Connect with us

ADMINISTRAȚIE

Tinerii din comuna clujeană Iara vor magazin cu produse locale și festival de datini populare

Publicat


Un grup de tineri a început un proiect nemaiîntâlnit pentru comunitatea din Iara, județul Cluj, și cred că e unul din puținele proiecte care au ca scop principal dezvoltarea comportamentelor civice a cetățenilor din zonele rurale.

”În calitate de tineri implicați în comunitate am observat o insuficientă implicare a cetățenilor în viață comunității din comuna Iara, județul Cluj în diferite domenii.

Comunitatea are un interes din ce în ce mai scăzut față de democrație și cum funcționează aceasta, față de implicarea și participarea acestora la procesele politice, precum dreptul la vot și exercitarea acestuia, față de buna guvernare, precum modul cum funcționează consiliul local și de administrația din comuna, majoritatea cetățeniilor nu își cunosc drepturile și obligațiile.

Peste toate acestea se adaugă grupuri insuficient deservite precum tinerii care nu mai sunt activi în viața comunității”, arată inițiatorii proiectului.

Workshop-uri tematice

Astfel, aceștia au început proiectul „Tinerii spun DA pentru Iara” finanțat prin programul Active Citizens Fund România -, câștigat de Asociația Ecologică Valea Arieșului spus și Noi suntem IMPACT Iara. Implementarea proiectului a început din aprilie 2021, prima activitate constând în înscrierea beneficiarilor în cadrul proiectului. Ne lăudam cu un număr de 35 de beneficiari direcți.

Ca primă activitate fizică, beneficiarii au luat participat la o serie de workshopuri tematice despre ce înseamnă societatea civila, ce înseamnă implicarea civica în calitate de cetățean în cadrul comunității.

”L-am avut ca invitat în cadrul acestui workshop pe Ciprian Tehei, fost angajat al Fundației World Vision Romania care ne-a ajutat să înțelegem mai bine informația prin niste exemple contrete. De asemenea, am organizat workshopuri despre ce înseamnă democrație, libertate și egalitate, cum funcționează instituțiile statului. Totodată, am reușit să facem project management în care am surprins împreună cu participanții problemele cu care comunitatea din Iara se confruntă, iar ei au redactat o mapă”, se menționează într-un comunicat.

Lipsa unui magazin cu produse locale

Tinerii din Iara au votat și ales 5 probleme principale, printre care lipsa unui magazin cu produse locale sau brand local, de unde se pot identifica câteva nevoi, cum ar fi, lipsa suportului din partea administrație locale pentru accesarea de fonduri europene pentru tineri (mai exact, lipsa unui consultant).

Dacă acest lucru s-ar întâmpla ar ajuta la creșterea economiei locale. S-a mai identificat problema pierderii datinilor și a tradițiilor iar tinerii au susținut că ar dori să facă niște festivaluri sau întâlniri asemenea șezătorilor în care să dea mai departe povești, obiceiuri din moși strămoși ajutați de bunici și străbunici, să prezinte portul popular local, muzica și atmosfera de odinioară, altfel spus, o transpunere în trecut.

O zi în Primăria Iara

În următoarele luni, se vor derula celelate activități ale proiectului: “O zi în Primăria Iara” (o activitate în care cei 35 de beneficiari își vor alege 5 reprezentanți care vor participa la o ședință de consiliu local, în care vor putea observa și experimenta viață politică și vor prezenta cele 5 probleme consilierilor locali.

”Mă implic pentru comunitate” (aceasta reprezintă punerea în aplicare a exercițiilor teoretice anterioare, beneficiarii alături de voluntari luând contact direct cu comunitatea, implicandu-se în ecologizare, toaletare, vopsire de garduri persoanelor aflate în imposibilitatea de a se descurca, precum varsticii fară familie, ajungând la o unire a comunității).

Proiect derulat de Asociația Ecologică Valea Arieșului cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Scopul proiectului este de a răspunde nevoilor și problemelor pe care noi tinerii le-am identificat timp de aproximativ 5 ani.

Proiectul are ca obiectiv general consolidarea implicării civice, a culturii democratice, stoparea discriminării de rasa, gen, sex în comunitate, prin implicarea cetățenilor și activarea grupurilor insuficient deservite.

Despre Programul Active Citizens Fund România

Programul Active Citizens Fund România este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021. Obiectivul general al Granturilor este de a reduce disparitățile economice și sociale și a consolida relațiile bilaterale dintre cele 15 state beneficiare și statele donatoare (Islanda, Liechtenstein, Norvegia).

Programul este administrat de către consorțiul compus din Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Fundația pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi, Fundația PACT și Frivillighet Norge, care acționează în calitate de Operator de Fond desemnat de către FMO – Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE și Norvegiene. Active Citizens Fund România vizează consolidarea societății civile și a cetățeniei active și creșterea capacității grupurilor vulnerabile.

Cu o alocare totală de 46.000.000 euro, programul urmărește dezvoltarea pe termen lung a sustenabilității și capacității sectorului societății civile, intensificând rolul său în promovarea participării democratice, a cetățeniei active și a drepturilor omului și consolidând în același timp relațiile bilaterale cu statele donatoare Islanda, Liechtenstein și Norvegia.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Cod galben de inundații, scurgeri de pe versanți și viituri, la Cluj

Publicat

inundatii 3

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis o atenționare hidrologică Cod Galben, ca urmare a precipitațiilor prognozate și a condițiilor hidrometeorologice existente, pentru intervalul 17 iunie, ora 12:00 – 18 iunie, ora 9:00.

Potrivit hidrologilor, în această perioadă se pot produce scurgeri importante pe versanți, torenți și pâraie, viituri rapide pe râurile mici, precum și creșteri de debite și niveluri, cu posibile depășiri ale cotelor de atenție, scrie Agerpres.

Fenomenele vizate se pot manifesta pe anumite sectoare de râuri din județele: Cluj, Alba, Bihor, Sibiu, Hunedoara, Suceava, Harghita, Neamț, Bacău, Covasna, Vrancea și Buzău, precizează sursa citată.

De asemenea, probabilitatea și intensitatea cea mai ridicată a manifestării acestor fenomene este estimată pentru județele Cluj și Alba, unde se pot înregistra viituri rapide și inundații locale, în special pe cursurile mici de apă.

„Populația este rugată să manifeste prudență, să evite deplasările în apropierea râurilor, a podurilor improvizate sau a zonelor cunoscute ca fiind predispuse la inundații. Traversarea drumurilor acoperite de ape trebuie evitată cu strictețe, iar locuințele și bunurile situate în zone joase trebuie protejate în mod corespunzător. Se recomandă curățarea rigolelor și a șanțurilor de scurgere din jurul gospodăriilor, precum și respectarea tuturor indicațiilor primite din partea autorităților locale”, se menționează în comunicat.

Ploi, vijelii și căderi de grindină la munte

Amintim că marți, 17 iunie, până la ora 21.00, vor fi perioade de instabilitate atmosferică temporar accentuată, în zona de munte a Clujului.

Potrivit meteorologilor, sunt așteptate averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și, izolat, vijelii. Vântul va bate cu rafale de 50-70 de kilometri pe oră și este posibil să cadă grindină.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

UPDATE. Minor lovit de mașină, lângă Metro Florești. O ambulanță aflată întâmplător în zonă i-a acordat prim-ajutor

Publicat

Un accident rutier soldat cu rănirea unui pieton a avut loc marți, în comuna Florești, în zona Metro.

Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Cluj, un echipaj medical din Florești care se afla întâmplător în zonă, în timp ce transporta un pacient către Cluj-Napoca, a oprit pentru a acorda primul ajutor victimei. Ulterior, pietonul a fost preluat de un echipaj al Serviciului de Ambulanță Județean (SAJ).

Potrivit martorilor, incidentul s-a petrecut la semaforul intermitent din zonă.

„ Accident la semaforul intermitent de la Metro. Cu siguranță nici pietonii nu se asigură când traversează, dar și mașinile circulă pe acolo ca pe autostradă. Nu înțeleg de ce a tăiat «Dorel» cablurile la semafoare, că a funcționat ok”, a declarat un cititor Cluj24.

UPDATE

„În data de 17 iunie, în jurul orei 11.20, polițiștii au fost sesizați despre un accident rutier produs pe DN1 E60, în localitatea Florești.

Din primele cercetări a reieșit că, un bărbat de 79 de ani, din localitatea Gilău, în timp ce conducea un autoturism ar fi accidentat un pieton de 17 ani din aceeasi localitate, aflat în traversarea drumului public pe trecerea pentru pietoni.

În urma evenimentului rutier, a rezultat rănirea pietonului care a fost transportat la o unitate medicală pentru acordarea îngrijirilor medicale de specialitate.

Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ.

În continuare sunt efectuate cercetări pentru stabilirea cu exactitate a circumstanțelor în care s-a produs evenimentul”, a transmis IPJ Cluj

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

FOTO. Gazonul sintetic de pe terenul de fotbal al Stadionului din Florești, înlocuit. Primar: Sportul e sănătate

Publicat

Gazon teren fotbal Florești

Autoritățile locale din Florești au demarat lucrările de înlocuire a gazonului sintetic de pe terenul de fotbal al Stadionului din comună. Anunțul a fost făcut de primarul Bogdan Pivariu, printr-o postare pe pagina sa de Facebook.

„Este un pas important pentru a oferi condiții cât mai bune tuturor celor care aleg să facă sport aici, de la copii la adulți”, a precizat edilul.

Gazonul sintetic de pe terenul de fotbal al Stadionului din Florești, înlocuit

Floreștiul este una dintre cele mai dinamice comunități din județ, cu un număr mare de copii și tineri activi, iar administrația locală pune un accent tot mai mare pe îmbunătățirea infrastructurii sportive. În acest context, investițiile continuă, după ce anul trecut a fost inaugurată și o sală modernă de vestiare și conferințe.

Primarul Bogdan Pivariu a subliniat importanța unui teren bine întreținut, care nu doar susține performanța sportivă, dar contribuie și la prevenirea accidentărilor.

„Sportul înseamnă sănătate, educație și comunitate. Pentru o generație tânără și modernă, sportul nu este doar o alegere, este o necesitate”, a transmis primarul Floreștiului.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Poliția Cluj, verificări pentru tentativă de furt în cazul mașinilor din Plopilor

Publicat

plopilor

Polițiștii municipiului Cluj-Napoca – Secția 4 Poliție au fost sesizați, luni seară, în jurul orei 22, de către un bărbat de 55 de ani, cu privire la faptul că la aceeași dată în jurul orei 21.50, ar fi surprins pe camerele de supraveghere, două persoane necunoscute care verificau portierele mai multor mașini parcate pe strada Plopilor, din municipiul Cluj-Napoca, încercând să le deschidă.

În cauză, polițiștii s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârșirea infracțiunii de tentativă de furt, cercetările fiind continuate în vederea identificării persoanelor și tragerea la răspundere a acestora.

Astfel, oamenii legii caută doi tineri care au verificat portierele mașinilor parcate.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate