Connect with us

EVENIMENT

Un tânăr din Tunisia, cu documente false, a încercat să iasă din România cu trenul spre Viena

Publicat


Un tânăr tunisian, a încercat să iasă din România cu un tren internaţional, folosind documente false, a fost depistat de poliţiştii de frontieră din Oradea.

Potrivit unui comunicat de presă al ITPF Oradea, poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Episcopia Bihor l-au depistat pe tânărul din Tunisia, în vârstă de 21 de ani, joi, la controlul de frontieră efectuat în trenul internaţional care circulă pe ruta Cluj-Napoca – Viena.

Bărbatul a prezentat o carte de identitate şi un permis de conducere, ambele având însemnele autorităţilor din Franţa. Deoarece actele nu îndeplineau condiţiile de formă şi fond ale unor documente autentice, poliţiştii de frontieră au luat măsura întreruperii călătoriei persoanei în cauză şi l-au condus pe tânăr la sediul instituţiei, pentru cercetări.

În urma verificărilor efectuate, s-a stabilit că tânărul este cetăţean tunisian, în vârstă de 21 de ani, solicitant de azil în România. El a declarat că a obţinut documentele de la o persoană a cărei identitate nu o cunoaşte, contra sumei de 700 de euro, şi că a recurs la această metodă deoarece intenţiona să ajungă într-un stat din vestul Europei.

“În cauză, poliţiştii de frontieră efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de tentativă de trecere ilegală a frontierei de stat, fals privind identitatea şi fals material în înscrisuri oficiale, urmând ca, la finalizare, să fie dispuse măsurile legale ce se impun”, se arată în comunicat.

Sursa: Poliția de Frontieră RomânăCitește Un tânăr din Tunisia, cu documente false, a încercat să iasă din România cu trenul spre Viena pe Romania24.roDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

CULTURA

FOTO. „Armenii, prietenii mei”: Lansare de carte la Cluj-Napoca a autorului Karen Sebesi

Publicat

armenii prietenii mei karen

Lansarea cărții „Armenii, prietenii mei” de Karen Sebesi a avut loc joi seară la Muzeul de Artă din Cluj, în cadrul festivalului ROCADE.

La eveniment au participat, printre alții, Varujan Vosganian, președintele Uniunii Armenilor din România și președinte interimar al Uniunii Scriitorilor din România, și Mircea Arman, directorul revistei „Tribuna” din Cluj.

Prezentarea cărții a inclus detalii despre colaborările semnificative, precum prefața semnată de Varujan Vosganian și conceptul de copertă realizat cu ajutorul Inteligenței Artificiale de către Varujan Pambuccian.

armenii prietenii mei

Evenimentul a fost marcat de prezentarea cărții de către autor, care a povestit despre inspirația și drumul său în realizarea acestei scrieri.

Karen Sebesi a dezvăluit că ideea cărții a luat naștere în urma unei discuții provocatoare cu un prieten jurnalist, care inițial l-a descurajat să exploreze cultura și istoria armeană.

Conexiuni cu oameni

Determinat, însă, să aducă lumină asupra acestui subiect, autorul a căutat experți și martori, adunând mărturii și informații esențiale pentru cartea sa. Astfel, Sebeși și-a construit conexiuni esențiale cu oameni care aveau povești de spus, reușind să adune toate aceste informații și să le aștearnă într-un volum.

În plus, „Armenii, prietenii mei” nu doar că adună poveștile și mărturiile unor personalități, ci include și contribuții variate precum poeme, convorbiri și fragmente de jurnale de călătorie ale unor autori români renumiți despre prietenii lor armeni.

La finalul evenimentului, Sebesi a subliniat importanța continuării acestei lucrări prin viitoare ediții adăugate, în lumina interesului considerabil manifestat de public pentru acest subiect.

Ediție adăugită

„Vă promit și îmi promit că voi merge mai departe cu o ediție adăugită.

Foarte multă lume este interesată de acest subiect, regăsindu-se multe nume de sportivi, cântăreți, oameni de cultură armeni despre care nu se prea știa”, a conchis Karen Sebesi.

Tot în cadrul aceluiași festival, de la ora 13:00, Varujan Vosganian a susținut o conferință publică intitulată „Cultura sub presiune”, în care a discutat despre provocările și transformările culturale contemporane.

Daria Mustea

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Mașină – submarin, surprinsă de apă sub podul din Mărăști. Momentul când cade tavanul de la Iulius Mall

Publicat

podul din Mărăști

Pompierii clujeni au fost solicitați, joi seara, să intervină pentru degajarea unei mașini surprinse de apă sub podul din Mărăști, de la intersecția străzilor Ialomiței cu Traian Vuia din Cluj-Napoca, dar și în alte locuri din oraș sau din Florești. De asemenea, tavanul de la Iulius Mall s-a prăbușit în urma infiltrației apei. Clujul a fost sub cod portocaliu.

”Am rămas cu mașina sub pod și m-a ajutat un domn care m-a tras cu mașina”, a spus un șofer.

Un altul a precizat și el că a intrat cu mașina sub pod, dar nu era mare apa, iar în câteva secunde a răams cu mașina blocată.

podul din Mărăști

”Am rămas împotmolit, era apă, a venit viitura. Am stat 10 minute în mașină. Trebuie să se scurgă apa din mașină, să vedem dacă mai pornește motorul”, a arătat și acest șofer.

ISU Cluj a anunțat că pentru evacuarea apei din subsoluri au fost alocate în sprijin pe lângă echipajele Detașamentelor 1 și 2 Cluj-Napoca forțe și mijloace din Detașamentele Turda, Dej și Huedin.

”Astfel, în teren acționează 10 autospeciale cu 7 motopompe și 34 de pompieri”, transmite ISU.

Clujul s-a aflat sub cod portocaliu de furtună și ploi torențiale.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Cluj-Napoca sub ape. Plouă torențial. Cod portocaliu, e rupere de nori

Publicat

Cluj sub ape

ISU Cluj a emis un Cod portocaliu de furtună la Cluj-Napoca, dar și în Florești, Chinteni, Baciu, Apahida, Jucu, valabil pana la ora 21.15fiind înregistrate ploi torențiale care vor acumula 20-30 de l pe mp, descărcări electrice, intensificări ale vântului valabil până la ora 21,15.


În cartierul Mărăști sub pod sunt mașini blocate, strada Eroilor și Regele Ferdinand sunt inundate, iar pompierii de la ISU Cluj au anunțat o gospodărie inundată pe str. Transilvaniei din Baciu și un demisol inundat pe str. Dealu de jos în Florești.

Apa s-a infiltrat și a inundat o parte din Iulius Mall. Vom reveni.

Intervențiile pompierilor

”Pompierii din cadrul Detașamentelor 1 și 2 Cluj-Napoca au fost solicitați să scoată apa din imobile de pe strada Transilvaniei din localitatea Baciu, str. Ioachim Olteanu din localitatea Florești, precum și de pe str Eroilor, Albac și Dobrogeanu Gherea din municipiul Cluj-Napoca.
Totodată, au fost înregistrate două solicitări pentru degajarea arborilor cazuti pe strazile Eroilor, Dorobanților, Teodor Mihali și Albac”, arată ISU Cluj.

A mai fost solicitată intervenția echipajelor ISU Cluj pentru evacuarea apei din subsoluri situate pe străzile Frâncului, Jurământului, Aviator Traian Dârjan și Predeal din municipiul Cluj-Napoca.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Primari din Cluj care au obținut peste 85% dintre VOTURI. Cum explică aceștia procentele

Publicat

UDMR-istul Ioan Mărginean a câștigat primăria Moldovenești

Alegerile locale s-au încheiat, iar rezultatele finale au relevat primari aleși cu 100% din voturi, în condițiile în care au candidat singuri. Clujul are trei asemenea primari, în Ciucea, Pălatca și în Recea Cristur. Pe lângă aceștia, încă 7 primari au obținut peste 85% din voturi, toți având mai multe mandate la activ.

Cluj24 a încercat să afle, direct de la sursă, care a fost secretul procentajelor atât de ridicate.

Iancu Mocean (Cămărașu – PNL – 85,29%): „Singura explicație e că oamenii apreciază ceea ce fac de 20 de ani. N-a contat partidul din spatele meu, am candidat și independent și tot m-au ales. Ei au votat omul. Când ești primar, ești mereu în centrul atenției, adică toți sunt cu ochii pe tine. N-ai făcut ce-ai promis, te-au taxat. Din moment ce m-au ales din nou înseamnă că au încredere în mine.”

Primari din Cluj care au obținut peste 85% dintre VOTURI. Cum explică aceștia procentele

Radu Abrudan (Ciucea – PNL – 100%): „În primul rând, procentul se datorează faptului c-am fost singurul candidat. Sunt la al cincilea mandat de primar, am fost și vice și în toți anii ăștia am făcut tot posibilul ca să nu mint oamenii. Nu m-am hazardat să promit marea cu sarea fără să știu în ce mă bag. În campanie se dă liber la promisiuni, puțini sunt cei care, însă, pot să le și îndeplinească. Numai eu știu cât m-am zbătut să obțin fonduri pe proiecte. Am reușit să asfaltez toată comuna, mai sunt doar câteva zeci de metri. Am făcut cămin cultural, parc de joacă, am schimbat iluminatul public, dar toate astea se uită dacă la un moment dat le promiți oamenilor ceva și nu te poți ține de cuvânt. De aceea am avut discuții cu ei pe fiecare proiect în parte și le-am explicat iar ei au înțeles. Datorită acestui fapt au și ieșit la vot într-un număr atât de mare.”

Emil Pârțoc (Iclod – independent – 86,66%): „După 12 ani de mandat, oamenii s-au lămurit cu ceea ce pot eu face. De aceea, probabil, numărul celor care s-au prezentat la vot a fost mai scăzut, pentru că au zis că ei au primar, ce să mai voteze? Am preluat o comună fără canalizare, fără asfalt, fără cămin cultural, acum are și asfalt, și casă de cultură, și alei, iluminat sau muzeu. Echipa cu ajutorul căreia am reușit toate astea este una serioasă și muncitoare iar oamenii au realizat asta și-au votat pentru continuitate”.

„Au votat pentru continuitate”

Mariana Secară (Borșa – PNL – 89,32%): „După 5 mandate, lumea și-a cam dat seama ce pot eu face pentru comună. Am încercat de fiecare dată să nu fac promisiuni deșarte, pentru că nimic nu e mai rău decât să-ți minți alegătorii. Mi-au cerut gaze, le-am explicat că voi face tot posibilul însă conductele din zonă sunt subdimensionate și înlocuirea lor va implica fonduri în plus și decizii care nu mai depind de mine. Fiind o comună mică, sub 2.000 de locuitori, nu prea prindem noi fonduri. Asta pentru că nu întotdeauna ne putem încadra în cele 3 minute în care se împarte turta. Atunci am apelat la programul Saligny de unde am reușit să ne mai asigurăm sumele necesare anumitor proiecte.”

Laurian Rus (Recea Cristur – PNL – 100%): „Fiind singurul candidat la primărie, am obținut acest procent. Oamenii știu că am experiență, fiind la al șaselea mandat. Am reușit să atrag peste 4 milioane de euro din PNRR pentru proiectele locale, proiecte care au ridicat standardele de viață ale locuitorilor, ca atare ei au votat pentru continuitate”.

Poka Andrei (Sâncraiu – UDMR – 92,26%): „Am avut un contracandidat din partea PSD, dar am primit 66% din voturile românilor din comună. Pentru mine, acest lucru a fost mai important decât faptul că am fost votat de maghiari.
Comunitatea noastră este una pentru care merită să muncim. Investițiile din comună se ridică la 25 de milioane de euro nerambursabili în ultimii 12 ani și cred că și-au spus cuvântul. La ora actuală, condițiile de viață din comuna Sâncraiu sunt cel puțin egale cu condițiile de confort din marile orașe, cu un plus, că la noi liniștea este mai mare, iar aerul este mai curat. Nu promitem mult, dar ce promitem facem întotdeauna întocmai și la timp”.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax