Connect with us

ACTUALITATE

Tătaru vrea sa ia spitalele de la Primării după alegerile parlamentare

Publicat


Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat că reforma sistemului de sănătate din România va începe cu modificarea Legii 96/2005, prin care spitalele importante vor trece din administrarea primăriilor în cea a Ministerului Sănătății. Astfel, se urmărește depolitizarea unităților medicale.

„Legislația trebuie schimbată, însă Partidul Național Liberal nu deține majoritatea în Parlament”

„Ne gândim ca după următoarele alegeri parlamentare să putem face acest lucru. Avem în intenţie modificarea Legii 95 (95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii – n.r.), reforma în sănătate, tocmai pentru faptul că are peste 1.000 de modificări, nu mai ştim nici care este forma ei originală la câte modificări s-au făcut”, a afirmat ministrul Sănătăţii la B1 TV.

Ultimul exemplu de numire politică a avut loc la spitalul Câmpeni, județul Alba, când Valentin Gog, un director de restaurant, a fost numit în funcția de manager interimar al spitalului din Câmpeni, județul Alba, de către Nelu Tătaru.

Vezi aici: Schimbare cu scandal la vârful Spitalului Câmpeni. Șeful PSD Alba și primarul orașului, despre noul manager: ”un chelner”

Cristian Lungu

ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Cluj24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


ACTUALITATE

STOP risipei alimentare! Vezi aici un studiu universitar regional despre risipa alimentară, coordonat de USAMV Cluj-Napoca

Publicat

Românii sunt recunoscuți printre cei mai risipitori europeni în ceea ce privește mâncarea. Cantitatea de alimente aruncată la coș este impresionantă, mai ales după sărbători. USAMV Cluj-Napoca a realizat un studiu regional despre risipa alimentară.

„Aproximativ o treime din produsele alimentare destinate consumului uman la nivel mondial sunt irosite”

„Cercetători din patru universități din România, Macedonia de Nord și Republica Moldova au demarat cea mai amplă anchetă de evaluare a fenomenului risipei alimentare la nivel regional. Cercetarea cantitativă adresată consumatorilor va fi completată de o cercetare calitativă care va viza și alți actori implicați în filiera agro-alimentară: producători, procesatori și comercianți.

Aproximativ o treime din produsele alimentare destinate consumului uman la nivel mondial sunt irosite, ceea ce generează costuri economice și ecologice semnificative. Doar în Europa, 89 de milioane de tone de alimente ajung în fiecare an la gunoi, iar cinci milioane de tone provin din România, care ocupă astfel locul 9 în clasamentul risipei alimentare, după Macedonia (locul 8).

Studiul, condus de cercetători de la USAMV Cluj-Napoca, Universitatea din Craiova, Universitatea Tehnică a Moldovei și Universitatea Sainte Cyrille et Method de Skopje, este primul de această amploare desfășurat concomitent în mai multe țări din regiunea Europa centrală și de est.

Proiectul este derulat în parteneriat cu Food Waste Combat

Acesta răspunde unei nevoi urgente de cunoaștere a fenomenului în contextul în care, la nivelul Republicii Moldova nu există nicio cercetare pe această temă, iar în România și Macedonia sunt insuficiente și nu includ actori din întreg lanțul agro-alimentar. Rezultatele vor fi valorificate la nivel de societate civilă și de autorități, dar și transpuse în acțiuni concrete de sensibilizare a tuturor actorilor implicați prin campanii de influențare a comportamentului de consum (organizarea de conferințe, mese rotunde, ateliere participative șamd).

Proiectul este derulat în parteneriat cu Food Waste Combat, una dintre cele mai active organizații non-guvernamentale din România, care are drept scop sensibilizarea și reducerea risipei alimentare în România.

Activitățile sunt parte integrantă ale proiectului ACTIF «Zéro Gaspillage –pour une production et une consommation responsables en ECO » (Zero risipă, pentru o producție și un consum responsabil în Europa centrală și orientală) și este finanțat de Agence Universitaire de la Francophonie en Europe Centrale et Orientale.

”Criza sanitară actuală a demonstrat încă o dată importanța asigurării suveranității alimentare de către fiecare stat și a adaptării tuturor actorilor implicați la o astfel de situație, prin găsirea unor soluții inovative. În acest context, reducerea risipei alimentare reprezintă un obiectiv prioritar. Cercetarea

vizează să evalueze situația actuală cu privire la lupta împotriva risipei alimentare din cele trei țari – România, Macedonia de Nord și Republica Moldova și să propună acțiuni concrete care să amelioreze situația din prezent”, a precizat coordonatorul proiectului, Prof. dr. Cristina Bianca Pocol, de la USAMV Cluj Napoca. Chestionarul cercetării poate fi complet aici: https://bit.ly/2NCxsf5

Despre AUF (www.auf.org)

Agence Universitaire de la Francophonie (AUF) este cea mai importantă rețea universitară din lume, cu peste 1.000 de unități membre din 118 țări și 59 de locații răspândite pe cinci continente. Operator expert în cercetarea și cunoașterea francofoniei, creat în urmă cu aproape 60 de ani, AUF intervine în mai multe domenii, precum formare, cercetare, digital, guvernanță universitară, antreprenoriat/integrarea studenților pe piața muncii și dezvoltare durabilă”, se arată în comunicatul USAMV.

Citește mai departe

ACTUALITATE

Boss, nu vrei un elicopter? …sau măcar un deputat!

Publicat

Atunci când Lavoisier, după ani de cercetări, concluziona că „nimic nu se pierde, totul se transformă”, el nu bănuia sub nicio formă că descoperirea sa nu va revoluţiona doar fizica, ci că va deveni, peste două sute şi ceva de ani, şi deviza unei părţi din Europa de Est numită astăzi Republica Moldova.

„Domnul Dodon şi-a făcut damblaua”

La mijlocul lunii martie a acestui an, în plină izolare mondială cauzată de COVID, în raionul Hânceşti din Republica Moldova au avut loc „alegeri parlamentare noi” pentru desemnarea unui nou deputat care să ocupe un loc rămas vacant în Parlamentul de la Chişinău.

Deşi rezultatul acelui scrutin intermediar nu avea nicio relevanţă concretă, un deputat în plus sau în minus pentru orice fracţiune parlamentară neputând influenţa jocurile de culise, Igor Dodon a ales să ignore sfaturile tuturor medicilor care cereau amânarea alegerilor din cauza riscului enorm de infectare a alegătorilor cu COVID.

Alegerile au avut loc până la urmă, domnul Dodon şi-a făcut damblaua şi l-a cocoţat în Parlament pe candidatul sprijinit de către socialiştii săi (un doctor transferat cu surle şi tobe direct din siajul oligarhului Plahotniuc), iar fix de-a doua zi după alegeri, întreg raionul a trebuit să intre în carantină totală din cauza exploziei numărului de cazuri de COVID.

Dodon însă era mulţumit, îşi văzuse visul de a arăta că de acum, după fuga oligarhului Plahotniuc din Moldova, el plăteşte muzica şi că a devenit băiat mare şi poate gestiona singur tranzacţiile cu deputaţi.

„În Moldova (aproape) toate lucrurile se rezolvă mai uşor cu sacoşa”

Mandatul socialistului parlamentar al transfugului dinspre Plahotniuc a durat fix trei luni, nici mai mult, nici mai puţin. După o perioadă de profundă reflecţie interioară, domnul doctor pentru care au fost special organizate alegeri în vârf de pandemie a avut o revelaţie: gestionarea crizei COVID de către guvernul socialist şi actualul său partid nu îl reprezintă, drept pentru care a decis să se transfere la altă grupare politică, de data aceasta una condusă (la vedere) nu de către fugarul Plahotniuc, ci de către finul său, domnul Candu.

Însă cum în Moldova (aproape) toate lucrurile se rezolvă mai uşor cu sacoşa, nu prin transfer bancar la vedere, probabil că reflecţia interioară a domnului doctor a fost influenţată şi de către noile orizonturi care s-au profilat în urma schimbării orientării politice.

Dar dacă tot am pornit de la concluzia domnului Lavoisier, este bine să nu trăim cu senzaţia că în Republica Moldova doar deputaţii se pot vinde ori cumpăra. Nu, în principiu se poate vinde sau cumpăra orice. De exemplu, zilele trecute vigilenta instituţie a Poliţiei din raionul Criuleni, în colaborare cu Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Speciale şi Cauze Speciale, a anunţat că a „documentat şi descoperit” în raionul cu pricina activitatea ilegală a unui grup de persoane „bine organizat, specializat în producerea elicopterelor”.

„De ce Elon Musk sau Kim Jong-il nu şi-ar cumpăra de lângă Chişinău nişte rachete”

După ce le-a luat o groază de timp să identifice minuscula hală de producţie, probabil cam cât un ou Kinder, în care se asamblau elicopterele, la percheziţiile „minuţioase” pe care le-au efectuat, organele statului au remarcat că „pe benzile de producere erau peste 10 elicoptere” (cifra exactă nu a fost spusă, nu vom şti niciodată dacă erau 11, 15 sau 47 de aparate de zbor), iar persoanele „specializate” în producerea echipamentelor erau, în cea mai mare parte, din Transnistria şi veneau şi plecau zilnic de la treabă în raionul Criuleni, nestingherite de toate restricţiile de circulaţie impuse de către Guvernul de la Chişinău din cauza pandemiei COVID.

Indiferent ce ar spune cârcotaşii, cu siguranţă că Igor Dodon a reuşit în mandatul său de Preşedinte să aducă Republica Moldova în atenţia jucătorilor strategici ai planetei, cu sau fără voia sa. Până la urmă, dacă se pot construi elicoptere la negru în raionul Criuleni, de ce Elon Musk sau Kim Jong-il nu şi-ar cumpăra de lângă Chişinău nişte rachete, sateliţi ori submarine nucleare mai ieftine, chiar dacă fără factură?

Între timp, când să termin acest articol, tocmai a apărut o nouă ştire de la Chişinău: acelaşi doctor, fost iniţial în cercul de încredere al lui Plahotniuc, transferat apoi în turbinca lui Dodon, revenit apoi în borseta lui Plahotniuc (via partidul finului lui Plahotniuc) a anunţat public că se regăseşte – iar – în echipa lui Igor Dodon şi că se transferă înapoi la socialişti.

„Aşa şi trăim”, a încheiat cu năduf un prieten de la Chişinău discuţia pe care o pornisem iniţial doar ca să ne amuzăm despre cum se vinde şi se cumpără (aproape) orice peste Prut. (Radu Popescu)

Radu Popescu a fost consultant politic în Republica Moldova.

Foto: Jurnal.md

Citește mai departe

ACTUALITATE

Controalele continuă la Cluj. S-a verificat respectarea măsurilor de protecție anti-Covid

Publicat

Continuă acțiunile de verificare a respectării măsurilor de protecție sanitară în vederea prevenirii și limitării infectării cu virusul Covid-19 în zonele aglomerate din județul Cluj.

„Astfel, sub autoritatea Instituției Prefectului, la data de 4 iulie a.c., politiștii, jandarmii, polițiștii locali, precum și reprezentanți ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență, Inspectoratului Teritorial de Muncă, Direcției Sanitar Veterinare, Direcției de Sănătate Publică și personal din cadrul Protecției Consumatorului, au desfășurat verificări asupra modului de respectare a normelor legale impuse în perioada stării de alertă.

La nivelul județului Cluj au fost efectuate controale la peste 360 de societăți comerciale, fiind efectuate verificări asupra respectării regulilor de protecție sanitară de către agenții economici, în centrele comerciale și la terasele aflate în proximitatea acestora.

De asemenea, au fost aplicate 80 de sancțiuni contravenționale pentru nerespectarea normelor de circulație rutieră, 30 pentru fapte de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice.

Acțiunile preventive, în sistem integrat, vor fi derulate în continuare, prin organizarea acestora urmărindu-se responsabilizarea societății și creșterea nivelului de informare și constientizare a cetățenilor, cu privire la riscul de îmbolnăvire și a importanței măsurilor de protecție sanitară”, a transmis IPJ Cluj.

Citește mai departe

ACTUALITATE

Incendiu pe A3: O autoutilitară a fost cuprinsă de flăcări

Publicat

ISU Cluj anunță printr-un comunicat faptul că o autoutilitară a fost cuprinsă de flăcări pe autostrada A3, la km 18, pe sensul de mers Turda – Gilău. În urma intervenției pompierilor, nu au fost constatate persoane rănite. Respectiva autoutilitară transporta, pe o platformă, un autoturism. Cercetările au stabilit faptul că focul a pornit din cauza unor defecțiuni la motor.

Mesajul ISU Cluj

„A intervenit o autospecială pentru a lichida flăcările care au cuprins o autoutilitară ce tracta o platformă cu altă mașină – pe autostrada A3 Km 18, sens Turda-Gilău.

Nu au fost persoane rănite ca urmare a acestui eveniment. Pompierii au găsit autoutilitara cuprinsă aproape în totalitate de flăcări, iar platforma era desprinsă de aceasta. Cercetările preliminare au stabilit că cel mai probabil focul a pornit din cauza unei defecțiuni la compartimentul motor”, a transmis ISU Cluj.

Citește mai departe