Connect with us

Clujul de altădată

Timbre de milioane de euro. Cel mai scump ziar din lume e românesc. 100 de ani de cerc filatelic la Cluj. Expoziţie inedită

Publicat


cel mai scump ziar din lume horz

O expoziţie inedită filatelică are loc la Cluj, în perioada 28-31 octombrie, la Casa de Cultură a Studenţilor, al cărei vernisaj are loc astăzi, vineri, de la ora 17,00. Organizatorul expoziţiei este Asociaţia Filateliştilor Cluj, al cărei preşedinte, Mircea Mureşan, a vorbit, pentru Cluj24, despre câteva lucruri fascinante din lumea filateliei, căreia îi spune „regina pasiunilor şi pasiunea regilor”.

100 de ani de cerc filatelic la Cluj

„Anul acesta se împlinesc 100 de ani de atestare a unui cerc filatelic în Cluj. În 1922 s-a obţinut de la Siguranţa Statului că pot să fie întruniri şi că se poate organiza o asociaţie afilateliştilor. În 1921 s-a înfiinţat un club, Elite, care s-a transformat într-un club de tenis, dar care avea şi o mică secţie de filatelie. Cam aşa a început activitatea filatelică în Cluj.

timbre expozitie

Apoi s-a dezvoltat şi a atins apogeul ca număr de membri în perioada de până în 1989, după care numărul a scăzut fantastic şi suntem într-o reducere mare de număr. Mai ales tineretul, în ziua de azi, nu mai ştie de acest hobby, chiar nu ştiu nici noţiunea de filatelie, deşi asta ţine şi de cultura generală.

Cu ocazia a 100 de ani, facem o expoziţie filatelică la nivel naţional, şi cu participarea unor străini. Prezentăm colecţiile pe diferite teme, sunt mai multe ramuri”, spune Mircea Mureşan, preşedintele Asociaţiei filateliştilor Cluj şi membru în conducerea Federaţiei Române de Filatelie.

Timbre de milioane de euro. Regina pasiunilor, pasiunea regilor

Mircea Mureşan este un mare pasionat de filatelie. Nu la mai ştie numărul timbrelor adunate, dar o întreagă încăpere le-a dedicat-o în exclusivitate, rânduite în clasoare, în rafturi de bibliotecă. Şi apropo de bibliotecă, doar cărţi despre filatelie arecâteva sute Mircea Mureşan, la care se adaugă sute, poate mii de reviste.

E o pasiune scumpă, şi nu degeba îi place să spună că filatelia este „regina pasiunilor, dar şi pasiunea regilor”. Ar putea să-ţi vorbească zile întregi despre filatelie.

„Filatelia este regina pasiunilor şi pasiunea regilor. Este regina pasiunilor, pentru că a fost cel mai răspândit hobby din lume. Sunt reviste, sunt tratate, sunt doctorate în filatelie, chiar şi în România avem trei doctorate de care ştiu eu. Deci, este regina pasiunilor, dar, în acelaşi timp, este pasiunea regilor. De ce?! Pentru că nu este o pasiune chiar ieftină. Dacă vrei să ai piese grele, trebuie să ai şi resurse materiale.

Un timbru a ajuns şi la 6 milioane de dolari. Colecţiile mari sunt valoroase şi, în perioada actuală, cred că foarte mulţi fac investiţii înpiese filatelice. Timbrele nu-şi pierd, cel puţin până acum nu şi-au pierdut din valoare şi tot timpul le-a crescu valoarea”, mai spune Mircea Mureşan.

Cel mai scump ziar din lume e românesc

„Cel mai scump ziar din lume, Zimbrul şi Vulturul, care este un ziar din anii 1859, care are 8 timbre Cap de bour, emisiunea a II-a, s-a vândut acum câţiva ani la o licitaţie cu peste un milion de euro, cumpărat de un englez, şi doreşte un colecţionar român să-l aducă în ţară şi i-a cerut 3 milioane de euro pe ziarul respectiv.
Filatelia este o pasiune care necesită nu numai bani, ci şi timp, şi să studiezi.

cel mai scump ziar din lume

Prin filatelie poţi să atingi orice ramură de activitate. Deci, filatelia este istorie, este ştiinţă, este educaţie, este cultură, sport, tot ce vrei. Pentru că dacă vrei să-ţi faci o colecţie, trebuie să te apleci şi să studiezi, să citeşi foarte mult despre domeniu. Am văzut colecţii de fluturi, de flori, de pictură, sculptură etc şi cei care au asemenea colecţii sunt superdocumentaţi în domeniu.

Primul timbru din lume a apărut în Anglia, în 1840. Pe teritoriul nostru a apărut în Moldova, în 1858, cu cele patru capete de bour, 27, 54, 81 şi 108 parale, care sunt şi unele dintre cele mai scumpe timbre din lume. Sunt foarte rare. Ele, în total, au fost vreo 16.000 de bucăţi care au circulat şi, după ultimele inventarieri, cât s-a putut, ar mai fi în jur de 400. În ţară

Regele Carol al II-lea a avut una dintre cele mai mari colecţii filatelice din lume. Unde îşi ţinea Carol al II-lea colecţia, acolo a fost închis Antonescu, când a fost arestat, în 23 august 1944. Carol al II-lea, când a abdicat, în 1940, a plecat cu toată colecţia Se pare că acum Coroana regală britanică are cea mai mare colecţie din lume. Cam toţi monarhii care sunt acum prin Europa au colecţii de timbre”, mai spune Mircea Mureşan.

Ziar de cartea recordurilor

World Records Academy (Academia Recordurilor Mondiale) a acordat titlul de cel mai scump ziar din lume publicaţiei româneşti Zimbrulu şi Vulturulu, care are cele 8 timbre amintite mai sus. Ziarul s-a vândut în 2008 cu 829.500 de euro, iar cu taxele aferente a ajuns la 1 milion de euro. Licitaţia a avut loc la Geneva, iar preţul de pornire a fost de 500.000 de euro, dar a ajuns la 829.500 de euro, fiind cumpărat de britanicul Joseph Hackmey.

Mircea Mureşan spune că un român ar dori să aducă în ţară publicaţia cu timbrele respective, iar proprietarul cere acum 3 milioane de euro.

„Zimbrulu si Vulturulu” a apărut în secolul al XIX-lea, pentru prima dată în noiembrie 1858, fiind tipărit la Iaşi, unde era editat în regim de cotidian.

Celebrul exemplar a fost trimis în noiembrie 1858 cu destinaţia Galaţi. Coincidenţa a făcut ca acesta să fie primul exemplar dintr-un teanc de ziare. Pentru că pachetul cântarea foarte mult, pe exemplar s-au aplicat 8 mărci poştale Cap de Bour de 5 parale din a doua emisiune din 1858, cu legenda „PORTO GAZETEI”, pe hârtie azurată, obliterate cu ştampila rotundă IASSY MOLDOVA, dintre cele mai rare şi mai căutate.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Proiectul USR care SCURTEAZĂ durata proceselor în instanță a devenit LEGE

Publicat

ciocan

Proiectul USR care scurtează durata proceselor în instanță a devenit lege. El a fost adoptat joi în Camera Deputaților.

„Legea USR care prevede repartizarea digitalizată a experților judiciari și ar putea să scurteze durata unui proces chiar și cu un an-doi a fost adoptată, astăzi, în Camera Deputaților. În acest moment, sunt procese care durează doi, trei, patru ani doar pentru că expertiza necesară în dosar este întârziată și cu un an de zile. Se ajunge la astfel de situații aberante pentru că experții sunt repartizați prin tragere la sorți, dar înainte de acest gest nu sunt eliminați de pe listă cei care au, deja, în lucru expertize.

Proiectul USR care SCURTEAZĂ durata proceselor în instanță a devenit LEGE

Practic, desemnarea se face fără a se ține cont de disponibilitatea reală și încărcătura de lucru a experților de pe listă. O parte dintre aceștia ajung să fie sufocați de expertize, în vreme ce alții nu au atribuite astfel de sarcini, chiar dacă ar avea disponibilitatea necesară.

„Nu mai vrem procese fără sfârșit, iar soluțiile digitale ne pot ajuta. În prezent sunt experți judiciari care nu primesc ani la rând o expertiză, iar alții au multe proceduri de expertiză derulate în același timp, chiar și mai mult de 10. Sigur că atunci durata acestora crește, ca să nu vorbim de faptul că și riscul unor greșeli din graba și presiunea de a le termina este mai mare. Prin desemnarea aleatorie în sistem informatizat a experților judiciari, algoritmul luând în calcul și gradul lor de încărcare, scurtăm durata proceselor păstrând corectitudinea procedurii”, subliniază Oana Murariu, avocată și deputată USR, inițiatoarea legii.

oana murariu

Legea va merge la promulgare

Legea USR presupune ca în mod digital să fie repartizat aleatoriu un expert, dar programul informatic va ține cont să facă această repartizare doar experților care nu au dosare în desfășurare sau au puține expertize în lucru.

Noua lege va contribui astfel la creșterea calității actului de justiție în beneficiul final al justițiabililor, care nu vor mai pierde ani în șir în așteptarea concluziilor expertizelor judiciare și finalizarea proceselor. Încrederea generală a oamenilor în actul de justiție va crește și ea prin implementarea noii proceduri.

Softul nu doar că este ușor de pus la punct, dar are și sursă de finanțare cât se poate de sigură și clară: banii din PNRR pentru digitalizarea Justiției.

Legea USR care scurtează durata proceselor în instanță, inițiată de deputata Oana Murariu, va merge acum la promulgare”, se arată în comunicatul USR.

Citește mai departe

EVENIMENT

U-BT Cluj, de neînvins. A câștigat primul meci din semifinale, împotriva FC Argeș, cu 91-71

Publicat

De

U-BT Cluj-Napoca - FC Agreș

U-BT Cluj-Napoca a început cu dreptul campania de calificare în finala Ligii Naționale de baschet masculin.

Baschetbaliștii clujeni au învins, joi, pe teren propriu acasă, echipa FC Argeș Pitești, în primul meci din semifinale.

U-BT Cluj, de neînvins. A câștigat primul meci din semifinale, împotriva FC Argeș, cu 91-71

Prima parte a întâlnirii a fost una echilibrată cu puncte de ambele părți. La pauză, scorul a fost unul „strâns”, 49-45.

În partea a doua, U-BT a reușit să se desprindă, iar prima semifinală cu FC Argeș s-a terminat 91 la 71.

Cel mai bun din 5 partide

Baschetbaliștii clujeni s-au calificat în semifinale după ce i-au învins pe cei de la Dinamo București cu 3-0 la general.

În ceea ce privește echipa FC Argeș Pitești, aceasta a învins-o pe Rapid București tot cu scorul 3-0 la general.

Următorul meci al U-BT cu FC Argeș pe BT Areana va avea loc sâmbătă, 27 aprilie.

Semifinalele se vor decide conform sistemului cel mai bun din 5 partide. Confruntarea cu numărul 3 este programată marți, 30 aprilie, la Pitești.

Foto: Facebook/ U-BT Cluj-Napoca

Citește mai departe

CLUJ24 TV

VIDEO. Podcast Cluj24 Contraste. Aurelia Cristea sau despre eleganța în politică

Publicat

aurelia cristea

Aurelia Cristea este printre puținii politicieni români care și-au legat numele de o lege. Se alătură astfel, prin legea anti-fumat, deputatului PNȚCD Vasile Lupu, cu a sa lege a restituirii proprietăților funciare, senatorului Aurelian Ticu-Dumitrescu, autor al legii deconspirării Securității ca poliție politică sau colegului său de partid, profesorul și senatorul Vasile Dîncu, inițiator al celebrei legi 544, care permite accesul la informațiile de interes public și implicit la funcționarea, cît de cît, a presei din România.

Și numai pentru acest lucru Aurelia Cristea trebuia să nu plece din politică! Acum s-a întors în PSD pentru a candida la postul de primar al municipiului Cluj-Napoca.

Despre întoarcerea în PSD și, mai mult, asumarea candidaturii la postul de primar aflați mai multe în podcastul „Contraste” în dialogul cu realizatorul Florin Danciu.

Aurelia Cristea

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

VIDEO. Emil Boc: Lucrările la străzile Giuseppe Verdi și Valea Seacă, în prag de finalizare. La ce stadiu e Valea Chintăului

Publicat

De

Lucrări strada Giuseppe Verdi

Lucrările de modernizare la străzile Giuseppe Verdi și Valea Seacă sunt în prag de finalizare, anunță primarul Emil Boc. De asemenea, continuă lucrările și la strada Valea Chintăului.

Investițiile în modernizarea acestor artere se ridică la 31 milioane de euro.

Emil Boc: Lucrările la străzile Giuseppe Verdi și Valea Seacă, în prag de finalizare. La ce stadiu e Valea Chintăului

Pentru străzile G. Verdi, V. Seacă și V. Chintăului au fost realizate proiecte ample, care includ trecerea cablurilor în subteran, consolidare taluzuri, sisteme noi de iluminat eficient energetic, amenajare trotuare și stații de transport în comun.

Pe strada Giuseppe Verdi a fost finalizată turnarea stratului de uzură, proiectul fiind acum în ultima etapă. Stadiul lucrărilor la această stradă este de 97%.

„Au mai rămas de executat marcaje, semnalizări rutiere și amenajarea terenului cu pământ vegetal în zona adiacentă lucrărilor, astfel că obiectivul va fi finalizat în luna mai”, a transmis Emil Boc, care a făcut joi o vizită pe șantiere.

Proiectul de modernizare pentru G. Verdi (1.560 metri liniari) a cuprins:

  • execuție rețea de canalizare pluvială pe toată lungimea străzii;
  • execuție canalizație și construirea unei rețele în distribuție de fibră optică;
  • lucrări de consolidare teren cu ziduri de sprijin;
  • relocarea în subteran a rețelelor electrice aeriene și demontare stalpi existenti;
  • execuție rețea iluminat public – stâlpi noi dotați cu 48 lămpi LED;
  • amenajare 6 noi stații de autobuz.

Și strada Valea Seacă e aproape gata

În ceea ce privește Valea Seacă (2.121 metri liniari), proiectul de modernizare este la 93% și include:

  • execuție rețea canalizare pluvială nouă;
  • consolidare taluzuri prin execuția unor ziduri de sprijin;
  • amenajare 6 stații pentru transportul public dintre care 5 stații cu alveolă;
  • extindere rețea de iluminat public prin montarea a 77 stâlpi noi dotați cu 77 lămpi LED
  • demontare stâlpi existenti si relocare cabluri în subteran.

Modernizarea străzii Valea Chintăului (3.777 ml) continuă.

Aici, stadiul lucrărilor a ajuns la Status 72%.

Primăria realizează următoarele:

  • execuție rețea de canalizare pluvială și dren pe partea cu rambleu pe toată lungimea străzii;
  • lucrări de consolidare teren cu ziduri de sprijin pe tronsoane;
  • execuție canalizație și construirea unei rețele în distribuție de fibră optică;
  • relocarea în subteran a rețelelor electrice aeriene;
  • execuție rețea iluminat public – stâlpi noi dotați cu 60 lămpi LED;
  • execuție sistem de semaforizare, marcaje și semnalizare rutieră;
  • amenajare 9 stații de autobuz CTP.

Lucrările la cele 3 străzi sunt realizate de RADP Cluj-Napoca.

De asemenea, primarul Emil Boc a mai arătat că Primăria a început lucrările de modernizare și pe următoarele străzi din oraș: strada Locomotivei, strada Aurel Ciupe, strada Teo Peter, George Bacovia, strada Cucului.

 

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax