ACTUALITATE
Traian Băsescu avertizează: „Peste șase luni va fi prea târziu”

Fostul președinte al României, Traian Băsescu, afirmă pe pagina sa de Facebook că România s-a transformat într-o țară periculoasă și că „este posibil ca peste 6 luni să ne fie frică să ieşim pe stradă după căderea întunericului, sau să avem teamă a ne părăsi ziua locuinţa de frica spărgătorilor”.
Premisa de la care pornește teoria politicianului vizează „clanurile țigănești” care au revenit în țară. Mai mult, spune că se observă că aceștia nu vor să respecte niciun soi de lege. Totodată, menționează că se dă o „luptă acerbă pentru a controla afaceri ilegale în zonele pe care şi le-au auto-atribuit împingându-i la acte de violenţă greu de imaginat a se petrece în România cu doar câteva luni în urmă.”
Grupările mafiote pun stăpânire pe țară
„Grupările de spărgători profesionişti de locuinţe specializate în neutralizarea instalaţiilor de supraveghere şi devalizarea locuinţelor în doar câteva minute, îşi fac tot mai simţită prezenţa prin creşterea rapidă a numărului de locuinţe jefuite.
Grupările de spărgători specializaţi în golirea bancomatelor, a caselor de bani de la sediul firmelor sau din magazine, se mişcă şi ei cu dezinvoltură pe meleagurile natale după ce s-au specializat în Europa.
Grupările ţigăneşti de tip mafiot, care încep să-şi împartă zonele în care percep taxă de protecţie de la comercianţi, îşi fac şi ele simţită prezenţa cu atât mai mult cu cât este în plină desfăşurare şi procesul de ocupare a zonelor în care vor acţiona reţelele de cerşetori.
Deşi există, încă nu a apărut ca fenomen continuu tâlhărirea bătrânilor, a femeilor şi a copiilor în plină zi pe stradă sau la poarta şcolii, dar nu suntem departe.
Violenţa în spaţiul public a devenit un fapt divers cotidian care până acum câteva luni era o raritate”, scrie Traian Băsescu.
Poliția locală nu acționează
„În acest timp, poliţia şi jandarmeria nu acţionează pentru că pur şi simplu nu au informaţii. Cei 2500 poliţişti de proximitate nu au cum să acopere toată ţara, iar falnica şi bine plătita poliţie locală, raportează primarului despre gropile din asfalt şi ocoleşte cu mare grijă zonele mafiei ţigăneşti sau cartierele unde spargerile de locuinţe au devenit frecvente.
Iar peste toate, ori de câte ori în temperatura ridicată a unei intervenţii în forţă un jandarm sau un poliţist reacţionează mai bărbăteşte, să te ţii critici şi înfierări la adresa instituţiilor statului şi a oamenilor plătiţi să impună legea în stradă, dacă este nevoie făcând uz de forţă şi de armă.
Când văd un poliţist sau un jandarm lovit de un infractor, parcă am impresia că statul însuşi a primit un pumn în plină figură, dar societatea îi cere statului să răspundă proporțional la violenţa infractorului. Iar infractorul nu stă pe loc, pentru ca statul să-i răspundă proporțional. Ori mai loveşte o dată, ori fuge şi lasă statul fără răspuns proportional”, declară fostul Președinte pe Facebook.
„Nu mai avem prea mult timp”
„Oare grupările de crimă organizată acţionează proporțional cu puterea victimei de a se opune când cer taxă de protecţie sub ameninţare, când sparg şi jefuiesc locuinţe, când înşeală şi şantajează tinere cărora le distrug viaţa forţându-le să se prostitueze, când tâlhăresc în plină stradă bătrâni sau femei care numai ce au scos banii de la bancă sau din bancomat, când ocupă fără aprobare spaţiul public pentru a-şi desfăşura reţelele de cerşetorie?
Nu mai avem prea mult timp. Poliţiile locale trebuie să devină un partener al Poliţiei Naţionale. Trebuie să transmită zilnic la Inspectoratele de Poliţie informaţii despre grupări infracţionale din comunitate, despre distribuitorii de droguri care circulă prin cartiere mai ceva ca poştaşii, trebuie să se implice în asigurarea siguranței cetăţeanului.
Dacă Ministerul de Interne va continua să rămână desprins de informaţia din teritoriu, în lipsa căreia nu poate acţiona, este posibil ca peste 6 luni să ne fie frică să ieşim pe stradă după căderea întunericului, sau să avem teamă a ne părăsi ziua locuinţa de frica spărgătorilor.
Dacă acum nu cerem şi nu lăsăm Poliţia şi Jandarmeria să neutralizeze fără menajamente grupările de crimă organizată, folosind mijloace proporţionale cu răul făcut victimelor, pentru a instaura legea şi ordinea publică în stradă, peste şase luni va fi prea târziu”, încheie Traian Băsescu.
Karla Fanea
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Sectoare de râuri de pe raza judeţelor Maramureş, Satu Mare şi Bistriţa-Năsăud se menţin peste Cotele de inundaţie, în timp ce alte 27 de cursuri de apă, aferente unui număr de şase judeţe, se situează peste Cotele de atenţie, arată datele publicate, sâmbătă, de Administraţia Naţională „Apele Române” (ANAR), transmite Agerpres.
„Timp de mai bine de 48 de ore, chiar dacă au fost zile libere, gospodarii apelor de la nivelul Apele Române Mureş (Sistemul de Gospodărire a Apelor Alba), Apele Române Crişuri (Sistemul de Gospodărire a Apelor Bihor) şi Apele Române Someş-Tisa (Sistemul de Gospodărire a Apelor Satu Mare, Sistemul de Gospodărire a Apelor Bistriţa-Năsăud) au fost zi şi noapte în teren şi au acţionat în toate punctele devenite critice din cauza ploilor abundente.
În ultimele 24 de ore, au fost emise 14 mesaje meteorologice de fenomene imediate, inclusiv trei avertizări hidrologice de fenomene imediate Cod roşu, trei avertizări hidrologice Cod portocaliu şi 11 atenţionări de Cod galben. Formaţiile de intervenţie au acţionat cu utilaje şi mijloacele din dotare pentru atenuarea efectelor produse de precipitaţiile abundente căzute pe parcursul zilei de 1 decembrie. Echipele noastre din teren au fost sprijinite de personalul deservent de pe utilajele specifice în astfel de operaţiuni (excavatoare, buldoexcavatoare etc.). Viitura formată vineri pe râul Arieş a fost tranzitată în condiţii de siguranţă prin acumularea Mihoieşti”, menţionează instituţia într-o postare pe pagina sa oficială de Facebook.
Potrivit sursei citate, în prezent, se menţin peste Cotele de inundaţie sectoarele de râuri din judeţele Maramureş (râul Tisa – staţia hidrometrică Valea Vişeului, râul Lăpuş – staţia hidrometrică Lăpuşel), Satu Mare (râul Tur – staţia hidrometrică Turulung) şi Bistriţa-Năsăud (râul Someşul Mare – staţia hidrometrică Valea Mare).
Totodată, alte 27 de sectoare de râuri se situează peste Cotele de atenţie aferente judeţelor: Maramureş, Satu Mare, Bistriţa-Năsăud, Bihor, Cluj şi Alba.
Pe râul Someşul Mare, la două staţii hidrometrice (Valea Mare şi Rodna), s-au înregistrat în ultimele 24 de ore precipitaţii însemnate cantitativ, între 41 l/mp şi până la peste 50 l/mp.
Specialiştii ANAR recomandă, în continuare, populaţiei să ţină cont de sfaturile autorităţilor locale şi judeţene, precum şi de cele ale Inspectoratelor Judeţene pentru Situaţii de Urgenţă.
De asemenea, precizează că este interzisă circulaţia autovehiculelor în zonele aflate sub coduri hidrologice şi reia atenţionările adresate autorităţilor locale de a identifica şi a îndepărta depozitele de deşeuri necontrolate care pot obtura secţiunile de scurgere ale apelor provocând inundaţii cu puternic impact local. „Toţi riveranii trebuie să-şi cureţe şanţurile şi rigolele pentru asigurarea scurgerii apelor pluviale”, notează Administraţia.
foto: arhivă
EVENIMENT
O maşină a intrat într-un stâlp în Turda. Cablurile de înaltă tensiune au căzut pe o cisternă

O maşină a intrat într-un stâlp, sâmbătă, în Turda, , iar cablurile de înaltă tensiune au ceăzut pe o ceisternă.
„Intervenție la un accident rutier petrecut pe strada Simion Bărnuțiu din Turda
Pompierii din cadrul Detașamentului Turda au intervenit în această dimineață la un accident rutier petrecut pe strada Simion Bărnuțiu din Turda. În accident a fost implicat un singur autoturism, intrat într-un stâlp și ieșit în afara părții carosabile. Din fericire, nu au existat victime încarcerate, iar o femeie și un bărbat au primit îngrijiri medicale. În cele din urmă, cei doi au refuzat transportul la spital. În paralel, pompierii au asigurat zona, întrucât în urma accidentului au căzut cablurile de înaltă tensiune pe o cisternă. La misiune au luat parte o autospecială cu modul de descarcerare, o ambulanță SMURD și una SAJ”, indormează ISU Cluj.
EVENIMENT
Ce s-ar putea întâmpla cu SALARIUL minim de la 1 ianuarie 2024. Peste 1,5 milioane de români ar putea fi AFECTAȚI

De la 1 ianuarie 2024, salariul minim ar putea să scadă iar peste 1,5 milioane de angajați români ar fi afectaţi. Salariul minim are o valoare brută de 3.300 lei, însă în mână angajații primesc aproximativ 2.080 lei, bani pe care statul a decis să-i majoreze la 1 octombrie, scrie Alba24.ro.
Salariul minim ar putea să scadă cu 83 de lei de la 1 ianuarie, dacă Guvernul nu prelungește facilitarea scutirii de taxe pentru 200 de lei din salariu.
Paradoxul fiscal al salariului minim” este generat de eliminarea unei facilități, introduse în 2022 și care se va aplica până în luna decembrie 2023 inclusiv.
Motivul pentru care salariul minim ar putea scădea de la 1 ianuarie a fost explicat AICI .
Cele două variante prin care poate fi evitată scăderea salariului minim
Sunt două variante care pot fi luate în calcul de Guvern pentru perioada următoare:
Una din ele ar fi să rămână păstrată această facilitate, lucru puțin probabil, pentru că Executivul trebuie să elimine treptat facilitățile fiscale, potrivit angajamentelor din PNRR (planul național de redresare și reziliență).
O a doua variantă este aceea să demareze o nouă rundă de negocieri cu sindicatele, cu patronatele, astfel încât să fie majorat din nou salariul minim, pentru ca angajații să nu piardă 83 de lei din majorarea pe care au primit-o la 1 octombrie.
Schimbare de la 1 ianuarie: angajații plătiți cu salariul minim timp de doi ani beneficiază de majorare
De asemenea, apare o altă schimbare de la 1 ianuarie 2024: angajații care timp de doi ani au fost plătiți cu salariul minim pe economie trebuie să beneficieze de o majorare.
Se întâmplă acest lucru pentru că legea care este în vigoare spune că un angajator poate să ofere salariul minim pe economia aceluiași angajat doar pe durata a doi ani.
În România sunt aproximativ 1,5 milioane de angajați care sunt plătiți cu salariul minim pe economie.
Acest salariu are o valoare brută de 3.300 lei, însă în mână angajații primesc aproximativ 2.080 lei.
Variante de calcul pentru salariul minim
Salariul minim brut: 3.300 lei brut
– 200 de lei scutiți de taxe
– Salariul minim net: 2.079 lei, în prezent
Salariul minim posibil, din 1 ianuarie 2024
Salariul minim brut: 3.300 lei brut
Salariul minim net: 1.996 lei (pentru că este eliminată facilitatea scutirii de taxe)

Administrația Națională de Meteorologie a emis prognoza pentru următoarele 4 săptămâni. Perioada cuprinde zi zilele de Crăciun și Revelion din acest an.
Vremea de Crăciun și Revelion. VEZI prognoza meteo până în data de 1 ianuarie 2024
Potrivit meteorologilor, va fi mai frig decât de obicei în următoarea săptămână, iar precipitații se vor înregistra cu precădere în sud-est. În preajma Crăciunului și de Anul Nou se va încălzi.
Cum va fi vremea în săptămâna 4-10 decembrie
Valorile termice vor fi ușor mai coborâte decât cele specifice pentru această săptămână, în cea mai mare parte a țării.
Regimul pluviometric va fi ușor excedentar în regiunile sud-estice. În rest va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval.
Cum va fi vremea în săptămâna 11-17 decembrie
Temperaturile medii vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă, în cea mai mare parte a țării.
Cantitățile de precipitații vor fi ușor excedentare în regiunile estice și sud-estice. În rest vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval.
Cum va fi vremea în săptămâna 18-24 decembrie
Temperatura medie a aerului va avea valori în general apropiate de cele normale pentru această perioadă. Posibil, temperaturile vor fi ușor mai coborâte în regiunile extracarpatice.
Regimul pluviometric va fi ușor deficitar în regiunile intracarpatice. În rest va fi apropiat de cel normal pentru acest interval.
Cum va fi vremea în săptămâna 25 decembrie 2023 – 1 ianuarie 2024
Mediile valorilor termice se vor situa ușor peste cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României.
Cantitățile de precipitații vor fi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă. Există posibilitatea unui ușor excedent în regiunile vestice și nord-vestice.