Connect with us

ACTUALITATE

Ungaria: Vaccinarea împotriva coronavirusului devine obligatorie pentru personalul sanitar

Publicat


Administrarea primelor două doze de vaccin împotriva coronavirusului va deveni obligatorie pentru tot personalul sanitar din Ungaria, potrivit unei ordonanțe adoptate de guvern.

Ordonanţa va intra în vigoare în 15 august, iar cei care lucrează în domeniul sănătăţii vor avea la dispoziţie 15 zile pentru a începe vaccinarea, a declarat Ágnes Galgóczi, şeful Departamentului de epidemiologie din cadrul Centrului Naţional pentru Sănătate Publică, informează agenția MTI.

Galgóczi a explicat că vaccinarea este obligatorie pentru toţi cei care lucrează în domeniul sănătăţii şi nu s-au vaccinat încă: pentru cei care furnizează servicii de îngrijire de bază, cei din ambulatorii, cei din spitale, cei de pe ambulanţă, cei din industria farmaceutică, cei care furnizează servicii de transport pentru pacienţi – indiferent că lucrează în sistemul de stat sau în sistemul privat. În plus, vaccinarea este obligatorie şi pentru toţi cei care lucrează în cadrul instituţiilor de servicii sociale.

De asemenea, vaccinarea este obligatorie pentru toți cei care doresc să se angajeze în acest domeniu.

Galgóczi a subliniat că vaccinarea celor din domeniul sanitar este importantă atât în vederea protejării sănătăţii proprii, cât şi în vederea protejării sănătăţii pacienţilor.

Oficialul a specificat, de asemenea, că administrarea celei de-a treia doze nu va fi obligatorie pentru personalul sanitar.

Sursa: Mediafax



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO. PSD Cluj și-a validat majoritatea candidaților la alegerile locale. Au rămas 3 necunoscute

Publicat

De

PSD Cluj

Consiliul Politic Județean al Partidului Social Democrat (PSD) din Cluj s-a întrunit la sfârșitul săptămânii trecute pentru validarea candidaților pentru funcțiile de primar în județul Cluj, în perspectiva alegerilor locale din 9 iunie.

”În urma unei analize atente a contextului politic și social din județul Cluj, precum și a discuțiilor ample desfășurate între reprezentanții partidului și membrii săi, Consiliul Politic Județean al PSD Cluj a stabilit o listă de candidați care să reprezinte partidul în cursa electorală pentru funcțiile de primar.

Această selecție a candidaților a fost realizată cu o grijă deosebită, ținând cont atât de competențele și calitățile individuale ale fiecărui candidat, cât și de nevoile și aspirațiile comunităților locale din județul Cluj”, arată PSD Cluj.

Listele finale, la finalul săptămânii

PSD Cluj

Astfel, au fost validați candidații pentru Turda – Răzvan Ciortea, Dej – Mircea Biban, Gherla – Vasile Băgăcean, Huedin – Oana Goga, și pentru comunele din județ, cu mici excepții.

Au rămas, însă, trei necunoscute, și anume candidații pentru Primăria Cluj-Napoca, Câmpia- Turzii și pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Cluj, care urmează să fie stabiliți cel târziu până la sfârșitul acestei săptămâni.

Citește mai departe

EVENIMENT

12 persoane INTOXICATE la locul de muncă, în Câmpia Turzii. A fost ACTIVAT Planul Roșu de intervenție

Publicat

scara isu

12 persoane s-au intoxicat cu o substanță la locul de muncă, în Câmpia Turzii. Operatorul economic  a solicitat intervenția ISU Cluj. 

„La nivelul dispeceratului Integrat ISU-SAJ a fost primită o solicitare de la un operator economic situat pe strada Laminoriștilor din municipiul Câmpia Turzii, care a anunțat faptul că 12 persoane s-ar fi intoxicat cu o substanță.

12 persoane INTOXICATE la locul de muncă, în Câmpia Turzii. A fost ACTIVAT Planul Roșu de intervenție

Toate cele 12 persoane sunt conștiente și cooperante, acuzând stare de rău. Astfel, a fost activat Planul Roșu de intervenție. Spațiul unde aceste persoane lucrau a fost deja ventilat.

La misiune iau parte o autospecială cu apă și spumă, 2 ambulanțe SMURD și 3 echipaje SAJ”, a transmis ISU Cluj.

Update 1:

Au fost evaluate 14 persoane de către echipajele medicale. Din fericire, toate prezintă simptome ușoare. Urmează să fie stabilit câte dintre acestea vor fi transportate la spital. Până acum, niciuna nu a fost transportată la spital.

Update 2:

În cele din urmă, un număr de 13 persoane au fost asistate medical. Toate au refuzat transportul la spital.

Citește mai departe

EVENIMENT

Lovitură pentru Gheorghe Funar. BEC a respins protocolul Alianței Electorale ”Grădina Maicii Domnului” (”Sfânta Geție”)

Publicat

De

Gheorghe Funar

Biroul Electoral Central (BEC) încurcă planurile politice ale fostul primar al Clujului, Gheorghe Funar, președintele Partidului România Noastră, pentru alegerile comasate din 9 iunie. Acesta a depus protocolul de constituire a Alianței Electorale ”Grădina Maicii Domnului”, care are denumirea prescurtată de ”Sfânta Geție”, ”numele sub care a fost cunoscută în Antichitate Țara Primordială”, dar documentul a fost respins de BEC.

Potrivit lui Gheorghe Funar, Biroul Electoral Central (BEC) a înregistrat la sfârșitul săptămânii trecute protocolul Alianței Electorale ”Grădina Maicii Domnului” formată de Partidul România Noastră și Partidul Dacismului Autonom Conservator (DAC), dar duminică a respins protocolul.

În consecință, liderii celor două partide, Gheorghe Funar, respectiv Cătălin Berenghi, au depus, luni, o contestație la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ).

Doi Papi despre Grădina Maicii Domnului

”În denumirea alianței noastre nu am inclus nicio Cruce și nici vreo Icoană sfântă. Este cunoscut faptul că atât Papa Ioan Paul al II-lea, cât și Papa Francisc, cu ocazia vizitelor în țara noastră, în perioada 7-9 mai 1999, respectiv 30 mai – 2 iunie 2019, au numit țara noastră ca fiind „Grădina Maicii Domnului”.

Amândoi Suveranii Pontifi s-au referit la teritoriul țării noastre și acesta nu este un simbol religios.

Această denumire de „Grădina Maicii Domnului” nu este un simbol al cultelor religioase, ci este o terminologie pe care o folosesc Academia Română, istoricii și arheologii și care a intrat în limbajul uzual al românilor și nu numai”, se arată în contestație.

Despre Geția și geți

În ceea ce privește numele de Geția și Sfânta Geție dat țării noastre, Funar și Berenghi susțin că au scris mai mulți dintre marii istorici și geografi ai Antichității dintre care îi menționează pe Herodot, Strabon, Dio Cassius și Pliniu cel Bătrân.
De asemenea, pe plăcile de aur găsite la Sinaia, în anul 1875, scrie că denumirea Țării Primordiale a fost Geția sau Sfânta Geție.
În adevărata istorie a antichității s-a scris că Țara Primordială pe planeta Pământ a fost Geția sau Sfânta Geție în care Dumnezeu a așezat Poporul Primordial Sfânt Get.
La strămoșii noștrii Geți, Bunul Dumnezeu le-a dat: Țara Sfântă numită și Dio Geția sau Sfânta Geție; Limba Primordială Getă, numită, mai târziu, în vremea Domnului Nostru Iisus Hristos și Limba Aramaică, în care au fost scrise cele 27 cărți ale Noului Testament; Alfabetul Primordial Get, care a stat la baza alfabetului latin și alfabetului grec; Scrierea Primordială Getă, prima scriere din lume cu 6000 de ani î.Hr. (tăblițele de la Tărtăria) numită, mult mai târziu, scrierea slavonă; Religia Primordială Monoteistă Getă; Cifrele Primordiale Gete, cele din sistemul zecimal (atestate arheologic în Sfânta Geție, cu o vechime de 8000-7000 de ani î.Hr.); Civilizația Primordială Getă, atestată arheologic cu 6000-5000 î.Hr. și Cultura Primordială Getă, cu o vechime de cel puțin 5000 de ani î.Hr.

Alte argumente

La argumentele prezentate până acum mai adăugăm încă patru, respectiv:
În România există Subcarpații Getici.
În antichitate și până spre anul 1500 d.Hr. a existat ca denumire Marea Getă, care în prezent este cunoscută ca Marea Neagră.
În limba română există și este des folosită expresia get-be-get.
Adevărata identitate a domnitorului Iancu de Hunedoara a fost Iancu Getul.
În toate cazurile prezentate mai sus nu se regăsește nici un simbol religios și ele dovedesc că Biroul Electoral Central a adoptat o decizie netemeinică și nelegală”, se precizează în contestația depusă la ÎCCJ.

Citește mai departe

EVENIMENT

Copilul de 11 ani aflat pe TROTINETĂ, lovit de o mașină pe trecere de pietoni în Cluj-Napoca, a fost dus la SPITAL

Publicat

trotineta

Un accident rutier s-a produs, luni dimineață în jurul orei 08.00, la intersecția P-ței Ștefan cel Mare cu str. Posada. Un copil de 11 ani, aflat pe trotinetă, a fost lovit de o mașină pe trecerea de pietoni. Ulterior, acesta a fost dus la spital.

„Din cercetările preliminare s-a constatat că un minor de 11 ani, aflat pe o trotinetă, s-ar fi angajat în traversarea străzii pe marcajul pietonal, moment în care a fost accidentat de un autoturism condus de un bărbat de 37 de ani.

Copilul de 11 ani aflat pe TROTINETĂ, lovit de o mașină pe trecere de pietoni în Cluj-Napoca, a fost dus la SPITAL

În urma evenimentului rutier, minorul a fost preluat de un echipaj medical.

Testarea cu aparatul etilotest a bărbatului a indicat rezultat negativ.

Sunt continuate cercetările urmând a fi stabilite împrejurările în care s-a produs accidentul”, a comunicat IPJ Cluj.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax