Connect with us

EVENIMENT

UPDATE/ Tâlhărie între băbuțe. Și-au furat eșarfele și s-a lăsat cu arestări. Una dintre ele a fost prinsă la Cluj

Publicat


O femeie în vârstă de 74 de ani din Suceava a fost reținută de polițiștii clujeni după ce a tâlhărit o femeie de 84 de ani din Iași. Infractoarea a acționat ca în filmele polițiste. Și-a întâlnit victima la o slujbă bisericească, apoi a convins-o că e amărâtă și nu are ce mâncă. A fost poftită acasă de către victimă, iar acolo, băbuța din Iași, i-a pus pastile în băutură, după care i-a furat niște eșarfe, banii și telefonul.
”Din investigaţiile efectuate până în prezent de poliţiştii Biroului Investigaţii Criminale, s-a constatat faptul că în seara de 22 februarie a.c., după ce ar fi fost primită în locuinţa unei femei de 84 de ani, i-ar fi sustras acesteia bani, bijuterii, un telefon mobil şi două eşarfe, cauzând un prejudiciu de aproximativ de 2.500 de lei. La data de 2 martie a.c., în urma colaborării cu poliţiştii din cadrul I.P.J. Cluj, femeia bănuită de comiterea faptei a fost depistată pe raza municipiului Cluj-Napoca, fiind condusă la audieri la sediul Poliţiei Municipiului Iaşi.”, au transmis autorităţile.


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


EDUCATIE

STUDIU USAMV Cluj-Napoca: Noi date din țara noastră arată că Pesta Porcină Africană (PPA) ar putea fi transmisă de insecte

Publicat

Un proiect de cercetare finanțat de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) și implementat, în calitate de coordonator, de Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca, în colaborare cu Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală (IDSA) și Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), și-a relevat rezultatele, după studiile efectuate timp de 11 luni, în perioada martie 2020-ianuarie 2021.

„Specialiștii USAMV Cluj-Napoca precizează că descoperirea majoră a acestor studii este că anumite specii de insecte hematofage, recoltate din focare de Pestă Porcină Africană, se hrănesc pe porci, astfel că în corpul lor se găsește material genetic al virusului PPA. Peste 70% din insectele hematofage recoltate în ferme comerciale cu PPA declarată conțineau ADN-ul viral, conform sursei citate.

„Acest proiect a fost o adevărată provocare pentru noi și a implicat o sincronizare perfecta cu diferite instituții. Colaborarea cu ANSVSA a fost impecabilă. Ca să înțelegeți procesul, cum apărea o suspiciune de focar de pestă porcină africană, ANSVSA informa USAMV Cluj-Napoca printr-un mail. În câteva minute începeam organizarea deplasării.

„Importanța insectelor hematofage ar putea fi mai mare în ferme comerciale decât în sistemul tradițional”

Domnul dr. Alexandru Supeanu de la ANSVSA obținea toate acordurile instituților și medicilor locali, iar în câteva ore echipa de la USAMV Cluj-Napoca era deja pe drum”, a precizat coordonatorul proiectului, Prof. dr. Andrei Mihalca (Departamentul Parazitologie și Boli Parazitare)

Studiul a relevat, de asemenea, că importanța insectelor hematofage ar putea fi mai mare în ferme comerciale decât în sistemul tradițional și că dinamica abundenței acestor insecte ar putea explica numărul crescut de cazuri în lunile de vară.

Din echipa de cercetare a făcut parte și drd. Oana Maria Balmoș, care s-a deplasat constant în focarele noi de PPA, unde s-au instalat diferite capcane pentru insecte hematofage. “A fost un maraton de deplasări pe teren. În doar câteva luni am efectuat 30 de deplasări în toate colțurile țării. Practic, am stat acasă doar câteva zile în toată această perioadă. În rest, eram prin ferme sau în curțile oamenilor.

„Probele (…) au fost testate pentru identificarea ADN-ului viral”

Veneam dimineața la serviciu cu bagajul făcut pentru câteva zile. Cel mai probabil, în câteva ore urma să pornesc la drum undeva, fără să știu unde”, a explicat doctoranda de la USAMV Cluj-Napoca.

În cele 30 de deplasări, Oana Maria Balmoș a recoltat mii și mii de insecte. Au urmat apoi sute de ore de muncă în laborator pentru identificarea acestora. Probele, o dată sortate și identificate, au ajuns la IDSA, unde, în cadrul Laboratorului Național de Referință, au fost testate pentru identificarea ADN-ului viral.

Conf. dr. Florica Bărbuceanu, directorul institutului explică: “Participarea în cadrul proiectului a fost o provocare științifică, pe care specialiștii din cadrul laboratorului nostru au primit-o cu entuziasm. Expertiza și experiența de lucru dobândite în urma testării pentru PPA a peste 10.000 de probe de la apariția acestei boli în România și-au spus cuvântul în mod favorabil, dovadă fiind rezultatele obținute.

„Pesta Porcină Africană reprezintă o boală virală care afectează atât porcii domestici, cât şi mistreţii”

Tehnicile de biologie moleculară utilizate au respectat protocoalele recomandate de către Laboratorul European de Referință. Ne-am bucurat să fim parte a unei echipe de cercetare extrem de bine coordonate, care a finalizat cu succes acest proiect, în ciuda constrângerilor impuse de pandemia de COVID-19, și să contribuim la studii relevante în direcția combaterii acestei boli extrem de dăunătoare pentru suine, industria de profil și nu numai”.

Pesta Porcină Africană reprezintă o boală virală care afectează atât porcii domestici, cât şi mistreţii. Chiar dacă această boală nu afectează oamenii, ea are consecinţe economice extrem de importante pentru creşterea porcilor în România.

„În prezent, nu există vreun vaccin aprobat împotriva PPA”

Transmiterea bolii se realizează prin contactul direct cu alţi porci domestici sau sălbatici, dar şi prin intermediul produselor alimentare, furajelor şi echipamentelor contaminate (încălţăminte, îmbrăcăminte, unelte etc.). Un alt element important de luat în calcul este rezistenţa virusului în mediu, una extrem de ridicată.

În prezent, nu există vreun vaccin aprobat împotriva PPA. ”Pentru a înţelege amploarea pe care PPA o are în România, doar în perioada de implementare a acestui proiect, respectiv martie 2020 – ianuarie 2021, au fost confirmate 1.030 focare PPA la porci domestici, cu 186.647 animale afectate, și 1.578 cazuri PPA la porcii mistreți.

Este foarte important să respectăm câteva reguli simple în ceea ce priveşte economia acestei boli: să ne schimbăm hainele şi încălţările când intrăm în adăpostul porcilor; să nu permitem contactul porcilor cu alţi porci străini sau cu mistreţi; să evităm hrănirea porcilor cu lături, din moment ce virusul PPA rezistă în carnea congelată, afumată şi sărată; să nu încurajăm transportul ilegal de animale și, nu în ultimul rând, este foarte important să anunţăm medicul veterinar despre orice suspiciune de boală a animalelor”, a declarat dr. Alexandru Supeanu, responsabil al proiectului din partea ANSVSA și punct de contact (Focal point) EFSA în România.

Rezultatele studiului au fost publicate deja și în jurnalul oficial al EFSA”, se arată în comunicatul USAMV.

Citește mai departe

EVENIMENT

Proiect de lege: Copiii mai mici de trei ani vor fi exceptați de la plata întreținerii

Publicat

O propunere pentru modificarea Legii privind funcţionarea asociaţiilor de proprietari adoptată luni în plenul Senatului prevede ca minorii mai mici de trei ani să fie exceptați de la plata întreținerii.

Această propunere a înregistrat 134 voturi pentru şi un vot împotrivă. Ea va fi dezbătută de Camera Deputaţilor, care este for decizional în acest caz.

„Copiii până la împlinirea vârstei de trei ani sunt exceptaţi de la plata cheltuielilor repartizate după numărul de persoane”, prevede proiectul de act normativ amendat de Comisia pentru administraţie publică a Senatului.

Iniţiatorul propunerii legislative, deputatul liberal Florin Roman, explică în expunerea de motive a proiectului de act normativ că „plata întreţinerii casei scării unui bloc este achitată de părinţi, iar copilul nu poate folosi liftul singur, nu poate utiliza lumina electrică de pe holuri decât în prezenţa părinţilor sau a unui adult”, transmite Agerpres.

„Cheltuielile alocate fiecărui copil în vârstă mai mică de trei ani pentru întreţinerea blocului pot fi folosite de părinţi mai bine pentru costurile creşterii acestor copii”, a mai spus Roman.

Sursa: Agerpres

Citește mai departe

EVENIMENT

Andreea Bulgăr de la Universitatea Cluj, bronz la Cupa României de lupte libere

Publicat

Antrenată de Aurel Șuteu, sportiva legitimată la secția de lupte a Clubului Sportiv Universitatea Cluj, Andreea Bulgăr, a obținut medalia de bronz la categoria 65 kg

Cupa României de juniori la lupte libere, lupte feminine și greco-romane s-a desfășurat în perioada 8-11 aprilie la Sala Sporturilor din Comuna Putna.

u-cluj.ro

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Capacitatea de vaccinare a ajuns la 115.000 pe zi. Programarea ar putea fi eliminată pentru AstraZeneca

Publicat

Primul-ministru a anunțat că începând de marți, capacitatea de vaccinare împotriva Covid-19 a ajuns la 115.000 de persoane pe zi.

”Vă încurajez pe toți să vă vaccinați. Este SINGURA cale de a scăpa de pandemie. Pentru revenirea cât mai rapidă la normalitate este nevoie de un efort comun. Doar dacă ne implicăm cu toții, dacă suntem responsabili și respectăm în continuare măsurile sanitare, este posibil să ne reluăm viețile de dinainte de pandemie”, a transmis primul-ministru Florin Cîțu pe pagina de Facebook.

Peste 51.000 de clujeni sunt înscriși în platforma de programare

La această oră, în județ sunt 5.679 de locuri disponibile pentru vaccinul AstraZeneca.

De asemenea, pe lista de așteptare, în această dimineață erau înscrise 51.342 de persoane.

Dintre acestea, 49.498 sunt înscrise pe liste pentru imunizarea cu vaccinul împotriva Covid-19 produs de Pfizer, 1.265 pentru serul Moderna și 579 pentru cel produs de AstraZeneca.

Vaccinarea cu AstraZeneca, fără programare prealabilă

Imunizarea cu vaccinul produs de AstraZeneca s-ar putea face direct, prin prezentarea la centrul de vaccinare, fără programare prealabilă, arată un document semnat de coordonatorul campaniei de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiță, și adresat ministrului Sănătății și Direcțiilor de Sănătate Publică, arată Hotnews.ro.

Decizia vine ca urmare a faptului că mulți români au renunțat să se mai vaccineze cu AstraZeneca.

Condiția este ca în centre să nu fie persoane programate.

207.000 de români și-au anulat programarea făcută pentru vaccinarea cu serul AstraZeneca, iar dintre cei care au confirmat programarea 99.000 nu s-au prezentat, după ce au apărut informaţii legate de tromboze asociate acestui vaccin, spunea marțea trecută Valeriu Gheorghiță.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate
Publicitate