ACTUALITATE
UMF “Iuliu Hațieganu”, cea mai bună universitate din România în domeniul cercetării, potrivit clasamentului SCIMAGO 2021

Universitatea de Medicină și Farmacie “Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca se situează pe locul întâi în topul celor 31 de instituții de învățământ superior din România incluse în clasamentul SCIMAGO 2021.
UMF Cluj a urcat două locuri față de poziția ocupată anul trecut.
În clasamentul global, care include 4.126 de instituții de învățământ superior, UMF “Iuliu Hațieganu” se află printre primele 1.000 de universități din lume, pe locul 683.
În clasament sunt incluse univesrități care au cel puțin 100 de lucrări științifice publicate în ultimul an
Scimago Institutions Ranking (SIR) este un clasament internațional al instituțiilor academice și de cercetare, clasificate în baza a trei seturi de indicatori: performanța cercetării, rezultatele inovării și impactul social.
În acest ranking, sunt înscrise doar universitățile care îndeplinesc criteriile minimale privind numărul de lucrări științifice publicate.
Astfel, sunt cuprinse instituțiile de învățământ superior și de cercetare care figurează în baza de date Scopus cu cel puțin 100 de lucrări științifice publicate în ultimul an al perioadei de referință, potrivit unui comunicat de presă transmis de UMF Cluj.
Scimago Institutions Ranking reprezintă o resursă importantă pentru analiza și evaluarea instituțiilor de cercetare din întreaga lume.
Se evaluează rezultatele cercetării cu scopul de a oferi informații utile instituțiilor, factorilor de decizie politică și responsabililor pentru activitatea de cercetare, astfel încât aceștia să fie în măsură să îmbunătățească rezultatele activității științifice.
Citește și: Alianța G6-UMF propune ca organizarea rezidențiatului să treacă în responsabilitatea universităților de medicină și farmacie
“Cercetarea, coordonată cu viziune integratoare și de internaţionalizare, sustenabilă prin proiecte, este una dintre prioritățile activităţii noastre ca instituție de cercetare avansată. Prin proiectele de cercetare științifică pe care le derulăm, ne menţinem și creștem recunoașterea naţională și internaţională, prestigiul și competitivitatea, într-un context în care acest aspect are o importanţă globală din ce în ce mai însemnată.
UMF ”Iulia Hațieganu” a publicat peste 800 de articole științifice în 2020
Datorită eforturilor cadrelor didactice și ale cercetătorilor din cadrul universității noastre, ne situăm printre cei mai buni dintre cei buni și contribuim cu mândrie și responsabilitate la dezvoltarea cercetării științifice medicale și farmaceutice”, spune prof. dr. Anca Dana Buzoianu, rectorul UMF “Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca.
În 2020, la UMF “Iuliu Hațieganu” s-au derulat peste 80 de proiecte de cercetare și s-au publicat 836 de articole științifice în reviste cotate ISI.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
CFR 1907 Cluj, după ce suporterii ”U” au bătut 3 copii: Sperăm la o delimitare din partea clubului ”U” pentru astfel de practici

Conducerea clubului de fotbal CFR 1907 Cluj a reacționat, marți, după ce mai mulți copii au fost bătuți de suporteri ai rivalei ”U” Cluj, la finalul derby-ului clujean de luni seara, unul dintre ei ajungând la spital, cerând delimitarea celor de la Universitatea față de astfel de violențe.
”Nu doar că ne e greu să privim imaginile ajunse în posesia noastră și a presei, dar nu ne putem pune în pielea familiilor care și-au văzut copiii pe paturi de spital. Familii care, cu bună credință, i-au sprijinit și n-au trăit cu frică pentru faptul că s-ar putea întoarce cu răni acasă după un meci de fotbal. Sau că nu s-ar mai întoarce.
În confruntările directe, fără a depinde de soarta meciului, o parte a suporterilor Universității Cluj alege să mute dinamica din teren și din tribune, într-un mod negativ, pe străzile orașului.
S-a ajuns ca însemnele clubului nostru să le dea „dreptul” de a le elimina, aplicând și o „corecție” celor care văd culori în fața ochilor, și nu doar alb-negru. Totul a culminat cu seara trecută, când acțiunile, complet condamnabile, au ajuns să fie îndreptate asupra unor tineri, unii chiar minori.
Nu este acceptabil ca un suporter să ajungă în spital
Nu doar că nu este normal, dar nu este acceptabil ca orice suporter, aparținând sufletește de orice echipă din această lume, să plece de la stadion cu ambulanța! Nu este normal ca dorința de a te bucura de atmosfera unui derby să se transforme în spitalizare.
Nu este normal ca adulți, în toată firea, să își bată joc, să amenințe cu moartea și să îi mutileze pe suporterii unei echipe, indiferent de vârstă, dar mai ales minori. Nu este normal, și nu vom accepta asta. Niciodată!
În cazul unor altercații în care au fost implicați inclusiv suporterii noștri, având sau nu vreo vină, clubul nostru a condamnat cu fermitate orice astfel de acțiune și a solicitat organelor abilitate să investigheze și să ia măsurile necesare.
S-a ajuns, din păcate, prea departe, și nu putem lăsa lucrurile să rămână așa!
Violențe inacceptabile
Am asistat la violențe complet gratuite și inacceptabile din partea suporterilor unui club care se mândrește cu tradiția sa și cu spiritul studențesc care, în mod cert, e departe de ceea ce s-ar dori a fi; un spirit stradal, cu manifestări condamnabile din orice punct de vedere, moral sau penal, și care nu va face niciodată cinste nimănui.
Sperăm, astfel, la o reacție și la o delimitare din partea clubului U Cluj pentru astfel de practici. În caz contrar, tăcerea va fi interpretată ca atare”, arată conducerea clubului din Gruia.
EVENIMENT
ANALIZĂ. Cluj-Napoca, în topul orașelor cu cele mai RIDICATE prețuri pe metru pătrat la apartamente

Prețurile medii ale apartamentelor de vânzare – vechi și noi – au înregistrat în martie 2025 o creștere de 12% comparativ cu aceeași lună a anului 2024, se arată într-o analiză Storia. Cluj-Napoca și Brașov se regăsesc în topul orașelor cu cele mai ridicate prețuri pe metru pătrat atât pentru apartamentele noi, cât și pentru cele vechi, reflectând o cerere constantă și un interes crescut pentru aceste piețe.
În martie 2025, prețul mediu cumulat pentru apartamentele vechi și noi din Cluj-Napoca a fost de 3.087 euro/mp, în creștere cu 16% față de martie 2024. Apartamentele noi au ajuns la un preț mediu de 3.100 euro/mp, iar cele vechi la 3.074 euro/mp.
ANALIZĂ. Cluj-Napoca, în topul orașelor cu cele mai RIDICATE prețuri pe metru pătrat la apartamente
Prețul mediu al unei garsoniere (40 mp) a fost de 123.480 euro, al unui apartament cu două camere (55 mp) a fost de 169.785 euro și al unui apartament cu trei camere (75 mp) a fost de 231.525 euro. Comparativ cu martie 2024, prețurile au crescut cu 17.440 euro pentru o garsonieră, cu 23.980 euro pentru un apartament cu două camere și cu 32.700 euro pentru un apartament cu trei camere.
ADMINISTRAȚIE
Primarul Emil Boc: Pasajele de la Tăietura Turcului și Calea Baciului intră „în linie dreaptă”

Clujenii vor beneficia în curând de două pasaje menite să decongestioneze traficul dintre comuna Baciu și Cluj-Napoca.
Primarul Emil Boc a anunțat noi pași spre implementarea a celor două proiecte pentru pasajele de la Tăietură Turcului și Calea Baciului. Licitația pentru pasajul de pe Calea Baciului ar urma să fie aprobată de Ministerul Transporturilor chiar în această săptămână.
„În cadrul electrificării căii ferate Cluj-Oradea, intrăm în linie dreapta cu pregătirea lucrărilor la pasajul de la Tăietură Turcului. De asemenea, pot să vă spun că săptămâna această, la Ministerul Transporturilor se va aprobă scoaterea la licitație a pasajului de pe Calea Baciului, în continuarea pasajului de la Tăietură Turcului, care va decongestiona traficul de acolo și ne va ajuta să avem o mai bună circulație dinspre Baciu spre Cluj-Napoca”, a declarat edilul Emil Boc, la Ziua Live.
Două pasaje-cheie pentru fluidizarea traficului
Pasajul de pe Calea Baciului, un proiect distinct, dar conectat cu cel de la Tăietură Turcului, a fost votat în Consiliul Local Cluj-Napoca încă din 2022 și ar urma să fie finanțat prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
„Intrările în Cluj sunt cele cu trafic sugrumat. Calea Baciului este una dintre ele. Pasajul de la Tăietura Turcului nu rezolvă în totalitate descongestionarea traficului. Am obținut aprobarea pentru două pasaje prin PNRR, în urma discuțiilor de peste șase luni cu Ministerul Transporturilor. S-a concluzionat că aceste două pasaje pot fi susținute financiar”, explica la acel moment primarul Emil Boc.
Pasajul de la intrarea și ieșirea din Baciu va fi construit pe strada Tudor Vladimirescu, care se continuă cu Calea Baciului, și va intersecta strada Corneliu Coposu și strada Școlii.
Termen de finalizare, 2026?
Având în vedere că finanțarea urma să fie asigurată prin PNRR, lucrările trebuie finalizate până în 2026 la ambele pasaje.
Prin aceste două proiecte, administrația locală își propune să reducă semnificativ timpul petrecut în trafic pentru cei care circulă zilnic între Baciu și Cluj-Napoca, una dintre zonele cu cel mai ridicat grad de congestionare a traficului.
EVENIMENT
Consiliul Județean Cluj și stadionul Cluj Arena, iluminate în albastru, de Ziua Internațională a Conștientizării Autismului

Ziua Internațională a Conștientizării Autismului va fi marcată și anul acesta de Consiliul Județean Cluj. Două instituții din Cluj-Napoca vor fi iluminate simbolic în culoarea albastru.
Consiliul Județean Cluj se alătură demersurilor prin care, pe 2 aprilie, este marcată Ziua Internațională a Conștientizării Autismului.
Consiliul Județean Cluj și stadionul Cluj Arena, iluminate în albastru
Pentru a susține această inițiativă, în seara zilei de miercuri, 2 aprilie 2025, sediul Consiliului Județean Cluj, situat în municipiul Cluj-Napoca, pe Calea Dorobanților nr. 106, precum și stadionul Cluj Arena, aflat în administrarea instituției, vor fi iluminate în culoarea albastru.
Prin acest gest simbolic, Consiliul Județean Cluj dorește să atragă atenția asupra tulburărilor din spectrul autist și a provocărilor cu care se confruntă persoanele diagnosticate și familiile acestora.
„Este o inițiativă lăudabilă și binevenită, pe care am decis să o susținem cu toată convingerea. Deși gestul nostru este unul simbolic, avem încredere că, în acest fel, putem contribui la creșterea gradului de conștientizare privind nevoia de sprijin și atenție acordată persoanelor cu autism. Fie că vorbim despre incluziune, acces la educație, servicii de sănătate sau alte drepturi, este esențial să fim alături de acești oameni și familiile lor”, a declarat președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe.