CULTURA
Un nou an, noi distracții la Cluj. TOP 14 evenimente în prima lună din 2023
Anul începe în forță pentru clujeni. Orașul pregătește evenimente pentru toate gusturile, de la petreceri la cluburi de lectură, de la operă la hip hop. La teatru și concerte, ca de obicei, Clujul este generos. Am așezat în ordine cronologică 14 evenimente care vor avea loc în ianuarie 2023, ca să îți planifici ușor distracțiile luna aceasta.
Atomic disco party (18+), After Eight – Cocktail Club, 5 ianuarie, 22:00
Distracția începe devreme la After Eight. Joi va avea loc o petrecere „atomică”.
„Când vine vorba de un Atomic party, <<băieții au balansul lor fenomenal, dar întotdeauna fetele au rolul principal>>. Și nu e doar despre versurile celor de la M & G, ci de un întreg vibe.
Vibe de muzică veche, pe care obișnuiam să dansăm în discoteci, iar acum în After. Le știm fiecare vers, le dorim la orice party, iar ele sunt aici”, se arată în descrierea evenimentului.
Toți studenții au intrare liberă până la 22:30 cu Omnipass și Studcard. După ora 22:30 biletul va fi 20 de lei pentru studenți. Pentru cei ce nu sunt studenți, biletul va fi 30 de lei pe tot parcursul nopții.
Teatru: „Romeo și Julieta”, Teatrul Maghiar, 6 ianuarie, 19:00
Teatrul Maghiar de Stat invită clujenii la un spectacol în maghiară, subtitrat în limbile română și engleză.
„Este foarte greu să vorbești despre dragoste fără a te folosi de clișee, și nu cred că poți spune ceva nou despre Romeo și Julieta. Nu are rost să ne amăgim în această privință. Textul poate fi pus în scenă într-un mod fermecător sau aruncat în adâncuri, dar cel mai important lucru este găsirea unei perspective personale.
Îi ascultam cu invidie pe creatorii de teatru care povesteau despre epoca aproape legendară în care forța unui spectacol era dată de lupta cot la cot împotriva unui lucru anume. Dacă vrem să facem acest lucru astăzi, avem toate uneltele necesare.
Totuși, împotriva cui ar trebui să lupte Shakespeare în zilele noastre? Spectacolul nostru nu respectă piesa de teatru care îi stă la bază, nici epoca în care trăim, mai mult, nu se prea respectă nici pe el însuși. Nu este piesa Romeo și Julieta, nu este un spectacol, sperăm că nici nu va fi receptat astfel”, se arată în descrierea evenimentului.
Pentru bilete, click aici.
Jam session, Hardward Pub, 7 ianuarie, 20:00 – 2:00
Pe 7 ianuarie Hardward Pub face încălzirea pentru noul an cu un jam session.
„Prietenii de la Music Hub vor aduce chitare, clape, tobe, amplificatoare și, ca de obicei, multă, multă poftă de cântat. Cine dorește poate veni și cu instrumentele proprii.
Timpul recomandat de petrecut pe scenă, în momentul în care mai așteaptă și alți doritori să cânte, este de aproximativ 10 minute, după care se reintră în circuit”, se arată în anunțul personalului.
Sunt invitați toți iubitorii de muzică și de provocări, fiindcă îi așteaptă un eveniment în care se pune accent pe spontaneitate și creativitate. Intrarea este liberă. Minorii pot intra doar însoțiți de cel puțin un adult.
Film: „Amélie”, Cinema ARTA, 10 ianuarie, 19:00
Seria „curated by ARTA team” continuă și în 2023. În fiecare marți, Cinema ARTA invită clujenii să descopere o selecție eclectică de filme curatoriate de membrii echipei.
Atât comedie, cât și dramă romantică, „Amélie” este un film francez din 2001, regizat de Jean-Pierre Jeunet. Acesta creează o fantezie ușoară, în care o eroină încântătoare depășește o copilărie tristă și crește pentru a aduce bucurie celor care au nevoie.
Audrey Tautou se află în rolul principal: fetița care crește înfometată de afecțiune. Tatăl ei, medic de profesie, o atinge doar în timpul controalelor medicale. În rest, nici urmă de îmbrățișări, sărutări sau alte gesturi tipice relației tată-fiică. Mama ei moare ca urmare a unui salt sinucigaș reușit din turnul catedralei Notre Dame, iar acesta nu e nici măcar începutul poveștii lui Amélie.
Pentru bilete, click aici.
Meditații budiste, Centrul Budist White Mahakala, 10 ianuarie, 19:00 – 20:00
Dacă ești pasionat de cultura budistă, cauți ceva nou sau, mai exact, liniște interioară, acestă serie de ateliere despre meditația budistă se potrivește atât celor care sunt mai puțin familiarizați cu budismul, cât și celor care au practicat meditația în contextul altor tradiții și ar dori să afle despre modul în care se practică meditația în budismul tibetan.
Cursul oferă o imagine generală despre meditație, dar și tehnici specifice precum tehnica respirației, a mindfulness-ului, vizualizării și a meditației analitice.
Practicile ajută la autocunoaștere, reducerea stresului, controlarea anxietății, îmbunătățirea calității somnului, stării emoționale și a concentrării, dar vine și în sprijinul celor care se luptă cu adicțiile și nu numai.
În luna ianuarie vor fi 2 sesiuni, fiecare va dura aproximativ 1 oră și se va desfășura fizic, după cum urmează:
- sesiunea 1 (10 ianuarie): meditația analitică, dezvoltarea clarității
- sesiunea 2 (17 ianuarie): eliberarea emoțiilor negative, a blocajelor emoționale
Despre facilitatoare
Cristina Urs a studiat matematica și fizica și a lucrat în cercetare având un interes deosebit pentru religia și filosofia budistă. Practică meditația fiind de părere că lărgește perspectivele, reduce stresul și oferă multe beneficii fizice și psihice. Totodată, conduce meditații și pentru colegii de muncă din corporația unde lucrează, organizează reatreat-uri de meditație și ține cursuri de tipul secular education.
Donația recomandată este de:
- 40 lei/ședința pentru non-membri
- 15 lei/ședința pentru membri ai Centrului budist
Pentru înscriere, click aici.
Pentru mai multe informații, sună la 0755 608 729 sau trimite un mail pe adresa infomahakala@gmail.com.
„Vă rugăm să veniți cu 10 minute înainte de începerea evenimentului la centrul nostru din Cluj-Napoca, strada Tipografiei 18, interfon 7”, transmit gazdele.
Lectură: Club de autor: Isabel Allende – „Casa spiritelor”, Bookstory, 11 ianuarie, 18:30 – 20:00
Bookstory dedică luna ianuarie scriitoarei Isabel Allende, originară din Chile, considerată a fi una dintre primele scriitoare de succes din America Latină.
„Citim fiecare cartea și miercuri, 11 ianuarie, de la ora 18:30, ne vedem la Bookstory, pentru discuții față în față. Intrați în librărie și coborâți scările (întrebați librarii dacă nu știți unde sunt scările). Discuțiile se desfășoară într-o manieră informală, ca între prieteni. Participarea este gratuită.
Achiziționați cartea de la Bookstory cu 10% reducere! Trebuie doar să menționați că participați la clubul de carte și să solicitați reducerea în librărie. Puteți să ajungeți și mai târziu, vă primim cu drag. Puteți să vă alăturați clubului și dacă nu ați citit cartea, vor fi spoilere!”, anunță organizatorii.
„Clubul de autor” este o inițiativă a Asociației Informale a Vocilor pentru Incluziune (AIVI) ce urmărește să aducă împreună oameni pasionați de lectură dispuși să-și împărtășească opiniile și experiențele de cititori cu ceilalți.
Lansare de carte, Book Corner Librarium, 11 ianuarie, 18:00
Un alt eveniment pentru iubitorii de lectură va avea loc în aceeași zi. Mihaela Ursa lansează la Cluj „Indisciplina ficțiunii. Viața de după carte a literaturii” (Editura Casa Cărții de Știință, 2022).
„Asemenea starurilor culturii pop, cărțile clasice străbat lumea însoțite de un întreg anturaj de adaptări, rescrieri, comentarii, despre valoarea cărora se poate discuta, dar care sunt, în primul rând, prezente și revendicative, modelând retroactiv textele-sursă.
Când analizăm Shakespeare, Cervantes, Austen, nu putem face abstracție nici de exegeza lor istorică, nici de clișeele care le aureolează miturile în percepția culturală comună și nici de interpretările pe care le-au primit în adaptări pentru scenă sau ecran
Până și persoanele care nu i-au citit niciodată pot să-i identifice pe Don Quijote și Sancho Panza într-o imagine vizuală, se pot referi la bătăliile cu morile de vânt pentru a descrie un efort inutil, pot cita <<a fi sau a nu fi>> sau pot invoca analogic <<mândrie și prejudecată>>”, se arată în descrierea evenimentului.
Despre autor
Mihaela Ursa este critic și teoretician literar, profesor prodecan la Facultatea de Litere din Cluj. Domeniile sale de cercetare includ literatura comparată, world literature, teoria și naratologia, studiile transmediale.
Printre publicațiile ei se numără volumele: „Optzecismul și promisiunile postmodernismului” (1999, Premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor din România), „Gheorghe Crăciun. Monografie” (2000), „Scriitopia” (2005, Premiul Asociației de Literatură Generală și Comparată din România), „Eroticon. Tratat despre ficțiunea amoroasă” (2012, Premiul pentru critică al filialei Cluj a Uniunii Scriitorilor), „Identitate și excentricitate. Comparatismul românesc între specific local și globalizare” (2013), precum și mai multe capitole în volume internaționale apărute la Palgrave, Routledge, Bloomsbury, Peter Lang.
Concert vocal-simfonic, Auditorium Maximum, 13 ianuarie, 19:00 – 21:00
Iubitorii de muzică sau cei care au nevoie de mai multă simfonie în viața lor sunt așteptați în Auditorium Maximum vinerea viitoare, pentru un concert al Corului şi Orchestrei Filarmonicii de Stat „Transilvania”, dirijat de Gabriel Bebeşelea.
Pentru bilete, click aici.
Lansare de album (18+) HVNDS, FORM Space, 19 ianuarie, 20:00
HVNDS este o trupă trap fondată în 2016. Pe parcursul anilor, a colaborat cu mai mulți artiști de pe scena românească, printre care Nosfe, Rava, Killa Fonic, Azteca și Nane, devenind din ce în ce mai cunoscută printre iubitorii de muzică trap.
Pe 19 ianuarie, formația vine să lanseze la Cluj albumul debutului, „Animal”. Pentru bilete, click aici.
Bătălie hip hop, Jungle Temple, 20 ianuarie, 21:00
Jungle Temple din Cluj-Napoca te așteaptă la o seară de bătălie în rime, pe ritmuri hip hop, unde iubitorii genului se vor putea confrunta (1 vs 1), urmând ca publicul să decidă câștigătorul.
„Locul 1 primește 10 beri Jungle Temple, locul 2 o bere, și restul o strângere călduroasă de mână. Cu muzica ne va delecta Ion Positif”, spun gazdele.
Intrarea este 20 de lei, reprezentând sprijinul pentru artiști.
Când actrița Eszter Nagy este diagnosticată cu demență, fiul ei, Cristi, alege să se întoarcă acasă pentru a o îngriji. În încercarea de a-și proteja mama de suferințele bolii și de a-i conserva imaginea publică și personalitatea artistică, lui Cristi începe să-i scape printre degete propria viață. Boala lui Eszter devine un al treilea personaj pe care cei doi îl înfruntă cu umor și curaj, dar care îi va face să se îndoiască de concepțiile lor despre grijă, iubire și demnitate.
„Să fii martorul stingerii propriei conștiințe pare de nesuportat. În lume sunt 50 de milioane de oameni care trăiesc cu Alzheimer. Mulți dintre ei își privesc condiția cu împăcare, confruntându-se cu lipsa unui tratament, dar și cu stigma socială. <<Toate lucrurile pe care mi le-a luat Alois>> e despre cum negociem cu iminența propriei dispariții”, notează autorul piesei, Cosmin Stănilă.
Spectacolul este o dramă bilingvă, în română și maghiară (cu subtitrare în română), conturată într-un realism psihiatric. De notat este și premiul pentru cea mai bună actriță în rol principal, care i-a fost acordat lui Emőke Kató la Gala Premiilor Uniter 2021.
Biletele se pot cumpăra:
- online: click aici
- din rețeaua Eventbook (Cinema Florin Piersic)
- de la Reactor, cu o oră înainte de începerea spectacolului, în limita locurilor disponibile
Acest eveniment face parte din „Focus: Intersecții”, un program artistic axat pe intersecția dintre mijloacele teatrale și cele cinematografice, organizat de Reactor de creație și experiment în parteneriat cu Cinema ARTA și Teatrul Maghiar Cluj.
„Focus: Intersecții” se desfășoară în perioada ianuarie-februarie 2023 în 3 spații diferite (Reactor, Cinema ARTA și Teatrul Maghiar Cluj) și conține spectacole de teatru care folosesc mijloace cinematografice, proiecții de film în care este prezent dialogul dintre teatru și film (incluzând o selecție recomandată de Radu Jude), discuții cu artiștii din program și cu artiști invitați pe tema acestor intersecții, precum și prezentarea rezultatului atelierului de teatru și film susținut de Radu Jude cu echipa Reactor.
Concert Killa Fonic, FORM Space, 21 ianuarie, 20:00
Killa Fonic a cochetat cu muzica încă din copilărie, devenind ulterior un nume mare pe scena românească de trap. Este cunoscut pentru versurile provocatoare și mesajul puternic.
A obținut numeroase premii pentru activitatea sa artistică, fiind un cântăreț influent în țară, dar a concertat și în străinătate. Iar pe 21 ianuarie va veni la Cluj pentru un show de excepție.
Pentru bilete, click aici.
Spectacol dedicat Unirii, Casa de Cultură a Studenților, 23 ianuarie, 18:00 – 23:00
Îndrăgiți cântăreți de muzică populară vor încânta publicul clujean luni, 23 ianuarie 2023, în cadrul spectacolului festiv dedicat Zilei Unirii Principatelor Române, intitulat „Hai să dăm mână cu mână!”. Manifestarea, ajunsă la cea de-a treia ediție, este organizată de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, instituție de cultură subordonată Consiliului Județean Cluj.
De la ora 18:00, pe scena Casei de Cultură a Studenților „Dumitru Fărcaș” din Cluj-Napoca vor evolua: Sava Negrean Brudașcu, Maria Marcu, Ioan Dordoi, Felix Gălan, Mariana Morcan, Florina Trif și Claudiu Ciotleuș, în acompaniamentul Orchestrei profesioniste „Cununa Transilvană”, conducerea muzicală prof. Ovidiu Barteș.
Totodată, jocurile tradiționale din județul Cluj dar și din alte zone ale țării vor fi prezentate de membrii Ansamblului folcloric „Cununa Apusenilor” al Casei de Cultură „Dumitru Sopon” din Gilău, director artistic Marcela Cîmpan Vele, instructori coregrafi Ciprian și Nicoleta Mureșan, ansamblu care în anul 2012 a câștigat trofeul Festivalului internațional de tradiții și obiceiuri populare din Wisla, Polonia, iar în 2021 Trofeul Festivalului-Concurs Internaţional de folclor montan din Zakopane, Polonia.
În spectacol vor fi prezenți și membrii ansamblului folcloric vocal-instrumental al Colegiului de Muzică „Sigismund Toduță” din Cluj-Napoca, coord. prof: Cristina Covrig, Traian Covrig și Zenu Zanc.
Intrarea se va face pe bază de bilete (click aici), în valoare de 25 lei.
Operă: „Carmen” (Georges Bizet), Opera Națională Română Cluj-Napoca, 25 ianuarie, 18:30 – 22:30
Orchestra, Corul și Ansamblul de balet ale Operei Naționale Române Cluj-Napoca invită iubitorii de artă la o operă în patru acte, pe un libret de Henry Meilhac și Ludovic Halévy, după nuvela omonimă a lui Prosper Mérimée.
„Ultima și cea mai importantă dintre operele compozitorului francez Georges Bizet (1838-1875), <<Carmen>> s-a bucurat de o recunoaștere crescândă, în ciuda ostilității și criticii dure cu care a fost întâmpinată în seara premierei (3 iunie 1875) la Opéra Comique din Paris.
Dorința lui Camille du Locle – managerul instituției la acea vreme – de a <<face genul să evolueze>> s-a materializat astfel într-o lucrare de un realism fără precedent, care redă tragica poveste a soldatului Don José, căzut pradă farmecelor gitanei Carmen. Cu toate că își sfidează familia, își compromite cariera și depășește toate limitele moralității pentru femeia pe care o iubește, soldatul va sfârși prin a o ucide. Devine evident motivul pentru care un astfel de subiect a luat prin surprindere publicul parizian, obișnuit cu conveniența și ușor de cucerit prin piesele amuzante, cu final fericit, atotprezente în repertoriul teatrului de operă la acea vreme.
Totuși, genialitatea cu care Bizet a surprins evoluția dramatică, seducătoarele melodii ale faimoasei Habanera, Séguedille sau ale Cântecului toreadorului, pronunțatul accent spaniol și lirismul francez al unor momente și-au primit, mai târziu, aprecierea cuvenită, cucerind și astăzi aplauzele furtunoase ale spectatorilor de pe întreg mapamondul”, se arată în descrierea spectacolului.
Acesta are trei pauze şi se încheie în jurul orei 22:30. Pentru bilete, click aici.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
CFR Cluj a întâlnit-o pe Rapid, sâmbătă seara în Gruia, într-un meci din etapa a 17-a a Superligii de fotbal. După pasul greșit făcut de liderul „U” la Sibiu, CFR avea șansa, în cazul unei victorii, să-și egaleze concitadina. N-a fost să fie, meciul terminându-se egal, 1-1, goluri marcate de Fică (min.81), respectiv Burmaz (min.90).
Echipe de start:
CFR CLUJ (4-3-3): Hindrich – Mogoș, Leo Bolgado, M. Ilie, Simao Rocha – Fică, Djokovic (cpt.), Ad. Păun – Nkololo, L. Munteanu, Postolachi
Rezerve: Gal – Camora, F. Iacob, Boben, Graovac, K. Keita, Artean, R. Filip, Tachtsidis, Deac, Korenica, Michael
Antrenor: Dan Petrescu
RAPID (3-4-3): Siegrist – Cr. Manea, Ignat, Pașcanu – Onea (cpt.), Christensen, Hromada, Borza – N’Jie, Boupendza, Petrila
Rezerve: Aioani – Săpunaru, Blazek, Braun, Gojkovic, Emmers, Grameni, Vulturar, Micovschi, R. Pop, Hasani, Burmaz
Antrenor: Marius Șumudică
Frig la Cluj, însă cele câteva mii de spectatori care s-au încumetat să vină la stadion n-au regretat. Joc alert, cu faze de poartă, în special la cea a Rapidului.
CFR are posesia și joacă cu pase rapide, făcând și un pressing agresiv. Până în min.31, Rapid n-a contat în atac. Atunci, Christensen are o ocazie bună dar trage pe lângă poartă.
Până atunci, Louis Munteanu ratează o preluare în careul advers, în min.10 iar în min.28, Nkololo își dă cu stângul în dreptul la o greșeală a fundașilor rapidiști. Păun mai are un șut frumos care însă trece de puțin pe lângă vinclul porții lui Siegrist.
În repriza a doua, rapidiștii echilibrează posesia și au câteva incursiuni periculoase la poarta lui Hindrich. Clujenii au o ocazie mare în min.79 când șutul lui Matei trece puțin pe lângă poartă.
În min.81, Fică înscrie printr-un șut de la 18m, pentru 1-0. În min.90, noul intrat Burmaz egalează după o greșeală în lanț a apărării clujene.
După un final incandescent, CFR ratează ocazia de a egala la puncte liderul.
Notele Cluj24:
Hindrich 7 – Mogoș 7, Leo Bolgado 7, M. Ilie 7, Simao Rocha 7 – Fică 8, Djokovic (cpt.) 6, Ad. Păun 6 – Nkololo 6, L. Munteanu 6, Postolachi 6, Artean, Tachtsidis 6, Korenica 6, Michael 6
EVENIMENT
Primul plan de menținere a calității aerului în Cluj. Implementarea măsurilor de reducre a poluării costă 1,5 miliarde de lei
Județul Cluj va avea un plan de menținere a calității aerului pentru perioada 2024-2028.
Este primul plan de acest fel care va fi implementat la nivelul Clujului, iar acesta prevede măsuri de îmbunătățire a calității aerului acolo unde este nevoie.
Primul plan de menținere a calității aerului în Cluj. Implementarea măsurilor de reducre a poluării costă 1,5 miliarde de lei
Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe este inițiatorul proiectului de hotărâre privind acest plan – PMCA.
Documentul, care a fost întocmit de o comisie tehnică de specialitate constituită la nivelul CJ Cluj, are la bază un Studiu de calitate a aerului realizat de o entitate privată certificată în Registrul naţional al elaboratorilor de studii pentru protecţia mediului.
Citește și: Cât de POLUAT este aerul în Cluj-Napoca? Care sunt zonele cele mai AFECTATE și care sunt cele mai „verzi”
Astfel, a fost realizată o evaluare a calității aerului la nivelul județului Cluj, în baza datelor înregistrate la stațiile automate de monitorizare a calității aerului și a inventarelor locale de emisii.
Ce măsuri sunt prevăzute în Planul de menținere a calității aerului
“Vorbim de un plan concret prin intermediul căruia ne dorim să creăm cadrul legal la nivel județean, astfel încât să păstrăm nivelul poluanților sub valorile limită și să asigurăm în acest fel o calitate a aerului decentă pentru toți locuitorii acestui județ.
Văzând măsurile propuse în vederea acestui obiectiv nu pot să nu constat faptul că instituția pe care o conduc a făcut deja pași concreți pentru reduceea poluării atmosferice, și mă refer aici la modernizarea infrastructurii de drumuri județene sau reabilitarea termică a clădirilor instituționale, cum sunt spitalele, unitățile de învățământ sau sediile entităților aflate sub autoritatea Consiliului Județean”, a transmis Alin Tișe.
PMCA 2024-2028 prevede măsuri la păstrarea și îmbunătățirea calității aerului și pentru protejarea sănătății oamenilor, astfel:
- modernizarea arterelor de circulație
- achiziția de mijloace de transport în comun electrice
- reducere consumului de combustibili fosili prin extinderea rețelelor de gaz
- reabilitarea termică a clădirilor instituționale și rezidențiale, etc.
1,5 miliarde de lei costă implementarea măsurilor
Potrivit reprezentanților CJ Cluj, conform acestui plan cu caracter director, implementarea măsurilor propuse pentru județul Cluj presupune o investiție estimată la 1,5 miliarde de lei.
Din această sumă, 55% ar trebui să provină din fonduri PNRR, 27% din Programul Regional 2021-2027, 18% din Programul „Anghel Saligny” și 0,4% din finanțări de la Administrația Fondului pentru Mediu.
De asemenea, 40% din costuri sunt asumate de CJ Cluj prin intermediul unor proiecte depuse spre finanțare.
Foto: Arhivă
EVENIMENT
ALEGERI PREZIDENȚIALE. 1.000 de polițiști, jandarmi și pompieri mobilizați la Cluj în ziua scrutinului
Duminică, 24 noiembrie, are loc primul tur al alegerilor prezidențiale.
Forțe impesionante vor fi mobilizate în județul Cluj pentru asigurarea desfășurării în condiții de siguranță, legalitate și ordine publică a scrutinului pentru alegerea Președintelui României. Secțiile votare se deschid la ora 7.00 și se închid la ora 21.00.
ALEGERI PREZIDENȚIALE. 1.000 de polițiști, jandarmi și pompieri mobilizați la Cluj în ziua scrutinului
Structurile Ministerului Afacerilor Interne din județ au adoptat măsuri speciale de protecție și intervenție, anunță IPJ Cluj.
Astfel, aproximativ 1.000 de cadre ale MAI – polițiști, jandarmi, pompieri, polițiști de frontieră, de la imigrări și de la alte structuri al ministerului – sunt mobilizate pentru a asigura protecția a celor 674 secții de votare din județul Cluj, a transporturilor cu materiale electorale și a spațiilor de depozitare a buletinelor de vot.
Forțele de ordine vor asigura măsurile de ordine publică în proximitatea secțiilor de votare și vor interveni prompt în cazul sesizărilor privind posibile fapte care încalcă legislația electorală.
Acțiunile de patrulare, infensificate în județ
Reprezentanții IPJ Cluj anunță că au fost intensificate acțiunile de patrulare în zonele aglomerate, pentru a descuraja orice tentativă de tulburare a ordinii publice.
“Orice încălcare a legislației va fi tratată cu maximă seriozitate, iar echipele de intervenție sunt pregătite să răspundă prompt oricăror solicitări.
Totodată, se va asigura fluidizarea traficului rutier în zonele din apropierea secțiilor de votare, pentru a preveni blocajele rutiere”, arată reprezentanții poliției Cluj.
În ceea ce privește prevenirea incendiilor, echipe specializate de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență al Județului Cluj au efectuat verificări prealabile în secțiile de votare pentru a se asigura că acestea respectă normele de siguranță.
Cine poate vota
615.924 de clujeni cu drept de vot, sunt așteptați la urne. De asemenea, pot vota și cei care nu au domiciliul în Cluj, sunt internați în spitale sau execrită o pedeapsă cu închisoarea.
La alegerile prezidențiale, pot vota cetățenii români care au vârsta de 18 ani.
Alegătorii netransportabili din motive de boală sau invaliditate, precum și persoanele aflate în arest la domiciliu, reținute, deținute în baza unui mandat de arestare preventivă sau persoanele care execută o pedeapsă privativă de libertate, dar care nu și-au pierdut drepturile electorale pot vota prin intermediul urnei speciale, dacă au depus cerere în acest sens în termen legal.
Atenție! Amenzi între 1.500 și 4.500 de lei pentru nerespectarea ordinii în zona secțiilor de vot
În ceea ce privește atribuțiile Ministerului Afacerilor Interne cu privire la alegeri, principalele misiuni ale efectivelor M.A.I. mobilizate vizează paza și protecția secțiilor de votare, asigurarea măsurilor de ordine publică, cu accent pe zona localurilor de vot și verificarea tuturor sesizărilor privind posibile contravenții sau infracțiuni electorale.
Președintele biroului electoral al secției de votare ia toate măsurile de ordine în localul de vot și în jurul acestuia.
În această zonă de protecție a secțiilor de votare este interzisă staționarea oricărei persoane mai mult decât timpul necesar pentru a vota.
Excepție fac membrii biroului electoral al secției de votare, operatorii de calculator, persoanele însărcinate cu menținerea ordinii, candidații, persoanele acreditate, dar și altele prevăzute expres de lege.
Persoana care refuză să se conformeze dispoziţiilor preşedintelui biroului electoral al secţiei de votare cu privire la asigurarea ordinii în localul de vot şi în împrejurimi se pedepsește cu amendă cuprinsă între 1.500 și 4.500 de lei.
Vânzarea consumului de alcool, interzisă în spaţiul de protecţie al secţiei de votare
Cu aceeași amendă se pedepsește comercializarea şi consumul băuturilor alcoolice în spaţiul de protecţie al secţiei de votare, în ziua votării, în intervalul orar 7.00-21.00, precum și continuarea propagandei electorale şi sfătuirea alegătorilor la sediul secţiilor de votare să voteze sau să nu voteze un anumit candidat.
Oferirea sau darea de bani, de bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze un anumit candidat se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani și interzicerea exercitării unor drepturi.
Închisoare de până la 3 ani pentru vot multiplu
Persoanele care votează de două sau de mai multe ori, votează fără a avea acest drept, introduc în urnă mai multe buletine de vot decât au dreptul, utilizează un act de identitate nul ori fals sau un buletin de vot fals riscă o pedeapsă cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani sau amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi.
La aceste alegeri se folosește Sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal.
Până la 7 ani de închisoare pentru orice fel de atac asupra secțiilor de votare
Împiedicarea, prin orice mijloace, a liberului exercițiu al dreptului de a alege sau de a fi ales se pedepsește cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani. Atacul, prin orice mijloace, asupra localului secţiei de votare se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.
Violarea, prin orice mijloace, a secretului votului se pedepsește cu amendă. Dacă fapta a fost comisă de un membru al biroului electoral al secției de votare, pedeapsa este închisoare de la 6 luni la 3 ani sau amendă și interzicerea exercitării unor drepturi.
Foto: Arhivă
EVENIMENT
FOTO. Cel mai mare glob de zăpadă din România, expus la Cluj-Napoca la Festivalul Lights On
Cea de-a șaptea ediție a festivalului internațional de instalații de lumină Lights On a început sâmbătă Cluj-Napoca.
Tema din acest an a festivalului cu intrare liberă, care durează pțnă în data de 8 decembrie este #TheOtherChristmasMarket.
Cel mai mare glob de zăpadă din România, expus la Cluj-Napoca la Festivalul Lights On
La această ediție vor fi expuse peste 10 opere de artă contemporană, iar întreaga zonă cuprinsă între străzile Mihail Kogălniceanu și Emmanuel de Martonne va fi iluminată cu lucrări semnate de artiști din România și din alte țări europene, printre care Austria, Italia, Norvegia, Marea Britanie și Franța.
Una dintre atracțiile principale ale festivalului va fi instalația “I love you”, realizată de arhitectul-artist Jacques Rival, care va reprezenta cel mai mare glob de zăpadă din România.
Această lucrare, care are un diametru de 6,8 metri se bazează pe statuia “Spectrul” a artistului român Ciprian Mureșan și va aduce o reinterpretare spectaculoasă a unei opere deja existente.
Instalația va include lumini și forme care vor transforma statuia într-un obiect luminos de mari dimensiuni, iar aceasta reprezintă o premieră pentru România.
Instalație cu peste 65.000 de LED-uri
Un alt punct de interes al festivalului va fi instalația “Submergence” creată de studio-ul britanic Squidsoup. Cu peste 65.000 de LED-uri interconectate, suspendată la 4 metri înălțime, aceasta va permite vizitatorilor să pătrundă într-un val imens de lumină.
În plus, în cadrul ediției din acest an vor fi prezentate și lucrări precum “Lumi Seeds” sau “Seeds of Light”, realizate de Circus Lumineszenz, care vor adăuga un element extra peisajului urban prin semințe luminescente care schimbă culorile într-un dans de lumini.
Srtudenți de la UAD expun la festival
Festivalul va include și o lucrare realizată de studenții secției de sculptură a Universității de Artă și Design (UAD) din Cluj-Napoca, Talk Socks. Această lucrare reprezentată printr-o șosetă uriașă, va fi prezentată în premieră în cadrul festivalului Lights On.
Alte instalații notabile vor include Fragments of Reality, semnată de Alessandro Lupi, care va adăuga o iluzie a ninsorii pe strada Emmanuel de Martonne.
Târg de Crăciun
Ediția din 2024 a festivalului va aduce și o serie de noutăți, inclusiv o zonă comercială cu 30 de căsuțe care vor contribui la atmosfera sărbătorilor, transformând zona într-un târg de Crăciun. iInstalațiile vor putea fi văzute și de la înălțime, dintr-o lojă „automatizată” amplasată într-unul dintre weekenduri.
Programul festivalului va fi de luni până vineri între orele 15:00 și 23:00, iar sâmbăta și duminica între orele 11:00 și 23:00.
Accesul este gratuit și toți vizitatorii vor putea explora instalațiile, inclusiv persoanele cu probleme locomotorii, pentru care au fost amenajate facilități speciale de acces.
Daria Mustea