia. Totuşi, vor mai exista numeroase cazuri, poate chiar timp de ani de zile, dar nu cu salturi abrupte. El prognozează că următorul val de coronavirus va fi prin noiembrie-decembrie-ianuarie-februarie.
Amănunte, în interviul acordat www.cluj24.ro de reputatul epidemiolog clujean Molnar Geza.
Molnar Geza: Pot să adun datele în aşa fel încât să fie mai puţin sau mai mult
Rep: Domnule Molnar Geza, după câteva luni de existenţă a pandemiei, privită retrospectiv, cum o vedeţi, cum vi se pare? Şi, pe de altă parte, credeţi că per ansamblu au relevanţă creşterile din ultimele zile ale numărului de cazuri?
Molnar Geza: Atât se tot freacă problema aceasta, încât, vă spun sincer, că sunt epuizat şi plictisit. Deci, unii parlamentari au cerut dovadă; acum li s-a furnizat dovadă. Restul… nu intru în amănunte, pentru că e o problemă politică. Dar: pe mine nu mă interesează cifra -320 de cazuri sau 313 sau 350-, ci conţinutul cifrei. Adică, gândiţi-vă d-voastră, că 100.000 de persoane sunt în izolare. Bun! La 100.000 de persoane, dacă facem în noaptea asta 100.000 de testări, ar scoate minimum 500 de cazuri noi. Depinde, deci, câte testări se fac. Înainte se făceau 3.000-5.000 de testări. Acum, la sfârşit de săptămână, ca să avem din belşug, s-au făcut 11.000 de testări.
Doi la mână: depinde la cine au făcut testări. Văd extinderea aceasta exagerată de la Braşov. Eu pun semnul întrebării şi cu calitatea testărilor. Dar, după două sau trei probleme, care nu-s în acelaşi ton de entuziasm, că, vai de mine, vine potopul pentru că s-o mărit cu 50 sau 100 de cazuri… Am spus şi n-am fost singurul, că asta e coada epidemică, trebuie să contăm pe anumite apariţii de cazuri. Luaţi de exemplu… A crescut la Buzău. Dar Buzăul a stagnat şi a fost foarte ieşit din comun cu un număr mic de cazuri timp de 3-4 săptămâni, când peste tot în jurul lui a fost excedent de cazuri. Prahova: dacă vă uitaţi pe două săptămâni înainte, de asemenea, tot a stagnat.
Deci, sunt vreo 12-13 judeţe care în ultimele 3-4 zile au raportat mai multe cazuri. Eu n-am de unde să ştiu dacă acolo s-au făcut mai multe investigaţii… Sau Harghita, că a crescut în ultimele 10 zile. Păi, e cu întârziere de 3 săptămâni faţă de restul, faţă de Covasna, Mureş, faţă de Alba. Aşa că, sigur, apar focare restante. Dar asta nu e nici tragedie, nici ceva ieşit din comun; este un fenomen absolut obişnuit spre terminarea unei epidemii de viroză respiratorie, cum e şi cu COVID.
Repet: da, a crescut, s-a raportat crescut; cum s-a raportat, ce s-a raportat, de unde s-a raportat etc nu le cunosc, deci nu le pot comenta. Eu nu vreau să afirm ce am auzit la televizor că-s date false şi aşa mai departe; nu, nu consider e nevoie de date false. Pot să adun datele şi în aşa fel încât să fie mai puţin sau să fie mai mult.
Epidemia e pe cale de dispariţie
Rep: Deci, din datele pe care le aveţi, credeţi că o să crească sau că o să scadă numărul de cazuri de coronavirus?
MG: Nu cred că o să crească. Nicidecum, nu există! Nu revine valul doi, nu revine etc. Ci este în perioada de scădere a morbidităţii şi a ratei de transmisibilitate. Toată lumea a confirmat că rata de transmisibilitate a coborât sub 1. Este 0,9 până la 1,1, depinde de teritoriu. Deci, chiar dacă rămân cu cifre adunate din 10, 12, 15 judeţe, Banatul stagnează, în teritoriul nostru de nord-vest, exceptând Bistriţa, toată lumea stagnează. În regiunea centru, în afară de Braşov, în restul nu sunt creşteri semnificative. Oltenia nu are creştere semnificativă. E vorba de focare teritoriale.
Rep: Credeţi, deci, că epidemia este pe cale de dispariţie?
MG: Epidemia, da, e pe cale de dispariţie. Epidemie însemnând pe tot teritoriul naţional, cu cazuri multe şi cu ascensiune. Dar nu e pe cale de dispariţie procesul infecţios. Adică, infecţiile pot să apară în continuare, dar trendul de scădere a morbidităţii este neîntrerupt şi continuă mai departe, chiar cu episodul de trei zile de la sfârşitul săptămânii.
Vârful n-a fost atins la nivel mondial
Rep: Dar pandemia, la nivel global, este tot pe ducă?
MG: Pandemia are diferite aspecte. În Europa, în marea majoritate a ţărilor –de la Prut încoace, nu vorbesc de Ucraina, de exemplu, unde e crescut- scade. Fără nicio discuţie este nevoie de relaxare în continuare, dar de aici încolo depinde de cele 4 elemente ale profilaxiei: spălatul mâinilor, purtatul măştilor în spaţiile închise aglomerate sau în transportul în comun şi cu menţinerea distanţării fizice de 1,5 m. În plus, testare, testare, testare. Nu numai eu spun, spune şi OMS.
Adică, ceea ce n-am testat şi este sursă de infecţie, adică purtător de virus asimptomatic, din clipa aceea, în mod sigur că în următoarele zile o să-i mai dea la cel puţin 1, pe care l-am izolat la domiciliu 14 zile, dar şi numai cu 0,5% pozitivi, ăia mai transmit în familie la cel puţin 3 sau 4 dacă nu-l investigăm, dacă nu-l căutăm, dacă nu umblăm după ei.
Rep: La nivel mondial, vârful a fost atins?
MG: Nu, nu. La nivel mondial, în ţările Americii Latine, de la Mexic în jos, e creştere şi creştere mare. În Federaţia Rusă, în India, în ţările caucaziene e creştere marcantă. Nu e sigur că nu se reîntoarce puţin şi în Australia şi Oceania. Deci, momentan, există pandemie, pentru că există cazuri şi în Europa, şi în Asia, Americi.
Valul din noiembrie-ianuarie
Rep: Dar s-ar putea să revină un val, mai multe valuri?
MG: Cu toate probabilităţile, în sezonul epidemic de viroze respiratorii, de gripă, deci din noiembrie, decembrie, ianuarie, februarie, o să avem de-a face şi cu infecţii cu coronavirus.
Dacă nu facem relaxare, vine foametea
Rep: Dar o să fie mai multe cazuri faţă de câte au fost până acum?
MG: Nu! Nu vor fi mai multe. Acum avem o oarecare experienţă cu această problemă, dar vaccin în mod sigur nu vom avea, după părerea mea. Dar, în schimb, la reîntoarcere şi la transformarea ei în sezonieră e mai blândă, deşi poate să se realizeze cumuluri de cazuri într-un teritoriu sau altul. Gândiţi-vă d-voastră la gripă, că tot vaccinăm în fiecare an. Şi tot revine. Or, COVID-19 este un virus absolut nou. Cât putea să fie imunizare pe cale naturală? Suedezii, la Stockholm, în zona aglomerată, la primele determinări şi rezultate deocamdată provizorii au dat 15% afectare. Am văzut o altă statistică la Geneva, unde Elveţia a fost bine atinsă, 20%.
La noi, o să vedem după ce se efectuează acest screening naţional. Deci, fără nicio discuţie, de relaxare e nevoie, că dacă nu facem relaxare atunci mâine-poimâine o să vină foametea sau problemele economice foarte serioase. Relaxarea şi intensificarea mobilităţii sociale a populaţiei … fără nicio discuţie, riscul de transmitere e mai mare decât dacă îl ţii la conservă timp de 1,5-2 luni, dar, după părerea mea, nu este nimic ieşit din comun, decât fenomenul de evoluţie naturală a epidemiei.
Coronavirusul va deveni sezonier
Rep: Deci vom rămâne cu coronavirusul probabil ani de zile, dar va deveni episodic, sezonier…
MG: După toate probabilităţile, da. Va reveni undeva prin decembrie-ianuarie, după ce îşi va face rondul în emisfera sudică.
Rep: Dar nu va reveni cu aceeaşi forţă…
MG: Depinde. E fenomenul natural al evoluţiei unei viroze respiratorii. De gripa porcină aţi mai auzit ceva?
Rep: Nu…
MG: Nu… Deşi era prezentă şi în anul acesta. De gripa aviară, aceea care seamănă cu cea spaniolă de pe vremuri, cu H1N1, mai auziţi ceva?
Rep: Nu, nici de ea…
MG: Nu… Deşi a fost prezentă şi în anul acesta, şi în anul trecut şi va fi şi anul viitor… Dacă căutăm ceva, sigur că găsim…. Dacă nu căutăm, nu găsim…
Rep: Insist un pic: prin decembrie sau când s-ar putea să vin un alt val, s-ar putea să fie mai multe cazuri înregistrate decât până acum?
MG: Acuma, nu sunt Nostradamus. Deci, nu va fi o situaţie mai gravă sau un val epidemic mai abrupt decât cum a fost.
(M.A.)
sursa foto: YouTube/Antena 3
vezi şi:
Aşa se transmite coronavirusul de pe obiecte. Virusologul clujean Molnar Geza: “Lucruri cu care înnebuneşti lumea. Unele măsuri sunt inutile”
Virusologul Molnar Geza: Vor fi două vârfuri ale epidemiei de coronavirus în România. Omul a şters graniţa dintre el şi natură
Epidemia de coronavirus e pe cale de disparţie! Previziunile epidemiologului clujean Molnar Geza
Epidemia de coronavirus e pe cale de disparţie! Previziunile epidemiologului clujean Molnar Geza
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
Rapid – ”U” Cluj, cel mai vechi duel din istoria actualului campionat. Primul meci a fost în urmă cu 92 de ani

Etapa a cincea din play-off-ul Superligii programează cel mai vechi duel din istoria actualului campionat: Rapid-Universitatea Cluj. Meciul se joacă sâmbătă de la ora 20.00 la București.
LPF notează că prima confruntare directă dintre cele două echipe a avut loc în cel de-al doilea sezon în care întrecerea internă s-a desfăşurat în sistem divizionar, 1933-1934. „Pe 26 noiembrie 1933, elevii lui Adalbert Molnar (U) s-au impus pe teren propriu cu 2-1 (Graţian Sepi, Silviu Ploeşteanu / Ştefan Boblea). În retur, la Bucureşti (21 aprilie 1934), ceferiştii au obţinut la rândul lor victoria cu 1-0, golul fiind marcat de Geza Medve, atacantul giuleştenilor aflându-se la debut. În ediţia amintită, ambele echipe au cumulat câte 17 puncte (U Cluj locul 3, CFR locul 4)”, scrie LPF în avanacronica partidei, citată de Mediafax
În total, cele două echipe s-au mai întâlnit în principala competiţie internă de 98 de ori, de 43 de ori s-au impus giuleştenii, de 39 de ori au câştigat studenţii ardeleni, iar alte 16 partide s-au terminat la egalitate.
Sabău a jucat la Rapid
Partida va fi specială pentru Ioan Ovidiu Sabău, care a evoluat ca jucător în Giuleşti timp de patru sezoane (1998-1999, 1999-2000, 2001-2002, 2002-2003), contribuind la ultimele două titluri câştigate de gruparea vişinie (a fost coleg cu Marius Şumudică în sezoanele 1998-1999 şi 2001-2002). De asemenea, acesta a antrenat-o pe Rapid în stagiunea 2012-2013 (16 meciuri în toate competiţiile – 9 victorii – 3 remize – 4 înfrângeri).
Marius Şumudică vs. Ioan Ovidiu Sabău, din postura de antrenori: 6 jocuri – 3 remize – 3 succese Sabău.
LPF scrie că ambele echipe au doar câte o victorie în ultimele șase runde, interval în care giuleștenii au mai înregistrat trei remize, în timp ce clujenii au pierdut patru jocuri.
EVENIMENT
Pieton accidentat pe o stradă din Cluj-Napoca. Transportat la spital de SMURD în stare gravă

Echipajul SMURD de terapie intensivă mobilă din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca a acordat, sâmbătă, îngrijiri medicale de urgență unui pieton accidentat pe strada Alexandru Vaida Voievod din Cluj-Napoca.
Potrivit pompierilor, a fost vorba despre un bărbat de aproximativ 65 de ani, transportat în stare gravă la spital.
Vom reveni cu detalii.
EVENIMENT
Accident cu două mașini la Fundătura. Un tânăr, consultat medical de un echipaj al Ambulanței Cluj

Pompierii din cadrul Punctului de Lucru Gherla au intervenit sâmbătă la un accident rutier petrecut pe raza satului Fundătura, aparținând comunei Iclod.
În accident au fost implicate două autoturisme, însă din fericire nu au existat victime încarcerate. Un tânăr de aproximativ 20 de ani a fost evaluat de echipajul SAJ, dar a refuzat transportul la spital”, au spus pompierii ISU Cluj.
EVENIMENT
Ziua fără scroll, lansată la Cluj-Napoca. Eveniment pentru a scăpa de dependența de telefon mobil și de rețelele sociale

Festivalul HealthFEST lansează, în premieră la Cluj-Napoca, o campanie menită să reduc dependeța de telefonul mobil și de rețelele sociale, și anume ”Ziua fără scroll”.
”O zi fără scroll. O zi cu tine. Pe 11 mai, renunțăm la scrolling compulsiv și ne reconectăm la viață, la noi, la ceilalți.
Pe 11 mai lansăm Ziua Fără Scroll – primul pas către o Viață lungă fără dependențe.
Trăim în era dopaminei ieftine. Scrollăm compulsiv. Ne simțim conectați, dar suntem mai departe ca niciodată de noi înșine și de cei din jurul nostru. Această zi e începutul.
În 11 mai te invităm să lași telefonul jos, să respiri, să te reconectezi la viață. Pentru o ora pentru 3 sau pentru toată ziua.
Dacă simți la fel participa la acest eveniment și invită-ți prietenii”. arată organizatorii campaniei.
Festivalul sănătății
”O zi fără scroll” precede HealthFEST, cel mai amplu eveniment din România dedicat sănătății, longevității și prevenirii dependențelor care va avea loc în perioada 27-29 iunie 2025 în Parcul Central din Cluj-Napoca.
În cadrul festivalului sunt programate târguri, activități interactive și zone dedicate pentru toate vârstele și interesele, competiții și congrese pentru inovații în sănătate și networking profesional, totul într-un mix de locații acoperite și în aer liber pentru o experiență completă.
”Vom avea cervicii medicale, produse, longevitate, balneologie și inovații. Health Hunt, bătaia cu apă, zone pentru copii și jocuri sociale. Apoi, pentru mindfulness și relaxare, pregătim tehnici pentru echilibru emoțional, masaj, psihologie și energie vibrațională. De asemenea, vom avea un hackathon, o competiție pentru soluții digitale în sănătate și congres multidisciplinar pentru profesioniști”, au precizat organizatorii HealthFEST.
Toma
iulie 10, 2020 la 1:57 pm
Ar fi cazul să îl contactați și să îl întrebați ce crede acum.