Connect with us

EVENIMENT

SUFERINŢA unui pacient COVID-19. „Contractarea VIRUSULUI are un impact DEVASTATOR fizic şi psihic”

Publicat


„E uşor a scrie versuri, când nimic nu ai a spune”, cum zicea poetul. E uşor să vorbeşti despre COVID-19 -că există, că nu există, că e o simplă răceală-, dacă nu ţi-a stors măruntaiele și plămânii ţie sau apropiaţilor tăi. E uşor să protestezi, să nu porți mască și să fii rebel şi viteaz de la distanţă, când n-ai avut ocazia să te confrunţi cu toate armele şi cu toată mârşăvia noului coronavirus. E uşor să fii chibiţ când nu tu, ci alţii sunt încleştaţi în trânta cu SARS-CoV-2.

Colegul nostru Vasile Măgrădean e de două săptămâni în lupta cu virusul. N-are alte boli, n-a fumat niciodată, şi-a luat toate măsurile de protecţie –ba chiar a exagerat cu ele-, trecuse de prima etapă a vaccinării şi, totuşi, SARS-CoV-2 l-a luat prin surprindere. L-a încolţit. Acum e în spital, spre mai bine. Povesteşte, pe scurt, experienţa sa din ultimele două săptămâni. Experienţă pe care n-ar vrea s-o repete…

Test rapid negativ, PCR pozitiv

Reporter: Vasile, povesteşte-ne cum a început lupta ta cu virusul SARS-CoV-2 şi cu boala COVID-19…

Vasile Măgrădean: În 20 martie, sâmbăta, au debutat simptomele: febră 37 de grade, tuse seacă. În ziua aceea am fost la două proteste, pe zăpadă, frig, şi credeam că am răcit. Credeam că e o răceală banală. Duminică, la fel, febră de peste 37 de grade şi tuse. Totuşi, preventiv, mi-am făcut un test rapid, care a ieşit negativ. Luni, simptomele au persistat. Exact la fel. Aveam gust, miros. Mi-a apărut în plus o durere de cap, dar nu foarte pronunţată şi nu de foarte lungă durată. Luni am vorbit cu medicul de familie, i-am prezentat situaţia, şi mi-a prescris un tratament, zicând că o fi o bronşită.

Am urmat tratamentul, dar starea nu mi s-a ameliorat deloc nici după trei zile. Dimpotrivă, febra a urcat uşor, la 37,5, dar nu mai mult. Miercuri am mers la urgenţă la o clinică privată. Aveam tensiunea în regulă, saturaţia de oxigen la fel, bun şi pulsul, m-au ascultat la plămâni şi n-au auzit nimic suspect. Am făcut atunci şi testul PCR, şi a doua zi, joi, a venit rezultatul: pozitiv. După ce am ajuns acasă de la urgenţe, am avut pentru prima dată febră peste 38. Iar joi, vineri, febra oscila între 37,5 şi 39,2 care nu ceda sub nicio formă, sub tratament fiind. Nu fumez şi n-am fumat, nu am boli cronice, comorbidităţi, n-am avut probleme cu plămânii, cu respiraţia niciodată.

Un fel de febră nemaiîntâlnită

Rep: Starea de rău prin care ai trecut de la ce venea?

VM: Din cauza febrei. Îmi ardeau obrajii. Am avut un fel de febră pe care n-am mai întâlnit-o până acum; aveam mâinile reci ca gheaţa, dar îmi ardea fruntea şi aveam 39 de grade. O senzaţie… Şi tusea seacă, care n-a cedat nici ea deloc şi care îmi îngreuna vorbirea şi mâncatul. Şi saturaţia de oxigen scădea la 92-93%, nu mai respiram normal.

Rep: Te-ai protejat în timpul pandemiei?

VM: Am fost, cred, excesiv de precaut. Am purtat întotdeauna mască în interior şi exterior, n-am pus mâna pe suprafeţe comune. Când intram sau ieşeam din lift, de exemplu, aveam cu mine şerveţele umede cu care deschideam uşa şi apăsam butoanele. La fel în autobuz, în magazine. Tot timpul am fost cu garda sus. Plus dezinfectat, aruncat masca când ajungeam acasă. Nu ştiu de unde aş fi putut să iau virusul. În plus, pe 16 martie am făcut prima doză de vaccin Pfizer. Concluzia mea e că indiferent cât de bine te protejezi, tot te prinde odată, poate cu ocazia unor gesturi involuntare pe care le-ai făcut, fără să-ţi dai seama, când pui mâna pe bani la magazin sau la piață etc.

Starea se poate deteriora rapid

Rep: Unii sceptici ar putea să spună că e o simplă răceală şi că doar ţi-au spus că e COVID-19. Cu ce e diferită starea ta de acum faţă de alte rânduri în care a fost doar o simplă răceală?

VM: Nu cedează. La o simplă răceală, dacă iei antibiotic, febra trece, tusea trece. Asta nu trece, indiferent ce iei dintre medicamentele clasice. După câteva zile de tratament în izolare, acasă, am decis să îmi fac analize prin internare de zi la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Cluj-Napoca unde, la radiografie, au descoperit că gradul de afectare a plămânilor este de 5%. E o formă uşoară a bolii. Dar medicii mi-au spus că se poate deteriora rapid în doar câteva zile și că e mai bine să rămân internat în spital sub supraveghere medicală.

ATI este antecamera Raiului

Rep: Despre răceală se spune, în glumă, că trece în 7 zile cu tratament şi într-o săptămână fără tratament. Tu ai deja două săptămâni de boală, din care o săptămână internat în spital…

VM: Ideea e că îţi afectează plămânii, nu ca o simplă răceală. Nu e o simplă viroză, nu e o simplă răceală, nu e o pneumonie atipică, aşa cum încearcă unii să acrediteze ideea, că nu e mare lucru sau că nu există. Ba da, există. Şi sunt oameni care fac forme extrem de grave. ATI este antecamera Raiului, de unde nu îți mai rămân decât două posibilități. Dacă ai noroc și zile de la Cel de Sus scapi și te întorci la cei dragi, sau, în cealaltă variantă, te duci să te întâlnești cu Sf. Petru direct  să-i ceri audiență lui Dumnezeu. Alte opțiuni nu sunt.

Oamenii nu conștientizează că pandemia înseamnă, de fapt, că suntem într-un război în care virusul ne ia prizonieri. Unii reușesc să scape din ghearele virusului, fac forme ușoare sau sunt asimptomatici, dar sunt din ce în ce mai mulți și mai tineri, oameni în puterea vârstei, care dezvoltă forme severe. Este un război în care, din păcate, se și moare, semn că acest coronavirus nu e o joacă, nu e o viroză rebelă, o pneumonie atipică, ci e ceva mult mai cumplit. SARS-CoV-2 e imprevizibil, agresiv și versatil și nu știi ce îți poate aduce ziua de mâine.

Ar putea fi prea târziu…

Rep: Ce le-ai transmite celor care ignoră măsurile de protecţie anti-COVID-19? Celor care, de exemplu, chiar protestează împotriva lor…

VM: Se spune că nu e bine să dorești răul altuia, dar celor care nu cred în existența COVID și îndeamnă la nerespectarea măsurilor de protecție cum ar fi purtarea măștii, dezinfectarea mâinilor, evitarea aglomerației, evitarea suprafețelor comune, păstrarea distanțării sociale, nu le pot dori, tuturor și fiecăruia în parte, decât să treacă prin ce am trecut eu, să simtă pe pielea lor ce înseamnă o astfel de boală, sau prin chinurile celor pe care i-am văzut cu plămâni afectați între 40 și 90%, care rămân fără aer și nu pot respira decât cu mască de oxigen 24 de ore din 24. Dacă virusul nu există, așa cum susțin ei, nu vor păți nimic. Dar și dacă există…

Cei care decid voluntar să ignore purtarea măștii și fac paradă de acest lucru la ultimele proteste care s-au derulat și la Cluj să știe că sunt responsabili și pentru sănătatea și viața celor dragi.

Când asculți cifrele impersonale și seci din statisticile oficiale cu numărul zilnic de cazuri de infectați, izolați, internați în spitale sau intubați la ATI, te lasă rece. Sunt cifre, nu au nume, nu știi cine sunt și nici nu îți pasă întrucât crezi că virusul nu există, că numerele sunt măsluite și inventate de autorități.

Abia când conștientizezi că din cauza ta ai transmis virusul propriului copil sau unui părinte, când o să ajungi să vezi cum face febră și nu scade, cum tușește și nu se mai oprește, când ajungi să vezi că cel drag ție nu mai are aer și nu mai poate respira, abia atunci poate îți vei da seama ce ai făcut. Și îi vei implora pe medicii pe care i -ai ignorat până acum să îl salveze pe cel drag, și vei protesta de ce nu sunt locuri in spitale. Ar putea fi însă prea târziu…

Tu te chinui în spital, alţii protestează şi îndeamnă la nerespectarea măsurilor

Rep: Tu şi alţii sunteţi în spital, suferiţi, iar ei vă spun că vi se pare…

VM: E frustrant, dureros şi nedrept să vezi că în timp ce tu te chinui pe patul de spital, aşteptând zilnic un rezultat medical mai bun şi în timp ce vezi alţi bolnavi mai grav, care se chinuie să respire doar cu masca de oxigen, care se zbat între viaţă şi moarte la ATI, unii protestează şi îndeamnă la nerespectarea măsurilor de prevenţie a răspândirii virusului. Nimeni nu ştie cu ce sechele fizice şi psihice rămâi după o astfel de experienţă şi cum te va afecta pe viitor.

Și, de asemenea, e frustrant, dureros și nedrept când vezi eforturile, supraomenești uneori, ale cadrelor medicale – asistente și medici, care luptă să readucă speranța și să salveze viețile bolnavilor de COVID, și sunt acuzați că sunt asasini și desconsiderați.  Eu nu pot decât să le trimit gândurile mele bune medicilor și asistentelor, să îi îmbrățișez de la distanță și să îi rog să nu cedeze, să nu se descurajeze și să își ducă până la capăt menirea nobilă  de a face bine și de a salva cât mai multe vieți. La final asta va fi tot ceea ce va conta, numărul de vindecați și de vieți salvate…

Îmbolnăvirea îţi schimbă perspectiva asupra vieţii

Rep: Ţi-a fost frică, te-ai speriat când ai primit rezultatul pozitiv la testul COVID-19?

VM: Sincer, da. Contractarea virusului îți schimbă dintr-o dată perspectiva asupra vieții și are un impact devastator  asupra ta, fizic și psihic, dar și asupra familiei. Îți schimbă radical modul de a te raporta la viitor pentru că nu știi cum va evolua. Dispare noțiunea „de ce voi face peste o săptămână sau la vară”, aceasta fiind înlocuită cu „să vedem cum trec de ziua de mâine, cât îmi scade febra, cât a crescut saturația de oxigen, cum respir, mă lasă tusea să vorbesc sau să respir”.

Un sfat pentru toți. Chiar dacă unii nu credeți în COVID: protejati-vă, protejați-vă, protejati-vă pe dvs în primul rând, dar și pe cei dragi, înainte de a fi prea târziu și a regreta apoi…

(MaAv)Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EDUCATIE

UBB Cluj-Napoca lansează PLATFORMA de știință cu cetățenii

Publicat

ubb

Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) lansează luni, 27 mai 2024, prima platformă de știință cu participarea cetățenilor din România. Evenimentul va avea loc de la ora 14.00, în Sala Club a UBB (str. Emmanuel de Martonne nr. 1).

platforma ubb

„Platforma reunește proiectele de cercetare și activitățile care implică cetățenii în procesul de cercetare și are rolul de a stimula implicarea cetățenilor în proiectele universității și în inițiative proprii, ajutați de cercetători. Platforma poate fi accesată aici.

UBB Cluj-Napoca lansează PLATFORMA de știință cu cetățenii

Evenimentul, moderat de către prof. univ. dr. Adrian Petrușel, Prorectorul UBB responsabil de Cercetare-Dezvoltare-Inovare și Relația cu doctoratele, va fi deschis de către prof. univ. dr. Daniel David, Rectorul UBB, în timp ce prof. univ. dr. Radu Silaghi-Dumitrescu, Președintele Consiliului Științific al UBB, va susține prezentarea proiectelor FDI pentru știință deschisă.

Agenda eveniment

„În contextul actual al provocărilor cu care se confruntă societatea, implicarea cetățenilor în luarea deciziilor și în procesele de planificare și monitorizare a factorilor care ne influențează calitatea vieții devine din ce în ce mai importantă. Cercetarea cu participarea cetățenilor este o modalitate de implicare activă a populației în procesele științifice și de colectare a datelor, permițând o colaborare strânsă între specialiști și comunitate.

Prin implicarea directă a cetățenilor, cercetările devin mai accesibile și mai relevante pentru comunitatea locală, reflectând mai bine nevoile și preocupările acesteia. Această abordare colaborativă poate, de asemenea, să contribuie la dezvoltarea de soluții inovatoare și durabile la nivel local, promovând în același timp educația și conștientizarea comunității”, declară inițiatorii proiectului.

Totodată, evenimentul poate fi urmărit și online pe platforma Microsoft Teams prin accesarea https://shorturl.at/djoPJ / Meeting ID: 397 872 463 467 / Passcode: naUSCc”, a comunicat UBB.

Citește mai departe

EVENIMENT

Chipciu („U” Cluj): M-am ENERVAT că jucătorii cu experiență nu și-au asumat executarea penalty-ului

Publicat

chipciu

Căpitanul Universității Cluj, Alex Chipciu, a răbufnit la finalul barajului pentru preliminariile Conference League, pierdut de „șepcile roșii” la loviturile de departajare (1-1 după 120 de minute, 4-5 la penalty-uri). El i-a criticat pe coechipierii săi mai experimentați pentru că l-au lăsat pe Filip Ilie (21 de ani) să bată a 6-a lovitură de departajare, execuție ratată care a trimis Universitatea Craiova în Conference League.

Chipciu a fost deranjat profund și cu privire la informațiile apărute în presă, conform cărora la „U” Cluj există salarii de 17.000 de euro în rândul jucătorilor. Căpitanul ardelenilor a spus că informațiile reprezintă „mizerii”, chiar dacă a înțeles interesul și indignarea în privința cheltuirii banilor publici, scrie GSP.

Chipciu („U” Cluj): M-am ENERVAT că jucătorii cu experiență nu și-au asumat executarea penalty-ului

„E greu să ai niște concluzii acum. Mai ales că ai și o stare după 120 de minute. Sunt mândru de colegii mei, de echipă. Ăsta este fotbalul, învățăm. Am avut o finală pierdută tot la penalty-uri. Așa este fotbalul, important este să jucăm așa mereu.

M-am enervat pentru că a picat presiunea pe Ilie. M-am enervat că jucătorii cu experiență nu și-au asumat. Poate pe viitor vom lua alte decizii când vor fi penalty-uri.

A fost entuziasmul lor (n.r.- al oltenilor). Cred că am fost net superior lor ca fotbal. Cred că sunt o echipă cu un buget dublu ca al nostru și au terminat pe locul 3. Ideea e că trebuie să fii aproape mereu. Cred că au fost niște performanțe foarte bune finala Cupei și meciul de baraj.

„Vom vedea ce vom face săptămânile viitoare despre mersul la FCSB”

Clubul a plecat din Liga a 4-a, media salarială la Voluntari este mult mai mare și au retrogradat. Salariile de 17.000 de euro din presă sunt mizerii, dar e normal să existe interes pentru că sunt bani publici.

Acum nu pot să mă gândesc decât la meciul ăsta. Vom vedea ce vom face săptămânile viitoare despre mersul la FCSB”, a declarat Alexandru Chipciu, la finalul partidei, la Fotbal Club de pe Digi Sport.

 

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Cluj-Napoca găzduiește conferința Eurocities 2024, la finalul lunii mai. Primari din orașe UE, invitați

Publicat

De

În perioada 29-31 mai 2024, Cluj-Napoca va fi gazda prestigioasei conferințe internaționale Eurocities.

Evenimentul anual, care se va desfășura cu doar o săptămână înaintea alegerilor pentru Parlamentul European, va reuni lideri ai orașelor europene pentru a împărtăși experiențe și a discuta așteptările pentru următorii cinci ani.

YouTube video

„Cluj-Napoca, inima care bate în Europa!”

„Un călduros bun venit în Cluj-Napoca, inima care bate în Europa! Este o mare onoare să vă găzduim în orașul nostru.

Conferința anuală va oferi comunității locale o perspectivă asupra relevanței și importanței colaborării între orașele europene.

De asemenea, va fi o oportunitate minunată pentru noi să prezentăm și să întâmpinăm toți membrii de seamă ai rețelei noastre europene în inima Transilvaniei”, este mesajul transmis de primarul Emil Boc participanților.

Schimb de idei și practici la nivel european

În cadrul conferinței Eurocities 2024 Cluj-Napoca, invitați de pe întregul continent vor vorbi despre modul în care orașele devin mai verzi, mai inovatoare și mai reziliente prin valorificarea ecosistemelor locale și a talentelor.

Participanții sunt invitați să se alăture pentru a inspira alte orașe, a împărtăși soluții și instrumente și a căuta sprijin pentru orașele care se confruntă cu provocări.

În același timp, Zilele Clujului, desfășurate anul acesta între 30 mai și 2 iunie, vor oferi cadrul perfect pentru a aduce oamenii împreună și a crea conexiuni autentice. Participanții sunt încurajați să se alăture pentru a experimenta pe deplin atmosfera vibrantă a orașului.

Invitați de pe întregul continent, la Eurocities 2024

La conferință vor lua parte:

 • Emil Boc, primarul Clujului, gazda conferinței anuale Eurocities 2024
 • Ovidiu Cîmpean, secretar de stat în Ministerul Investițiilor și a Proiectelor Europene
 • Mathias De Clercq, primarul din Ghent (Belgia)
 • Bev Craig, liderul Consiliului Local din Manchester
 • Thomas George, lider global pentru urbanism la UNICEF
 • Burkhard Jung, primarul orașului Leipzig (Germania)
 • Kyriacos Kakouris, vicepreședintele Băncii Europene de Investiții
 • Julia Okatz, director pentru resurse naturale și urbanism la Systemiq
 • Eileen O’Sullivan, vicepreședintele orașului Frankurt am Main (Germania)
 • Ricardo Rio, primarul orașului Braga (Portugalia)
 • Andre Sobczak, secretar general al Eurocities
 • Juhana Vartiainen, primarul orașului Helsinki (Finlanda)
 • Hanna Zdanowska, primarul orașului Łódź (Polonia)
 • Victoria Zinchuk, director pe România al Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare

Moderatori: Dan Cărbunaru – director Calea Europeană și manager general la European Media Connections, Giovanna Coi – jurnalist de date la Politico Europe, Aitor Hernández-Morales, senior reporter la Politico, Dorthe Nielsen – director executiv Eurocities și Bilyana Raeva – consilier local al orașului Varna (Bulgaria).

Conferința Eurocities 2024 promite să fie un eveniment de referință, unde orașele europene își vor împărtăși viziunea pentru un viitor mai verde, inovator și rezilient. Cluj-Napoca, cu bogata sa moștenire culturală și academică, se pregătește să ofere o experiență de neuitat participanților, demonstrând încă o dată că Europa începe în inima Transilvaniei.

Citește mai departe

EDUCATIE

Încep înscrierile la creșă și grădiniță 2024. Care e calendarul și de ce documente ai nevoie

Publicat

Luni, 27 mai, încep înscrierile la creșă și grădiniță, în anul școlar 2024-2025. Care e perioada pentru depunerea cererilor și ce acte sunt necesare?

Cererile pentru înscrierea la creșă sau grădiniță, pentru anul școlar 2024-2025, se pot depune începând de luni, 27 mai, scrie Alba24.

Înscrierile în prima etapă pentru un loc la creșă și grădiniță se desfășoară în perioada 27 mai – 14 iunie.

Reînscrierile copiilor care au mai frecventat grădinița sau creșa se fac în perioada au avut loc săptămâna trecută, între 20 și 24 mai.

Înscrieri la grădiniță sau creșă în 2024. Calendarul de depunere a cererilor

Calendarul primei etape de înscrieri la creșă și grădiniță în anul școlar 2024-2025 este următorul:

 • 27-31 mai 2024: colectarea cererilor
 • 3-5 iunie 2024: procesarea cererilor din faza I — prima opțiune
 • 6-10 iunie 2024: procesarea cererilor din faza a II-a — a doua opțiune
 • 11-12 iunie 2024: procesarea cererilor din faza a III-a — a treia opțiune

În 14 iunie vor fi afișate listele cu copiii înscriși și locurile rămase libere. În perioada 17 iunie – 5 iulie se desfășoară etapa a doua de înscrieri, pe locurile rămase libere.

Calendarul etapei a doua a înscrierilor la grădiniță sau creșă în 2024

A doua etapă de înscrieri are loc în următoarea perioadă:

 • 17-21 iunie 2024: colectarea cererilor
 • 24-26 iunie 2024: procesarea cererilor din faza I — prima opțiune
 • 27 iunie -1 iulie 2024: procesarea cererilor din faza a II-a — a doua opțiune
 • 2-4 iulie 2024: procesarea cererilor din faza a III-a — a treia opțiune
 • 5 iulie 2024, ora 14.00: Afișarea rezultatului și a numărului de locuri libere rămase după a doua etapă de înscrieri

În perioada 19-29 august este etapa de ajustări. În această perioadă se pot înscrie copiii care nu au primit un loc în primele două etape sau nu au fost înscriși. În 30 august se va afișa listei copiilor înscriși și a numărului de locuri libere după etapa de ajustări.

În grupele de nivel antepreșcolar (creșă) pot fi înscriși copiii cu vârsta de până la 3 ani, în limita locurilor disponibile.

În grupele de nivel preșcolar (grădiniță) pot fi înscriși copiii cu vârste între 3 și 6 ani, în limita locurilor disponibile.

Acte necesare pentru înscrieri

Dosarul de înscriere la creșă/grădiniță/ serviciul de educație timpurie complementar cuprinde următoarele documente:

 • cerere-tip: pe această cerere, părintele/reprezentantul legal al copilului va trece trei opțiuni (trei unități de învățământ) pe care acesta le are în vedere pentru copil
 • copie de pe certificatul de naștere al copilului
 • copie de pe actele de identitate ale părinților/reprezentantului legal
 • adeverință de angajat pentru fiecare dintre părinți/reprezentantul legal sau adeverință privind perioada concediului de creștere și îngrijire copil, pentru tipul de program prelungit, respectiv pentru înscrierea în învățământul antepreșcolar
 • alte documente doveditoare care fac obiectul criteriilor generale sau specifice de înscriere și care sunt analizate în timpul procesului de înscriere
 • (după caz) în situația transmiterii prin e-mail sau prin poștă a cererii-tip, părintele va transmite unității de învățământ o declarație pe propria răspundere cu privire la veridicitatea informațiilor completate în cerere
 • (dacă este cazul) dovada modului în care se exercită autoritatea părintească în cazul părinților divorțați și informații privind părintele la care a fost stabilită locuința minorului.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax