Connect with us

ADMINISTRAȚIE

Tinerii din comuna clujeană Iara vor magazin cu produse locale și festival de datini populare

Publicat


Un grup de tineri a început un proiect nemaiîntâlnit pentru comunitatea din Iara, județul Cluj, și cred că e unul din puținele proiecte care au ca scop principal dezvoltarea comportamentelor civice a cetățenilor din zonele rurale.

”În calitate de tineri implicați în comunitate am observat o insuficientă implicare a cetățenilor în viață comunității din comuna Iara, județul Cluj în diferite domenii.

Comunitatea are un interes din ce în ce mai scăzut față de democrație și cum funcționează aceasta, față de implicarea și participarea acestora la procesele politice, precum dreptul la vot și exercitarea acestuia, față de buna guvernare, precum modul cum funcționează consiliul local și de administrația din comuna, majoritatea cetățeniilor nu își cunosc drepturile și obligațiile.

Peste toate acestea se adaugă grupuri insuficient deservite precum tinerii care nu mai sunt activi în viața comunității”, arată inițiatorii proiectului.

Workshop-uri tematice

Astfel, aceștia au început proiectul „Tinerii spun DA pentru Iara” finanțat prin programul Active Citizens Fund România -, câștigat de Asociația Ecologică Valea Arieșului spus și Noi suntem IMPACT Iara. Implementarea proiectului a început din aprilie 2021, prima activitate constând în înscrierea beneficiarilor în cadrul proiectului. Ne lăudam cu un număr de 35 de beneficiari direcți.

Ca primă activitate fizică, beneficiarii au luat participat la o serie de workshopuri tematice despre ce înseamnă societatea civila, ce înseamnă implicarea civica în calitate de cetățean în cadrul comunității.

”L-am avut ca invitat în cadrul acestui workshop pe Ciprian Tehei, fost angajat al Fundației World Vision Romania care ne-a ajutat să înțelegem mai bine informația prin niste exemple contrete. De asemenea, am organizat workshopuri despre ce înseamnă democrație, libertate și egalitate, cum funcționează instituțiile statului. Totodată, am reușit să facem project management în care am surprins împreună cu participanții problemele cu care comunitatea din Iara se confruntă, iar ei au redactat o mapă”, se menționează într-un comunicat.

Lipsa unui magazin cu produse locale

Tinerii din Iara au votat și ales 5 probleme principale, printre care lipsa unui magazin cu produse locale sau brand local, de unde se pot identifica câteva nevoi, cum ar fi, lipsa suportului din partea administrație locale pentru accesarea de fonduri europene pentru tineri (mai exact, lipsa unui consultant).

Dacă acest lucru s-ar întâmpla ar ajuta la creșterea economiei locale. S-a mai identificat problema pierderii datinilor și a tradițiilor iar tinerii au susținut că ar dori să facă niște festivaluri sau întâlniri asemenea șezătorilor în care să dea mai departe povești, obiceiuri din moși strămoși ajutați de bunici și străbunici, să prezinte portul popular local, muzica și atmosfera de odinioară, altfel spus, o transpunere în trecut.

O zi în Primăria Iara

În următoarele luni, se vor derula celelate activități ale proiectului: “O zi în Primăria Iara” (o activitate în care cei 35 de beneficiari își vor alege 5 reprezentanți care vor participa la o ședință de consiliu local, în care vor putea observa și experimenta viață politică și vor prezenta cele 5 probleme consilierilor locali.

”Mă implic pentru comunitate” (aceasta reprezintă punerea în aplicare a exercițiilor teoretice anterioare, beneficiarii alături de voluntari luând contact direct cu comunitatea, implicandu-se în ecologizare, toaletare, vopsire de garduri persoanelor aflate în imposibilitatea de a se descurca, precum varsticii fară familie, ajungând la o unire a comunității).

Proiect derulat de Asociația Ecologică Valea Arieșului cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Scopul proiectului este de a răspunde nevoilor și problemelor pe care noi tinerii le-am identificat timp de aproximativ 5 ani.

Proiectul are ca obiectiv general consolidarea implicării civice, a culturii democratice, stoparea discriminării de rasa, gen, sex în comunitate, prin implicarea cetățenilor și activarea grupurilor insuficient deservite.

Despre Programul Active Citizens Fund România

Programul Active Citizens Fund România este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021. Obiectivul general al Granturilor este de a reduce disparitățile economice și sociale și a consolida relațiile bilaterale dintre cele 15 state beneficiare și statele donatoare (Islanda, Liechtenstein, Norvegia).

Programul este administrat de către consorțiul compus din Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Fundația pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi, Fundația PACT și Frivillighet Norge, care acționează în calitate de Operator de Fond desemnat de către FMO – Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE și Norvegiene. Active Citizens Fund România vizează consolidarea societății civile și a cetățeniei active și creșterea capacității grupurilor vulnerabile.

Cu o alocare totală de 46.000.000 euro, programul urmărește dezvoltarea pe termen lung a sustenabilității și capacității sectorului societății civile, intensificând rolul său în promovarea participării democratice, a cetățeniei active și a drepturilor omului și consolidând în același timp relațiile bilaterale cu statele donatoare Islanda, Liechtenstein și Norvegia.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Copac cu lalele în Grădina Botanică din Cluj-Napoca. Programul de vizitare

Publicat

De

lalele

Grădina Botanică din Cluj-Napoca prezintă clujenilor și turiștilot magnificul copac cu lalele (Liriodendron tulipifera), care acum își etalează splendoarea florală la cote maxime.

În zilele de marți și miercuri, 21 și 22 mai, clujenii sunt invitați să participe la tururile tematice „Integrarea valorilor ecologice în moștenirea culturală”, unde vor avea ocazia să se delecteze cu impresionanta colecție de arbori, păstrată cu grijă în Grădina Botanică „A. Borza”.

”Vechiul frasin, impozantul plop, arborele pagodelor sau arborele mamut, alături de alte specii captivante de arbori și arbuști, vă așteaptă să le descoperiți secretele!

Accesul la aceste tururi ghidate este permis prin achiziționarea unui bilet de intrare. Ne vom reuni la orele 10:00, 12:00, respectiv 14:00, la poarta Grădinii Botanice”, anunță organizatorii.

Citește mai departe

EDUCATIE

FOTO. Peste 1.400 de candidați au participat la simularea examenului de admitere la UMF „Iuliu Hațieganu” Cluj

Publicat

De

Simulare admitere UMF Iuliu Hațieganu Cluj

Peste 1.400 de tineri au participat, în weekend, la simularea examenului de admitere la UMF „Iuliu Hațeganu” Cluj.

A fost cea de a XV-a ediţie a simulării examenului la Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” (UMFIH), o sesiune organizată pentru a le da șansa celor care vor să urmeze medicina la Cluj să familiarizeze cu atmosfera de concurs și să-și testeze cunoștințele necesare promovării examenului de admitere propriu-zis.

FOTO. Peste 1.400 de candidați au participat la simularea examenului de admitere la UMF „Iuliu Hațieganu” Cluj

La proba scrisă, care a avut durata de 2 ore, au participat 1.459 de candidați, au transmis reprezentanții UMFIH Cluj.

Cel mai mare interes a fost pentru programele de studii Medicină și Medicină Dentară.

Acestea au fost urmate de specializările Asistență Medicală Generală, Balneo-fiziokinetoterapie şi Recuperare, Radiologie și Imagistică, Tehnică Dentară, Nutriție și Dietetică, Cosmetică medicală și Tehnologia produsului cosmetic și Farmacie.

Examenul de admitere la UMF „Iuliu Hațieganu” se va desfășura în data de 21 iulie, iar candidații se vor putea înscrie în perioada 1 iulie – 18 iulie.

Citește mai departe

ACTUALITATE

Moonlight Breakfast, Om la lună și the Mono Jacks concertează la Street FOOD Festival, riverside edition, în Cluj-Napoca!

Publicat

street food

Iubitorii de mâncare stradală și muzică live sunt invitați în perioada 23-26 mai la o nouă ediție Street FOOD Festival, pe Platoul Sălii Sporturilor “Horia Demian” din Cluj-Napoca. Evenimentul promite să ofere o experiență multisenzorială, combinând delicii din bucătăria internațională cu experiențe muzicale live.

Participanții vor avea ocazia să deguste o gamă largă de preparate și deserturi din diferite colțuri ale lumii aduse în festival de zeci de food truck-uri.

De asemenea, vor putea asista la show-uri de live cooking alături de bucătari celebri. Pentru această ediție, organizatorii au optat pentru o nouă locație, aproape de malul Someșului, Platoul Sălii Sporturilor “Horia Demian”, dorind să creeze o atmosferă naturală și autentică.

Programul concertelor

Pe lângă deliciile culinare, muzica va juca un rol central în atmosfera festivalului. Participanții vor avea la dispoziție două scene: una principală pentru artiștii care vor concerta și DJ stage. Programul concertelor este următorul:

•            Vineri, 24 mai: Jazz’n’Tonic la ora 20:00, urmat de The Mono Jacks la 21:30.

•            Sâmbătă, 25 mai: Răzvan Florescu Quartet la ora 20:30 și Mădălina Pavăl Orchestra la 21:15.

•            Duminică, 26 mai: Moonlight Breakfast la ora 19:30 și Om la lună la ora 21:00.

Zonă pentru copii

Festivalul este un loc de întâlnire pentru comunitate, unde participanți de toate vârstele pot găsi modalități de relaxare și distracție. Și cei mici sunt bineveniți! Aceștia vor avea o zonă special amenajată cu multe activități interactive special create pentru a-i distra.

Street FOOD Festival este mai mult decât un festival, este o celebrare a comunității și a pasiunii pentru mâncare și muzică de calitate. Nu rata ocazia de a face parte din această experiență memorabilă!

Ne vedem în 23-26 mai, pe Platoul Sălii Sporturilor “Horia Demian” din Cluj-Napoca!

Proiectul este realizat cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local Cluj-Napoca și al Consiliului Județean Cluj.

Află mai multe informații despre Street FOOD Festival Cluj-Napoca | riverside edition, pe paginile de facebook și instagram.

Live music

Program live music:

•            Vineri, 24 mai

•            20:00 – Jazz’n’Tonic

•            21:30 – The Mono Jacks

•            Sâmbătă, 25 mai

•            20:30 – Răzvan Florescu Quartet

•            21:15 – Mădălina Pavăl Orchestra

•            Duminică, 26 mai

•            19:30 – Moonlight Breakfast

•            21:00 – Om la lună

•            Program acces:

•            Joi: 12:00 – 23:00

•            Vineri: 12:00 – 23:00

•            Sâmbătă: 12:00 – 23:00

•            Duminică: 12:00 – 23:00

Un proiect Why Not Us & Flavours.

Citește mai departe

EVENIMENT

Culinăria de Primăvară la Cluj, cu chef Alex Petricean și concert Mărgineanu & Banda

Publicat

Culinăria de Primăvară la Cluj

Culinăria de Primăvară, sărbătoarea tradițiilor culinare și muzicale românești, are loc la Cluj-Napoca, sâmbătă, 25 mai.

DaPino Giardino & Salone Superiore, renumit în special pentru gusturile mediteranene, va desfășura un festin culinar în Grădină, un omagiu adus tradițiilor gastronomice și muzicale.

Culinăria de Primăvară la Cluj, cu chef Alex Petricean și concert Mărgineanu & Banda

Culinăria de Primăvară are ca invitați producători artizanali și bucătari înzestrați cu tehnici și rețete specifice bucătăriei românești.

Preparatele vor fi pregătite la jar sau la ceaun, cu ingrediente proaspete locale de cea mai bună calitate, într-o contopire de gusturi, arome și miresme, care vor aminti de bunici și de copilărie.

Găteală-n aer liber, la foc cu lemne și degustări „la botu’ calului”.

Ediția din această primăvară își deschide larg porțile pentru trecători și invitați de seama, cu oaspeți care mai de care, cu muzici de taraf, folclor dublu rafinat și un ospăț tradițional ardelenesc cu găteală-n aer liber, la foc cu lemne și degustări „la botu’ calului”.

Organizatorii îi invită ăe clujeni să aducă împreună un omagiu moștenirii culinare autohtone, producătorilor locali artizanali, ingredientelor specifice și naționalităților care conviețuiesc pe aceste meleaguri și le îmbogățesc cultural, de secole: români, maghiari, sași, secui, romi, evrei și alții.

Parchete speciale la Culinărie

Organizatorii au pregătit un pachet de participare special pentru cei care apreciază acest efort și își doresc să sprijine acest concept ca pe un fenomen cultural local activ și de patrimoniu istoric.

GIARDINO

  • Sâmbătă, 25 mai 17:00 – 21:00
    Degustare La botu’ calului și Concert de seară în Grădină cu Mărgineanu & Banda (19:00)
    Accesul se face pe baza de rezervare.
    Preț: 175 ron /persoană, degustare de bucate tradiționale la discreție. Primul pahar de vin, este oferit
    din partea casei de Crama invitată.

SALONE SUPERIORE

  • Sâmbătă, 25 mai 20:30 – 24:00
    Cina cu meniu semnat de Chef Alex Petricean
    Accesul se face pe baza de rezervare.
    Set Menu Culinaria de Alex Petricean
    Preț 300 ron/pers.
    Primul pahar de vin, este oferit din parteacasei de Crama invitată

Pachete Activare Brand

  • 2.000 euro Activare /expunere Brand Silver în Grădina
  • 4.000 euro Activare/expunere Brand Gold în Salone Superiore

Pachete Corporate

1.500 euro – Cină Teambuilding – 12 persoane în Salone Superiore
12 x set menu x Chef Alex Petricean + pairing băuturi.

3.000 euro – Cină Networking în Salonul Lodge – Masa de 14 persoane
Set menu +pairing bauturi, oferita de partener in cadrul Culinariei
– 2 key people din partea partenerului +
– 12 invitatii nominale oferite in numele partenerului de catre Oberjin Club unor key people din sfera de interes a acestuia.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax