Connect with us

ADMINISTRAȚIE

Un clujean vrea să schimbe numele străzii Mărginașe în „Prof. Dr. Marin Florea”. Care e motivul și ce părere au ceilalți clujeni

Publicat


screenshot (630)

Un bărbat face apel către clujenii de pe un grup de Facebook, cu privire la schimbarea numelui unei străzi din oraș. Acesta are nevoie de semnături de la cei care locuiesc pe strada Mărginașă pentru a o putea redenumi „Prof. Dr. Marin Florea”.

„Dorim să schimbăm numele străzii pe care locuim, iar de la primărie ne-au spus că e nevoie de semnăturile celor care locuiesc pe stradă. Totuși, aș putea întâșni o mai mare deschidere din partea lor dacă nu ar fi nevoie să ne schimbăm documentele.

Cunoașteți vreo reglementare în care să se specifice că documentele rămân în continuare valabile până la expirarea acestora?

Strada se numește Mărginașă și dorim să îi schimbăm numele în Prof. Dr. Marin Florea – medic și istoriograf al medicinei clujene”, se arată în anunțul acestuia.

Din nefericire pentru el, în cazul schimbării denumirii sau rangul localităților și străzilor, al renumerotării imobilelor sau rearondării acestora, al înființării localităților sau străzilor, actul de identitate trebuie să reflecte domiciliul statornic al persoanei, de aceea în termen de 15 zile de la producerea uneia dintre situații, cetăţeanul este obligat să solicite eliberarea unei noi cărţi de identitate, potrivit Direcției Județene de Evidență a Persoanelor din Cluj (djepcluj.ro), la care a făcut trimitere un utilizator în comentarii.

Ce părere au clujenii despre inițiativă

Restul clujenilor și-au exprimat părerile în ceea ce privește dorința schimbării numelui străzii.

O persoană s-a arătat încântată de inițiativă, alta are o opinie neutră, precizând că e greu de lucrat cu civismul, restul s-au arătat împotriva deciziei.

„Lumea probabil ar numi-o tot Mărginașă, și din obișnuință, și pentru că e mult mai scurt <<o mașină pe Mărginașă, vă rog>> decât <<o mașină pe strada profesor doctor Marin Florea, vă rog>>”, a glumit cineva.

„Hai să îi schimbăm sensul unic… că mă omoară”, a glumit altcineva.

Un utilizator a făcut o remarcă referitoare la banii care trebuie investiți în buletinele noi și în sediile sociale ale firmelor, ceea ce reprezintă un dezavantaj semnificativ în acest sens. Altul a oferit argumente legate de istoria locală pentru a-și exprima dezacordul.

„Sper din tot sufletul că inițiativa dumneavostră nu se va materializa. Strada Mărginașă este una dintre foarte puținele denumiri de străzi din Cluj care nu a fost schimbată. Strada s-a format în secolul al XVIII-lea, dar pe locul ei a fost drum și mai devreme, fiind chiar la limita dintre teritoriile orașului Cluj și ale satului Cluj-Mănăștur.

Se poate vedea asta pe hărțile militare realizate pe la mijlocul sec. XVIII. În maghiară era denumită în mod oficial Szélső utca (adică strada Mărginașă) încă din 1869. Profesorul Florea Marin merită o stradă în Cluj, dar de ce să nu fie numită după el o stradă nouă? De ce trebuie sacrificată încă o fărâmă din trecutul orașului?”, întreabă el.

De ce se vrea schimbarea numelui străzii Mărginașe

Autorul postării a răspuns.

„Vă apreciez comentariul. Motivul principal pentru care ar fi necesar să se redenumească aceasta stradă și nu alta ar fi că acest profesor și-a petrecut cea mai mare parte a vieții locuind aici.

Revenind la cele spuse de dvs., îmi vine în minte o altă stradă cu valoare istorică din Cluj, și anume strada Miko Imre, actualmente strada Clinicilor. Dacă am face cu adevărat o reparație contelui Miko, nu s-ar fi botezat o stradă nouă în Cluj cu numele lui, ci strada Clinicilor ar reveni la numele inițial, mai ales că Miko Imre a donat terenul din vecinătatea străzii, respectiv Grădina Miko, pe domeniul căreia se află în prezent sediul Facultății de Geografie”, a spus acesta.

Și mai multe sugestii

Un clujean a punctat că sunt multe alte străzi ce trebuie redenumite în oraș.

„Mărginașă nu cred că se numără printre acestea: în primul rând străzile cu nume de orașe sau comune (gen <<locuiesc în Cluj, pe strada Tulcea, colț cu strada Galați>> ce produc confuzie poștașilor și curierilor) și cele cu nume derizorii sau rămase din perioada comunistă (str. Ciocanului, str. Cometei, str. Făcliei, str. Iugoslaviei, str. Parcul Feroviarilor, str. Secerătorilor, str. Cișmigiu, str. Piața Fraternității etc.).

În opinia mea, chiar și unele cartiere ar trebui să-și schimbe numele, neavând nici în clin, nici în mânecă vreo legătură cu orașul de cinci stele: Mărăști – în Hoștezeni sau Someșeni, Bulgaria – în orice altceva, Grigorescu – în Donath. Dar asta este altă discuție… neplăcută, ce-i drept”, sugerează el.

Clujeni, voi ce credeți despre schimbarea numelui străzii Mărginașe în „Prof. Dr. Marin Florea”?



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ADMINISTRAȚIE

Viceprimarul Dan Tarcea, vizită pe șantierul centrului de vârstnici de pe Calea Baciului. Care este stadiul lucrărilor

Publicat

Viceprimarul Dan Tarcea a efectuat o vizită pe șantierul viitorului centru pentru vârstnici de pe Calea Baciului din Cluj-Napoca. Lucrările la clădire înaintează în ritm alert.

Lucrările la viitorul centru pentru vârstnici, de pe Calea Baciului, înaintează în ritm  bun, anunță viceprimarul Dan Tarcea, în urma unei verificări efectuate pe șantier.

„Lucrările la Centrul Rezidențial de Îngrijire și Asistență Socială pentru Persoanele Vârstnice din Calea Baciului avansează conform graficului de execuție. Am vizitat astăzi șantierul pentru a verifica stadiul lucrărilor și a discuta cu echipa de proiect”, a postat Dan Tarcea pe rețelele de socializare.

Lucrările înaintează în ritm bun

Potrivit viceprimarului, structura de rezistență a fost finalizată integral, iar fațadele exterioare sunt realizate în proporție de aproximativ 80%. Învelitoarea clădirii este de asemenea complet finalizată.

„În interior, instalațiile sanitare, electrice și termice de la parter, etajul 1 și etajul 2 sunt realizate în proporție de 90%, iar lucrările de finisaje interioare au început în această săptămână. La nivelul subsolului, lucrările sunt finalizate în proporție de aproximativ 70%, iar gardul perimetral este realizat în proporție de 90%”, a mai arătat Tarcea.

70 de locuri de cazare pentru vârstnici

Centrul va oferi 70 de locuri de cazare pentru persoane vârstnice, în 42 de camere spațioase, și va dispune de cabinete medicale, bibliotecă, săli de mese și spații de relaxare. În plus, vor fi amenajate piste de alergare, mese de ping-pong și aparate de fitness în aer liber, pentru promovarea unui stil de viață activ și sănătos.

„Monitorizăm constant evoluția lucrărilor, pentru ca acest proiect esențial pentru comunitatea clujeană să fie finalizat la cele mai înalte standarde de calitate. Investim în proiecte sociale care asigură respectul și grija pe care seniorii noștri le merită”, a transmis viceprimarul.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Anunț pentru pensionari. Casa de Pensii Cluj va fi închisă joi, 17 aprilie

Publicat

De

Casa de Pensii Cluj

Casa de Pensii Cluj va fi închisă joi, 17 aprilie, anunță conducerea instituției.

Pensionarii sau clujenii care au probleme de rezolvat sunt rugați să nu meargă joi la Casa de Pensii. Instituția nu va fi activitate cu publicul, din cauza unor lucrări.

Casa de Pensii Cluj va fi închisă joi, 17 aprilie

Conform reprezentanților instituției, în clădirea în care și Casa de Pensii Cluj își desfășoară activitatea se vor efectua lucrări privind suplimentarea puterii electrice.
„Din acest motiv se va întrerupe furnizarea energiei electrice pe tot parcursul zilei.
Prin urmare, în data de 17 aprilie 2025, Casa Județeană de Pensii Cluj este în imposibilitatea de a-și desfășura activitatea și de a asigura programul cu publicul”, au precizat reprezentanții instituției.

Citește mai departe

EVENIMENT

Dan Petrescu (CFR Cluj), după egalul cu Rapid: A fost cel mai SLAB joc al nostru în 2025

Publicat

dan

CFR Cluj a făcut doar egal cu Rapid, 1-1, luni seara în Gruia, lucru ce l-a nemulțumit pe Dan Petrescu, tehnicianul clujenilor.

„A fost cel mai slab joc al nostru în 2025, în general, nu numai acasă. În prima repriză am controlat meciul până în minutul 42, nu au ajuns la poartă. În repriza a doua am intrat moi, cum facem de obicei, nu știu de ce.

Dan Petrescu (CFR Cluj), după egalul cu Rapid: A fost cel mai SLAB joc al nostru în 2025

Puteam chiar să pierdem, dacă ne uităm la ocazii – Rapidul a avut șansele mai mari. Otto ne-a salvat, am luat acest punct. Antrenorii mari zic că e bine, uneori, să te mulțumești și cu un punct după astfel de meciuri.

Poate mă înșel, dar încă de la conferință am zis că echipa nu a fost bine toată săptămâna. Când te antrenezi 100% toată săptămâna, e bine. Nu pot spune că nu ne-am antrenat, dar ceva n-a fost în regulă.

VAR-ul nu a influențat rezultatul, nu știu dacă a fost sau nu penalty. Au fost prea puțini jucători care au dat 100%, toți puteau mai mult. Otto cred că a fost cel mai bun azi.

Mergem să jucăm cu FCSB un meci important. Cu două puncte în plus ar fi fost altceva, alte posibilități. Dacă pierdem, va fi greu să-i mai prindem.

Vreau și eu să văd o fază de arbitraj pro CFR – toți țipă și urlă, dar noi am fost cei dezavantajați. Nu am fost niciodată avantajați sezonul ăsta.

Sper să avem spirit de echipă, să ne revenim fizic și să arătăm mai bine. Azi nu am fost bine, în afară de 2-3 jucători. Trebuie să analizez și eu, și jucătorii, ce nu a funcționat.

Va fi un play-off în continuare strâns. E clar că, dacă noi pierdem meciul următor cu FCSB, va fi foarte greu să mai avem pretenții la campionat.

Vor fi 5 puncte cu 5 meciuri rămase. Meciul următor, pentru noi, este un meci decisiv dacă vrem să ne mai luptăm la campionat sau nu. Sper să avem o săptămână mai bună de antrenamente și jucătorii să înțeleagă că au greșit ceva, dar și că eu am greșit”, a spus Dan Petrescu, după meci.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Locuitori de pe strada Sub Cetate din Florești au reușit să ÎNFUNDE o pompă de canalizare. Aruncă la toaletă orice

Publicat

Țeavă îmfundată în Florești

Angajații Companiei de Apă „Someș” au intervenit pentru curățarea unei pompe de canalizare înfundată.

Aceștia spun că pompa s-a înfundat din cauza faptului că sunt oameni care folosesc toaleta pe post de coș de gunoi.

Locuitori de pe strada Sub Cetate din Florești au reușit să ÎNFUNDE o pompă de canalizare

Intervenția a avut loc în weekend pe strada Sub Cetate, nr. 12, din comuna Florești, unde echipele de intervenție au fost chemate să rezolve o problemă apărută din cauza folosirii inadecvate a sistemului de canalizare. „Toaleta nu este tomberon” – este mesajul transmis de reprezentanții Companiei de Apă „Someș”.

În vasul de toaletă trebuie aruncate doar resturi biologice și hârtie igienică. Orice alt tip de deșeu, cum ar fi șervețele umede, produse de igienă, resturi textile sau plastice, poate duce la blocaje și avarii costisitoare.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate