Connect with us

Clujul de altădată

Timbre de milioane de euro. Cel mai scump ziar din lume e românesc. 100 de ani de cerc filatelic la Cluj. Expoziţie inedită

Publicat


cel mai scump ziar din lume horz

O expoziţie inedită filatelică are loc la Cluj, în perioada 28-31 octombrie, la Casa de Cultură a Studenţilor, al cărei vernisaj are loc astăzi, vineri, de la ora 17,00. Organizatorul expoziţiei este Asociaţia Filateliştilor Cluj, al cărei preşedinte, Mircea Mureşan, a vorbit, pentru Cluj24, despre câteva lucruri fascinante din lumea filateliei, căreia îi spune „regina pasiunilor şi pasiunea regilor”.

100 de ani de cerc filatelic la Cluj

„Anul acesta se împlinesc 100 de ani de atestare a unui cerc filatelic în Cluj. În 1922 s-a obţinut de la Siguranţa Statului că pot să fie întruniri şi că se poate organiza o asociaţie afilateliştilor. În 1921 s-a înfiinţat un club, Elite, care s-a transformat într-un club de tenis, dar care avea şi o mică secţie de filatelie. Cam aşa a început activitatea filatelică în Cluj.

timbre expozitie

Apoi s-a dezvoltat şi a atins apogeul ca număr de membri în perioada de până în 1989, după care numărul a scăzut fantastic şi suntem într-o reducere mare de număr. Mai ales tineretul, în ziua de azi, nu mai ştie de acest hobby, chiar nu ştiu nici noţiunea de filatelie, deşi asta ţine şi de cultura generală.

Cu ocazia a 100 de ani, facem o expoziţie filatelică la nivel naţional, şi cu participarea unor străini. Prezentăm colecţiile pe diferite teme, sunt mai multe ramuri”, spune Mircea Mureşan, preşedintele Asociaţiei filateliştilor Cluj şi membru în conducerea Federaţiei Române de Filatelie.

Timbre de milioane de euro. Regina pasiunilor, pasiunea regilor

Mircea Mureşan este un mare pasionat de filatelie. Nu la mai ştie numărul timbrelor adunate, dar o întreagă încăpere le-a dedicat-o în exclusivitate, rânduite în clasoare, în rafturi de bibliotecă. Şi apropo de bibliotecă, doar cărţi despre filatelie arecâteva sute Mircea Mureşan, la care se adaugă sute, poate mii de reviste.

E o pasiune scumpă, şi nu degeba îi place să spună că filatelia este „regina pasiunilor, dar şi pasiunea regilor”. Ar putea să-ţi vorbească zile întregi despre filatelie.

„Filatelia este regina pasiunilor şi pasiunea regilor. Este regina pasiunilor, pentru că a fost cel mai răspândit hobby din lume. Sunt reviste, sunt tratate, sunt doctorate în filatelie, chiar şi în România avem trei doctorate de care ştiu eu. Deci, este regina pasiunilor, dar, în acelaşi timp, este pasiunea regilor. De ce?! Pentru că nu este o pasiune chiar ieftină. Dacă vrei să ai piese grele, trebuie să ai şi resurse materiale.

Un timbru a ajuns şi la 6 milioane de dolari. Colecţiile mari sunt valoroase şi, în perioada actuală, cred că foarte mulţi fac investiţii înpiese filatelice. Timbrele nu-şi pierd, cel puţin până acum nu şi-au pierdut din valoare şi tot timpul le-a crescu valoarea”, mai spune Mircea Mureşan.

Cel mai scump ziar din lume e românesc

„Cel mai scump ziar din lume, Zimbrul şi Vulturul, care este un ziar din anii 1859, care are 8 timbre Cap de bour, emisiunea a II-a, s-a vândut acum câţiva ani la o licitaţie cu peste un milion de euro, cumpărat de un englez, şi doreşte un colecţionar român să-l aducă în ţară şi i-a cerut 3 milioane de euro pe ziarul respectiv.
Filatelia este o pasiune care necesită nu numai bani, ci şi timp, şi să studiezi.

cel mai scump ziar din lume

Prin filatelie poţi să atingi orice ramură de activitate. Deci, filatelia este istorie, este ştiinţă, este educaţie, este cultură, sport, tot ce vrei. Pentru că dacă vrei să-ţi faci o colecţie, trebuie să te apleci şi să studiezi, să citeşi foarte mult despre domeniu. Am văzut colecţii de fluturi, de flori, de pictură, sculptură etc şi cei care au asemenea colecţii sunt superdocumentaţi în domeniu.

Primul timbru din lume a apărut în Anglia, în 1840. Pe teritoriul nostru a apărut în Moldova, în 1858, cu cele patru capete de bour, 27, 54, 81 şi 108 parale, care sunt şi unele dintre cele mai scumpe timbre din lume. Sunt foarte rare. Ele, în total, au fost vreo 16.000 de bucăţi care au circulat şi, după ultimele inventarieri, cât s-a putut, ar mai fi în jur de 400. În ţară

Regele Carol al II-lea a avut una dintre cele mai mari colecţii filatelice din lume. Unde îşi ţinea Carol al II-lea colecţia, acolo a fost închis Antonescu, când a fost arestat, în 23 august 1944. Carol al II-lea, când a abdicat, în 1940, a plecat cu toată colecţia Se pare că acum Coroana regală britanică are cea mai mare colecţie din lume. Cam toţi monarhii care sunt acum prin Europa au colecţii de timbre”, mai spune Mircea Mureşan.

Ziar de cartea recordurilor

World Records Academy (Academia Recordurilor Mondiale) a acordat titlul de cel mai scump ziar din lume publicaţiei româneşti Zimbrulu şi Vulturulu, care are cele 8 timbre amintite mai sus. Ziarul s-a vândut în 2008 cu 829.500 de euro, iar cu taxele aferente a ajuns la 1 milion de euro. Licitaţia a avut loc la Geneva, iar preţul de pornire a fost de 500.000 de euro, dar a ajuns la 829.500 de euro, fiind cumpărat de britanicul Joseph Hackmey.

Mircea Mureşan spune că un român ar dori să aducă în ţară publicaţia cu timbrele respective, iar proprietarul cere acum 3 milioane de euro.

„Zimbrulu si Vulturulu” a apărut în secolul al XIX-lea, pentru prima dată în noiembrie 1858, fiind tipărit la Iaşi, unde era editat în regim de cotidian.

Celebrul exemplar a fost trimis în noiembrie 1858 cu destinaţia Galaţi. Coincidenţa a făcut ca acesta să fie primul exemplar dintr-un teanc de ziare. Pentru că pachetul cântarea foarte mult, pe exemplar s-au aplicat 8 mărci poştale Cap de Bour de 5 parale din a doua emisiune din 1858, cu legenda „PORTO GAZETEI”, pe hârtie azurată, obliterate cu ştampila rotundă IASSY MOLDOVA, dintre cele mai rare şi mai căutate.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Un „țăran” la Zara Cluj. A PROBAT un tricou și a mers îmbrăcat cu el la casă să-l plătească. Ce s-a întâmplat mai departe

Publicat

Un bărbat care a probat, sâmbătă, un tricou în magazinul Zara din incinta Iulius Mall Cluj s-a dus îmbrăcat cu el la casă să-l plătească.

Clientul a rugat-o pe casierița să îi scaneze eticheta, dar aceasta a refuzat spunându-i că nu poate scana hainele pe oameni.

Un „țăran” la Zara Cluj. A PROBAT un tricou și a mers îmbrăcat cu el la casă să-l plătească. Ce s-a întâmplat mai departe

A rugat-o pe casierița să îi scaneze eticheta, dar aceasta a refuzat spunându-i că nu poate scana hainele pe oameni.

Bărbatul, îmbrăcat într-un trening de firmă, a făcut scandal, dar casierița a fost de neînduplecat. Atunci clientul și-a scos tricoul pe care voia să îl cumpere și a rămas la bustul gol până s-a scanat eticheta produsului.

„Nu am mai văzut atâta tupeu, a venit un țăran la Zara să se dea mare”, a comentat o clientă care a observat tărășenia.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Farul Constanța – CFR Cluj. Clujenii au ca obiectiv întoarcerea „acasă” cu cele 3 puncte

Publicat

De

CFR Cluj și Farul Constanța se vor întâlni sâmbătă, 2 martie, de la ora 20:00 pe Stadionul Central din Ovidiu unde vor disputa partida din etapa cu numărul două zeci și nouă, deplasare din urma căreia CFR Cluj trebuie să se întoarcă cu cele 3 puncte pentru a rămâne în calcule pentru titlu după începerea play-off-ului.

CFR Cluj vine după o remiză în deplasare la Oțelul Galați, scor 2-2, gălățenii i-au egalat pe clujeni în minutul 90+6 când au marcat din lovitură de la 11 metri, la 10 minute după ce alb-vișiniii au preluat conducerea tot din lovitură de la 11 metri. CFR Cluj nu concepe să se întoarcă la Cluj fără cele 3 puncte, mai ales după ce s-au depărtat la 12 puncte de liderul FCSB cu două partide înainte de începerea play-off-ului.

Farul Constanța vine după o partidă modestă împotriva „U” Cluj pe Cluj Arena unde au pierdut cu 1 la 0. Elevii lui Hagi traversează o perioadă incertă după ce în ultimele două etape au obținut doar un punct din șase posibile. Farul Constanța se află pe locul 5 în Superliga României cu 41 de puncte și este aproape sigură de prezența în play-off.

 

CFR Cluj vrea să repete deznodământul partidei din turul campionatului împotriva Farului

 

Ultima întâlnire dintre CFR Cluj și Farul Constanța a fost pe 30 octombrie anul trecut când clujenii s-au impus cu 3 la 1 împotriva echipei antrenate de Gheorghe Hagi, golurile fiind marcate de Constantin Budescu pentru Farul Constanța și Juricic, respectiv Karlo Muhar care a reușit o dublă pentru echipa antrenată la acea vreme de Mandorlini.

După douăzeci și opt de partide disputate în actuala ediție de campionat, CFR Cluj ocupă poziția a treia în clasament cu 49 de puncte, în timp ce Farul Constanța este pe locul cinci cu 41 de puncte acumulate.

 

„Ne așteaptă un meci greu cu o echipă de play-off, campioana României de anul trecut”

 

Adrian Mutu, antrenorul feroviarilor a declarat că pe clujeni îi va aștepta un meci greu pe stadionul celor de la Farul, dar este încrezător că echipa sa va face o figură frumoasă și va repeta șcenariul din turul campionatului când clujenii au învins campioana României „ Farul Constanța este o echipă greu de bătut, au valoare, au demonstrat-o și anul trecut chiar dacă nimeni nu le dădea nici o șansă, câștigând campionatul, îi respectăm, dar noi mergem acolo să luăm cele trei puncte pentru a rămâne aproape de Rapid și de FSCB care sunt în fruntea clasamentului.”

Cosmin Olaru

 

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. ACCIDENT pe Câmpului, în Cluj-Napoca. Un bărbat a fost dus la SPITAL

Publicat

Un accident a avut loc, sâmbătă, pe str. Câmpului din Cluj-Napoca. Au fost implicate două mașini. Un bărbat de 30 de ani a fost dus la spital.

„Pompierii de la Detașamentul 2 Cluj-Napoca au intervenit în urmă cu puține momente la un accident rutier petrecut pe strada Câmpului. În accident au fost implicate două autoturisme, dintre care unul intrat într-un stâlp. Când pompierii au ajuns la fața locului, toți ocupanții din autoturisme erau ieșiți afară.

FOTO. ACCIDENT pe Câmpului, în Cluj-Napoca. Un bărbat a fost dus la SPITAL

Un singur bărbat a necesitat îngrijiri medicale din partea echipajului SMURD. Ulterior, bărbatul de aproximativ 30 de ani a fost transportat la spital. La misiune au luat parte o autospecială cu modul de descarcerare și o ambulanță SMURD de terapie intensivă mobilă”, a transmis ISU Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

Partidele de SEX violente dăunează grav sănătății! Un clujean și-a fracturat PENISUL și a ajuns la urgență

Publicat

meidci operatie bun

Mâini rupte, picioare rupte… mai nou și fracturi de penis. Un clujean de 20 de ani a ajuns de urgență la spital, după ce și-a fracturat penisul în timpul unei partide de sex.

Tânărul s-a prezentat la urgențe cu dureri îngrozitoare. Doctorii și-au dat seama imediat că este vorba de un hematom la nivelul organului genital așa că l-au dus în sala de operație, a transmis PRO TV.

Partidele de SEX violente dăunează grav sănătății! Un clujean și-a fracturat PENISUL și a ajuns la urgență

„Noi vedem acest lucru pe ecografie, se face ecografie peniană și se observă. Se face o incizie la nivelul tegumentului, se extrag cheagurile respective, se identifică zona de ruptură a tunicii și această tunică este suturată”, a declarat dr. Mihai Suciu, medic urolog.

Externarea se face în câteva zile, iar recuperarea durează câteva săptămâni. Intervenția a fost finalizată cu succes, iar tânărul nu va rămâne cu consecințe pe termen lung.

Medicii atrag atenția că astfel de accidente trebuie tratate cu seriozitate, iar bărbații trebuie să se prezinte de urgență la spital, trecând peste orice stânjeneală. În caz contrar, există riscul de a rămâne cu disfuncții sexuale.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax