Connect with us

ACTUALITATE

Trei persoane REȚINUTE de jandarmii clujeni pentru posesie de DROGURI

Publicat


politia, jandarmeria

Jandarmii clujeni au depistat, luni, trei persoane care aveau asupra lor substanțe interzise. Acestea au fost reținute, ancheta fiind preluată de DIICOT Cluj.

whatsapp image 2022 06 28 at 09.37.07

„Luni, 27 iunie a.c., în intervalul orar 15.00-19.00, jandarmii aflați în misiune de patrulare pe raza municipiului Cluj-Napoca, au observat în parcul Cetățuia două persoane și pe strada I.L.Caragiale o persoana care la vederea forțelor de ordine au manifestat un comportament suspect.

În urma controlului corporal preventiv s-au identificat asupra acestora substanțe susceptibile a fi deținute la deținere.

whatsapp image 2022 06 28 at 09.37.07 (1)

Bunurile găsite împreună cu procesul-verbal de constatare au fost predate DIICOT Cluj în vederea continuării cercetărilor prealabile.

Reamintim cetățenilor ca efectivele din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile Cluj-Napoca desfășoară activități zilnice de prevenire și combatere a consumului/traficului de substanțe interzise”, informează Jandarmeria Cluj.

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Documentarul „Vieți, nu note”, regizat de românul Daniel Druhora, a câștigat un Emmy în SUA. Va fi proiectat la Cluj

Publicat

De

daniel druhora 2

„Vieți, nu note”, un documentar realizat de Daniel Druhora, un român stabilit în Los Angeles, a câștigat premiul Emmy în cadrul competiției regionale din Los Angeles 2022. Premiul a fost câștigat la categoria de cel mai bun program independent.

Documentarul relatează povestea a 36 de studenți din cadrul USC – Universitatea din California de Sud, care călătoresc în cea mai mare tabără de refugiați din Europa cu speranța de a oferi soluții inovatoare zecilor de mii de oameni aflați pe insula Lesvos, în Grecia.

Studenții din cadrul programului universitar „Inovare pentru crize globale” aplică principii de inginerie, design și antreprenoriat pentru rezolvarea problemelor comunităților aflate în centrul crizelor globale.

Documentarul „Vieți, nu note” va avea premiera în România pe data de 17 septembrie, la Cluj-Napoca, în prezența regizorului Daniel Druhora.

Ajutor pentru 20.000 de oameni

„De-a lungul filmului, studenții USC s-au concentrat asupra problemelor legate de canalizare, adăpost, electricitate și educație pentru cei peste 20.000 de refugiați din Tabăra Moria – un loc descris de localnici drept „iad pe pământ”, afirmă Daniel Druhora, cel care a scris scenariul, co-produs și regizat documentarul.

Niciunul dintre creatorii filmului nu și-a imaginat vreodată că acesta va câștiga atât de multă atenție în lumea televiziunii, deși Daniel Druhora recunoaște că scopul documentarului a fost de a sensibiliza opinia publică cu privire la tragediile trăite de refugiații din Grecia.

daniel druhora

„Nu am vrut ca acest documentar să fie doar un alt film bazat pe probleme de care oamenii uită repede”, continuă Daniel.

Un nou model de educație

Filmul prezintă rezolvarea unor probleme reale în conformitate cu programul „The Grand Challenges Scholars”, un nou model de educație, cu scopul de a pregătii ingineri și antreprenori tineri pentru a avea un impact social.
„Încă de la început, scopul nostru a fost să comunicăm profesorilor și studenților din lumea întreagă acest mod inovator de predare și educare. Cred cu adevărat că acesta este tipul de efort care trebuie replicat și multiplicat în toate unitățile de învățământ”, a spus profesorul Becerik-Gerber, șeful Departamentului de Inginerie Civilă și de Mediu din cadrul USC.

„Sarcina pe care o primesc studenții la începutul documentarului de a face o diferență în viețile refugiaților, pare la prima impresie o provocare absurdă. Însă, ceva remarcabil se întâmplă pe parcurs. Acești studenți sunt în mod clar schimbați de această experiență”, afirmă Daniel Druhora.

A lucrat la „Gangster Squad” și „The Lego Movie”

Daniel Druhora este regizor de documentar și scenarist nominalizat la Emmy. A lucrat la dezvoltarea și post-producția lungmetrajelor „The Land”, „Gangster Squad” și „The Lego Movie” pentru Warner Brothers și Rideback.

Daniel a emigrat în SUA imediat după Revoluția din ’89 și a realizat documentare axate pe probleme sociale. Scurtmetrajul său „Elie’s Overcoat” a câștigat un premiu MPSE Golden Reel, iar scenariul său „Climbers” despre echipa olimpică de ciclism a Rwandei a fost nominalizat de Forecast Pictures din Paris și a ajuns în semifinala din cadrul competiției Nicholl (The Academy Nicholl Fellowships in Screenwriting).

În prezent, Daniel Druhora produce documentarul „1000 Saras” despre înotătoarea olimpică și activistă Sara Mardini, care a fost acuzată de crimă. Documentarul este realizat în colaborare cu ARD și ARTE. De asemenea, Daniel regizează un alt documentar, numit „Cloudwalkers”, despre începutul internetului și viitoarea eră a inteligenței artificiale.

 

 

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Uliana a dat ULTIMUL examen cu O ZI înainte să înceapă RĂZBOIUL. La Cluj, fără FAMILIE: Plângeam în stația de autobuz

Publicat

whatsapp image 2022 08 02 at 4.32.31 pm

Asociația Cluj24 și Fundația Comunitară Cluj, cu sprijinul OXFAM, lansează de la 1 iunie campania ”Cluj pentru Ucraina”, al cărei scop este prezentarea refugiaților ucraineni stabiliți în județul nostru prin articole în limbile română și ucraineană.

Uliana este o tânără ucraineancă din Harkov, aflată printre ardeleni din data de 18 martie, în urma recomandărilor primite de la colegii săi din IT, care i-au spus despre Cluj că este cel mai bun oraș din România, cu multe facilități și oportunități profesionale.

„În primele zile speram ca acest conflict să se sfârșească rapid, dar totul s-a înrăutățit cu timpul. Primele impresii despre Cluj nu au fost cele mai bune, pentru că era începutul primăverii, cu puțini oameni afară, se făcea întuneric rapid și nu puteam admira frumusețea locului, cu atât mai mult cu cât eram ocupată încercând să-mi găsesc un apartament. Prima lună a fost doar de acomodare.

farmec.ro - Livrăm frumusețe! 

Acum, în schimb, sunt îndrăgostită de oraș și de oamenii de aici. Nu avem nevoie de multe, suntem fericiți cât timp putem trăi în pace, într-un loc liniștit, cu un pat pentru dormit și un acoperiș deasupra capului.

Am întâlnit foarte mulți oameni amabili care s-au oferit să ajute. Ne susțin, împart din mâncarea lor, ne cheamă în weekend la ei. Mi-am făcut prieteni aici. Și dincolo de asta, sunt multe locuri frumoase cu vegetație bogată în jurul Clujului, unde mă duc pentru a-mi reîncărca bateriile și pentru a mă gândi la viață”, relatează aceasta pentru Cluj24.

whatsapp image 2022 08 02 at 4.29.34 pm

Departe de familie, dar alături de mamă: „Ne sunăm zilnic și pot auzi împușcături pe fundal”

A venit cu mama ei, tatăl fiind obligat să nu părăsească țara.

„A rămas cu bunicii în Ucraina de care are grijă. Practic, majoritatea membrilor familiei locuiesc în Ucraina, fiind foarte atașați de casele lor și neștiind engleză. E greu.

Ne sunăm zilnic și pot auzi împușcături pe fundal. Sunt triști, dar pentru noi încearcă să rămână optimiși. Evită să ne spună vești proaste. Dar știu că le este foarte dor de mine și de mama, pentru că toată viața am fost foarte apropiați unul de altul, iar asta e o experiență cu totul nouă pentru noi”, notează Uliana.

whatsapp image 2022 08 02 at 4.36.03 pm

Uliana cu tatăl ei, înainte să se refugieze la Cluj. Nu l-a mai văzut din martie

whatsapp image 2022 08 02 at 4.38.27 pm (1)

„Singurele flori pe care tata le-a putut găsi de ziua mea, pe timp de război” (1 martie)

Ucrainenii, obișnuiți deja cu o viață fără vești bune: „Sunt nopți în care nu pot dormi din cauza bombelor”

Din acest motiv, poate spune că depune un efort psihic semnificativ pentru a suna pe toată lumea rămasă în țara natală, Uliana fiind îngrijorată legat de familia ei și de ucraineni, în general.

„Înțeleg că au mare nevoie să vorbească cu cineva din afara țării pentru a primi și energie pozitivă, pentru a nu vorbi doar despre război. De aceea, fac tot posibilul să păstrez legătura cu apropiații.

Nu am aflat nimic nou și nimic bun despre situație. Mi-au spus că sunt nopți în care nu pot dormi din cauza bombelor și a sirenelor ce răsună foarte puternic, anunțând momentul în care oamenii să se adăpostească pe holurile din locuințe sau în subsol, unde pereții sunt mai puternici, ca să fie apărați mai bine. Toți sunt sătui de stilul ăsta de viață”, indică ucraineanca.

whatsapp image 2022 08 02 at 4.34.12 pm

Uliana adăpostindu-se în subsol cât încă era în Ucraina

 

whatsapp image 2022 08 02 at 4.37.08 pm

Dinamica orașului. Harkov e optimist: „Conducerea menține orașul curat, repară defecțiunile, plantează copaci”

Prietenii săi se ocupă cu furnizarea medicamentelor pentru răniți, scrierea de știri și alte asemenea.

„Unul dintre prieteni conducea ca să livreze ceva pentru armată și fragmentele unei rachete au ajuns la mașină, distrugând-o și rănindu-i brațele, pe lângă. Din fericire, a rămas în viață, dar este o minune. Așa că toți oamenii care rămân în Harkov sunt cumva implicați în susținerea armatei noastre și, astfel, rămân în pericol.

Pe de altă parte, ar trebui menționată buna guvernare a orașului nostru, deoarece conducerea îl menține curat, repară defecțiunile, furnizează toate cele necesare adăposturilor, dar se ocupă și de plantarea copacilor și florilor. Multe afaceri locale precum magazinele, restaurantele, cafenelele, barurile rămân deschise pentru cei care stau în țară, de aceea aș putea spune că orașul e optimist”, descrie Uliana.

În ciuda faptelor bune menționate, Harkov e gol comparativ cu felul în care era înainte de război. Toți cei care au avut ocazia s-au mutat în zone mai sigure, deoarece orașul este aproape de granița cu Rusia și este înconjurat de trupe rusești.

„Au fost distruse clădiri, inclusiv o mulțime de școli, spitale, birouri administrative, centre comerciale, case civile, Parcul Central, Piața Centrală. Situația este tristă, deoarece orașul era cu adevărat frumos și părea atractiv pentru turiști, iar acum sunt necesari mulți ani pentru a-l reconstrui. Unii oameni nici măcar nu mai au casa lor pentru a se întoarce”, adaugă Uliana.

whatsapp image 2022 08 02 at 4.26.48 pm

O țară străină, același job: „Cred că acesta e scopul meu deocamdată”

Înainte de război, s-a angajat ca recrutor și, din fericire pentru ea, își poate continua activitatea profesională online.

„Dar din punct de vedere al calificării, am terminat Dreptul, iar la o zi după ultimul examen, a început războiul. Mă gândesc să îmi încerc norocul în domeniu, dar în viitor. Momentan las deoparte aceste idei”, menționează tânăra.

whatsapp image 2022 08 02 at 4.44.41 pm

Compania europeană la care lucra s-a extins cu un proiect la Cluj, ceea ce a ajutat-o să își păstreze jobul, iar pentru asta este foarte recunoscătoare.

„Petrec multe ore lucrând, fac tot ce pot să îmi ajut compania, am oferit posturi inclusiv ucrainenilor, astfel că am ajutat cum am putut oamenii, familia și țara mea. Cred că acesta e scopul meu deocamdată.

Mă încarc cu munca doar ca să mă distrag de la știrile despre război și pentru a mă putea susține financiar cât timp mă pregătesc pentru viitoarea carieră. Viața mi-a arătat că jobul, abilitățile și cunoștințele mele înseamnă mult pentru mine, iar acest aspect al vieții mele e, de altfel, singurul care a rămas stabil din <<viața trecută>>”, notează Uliana.

whatsapp image 2022 08 02 at 4.30.06 pm

Acomodarea în România: „Plângeam în stația de autobuz”

Engleza a ajutat-o mult în procesul de adaptare, întrucât chiar dacă nu toată lumea cunoaște limba, majoritatea tinerilor vorbesc fluent.

„Vreau să precizez că e meritul educației europene. Nivelul vostru la engleză e superior celui regăsit la majoritatea studenților ucraineni, ceea ce le oferă străinilor posibilitatea de a se simți bine aici.

Desigur că mi-ar fi plăcut să știu română, dar e foarte diferită de engleză și foarte dificilă. Am fost des pusă în situația în care vânzătorii, taximetriștii și alți oameni nu știau engleza, iar eu nu știam româna și a trebuit să ne înțelegem dincolo de aceste bariere”, punctează ucraineanca.

S-a obișnuit greu cu orele de lucru ale magazinelor din Cluj, fiindcă în Ucraina atât magazinele, cât și farmaciile sunt deschise până la ora 21 sau 22, având program inclusiv duminică.

„M-am pierdut de mai multe ori în primele zile. Țin minte cum plângeam în stația de autobuz pentru că nu puteam înțelege harta și începuse ploaia.

De fiecare dată când trebuia să scot numerar sau să cumpăr ceva, mă loveam de o problemă, pentru că nu aveam idee încotro să mă duc, iar logica locațiilor diferă de cea din orașul meu.

Procesul de acomodare nu a fost unul ușor, dar m-am descurcat în timp. Încă sunt multe locuri pe care nu le-am descoperit, dar măcar am început să învăț structura orașului cât să îmi cumpăr mâncare și haine”, completează ea.

whatsapp image 2022 08 02 at 4.31.16 pm

Experiența la Cluj de până acum: „Cât timp am oportunitatea de a trăi în frumoasa și primitoarea Românie, voi rămâne aici și voi lucra”

În altă ordine de idei, a ajuns să îi placă traiul în Cluj.

Nu a avut de ales la început, dat fiind că a fost nevoită să se refugieze, dar acum că are posibilitatea, a decis să mai stea un timp. În Ucraina nu se poate simți în siguranță încă.

„Noi orașe sunt bombardate în mod neașteptat, și cât timp am această oportunitate, de a trăi în frumoasa și primitoarea Românie, voi rămâne aici și voi lucra.

Îmi este atât de dor de familie, de prieteni și de orașul meu, adesea mă gândesc la parcurile noastre, la cafenele, la universitatea mea – acestea sunt cele mai frumoase amintiri din capitolul trecut al vieții mele”, conchide Uliana.

*** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** ***

ОСТАННІЙ іспит Уляна здавала ЗА ДЕНЬ до початку ВІЙНИ. Адаптація до Клужу без СІМ’Ї: я плакала на автостанції

Уляна — молода українка з Харкова, яка перебуває серед трансільванців з 18 березня, керуючись рекомендаціями, отриманими від своїх колег з ІТ, які сказали їй про Клуж, що це найкраще місто в Румунії, з багатьма зручностями та професійними можливостями.

«Спочатку ми сподівалися, що цей конфлікт швидко закінчиться, але з часом все погіршилося. Перші враження від Клужа були не найкращими, тому що це був початок весни, мало людей на вулиці, швидко темніло, і я не могла помилуватися красою цього місця, тим більше, що я була зайнята пошуками квартири . Перший місяць був лише на проживання.

Натомість зараз я закохана у це місто та людей. Нам багато не потрібно, ми щасливі, поки можемо жити в мирі, в тихому місці, з ліжком для сну і дахом над головою.

Я зустріла багато добрих людей, які пропонували допомогу. Вони підтримують нас, діляться їжею, запрошують до себе на вихідні. Я знайшла тут друзів. І, крім того, навколо Клужа є багато красивих місць із багатою рослинністю, куди я йду, щоб зарядитися енергією та подумати про життя», – розповідає вона для Cluj24.

Далеко від родини, але з мамою: «Ми щодня дзвонимо, а на задньому фоні чую постріли»

Вона приїхала з мамою, батько змушений був не виїжджати з країни.

«Він залишився з дідусем і бабусею в Україні, якими опікується. В основному більшість членів сім’ї живуть в Україні, дуже прив’язані до свого дому і не знають англійської. Важко.

Ми телефонуємо один одному щодня, і я чую на задньому плані постріли. Вони сумні, але для нас вони намагаються залишатися оптимістичними. Уникають повідомляти нам погані новини. Але я знаю, що вони дуже сумують за мною і моєю мамою, тому що все життя ми були дуже близькі одне з одним, і це абсолютно новий досвід для нас», – зазначає Уляна.

Українці вже звикли до життя без гарних новин: „Бувають ночі, коли я не можу спати від бомб”

З цієї причини вона може сказати, що докладає значних душевних зусиль, щоб додзвонитися до всіх, хто залишився на батьківщині, Уляна переживає за свою родину та українців загалом.

«Я розумію, що їм дуже потрібно спілкуватися з кимось за межами країни, щоб отримати і позитивну енергію, щоб не тільки говорити про війну. Тому я докладаю всіх зусиль, щоб підтримувати зв’язок із близькими.

Я не дізналася нічого нового і нічого хорошого про ситуацію. Вони сказали мені, що бувають ночі, коли вони не можуть спати через бомби та сирени, які лунають дуже голосно, сповіщаючи про час, коли люди повинні сховатися в коридорах своїх будинків або в підвалах, де стіни міцніші , бути більш захищеним добре. Усім набрид такий спосіб життя», – зазначає українець.

Динаміка міста. Харків налаштований оптимістично: «Керівництво тримає місто в чистоті, виправляє недоліки, садить дерева»

Ії друзі займаються забезпеченням ліками поранених, написанням новин тощо.

«Один із друзів їхав щось доставляти для армії, і осколки ракети потрапили в машину, знищивши її і поранивши, крім того, руки. На щастя, він вижив, але це диво. Тож усі люди, які залишаються в Харкові, так чи інакше залучені до підтримки наших військових і тому залишаються в групі ризику.

З іншого боку, слід згадати хороше управління нашим містом, адже керівництво підтримує його в чистоті, ремонтує несправності, забезпечує всім необхідним притулки, але також піклується про посадку дерев та квітів. Багато місцевих підприємств, таких як магазини, ресторани, кафе, бари, залишаються відкритими для тих, хто залишається в країні, тому я можу сказати, що місто оптимістичне», – описує Уляна.

Незважаючи на згадані добрі справи, Харків порожній порівняно з довоєнним. Усі, хто мав можливість, переїжджали у безпечніші райони, адже місто знаходиться недалеко від російського кордону та оточене російськими військами.

«Зруйновано багато будівель, серед яких багато шкіл, лікарень, адміністративних установ, торгових центрів, цивільних будинків, Центральний парк, Центральна площа. Ситуація сумна, адже місто було справді красивим і здавалося привабливим для туристів, а тепер потрібно багато років, щоб його відбудувати. Дехто навіть не має свого дому, куди б повертався», – додає Уляна.

Чужа країна, та сама робота: «Я думаю, це моя мета на даний момент»

До війни вона працювала вербувальником і, на її щастя, може продовжувати свою професійну діяльність онлайн.

«Але з точки зору кваліфікації я закінчила юридичний, і через день після останнього іспиту почалася війна. Я думаю спробувати щастя в діяльніості, але в майбутньому. На даний момент я відклала ці ідеї», – згадує молода жінка.

Європейська компанія, в якій вона працювала, розширилася проектом у Клужі, який допоміг їй зберегти роботу, і вона дуже вдячна за це.

«Я витрачаю багато годин на роботу, я роблю все, що можу, щоб допомогти своїй компанії, я пропонувала посади в тому числі українцям, тому я допомагала своїм людям, своїй сім’ї та своїй країні, чим могла. Думаю, зараз це моя мета.

Я беруся за роботу, щоб відволіктися від новин про війну та підтримати себе фінансово, поки готуюся до майбутньої кар’єри. Життя показало мені, що моя робота, навички та знання значать для мене дуже багато, і ця сторона мого життя, до того ж, єдина, яка залишилася стабільною з «минулого життя»», – зазначає Уляна.

Адаптація в Румунії: «Я плакала на автостанції»

Англійська мова дуже допомогла їй у процесі адаптації, адже навіть якщо не всі знають мову, більшість молодих людей розмовляють нею вільно.

«Я хочу сказати, що це заслуга європейської освіти. Ваш рівень англійської мови вищий, ніж у більшості українських студентів, що дає можливість іноземцям почуватися тут добре.

Звичайно, я хотіла би знати румунську, але вона дуже відрізняється від англійської і дуже складна. Я часто потрапляла у ситуацію, коли продавці, таксисти та інші люди не знали англійської, а я не знав румунської, і нам доводилося розуміти один одного поза цими бар’єрами», – зазначає українка.

Важко було звикнути до графіку роботи магазинів у Клужі, адже в Україні і магазини, і аптеки працюють до 21-22, за графіком включно з неділею.

«Я кілька разів заблукала у перші дні. Я пам’ятаю, як плакала на автобусній зупинці, бо не могла зрозуміти карту, а почався дощ.

Кожного разу, коли мені потрібно було зняти готівку або щось купити, я стикалася з проблемою, тому що я не знала, куди йти, а логіка локацій відрізнялася від логіки мого міста.

Процес адаптації був нелегким, але з часом я впоралася. Є ще багато місць, які я не знайшла, але принаймні я почала вивчати структуру міста настільки, щоб купувати їжу та одяг», – додає вона.

Досвід роботи в Клужі: «Поки у мене є можливість жити в красивій і гостинній Румунії, я залишатимуся тут і працюватиму»

З іншого боку, життя в Клужі ій сподобалося.

Спочатку у неї не було вибору, оскільки вона мусила сховатися, але тепер, коли у неї з’явилася можливість, вона вирішила залишитися ще на деякий час. В Україні ще не можна почуватися безпечно.

«Нові міста несподівано бомбардують, і поки я маю можливість жити в красивій і гостинній Румунії, я залишуся тут і працюватиму.

Я так сумую за сім’єю, друзями та містом, часто думаю про наші парки, кафе, мій університет – це найпрекрасніші спогади з минулого розділу мого життя», – підсумовує Уляна.

(Un proiect al Asociației Cluj24 și Fundației Comunitare Cluj, susținut de OXFAM)

whatsapp image 2022 08 02 at 4.43.50 pm

whatsapp image 2022 08 02 at 4.27.54 pm

Citește mai departe

EVENIMENT

UPDATE. TIR răsturnat pe Piatra Craiului spre Cluj. Sunt scurgeri de combustibil. Traficul se desfășoară alternativ

Publicat

De

pompieri1

Un TIR s-a răsturnat miercuri dimineață pe Piatra Craiului, la coborâre spre Cluj, anunță ISU Cluj.

Potrivit pompierilor, au fost înregistrate scurgeri de combustibil.

ISU intervine cu o autospecială și un echipaj SMURD.

Nu au fost semnalate victime.

Se asigură măsuri PSI în urma scurgerilor de combustibil

UPDATE. ”Nu au fost înregistrate victime, iar șoferul TIR-ului a refuzat transportul la spital. Pompierii asigură măsurile PSI”, au spus pompierii clujeni.

Traficul, alternativ

UPDATE 2. Trafic a fost blocat pe DN1E60 la km 563+400m, în zona Piatra Craiului, în urma producerii unui accident rutier, soldat din primele date obținute, cu pagube materiale, fiind implicate două ansambluri de vehicule.

Momentan se desfășoară alternativ”, a anunțat IPJ Cluj.

drmax.ro/  

Citește mai departe

EVENIMENT

Organizația Mondială de Meteorologie: Iulie 2022, una dintre cele mai călduroase luni iulie din istorie

Publicat

De

Potrivit Organizației Mondiale de Meteorologie (OMM), în iulie temperaturile au fost cu aproape 0,4℃ peste media anilor 1991-2020 în mare parte din Europa, sud-vestul și vestul Europei fiind regiunile cele mai afectate din cauza unui val de căldură intensă la jumătatea acestei luni.

„Acest lucru se întâmplă în ciuda fenomenului La Niña, care ar trebui să aibă o influență de răcire”, a explicat purtătorul de cuvânt al OMM, Clare Nullis.

„Am văzut acest lucru în unele locuri, dar nu la nivel global”, a adăugat ea, precizând că a fost „una dintre cele mai calde trei luni de iulie înregistrate, ușor mai rece decât iulie 2019 și mai cald decât 2016 – dar diferența este prea strânsă pentru a fi stabilită”.

Luna trecută a fost una dintre cele mai călduroase luni iulie înregistrate vreodată

Portugalia, vestul Franței și Irlanda au depășit maximele record, în timp ce Anglia a atins pentru prima dată valori de 40℃.

Recordurile naționale din toate timpurile pentru temperaturile maxime zilnice au fost, de asemenea, depășite în Țara Galilor și Scoția.

Spania a avut, de asemenea, cel mai cald iulie, cu o temperatură medie națională de 25,6°C – cu un val de căldură între 8 și 26 iulie care a fost cel mai intens și cu cea mai lungă durată înregistrată vreodată.

Utilizând datele furnizate de Serviciul Copernicus privind schimbările climatice al Comisiei Europene, agenția meteorologică a ONU a confirmat că Europa a avut a șasea cea mai caldă lună iulie.

Căldura s-a deplasat mai la nord și la est, aducând temperaturi foarte ridicate în alte țări, inclusiv în Germania și în unele părți ale Scandinaviei, iar în mai multe localități din Suedia au fost doborâte recorduri locale și recorduri istorice pentru luna iulie.

Cel mai scăzut nivel al gheții din Marea Antarctică din istorie

În același timp, din Cornul Africii până în sudul Indiei și o mare parte din Asia Centrală până în cea mai mare parte a Australiei s-au înregistrat temperaturi sub medie.

În plus, temperaturile au fost în general sub medie în Georgia și în cea mai mare parte a Turciei.

În luna iulie s-a înregistrat, de asemenea, cel mai scăzut nivel al gheții din Marea Antarctică înregistrată vreodată, cu șapte procente sub medie.

Gheața din Marea Arctică a fost cu patru procente sub medie, situându-se pe locul 12 în topul celor mai scăzute niveluri pentru luna iulie, conform înregistrărilor prin satelit.

Nici România nu a făcut excepție, cu temperaturi care au depășit 37 de grade Celsius și cu o lună iulie extrem de secetoasă.

Sursa: Mediafax

Foto: pixabay.com

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate