EVENIMENT
Un șofer care conducea pe Calea Mănăștur cu 125 de kilometri pe oră a refuzat să oprească la semnalul poliției. A fost prins
Polițiștii rutieri clujeni au pornit pe urmele unui șofer care a refuzat să oprească la semnal. Acesta conducea o mașină cu o viteză de 125 de kilometri pe oră pe Calea Mănăștur.
Pe numele șoferului a fost deschis dosar penal și este cercetat și pentru o altă infracțiune.
Un șofer care conducea pe Calea Mănăștur cu 125 de kilometri pe oră a refuzat să oprească la semnalul poliției. A fost prins
Polițiștii Biroului Rutier Cluj au depistat duminică, pe strada Calea Mănăștur, un tânăr de 27 de ani care rula cu un autoturism cu o viteza de 125 de kilometri pe oră.
Conducătorul autoturismului nu a oprit la semnalul regulamentar efectuat de polițiști, echipajul pornind în urmărirea acestuia.
A fost oprit ulterior, iar testarea cu aparatul alcooltest a indicat o concentrație de 0,68mg/l alcool pur în aerul expirat.
În cauză au fost demarate cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
”U” Cluj, campioană de toamnă în Superligă, însă Emil Boc avertizează: Să nu ni se urce la cap!
Universitatea Cluj a obținut luni seară o victorie importantă pe terenul lui FC Botoșani, scor 2-1, consolidându-și poziția de lider al Superligii și devenind campioană de toamnă. Primarul Emil Boc face însă apel la echilibru și luciditate.
Cu 29 de puncte acumulate, „U” Cluj se află în fruntea clasamentului, având un avantaj de șapte puncte față de locul secund. Cu toate acestea, primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, le-a adresat suporterilor și echipei un îndemn la echilibru și concentrare, subliniind importanța muncii constante și a seriozității pe termen lung.
„Nimic nu este câștigat până ultimul fluier”
Primarul a accentuat că niciun succes nu este garantat și a subliniat importanța continuării acestui parcurs cu aceeași determinare.
„Vreau să vă îndemn pe toți, să rămânem cu picioarele în apă rece, să rămânem echilibrați. Cu muncă, cu seriozitate, așa cum știu Neluțu Sabău și Radu Constantea și toți jucătorii, să stea conectați la tot ce se întâmplă în fiecare etapă, la fiecare meci. Nimic nu este câștigat înainte, nicio competiție nu s-a încheiat înainte ca ultimul fluier final să se desfășoare. Ne bucurăm de fiecare victorie, sărbătorim, dar imediat, de a doua zi, ne apucăm de treabă și ne continuăm munca, cu seriozitate. Asta nu înseamnă că nu trebuie să îi felicităm pe acești admirabili băieți pentru ce ne oferă, ne bucurăm că, împreună cu universitățile clujene, am reușit să construim un lucru temeinic, sănătos, serios. Aceasta este cea mai mare împlinire”, a declarat primarul Emil Boc, la Napoca Live.
„Să nu ne considerăm Real Madridul mapamondului”
Deși performanțele actuale sunt demne de laudă, Emil Boc a insistat că echipa nu trebuie să lase succesul să-i amețească.
„Ne bucurăm și am spus, bravo, bravo, bravo, este o reușită, dar nu trebuie să ne înfumurăm, nu trebuie să ni se urce la cap, nu trebuie să ne considerăm invincibili, să ne considerăm Real Madridul mapamondului. Și Real Madridul mai are, vedeți, câte un eșec. Trebuie să ne bucurăm de fiecare succes, dar să rămânem extrem de conectați cu multă seriozitate la meciurile următoare, pentru că niciun meci nu este ușor, campionatul este la jumătate doar, mai sunt vreo cinci meciuri de câștigat ca să fim sigur în play-off”, a mai arătat edilul.
„U” Cluj, drum lung din liga a patra în fruntea Superligii
Referindu-se la traiectoria echipei, Boc a adus aminte de progresul remarcabil din 2016 încoace, reamintind drumul lung parcurs de la ligile inferioare până la performanța de astăzi.
„Trebuie să ne asigurăm drumul nostru, așa cum am făcut din 2016, când am pornit de la meciul cu Mintiu Gherlii, nu o să îl uit în veci, fundașul-dreapta era contabilul de la primărie, juca pentru Mintiu Gherlii, juca pe Cluj Arena.
Iată că, în câțiva ani buni de zile am ajuns să terminăm pe primul loc în liga națională. E un lucru mare, e un lucru extraordinar pentru Cluj acest lucru, dar mesajul meu rămâne în continuare: muncă, implicare, bucurie, atunci când e cazul, dar nu care să îți afecteze performanța pe termen mediu și lung”, a arătat Emil Boc.
Victoria de la Botoșani este cea de-a opta a sezonului pentru „U” Cluj, iar etapa următoare, echipa antrenată de Ioan Ovidiu Sabău va juca împotriva Farului Constanța, într-un meci pe teren propriu, duminică, 3 noiembrie, de la ora 16.
ADMINISTRAȚIE
Flavius Câmpean, noul director interimar al Cluj Arena: Se schimbă nocturna cu sistem LED și se modernizează pista
Flavius Câmpean (31 de ani) a fost numit, joi, director interimar la Cluj Arena, acesta declarând că urmărește înlocuirea nocturnei cu un sistem modern de tip LED și modernizarea pistei de atletism.
Câmpean, care a lucrat până acum la Cluj Arena, l-a înlocuit în funcție pe Radu Rațiu, ales recent în funcția de vicepreședinte al Consiliului Județean Cluj.
”În acest an se aniversează 13 ani de la inaugurarea stadionului. Vrem modernizarea instalației de nocturnă și înlocuirea cu un sistem LED care va însemna reducerea consumului de curent electric și o mai mare luminozitate pe stadion, astfel că meciurile se vor vedea mai bine. Vom încerca inclusiv accesarea de fonduri europene.
De asemenea, urmărim și modernizarea pistei de atletism.
În ceea ce privește digitalizarea de la Cluj Arena, oricine poate depune cereri online pentru închirierea unor spații, cum sunt săli de conferințe”, a spus Câmpean.
Potrivit acestuia, Cluj Arena preconizează în acest an venituri de 5 milioane de lei și o creștere a acestora anul viitor.
Cluj Arena are o capacitate de 30.335 de locuri și este acreditat UEFA Elite.
Otto Hindrich, eterna rezervă de portar de la CFR Cluj, s-ar putea să primească o șansă. Mihai Popa, portarul titular, a suferit o accidentare serioasă la antrenament și nu va putea apăra cel puțin o lună.
Dan Petrescu e nevoit să se bazeze pe termen mediu pe Otto Hindrich (22 de ani). În acest sezon, portarul a prins doar un meci pentru CFR Cluj, cel din Cupă cu FC Argeș, scor 2-2.
Mihai Popa va lipsi cel puțin o lună, după primele detalii oferite de medici. Acesta a suferit o fractură la degetul mare de la mâna stângă.
Șansa lui Otto. Popa s-a accidentat și va LIPSI o perioadă din poarta CFR-ului
„Informațiile nu sunt deloc bune în ceea ce-l privește pe Mihai! Accidentarea pare destul de gravă, fractură. Totul s-a întâmplat la antrenament. La un șut mai puternic l-a prins prost de tot. Din primele detalii de la medici, are nevoie de ghips și cel puțin o lună de zile nu are nicio șansă să apere.
Mergem pe mâna lui Otto, nu avem altă soluție în acest moment. Avem mai mulți portari în lot, trebuie să tragem tare pentru că n-avem timp de pierdut. Profităm cât de cât și de pauza echipei naționale și sperăm ca Mihai să-și revină mai repede.
Nu putem să forțăm lucrurile când vorbim de fractură. A fost ghinion mare, din păcate”, au precizat surse din cadrul echipei clujene pentru GSP.ro.
CFR Cluj îi mai are pe postul de portar pe Rareș Gal (23 de ani), Mihai Pînzariu (20 de ani) și Mihai Răcășan (17 ani).
În acest sezon, Mihai Popa a fost cel care a apărat în toate partidele din Superliga (8 meciuri) și din Conference League (2 meciuri).
Următorul meci pentru CFR Cluj este în campionat împotriva celor de la Gloria Buzău, pe data de 1 noiembrie.
În afară de meciul cu Gloria, până la pauza competițională, CFR Cluj mai trebuie să joace alte două partide, cu Dinamo, pe 8 noiembrie, și cu Oțelul, pe 11 noiembrie.
Mihai Popa joacă la CFR Cluj sub formă de împrumut. Acesta a fost adus de la Torino până în iunie 2025.
Arhimandritul Nicolae Moldovan, starețul Mănăstirii Nicula a trecut la cele veșnice, la vârsta de 64 de ani. Sub îndrumarea sa, mănăstirea a rămas un important loc de pelerinaj pentru creștinii ortodocși.
Arhimandritul Nicolae Moldovan, starețul Mănăstirii Nicula din județul Cluj, a trecut la cele veșnice. Vestea a fost anunțată joi dimineață de părintele protosinghel Calinic Stupinean, care a transmis mesajul „Dumnezeu să-l ierte!” pentru cei care l-au cunoscut și i-au apreciat viața de rugăciune și dăruire.
Starețul Mănăstirii Nicula din 2012
Nicolae Moldovan a fost starețul Mănăstirii Nicula timp de peste un deceniu, preluând această ascultare în august 2012. În această perioadă, sub îndrumarea sa, mănăstirea a rămas un important loc de pelerinaj și rugăciune pentru credincioșii din toată țara, fiind renumită pentru icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului și pentru tradiția pelerinajelor care atrag mii de oameni în fiecare an, în special cu ocazia Adormirii Maicii Domnului.
„Joi, 31 octombrie 2024, Arhim. Nicolae Moldovan, starețul Mânăstirii Nicula, a trecut la cele veșnice. Slujbele de priveghi se vor oficia în fiecare seară de la ora 19:00. Înmormântarea va fi săvârșită de către ÎPS Părinte Andrei în sobor de arhierei, preoți și diaconi, duminică 3 noiembrie 2024.
Dumnezeu să-l odihnească întru Împărăția Sa”, a scris pe Facebook Arhim. Dumitru Cobzaru, Exarhul mânăstirilor din Arhiepiscopia Clujului