Connect with us

CULTURA

Tezaurul dacic, cu piese din aur și de la Cluj, scos ilegal din țară pentru expoziția din Olanda. Ce spune Marcel Ciolacu

Publicat


Marcel Ciolacu cu coiful de la Coțofenești

Scandal la nivel înalt după ce mai multe piese de aur din tezaurul României au fost furate din muzeul Drents din Olanda.

Premierul Marcel Ciolacu a trimis corpul de control la Ministerul Culturii, iar luni a declarat că nu a existat o Hotărâre de Guvern prin care fi permis ca aurul dacic să fie scos din țară. În aceste condiții, scoaterea tezaurului din România s-a făcut ilegal.

Tezaurul dacic, scos ilegal din țară pentru expoziția din Olanda

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, luni, că nu a existat o hotărâre de guvern prin care să se fi permis ca aurul dacic să fie scos din țară, astfel că scoaterea tezaurului din România s-a făcut ilegal. Marcel Ciolacu a fost întrebat dacă a existat hotărâre de guvern pentru mutarea tezaurului în Olanda, la fel cum s-a întâmplat pentru celelalte expoziții de la Roma (în foto, Marcel Ciolacu, în 15 februarie 2024, în vizită la expoziția de la Muzeul Național Roman din Roma, n.red.) sau Madrid.

„Este adevărat (că nu a existat HG – n.r.). Vom afla toate detaliile”, a declarat Marcel Ciolacu.

Conform legii, pentru a scoate din țară obiecte de patrimoniu trebuie să existe Hotărâre de Guvern, iar obiectele de patrimoniu de la expoziția din Olanda au fost trimise fără HG, obligatorie în astfel de cazuri. Pentru celelalte expoziții și pentru aceleași obiecte de patrimoniu, statul român a emis hotărâre de guvern. Întrebat cine ar trebui să răspundă pentru faptul că nu a existat o HG pentru scoaterea tezaurului din țară, premierul nu a răspuns.

Raluca Turcan de la PNL, chemată să de explicații

Lucian Romașcanu, membru al PSD a declarat luni că fostul ministrul al Culturii, Raluca Turcan, de la PNL trebuie să dea urgent câteva explicații cu privire la faptul că nu există o Hotărâre de Guvern.

„Legat de tragedia furtului tezaurului dacic din Olanda, avem acum informații pe care ieri (duminică – n.r.) nu le aveam. În 3 august 2023, doamna ministru Raluca Turcan a promovat OUG Nr. 27 care instituie obligația promovării unui HG pentru organizarea unor asemenea expoziții. Din ceea ce știu, pentru expoziția de la Drents Museum nu a existat o asemenea HG conform OUG-ului promovat de chiar ministrul Turcan! D-na ministru Turcan trebuie să dea urgent câteva explicații”, a scrie pe Facebook Lucian Romașcanu.

El precizează că pentru „Dacia – ultima frontieră a romanității”, expoziția de la Roma, a existat Hotărâre de Guvern.

Documente verificate la Ministerul Culturii

Corpul de control al premierului Marcel Ciolacu va merge luni la Ministerul Culturii. Acesta va verifica documentația legală care a stat la baza organizării expoziției din Olanda. Tot luni, ministrul Culturii, Natalia Intotero, va avea întâlniri cu familia regală și cu premierul olandez.

De asemenea, premierul a mai precizat că va trimite de urgență în Olanda o echipă de polițiști criminaliști care să lucreze alături de autoritățile olandeze în ancheta desfășurată pentru recuperarea tezaurului românesc.

Piese de la MNIT, expuse în Olanda

Coiful de la Coțofenești, dar și trei brățări dacice din aur au fost furate sâmbătă, 25 ianuarie, din Muzeul Drents din Assen, Olanda. Hoții au provocat o explozie, care a spart unu dintre zidurile muzeului. 24 de piese foarte valoroase din colecția Muzeului Național de Istorie a Trransilvaniei din Cluj-Napoca erau expuse la muzeu. Din fericire acestea nu au fost sustrase și vor fi aduse acasă.

Potrivit reprezentanților MNIT, printre piesele execepționale din colecția de la Cluj au fost trimise:

  • Două diademe de aur din tezaurul de la Sărmășag, din perioada târzie a Epocii Bronzului.
  • Brățară și elemente de colier din aur, din tezaurul de la Boarța, Hallstatt.
  • Trei fibule de argint din tezaurul de la Cojocna, La Tène și un torques, descoperit la Sânger, din perioada La Tène.
  • Unelte de orfevrier și tipare din atelierul de prelucrare a bijuteriilor de la Pecica, din perioada La Tène.
  • Inel de logodnă din aur, descoperit la Criștești, din perioada romană.

UPDATE – Raluca Turcan, atac la Lucian Romașcanu

Raluca Turcan a anunțat și ea pe pagina de Facebook că a ”luat notă de tentativa jalnică de politizare a furtului din Olanda, derulată de fostul ministru PSD al Culturii, Lucian Romașcanu”, care a avut portofoliul înaintea ei.

”Ca urmare a încercărilor PSD de politizare a furtului de la Muzeul Drents, fac următoarele precizări clare:

  • Ca și în mandatul lui Lucian Romașcanu, ministrul nu se ocupă cu paza expozițiilor din străinătate.
  • Contractul dintre Muzeul Național de Istorie a României și Muzeul Drents este foarte clar din acest punct de vedere, și el reglementează precis obligațiile juridice legate de asigurarea securității exponatelor.
  • Noile reglementări, introduse chiar la propunerea mea, în 2023, se referă la necesitatea unei hotărâri de guvern dacă sunt implicate MAI MULTE autorități și instituții. Acest paragraf a fost introdus pentru a reglementa implicarea unor instituții militare, de exemplu, în transportul exponatelor, cum a fost cazul expoziției de la Roma.
  • Singura instituție implicată în proiectul realizat cu Muzeul din Drents este MNIR aflat în subordinea Ministerului Culturii”, a arătat Raluca Turcan.

Informații ”manipulatoare”

Acesta a mai precizat că este regretabil ca un prim ministru să dea ”informații manipulatoare” despre un fost membru al cabinetului său, doar pentru a ”acoperi NIMICUL din mandatul unui prieten, Lucian Romașcanu”.

”Suntem într-o coaliție de guvernare și este profund dăunător și imoral ca un partener, cu premier în funcție, să instrumenteze un linșaj la adresa unui fost ministru PNL”, a mai spus Raluca Turcan.

Foto: Guvernul României



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




1 Comentariu

1 Comentariu

  1. sergiu

    ianuarie 27, 2025 la 2:39 pm

    Cesa faca covrigarul…poate îl întrebați ce sunt alea ..ca la Universitatea Ecologică se învață despre altceva. și la 37 de ani ai alte preocupări……iar tURCAN trebuie anchetata ..nu chemata la audieri în Parlament!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Cum va fi vremea la Cluj de 1 Mai. Prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni

Publicat

De

Cum va fi vremea de 1 Mai la Cluj

Clujenii se pot aștepta la o vreme în general prietenoasă de 1 Mai, potrivit prognozei pe patru săptămâni emisă de Administrația Națională de Meteorologie.

Intervalul 28 aprilie – 5 mai, care cuprinde și minivacanța de Ziua Muncii, va aduce temperaturi medii apropiate de valorile normale pentru această perioadă în toate regiunile țării, inclusiv în zona Clujului.

Cum va fi vremea la Cluj de 1 Mai

În ceea ce privește precipitațiile, ANM estimează un ușor deficit în regiunile vestice și nord-vestice, ceea ce înseamnă că șansele de ploaie sunt scăzute în Transilvania, iar vremea se anunță potrivită pentru ieșiri în aer liber, picnicuri sau drumeții.

Cum arată evoluția vremii în perioada următoare:

  • 21 – 28 aprilie 2025: Temperaturile vor fi peste normalul perioadei, în special în nordul țării. Precipitațiile se vor încadra în limitele normale, cu posibilitate de ușor excedent în zonele montane sudice și sud-vestice.
  • 28 aprilie – 5 mai 2025: Temperaturile vor fi în limitele normale, iar precipitațiile vor fi ușor sub media obișnuită în vestul și nord-vestul țării – inclusiv Cluj
  • 5 – 12 mai 2025: Valorile termice vor crește ușor peste normalul perioadei, iar precipitațiile vor rămâne în limitele obișnuite în vest, dar ușor deficitare în rest.
  • 12 – 19 mai 2025: Se menține un regim termic ușor peste media specifică perioadei. În regiunile intracarpatice, precipitațiile vor fi ușor deficitare.

Foto: Arhivă

 

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Papa Francisc a murit în urma unui accident vascular cerebral și a unei insuficiențe cardiace

Publicat

Cauza morții Papei Francisc

Papa Francisc a murit în urma unui accident vascular cerebral și a unei insuficiențe cardiace ulterioare, a anunțat Vaticanul.

Atacul cerebral a dus la comă și la insuficiență cardiacă ireversibilă.

Papa Francisc a murit în urma unui accident vascular cerebral și a unei insuficiențe cardiace

Raportul privind cauza morții Papei Francisc vine la aproximativ 12 ore după decesul pontifului, conform Mediafax. Francisc suferea de o boală pulmonară cronică și, în tinerețe, i s-a extirpat o parte dintr-unul dintre plămâni.

Problemele de sănătate l-au chinuit în ultimii ani de viață și a fost internat la spitalul Gemelli pe 14 februarie pentru o criză respiratorie care s-a transformat în dublă pneumonie. Aceasta a dus la o ședere de 38 de zile în spital, cea mai lungă din papalitatea sa.

Cu toate acestea, a ieșit din spital în Duminica Paștelui, cu o zi înainte de moartea sa, pentru a binecuvânta mii de oameni în Piața Sfântul Petru.

Citește mai departe

EVENIMENT

Tragedie în noaptea de Înviere. Un clujean a fost ucis în Spania cu lovituri de cuțit

Publicat

Clujean ucis în Spania în noaptea de înviere

Un clujean de 57 de ani a murit în Zaragoza, Spania, în noaptea de Înviere.

Alexandru Mihalca a fost ucis în urma unui scandal cu un bărbat din Republica Dominicană.

Un clujean a fost ucis în Spania cu lovituri de cuțit

Bărbatul, care este din Dej, a ieșit sâmbătă noaptea la un bar din Zaragoza pentru a se întâlni cu un prieten, scrie Dejeanul.ro.

Acolo, după o partidă de skandenberg cu dominicanul de 42 de ani, s-a iscat o certă între cei doi. Au ieșit afară din bar, iar bărbatul din Republica Dominicană l-a înjunghiat inimă pe clujean.

Criminalul a fost prins de polițiști, după ce a fost urmărit de mai mulți livratori de mâncare.

Trupul neînsuflețit al lui Alexandru Mihalca, care era stabilit în Spania de 26 de ani, va fi adus în țară.

 

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Încep lucrările la PASAJUL centurii metropolitane a Clujului. Trafic DEVIAT în Florești

Publicat

De

Încep lucrările la pasajul din Florești

Constructorul se pregătește de începerea lucrărilor la pasajul centurii metropolitane a Clujului.

Astfel, începând de marți, traficul în Florești va fi deviat în zona Spitalului Regional de Urgență.

Alternativă de circulație în Florești

Începând de marți, 22 aprilie, ora 11.00, traficul va fi deviat pe o bretea, anunță primarul comunei Florești, Bogdan Pivariu. Segmentul înlocuitor va avea tot două benzi de rulare nefiind astfel afectat traficul.

Odată cu deschiderea circulației în ambele sensuri pe strada Razoare, există posibilitatea de a evita acest tronson și de a ieși pe DN, fie lângă Metro, fie lângă Epinvest, a mai arătat primarul.

Centura metropolitană va decongestiona traficului pe cea mai aglomerată arteră din România.

Se lărgește drumul la 6 benzi

După construirea pasajului din zona viitorului Spital Regional de Urgență, se va trece la lărgirea drumului Cluj-Napoca – Florești de la 4 la 6 benzi, a anunțat recent și primarul Clujului, Emil Boc.

Lucrările la pasajul din Florești și la supralărgirea drumului spre Cluj-Napoca trebuie să fie gata la finalul anului 2025.

Foto: Primăria Florești

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate