EDUCATIE
UBB Cluj, lider al educației și cercetării în științe economice, la 101 ani de învățământ economic superior în limba română

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, prin Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (FSEGA), este un lider al instituțiilor de învățământ superior din România în ramura științelor economice.
Poziția pe care UBB o ocupă în cele mai comprehensive și prestigioase clasamente internaționale de ierarhizare valorică a universităților denotă totodată calitatea educației și a cercetării derulate în domeniile științelor economice, arată reprezentanții universității.
UBB, în top 500 QS în 2021
Astfel, conform celei mai recente ierarhizări internaționale pe domenii de știință realizată de Quacquarelli Symonds (QS) în 2021, UBB este prezentă în topul celor mai bune 500 universități din lume în trei domenii esențiale ale științelor economice: Social Sciences & Management, Business & Management Studies, respectiv Economics & Econometrics:
- în domeniul Social Sciences & Management, UBB se situează pe poziția 401-450, fiind urmată, la nivel național, doar de Universitatea dn București, (poziția 501-520);
- în domeniul Business & Management Studies, UBB se regăsește pe poziția 401-450, urmată, la nivel național, doar de ASE București (501-550);
- în domeniul Economics & Econometrics, UBB se poziționează pe locul 451-500, alături de ASE București (poziția 401-450), acestea fiind singurele instituții de învățământ superior din România care se regăsesc în acest clasament sectorial realizat de QS în 2021.
UBB, cea mai bine plasată din țară și în Times Higher Education
O altă ierarhizare internațională relevantă pe domenii de știință este realizată de Times Higher Education (THE).
Conform celui mai recent clasament făcut public de THE în 2021, doar patru universități din România au reușit să intre în clasamentul global din domeniul de știință Business & Economics, toate pe poziția 601+, UBB fiind printre acestea.
Mai mult decât atât, UBB este cea mai bine poziționată instituție de învățământ superior din România în acest domeniu, luând în considerare doi dintre indicatorii esențiali cuantificați de către THE:
- citările lucrărilor publicate (reflectând impactul și relevanța cercetării derulate în UBB, în acest domeniu),
- perspectiva internațională (reflectând internaționalizarea instituției, atât din punctul de vedere al studenților, cât și al cadrelor didactice și al relațiilor internaționale alte universității).
FSEGA a devenit membru permanent cu drepturi depline al European Foundation for Management Development
Începând cu anul universitar 2018-2019, FSEGA deține acreditarea internațională din partea Association of Chartered Certified Accountants (ACCA), iar în 30 iunie 2021 a devenit membru permanent cu drepturi depline al European Foundation for Management Development (EFMD), după un proces independent de evaluare și validare, fiind singura instituție de învățământ superior din România cu acest statut.
101 ani de învățământ economic superior în limba română la Cluj
FSEGA este parte a UBB din 1961, fiind înființată inițial ca o instituție independentă în 1920. Astfel, în 2021 se împlinesc 101 ani de învățământ economic superior în limba română la Cluj.
În prezent, FSEGA este cea mai mare facultate din țară în ramura sa de știință, cu peste 9.200 de studenți înmatriculați în anul universitar 2020-2021, la toate formele și nivelurile de studii, și aproape 220 cadre didactice titulare, la care se adaugă alte peste 100 de cadre didactice asociate, multe dintre acestea provenind din străinătate.
FSEGA oferă programe de studii de nivel licență și masterat în toate subdomeniile științelor economice (economie, contabilitate, finanțe, management, marketing, administrarea afacerilor, economie și afaceri internaționale, cibernetică, statistică și informatică economică), în cinci limbi de studiu: română, maghiară, engleză, germană și franceză.
Studiile doctorale sunt prezente în oferta educațională a facultății în majoritatea subdomeniilor amintite, fiind deschise atât candidaților din România, cât și celor din străinătate. Totodată, FSEGA vine în întâmpinarea potențialilor candidați prin extensiile sale de la Sfântu Gheorghe, Sighetu Marmației și Reșița, dar și experiențele educaționale internaționale oferite prin programele derulate în parteneriat cu peste 130 de universități din străinătate.
Pentru admiterea din acest an, candidații pot opta pentru unul dintre cele 38 programe de licență (în total 3.290 locuri) sau la unul dintre cele 36 programe de masterat (1.865 locuri) existente la FSEGA.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
”U” Cluj și Rapid București, a 96-a partidă din Superliga de fotbal. Ce a spus Neluțu Sabău

Fotbaliștii de la ”U” Cluj vor juca, luni, în deplasare la Rapid București, de la ora 20,30, în etapa a 17-a a Superligii, fiind vorba despre a 96-a partidă directă disputată între cele 2 echipe.
Rapid și ”U” au în spate două istorii impresionante. Primele meciuri directe între cele două echipe au avut loc chiar în prima ediție a campionatului național (Divizia A) din sezonul 1933-1934. Formațiile și-au împărțit atunci victoriile.
”U” Cluj și Rapid București, a 96-a partidă din Superliga de fotbal. Ce a spus Neluțu Sabău
„Studenții” au câștigat acasă cu 2-1, în timp ce feroviarii au câștigat pe teren propriu cu 1-0. Meciul dintre Rapid și ”U” a devenit un duel istoric al fotbalului românesc, fiind cel mai vechi meci din Superliga (având în vedere echipele de acum).
Partida de luni se va juca la 90 de ani și o zi de la prima întâlnire directă, care a avut loc pe 26 noiembrie 1933.
Cele două echipe au avut parte de 95 de dueluri la nivelul Superligii. În 36 de meciuri s-a impus ”U”, de 43 de ori a câştigat Rapid, iar alte 16 partide s-au terminat la egalitate.
Situația curentă din clasament
”U” abordează etapa a 17-a cu o linie de clasament formată din 4 victorii, 8 egaluri și 4 înfrângeri, totalul punctelor fiind cu 10 sub ce are Rapidul înaintea confruntării directe. Giuleștenii stau pe poziția a treia cu 30 de puncte din 8 victorii, 6 egaluri și 2 eșecuri, iar indiferent de rezultatul acestui meci nu pot cădea de pe podium.
În ceea ce privește parcursul de acasă, Rapid s-a dovedit o forță în acest campionat și a adunat cinci victorii la rând, ultimul pas greșit în Giulești fiind înregistrat pe 13 august, într-un 0-2 contra Petrolului. De la „Primvs Derby”, bucureștenii au o medie de trei goluri pe meci acasă.
O nouă întâlnire între Ioan Ovidiu Sabău și Cristiano Bergodi
Partida din Capitală va reprezenta prima întâlnire între Ioan Ovidiu Sabău și Cristiano Bergodi după finala Cupei României din sezonul trecut, atunci când actualul antrenor de la Rapid a avut câștig de cauză.
Înaintea plecării la București, antrenorul Ioan Ovidiu Sabău a declarat că meciul va fi unul special.
”Am petrecut 4 ani frumoși acolo, am câștigat două titluri. Suporterii au însemnat mult în acea perioadă, am amintiri frumoase.
Rapid mi-a oferit bucuria de a câștiga din nou trofee. Rapid e o echipă foarte disciplinată, bine pregătită fizic și așezată bine în teren.
Încărcătură specială
Toți jucătorii aleargă, sunt dedicați, concentrați și cred asta a reușit să schimbe Cristiano Bergodi. O echipă care are 5 victorii acasă, cele mai multe goluri înscrise.
E ca orice joc de campionat, dar cu o încărcătură specială pentru mine. Ne-am pregătit foarte bine în această perioadă și mergem să jucăm, să avem curaj, să credem că avem valoare.
Am arătat că avem calitate și avem mari speranțe că putem scoate un rezultat foarte bun acolo. Am mare încredere că putem face un joc bun, vreau să creștem de la meci la meci, să arătăm că avem identitate”, a spus Sabău.
În ceea ce privește absențele, din lotul clujenilor vor lipsi Mitrea, Bic și Cîmpanu.
”Foarte important că Masoero a revenit, să vedem ca ritm. Mitrea și Vali Gheorghe sunt suspendați.
La fel și Vătăjelu începe să arate foarte bine din punct de vedere fizic, pentru că și el a revenit după o perioadă destul de lungă. Și Manu sau Fossati au început să arate din ce în ce mai bine, în această perioadă s-au antrenat foarte bine, au fost niște antrenamente de mare intensitate și se vede un plus de ritm la ei”, a conchis antrenorul ”U” Cluj.
Sursa: fcucluj.ro
EVENIMENT
ATENȚIE, clujeni. Grevă generală de luni la Casa de Pensii, AJOFP și AJPIS. Nu se plătesc pensii și indemnizații de șomaj

Instituțiile din Cluj-Napoca aflate în subordinea Ministerului Muncii – Casa Județeană de Pensii, Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă (AJOFM) și Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) declanșează, de luni, de la ora 8, o grevă generală pe termen nelimitat, astfel că nu vor fi asigurate serviciile către populație.
Astfel, nu se vor mai plăti pensiile, indemnizațiile de șomaj și prestațiile sociale.
Greva generală vine după o serie de proteste în fața instituției și după ce, vineri, a avut loc o grevă de avertisment de 2 ore.
Angajații celor trei instituții cer salarii și condiții de muncă decente.
Fără răspuns clar
”Vineri, delegatia Federatiei Sindicatelor din Ministerul Muncii – singura organizatie de tip federativ care reprezinta interesele angajatilor din institutiile Ministerului Muncii, am participat la negocieri cu reprezentantii Guvernului – in vederea obtinerii drepturilor care ni se cuvin de ani de zile si implicit, in vederea renuntarii la greva.
Reprezentantii Guvernului au fost intelegatori, au promis ca vor incerca sa ne ajute, dar am plecat de acolo fara un raspuns clar.
Acesta a fost motivul pentru care am hotarat sa continuam protestele noastre cu greva generala.
Nu se plătesc pensii și indemnizații de șomaj
Ne cerem scuze de la beneficiarii nostri si le intelegem nemultumirile privind faptul ca nu se va face plata pensiilor, indemizatiilor de somaj sau prestatiilor sociale, dar pentru ca guvernantii au tratat problemele noastre cu superficialitate, ii rugam sa ne fie alaturi si sa inteleaga ca si noi avem familii si nu mai putem lucra in conditiile de fata.
Nemultumirile noastre le-am exprimat de multe ori si de multa vreme, dar niciodata nu au fost fonduri pentru noi.
Cuțitul la os
Nu am recurs până acum la solutii extreme (greva) pana acum, tocmai pentru ca ne-am gandit la impactul asupra semenilor nostri care (multi dintre ei) traiesc doar din aceste venituri, dar ne-a ajuns cutitul la os: de luni de zile muncim peste program fara plata orelor suplimentare, cu aplicatii care mereu se blocheaza si fara salarii decente (avem aceleasi salarii din 2018).
„Nu sunt bani, nu avem de unde” au fost mereu raspunsurile celor care ne conduc. S-au gasit insa fonduri pentru multe alte categorii de angajati asa ca vrem sa se stie ca munca noastra este foarte importanta si meritam respect si drepturi eagle cu celelalte categorii de salariati, indiferent de ministerele din care fac parte”, a declarat pentru Cluj24 Elena Popescu, presedintele Sindicatului Muncă și Protecție Socială Cluj si secretar general al Federatiei Sindicatelor din Ministerul Muncii.

Cea mai rapidă și ieftină modalitate de a ajunge clujenii în Sicilia este cu avionul. Compania Wizz Air pune la dispoziție zboruri directe de pe Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj Napoca spre Catania de doua ori pe săptămână. Prețurile încep de la 119 lei pe sens, pentru membrii Wizz Discount Club.
De la aeroport se poate ajunge în centrul Cataniei cu autobuzul. Acestea circulă zilnic, din 20 în 20 de minute începând cu ora 5:00. Distanța este de aproximativ 4 km. Se poate opta și pentru un taxi sau Uber, în funcție de buget.
De vizitat în Catania
Pentru pasionații de arhitectură și nu numai, există o mulțime de locuri de vizitat. Printre acestea se numără Catedrala Sant Agata, Castelul Ursino, Mănăstirea Benedettini și Villa Bellini.
O excursie in Catania nu este completă fără faimoasele paste siciliene alla Norma, un preparat cu sos de roșii și vinete. O astfel de porție de paste costă in jur de 8 euro la restaurantele de pe malul mării.
Excursie la vulcanul Etna
Vulcanul Etna este cel mai înalt și activ vulcan din Europa. Acesta se poate vizita pe cont propriu sau într-un tur organizat cu ghid. Vulcanul se află la o distanță destul de mare de centrul orașului, astfel încât pe lângă un turul organizat, cea mai bună variantă de deplasare ar fi cu o mașină închiriată.
Un tur cu ghid costă în jur de 300 lei și cuprinde transportul de la cazare până la vulcan și înapoi, o oprire la o fermă pentru degustarea produselor locale, printre care vin, miere și ulei de măsline, o vizită în peșteră și oportunitatea de a urca pe cel mai înalt crater care este accesibil doar pentru turiștii însoțiți de un ghid turistic.
De asemenea, pe drum, ghidul turistic vă oferă informații despre zonă și vulcan în limba în care ați rezervat turul.
Plajă pe stânci
În Catania există atât plaje private, cât și publice. Cele private sunt amenajate cu dușuri, șezlonguri confortabile, baruri și scări pentru a intra cât mai ușor în apă. Prețul unui șezlong e de aproximativ 15 euro. Există însă și plaje publice cum ar fi San Giovanni Li Cuti.
Sicilia este cea mai mare insulă din Marea Mediterană o regiune autonomă a Italiei. Este cunoscută pentru producția de vinuri și măsline și mai ales pentru vulcanul Etna, cel mai activ din Europa, situat în apropiere de orașul Catania.
Nikki Buburuz
EVENIMENT
Licitație caritabilă pentru a-l însoți pe Emil Boc la un meci de fotbal. Spectacol „Dăruiește cu bucurie” la Cluj-Napoca

Căsuța Bucuriei anunță cea de-a doua ediție a spectacolului caritabil „Dăruiește cu bucurie”, care va avea loc în data de 6 decembrie, începând cu ora 18, la Centrul de Cultură Urbană Casino Cluj.
Licitație caritabilă pentru a-l însoți pe Emil Boc la un meci de fotbal. Spectacol „Dăruiește cu bucurie” la Cluj-Napoca
”Acest spectacol anual promite o seară de căldură, altruism și generozitate, în ton cu magia sărbătorilor de iarnă. Punctul culminant al evenimentului din acest an este licitația caritabilă care va cuprinde obiecte de prestigiu.
Participanții vor avea ocazia rară de a licita pentru o șansă de a urmări un meci de fotbal alături de Emil Boc, primarul Clujului.
În plus, licitația va prezenta obiecte sportive de colecție, inclusiv un tricou și o minge semnate de echipa de fotbal CFR, o minge semnată de echipa de fotbal U Cluj și un tricou al echipei de baschet U BT.
Alte obiecte de licitație notabile includ un tablou excepțional realizat de Ioan Moisa și o cină rafinată la renumitul atelier al chef-ului Adrian Hădean, precum și multe altele”, anunță organizatorii.
Momente artistice
Evenimentul caritabil „Dăruiește cu bucurie” nu se rezumă însă doar la licitație, ci este o sărbătoare în sprijinul comunității și a spiritului de binefacere.
Astfel, cei prezenți vor avea ocazia să participe la diverse momente artistice, printre care se numără un concert de colinde susținut de copiii excepționali de la „Căsuța Bucuriei”, spectacole muzicale susținute de talentele locale Adrian Sâmpetrean, Iulia Merca, Irina Indrei, Sorin Robert Indrei și Grupul Vocal Arheo.
De asemenea, vor avea loc două momente coregrafice captivante susținute de copii, organizate minuțios de Step Up Dance și Poinar Simina de la Concrete Rockers.
Pentru copii
„Căsuța Bucuriei” lansează o invitație sinceră celor doritori de a se alătura acestei cauze nobile și de a lua parte la o seară dedicată răspândirii bucuriei, generozității și schimbării semnificative. Încasările obținute în urma evenimentului vor contribui la eforturile acestui ONG de a promova un mediu propice pentru copiii aflați în dificultate.
Despre Căsuța Bucuriei
Casa de Tip Familial “Căsuța Bucuriei” este un serviciu de tip rezidențial pentru copiii care urmează o formă de învățământ la zi, și are misiunea de a asigura accesul copiilor pe o perioadă determinată, la găzduire, îngrijire, reabilitare, sprijin emoţional, dezvoltarea deprinderilor de viaţă independentă, educație, consiliere psihologică și pregatire în vederea reintegrării familiale, socio-profesionale și eventual adopției.