Clujul de altădată
Timbre de milioane de euro. Cel mai scump ziar din lume e românesc. 100 de ani de cerc filatelic la Cluj. Expoziţie inedită

O expoziţie inedită filatelică are loc la Cluj, în perioada 28-31 octombrie, la Casa de Cultură a Studenţilor, al cărei vernisaj are loc astăzi, vineri, de la ora 17,00. Organizatorul expoziţiei este Asociaţia Filateliştilor Cluj, al cărei preşedinte, Mircea Mureşan, a vorbit, pentru Cluj24, despre câteva lucruri fascinante din lumea filateliei, căreia îi spune „regina pasiunilor şi pasiunea regilor”.
100 de ani de cerc filatelic la Cluj
„Anul acesta se împlinesc 100 de ani de atestare a unui cerc filatelic în Cluj. În 1922 s-a obţinut de la Siguranţa Statului că pot să fie întruniri şi că se poate organiza o asociaţie afilateliştilor. În 1921 s-a înfiinţat un club, Elite, care s-a transformat într-un club de tenis, dar care avea şi o mică secţie de filatelie. Cam aşa a început activitatea filatelică în Cluj.
Apoi s-a dezvoltat şi a atins apogeul ca număr de membri în perioada de până în 1989, după care numărul a scăzut fantastic şi suntem într-o reducere mare de număr. Mai ales tineretul, în ziua de azi, nu mai ştie de acest hobby, chiar nu ştiu nici noţiunea de filatelie, deşi asta ţine şi de cultura generală.
Cu ocazia a 100 de ani, facem o expoziţie filatelică la nivel naţional, şi cu participarea unor străini. Prezentăm colecţiile pe diferite teme, sunt mai multe ramuri”, spune Mircea Mureşan, preşedintele Asociaţiei filateliştilor Cluj şi membru în conducerea Federaţiei Române de Filatelie.
Timbre de milioane de euro. Regina pasiunilor, pasiunea regilor
Mircea Mureşan este un mare pasionat de filatelie. Nu la mai ştie numărul timbrelor adunate, dar o întreagă încăpere le-a dedicat-o în exclusivitate, rânduite în clasoare, în rafturi de bibliotecă. Şi apropo de bibliotecă, doar cărţi despre filatelie arecâteva sute Mircea Mureşan, la care se adaugă sute, poate mii de reviste.
E o pasiune scumpă, şi nu degeba îi place să spună că filatelia este „regina pasiunilor, dar şi pasiunea regilor”. Ar putea să-ţi vorbească zile întregi despre filatelie.
„Filatelia este regina pasiunilor şi pasiunea regilor. Este regina pasiunilor, pentru că a fost cel mai răspândit hobby din lume. Sunt reviste, sunt tratate, sunt doctorate în filatelie, chiar şi în România avem trei doctorate de care ştiu eu. Deci, este regina pasiunilor, dar, în acelaşi timp, este pasiunea regilor. De ce?! Pentru că nu este o pasiune chiar ieftină. Dacă vrei să ai piese grele, trebuie să ai şi resurse materiale.
Un timbru a ajuns şi la 6 milioane de dolari. Colecţiile mari sunt valoroase şi, în perioada actuală, cred că foarte mulţi fac investiţii înpiese filatelice. Timbrele nu-şi pierd, cel puţin până acum nu şi-au pierdut din valoare şi tot timpul le-a crescu valoarea”, mai spune Mircea Mureşan.
Cel mai scump ziar din lume e românesc
„Cel mai scump ziar din lume, Zimbrul şi Vulturul, care este un ziar din anii 1859, care are 8 timbre Cap de bour, emisiunea a II-a, s-a vândut acum câţiva ani la o licitaţie cu peste un milion de euro, cumpărat de un englez, şi doreşte un colecţionar român să-l aducă în ţară şi i-a cerut 3 milioane de euro pe ziarul respectiv.
Filatelia este o pasiune care necesită nu numai bani, ci şi timp, şi să studiezi.
Prin filatelie poţi să atingi orice ramură de activitate. Deci, filatelia este istorie, este ştiinţă, este educaţie, este cultură, sport, tot ce vrei. Pentru că dacă vrei să-ţi faci o colecţie, trebuie să te apleci şi să studiezi, să citeşi foarte mult despre domeniu. Am văzut colecţii de fluturi, de flori, de pictură, sculptură etc şi cei care au asemenea colecţii sunt superdocumentaţi în domeniu.
Primul timbru din lume a apărut în Anglia, în 1840. Pe teritoriul nostru a apărut în Moldova, în 1858, cu cele patru capete de bour, 27, 54, 81 şi 108 parale, care sunt şi unele dintre cele mai scumpe timbre din lume. Sunt foarte rare. Ele, în total, au fost vreo 16.000 de bucăţi care au circulat şi, după ultimele inventarieri, cât s-a putut, ar mai fi în jur de 400. În ţară
Regele Carol al II-lea a avut una dintre cele mai mari colecţii filatelice din lume. Unde îşi ţinea Carol al II-lea colecţia, acolo a fost închis Antonescu, când a fost arestat, în 23 august 1944. Carol al II-lea, când a abdicat, în 1940, a plecat cu toată colecţia Se pare că acum Coroana regală britanică are cea mai mare colecţie din lume. Cam toţi monarhii care sunt acum prin Europa au colecţii de timbre”, mai spune Mircea Mureşan.
Ziar de cartea recordurilor
World Records Academy (Academia Recordurilor Mondiale) a acordat titlul de cel mai scump ziar din lume publicaţiei româneşti Zimbrulu şi Vulturulu, care are cele 8 timbre amintite mai sus. Ziarul s-a vândut în 2008 cu 829.500 de euro, iar cu taxele aferente a ajuns la 1 milion de euro. Licitaţia a avut loc la Geneva, iar preţul de pornire a fost de 500.000 de euro, dar a ajuns la 829.500 de euro, fiind cumpărat de britanicul Joseph Hackmey.
Mircea Mureşan spune că un român ar dori să aducă în ţară publicaţia cu timbrele respective, iar proprietarul cere acum 3 milioane de euro.
„Zimbrulu si Vulturulu” a apărut în secolul al XIX-lea, pentru prima dată în noiembrie 1858, fiind tipărit la Iaşi, unde era editat în regim de cotidian.
Celebrul exemplar a fost trimis în noiembrie 1858 cu destinaţia Galaţi. Coincidenţa a făcut ca acesta să fie primul exemplar dintr-un teanc de ziare. Pentru că pachetul cântarea foarte mult, pe exemplar s-au aplicat 8 mărci poştale Cap de Bour de 5 parale din a doua emisiune din 1858, cu legenda „PORTO GAZETEI”, pe hârtie azurată, obliterate cu ştampila rotundă IASSY MOLDOVA, dintre cele mai rare şi mai căutate.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ADMINISTRAȚIE
Asfalt, trotuare și iluminat public modern pe o stradă pietruită din Cluj-Napoca. Investiție de 8,6 milioane de lei

Strada Hameiului din carteirul Mănăștur va fi modernizată printr-o investiție a administrației locale de 8,6 milioane de lei. Proiectul de hotărâre ajunge pe masa consilierilor locali în ședința de joi, 27 martie.
Strada Hameiului din cartierul Mănăștur urmează să fie modernizată complet. Proiectul, în valoare de 8,6 milioane de lei (inclusiv TVA), prevede asfaltarea carosabilului, construirea de trotuare, amenajarea de spații verzi și instalarea unui sistem modern de iluminat public cu LED. Finanțarea va fi asigurată din bugetul local.
Ce presupune proiectul?
Lucrările de modernizare vor transforma strada neasfaltată într-o arteră modernă, facilitând fluidizarea traficului și sporind siguranța pietonilor. Intervențiile vizează:
- Asfaltarea unei suprafețe de 2.370 mp de carosabil
- Construirea a 862 mp de trotuare
- Amenajarea a 511 mp de spații verzi
- Lucrări de consolidare pe o distanță de 160 de metri
Modernizarea va dura 8 luni, dintre care 4 luni pentru proiectare și 4 luni pentru execuție.
Locuitorii străzii Hameiului au reclamat în repetate rânduri starea precară a străzii, inclusiv lipsa asfaltului și a iluminatului public. Aceștia au făcut sesizări pe platforma MyCluj și au solicitat intervenția autorităților prin interpelări în ședințele Consiliului Local Cluj-Napoca.
23 străzi vor fi modernizate în 2025
Aceasta este una dintre cele 23 de străzi incluse în planul de modernizare al municipiului Cluj-Napoca pentru 2025, finanțat cu 20 de milioane de euro.
Pe lista străzilor care vor intra în reabilitare se numără:
- Strada Rubinului
- Strada Piezișă
- Strada Liviu Munteanu
- Viile Dâmbul Rotund
- Strada Haller Károly
- Strada Arțarului
- Strada Hameiului
- Strada Alexandru Davila
- Strada Alexandru Donici
- Strada Septimiu Severus
- Strada Ciucea
- Strada Lipova
- Strada Silvaniei
- Strada Radu Tudoran
- Strada G. V. Bibescu
- Strada Pomet
- Strada Bărc I
- Zona Piața 14 Iulie, cu străzile Sigismund Toduță, Traian Grozăvescu, George Enescu
- Strada Uliului și strada Vânătorului – cu consolidări
Prin aceste investiții, administrația locală își propune să îmbunătățească infrastructura orașului, oferind condiții mai bune pentru locuitorii din cartiere.

CNAIR informează utilizatorii rețelei rutiere din administrare că joi, 27.03.2025, în intervalul orar 00:00 – 04:00, sunt programate unele lucrări de mentenanță ale SIEGMCR.
Din acest motiv, au precizat reprezentanții instituției, emiterea rovinietelor și peajelor poate fi îngreunată/întreruptă pentru perioade scurte de timp.
CNAIR: Rețeaua intră, joi, în MENTENANȚĂ. Emiterea ROVINIETELOR, îngreunată
”Reamintim utilizatorilor rețelei rutiere din administrare faptul că rovinieta poate fi achiziționată în avans, cu până la 30 de zile înainte de data de început a valabilității, iar peajul poate fi achitat până cel târziu la ora 24:00 a următoarei zile în care a fost efectuată trecerea” a precizat CNAIR.
EDUCATIE
BAC-ul olimpicilor. Ministerul Educației a publicat calendarul sesiunii speciale a examenului

Calendarul sesiunii speciale a examenului de Bacalaurea a fost publicat în monitorul Oficial.
Începând din acest an este prevăzută și o nouă etapă, respectiv cea de vizualizare a lucrărilor de la probele scrise.
BAC-ul olimpicilor. Cine participă la sesiunea specială
La sesiunea specială a examenului național de bacalaureat 2025 se pot înscrie absolvenții de liceu participanți la loturile olimpice și la competițiile sportive și artistice internaționale care se desfășoară în aceeași perioadă cu examenul național de bacalaureat – 2025, sesiunea iunie.
De asemenea, la această sesiune se pot înscrie și absolvenții de liceu care susțin examenul de admitere la academii militare din Statele Unite ale Americii.
Noutatea anului 2025
Începănd din acest an, atât la examenul național de bacalaureat, aici fiind inclusă și sesiunea specială, cât și la evaluarea națională pentru absolvenții clasei a VIII-a este prevăzută etapa de vizualizare a lucrărilor de la probele scrise. Contestațiile se pot depune după vizualizarea lucrărilor, însă nu sunt condiționate de această etapă.
În aceeași măsură, anunță Ministerul Educației, vizualizarea lucrării nu implică obligativitatea de a depune contestație.
BAC-ul olimpicilor. Calendarul sesiunii speciale
Înscrierea candidaților la sesiunea specială de examen se face între 19 și 21 mai 2025.
Calendarul, așa cum a fost publicat în Monitorul Oficial:
- 22 mai 2025 Limba și literatura română — proba E)a) — proba scrisă
- 23 mai 2025 Proba obligatorie a profilului — proba E)c) — proba scrisă
- 26 mai 2025 Proba la alegere a profilului și specializării — proba E)d) — proba scrisă
- 27 mai 2025 Limba și literatura maternă — proba E)b) — proba scrisă
- 30 mai 2025 Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română — proba A
- 2 iunie 2025 Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională — proba C
- 3 iunie 2025 Evaluarea competențelor digitale — proba D
- 4 iunie 2025 Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă — proba B
- 30 mai 2025 Afișarea rezultatelor până la ora 12:00, vizualizarea lucrărilor scrise și depunerea contestațiilor (în intervalul orar 14:00-18:00)
- 31 mai 2025 Vizualizarea lucrărilor scrise și depunerea contestațiilor (până la ora 12:00)
- 2-4 iunie 2025 Soluționarea contestațiilor
- 6 iunie 2025 Afișarea rezultatelor finale.
EVENIMENT
VIDEO FOTO. Suveraniștii clujeni i-au cântat „La mulți ani” lui Călin Georgescu, de ziua lui. Au cerut Turul 2 înapoi

Miercuri seara, în centrul Clujului a avut loc o manifestație „pentru democrație și justiție, libertate și prosperitate, alegeri libere și dreptul la liberă exprimare”, organizată de suveraniști.
La manifestație au fost prezente câteva zeci de persoane. Acestea au fluturat steaguri tricolore, au scandat „Turul doi, înapoi” și i-au cântat „La mulți ani!” lui Călin Georgescu, a cărui zi de naștere e astăzi.