Connect with us

CULTURA

Uniunea Scriitorilor din România a transmis un mesaj de susținere autoarei bieloruse Svetlana Alexievici: „E o emblemă a spiritului!”

Publicat


Uniunea Scriitorilor din România a transmis sâmbătă un mesaj de solidaritate autoarei bieloruse Svetlana Alexievici, după ce miercuri, 9 septembrie, niște bărbați neindetificați au încercat să intre în apartamentul său. În vârstă de 72 de ani, laureata Premiului Nobel pentru Literatură este ultimul membru al Consiliului de Coordonare al opoziției din Belarus care a rămas în libertate sau nu a fugit de țară.

De altfel, ambasadorul României la Minsk, Viorel Moșanu, ambasadorul Austriei, precum și personal diplomatic al ambasadei Suediei și al Delegației UE în Belarus au vizitat-o miercuri pe scriitoare, pentru a se asigura că drepturile omului sunt respectate.

„Uniunea Scriitorilor din România îşi manifestă întreaga solidaritate cu laureata Premiului Nobel pentru Literatură (2015), Svetlana Alexievici, în aceste momente când libertatea ei şi a colegilor ei din opoziţia democratică din Belarus este grav ameninţată.

Marele prestigiu al scriitoarei, dublat de forţa curajului ei civic, în calitatea de membră a prezidiului Consiliului de Coordonare a opoziţiei din Belarus, o transformă pe Svetlana Alexievici, acum, când e hărţuită zilnic şi ameninţată cu detenţia, într-o emblemă a spiritului liber”, precizează un comunicat de presă transmis sâmbătă de Uniunea Scriitorilor.

Conform sursei citate, Svetlana Alexievici este „una dintre cele mai puternice voci care nu ezită să afirme că ţara ei trebuie să iasă dintr-un sistem totalitar, opresiv şi să intre în rândul statelor democratice”.

„Am trăit noi înşine în comunism, ceea ce ne face cu deosebire sensibili la importanţa respectării libertăţilor fundamentale ale omului. Valorile pentru care luptă Svetlana Alexievici sunt şi valorile noastre”, se mai arată în comunicatul amintit.

CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


ACTUALITATE

Concertele din șură, un succes la Mera World Music Lite

Publicat

Fanii world music s-au bucurat și în această toamnă de un eveniment la Mera, într-un cadru restrâns și plăcut. Organizatorii Mera World Music LITE i-au așteptat pe aceștia cu patru concerte de șură, atelier de muzică tradițională și o expoziție foto.

Chiar și cu respectarea regulilor de pandemie, pe durata a patru zile curtea șurii a devenit o locație plăcută, cu atmosfera mai degrabă de picnic, nu de cotidian pandemic. Spectatorii din Mera s-au bucurat de concerte într-o- atmosferă destinsă, așezați pe baloți de paie.

În decursul celor patru zile au participat la concerte mai mult de 400 de persoane, iar live-urile de pe facebook au adunat mai mult de 100 de mii de vizualizari. Organizatorii au profitat de situația creată de pandemie și au construit o clădire nouă, multifuncțională și permanentă, de care participanții se vor putea bucura și la edițiile viitoare. Aici a avut loc atelierul de muzică tradițională, la care au participat mai mult de douăzeci de tineri, doritori să învețe să cânte la vioară, braci, contrabas sau acordeon, ori cântece din Țara Călatei.

Photo: Bethlendi Tamás https://www.facebook.com/bitsphoto

Puteți urmări înregistrările concertelor de pe pagina de Facebook la următoarele link-uri:
● Concert Nadara:
https://www.facebook.com/158502538179244/videos/327281998353023
● Concert Szilágyi Tóni:
https://www.facebook.com/158502538179244/videos/1699866513522147
● Concert Nightlosers:
https://www.facebook.com/158502538179244/videos/323140515581411
● Concertul participanților la atelierul de muzică și Tokos Band:
https://www.facebook.com/158502538179244/videos/1447095788814405

Tot cu ocazia Mera World Music LITE au fost expuse și o serie de fotografii realizate la edițiile anterioare de Tamás Bethlendi și István Kőmíves.

Photo: Bethlendi Tamás https://www.facebook.com/bitsphoto

Organizatorii mulțumesc sprijinului acordat de Administraţia Fondului Cultural Naţional, Agenția Maghiară de Turism, Exing Construct, TBS Aviation, Bonanza – Fritech, Promelek, Pardoseli Slefuite Sclivisite Polisate, 3D Concept, Codespring, Fischer, Electroluk și RDE Harghita.

Următoarea ediție Mera World Music este planificată între 29 iulie și 1 august 2021.

Citește mai departe

CULTURA

Trei artiști ai Teatrului Național din Cluj-Napoca au fost premiați în cadrul Galei UNITER

Publicat

Gala Premiilor UNITER și-a desemnat câștigătorii pentru anul teatral 2019. Evenimentul a fost găzduit de Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova, în cursul zilei de luni, 21 septembrie. Juriul format din Radu Apostol (regizor), Cosmin Ardeleanu (scenograf), Doru Mareş (critic de teatru), Crina Mureşan (actriţă) și Cristina Rusiecki (critic de teatru) au acordat Teatrului Național din Cluj-Napoca premii la toate cele trei categorii nominalizate:

  • Cel mai bun spectacolChiritza în concert după Vasile Alecsandri și Matei Millo, un spectacol-concert de Ada Milea;
  • Cea mai bună actriță în rol principal – Anca Hanu, pentru rolul Chiritza Bârzoi din spectacolul Chiritza în concert după Vasile Alecsandri și Matei Millo;
  • Cel mai bun actor în rol secundar – Cristian Grosu, pentru rolul Caliban din spectacolul Furtuna de William Shakespeare, regia Gábor Tompa.

Discursul de acceptare a premiului de către actrița Anca Hanu

Trailer-ul spectacolului Chiritza în concert

Citește mai departe

CULTURA

Cortina se ridică în stagiunea 2020-2021 a Operei Române din Cluj

Publicat

Momentul mult așteptat a sosit, spectatorii sunt din nou invitați în sala de spectacole a Operei Naționale Române din Cluj-Napoca! Stagiunea lirică 2020/2021 începe sub semnul spectacolelor îndrăgite, al apropierii emoționale și al precauției sociale.

„Spectacolul ne invită să ne bucurăm de ultimele raze calde ale toamnei, fiind montat în aer liber, în Parcul Etnografic Național „Romulus Vuia”  din Cluj-Napoca”

Sâmbătă, 3 octombrie 2020, ora 11:00, primul gong al noii stagiuni anunță premiera „Bastien și Bastienne” de W. A. Mozart, un titlu celebru și iubit de publicul de toate vârstele. Spectacolul ne invită să ne bucurăm de ultimele raze calde ale toamnei, fiind montat în aer liber, în Parcul Etnografic Național „Romulus Vuia”  din Cluj-Napoca, un cadru pitoresc perfect asortat basmului muzical.

Șarmantă și fermecătoare, opera mozartiană va cuceri prin melodicitatea și fantezia sa, surprinse de compozitorul austriac în anul 1768, la frageda vârstă de doisprezece ani. Aflată la intersecția stilurilor baroc și clasic, povestea reunește destinele a trei personaje, într-un tărâm de basm unde Bastienne, o păstoriță inocentă și profund îndrăgostită, se teme că el, dragul său Bastien, nu o mai iubește.

Tânărului flăcău îi lipsește, însă, curajul, iar ei elanul – neajunsuri și orgolii copilărești pe care bunul vrăjitor Colas le rezolvă într-o clipită, prin umor și intrigi haios aranjate în peisajul pastoral cu final fericit.

„Aceeași scenă inedită a Parcului Etnografic ne invită la ultimul spectacol în aer liber al acestui an”

Protagoniștii spectacolului sunt tenorul Eusebiu Huțan și soprana Lucia Bulucz, în rolurile titulare, alături de Corneliu Huțanu (Colas), acompaniați de Orchestra teatrului liric clujean, aflată sub bagheta dirijorului Flaviu Mogoșan. Regia poartă semnătura Alinei Nistor, scenografia îi aparține Ancăi Pintilie.

Aceeași scenă inedită a Parcului Etnografic ne invită la ultimul spectacol în aer liber al acestui an duminică, 4 octombrie, ora 11:00, atunci când „Fata babei și fata moșului” de Florin Comișel, ne propun o nouă călătorie de basm, alături de soliștii Oana Trîmbițaș, Anca Aluaș, Ștefania Barz, Liliana Neciu, Florin Pop, Florin Sâmpelean, Bogdan Nistor, Zoltan Molnar, George Godja, Tudor Demeter, sub bagheta dirijorului Flaviu Mogoșan.

Ambele evenimente găzduite de Parcul Etnografic sunt prezentate în cadrul proiectului Aia la Sat, despre care puteți afla mai multe informații aici.

Marea revedere în interiorul sălii de spectacole a Operei Naționale Române din Cluj-Napoca va avea loc Vineri, 9 octombrie, ora 19:00, la Gala de deschidere a Stagiunii 2020/2021, un regal operistic oferit de soliștii: Carmen Gurban, Veronica Fizeșan, Irina Săndulescu, Hector Lopez, Marius Budoiu, Sorin Lupu, Sebastian Balaj și Simonfi Sandor, acompaniați de Orchestra Operei, aflată sub bagheta dirijorului Adrian Morar.

„Anotimpurile” de Antonio Vivaldi este primul spectacol coregrafic al acestei stagiuni”

Vineri, 16 octombrie, ora 19:00, „Bărbierul din Sevilla” de G. Rossini este cel care dă tonul unei minunate opere în concert, interpretată cu umor de Geani Brad – Figaro, Oana Trimbitaș – Rosina, Ștefan von Korch (invitat) – Contele Almaviva, Petru Burcă – Don Basilio, George Godja – Fiorello, Liza Kadelnik – Berta, avându-l pe dirijorul Adrian Morar la conducerea muzicală a Orchestrei.

„Anotimpurile” de Antonio Vivaldi este primul spectacol coregrafic al acestei stagiuni duminică, 25 octombrie, ora 19:00. Interpretat de soliștii balerini: Andreea Jura, Dan Haja, Adelina Gribincea, Augustin Gribincea, Patricia Cenan, Mircea Munteanu, Liviu Har, Romulus Petruș, Dorina Lucaciu, Laura Pop, Diana Groza, Cristina Pop, Ofelia Mărginean, Tudor Stupar, Petra Trăilă, We Hui-Yi, Paul Cuibus, Valentin Mihăilă , Lucian Bacoiu, Dalia Costea, Boboc Cristina, Alina Negru, Iuliana Dane, Nagy Ingrid, Fărcaș Kiby, Polina Stănescu, Rodica Bacoiu, baletul cu bandă muzicală se află sub semnătura coregrafică a Maestrului Vasile Solomon și scenografia creată de Valentin Codoiu.

Ultima invitație lirică a lunii octombrie ne reunește la Operă vineri, 30 octombrie, ora 19:00, pentru „Paiațe” de R. Leoncavallo, operă în concert ce se bucură de interpretarea soliștilor: Cristian Mogoșan – Canio, Diana Țugui (debut) – Nedda, Florin Estefan – Tonio, Florin Pop – Beppo, Geani Brad – Silvio, acompaniați de Orchestra teatrului liric clujean, aflată sub bagheta dirijorului invitat Cristian Sandu.

„Biletele spectacolelor menționate pot fi achiziționate în siguranță și online”

Siguranța publicului, a artiștilor și întregului personal al Operei Naționale Române din Cluj-Napoca este prioritară, astfel că fiecare eveniment va respecta cu atenție toate normele și recomandările prevăzute de lege. Pentru a ne bucura pe deplin de spectacolele programate, au fost adoptate măsuri speciale de distanțare obligatorie la 1,5 m. și astfel reducerea gradului de ocupare a locurilor din sală, obligativitatea purtării măștilor de protecție, asigurarea dezinfectării regulate a suprafețelor și adaptarea evenimentelor la noile condiții stabilite în ordinul nr. 3142/1495/2020, publicat în Monitorul Oficial nr. 801 din 1 septembrie 2020.

Regulamentul complet dedicat tuturor participanților poate fi consultat pe site-ul oficial al instituției.

Biletele spectacolelor menționate pot fi achiziționate în siguranță și cu ușurință online, pe site-ul www.bilete.ro, precum și din Agenția de bilete a Operei, deschisă începând cu miercuri, 23 septembrie, pe latura estică a clădirii, de luni – vineri, în intervalele orare 14:00 – 17:30, iar în zilele cu spectacol programat, biletele vor putea fi achiziționate cu maximum 45 de minute înainte de începerea reprezentației (ora 18:15). În zilele de weekend cu spectacol, programul este cel obișnuit.

Citește mai departe

CULTURA

Jazz in the Park – Tiny Version, un proiect născut în pandemie, va continua an de an

Publicat

Jazz in the Park – Tiny Version, un proiect creat din dorința de a aduce normalitate în viața culturală pe timp de pandemie, devine un eveniment de sine-stătător ce va avea loc de acum înainte în fiecare an în Parcul Etnografic din Cluj-Napoca. Decizia aparține organizatorilor festivalului Jazz in the Park și vine ca urmare a succesului înregistrat de prima ediție care s-a desfășurat în weekendul trecut (18-20 septembrie 2020).

„Pentru noi, să organizăm acest eveniment a fost o descătușare. În mod normal, când organizăm un eveniment, presiunea pe care o simțim e una pozitivă, fiindcă vrem să facem totul cât de bine. Acum presiunea a fost să nu facem nicio greșeală contextuală. Dar considerăm acest festival o victorie de moral. Abia acum, că s-a terminat, ne bucurăm cu adevărat de ce am făcut. Și sperăm că am dovedit că se poate simți normalitatea, chiar și pe timp de pandemie. Nu ne-am abătut de la nicio regulă tocmai ca să arătăm că unele restricții nu ar trebui să se aplice chiar în orice caz.

„Ne dorim să continuăm Tiny Version în Parcul Etnografic”

Vom trece peste această pandemie doar dacă colaborăm „în trei”: organizatori – autorități – public.
De asemenea, salut și laud colaborarea cu Parcul Etnografic. Am întâlnit aici o echipă deschisă și dornică să ne ajute. Pe viitor, ne dorim să facem ceva și aici. Desigur, Jazz in the Park rămâne un proiect cultural important atât la nivel local, cât și la nivel național, și nu vom renunța la a-l organiza în Parcul Central, ca până acum.

Dar ne dorim să continuăm Tiny Version în Parcul Etnografic și cu această ocazie să ne implicăm în promovarea și dezvoltarea și acestui loc’’, a precizat Alin Vaida, directorul festivalului Jazz in the Park.

Dorința organizatorilor de a continua cu alte ediții Tiny Version a găsit deschidere la conducerea Muzeului Etnografic al Transilvaniei a cărui secție în aer liber este Parcul Etnografic.

„Ne dorim foarte mult ca această colaborare cu Asociația Fapte să continue și ca viitoare ediții ale festivalului Jazz in the Park să fie organizate și în Parcul Etnografic din Cluj. Jazzul înseamnă cultură, înseamnă patrimoniu cultural imaterial, iar prezența sa în acest sanctuar al patrimoniului care este muzeul în aer liber din Cluj este pur și simplu perfectă.

„1.500 de persoane au participat, în cele trei zile de eveniment”

Transmitem mulțumirile noastre artiștilor și publicului participant pentru contribuția comună la reușita acestui festival și mulțumim partenerilor de la Fapte pentru organizarea ireproșabilă’’, a spus Tudor Sălăgean, directorul al Muzeului Etnografic al Transilvaniei.

Jazz in the Park – Tiny Version a fost astfel unul dintre puținele prilejuri din acest an de reîntâlnire și reconectare a artiștilor cu orașul și comunitatea locală clujeană. 1.500 de persoane au participat, în cele trei zile de eveniment, la concertele și activitățile care au animat curțile Parcului Etnografic. Atmosfera relaxantă a după-amiezelor a fost conturată de artiștii care au evoluat pe scena mică și în livada cu viniluri: Julian M, Muntet, Diana Săveanu, Rubié Trio, As we exhale, Edina & Friends, Karak, Iorga și Moss Farai & Alin Bittel.

Activitățile, gândite în versiune restrânsă astfel încât să respecte toate normele de siguranță impuse de contextul actual, au redat cu succes atmosfera atât de îndrăgită de publicul festivalului Jazz in the Park. Când nu a luat parte la lecțiile de bătut la tobe, concursurile foto sau nu a făcut cumpărături de la Târguțu’ Vintage, standurile cu viniluri și de la Tiny Shop, publicul a putut să se plimbe și să admire bisericile de lemn, atelierele și gospodăriile țărănești care se găsesc în Parcul Etnografic.

„Prezența evenimentului în Parcul Etnografic a pus în lumină un spațiu pitoresc”

Serile au fost rezervate concertelor de pe scena principală pe care au urcat artiști consacrați ai jazzului românesc – Teodora Brody Enache și Damian Drăghici Etnic Jazz Band, dar și trupe din noul val – JazzyBIT și RVQ.

Prezența evenimentului în Parcul Etnografic a pus în lumină un spațiu pitoresc, care se dorește să se bucure de și mai multă popularitate în rândul clujenilor după această întâlnire.

Cu toate că reglementările în vigoare au impus o limită de 500 de participanți pe zi de eveniment, Jazz in the Park – Tiny Version a reușit să fie o oază de relaxare și de normalitate în dinamica vieții culturale clujene și să funcționeze pe baza unor principii care stau și la temelia versiunii extinse a festivalului: resemnificarea spațiilor din oraș, valorificarea artiștilor locali și legătura cu comunitatea locală.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate