ACTUALITATE
Terapia Cluj va aduce tratamente experimentale din Japonia

Dragoș Damian, CEO-ul Terapia Cluj, a declarat astăzi că va aduce din Japonia mai multe teste experimentale ce vor fi folosite pentru lupta împotriva virusului SARS-CoV-2. El explică faptul că medicamentele vor ajunge în România undeva în luna iunie din cauza formalităților create de faptul că acestea sunt aduse dintr-o țară terță.
„Ele sunt două preparate cu origine în Japonia care apar în protocoalele mondiale. Până acum s-au dovedit a fi eficiente, tocmai din acest motiv ne-am hotărât să aducem tratamente și în România. Formalitățile sunt mai dificile dat fiind faptul că este vorba de o țară terță. Eu estimez că vom reuşi să le aducem în centrele din România prin luna iunie. Este important să se poată lucra cu toate aceste medicamente. Tocmai pentru că nu exista date suficiente ca să evidențieze eficiența medicamentelor utilizate până acum în lume, noi vrem să echipăm sistemul de sănătate din România cu toate armele necesare în lupta cu COVID-19”, a declarat Dragoș Damian pentru Cluj24.
”Am o veste bună, în iunie-iulie o să aducem câte 20 de tratamente compensate din favipiravir și nafamostat, două preparate descoperite și fabricate în Japonia care dau și ele rezultate contra Covid-19. Astfel, medicii români vor avea la dispoziție toate tratamentele, măcar în faza experimentală, în așa fel încât le vor putea utiliza pe toate în funcție de datele din studiile clinice“, a declarat Dragoș Damian pentru Servus Cluj.
Ştefan Cheţan
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
Proclamarea locală a CANONIZĂRII Sfântului Preot Mucenic Liviu-Galaction de la Cluj și hramul Mitropoliei Clujului

Anul acesta, Biserica Ortodoxă Română aniversează 140 de ani de la dobândirea autocefaliei și 100 de ani de la ridicarea la rangul de Patriarhie, fapt pentru care anul 2025 a fost declarat Anul omagial al Centenarului Patriarhiei Române și Anul comemorativ al duhovnicilor și mărturisitorilor ortodocși români din secolul al XX-lea. În acest context, au fost canonizați 16 sfinți români, care au trăit în secolul al XX-lea, incluzând preoți, monahi și mărturisitori din diverse regiuni istorice ale României și din Basarabia.
„Ceremonia de proclamare generală a canonizării celor 16 sfinți români a avut loc marți, 4 februarie, la Catedrala Patriarhală, și a coincis cu aniversarea propriu-zisă a 100 de ani de la adoptarea deciziei Sfântului Sinod de ridicare a Bisericii Ortodoxe Române la rang de Patriarhie.
Proclamarea locală a CANONIZĂRII Sfântului Preot Mucenic Liviu-Galaction de la Cluj și hramul Mitropoliei Clujului
Proclamarea locală a canonizării Sfântului Preot Mucenic Liviu-Galaction de la Cluj va avea loc marți, 25 martie 2025, de Praznicul Bunei Vestiri, când se împlinesc 19 ani de existență a Mitropoliei Clujului.
Astfel, începând cu ora 9.30, un sobor de 10 ierarhi, format din: IPS ANDREI, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, IPS IOSIF, Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale și Meridionale, PS IGNATIE, Episcopul Hușilor, PS IUSTIN, Episcopul Ortodox Român al Maramureșului și Sătmarului, PS NICODIM, Episcopul Severinului și Strehaiei, PS TIMOTEI, Episcopul Ortodox Român al Spaniei și Portugaliei, PS MACARIE, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord, PS BENEDICT BISTRIȚEANUL, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, PS TIMOTEI SĂTMĂREANUL, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului, și PS TEOFIL DE IBERIA, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei, va săvârşi Sfânta Liturghie în Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, în prezenţa credincioşilor, a personalităţilor din lumea culturală şi academică, dar şi a reprezentanţilor autorităţilor civile şi militare din întreaga mitropolie.
*
La data de 25 martie 2006, la praznicul Bunei Vestiri, avea loc proclamarea solemnă a Mitropoliei Clujului, Albei, Crișanei și Maramureșului, devenită ulterior Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului. Evenimentul nașterii noii mitropolii transilvănene este ancorat în viziunea și voința istorică exprimată de Sfântul Andrei Șaguna, de Octavian Goga sau de Patriarhul Miron Cristea. De asemenea, ziua de 25 martie a devenit, prin actul providențial al reînfiinţării Mitropoliei Clujului, o sărbătoare pentru întreaga Transilvanie, ea marcând momentul întronizării primului Mitropolit, Bartolomeu Anania, iar după 5 ani a Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Andrei”, se arată în comunicatul Arhiepiscopiei Clujului.

Un profesor de biologie de la Liceul Teoretic „Octavian Goga” din Huedin a fost reținut de polițiști pentru 24 de ore. Sorin Brăileanu, în vârstă de 50 de ani, e acuzat de hărțuire sexuală a elevelor.
Acesta a fost ridicat din școală joi și dus la audieri, la Poliția Huedin. După prezentarea probelor de la dosar, a fost emisă pe numele lui o ordonanță de reținere pentru 24 de ore.
Profesor din Huedin, reținut pentru hărțuire SEXUALĂ a elevelor
Brăileanu este profesor la „Octavian Goga” din toamna anului 2024.
Ce spune Inspectoratul Școlar Județean Cluj
„La nivelul conducerii unității de învățământ preuniversitar au fost demarate procedurile specifice, în contextul sesizărilor pe care le-a primit directorul Liceului Teoretic ,,Octavian Goga” Huedin, cu privire la abaterile comportamentale ale cadrului didactic, în relația cu elevii clasei, fiind anterior atenționat asupra consecințelor unui comportament nepotrivit în relația cu elevii.
Reținerea profesorului s-a produs în baza rechizitoriului întocmit de instituțiile abilitate.
Conform prevederilor art. 50 lit. g) din Codul muncii, în situația în care salariatul unei unități școlare este arestat preventiv, contractul individual de muncă se suspendă de drept.
Conducerea Inspectoratului Școlar Județean Cluj a fost înștiințată asupra acestui demers al directorului, în aceeași zi în care s-a adresat Poliției orașului Huedin.
Inspectoratul Școlar Județean Cluj dezaprobă astfel de conduite în rândul angajaților din sistemul de educație și încurajează directorii unităților de învățământ preuniversitar să aplice cu fermitate măsurile care se impun, potrivit legii”, a transmis IȘJ Cluj.
EVENIMENT
Doliu la Colegiul Național „Gheorghe Șincai” din Cluj-Napoca. O elevă de clasa a XI-a murit de gripă

O elevă din clasa a XI-a D de la Colegiul Național „Gheorghe Șincai” din Cluj-Napoca a fost răpusă de gripă. Vestea sfâșietoare a îndoliat întreaga comunitate a liceului.
Tristețe fără margini la Colegiul Național „Gheorghe Șincai” din Cluj-Napoca. O elevă din clasa a XI-a D și-a pierdut viața în urma unor complicații cauzate de gripă.
Tânăra ar fi ajuns la Terapie Intensivă, însă starea ei s-ar fi agravat și ar fi intrat în stop cardio-respirator. Medicii nu au putut să o salveze.
Secretara liceului a confirmat pentru Cluj24 tragica veste care a zguduit întreaga comunitate școlară.
Colegiul Național „Gheorghe Șincai” este în doliu. O lumină s-a stins prea devreme, lăsând în urmă doar amintiri și un gol imens în sufletele celor care au cunoscut-o. Dumnezeu să o odihnească!
EVENIMENT
Rinichii unei fetițe de 5 ani care a decedat au salvat doi copii cu probleme renale, la Institutul de Transplant Renal Cluj

Rinichii unei fetițe de 5 ani care a decedat au oferit o nouă șansă la viață pentru doi copii de 9 și de 10 ani. Transplanturile renale au fost realizate joi, 20 martie, la Institutul Clinic de Urologie si Transplant Renal Cluj-Napoca.
Două intervenții de transplant renal pediatric realizate la Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal (ICUTR) din Cluj-Napoca au schimbat destine. Doi copii, o fetiță de 10 ani și un băiețel de 9 ani, au primit o nouă șansă la viață datorită unui gest profund de altruism.
Donatorul, o fetiță de 5 ani
Donatorul, un suflet de doar 5 ani din Bihor, a oferit, prin decizia emoționantă a părinților săi, o rază de speranță în mijlocul unei dureri de neimaginat.
„Două inimi mici, două noi începuturi. Ieri, la Institutul Clinic de Urologie si Transplant Renal Cluj Napoca, două transplanturi renale pediatrice au adus speranță în viețile a doi copii: o fetiță de 10 ani, aflată de 2 ani în dializă, și un băiețel de 9 ani, care a petrecut 8 ani în dializă, cu probleme grave de acces vascular. Salvarea a venit de la un suflet de doar 5 ani – o fetiță devenită înger donator, printr-un gest de neimaginat al părinților săi, care au ales să dăruiască viață în mijlocul durerii. Le mulțumim celor care au făcut posibil acest miracol: echipelor medicale dedicate și familiei donatoarei – pentru curaj, altruism și o inimă uriașă. Efortul echipelor medicale din ICUTR a fost impresionant, dar adevăratul eroism aparține familiei care, în momente de neimaginat, a ales viața”, a transmis colectivul ICUTR.
„Construcția unui nou spital pentru ICUTR, o necesitate reală”
ICUTR joacă un rol esențial în sistemul medical din România, fiind un centru de excelență în urologie și transplant renal. Pentru ca astfel de intervenții salvatoare să continue, este nevoie de investiții urgente într-o infrastructură modernă, care să susțină viitorul medicinei românești, arată reprezentanții spitalului.
„Aceste momente de speranță reflectă nu doar dedicarea și profesionalismul echipelor medicale, ci și rolul strategic al ICUTR în sistemul de sănătate din România cu necesitatea consolidării lui ca institut de excelență în urologie și transplant renal.
Pentru ca astfel de povești de speranță să poată continua, este nevoie de mai mult decât dedicare medicală. Este nevoie de viziune, sprijin concret și investiție. Construcția unui nou spital pentru ICUTR nu este un moft, ci o necesitate reală – un angajament față de viață, față de pacienți și față de viitorul medicinei românești. E timpul ca cei care pot decide, să audă și să acționeze”, au mai transmis reprezentanții ICUTR Cluj-Napoca.
Alex Razvan
aprilie 27, 2020 la 5:11 pm
Inurma cu 1 luna și jumătate, am anunțat un lider PNL ca exista tratament pt COVID-19,care se numește FAVIPIRAVIR.ACEST TRATAMENT A DAT CEL MAI BUN RANDAMENT IN TESTELE DIN CHINA, unde au fost testare încă 3 tratamente.Surprinzator este ca, la 2 săptămâni după anunțul meu, dl.ORBAN,sustine ca nu auzit de acest tratament, mai ales ca, a fost oferit gratuit de către JAPONIA,numai guvernelor tarilor care solicita acest tratament. Astfel ca tari ca Albania, Turcia etc, au solicitat tratamentul înaintea noastră, și acum noi stam la rand. Știe cineva sa evalueze, câte vieți ar fi fost salvate dacă Guvernul Orban,ar fi încercat aceasta varianta,nu sa insiste la sfatul d-lui Rafila cu tratamentul cu Remdesivir,(pt.ca aveam interese, fiindcă vezi doamne, am fost incluși și noi în cercetarea și testata a cu Remdesivir.In China pt.un tratament era necesar un gram de Favipiravir(2x 75mg/zi)si necesita 6-7 zile de tratament.Dupa 3 zile bolnavii grav aveau o stare generala mai buna, iar la testele după 7 zile, erau declarati vindecați.Acest tratament a fost produs de Jaonia, dar a dat licență de producere și fabricilor de medicamente din China. Mai ales ca a fost tratamentul cu care s-a reușit vindecarea de EBOLA în Africa, și mai este eficient în mai multe boli.Cred ca dacă se importa acest tratament,nr. bolnavilor vindecați era mult mai mic(evident și al deceselor).Dsr se pare ca sunt interese de a se declara mai mulți bolnavi și mai mulți morți, pt. a se solicita de la UE mai multe fonduri,
Mariuta Popovici
iunie 26, 2020 la 2:59 pm
Ministerul Sănătății din România anunță, într-un comunicat de presă, că a demarat astăzi procesul de colectare a plasmei pentru tratarea pacienților infectați cu noul coronavirus.
Conform autorităților, în acestă dimineață au avut loc primele 3 recoltări de plasmă de la donatori vindecați de COVID-19, în cadrul Centrului de Transfuzie Sanguină București.
Plasma va fi testată și după calificarea biologică va fi pusă la dispoziție spitalelor.