Connect with us

ADMINISTRAȚIE

USR Cluj îi propune lui Boc creare a unei Comisii pentru monitorizarea proiectelor de infrastructură ale Clujului

Publicat


centura metro2

Dezbaterea publică pe care USR Cluj a organizat-o în 23 martie pe tema impactului lucrărilor la metrou și centura metropolitană s-a încheiat cu o dublă concluzie.

Pe de o parte, Clujul se va transforma într-un șantier-mamut în următorii patru ani: lucrările la metrou, centura metropolitană, trenul metropolitan, pasajul de la Tăietura Turcului, Spitalul Regional de Urgențe Cluj, Spitalul Pediatric Monobloc sunt toate în plan să fie realizate în această perioadă.

Pe de altă parte, clujenii din zona metropolitană nu au încredere că autoritățile locale pot gestiona complexitatea proiectelor, având în vedere bâlbele administrației de până acum: întârzieri, licitații amânate ani la rând, lipsă de transparență în comunicarea cu cetățenii.

În acest context, USR Cluj a adresat Primăriei Municipiului Cluj-Napoca o propunere de înființare a unei Comisii, care să aibă printre responsabilități: monitorizarea proiectelor de infrastructură din zona metropolitană, cu accent pe metrou și centură; identificarea de soluții la problemele cauzate de lucrările la acestea; comunicarea transparentă cu cetățenii.

Propunerea include cooptarea mai multor specialiști, sub coordonarea Primăriei Municipiului Cluj-Napoca: reprezentanți ai primăriilor din zona metropolitană, afectate de proiectele de dezvoltare; reprezentanți ai companiilor de utilitate publică a căror activitate afectează sau este afectată de proiectele metroului; reprezentanți ai societății civile; specialiști în infrastructură rutieră, mobilitate urbană, mediu și reducerea poluării, sănătate publică și comunicare publică; reprezentanți ai tuturor partidelor din consiliile locale ale Municipiului Cluj-Napoca și ale comunelor din zona metropolitan.

Boc, co-inițiator

Mai mult decât atât, USR Cluj a început demersul pentru elaborarea unei Hotărâri de Consiliu Local prin care să se concretizeze, în cel mai scurt timp, înființarea Comisiei, la care l-a invitat și pe primarul Emil Boc să ia parte în calitate de co-inițiator.

“USR susține aceste proiecte de infrastructură, esențiale în dezvoltarea Clujului. Prin această dezbatere, care e prima dintr-o serie pe această temă, dorim să tragem un semnal de alarmă: Clujul se va sufoca în următorii ani, fără o coordonare inteligentă, interconectată a marilor șantiere. Avem nevoie de o echipă multidisciplinară de profesioniști care să cunoască impactul lucrărilor din toate punctele de vedere. Mă refer nu doar la constructori și specialiști în trafic, ci și la oameni cu experiență în reducerea poluării, sănătate publică sau comunicare cu cetățenii”, a spus deputatul Viorel Băltărețu, moderatorul dezbaterii.

“Dezbaterea a venit ca o nevoie pe care o resimt toți clujenii de mulți ani.

Avem o problemă majoră de mobilitate pe axa est-vest, o problemă care se acutizează an de an. Vorbim despre o infrastructură limitată geografic, pe care vor să circule tot mai mulți oameni. Cresc cu 10-15% în fiecare an cifrele de trafic. Orice îmbunătățire punctuală care s-a făcut în ultimii 10-15 ani, a fost înghițită imediat de creșterile de trafic.”, a spus Horațiu Cosma, fost secretar de stat la Ministerul Transporturilor, care a făcut o analiză a stadiului tuturor proiectelor de infrastructură din zona Clujului.

“Nu doar specialiștii observă ca proiectele nu merg așa cum trebuie, ci și cetățenii au îndoieli și temeri legate de aceste teme majore. Traficul este problema care-i doare cel mai tare. Nu este clujean cu care să stăm de vorbă și care să nu se plângă de aglomerație, de timpul pierdut în trafic, de poluare. Însă când deschidem subiectul centurii și metroului, ei au mai degrabă îngrijorări. Prima e legată de capacitatea primăriei de a gestiona un proiect de asemenea anvergură: toate întârzierile de pe parcursul anului trecut nu fac decât să confirme îngrijorările”, a spus Alexandra Oană, consilier local.

Cooptarea de specialiști

USR Cluj a transmis în cursul zilei de azi propunerea către edilul șef și continuă dezbaterile publice pe subiectul marilor șantiere ale Clujului.

”În 23 martie, USR Cluj a organizat o dezbatere publică pe marginea a două subiecte de interes pentru clujeni: metroul și centura metropolitană. În urma acestei dezbateri, la care au participat specialiști în proiecte de infrastructură, s-a concluzionat nevoia de informare proactivă a cetățenilor din Municipiul Cluj-Napoca și din zona metropolitană cu privire la impactul celor două proiecte, dar și în ceea ce privește efectele altor proiecte de dezvoltare, publice sau private: trenul metropolitan, Spitalul Regional de Urgențe Cluj, pasajul de la Tăietura Turcului, Spitalul Pediatric Monobloc și alte investiții private rezidențiale, nerezidențiale sau industriale.

În acest sens, dorim să lansăm o propunere la adresa Primăriei Municipiului Cluj-Napoca pentru înființarea unei Comisii, care să aibă în sarcină monitorizarea și transparentizarea proiectelor de infrastructură ale municipiului, cu accent pe metrou și centura metropolitană, și identificarea de soluții și planuri de acțiune la eventualele probleme cauzate de lucrările la acestea.

Propunerea de comisie pe care o înaintăm include cooptarea mai multor specialiști și reprezentanți ai instituțiilor publice și partidelor politice, toți aceștia sub o coordonare a Primăriei Municipiului Cluj-Napoca. Enumerăm mai departe părțile care vor trebui implicate în această comisie, fără a ne limita la acestea. Orice alte părți, care pot contribui la desfășurarea eficientă a lucrărilor la proiectele de infrastructură, sunt binevenite.

● Reprezentanți ai Primăriei Municipiului Cluj-Napoca;

● Reprezentanți ai primăriilor din zona metropolitană Cluj-Napoca, parte din proiectele metroului și/sau centurii metropolitane și din proiecte de dezvoltare amintite mai sus;

● Reprezentanți ai companiilor de utilitate publică ale căror activitate afectează sau este afectată de proiectele metroului și/ sau centurii metropolitane și de alte proiecte de dezvoltare amintite mai sus;

● Reprezentanți ai societății civile;

● Specialiști în domeniul construcției de infrastructură rutieră;

● Specialiști în mobilitate urbană;

● Specialiști în mediu și reducerea poluării;

● Specialiști în sănătate publică;

● Specialiști în comunicare publică;

● Reprezentanți ai tuturor partidelor din consiliile locale ale Municipiului Cluj-Napoca și ale comunelor din zona metropolitană, parte din proiectele metroului și/sau centurii metropolitane și din alte proiecte de dezvoltare amintite mai sus.

Mai mult decât atât, vrem ca această comisie să se concretizeze în cel mai scurt timp posibil, iar în acest sens vă propunem să vă alăturați  demersului nostru, în calitate de co-inițiator, de a elabora o Hotărâre de Consiliu Local prin care să înființăm această comisie.

Suntem de părere că una dintre cele mai bune soluții în prevenirea deranjului cauzat de lucrările la metrou, centura metropolitană și la celelalte proiecte de dezvoltare amintite mai sus este comunicarea cu cetățenii pentru informarea acestora din timp cu privire la deranjul necesar cauzat de lucrările de construcții, dar care va duce la realizarea proiectelor vitale pentru rezolvarea problemelor și nevoilor cetățenilor din Cluj-Napoca și din zona metropolitană.

Vă invităm să dați curs acestei propuneri pentru ca toate părțile amintite mai sus să contribuie la bunul mers al proiectelor de infrastructură din Cluj-Napoca și zona metropolitan”, se arată în propunerea trimisă lui Emil Boc.

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ADMINISTRAȚIE

Buget de peste 137,2 milioane lei pentru Termoficare Napoca SA în 2025

Publicat

De

Consiliul local Cluj-Napoca a aprobat luni bugetul pe anul 2025 al Societății Termoficare Napoca SA. Societatea estimează profit de aproape 5 milioane de lei.

Societatea estimează pentru anul acesta venituri de 137,2 milioane de lei, în creștere față de anul trecut (124,7 milioane de lei), din care 137,1 milioane de lei venituri din exploatare și 22.000 de lei venituri financiare.

De asemenea, și cheltuielile estimate, în valoare 131,3 milioane de lei, sunt mai mari decât anul trecut (119,8 milioane de lei). Din acestea, cheltuielile de exploatare sunt de 130,7 milioane de lei și 1,2 milioane lei cheltuieli financiare. Cheltuielile cu salariile sunt estimate la 18,4 milioane de lei și nu vor crește față de anul trecut.

Este preconizat un profit de circa 4,9 milioane de lei, peste cel realizat în 2024 (4,7 milioane de lei).

Proiectul a fost aprobat cu 19 voturi „pentru”, 2 „împotrivă”, o abținere și o neparticipare la vot.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Emil Boc, tranșant despre o funcție de judecător la CCR: Nu am solicitat, nu mă interesează, nu plec la Curtea Constituțională

Publicat

De

Emil Boc

Primarul Clujului, Emil Boc, a declarat, marți, explicit, că nu pleacă ca judecător la Curtea Constituțională a României (CCR), așa cum apăruseră mai multe zvonuri, și a spus că proiectul său politic rămâne cel de edil. 

”Este funcție extrem de importantă în statul român. Nu am solicitat, nu am primit, nu este niciun fel de subiect cu privire la această temă. Funcția este onorantă, este una dintre cele mai importante din statul român, dar nu am solicitat, nu mă interesează, nu plec la Curtea Constituțională.

Nu înțeleg de unde a apărut subiectul în dezbatere publică. Am spus clar anul trecut, am candidat pentru funcția de primar al Clujului. Habar nu am cine întreține constant această atmosferă.

Pentru mine, cel mai important proiect politic pe care îl am este cel de primar al Clujului pentru ca, împreună cu clujenii, să ducem orașul cât mai bine cu putință, să facem din Cluj un loc în care să ne simțim cât mai bine, să ne simțim acasă.

Acesta este proiectul politic în care am crezut, față de care mă dedic în fiecare zi.

Pentru mine nu a fost și nu este un subiect (plecarea la CCR – n.a.)”, a spus Boc la Ziua Live, cerând să nu se mai lanseze ipoteze de lucru care nu au fundament în realitate.

Citește mai departe

EVENIMENT

Patru hoațe de haine, reținute de polițiștii din Florești. Au dezactivat alarma de la un magazin

Publicat

polițiștii

Polițiștii din cadrul Secției 6 Poliție Rurală Florești, cu sprijinul jandarmilor din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Cluj și al Poliției Locale, au desfășurat, luni, o acțiune cu caracter preventiv pe raza comunei Florești cu scopul prevenirii și combaterii faptelor penale și contravenționale, precum și menținerea ordinii și liniștii publice.

Au fost puse în executare patru mandate de aducere, emise pe numele unor persoane bănuite de comiterea infracțiunii de furt calificat.

”Din cercetările efectuate, a reieșit că, la data de 11 ianuarie a.c., patru persoane de sex feminin ar fi sustras articole vestimentare dintr-un magazin situat într-un centru comercial din comuna Florești, prin dezactivarea sistemelor de alarmă, cauzând un prejudiciu estimat la 9.000 de lei.

În urma probatoriului administrat, cele patru femei, cu vârste cuprinse între 16 și 37 de ani, din comuna Florești, au fost reținute pentru 24 de ore, urmând a fi prezentate Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, în vederea dispunerii unor măsuri preventive”, arată IPJ Cluj.

Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de furt calificat.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Bugetul pe 2025 al CTP Cluj-Napoca a fost aprobat. Bani pentru autobuze și stații de încărcare electrice și cu hidrogen

Publicat

De

autobuze ctp

Consiliul local Cluj-Napoca a aprobat luni bugetul pe anul 2025 al Companiei de Transport Public Cluj-Napoca. Bugetul prevede bani pentru autobuze electrice și cu hidrogen, dar și pentru stații de încărcare pentru acestea

Consilierii locali ai municipiului Cluj-Napoca au aprobat, în ședința ordinară de luni, 7 aprilie, bugetul pe 2025 al Companiei de Transport Public (CTP) Cluj-Napoca.

Venituri mai mari estimate în 2025

Compania de Transport Public Cluj-Napoca estimează pentru anul acesta venituri de 267,4 milioane de lei, în creștere cu 4,5% față de anul trecut (255,9 milioane de lei).

Veniturile din servicii prestate sunt estimate la 259,1 milioane de lei, fiind principala sursă de venit. De asemenea, se mai estimează venituri de 334.000 lei din redevențe și chirii, 1,27 milioane de lei din vânzarea mărfurilor, 722.000 de lei din producția de imobilizări, 4,6 milioane de lei din subvenții pentru investiții și 1, 22 milioane de lei din alte venituri.

CTP plătește „taxă pe stâlp” de 2,2 milioane de lei

De asemenea, și cheltuielile estimate, în valoare 264,5 milioane de lei, sunt mai mari decât anul trecut (253,2 milioane de lei).

O influență majoră la acest capitol este introducere taxei pe stâlp, pentru construcțiile speciale, măsură care va genera o taxă suplimentară estimată de 2,2 milioane de lei. Cheltuielile cu salariile sunt estimate la 150,5 milioane de lei, iar cu tichetele de masă, de 10,5 milioane de lei. 474.000 de lei sunt cheltuielile sociale, iar alte 2,02 milioane de lei sunt estimate pentru plata dobânzii unui credit.

Este astfel preconizat un profit de circa 2,34 milioane de lei, peste cel realizat în 2024 (2,24 milioane de lei).

Investiții în autobuze electrice și pe hidrogen

Anul acesta, CTP Cluj-Napoca își propune să realizeze investiții de 422,8 milioane de lei. Anul trecut, compania a bifat investiții de 19 milioane.

Printre investițiile de anul acesta se numără:

1. Mijloace fixe care vor fi în proprietatea CTP – 4,62 milioane de lei, inclusiv un aparat defectoscopie cabluri (1,4 milioane de lei) și o spălătorie mecanică cu decantor nămol (950.000 lei)

2. Mijloace fixe care vor intra în patrimoniul privat al Primăriei Cluj-Napoca, și vor fi date în concesiune către CTP – 409, 4 milioane de lei, inclusiv:

  • 49 de autobuze electrice articulate (182,5 milioane de lei)
  • achiziție autobuze cu pile de combustie pe hidrogen (97 milioane de lei)
  • stație de producere și alimentare cu hidrogen (84 milioane de lei)
  • alimentare cu energie electrică stații de încărcare autobuze electrice (19,7 milioane de lei)
  • 10 minibuze electrice pentru elevi (17,5 milioane de lei)
  • automate stradale de ticketing (2,4 milioane de lei)
  • modernizare platformă management sistem de ticketing (1,7 milioane de lei)
  • implementare, dezvoltare platformă online pentru încărcarea titlurilor de călătorie pe carduri de transport (1,3 milioane de lei)

3. Studii și proiecte tehnice – 3,27 milioane lei

4. Returnare rate credit de investiții – 8,8 milioane de lei

Proiectul a fost aprobat cu 18 voturi „pentru”, 3 „împotrivă” și 3 abțineri.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate