Connect with us

EVENIMENT

U Cluj l-a adus pe Răzvan Oaidă. Mijlocașul a semnat un contract pe doi ani

Publicat


Răzvan Oaidă

Răzvan Oaidă, este noul jucător al U Cluj, anunță clubul de fotbal.

Mijlocașul de 26 de ani și-a reziliat contractul cu Rapid București în data de 10 septemebrie.

U Cluj l-a adus pe Răzvan Oaidă. Mijlocașul a semnat un contract pe doi ani

”Răzvan Oaidă, 26 de ani, este noul jucător al Universității Cluj. Mijlocașul, care are Cupa României în palmares și peste 180 de meciuri în Superliga, a semnat un contract valabil pe doi ani”, au anunțat reprezentanții clubului de fotbal.

Răzvan a început fotbalul la Atletico Arad, însă la vârsta de 16 ani calitățile sale au atras atenția clubului englez Wolverhampton. El a evoluat în academia formației de Premiere League timp de doi ani, după care a ajuns în Italia, la juniorii celor de la Brescia, se arată pe site-ul oficial al liderul Superligii de fotbal, U Cluj.

Oaidă a revenit în România în anul 2017

Răzvan Oaidă a revenit în România la FC Botoșani, în 2017 și tot acolo a făcut pasul spre seniori. A debutat în Superliga împotriva celor de la Viitorul Constanța pe 25 noiembrie 2017.

În total, a bifat 51 de partide pentru formația din nordul Moldovei în toate competițiile, în două sezoane.

Patru ani la FCSB, apoi Rapid

Tot pe site-ul U Cluj se arată că, începând cu sezonul 2019/2020, Oaidă a evoluat în tricoul celor de la FCSB. În primul la campioana en-titre a câștigat Cupa României, cel dintâi trofeu al carierei.

Ultimul sezon la FCSB, 2022/2023, a consemnat și debutul în grupele unei competiții europene pentru Răzvan, care a evoluat în Conference League. În total, a jucat pentru FCSB în 122 de partide, marcând șapte goluri și oferind opt pase decisive.

”La începutul sezonului 2023/2024, mijlocașul a ajuns la Rapid, acolo unde a fost o piesă de bază utilizat în 44 de meciuri (un gol și trei pase decisive). Pentru echipa de sub podul Grant are șase prezențe în acest sezon de Superliga”, au precizat reprezentanții clubului clujean de fotbal.

Experiență în Cupele Europene

Răzvan Oaidă are 19 meciuri în cupele europene, toate în tricoul FCSB: 7 partide în calificările Europa League, 6 în grupele Conference League și 6 în calificările Conference League.

Răzvan Oaidă a făcut parte lotul naționalei U21 la Campionatul European de tineret din 2021. Mijlocașul a evoluat împotriva Olandei (1-1) și împotriva Germaniei (0-0) la acel turneu final.

În total, mijlocașul  de 1,82 metri, are 29 de meciuri sub tricolor, de la U17 la U21.

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Expoziție cu vânzare de avioane, în premieră la Cluj, la AeroExpoFest pe Aerodromul Dezmir

Publicat

avioane

Iubitorii de aviație sunt invitați să participe la AeroExpoFest care va avea loc, sâmbătă, de la ora 10, pe Aerodromul Dezmir – Cluj, ocazie cu care cei care își permit vor avea ocazia chiar să cumpere un avion dintre cele puse la vânzare.

”Este o oportunitate unică de a experimenta aviația la cel mai înalt nivel, într-un cadru dinamic și interactiv. Evenimentul reunește toate ofertele importante de aeronave, echipamente de ultimă generație și servicii de instruire în zbor disponibile pe piața din România, aducând laolaltă producători, distribuitori și specialiști din industrie.

AeroExpoFest se desfășoară pe un aerodrom operațional, ceea ce înseamnă că vizitatorii nu doar că vor putea admira aeronavele expuse, dar vor avea și șansa de a le verifica și testa live.

De asemenea, publicul va avea acces direct la profesioniștii din aviație pentru a înțelege mai bine ce înseamnă să zbori sau să achiziționezi un avion personal”, arată organizatorii.

Silver stars, echipa de acrobație aeriană a Forțelor Aeriene Egiptene

La expoziție va participa cu un stand în zona statică și echipa „Stelele Argintii”, echipa de acrobație aeriană a Forțelor Aeriene Egiptene, înființată în anul 1978.

Aceasta este una dintre cele mai cunoscute și apreciate echipe de acrobație din Orientul Mijlociu, cunoscută pentru spectacolele sale impresionante și sofisticate.

Echipa de acrobație aeriană a Forțelor Aeriene Egiptene este formată din zece avioane de antrenament cu reacție K-8E Karakorum, echipate cu motoare turbojet ce le conferă o viteză maximă de aproximativ 800 km/h. 

De asemenea, „Stelele Argintii” sunt un simbol al capacității și puterii aeronautice a Egiptului, inspirându-i pe cei care sunt pasionați de aviație în întreaga lume.

În cadrul evenimentului vor fi expuse peste 80 de aparate de zbor din întreaga țară: avioane, elicoptere, girocoptere, parapante, motoparapante, aeronave ultraușoare, planoare.

Intrarea este liberă la eveniment.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Programul Festivalului de Toamnă al Economiei Germane de la Cluj-Napoca. Bere, dezbateri publice, tehnologie și expoziții

Publicat

festivalul de toamnă

HerbstFest – Festivalul de Toamnă al Economiei Germane aduce 4 zile pline de activități și evenimente în Cluj-Napoca, între 3 și 6 octombrie. Evenimentul este organizat de DWNT – Clubul Oamenilor de Afaceri de Limba Germană din Transilvania de Nord și celebrează legătura între cultura germană și economie în Cluj-Napoca, pe partea germanofilă. Herbstfest este organizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Cluj-Napoca.

Piața Unirii din Cluj-Napoca va fi epicentrul distracției bavareze, timp de 3 zile, de vineri până duminică. Însă evenimentele încep încă de joi, 3 octombrie, când se celebrează Ziua Națională a Germaniei, iar până în 6 octombrie, vor avea loc zeci de activități pentru toate vârstele, atât pentru persoane direct interesate de fenomenul germanofil, cât și pentru publicul larg.

Corturi în stil nemțesc

festivalul de toamnă

În Piața Unirii vor fi amenajate 3 corturi, în stil nemțesc, fiecare cu specificul lui, dar activități vor avea loc și pe platoul din Piața Unirii:

  1. Cortul de distracție bavarezăva fi locul unde publicul larg va putea participa la spectacole și concerte (Fanfara din Petrești, Trupa de Dansuri Săsești Sebeș, Die Burzenland Party Band), dar va putea și degusta din mâncarea cu specific german și va putea bea bere 100% nemțească.

Program cort distracție:

  • Vineri, 4 octombrie

18:30 – 19:30 – Deschidere oficială eveniment

19:30 – 23:00 – Fanfara Petrești – moment muzical

  • Sâmbătă, 5 octombrie

13:00 – 14:00 – Trupa de Dansuri Săsești Sebeș – moment muzical

18:00 – 23:00 – Die Burzenland Party Band – moment muzical

  • Duminică, 6 octombrie

10:00 – 11:00 – Trupa de teatru „Micul Noi” a Colegiului Național George Coșbuc – spectacol de teatru pentru copii, susținut de Cadran Technologies.

18:00 – 23:00 – Die Burzenland Party Band – moment muzical

Tehnologie expozițională

  1. Cortul de tehnologie expozițională – va fi locul unde tehnologia se îmbină cu joaca, în activități atât pentru copii, cât și pentru adulți. Adulții își pot lăsa gândurile legate de cât de verde este viitorul nostru pe un panou solar, vor putea savura un fresh de portocale făcut prin pedalarea unei biciclete care produce electricitate sau vor putea savura o cafea la coffee cornerul gratuit. Între timp, copiii pot participa la ateliere de robotică sau se pot bucura de un spectacol de teatru de păpuși cu marionete manipulate de roboței.

 Program cort tehnologie expozițională:

  • Vineri, 4 octombrie

10:00 – 16:00 – Coffee corner gratuit by Kuiba / Miele – Publicul va putea servi, în mod gratuit, o cafea proaspăt făcută la coffee cornerul special amenajat.

10:00 – 20:00 – Cât de verde e viitorul tău? by Parapet – Publicul poate să-și scrie gândurile despre implicarea energiei regenerabile în viitorul nostru, la panoul fotovoltaic din Piața Unirii, adus de Parapet.

10:00 – 20:00 – Prospețime, energie și distracție la HerbstFest – Una dintre cele mai îndrăgite activități ale festivalului va fi savurarea unui pahar de suc natural de fructe, preparat chiar de participanți prin pedalarea unei biciclete electrice care alimentează un storcător de fructe. Partenerii noștri în această inițiativă sunt Parapet, care aduc bicicleta magică, și Penny, alături de noi ca furnizor de prospețime.

10:00 – 20:00 – Spectacol de păpuși robotizat by Kuka – Tocmai din Augsburg, Germania, vine un Kasperle 2.0, un spectacol unic de teatru de păpuși, în care marionetele nu sunt manipulate de oameni, ci de roboții companiei Kuka. Mario și Nette, cei doi păpușari roboți, dau viață personajului Kasperle, o figură îndrăgită din teatrul de marionete tradițional german, cunoscut pentru farsele și aventurile sale amuzante.

15:00 – 19:00 – Atelierele SmartRobotX – Atelierele Smart Robotix oferă copiilor între 6 și 14 ani oportunitatea de a explora lumea roboticii prin activități interactive care dezvoltă creativitatea, lucrul în echipă și abilități tehnice, inclusiv programarea și proiectarea 3D a roboților.

  • Sâmbătă, 5 octombrie

10:00 – 16:00 – Coffee corner gratuit by Kuiba / Miele

10:00 – 20:00 – Cât de verde e viitorul tău? by Parapet

10:00 – 20:00 – Prospețime, energie și distracție la HerbstFest by Penny și Parapet

10:00 – 20:00 – Spectacol de păpuși robotizat by Kuka

11:00 – 17:00 – Atelierele SmartRobotX

 

  • Duminică, 6 octombrie

10:00 – 16:00 – Coffee corner gratuit by Kuiba / Miele

10:00 – 20:00 – Cât de verde e viitorul tău? by Parapet

10:00 – 20:00 – Prospețime, energie și distracție la HerbstFest  by Penny și Parapet

10:00 – 20:00 – Spectacol de păpuși robotizat by Kuka

12:00 – 18:00 – Atelierele SmartRobotX

E.ON Cinema

  1. Cortul E.ON Cinema – publicul larg este invitat să se relaxeze în E.ON Cinema, cortul nostru de cinema powered by E.ON România, unde va descoperi filme fascinante oferite de Centrul Cultural German din Cluj-Napoca. Filmele vor fi în limba germană, cu subtitrare în engleză, pentru a fi accesibile cât mai multor persoane. Sunt 50 de locuri disponibile la fiecare proiecției, iar accesul este gratuit.

 

Program cort E.ON Cinema:

  • Vineri, 4 octombrie: 11:30 – 18:00
  • Sâmbătă, 5 octombrie: 10:00 – 18:00
  • Duminică, 6 octombrie: 10:00 – 18:00

 

  1. Piața Unirii – platou – atmosfera va fi animată și pe platoul din Piața Unirii, unde vor avea loc atât activități distractive pentru copii, cât și activități pentru adulți. Copiii se vor putea bucura de ateliere și jocuri, face painting și vestitul dans german al panglicilor. Adulții se vor putea juca și ei, cu jucării mai serioase, cum ar fi să testeze biciclete electrice, mașini electrice sau să facă ture cu beer bike, o bicicletă de 14 persoane care, pe lângă faptul că te plimbă prin oraș, îți dă și posibilitatea să bei bere cât poți duce în cele 45 de minute ale călătoriei.

Program platou Piața Unirii

  • Vineri, 4 octombrie

10:00 – 20:00 – Ateliere și activități pentru copii by Happy Colors.

10:00 – 20:00 – Face painting pentru copii by Penny.

10:00 – 20:00 – Cum arată viitorul tău? by MHP – A Porsche Company  – O experiență interactivă inedită, prin panoul Yarn Board, unde participanții vor putea explora și vizualiza în timp real modul în care perspectivele lor individuale contribuie la modelarea unui viitor colectiv, sub forma unui infografic creat din fire colorate.

10:00 – 16:00 – Test Drive de Mașini Electrice by RMB Inter Auto – test drive-ul este gratuit, înscrierile se fac AICI. Vor fi disponibile mașini Mercedes EQE SUV și Mercedes EQA, oferite de RMB Inter Auto. Cei care vor testa mașinile vor primi și un pachet surpriză din partea Herbstfest.

10:00 – 19:00 – Tur cu biciclete electrice germane by Bella Bike.

12:00 – 22:00 – Tur cu beer bike – Participanții sunt invitați să se bucure de o experiență inedită pe Beer Bike (bicicletă cu bere), unde timp de 45 de minute, în formulă de 14 oameni, vor pedala și savura bere all you can drink pe durata fiecărei ture. Costul unei ture este de 60 lei de persoană, iar înscrierile se fac AICI.

12:30 – 13:30 – Spectacol Bandertanz – Publicul va avea ocazia să admire Bandertanz, cunoscut și ca „dansul panglicilor”, un dans tradițional german originar din regiunile Bavaria și Tirol. Acesta implică dansatori care țin panglici colorate legate de un stâlp central, iar prin mișcările lor coregrafiate creează modele spectaculoase de panglici în jurul stâlpului.

Ad-hoc – cursuri de inițiere în limba germană pentru adulți și copii

 

  • Sâmbătă, 5 octombrie

10:00 – 20:00 – Ateliere și activități pentru copii by Happy Colors.

10:00 – 20:00 – Face painting pentru copii by PENNY.

10:00 – 20:00 – Cum arată viitorul tău? by MHP – A Porsche Company

10:00 – 16:00 – Test Drive de Mașini Electrice by RMB Inter Auto

10:00 – 19:00 – Tur cu biciclete electrice germane by Bella Bike.

11:00 – 22:00 – Tur cu beer bike

12:30 – 13:30 – Spectacol Bandertanz

Ad-hoc – cursuri de inițiere în limba germană pentru adulți și copii

 

  • Duminică, 6 octombrie

10:00 – 20:00 – Ateliere și activități pentru copii by Happy Colors.

10:00 – 20:00 – Face painting pentru copii by PENNY.

10:00 – 20:00 – Cum arată viitorul tău? by MHP – A Porsche Company

10:00 – 16:00 – Test Drive de Mașini Electrice by RMB Inter Auto

10:00 – 19:00 – Tur cu biciclete electrice germane by Bella Bike.

11:00 – 22:00 – Tur cu beer bike

12:30 – 13:30 – Spectacol Bandertanz

Ad-hoc – cursuri de inițiere în limba germană pentru adulți și copii

Ziua de joi, 3 octombrie, este dedicată workshopurilor și atelierelor, dedicate firmelor, dar și profesioniștilor dornici să-și lărgească orizonturile. Se pot afla lucruri interesante despre lumea investițiilor financiare, despre importanța atitudinii în menținerea sănătății și despre cum pot să își descopere potențialul personal și al echipei lor.

Program workshop-uri și ateliere

  • Joi, 3 octombrie:

10:00 – 11:00 – Investment Café – Smart Strategies for Your Financial Future by BCR – eveniment susținut în limba engleză (Str. Episcop Ioan Bob, nr. 12, Cluj-Napoca).

11:20 – 13:20 – Café de Investiții – Strategii inteligente pentru viitorul tău financiar by BCR – eveniment susținut în limba română (Str. Episcop Ioan Bob, nr. 12, Cluj-Napoca) – Sunt invitați să participe toți cei care doresc să afle cum să-și gestionezi bugetul, să economisească bani, să investească în acțiuni și obligațiuni, să construiască un portofoliu personalizat, să identifice tendințele economice și să se pregătească pentru investiții inteligente, totul într-un mediu destinat antreprenorilor și celor care doresc să-și investească economiile în mod înțelept. Speaker: Horia Braun, CEO Erste Asset Management.

13:30 – 16:30 – Colourful teambuilding by Siegel (Str. Episcop Ioan Bob, nr. 12, Cluj-Napoca) – Participanții vor avea ocazia să își descopere potențialul personal și al echipei lor printr-un teambuilding imersiv care le va oferi o înțelegere mai profundă a motivațiilor personale, a zonelor de conflict și a comunicării eficiente în orice situație. Aceștia vor câștiga insight-uri valoroase în personalitatea și comportamentul propriu, vor descoperi punctele forte și slabe ale echipei, și vor învăța strategii pentru îmbunătățirea comunicării și a leadershipului. Evenimentul este gratuit și va avea loc în limba engleză, iar înscrierile se fac AICI.

  • Vineri, 4 octombrie:

09:00 – 12:00 – Colourful teambuilding by Siegel (Str. Episcop Ioan Bob, nr. 12, Cluj-Napoca) – Participanții vor avea ocazia să își descopere potențialul personal și al echipei lor printr-un teambuilding imersiv care le va oferi o înțelegere mai profundă a motivațiilor personale, a zonelor de conflict și a comunicării eficiente în orice situație. Aceștia vor câștiga insight-uri valoroase în personalitatea și comportamentul propriu, vor descoperi punctele forte și slabe ale echipei, și vor învăța strategii pentru îmbunătățirea comunicării și a leadershipului. Evenimentul este gratuit și va avea loc în limba germană, iar înscrierile se fac AICI.

16:00 – 17:30 – Sănătatea este o atitudine, by Worwag Pharma Romania (Str. Episcop Ioan Bob, nr. 12, Cluj-Napoca) – Sesiune informativă unde experți în domeniul sănătății vor discuta despre importanța atitudinii în menținerea sănătății dar și despre teme de actualitate legate de suplimente și medicamente.

Vineri, pe 4 octombrie, vor fi organizate o serie de dezbateri publice, în cadrul cărora vor fi abordate teme de actualitate din domeniile economic și educațional, în prezența unor invitați speciali. Acestea vor avea loc în sala Aula Magna din cadrul Universității Babeș Bolyai și vor fi moderate de Moise Guran, unul dintre cei mai apreciați jurnaliști pe teme economice din România. Programul complet și temele dezbaterilor vor fi detaliate într-un comunicat de presă dedicat.

Despre HERBSTFEST

Festivalul de Toamnă al Economiei Germane – HERBSTFEST ajunge, în 2024, la cea de-a 7-a ediție. Evenimentul a fost organizat între anii 2012 și 2017, iar acum revine, cu scopul de a celebra legătura dintre cultura germană și economie, în Cluj-Napoca. După o pauză de câțiva ani, revenim cu scopul de a continua tradițiile de succes și de a întări relațiile dintre regiunea Nord-Transilvania și Germania.

Despre DWNT

Clubul de Afaceri al Transilvaniei de Nord de limbă germană, înființat în 2011 și cu sediul la Cluj-Napoca, este un forum pentru companii din Germania, Austria, Elveția și România, în care oamenii de afaceri de limbă germană fac schimb de idei la întâlniri, evenimente și seminarii sau când organizarea de activităţi de agrement în comun poate. Pe lângă economie, alte domenii precum cultura, diplomația și educația sunt, de asemenea, de interes pentru DWNT.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Sute de cereri de teste de paternitate la Cluj. Pot fi cerute de instanță, ori de persoane fizice, în condiții speciale

Publicat

paternitate

Medicul genetician, conferențiar al UMF ”Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca, Andreea Cătană, care lucrează la Laboratorul de analize medicale al rețelei de clinici naționale Regina Maria, a fost invitatul podcastului Human Hub din această săptămână, realizat de Cristina Pintilie – Șendrea. Cătană a vorbit, printre altele, și de testele de paternitate, despre care a spus că sunt, deja, uzuale.

Cu o simplă analiză de sânge, spune medicul genetician, se pot afla extrem de multe lucruri, de la predispoziția pe care o are fiecare persoană de a dezvolta forme ale unor boli grave, cum ar fi diabetul, bolile cardiovasculare, până la propunerea unui tratament personalizat în cazul cancerelor, colaborarea cu medicii oncologi fiind una dintre specializările laboratorului.

De asemenea, se pot face recomandări privind creșterea calității vieții, inclusiv pentru cazul persoanelor care sunt predispose la obezitate, pe baza unei analize denumite nutrigenică.

Maximă confidențialitate

Despre testele de paternitate, Cătană a declarat că sunt deja uzuale, de la începutul funcționării laboratorului înregistrându-se foarte multe cazuri, cel puțin unul pe săptămână. Acestea sunt făcute însă în condiții maxime de confidențialitate.

În ceea ce privește testele ADN așa zise comerciale, care se pot comanda pe internet, Andreea Cătană spune că acestea sunt, în general, corecte, dar nu reprezintă diagnostice.

”Informațiile trebuie introduse într-un context clinic, adică interpretate de către un medic și nu acceptate așa cum sunt ele primite”, a precizat geneticianul clujean.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. 32 de pompieri clujeni au plecat în misiune în județul Galați. Ajută locuitorii după inundații

Publicat

galați

Joi dimineață, 2 ofițeri, 16 subofițeri și 14 soldați de la toate detașamentele ISU Cluj au fost trimiși spre zonele afectate de inundații din județul Galați. Pompierii clujeni vor contribui la efortul comun al structurilor de intervenție din toată țara, în vederea minimalizării pagubelor produse de inundații.

”De asemenea, pe parcursul zilei de miercuri, opt camioane din cadrul ISU Cluj, ISU Arad și ISU Bihor au încărcat materiale de la unul dintre depozitele Administrației Naționale a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale din județul Ilfov.

Mai exact, este vorba despre 500 de paturi, 500 de saltele, 500 de perne, 500 de saci dormit, 1.000 fețe de pernă și 1.000 de cearșafuri.

Acțiunea face parte dintr-o mobilizare rapidă și coordonată la nivel național, în scopul oferirii de ajutor umanitar și suport logistic pentru cetățenii din regiunile afectate de inundații.

Reamintim faptul că, în județul Galați acționează, în sprijinul salvatorilor din județ, aproximativ 1.000 de pompieri aparținând unităților subordonate IGSU”, arată ISU Cluj.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax