Connect with us
Advertisement
Advertisement

EVENIMENT

ULTIMA ORĂ. Cluj-Napoca, aproape de o rată de INFECTARE de 7 cazuri de COVID-19 la mia de locuitori. Urmează RESTRICȚII

Publicat


Conferința Eurocities la Cluj-Napoca

Cluj-Napoca a atins vineri o rată a incidenței de 6,84 de cazuri de Covid-19 la mia de locuitori. Comitetul Județean pentru Situații de Urgență se va întruni vineri sau cel târziu sâmbătă dimineața pentru a stabili noi restricții.

Până la această oră se știe că școlile vor rămâne deschise și la o rată de infectare de peste 6 cazuri la mia de locuitori. Astfel, unitățile de învățământ din Cluj-Napoca nu vor trece la cursuri online.

Această decizie aparține, însă, școlilor și se va lua în funcție de numărul cazurilor de Covid-19. Cursurile față în față vor fi suspendate, ca și până acum, la clasele unde se înregistrează cazuri de infectare cu noul coronavirus.

Astăzi, la nivel național urmează să se stabilească în ce fel vor fi impuse restricțiile în localitățile unde rata de infectare depășește 6 cazuri la mia de locuitori.

Astfel, restaurantele, cafenelele, sălile de specatcol, cinematografele, sălile de fitness, și alte activități ar putea rămâne deschise la o capacitate de 50%, însă numai pentru persoanele vaccinate sau trecute prin boală.

De asemenea, în baza certificatului verde EU, aceste persoane nu vor avea restricții de circulație în weekend, respectiv vineri, sâmbătă și duminică, începând cu ora 20.00.

Aceste restricții se vor impune însă, persoanelor nevaccinate.

În ceea ce privește comuna Florești și aici rata de infectare se apropie de 6 cazuri la mia de locuitori. Vineri, aceasta era de 5,84.

Potrivit prefectului de Cluj, Tasnádi István, astăzi, CNSU urmează să stabilească noile reguli care se vor aplica la o rată de infectare de 6 sau peste 6 cazuri de Covid-19 la 1.000 de locuitori.

Modificările vor fi aprobate în ședința de Guvern.

”Acest lucru înseamnă că astăzi sau cel târziu sâmbătă dimineața vom emite decizia privind restricțiie care se vor aplica la Cluj-Napoca”, a precizat pentru Cluj24.ro prefectul Tasnádi István.

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Emil Boc spune că niciun contracandidat nu a venit cu o idee originală pentru Cluj: „Nu fac altceva decât să reformuleze”

Publicat

De

emil boc facebook

Primarul Emil Boc este de părere că niciun contracandidat la alegerile locale nu a venit cu o idee originală pentru Cluj. El arată că propunerile lansate sunt reformulări ale unor măsuri luate deja de administrația locală.

În pragul lansării campaniei electorale pentru alegerile locale din 9 iunie, primarul Emil Boc spune că nu a văzut nicio idee originală la contracandidații săi. Edilul consideră că proiectele propuse de candidații  săi sunt reformulări a unor măsuri implementate deja sau în curs de implementare la Cluj.

„Arată că la Cluj am făcut ceea ce trebuie”

Acest lucru denotă, în opinia primaului, că la Cluj, administrația locală a luat deciziile corecte.

„Din nefericire, sunt foarte puține idei aduse de cei care doresc să candideze la Primărie în raport cu ceea ce deja s-a întâmplat, se întâmplă în administrație. Ce demonstrează această reformulare de către ceilalți a ideilor existente sau care urmează să fie implementate? Arată că tot ceea ce a fost util, necesar, viabil Clujului fie a fost implementat, și sunt 420 de milioane de euro numai din fonduri europene care au implementat deja o grămadă de proiecte pentru clujeni, fie urmează să fie implementat.

Sunt 4,5 miliarde de euro, proiecte care urmează să ducă Clujul la nivelul anului 2030-2050 și să îi asigure în continuare atractivitatea, menținerea locurilor de muncă, un oraș în care să îți facă plăcere să trăiești.

„Nu mai există alte idei originale care să fi fost propuse”

Aceasta este partea plină a paharului, că toți cei care vin în fața clujenilor pentru a-și exprima dorința de a fi aleși nu fac altceva decât să reformuleze ceea ce s-a făcut sau se face în municipiul Cluj-Napoca. Partea mai puțin plină a paharului este că nu mai există alte idei originale care să fi fost propuse. Vom mai discuta în perioada campaniei electorale”, a declaat Emil Boc, la Ziua Live.

10 candidați pentru Cluj-Napoca

Zece candidați s-au înscris în lupta electorală pentru câștigarea funcției de primar al municipiului Cluj-Napoca la alegerile locale din 9 iunie. Aceștia sunt:

  • Emil Boc (PNL)
  • Aurelia Cristea (PSD)
  • Viorel Băltărețu (Alianța Dreapta Unită – ADU)
  • Olah Emese (UDMR)
  • Călin Cozma (AUR)
  • Ramona-Victoria Strugariu (REPER)
  • Sorin Valeriu Naș (SOS)
  • Dan-Mihai Iacob (PUSL)
  • Sabin Sărmaș (independent)
  • Sorin Virgil Vamoș (independent)

Citește mai departe

EVENIMENT

Florin Piersic, supus de Paști la o operație de îndepărtare a stimulatorului cardiac la Institul Inimii din Cluj

Publicat

De

Florin Piersic operat la Institutul Inimii Cluj

Actorul clujean Florin Piersic a fost supus unei operații care a presupus îndepărtarea stimulatoului cardiac. Intervenția, care a fost necesară din cauza unei infecții, a avut loc cu succes la Institutul Inimii din Cluj-Napoca chiar de Paști.

Starea îndrăgitului actor este stabilă.

Florin Piersic, supus de Paști la o operație de îndepărtare a stimulatorului cardiac la Institul Inimii din Cluj

Potrivit reprezentanților Institutului Inimii din Cluj, în dimineața zilei de 5 mai 2024, Florin Piersic a fost supus unei intervenții de extragere a sondelor de stimulare și îndepărtarea stimulatorului cardiac.

„Intervenția a fost impusă de infecția care s-a extins la nivelul dispozitivului implantat, situație în care protocoalele medicale recomandă înlăturarea acestuia”, potrivit managerului unității sanitare, Florin Crișan.

Operația a fost un succes

Operația a fost efectuată cu succes de către o echipă complexă, coordonată de conf. dr. Horia Roșianu și dr. Adrian Ștef, manoperele de specialitate fiind desfășurate în parametri optimi, fără complicații.

Conform managerului Institutului Inimii din Cluj, starea actorului Florin Piersic este stabilă, în acest moment nefiind necesară implantarea unui nou stimulator cardiac.

„Se va continua monitorizarea postintervențională, precum și administrarea tratamentului medicamentos necesar pentru eliminarea oricăror riscuri”, a mai precizat Florin Crișan.

Florin Piersic suferă și de alte afecțiuni

Conform aceleiași surse, urmează ca în perioada imediat următoare să se stabilească parcursul medical și pașii de urmat pentru rezolvarea celorlalte afecțiuni preexistente, așa cum va fi recomandat de medicii specialiști și agreat de pacient și familie.

Citește mai departe

EVENIMENT

Emil Boc speră la calificarea „U” Cluj în Cupele Europene: „Suntem încă într-o ecuație importantă”

Publicat

De

boc u cluj (2)

Primarul Emil Boc a declarat că speră ca „U” Cluj să se califice în UEFA Conference League. Edilul este de părere că „studenții” sunt pe traiectoria corectă.

Primarul municipiului Cluj-Napoca a discutat despre mai multe scenarii în care Universitatea Cluj ar putea juca în Cupele Europene UEFA Conference League.

„Noi, acum, suntem în situația ca dacă Oțelul câștigă Cupa României, noi jucăm barajul pentru locul trei, cu condiția ca Petrolul să nu câștige la Iași. Dacă Petrolul câștigă în ultima etapă la Iași, nu terminăm până pe locul zece și atunci nu mai jucăm barajul. Dacă Petrolul nu câștigă la Iași, mergem la baraj pentru locul trei cu cel de pe locul trei pentru Conference League.

Dacă reușim egal la Voluntari, atunci jucăm noi cu cei de pe locul trei barajul pentru cupele europene. CFR cred că și-a cimentat locul doi, deci probabil cu Universitatea Craiova. Nu vreau să greșesc, dar știu că m-am uitat și CFR are un avans ușor.

Vom vedea cu cine vom juca, dar cam așa stă situația, pentru că Hermannstadt-ul și cu UTA nu au îndeplinit condițiile pentru a juca în Cupele Europene”, a declarat primarul Emil Boc, la Ziua Live.

Despre meciul cu FC Voluntari: „Să ne luăm revanșa”

Primarul și-a exprimat speranța ca „U” Cluj să își ia revanșa în meciul cu FC Voluntari de duminică, 12 mai. Indiferent de rezultat, Emil Boc este de părere că Universitatea este pe traiectoria corectă, ținând cont de faptul că a revenit din Liga a IV-a.

Depinde de noi dacă facem egal, și atunci direct vom juca cu locul trei, sau să ne luăm revanșa cu Voluntari. Am făcut egal când trebuia să câștigăm și să mergem în play-off. Asta e viața, fotbalul de aceea este frumos, pentru că îți oferă suișuri și coborâșuri.

Până la urmă, ce e important este că această echipă minunată a universității reușește să fie acolo unde și-a propus. Sper într-un rezultat bun la Voluntari, care să ne ducă la un baraj fie direct cu locul trei, fie cu Oțelul, dacă nu câștigă Cupa României cu Corvinul.

Suntem încă într-o ecuație importantă și anul acesta, anul trecut am jucat finala Cupei României, acum suntem în situația de a juca o finală pentru calificare în Conference League.

Eu cred că suntem pe traiectoria corectă, amintiți-vă că am revenit din Liga a IV-a, din teritorială, când jucam cu Jucu și cu Bonțida, prin 2017, dar am reușit să revenim cu această echipă minunată acolo unde ne este locul”, a mai arătat edilul.

Citește mai departe

CULTURA

FOTO. Dogman, film despre răzbunare, marca Luc Besson, în deschiderea TIFF de la Cluj-Napoca

Publicat

Dogman

Miile de spectatori așteptați la Gala de Deschidere a celei de-a 23-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania (Cluj-Napoca, 14 – 24 iunie 2024) vor avea parte de o experiență cinematografică intensă și memorabilă în seara care dă startul a unsprezece zile pline de filme, cine-concerte și evenimente speciale.

Vineri, 14 iunie, de la ora 20:45, pe marele ecran din Piața Unirii va fi proiectat pentru prima dată în România filmul Dogman (Franța, 2023), al legendarului regizor Luc Besson.

Biletele pentru Gala de Deschidere au fost puse în vânzare online .

Dogman, de la Veneția la Cluj

Dogman, prezentat în premieră în competiția festivalului de la Veneția, este construit ca un puzzle care recompune, prin flashback-uri, destinul tragic al lui Doug, un tânăr care în copilărie a fost aruncat de tatăl său abuziv în cușca câinilor de luptă pe care îi antrena.

În loc să-l sfâșie, aceștia au devenit familia lui. Ani mai târziu, Doug dă spargeri în apartamentele unor oameni bogați, ajutat de o armată de companioni canini pe care îi numește „copiii lui” și performează într-un club de cabaret. După cum spune un critic de la The New York Times, „este o poveste ciudat de minunată despre reziliență și răzbunare”.

Despre Luc Besson

Considerat cel mai hollywoodian dintre regizorii francezi, Luc Besson și-a început cariera în anii ‘80 și a câștigat rapid popularitatea cu Subway, The Big Blue (proiectat în închiderea celei de-a 17-a ediții TIFF, cu ocazia a 30 de ani de la premieră) sau La Femme Nikita.

Spre deosebire de precursorii săi din Noul Val Francez, Besson s-a lăudat întotdeauna că nu a terminat o facultate de profil și nici nu a pornit cu o cultură cinematografică bogată, ci a învățat cum se face un film din mers, pe platou.

Filme celebre

Cinematograful comercial european nu a mai arătat niciodată la fel după apariția unor filme ca Léon: The Professional, care a lansat cariera lui Natalie Portman, sau The Fifth Element, a cărui distribuție a adunat staruri mondiale ca Bruce Willis, Milla Jovovich sau Gary Oldman.

De la thrillere la filme biografice (Joan of Arc) sau SF-uri, Luc Besson nu s-a dat în lături de la nimic, dar asta nu înseamnă că a pus succesul comercial mai presus de orice.

„Dacă acțiunea nu are suflet sau un scop, nu mă interesează. Dacă e doar acțiune de dragul acțiunii, o savurez ca pe un cheeseburger. Îl mănânci, după care ți-e foame din nou”, declara regizorul într-un interviu.

Personaje memorabile

Dogman

Doug, protagonistul din Dogman, este cel mai recent dintr-o lungă serie de personaje memorabile create de Luc Besson și e senzațional jucat de Caleb Landry Jones, cunoscut pentru filme ca The Florida Project (r. Sean Baker), Three Billboards Outside Ebbing, Missouri (r. Martin McDonagh) sau Nitram (r. Justin Kurzel), pentru care a fost premiat în 2021 la Cannes.

„O interpretare captivantă și cameleonică din partea lui Caleb Landry Jones, care reușește să fie emoționantă și ușor înspăimântătoare în același timp”, au spus cei de la The Hollywood Reporter despre rolul pe care îl face în Dogman.

În 2006, Luc Besson a declarat că va regiza doar zece lungmetraje, după care se va opri.

E adevărat că nu ar fi avut nevoie de mai multe pentru a-și asigura un loc stabil în cultura pop, dar după ce vei vedea Dogman la Gala de Deschidere TIFF.23 te vei bucura că nu a făcut-o.

Dogman este distribuit în România de Transilvania Film.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax