ACTUALITATE
Unde ar fi MAI BINE pentru CFR Cluj? Europa League vs. Conference League
Dacă trece de Steaua Roșie, CFR Cluj ar fi în urna a 4-a la tragerea la sorți în UEL și ar avea șanse mici pentru a face și puncte, și bani din bonusuri, în vreme ce în a 3-a competiție ar avea adversari mult mai accesibili și posibilitatea de a atinge un nivel financiar foarte bun, dar și de a-și spori considerabil coeficientul.
Din acest moment, apare o mare dilemă pentru campioana din Liga 1: unde ar fi mai convenabil să evolueze până în decembrie? În a doua sau în a treia competiție intercluburi?
Paradoxal, toate argumentele din acest moment sunt pentru Conference. Deși e o întrecere nou înființată, propune premii mai mici și e cel mai puțin atractivă. Totuși, pentru CFR, ar fi un avantaj să evolueze aici, nu în C2.
Concluzia analizei este că în Europa League, pentru trupa lui Șumudică ar fi mult, dar mult mai greu de adunat și bani, dar mai ales puncte, cu ajutorul cărora CFR să-și urce actualul coeficient, iar în sezonul viitor să fie în urna favoritelor nu doar în primele două tururi preliminare.
În primul rând, în Europa League, CFR ar fi în ultima urnă valorică, pe când în C3 ar urca în a treia, cu șanse chiar să se afle în a doua. Apoi, valoarea adversarilor e cu totul alta în UEL, unde sunt inclusiv în urna a 3-a echipe tari și foarte tari. În schimb, în C3, în ultima urnă se vor afla grupări precum Lincoln, Flora Tallinn, Neftci Baku, Zalgiris Vilnius.
De aici, simularea ține cont de comparația extremelor. Cum ar arăta parcursul în UEL într-o grupă foarte grea, dar și foarte ușoară versus același nivel în Conference League.
Grupă grea în Europa League
Napoli
Frankfurt
West Ham
CFR Cluj
Grupă grea în Conference League
Tottenham
Feyenoord
CFR Cluj
Kairat
Diferența de dificultate e evidentă. În a doua competiție, într-o astfel de serie, pentru campioana României nu doar că ar fi aproape imposibil de a accesa și locul 3, care duce în play-off-ul Conference pentru optimile de finală, dar un obiectiv realizabil ar fi cel mult 1-2 puncte. Ceea ce ar însemna aproape nimic pentru coeficientul de la anul, iar ca bani ar produce sub 450.000 de euro.
În schimb, în Conference, în afara lui Tottenham, CFR nu pleacă direct învinsă cu nici una dintre celelalte două formații. S-ar bate pentru locul 2, iar o zestre de 7-8 puncte n-ar putea fi de nerealizat. Ceea ce ar urca-o pe CFR foarte mult în ierarhia coeficienților, iar ca parte financiară ar atrage 1,3 milioane de euro. De 3 ori peste Europa League.
Grupă accesibilă în Europa League
Slavia Praga
Genk
Rangers
CFR Cluj
Grupă accesibilă în Conference League
Viktoria Plzen
Maccabi Tel Aviv
CFR Cluj
Lincoln
Și în acest caz, pentru CFR e mai bine în Conference. Aici, comparația e chiar și mai favorabilă trupei din Gruia. Cu Plzen, Maccabi și Lincoln, chiar și primul loc devine o țintă de bun-simț. Ca punctaj, dacă s-ar realiza în jur de 12 puncte n-ar părea nimic ieșit din comun.
Ceea ce ar însemna, ca bani, 3,2 milioane de euro. În plus, coeficientul pe care îl are acum, de 19.000, ar urca la 26.500. Ceea ce i-ar putea aduce chiar statut de cap de serie în sezonul viitor și în turul 3 preliminar din UEFA Champions League.
În schimb, în UEL, ușor ar însemna cu două campioane și o vicecampioană din campionate bune gen Cehia, Belgia, Scoția. Într-o astfel de grupă, pentru CFR ar fi foarte complicat de obținut ceva.
Și din perspectivă sportivă și, implicit, ca recompense pentru punctele acumulate, fiindcă un target de 5-6 puncte ar fi chiar unul poate peste posibilitățile clujenilor, dar chiar și dacă s-ar îndeplini așa ceva, ar însemna cel mult 1,2-1,3 milioane de euro. Mai puțin de jumătate față de Conference.
În Europa League, și locul 3 e important
O diferență majoră între cele două competiții e dată de modul în care se face accesul mai departe. În Conference, doar câștigătoarea de grupă e sigură de prezența în „optimi”. Locul 2 va da un meci de baraj. În schimb, în Europa League, locul 1 merge direct în „optimi”, locul 2 susține play-off cu una dintre cele 8 ocupante ale locurilor 3 din Champions League, iar formațiile care vor termina pe poziția a 3-a în Europa League nu vor fi eliminate, ci se vor bate pentru accesul în „optimile” Conference cu locurile 2 din C3.
O șansă mare pentru CFR
Clujenii și-au construit în precedenții 2 ani un punctaj bun, grație căruia au fost cap de serie în primele două tururi preliminare în actuala ediție de Champions, ceea ce înseamnă, practic, antamarea grupelor Conference dacă se respectă acest statut, ceea ce CFR a făcut cu Banja Luka și Lincoln.
La startul acestui sezon, CFR a avut un coeficient de 16.500. Pentru la anul se va adăuga tot ce acumulează în această participare. Deja, ardelenii au urcat la 19.000. Pentru simpla accedere în grupele UEL sau UECL nu se acordă niciun bonus, așa cum se întâmplă în Ligă, unde toate cele 32 de participante primesc 4 puncte din start.
Apoi, câștigătoarea grupei de Europa League are un bonus, pe lângă ce strânge în serie, de 4 puncte, iar locul 1 din Conference de 2.
Tot pe simularea grupelor ușoare, CFR s-ar alege cu un coeficient total de 22.000 pentru startul ediției 2022-2023 dacă acum ar ajunge în Europa League. Cu totul altfel ar sta lucrurile în Conference. Dacă ar face 12 puncte și ar și câștiga grupa, atunci, presupunând că ar fi eliminată în „optimi”, CFR ar atinge un coeficient de 27.000, nivel pe care, în momentul de față, îl au echipe precum PSV, Celtic și ar putea spera ca la anul să fie în urna favoritelor, în UCL, chiar și în turul 3. Ceea ce ar însemna statut de favorită pentru disputarea play-off-ului de grupe Champions.
Sursa: GSP
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
Aberații de România
VIDEO. FOTO. Știu clujenii să colinde. Atmosferă magică la concertul Georgianei Lobonț de la BTarena. Sală arhiplină
Și în acest an, Georgiana Lobonț a transformat Clujul în “capitala colindelor” românești.
BTarena a găzduit, sâmbătă ,unul dintre cele mai așteptate evenimente ale sezonului – concertul „Știu românii să colinde”.
Știu clujenii să colinde. Atmosferă magică la concertul Georgianei Lobonț de la BTarena. Sală arhiplină
Georgiana Lobonț a oferit un spectacol în care tradițiile, emoția și energia sărbătorilor au prins viață într-o atmosferă unică, alături de artiști care mai de care mai iubiți, acompaniați de orchestra Lăutarii din Chișinău, condusă de maestrul Nicolae Botgros.
Printre invitații din acest an s-a numărat Cristian Pomohaci, Deți Iuga, Ancuța și Selena Anghel, Elena Gheorghe și mulți alții.
Sala a fost arhiplină, la concert fiind prezenți peste 11.000 de spectatori.
Andreea Ungur
EVENIMENT
Emil Boc: Vom avea un Centru Memorial al Revoluției Române în Piața Unirii. Va fi amplasat și un totem digital
Cluj-Napoca va avea un Centru Memorial al Revoluției Române, a anunțat primarul Emil Boc, chiar în ziua comemorării eorilor martiri.
Acesta va fi amplasat în zona centrală a orașului, în “fierbinte” al Revoluției de la Cluj-Napoca.
Emil Boc: Vom avea un Centru Memorial al Revoluției Române în Piața Unirii. Va fi amplasat și un totem digital
“Vom avea și un totem digital, adică un loc unde orice clujean, orice turist să poate vedea imagini de la Revoluția din Cluj-Napoca, să vadă unde și-au dat sângele eroii Revoluției de la Cluj, exact în locul unde s-a întâmplat revoluția din Piața Unirii”, a declarat sâmbătă primarul Emil Boc, care a participat la momentele de comemorare ale eroilor Revoluției de la Cluj din decembrie 1989.
De asemenea, tot în zona centrală a orașului, va fi deschis un Centru Memorial al Revoluției Române.
“Acolo vor fi readuse imagini, va fi un loc de întâlnire, de conferințe în așa fel încât să arătăm tuturor că așa ceva nu trebuie să se mai întâmple niciodată, dar și să păstrăm vie memoria eroilor Revoluției”, a mai spus Emil Boc.
Boc a precizat că Primăria are în plan să facă acest centru chiar anul viitor.
Un accident de circulație a avut loc sâmbătă seara pe Splaiul Independenței, la intersecția cu strada George Coșbuc.
Din fericire, nu sunt victime.
Accident pe Spaiul Independenței din Cluj-Napoca, între o mașină și un tramvai
Din primele informații, șoferul autoturismului nu ar fi acordat prioritate.
Atât mașina, cât și tramvaiul au fost avariate.
Revenim cu amănunte
EVENIMENT
Clujeanul Csoma Botond, reales lider al grupului UDMR din Camera Deputaților. Un alt clujean e secretar la Senat
UDMR și-a constituit, sâmbătă, grupurile parlamentare. Doi clujeni au funcții importante atât la Camera Deputaților, cât și la Senat
Parlamentul nou ales și-a început activitatea, iar grupurile UDMR din Senat și Camera Deputaților și-au ales conducerea și au desemnat membrii comisiilor de specialitate la începutul noului ciclu parlamentar.
Clujeanul Csoma Botond, reales lider al grupului UDMR din Camera Deputaților. Un alt clujean e secretar la Senat
În funcția de lider al grupului UDMR din Camera Deputaților a fost reales Csoma Botond, deputat din județul Cluj.
De asemenea, deputații Szabó Ödön din județul Bihor și Miklós Zoltán din județul Covasna au fost desemnați vice-lideri ai grupului, iar Nagy Szabolcs, deputat din județul Satu Mare, va îndeplini rolul de secretar al grupului, arată reprezentanții UDMR.
Parlamentarii Uniunii i-au acordat lui Magyar Lóránd, deputat din județul Satu Mare, responsabilitatea pentru îndeplinirea atribuțiilor de chestor al Camerei Deputaților.
Tasnádi Szilárd, senator de Cluj, va îndeplini rolul de secretar al grupului UDMR
Liderul grupului UDMR din Senat va fi Turos Lóránd, senator din județul Satu Mare.
Conform UDMR, funcțiile de vice-lideri ai grupului vor fi ocupate de Fejér László Ödön, senator din județul Covasna, și Császár Károly Zsolt, senator din județul Mureș, iar Tasnádi Szilárd, senator din județul Cluj, va îndeplini rolul de secretar al grupului.
Atribuțiile de chestor al Senatului au fost încredințate senatorului Novák Levente din județul Mureș de către grupul UDMR din Senat.
Foto: UDMR