Connect with us

Editorial Opinii

Un loc prea îndepărtat

Publicat


Mare dezamăgire mare într-o anumită tabără a USRPLUS Cluj după ce senatorul Mihai Goțiu, vicepreședinte al Senatului României, s-a clasat pe locul 2, considerat neeligibil, în urma alegerilor interne din filială pentru desemnarea candidaților la Parlament.

Senatorul a reacționat după aflarea rezultatelor lamentându-se că nu a reușit să îi convingă pe colegii din PLUS, că nu avut timp în dezbaterea online la care a participat alături de contracandidații săi să vorbească decât 13 minute, lăsând să se înțeleagă că procedura de desemnare a candidaților avea oarece hibe.

Poftim?

Adică tu, mare senator, vicepreședinte al Senatului, cu o vastă activitate parlamentară desfășurată în ultimii patru ani, când ai fost considerat cel mai prolific senator din punct de vedere al proiectelor depuse și al luărilor de cuvânt, vii și te plângi că nu ai reușit să îți convingi colegii de alianță să te voteze??? Păi dacă pe ei nu ai reușit, cum i-ai fi convins pe clujeni?

După ce au făcut lobby în favoarea sa ca pe vremuri și i-au trimis adeziuni de susținere avocatul și fostul parlamentar Eckstein Kovacs Peter, rectorul UBB, Daniel David, artistul Dan Perjovschi, directorul BCU Cluj, Valentin Orga, activistul Szakats Istvan – mai lipsea din listă copăcelul vorbitor Groot din filmul ”Gardienii Galaxiei”, să vină și să spună că nu și-a convins colegii, e puțin cam mult.

Mai avea nevoie de prezentare?

La valoarea sa, Mihai Goțiu nu mai avea nevoie de prezentare, fiindcă are o carte de vizită impresionantă ca parlamentar, ca luptător neobosit pentru salvarea pădurilor, ca activist de mediu. Lui i se potrivește foarte bine sintagma ”a dormit dar a și lucrat”.

Adică Goțiu nu a picat ieri dimineață din cer și s-a prezentat în alegerile interne din USRPLUS Cluj cu rugămintea de a fi votat.

Repet, la valoarea sa, Mihai Goțiu trebuia doar să se prezinte la dezbatere și să spună: ”Sunt Mihai Goțiu, senatorul vostru, mă cunoașteți, știți cine sunt, ce am făcut și ce voi face în continuare în Senat, votați-mă”.

Credeți că era nevoie de mai mult?

Dacă da, înseamnă că Mihai Goțiu are o problemă, că mai sunt colegi de alianță care nu îl cunosc, care nu au auzit despre el, care nu îi cunosc activitatea sau care au reproșuri față de activitatea sa desfășurată până acum, ceea ce este grav.

Bordei, mai cunoscut decât Goțiu?

Îmi vine greu să cred că în ochii colegilor din alianța USRPLUS cel care a primit mai multe voturi, Cristian Bordei, și ocupă locul 1 la Senat, este mai bine cunoscut, în alianță și în afară, decât Mihai Goțiu.

Dacă da, și are o activitate politică și profesională de invidiat, atunci iar e vina lui Mihai Goțiu.

În plus, înainte de alegerile interne, nu l-am auzit pe Goțiu nici măcar cu o jumătate de gură să fi zis că procedura de desemnare internă are lacune, că sunt prea puțini membri USR care votează, că timpul de prezentare în dezbaterea online este prea scurt. Nimic.

Totul era roz bonbon, procedura era democratică, nu ridica niciun semn de întrebare, pentru ca, ulterior, după vot, pentru că nu prins primul loc, să găsească nereguli.

Pur și simplu ceea ce s-a întâmplat lasă impresia că nu este vina lui Mihai Goțiu pentru rezultatul votului, ci că a fost ”faultat” de o gașcă din PLUS, plus câțiva din USR. Chiar crede cineva că no-name-ul Cristian Bordei are notorietate mai mare decât Goțiu, că este mai cunoscut decât senatorul, că a fost votat ”pe bune” pentru că are șanse mai mari să fie ales și că este o locomotivă mai bună decât Mihai Goțiu pentru lista de Senat?

Să fim serioși.

Ce să facă acum senatorul?

Sub cupola unor alegeri interne democratice pare că au fost doar jocuri de culise, polițe de plătit, iar Goțiu a fost victimă.

Și dacă îl lăsau să vorbească 55 de minute din 60 cât avea dezbaterea, și dacă ar fi prezentat în detaliu sutele de proiecte legislative inițiate și miile de luări de cuvânt și interpelări parlamentare, rezultatele sale în lupta cu mafia pădurilor tot nu și-ar fi convins colegii să îl voteze.

Singura sa șansă este, în loc să se lamenteze ca babele că nu le-a ieșit rântașul, dacă se consideră nedreptățit, să facă bine să dovedească faptul că este un bărbat politic adevărat și să candideze independent la Senat.

Dacă crede că are valoarea pe care o are, dacă susține că este politicianul care este, dacă are sânge unde trebuie, atunci să aibă curajul să își măsoare forțele cu Cristian Bordei pe 6 decembrie pentru un loc în Senat.

Sunt convins că votanții lui Mihai Goțiu, societatea civilă, activiștii de mediu, pădurarii, membrii USR nemulțumiți de rezultatul desemnării candidaților sau simpatizanții USR se vor mobiliza și îl vor vota cu ochii închiși.

Rezultatul votului intern nu este un capăt de drum, cum spunea Goțiu, ci doar un punct cu virgulă.

Ia să vedem acum punctul cu virgulă…



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Gore

    octombrie 13, 2020 la 10:04 am

    Evident ca pe clujeni i-ar fi convins, pentru ca ei voteaza pentru intersul lor de cetateni, nu pentru interesul ingust de partid, ca nulitatile inscrise in partidul personal al lui Ciolos. Ce-i asa de greu de inteles de pseudo-presa clujeana?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO. INCENDIU pe strada Dunării, în Cluj-Napoca. S-au aprins niște DEȘEURI și vegetație uscată

Publicat

Un incendiu a izbucnit, miercuri, pe str. Dunării din Cluj-Napoca. S-au aprins niște deșeuri și vegetație uscată.

„Detașamentul 1 de pompieri a intervenit cu o autospecială pentru a stinge un incendiu pe str. Dunării. Focul a izbucnit într-o zonă cu vegetație uscată și deșeuri.

FOTO. INCENDIU pe strada Dunării, în Cluj-Napoca. S-au aprins niște DEȘEURI și vegetație uscată

Din fericire, nimeni nu a fost rănit”, a transmis ISU Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

ATENȚIE, clujeni. Val de praf SAHARIAN deasupra României până joi noaptea

Publicat

De

Praf saharian deasupra României

Un val de praf saharian a pătruns în România, anunță Administrația Națională de Meteorologie. Avertizarea este valabilă pânp joi, 28 martie, noaptea.

Potrivit ANM, o masă de aer încărcată cu particule de praf saharian a pătruns în România, concentraţii mai mari urmând a se înregistra în regiunile sud-vestice, sudice şi estice.

ATENȚIE, clujeni. Val de praf SAHARIAN deasupra României până joi noaptea

„Până joi, 28 martie, ora 22:00, circulaţia aerului se va menţine predominant sud-vestică şi va favoriza pătrunderea unei mase de aer încărcate cu particule de praf de origine sahariană deasupra României.

În noaptea de joi spre vineri, masa de aer încărcată cu particule de praf va depăşi aria geografică a României şi se va regăsi deasupra Mării Negre şi Ucrainei”, conform ANM.

Ploile se vor semnala în special în vestul, sud-vestul, centrul şi nordul teritoriului, iar depunerile de praf vor putea fi observate în special în zonele şi intervalele cu ploaie.

Foto: Unsplash

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Irina Rimes își aduce ”Sufrageria” la Cluj-Napoca. Artista, în concert la Casa de Cultură a Studenților

Publicat

De

Irina Rimes

Începând cu 28 martie, Irina Rimes transformă România în scena și locul ei de joacă, mai exact în ”Sufrageria Irinei”. Muzica plină de emoție, atmosfera plină de bucurie și profunzimea versurilor artistei vor fi prezente în fiecare colț, deoarece Irina Rimes pleacă într-un turneu oficial, iar prima oprire va fi la Cluj-Napoca.

Irina Rimes își aduce Sufrageria la Cluj-Napoca. Artista, în concert la Casa de Cultură a Studenților

”Așadar, dacă vrei să auzi live și să simți fiorul unor piese precum ,,Neiubita ta” sau ,,Ce s-a întâmplat cu noi”, găsește-ți locul pe hartă”, anunță organizatorii.

Primul concert va avea loc în 28 martie la  Casa de Cultură a Studenților Cluj-Napoca, iar alături de Irina, vor urca pe scenă: Andrei Comaroni – chitară, Cristi Comaroni – chitară, Bubu Cernea – tobe, Radu Taca – bass, Tudor Amarandei – clape, Șerban Ilicevici – sunet.

irina Rimes

Irina Rimes, carte de vizită

Irina Rimes este unul dintre artiştii emblematici ai industriei muzicale din România, care şi-a pus amprenta asupra publicului şi topurilor radio şi TV prin stilul unic de interpretare, piese statement, peste 340 de show-uri live intense şi pline de emoţie și  peste 450 de milioane de vizualizări pe Youtube.

„Despre el”, „Cosmos”, „Pastila” și ,,ACASĂ” sunt cele patru albume compuse de Irina care includ hituri precum „Visele”, „Ce s-a întâmplat cu noi”, „Iubirea noastră mută”, „Bandana”, „Bolnavi amândoi”, „Nu ştii tu să fii bărbat”, iar colaborările cu artişti precum Guess Who, Carla’s Dreams, The Motans, INNA, Grasu XXL, Bruja sau Cris Cab, dar şi piesele compuse pentru Andra, Antonia, Nicole Cherry, confirmă versatilitatea sa.

Jurată la ”Vocea României”

În 2022, Irina a lansat și mini seria de documentare „Pe drumul meu”, ce s-a bucurat de un real suport atât în mediul online, în special din partea fanilor, cât și în offline.

De asemenea, artista a redevenit unul dintre jurații show-ului Vocea României, difuzat pe PROTV și a avut, conform audiențelor Media Forest, cea mai ascultată piesă a verii lui 2022, „Ba ba ba – Inima mea bate”.

În 2023, Irina și-a încântat audiența cu piese precum ,,Neiubita ta”, ,,Flori de mai”, <<Changer>>, ,,Gelos”, dar și cu colaborarea cu Theo Rose pentru ,,Stinge Luminile”, piesă de pe soundtrack-ul oficial Miami Bici 2.

Biletele sunt disponibile aici.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Plafonarea tarifelor la polițele RCA, prelungită. Ministrul Finanțelor: Din 10 milioane de vehicule doar 7 sunt asigurate

Publicat

De

Tarife RCA plafonate

Plafonarea tarifelor la polițele RCA va fi prelungită, anunță Ministrul Finanțelor Publice, Marcel Boloș.

Propunerea a fost pusă în transparență publică, având în vedere că măsura de plafonare expiră la finalul acestei luni.

Plafonarea tarifelor la polițele RCA, prelungită. Ministrul Finanțelor: Din 10 milioane de vehicule doar 7 sunt asigurate

„Vă anunț că am publicat în transparență o propunere de prelungire a plafonării tarifelor RCA până la 30 iunie 2024.

Asta pentru că la 31 martie expiră prelungirea adoptată la finalul lui 2023, când am propus să fie păstrate ca prețuri de referință pentru polițele RCA valorile din 28 februarie 2023, fiind permisă o ajustare a polițelor de 6,8%, echivalentul ratei prognozate a inflației”, a anunțat Marcel Boloș pe pagina de Facebook.

Dezechilibru între cerere și ofertă

Acesta spune că este vorba de o soluție temporară, în contextul în care există încă probleme nerezolvate în piața asigurărilor auto, care se traduc printr-o piața caracterizată de un dezechilibru între cerere și ofertă.

„Aceste probleme își vor găsi răspunsul odată cu modificările legislației naționale privind asigurările RCA. Până atunci, nu putem neglija riscul la care sunt supuși șoferii când au loc accidente în care sunt implicate vehicule neasigurate”, a mai transmis ministrul Finanțelor Publice.

La 31 decembrie 2023, din 10 milioane de vehicule din parcul național auto, doar 7 milioane erau asigurate. În același timp, datele arată că într-un singur an se produc peste 25.000 de accidente în toată țara.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax