Connect with us

ADMINISTRAȚIE

Un clujean vrea să schimbe numele străzii Mărginașe în „Prof. Dr. Marin Florea”. Care e motivul și ce părere au ceilalți clujeni

Publicat


screenshot (630)

Un bărbat face apel către clujenii de pe un grup de Facebook, cu privire la schimbarea numelui unei străzi din oraș. Acesta are nevoie de semnături de la cei care locuiesc pe strada Mărginașă pentru a o putea redenumi „Prof. Dr. Marin Florea”.

„Dorim să schimbăm numele străzii pe care locuim, iar de la primărie ne-au spus că e nevoie de semnăturile celor care locuiesc pe stradă. Totuși, aș putea întâșni o mai mare deschidere din partea lor dacă nu ar fi nevoie să ne schimbăm documentele.

Cunoașteți vreo reglementare în care să se specifice că documentele rămân în continuare valabile până la expirarea acestora?

Strada se numește Mărginașă și dorim să îi schimbăm numele în Prof. Dr. Marin Florea – medic și istoriograf al medicinei clujene”, se arată în anunțul acestuia.

Din nefericire pentru el, în cazul schimbării denumirii sau rangul localităților și străzilor, al renumerotării imobilelor sau rearondării acestora, al înființării localităților sau străzilor, actul de identitate trebuie să reflecte domiciliul statornic al persoanei, de aceea în termen de 15 zile de la producerea uneia dintre situații, cetăţeanul este obligat să solicite eliberarea unei noi cărţi de identitate, potrivit Direcției Județene de Evidență a Persoanelor din Cluj (djepcluj.ro), la care a făcut trimitere un utilizator în comentarii.

Ce părere au clujenii despre inițiativă

Restul clujenilor și-au exprimat părerile în ceea ce privește dorința schimbării numelui străzii.

O persoană s-a arătat încântată de inițiativă, alta are o opinie neutră, precizând că e greu de lucrat cu civismul, restul s-au arătat împotriva deciziei.

„Lumea probabil ar numi-o tot Mărginașă, și din obișnuință, și pentru că e mult mai scurt <<o mașină pe Mărginașă, vă rog>> decât <<o mașină pe strada profesor doctor Marin Florea, vă rog>>”, a glumit cineva.

„Hai să îi schimbăm sensul unic… că mă omoară”, a glumit altcineva.

Un utilizator a făcut o remarcă referitoare la banii care trebuie investiți în buletinele noi și în sediile sociale ale firmelor, ceea ce reprezintă un dezavantaj semnificativ în acest sens. Altul a oferit argumente legate de istoria locală pentru a-și exprima dezacordul.

„Sper din tot sufletul că inițiativa dumneavostră nu se va materializa. Strada Mărginașă este una dintre foarte puținele denumiri de străzi din Cluj care nu a fost schimbată. Strada s-a format în secolul al XVIII-lea, dar pe locul ei a fost drum și mai devreme, fiind chiar la limita dintre teritoriile orașului Cluj și ale satului Cluj-Mănăștur.

Se poate vedea asta pe hărțile militare realizate pe la mijlocul sec. XVIII. În maghiară era denumită în mod oficial Szélső utca (adică strada Mărginașă) încă din 1869. Profesorul Florea Marin merită o stradă în Cluj, dar de ce să nu fie numită după el o stradă nouă? De ce trebuie sacrificată încă o fărâmă din trecutul orașului?”, întreabă el.

De ce se vrea schimbarea numelui străzii Mărginașe

Autorul postării a răspuns.

„Vă apreciez comentariul. Motivul principal pentru care ar fi necesar să se redenumească aceasta stradă și nu alta ar fi că acest profesor și-a petrecut cea mai mare parte a vieții locuind aici.

Revenind la cele spuse de dvs., îmi vine în minte o altă stradă cu valoare istorică din Cluj, și anume strada Miko Imre, actualmente strada Clinicilor. Dacă am face cu adevărat o reparație contelui Miko, nu s-ar fi botezat o stradă nouă în Cluj cu numele lui, ci strada Clinicilor ar reveni la numele inițial, mai ales că Miko Imre a donat terenul din vecinătatea străzii, respectiv Grădina Miko, pe domeniul căreia se află în prezent sediul Facultății de Geografie”, a spus acesta.

Și mai multe sugestii

Un clujean a punctat că sunt multe alte străzi ce trebuie redenumite în oraș.

„Mărginașă nu cred că se numără printre acestea: în primul rând străzile cu nume de orașe sau comune (gen <<locuiesc în Cluj, pe strada Tulcea, colț cu strada Galați>> ce produc confuzie poștașilor și curierilor) și cele cu nume derizorii sau rămase din perioada comunistă (str. Ciocanului, str. Cometei, str. Făcliei, str. Iugoslaviei, str. Parcul Feroviarilor, str. Secerătorilor, str. Cișmigiu, str. Piața Fraternității etc.).

În opinia mea, chiar și unele cartiere ar trebui să-și schimbe numele, neavând nici în clin, nici în mânecă vreo legătură cu orașul de cinci stele: Mărăști – în Hoștezeni sau Someșeni, Bulgaria – în orice altceva, Grigorescu – în Donath. Dar asta este altă discuție… neplăcută, ce-i drept”, sugerează el.

Clujeni, voi ce credeți despre schimbarea numelui străzii Mărginașe în „Prof. Dr. Marin Florea”?



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Elena Lasconi câștigă detașat acasă la liberalul Emil Boc. Cluj-Napoca, oraș USR?

Publicat

lasco 1

Candidatul USR la Președinția României, Elena Lasconi, a câștigat, duminică, cele mai multe voturi și la Cluj-Napoca, municipiu condus de liberalul Emil Boc.

Astfel, potrivit rezultatelor parțiale prezentate în noaptea de duminică spre luni pe site-ul Autorității Electorale Permanente, Lasconi s-a clasat pe primul loc în opțiunile alegătorilor din orașul de pe Someș, cu 40,32%, după numărarea voturilor din majoritatea secțiilor.

Lasconi a fost urmată de independentul Călin Georgescu cu 10,82% podiumul fiind completat de Mircea Geoană (independent) cu 9,66%.

Urmează candidatul UDMR, Kelemen Hunir, cu 8,71% și Marcel Ciolacu (PSD) cu 8,29%.

De altfel, Elena Lasconi a câștigat cele mai multe voturi și în comuna Florești (36,97%), condusă de primarul PNL, Bogdan Pivariu.

Citește mai departe

EVENIMENT

Elena Lasconi câștigă în județul Clujul. E urmată de Călin Georgescu și George Simion. Rezultate parțiale.

Publicat

De

Elena Lasconi Cluj

Elena Lasconi, candidata USR, a obținut cele mai multe voturi în județul Cluj la alegerile prezidențiale de duminică, 24 noiemebrie, conform rezultatelor parțiale prezentate de Autoritatea Electorală Permanentă.

În jurul orei 22,30, după ce a început numărarea voturilor în secții, pe primul loc la Cluj se afla candidatul independent Călin Georgescu.

Rezultat final. Elena Lasconi câștigă în județul Clujul. E urmată de Călin Georgescu și George Simion

Elena Lasconi a reușit să câștige în județul Cluj, în primul tur al alegerilor prezidențiale. După numărarea majorității voturilor din județ, candidata URS este pe primul loc cu 30,1% din voturi.

Lasconi este urmată de candidatul independent Călin Georgescu,cu 15,5% din voturile clujenilor. Pe locul trei în preferințele clujenilor se află liderul AUR, George Simion cu 10,91% din voturi.

Aceștia sunt urmați de Marcel Ciolacu, candidatul PSD, care a obținut 10,65% din voturi și Nicolae Ciucă, cu 9,6%  voturi.

Prezența la vot în județul Cluj, în primul tur al alegerilor prezidențiale, a fost de 57,40%.

Citește mai departe

EVENIMENT

Rezultate parțiale. Candidatul „surpriză” Călin Georgescu, pe primul loc. A preluat conducerea și în diaspora

Publicat

De

Călin Georgescu

Candidatul independent Călin Georgescu, se situează pe primul loc, după centralizarea voturilor din aproape 90% din secțiile de votare.

În urma lui se află Marcel Ciolacu, candidatul PSD.

Rezultate parțiale. Candidatul „surpriză” Călin Georgescu, pe primul loc. A preluat conducerea și în diaspora

După centralizarea a peste 94% dintre voturile exprimate în țară, Călin Georgescu continuă este pe primul loc, cu 21,15 %. El este urmat de liderul PSD, Marcel Ciolacu, cu 20,5 % și de Elena Lasconi, cu 17,6 %.

Pe următoarele locuri se situează George Simion (14,25%), Nicolae Ciucă (9,6 %), Mircea Geoană (6,15 %)

În mod surprinzător, Ludovic Orban a reușit să obțină, până la această oră, 18.544 de voturi, adică 0,23%.

Rezultatele parțiale în străinătate

Călin Georgescu a primit cele mai multe voturi și în străiătate, urmat de Elena Lasconi și George Simion, potrivit Mediafax.

În momentul de față, alegerile parțiale în Diaspora se prezintă în felul următor:

  • Călin Georgescu: 33,41%
  • Elena Lasconi: 30,81%
  • George Simion: 11,61%
  • Nicolae Ciucă: 8.36%
  • Mircea Geoană: 5,66%
  • Marcel Ciolacu – 4,51%.

Citește mai departe

EVENIMENT

Cum (n)-a fost votat Nicolae Ciucă la Cluj, în “fieful” PNL

Publicat

De

Nicolae Ciucă

Candidatul PNL la Președinția României, Nicolae Ciucă, a obținut, în județul Cluj, doar puțin peste 10% din voturi în primuk tur al alegerilor, cel mai slab rezultat al unui candidat de dreapta din ultimii 20 de ani.

La Cluj-Napoca, în orașul unuia dintre marii lideri ai PNL, Emil Boc, Nicolae Ciucă nu a obținut nici măcar 8% din voturi, fiind întrecut și de candidatul UDMR Kelemen Hunor.

Cum (n)-a fost votat Nicolae Ciucă la Cluj, în “fieful” PNL

Nicolae Ciucă, candidatul PNL la alegerile prezidențiale, a obținut cel mai bun scor în comuna Recea Cristur, unde a fost votat de 61,78% dintre alegători.

Localitățile clujene unde Nicolae Ciucă a fost primul în opțiunile alegătorilor și procentele obținute sunt următoarele:

  • Ciucea – 30,11%
  • Mărgău – 22,55%
  • Mărișel – 33,61%
  • Sânpaul – 21,74%
  • Așchileu – 34,38%
  • Panticeu – 42,78%
  • Bobâlna – 27,18%
  • Vad – 35,56%
  • Câțcău – 44,36%
  • Chiuiești – 24,78%
  • Cornești – 29%
  • Borșa – 34,02%
  • Tureni – 17,52%
  • Săndulești – 24,91%
  • Căianu – 26,51%
  • Pălatca – 40,48%
  • Țaga – 22,03%
  • Cătina – 22,15%
  • Sânmărtin – 49,14%.

La alegerile locale din iunie 2024, PNL a câștigat în județul Cluj un numă de 51 de primării de municipii, orașe și comune.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax