EVENIMENT
U Olimpia Cluj debutează joi în turul preliminar al UEFA Women’s Champions League. INTERVIU Adina Borodi și Maria Stamate

Campioana României, Universitatea Olimpia Cluj, debutează joi seara în turul preliminar al UEFA Women’s Champions League. Clujencele au avantajul de a disputa acest tur preliminar pe teren propriu, pe Cluj Arena.
Meciul cu Glentoran W.F.C. (campioana Irlandei) se va disputa de la ora 18:00, și va putea fi urmărit în direct pe www.frf.tv.
Alături de „U” Olimpia Cluj și Glentoran W.F.C. din Grupa a 7-a mai fac parte formațiile SFK 2000 Sarajevo (campioana Bosniei și Herțegovinei) și Birkirkara F.C. (campioana Maltei), care au deschis joi seria de meciuri, învingătoare fiind bosniacele, cu 4-0. Acestea vor juca finala grupei duminică, 21 august, cu învingătoarea dintre Olimpia și Glentoran.
La doar 17 ani, Adina Borodi, jucătoarea echipei Universitatea Olimpia Cluj, este deja o certitudine pentru fotbalul feminin din România. Considerată un mare talent, maramureșeanca și-a propus să confirme așteptările tuturor. Campioană și câștigătoare a Cupei României cu „U” Olimpia Cluj, Adina Borodi e pregătită pentru debutul în noul sezon al UEFA Women’s Champions League. Aceasta a acordat un interviu, înaintea debutului în Liga Campionilor, pentru frf.ro.
Adina Borodi: „Nu mă gândeam că voi ajunge să joc la nivelul acesta”
– Ce înseamnă Liga Campionilor pentru tine?
Liga Campionilor înseamnă pentru mine o mare oportunitate pentru a crește atât fizic, cât și psihic. De asemenea. a juca în Liga Campionilor reprezintă o mare onoare, deoarece pot juca împotriva unor jucătoare foarte bune și cu multă experiență în fotbal.
– Visai să ajungi sa joci intr-o asemenea competiție când te-ai apucat de fotbal?
Sincer, atunci am început să joc fotbal nu mă gândeam că voi ajunge să joc la nivelul acesta, mai ales în Champions League!
– Pregătite de confruntări?
Da, suntem pregătite. În primul rând pentru că astfel de confruntări sunt factori principali în creșterea noastră pe plan sportiv.
– E un avantaj faptul că evoluați în această primă fază la Cluj?
Din punctul meu de vedere este un avantaj, deoarece jucăm acasă. Sperăm, tocmai pentru că jucăm acasă, să avem cât mai mulți suporteri alături de noi, care să ne dea încredere pe tot parcursul competiției.
– Ce știi despre adversare?
Cu primul adversar, Glentoran W.F.C., am mai jucat anul trecut. Este un adversar bun, mai ales din punct de vedere fizic, sunt puternice. Am însă încredere că anul acesta vom da totul și că vom obține un rezultat pozitiv.
– Câte trofee interne ai strâns în cariera ta?
La junioare am trei titluri de campioană a României, la care se adaugă două titluri la U15 și unul la U17. La senioare am deja trei titluri și doua Cupe ale României! Toate cu „U” Olimpia Cluj.
– Care este principala ta calitate?
Îmi place să cred că tehnica, deoarece am un control al mingii destul de bun cu ambele picioare.
– Care sunt obiectivele pentru viitorul sezon? Pe termen scurt, pe termen lung.
Pe plan personal îmi doresc să mă dezvolt cât mai mult și să am în continuare reușite, iar pe plan colectiv să ne păstrăm statutul de lider atât în Liga I, cât și în Cupei României.
– Ai vreo jucătoare/jucător preferată/preferat?
Jucătorul meu preferat este Cristiano Ronaldo. Îl urmăresc de când eram mică și întotdeauna mi-au plăcut la el determinarea și dorința de a fi cel mai bun. Din fotbalul feminin nu am o jucătoare preferată, însă îmi place să mă uit la meciuri.
Gândurile Mariei Stamate: „Puține persoane au crezut în mine la început”
Și Maria Stamate, jucătoare de bază în formația ardeleană, e gata pentru bătăliile care vor urma
Maria a vorbit pentru frf.ro despre drumul parcurs până la acest nivel și și-a permis să dea câteva sfaturi fetelor care vor să joace fotbal.
– Maria, cui datorezi faptul că ai ajuns la un asemenea nivel?
Șă știți că puține persoane au crezut în mine la început. Auzeam în jurul meu doar replici de genul: „Nu vei ajunge nicăieri practicând sport” sau „Sportul nu este de viitor”, iar lista poate continua. În schimb, fotbalul m-a învățat să nu mai țin cont de părerile răutăcioase ale celor din jurul meu, amănunt care m-a ajutat foarte mult în acest parcurs.
Seriozitatea, munca, ambiția și dorința de a reuși au contribuit de asemenea la atingerea unui asemenea nivel. Consider că, în viață, nimic nu este imposibil dacă îți dorești cu adevărat! Dar să răspund totuși la întrebare! Cui datorez faptul că am ajuns aici? Bunicii mele, cea mai importantă persoană din viața mea, omul care m-a susținut și mă susține necondiționat!
– Te gândeai atunci când te-ai apucat de fotbal că vei juca în Liga Campionilor?
Am început să practic acest sport într-un cadru organizat destul de târziu. Mai exact în jurul vârstei de 17 ani, motiv din cauza căruia nu am îndrăznit să țintesc atât de sus. Dar, sinceră să fiu, nu am visat că voi juca în Liga Campionilor și că voi trăi astfel de momente.
„Vom avea alături de noi familiile, prietenii și suporterii”
– Care este cea mai frumoasa amintire din cariera ta ?
Nu voi uita niciodată, asta e sigur, momentul în care am pășit pentru prima dată pe terenul de fotbal. Am simțit un amalgam de sentimente, iar în acel moment am făcut o promisiune: totul sau nimic. Dintre nenumăratele amintiri îmi e greu să mă rezum la una singură, așa că voi evidenția promovarea în Liga 1 cu echipa AFC Universitatea Galați, prima convocare la lotulul național și, nu în ultimul rând, realizarea event-ului alături de fetele de la „U” Olimpia Cluj.
– Dar cea mai puțin plăcută?
Offf… În 2020, înfrângerea din turul II preliminar, de pe teren propriu, împotriva campioanei Georgiei, KSK Lanchckhuti, 0-1…
– Este un avantaj pentru voi faptul că jucați la Cluj ?
Cu siguranță este un avantaj pentru noi faptul că jucăm acasă. Vom avea alături de noi familiile, prietenii și suporterii, care, sunt convinsă, ne vor încuraja și determina să luptăm până la fluierul de final! Este momentul oportun atât pentru noi cât și pentru locuitorii orașului să afle, să vadă și să se convingă de faptul că și fetele pot juca fotbal.
Cu această ocazie, țin să precizez că vor fi bilete disponibile începând cu data de 16 August și că îi așteptăm pe iubitorii sportului rege pe „Cluj Arena” să ne susțină!
– Ce înseamnă Liga Campionilor pentru tine?
După cum se subînțelege și din denumire, Liga Campionilor reprezintă elita fotbalului european. Pentru mine, Liga Campionilor înseamnă roadele culese după un întreg sezon competițional, convingerea că munca mea, a echipei nu a fost în zadar, dar și o motivație în plus în ceea ce privește obiectivele proprii.
– Gata de Liga Campionilor?
Ne-am pregătit foarte bine în această perioadă, atât din punct de vedere fizic, cât și psihic. Antrenamentele s-au desfășurat pe plan local, iar săptămânal am avut câte un joc amical. Toată lumea a pus osul la treabă cum se spune.
– Ce ne-ar trebui să atingem nivelul marilor echipe din Occident?
Implicare, condiții, promovare. În Occident toate echipele de renume (Barcelona, Real Madrid, Arsenal, Manchester City, PSG, Lyon) au investit considerabil în secțiile feminine aferente fiecărui club. În Occident mass-media pune accentul pe promovarea fotbalului feminin, sponsorii de asemena joaca un rol important precum și infrastructura. Oamenii sunt mult mai informați și mai prezenți în dezvoltarea și ascensiunea fotbalului feminin.
– Ați studiat adversarele? Ce părere ai despre ele?
Firește! Însă le cunoaștem foarte bine și de anul trecut. Glentoran W.F.C. e o echipă puternică și determinată, dar de data aceasta trebuie să ne luăm revanșa după eșecul de anul trecut.
– Cine crezi că are prima șansă la câștigarea grupei?
Este dificil să răspund la această întrebare în mod direct! Ne cunoaștem adversarele, știm rezultatul din sezonul precedent, dar noi avem avantajul terenului, publicul de partea noastră și pregătirea intensă. Eu cred în noi și în șansa noastră până la capăt!
Sursa: Mediafax
Sursa foto:
- U Olimpia Cluj – Facebook
- Adina Borodi – Facebook
- Maria Stamate – Facebook
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

CULTURA
Cluj-Napoca găzduiește Olimpiada Națională de Religie pentru cultele romano-catolic și greco-catolic, între 30 aprilie – 4 mai

În perioada 30 aprilie – 4 mai 2025, municipiul Cluj-Napoca va fi gazda Olimpiadei Naționale de Religie – cultele romano-catolic (limba română) și greco-catolic, dedicată elevilor din clasele V-XII, precum și colegiilor și liceelor teologice romano-catolice și greco-catolice din țară (clasele IX-XII).
Evenimentul este organizat de Ministerul Educației, prin Inspectoratul Școlar Județean Cluj, și este găzduit de Liceul Greco-Catolic „Inochentie Micu” din Cluj-Napoca, în parteneriat cu Episcopia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică de Cluj-Gherla.
Deschiderea oficială va avea loc miercuri
Olimpiada aduce împreună elevi pasionați de teologie, spiritualitate și valori creștine, oferindu-le oportunitatea de a-și demonstra cunoștințele religioase într-un cadru competitiv, dar și de a descoperi patrimoniul cultural și spiritual al orașului Cluj-Napoca.
Deschiderea oficială va avea loc miercuri, 30 aprilie, de la ora 17:00, în Catedrala Greco-Catolică „Schimbarea la Față”, urmată de celebrarea Sfintei Liturghii. Ziua de joi, 1 mai, este dedicată probei scrise, iar în următoarele zile sunt programate activități culturale, vizite ghidate, conferințe, momente artistice și liturgice. Festivitatea de premiere se va desfășura sâmbătă, 3 mai, de la ora 11:00, în prestigiosul Auditorium Maximum al Universității „Babeș-Bolyai”.
Evenimentul are loc în contextul Anului „Cardinal Iuliu Hosu”
Evenimentul se desfășoară într-un context comemorativ deosebit: anul 2025 a fost declarat de Parlamentul României prin Legea nr. 290 din 24 octombrie 2023: Anul „Cardinal Iuliu Hossu”. Personalitate luminoasă a Bisericii și a istoriei naționale, Iuliu Hossu este cinstit nu doar prin evocări, ci și prin întâlniri vii cu valorile pe care le-a mărturisit. În acest spirit, elevii vor participa la conferințe tematice, vizionarea filmului Cardinalul, trasee istorice „Pe urmele Cardinalului Iuliu Hossu” și celebrări liturgice în ambele rituri.
Preasfințitul Claudiu Lucian Pop, Episcopul eparhial de Cluj-Gherla având și calitatea de președinte onorific al olimpiadei va fi prezent în cadrul momentelor liturgice și comemorative. Prezența Preasfinției Sale este o binecuvântare și o continuitate vie a moștenirii lăsate de Cardinalul Hossu.
Activități culturale și turstice, incluse în program
Programul olimpiadei este îmbogățit cu numeroase activități culturale și turistice: vizite la Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Grădina Botanică, Parcul Etnografic „Romulus Vuia”, un spectacol de artă imersivă la Muzeul Mina, precum și o seară muzicală susținută de formația Anesti Zileos, în colaborare cu ASTRU Cluj. Toate aceste momente sunt organizate cu sprijinul generos al întregului corp profesoral al Liceului Greco-Catolic „Inochentie Micu”, al tuturor profesorilor de religie din Eparhia de Cluj-Gherla și al voluntarilor ASTRU Cluj care s-au implicat cu dăruire în asigurarea unei atmosfere primitoare, dinamice și formative pentru toți participanții.
„O onoare și o misiune”
Olimpiada Națională de Religie nu este doar un concurs, ci o experiență de comuniune, de formare în spiritul valorilor creștine și de deschidere către patrimoniul viu al Bisericii și culturii. Fiecare ediție a acestei competiții oferă tinerilor nu doar ocazia de a-și demonstra cunoștințele, ci și de a trăi o adevărată lecție de credință, istorie și apartenență spirituală. În acest an, legătura cu personalitatea Fericitului Cardinal Iuliu Hossu, model de curaj, demnitate și fidelitate față de Dumnezeu și de popor, dă o profunzime aparte întregului eveniment.
„Găzduirea Olimpiadei Naționale de Religie în acest an cu semnificație aparte este pentru liceul nostru o onoare și o misiune. Credem cu tărie că educația în valorile creștine, studiul religiei sau al disciplinelor teologice de specialitate este parte din formarea integrală a tinerilor și ne dorim ca această întâlnire să rămână în inima lor ca o experiență de comuniune, inspirație și sens. Clujul oferă un cadru ideal pentru această armonie între credință, cultură și tineret. În inima Clujului, Liceul Greco-Catolic „Inochentie Micu” – o școală al cărui ctitor a fost in 1945 însuși Fericitul Cardinal Iuliu Hossu, își deschide acum porțile pentru cei 191 de elevi și 22 de profesori însoțitori din cele 18 județe participante pentru a trăi împreună un timp care va lăsa în sufletele noastre, ale tuturor, mărturiile credinței vii”, a declarat prof. dr. Simona Gruian, Director al Liceului Greco-Catolic „Inochentie Micu”.
CULTURA
Proiect de reinterpretare artistică a valorilor naturale din valea Someșului Mic, lansat de Fundația Transilvania Trust Cluj

Fundația Transilvania Trust din Cluj-Napoca, angajată în protejarea patrimoniului cultural și responsabilă pentru restaurarea și revitalizarea Castelului Bánffy din Bonțida, participă ca partener artistic al unui proiect care vizează identificarea și reinterpretarea artistică a valorilor naturale din valea Someșului Mic, ca parte esențială a patrimoniului natural local, subliniind riscurile cu care se confruntă acestea din cauza schimbărilor climatice.
În cadrul dezbaterilor locale organizate în noiembrie 2024 și martie 2025, tinerii și bătrânii locali clujeni și bonțideni au explorat împreună, alături de biologul Zoltán D. Szabó (WWF România), artiștii locali Diana Drăgan-Chirilă și Daria Langa (UAD Cluj) și artistul internațional Csongor G. Szigeti (Universitatea Maghiară de Arte Plastice din Budapesta și Institutul de Media și Design din Eger, Ungaria), valorile naturale ale văii Someșului Mic, precum și memoria locală colectivă legată de acestea, prin intermediul poveștilor și amintirilor personale împărtășite, modelând astfel o perspectivă comună asupra patrimoniului natural local.
”Activitatea de co-creație a artiștilor se bazează pe rezultatele acestor sesiuni și va avea ca rezultat mai multe instalații ce integrează elemente digitale, punând în valoare bogatul patrimoniu natural al văii Someșului Mic.
Operele artistice vor fi prezentate pe data de 20 august 2025 la Cluj-Napoca, în cadrul expoziției Roots and Routes amenajate în Turnul Croitorilor, Centrul de Cultură Urbană Cluj”, a spus pentru Cluj24 Gyöngyösi Edit, director executiv al Fundației Transilvania Trust.
Aceasta a precizat că evenimentul va avea loc în cadrul Zilelor Culturale Maghiare din Cluj și va fi însoțită de prezentări și discuții la masă rotundă. După luna august, creațiile se vor muta în Castelul Bánffy de la Bonțida, unde vor continua să răspândească mesajul diversității patrimoniului natural local și al importanței protejării acestuia.
Proiect în cadrul CO-VISION
Proiectul clujean fost expus în cadrul unei conferințe de presă a CO-VISION, un proiect de cooperare internațională la scară largă, cofinanțat de Comisia Europeană în cadrul programului Europa Creativă care, prin artă, dă glas problemelor acute de mediu cu care ne confruntăm.
Proiectul CO-VISION a fost conceput de Francesco Dobrovich, director de creație (Videocittà), și este administrat de Guido Pietro Airoldi, lider de proiect, responsabil pentru coordonarea generală a parteneriatului.
Coordonat de Videocittà– Festivalul Viziunii și Culturii Digitale conceput de Francesco Rutelli în 2018 (Italia), proiectul implică opt parteneri artistici din întreaga Europă: Athens Digital Arts Festival (Grecia), festivalul Eufònic (Spania), Fundația Transilvania Trust (România), festivalul KIKK (Belgia), organizația LAB852 (Croația), RencontresAudiovisuelles (Franța), festivalul Signal (Republica Cehă), precum și patru parteneri tehnici: European Institute of Design (Italia), Mapa das Ideias (Portugalia), Universitatea NTNU (Norvegia) și Universitatea XAMK (Finlanda).
Operele artistice – instalații audiovizuale, proiecții de video mapping, sculpturi și spectacole interactive – vor oferi o narațiune contemporană a patrimoniului natural european, aflat într-o dezvoltare continuă. O narațiune imersivă și tangibilă care invită cetățenii, experții și artiștii la dialog pentru a construi o narațiune comună, accesibilă tuturor.
Printre proiecte se numără eroziunea costieră în Haute-France, dispariția iminentă a pinului maritim din peisajul Romei, extincția păsărilor răpitoare, a insectelor și a peștilor din „Pădurea Amazoniană” a Moraviei, fenomenul proliferării meduzelor în Grecia, biodiversitatea văii Someșului Mic amenințată de schimbările climatice, fenomenul rar-întâlnit al valurilor marine prinse între insulele Croației, semnificația celei mai vechi fosile de insectă cunoscută pe Pământ, Strudielladevonica, interacțiunea dintre speciile native și invazive din Delta Ebro din Spania sunt printre temele abordate.
Sensibilizarea publicului
CO-VISION este un proiect ambițios care își propune să sensibilizeze publicul cu privire la fragilitatea, importanța și frumusețea naturii de pe teritoriul european, care este prea adesea amenințată de poluare și de activitățile umane. Arta devine astfel un instrument cu impact pentru educația ecologică, care încurajează o reflecție mai profundă asupra echilibrului delicat dintre viața umană și cea non-umană și asupra modului de a trăi în armonie cu lumea din jurul nostru.
Explorând legătura dintre artă, știință și natură printr-un proces creativ și participativ care implică artiști, experți și cetățeni într-un dialog interdisciplinar, proiectul își propune să creeze o nouă conștientizare în rândul spectatorilor, subliniind importanța biodiversității și rolul fundamental al anumitor specii amenințate sau pe cale de dispariție în ecosistem.
CO-VISION își propune să lase o amprentă concretă: păstrarea memoriei colective a patrimoniului natural al Europeicu ajutorul unei arhive de opere artistice digitale accesibile tuturor – cetățeni, părți interesate sau instituții – începând din 2026. O fereastră virtuală pentru a documenta starea actuală a peisajelor locale, a florei și faunei acestora, a transformării mediului și a fragilității acestuia: o moștenire culturală concepută special pentru generațiile viitoare.
Călătoria a început în 2024 cu dezbateri locale, cicluri de întâlniri care au încurajat discuțiile între comunitățile locale și creativi, permițându-le să exploreze patrimoniul natural local și provocările de mediu ale teritoriilor implicate. Din acest schimb creativ între artiști și cetățeni au rezultat noi idei și abordări care, sub formă de opere de artă, vor fi împărtășite cu publicul în lunile următoare.
EVENIMENT
VIDEO. Ioan Ovidiu Sabău, după victoria cu CSU Craiova: „Am dat dovadă de caracter și am reușit să întoarcem rezultatul”

Universitatea Cluj a reușit o victorie importantă sâmbătă seară pe Cluj Arena, impunându-se cu 2-1 în fața celor de la CSU Craiova, în debutul returului play-off-ului Superligii. În urma acestui succes, „U” Cluj urcă, cel puțin provizoriu, pe podiumul campionatului.
După meci, antrenorul Ioan Ovidiu Sabău și-a felicitat elevii pentru atitudine și determinare.
„Vreau să îi felicit pe toți jucătorii. Reușim să recăpătăm ritmul, să controlăm jocul, cu toate că încă sunt anumiți jucători care încă nu joacă 100%, venind după o perioadă lungă în care au fost accidentați, dar atunci când este pasiune multă, dorință, compensezi foarte mult. Vreau să scot în evidență calitatea umană a jucătorilor, implicarea lor și faptul că nu s-au mulțumit, cum am dat impresia, la un moment dat în play-off, că parcă am obosit. La meciul cu Rapid am demonstrat că încă mai avem viață în noi și încă vrem altceva. Am reușit să îi acaparez, am reușit să îi conving că putem mult mai mult și vreau să îi felicit”, a transmis Ioan Ovidiu Sabău după meci.
„Trebuie să crezi, în primul rând”
Tehnicianul clujenilor a apreciat și efortul jucătorilor de a-și păstra încrederea chiar și după ce au fost conduși cu 1-0.
„Victorie grea, un meci greu, un adversar bun, ne-am adaptat și vreau să le mulțumesc celor care răspund de gazon, am avut impresia că nu se va putea juca la cât a plouat, dar au făcut mari eforturi ca să arate în condiții bune. (…) Au avut mare încredere jucătorii și la pauză că suntem bine, că am dominat, că avem ritm, suntem ce trebuie să fim și că vom întoarce rezultatul. Și am reușit. Trebuie să crezi, în primul rând. (…) Am reușit, am dat dovadă de caracter, echipa e bine pregătită și din punct de vedere fizic, am crezut foarte mult și am reușit să întoarcem rezultatul, să câștigăm acest joc. Trebuie să ne refacem și urmează un alt capitol”, a mai spus acesta.
În urma victoriei cu CSU Craiova, „studenții” ajung la 35 de puncte în clasament și se instalează temporar pe locul 3.

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o informare privind răcirea accentuată a vremii în următoarele zile. În majoritatea regiunilor, temperaturile vor scădea treptat, iar nopțile vor fi deosebit de reci.
Administrația Națională de Meteorologie a emis sâmbătă o informare meteorologică de vreme rece și brumă pe arii restrânse, valabilă în intervalul 26 aprilie, ora 23 – 29 aprilie, ora 10. Astfel, vremea se va răci accentuat treptat în majoritatea regiunilor, iar în Maramureș, Transilvania și în nordul și centrul Moldovei în cursul nopților se vor înregistra în general minime de -3…2 grade și pe suprafețe mici se va produce brumă.
Cod galben de ploaie, până duminică
De asemenea, până duminică dimineață, în Banat, Oltenia, cea mai mare parte a Transilvaniei și a Munteniei, în sudul Dobrogei și în Carpații Meridionali și Occidentali vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Aceasta se va manifesta prin averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului (viteze de 50…70 km/h), vijelii și căderi de grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat de peste 40 l/mp.