Connect with us

EVENIMENT

SUFERINŢA unui pacient COVID-19. „Contractarea VIRUSULUI are un impact DEVASTATOR fizic şi psihic”

Publicat


„E uşor a scrie versuri, când nimic nu ai a spune”, cum zicea poetul. E uşor să vorbeşti despre COVID-19 -că există, că nu există, că e o simplă răceală-, dacă nu ţi-a stors măruntaiele și plămânii ţie sau apropiaţilor tăi. E uşor să protestezi, să nu porți mască și să fii rebel şi viteaz de la distanţă, când n-ai avut ocazia să te confrunţi cu toate armele şi cu toată mârşăvia noului coronavirus. E uşor să fii chibiţ când nu tu, ci alţii sunt încleştaţi în trânta cu SARS-CoV-2.

Colegul nostru Vasile Măgrădean e de două săptămâni în lupta cu virusul. N-are alte boli, n-a fumat niciodată, şi-a luat toate măsurile de protecţie –ba chiar a exagerat cu ele-, trecuse de prima etapă a vaccinării şi, totuşi, SARS-CoV-2 l-a luat prin surprindere. L-a încolţit. Acum e în spital, spre mai bine. Povesteşte, pe scurt, experienţa sa din ultimele două săptămâni. Experienţă pe care n-ar vrea s-o repete…

Test rapid negativ, PCR pozitiv

Reporter: Vasile, povesteşte-ne cum a început lupta ta cu virusul SARS-CoV-2 şi cu boala COVID-19…

Vasile Măgrădean: În 20 martie, sâmbăta, au debutat simptomele: febră 37 de grade, tuse seacă. În ziua aceea am fost la două proteste, pe zăpadă, frig, şi credeam că am răcit. Credeam că e o răceală banală. Duminică, la fel, febră de peste 37 de grade şi tuse. Totuşi, preventiv, mi-am făcut un test rapid, care a ieşit negativ. Luni, simptomele au persistat. Exact la fel. Aveam gust, miros. Mi-a apărut în plus o durere de cap, dar nu foarte pronunţată şi nu de foarte lungă durată. Luni am vorbit cu medicul de familie, i-am prezentat situaţia, şi mi-a prescris un tratament, zicând că o fi o bronşită.

Am urmat tratamentul, dar starea nu mi s-a ameliorat deloc nici după trei zile. Dimpotrivă, febra a urcat uşor, la 37,5, dar nu mai mult. Miercuri am mers la urgenţă la o clinică privată. Aveam tensiunea în regulă, saturaţia de oxigen la fel, bun şi pulsul, m-au ascultat la plămâni şi n-au auzit nimic suspect. Am făcut atunci şi testul PCR, şi a doua zi, joi, a venit rezultatul: pozitiv. După ce am ajuns acasă de la urgenţe, am avut pentru prima dată febră peste 38. Iar joi, vineri, febra oscila între 37,5 şi 39,2 care nu ceda sub nicio formă, sub tratament fiind. Nu fumez şi n-am fumat, nu am boli cronice, comorbidităţi, n-am avut probleme cu plămânii, cu respiraţia niciodată.

Un fel de febră nemaiîntâlnită

Rep: Starea de rău prin care ai trecut de la ce venea?

VM: Din cauza febrei. Îmi ardeau obrajii. Am avut un fel de febră pe care n-am mai întâlnit-o până acum; aveam mâinile reci ca gheaţa, dar îmi ardea fruntea şi aveam 39 de grade. O senzaţie… Şi tusea seacă, care n-a cedat nici ea deloc şi care îmi îngreuna vorbirea şi mâncatul. Şi saturaţia de oxigen scădea la 92-93%, nu mai respiram normal.

Rep: Te-ai protejat în timpul pandemiei?

VM: Am fost, cred, excesiv de precaut. Am purtat întotdeauna mască în interior şi exterior, n-am pus mâna pe suprafeţe comune. Când intram sau ieşeam din lift, de exemplu, aveam cu mine şerveţele umede cu care deschideam uşa şi apăsam butoanele. La fel în autobuz, în magazine. Tot timpul am fost cu garda sus. Plus dezinfectat, aruncat masca când ajungeam acasă. Nu ştiu de unde aş fi putut să iau virusul. În plus, pe 16 martie am făcut prima doză de vaccin Pfizer. Concluzia mea e că indiferent cât de bine te protejezi, tot te prinde odată, poate cu ocazia unor gesturi involuntare pe care le-ai făcut, fără să-ţi dai seama, când pui mâna pe bani la magazin sau la piață etc.

Starea se poate deteriora rapid

Rep: Unii sceptici ar putea să spună că e o simplă răceală şi că doar ţi-au spus că e COVID-19. Cu ce e diferită starea ta de acum faţă de alte rânduri în care a fost doar o simplă răceală?

VM: Nu cedează. La o simplă răceală, dacă iei antibiotic, febra trece, tusea trece. Asta nu trece, indiferent ce iei dintre medicamentele clasice. După câteva zile de tratament în izolare, acasă, am decis să îmi fac analize prin internare de zi la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Cluj-Napoca unde, la radiografie, au descoperit că gradul de afectare a plămânilor este de 5%. E o formă uşoară a bolii. Dar medicii mi-au spus că se poate deteriora rapid în doar câteva zile și că e mai bine să rămân internat în spital sub supraveghere medicală.

ATI este antecamera Raiului

Rep: Despre răceală se spune, în glumă, că trece în 7 zile cu tratament şi într-o săptămână fără tratament. Tu ai deja două săptămâni de boală, din care o săptămână internat în spital…

VM: Ideea e că îţi afectează plămânii, nu ca o simplă răceală. Nu e o simplă viroză, nu e o simplă răceală, nu e o pneumonie atipică, aşa cum încearcă unii să acrediteze ideea, că nu e mare lucru sau că nu există. Ba da, există. Şi sunt oameni care fac forme extrem de grave. ATI este antecamera Raiului, de unde nu îți mai rămân decât două posibilități. Dacă ai noroc și zile de la Cel de Sus scapi și te întorci la cei dragi, sau, în cealaltă variantă, te duci să te întâlnești cu Sf. Petru direct  să-i ceri audiență lui Dumnezeu. Alte opțiuni nu sunt.

Oamenii nu conștientizează că pandemia înseamnă, de fapt, că suntem într-un război în care virusul ne ia prizonieri. Unii reușesc să scape din ghearele virusului, fac forme ușoare sau sunt asimptomatici, dar sunt din ce în ce mai mulți și mai tineri, oameni în puterea vârstei, care dezvoltă forme severe. Este un război în care, din păcate, se și moare, semn că acest coronavirus nu e o joacă, nu e o viroză rebelă, o pneumonie atipică, ci e ceva mult mai cumplit. SARS-CoV-2 e imprevizibil, agresiv și versatil și nu știi ce îți poate aduce ziua de mâine.

Ar putea fi prea târziu…

Rep: Ce le-ai transmite celor care ignoră măsurile de protecţie anti-COVID-19? Celor care, de exemplu, chiar protestează împotriva lor…

VM: Se spune că nu e bine să dorești răul altuia, dar celor care nu cred în existența COVID și îndeamnă la nerespectarea măsurilor de protecție cum ar fi purtarea măștii, dezinfectarea mâinilor, evitarea aglomerației, evitarea suprafețelor comune, păstrarea distanțării sociale, nu le pot dori, tuturor și fiecăruia în parte, decât să treacă prin ce am trecut eu, să simtă pe pielea lor ce înseamnă o astfel de boală, sau prin chinurile celor pe care i-am văzut cu plămâni afectați între 40 și 90%, care rămân fără aer și nu pot respira decât cu mască de oxigen 24 de ore din 24. Dacă virusul nu există, așa cum susțin ei, nu vor păți nimic. Dar și dacă există…

Cei care decid voluntar să ignore purtarea măștii și fac paradă de acest lucru la ultimele proteste care s-au derulat și la Cluj să știe că sunt responsabili și pentru sănătatea și viața celor dragi.

Când asculți cifrele impersonale și seci din statisticile oficiale cu numărul zilnic de cazuri de infectați, izolați, internați în spitale sau intubați la ATI, te lasă rece. Sunt cifre, nu au nume, nu știi cine sunt și nici nu îți pasă întrucât crezi că virusul nu există, că numerele sunt măsluite și inventate de autorități.

Abia când conștientizezi că din cauza ta ai transmis virusul propriului copil sau unui părinte, când o să ajungi să vezi cum face febră și nu scade, cum tușește și nu se mai oprește, când ajungi să vezi că cel drag ție nu mai are aer și nu mai poate respira, abia atunci poate îți vei da seama ce ai făcut. Și îi vei implora pe medicii pe care i -ai ignorat până acum să îl salveze pe cel drag, și vei protesta de ce nu sunt locuri in spitale. Ar putea fi însă prea târziu…

Tu te chinui în spital, alţii protestează şi îndeamnă la nerespectarea măsurilor

Rep: Tu şi alţii sunteţi în spital, suferiţi, iar ei vă spun că vi se pare…

VM: E frustrant, dureros şi nedrept să vezi că în timp ce tu te chinui pe patul de spital, aşteptând zilnic un rezultat medical mai bun şi în timp ce vezi alţi bolnavi mai grav, care se chinuie să respire doar cu masca de oxigen, care se zbat între viaţă şi moarte la ATI, unii protestează şi îndeamnă la nerespectarea măsurilor de prevenţie a răspândirii virusului. Nimeni nu ştie cu ce sechele fizice şi psihice rămâi după o astfel de experienţă şi cum te va afecta pe viitor.

Și, de asemenea, e frustrant, dureros și nedrept când vezi eforturile, supraomenești uneori, ale cadrelor medicale – asistente și medici, care luptă să readucă speranța și să salveze viețile bolnavilor de COVID, și sunt acuzați că sunt asasini și desconsiderați.  Eu nu pot decât să le trimit gândurile mele bune medicilor și asistentelor, să îi îmbrățișez de la distanță și să îi rog să nu cedeze, să nu se descurajeze și să își ducă până la capăt menirea nobilă  de a face bine și de a salva cât mai multe vieți. La final asta va fi tot ceea ce va conta, numărul de vindecați și de vieți salvate…

Îmbolnăvirea îţi schimbă perspectiva asupra vieţii

Rep: Ţi-a fost frică, te-ai speriat când ai primit rezultatul pozitiv la testul COVID-19?

VM: Sincer, da. Contractarea virusului îți schimbă dintr-o dată perspectiva asupra vieții și are un impact devastator  asupra ta, fizic și psihic, dar și asupra familiei. Îți schimbă radical modul de a te raporta la viitor pentru că nu știi cum va evolua. Dispare noțiunea „de ce voi face peste o săptămână sau la vară”, aceasta fiind înlocuită cu „să vedem cum trec de ziua de mâine, cât îmi scade febra, cât a crescut saturația de oxigen, cum respir, mă lasă tusea să vorbesc sau să respir”.

Un sfat pentru toți. Chiar dacă unii nu credeți în COVID: protejati-vă, protejați-vă, protejati-vă pe dvs în primul rând, dar și pe cei dragi, înainte de a fi prea târziu și a regreta apoi…

(MaAv)



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ECONOMIE

Peste 283.000 de salariați în județul Cluj în februarie 2024. SALARIUL mediu brut, 9.369 de lei, locul 2 pe țară după București

Publicat

plic bani

Județul Cluj avea la finele lunii februarie 2024 peste 283.000 de salariați. Salariul mediu brut era de  9.369 de lei.

„Efectivul salariaților din județul Cluj, la sfârșitul lunii februarie 2024 a fost de 283.824 persoane, în creștere cu 1.367 persoane comparativ cu luna ianuarie 2024 și cu 5.257 persoane mai multe față de luna februarie 2023.

Peste 283.000 de salariați în județul Cluj în februarie 2024. SALARIUL mediu brut, 9.369 de lei, locul 2 pe țară după București

angajati

Câștigul salarial mediu brut în luna februarie 2024, în județul Cluj a fost 9.369 lei, în scădere cu 50 lei față de luna precedentă și mai mare cu 945 lei față de luna februarie a anului 2023.

Câștigul salarial mediu net în luna februarie 2024, în județul Cluj a fost de 5.742 lei, mai mic cu 24 lei comparativ cu luna anterioară și cu 468 lei mai mare față de aceeași lună a anului 2023.

Față de media pe țară, câștigul salarial mediu net din județul Cluj, realizat în luna februarie 2024, a fost mai mare cu 17,8%, ceea ce clasează județul Cluj pe locul 2 după Municipiul București.

angajati

Câștigul salarial mediu brut se determină prin raportarea sumelor brute plătite din fondul de salarii, din profitul net și alte fonduri (exclusiv sumele compensatorii, sumele plătite retroactiv ca urmare a câștigării în instanță a drepturilor bănești aferente anilor anteriori) la numărul mediu de salariați”, a comunicat INS Cluj.

Citește mai departe

EDUCATIE

Mai mulți BANI pentru profesorii care corectează lucrări la Evaluare Națională și Bac 2024, anunță ministrul Educației

Publicat

corectare

Ministrul Educației, Ligia Deca, a anunțat că profesorii care corectează lucrări la Evaluare Națională și Bac 2024 vor primi mai mulți bani, anul acesta. Ministrul a explicat că suma pe care o vor primi cadrele didactice implicate în această acțiune va fi calculată la volumul de muncă.

În acest an, lucrările elevilor la Evaluare Națională și Bacalaureat vor fi corectate digitalizat. Profesorii evaluator vor fi selectați aleatoriu prin platforma ministerului, scrie Alba24.ro.

Mai mulți BANI pentru profesorii care corectează lucrări la Evaluare Națională și Bac 2024, anunță ministrul Educației

”Platforma, cred eu, reduce efortul, nu-l crește. Într-adevăr, este o muncă diferită din anumite puncte de vedere.

Cert este că noi am crescut anual sumele alocate corectorilor și supraveghetorilor și în general celor implicați în procesul de evaluare. Ne dorim să facem acest lucru și în acest an.

Ca să dau un exemplu ilustrativ. Dacă anul trecut un profesor corector avea alocate aproximativ 100 de de lucrări, ele puteau fi corectate undeva la 2-3 zile dacă făceau numai asta. Iar din punct de vedere al retribuției era undeva la 1.500 lei brut.

Deci nu este o sumă nesemnificativă, nu este nici o sumă foarte mare. Dar cred că este o sumă care să motiveze profesorii care au competențe de evaluare să fie implicați în aceste examene. Evident, un plus față de motivație intrinsecă”, a spus Deca.

ligia deca

Cum se stabilește numărul de lucrări alocat unui profesor

Ministrul Educației a explicat cum se stabilește numărul de lucrări alocate unui profesor.

”Numărul de lucrări se stabilește în funcție de disciplină. Sunt mult mai multe la BAC față de Evaluarea Națională. Și în funcție de niște bareme pe care noi le stabilim printr-un act normativ. Urmează ca acest act normativ să fie publicat.

Calculăm încă impactul bugetar în funcție de calculul care se face pe volum de muncă. O să facem publice aceste detalii în curând. Ceea ce pot spune cu siguranță este că va fi o creștere față de anul trecut”, a precizat Deca.

Context

La simulările examenelor naționale, corectarea lucrărilor nu a fost plătită. Sistemul digitalizat a fost aplicat în premieră în acest an.

Profesorii corectori au intrat în platformă și au putut corecta și de acasă lucrările. Acestea au fost încărcate în platformă în sălile de clasă imediat după ce elevii au predat lucrările.

La Bacalaureat, un profesor a avut de corectat peste 50 de lucrări, în unele situații și 70-80 de lucrări, potrivit surselor edupedu.ro. Unii profesori s-au plâns de timpul prea scurt.

Citește mai departe

ECONOMIE

ANALIZĂ. Radu Georgescu: Euro nu poate depăși maximul atins în urmă cu un an

Publicat

De

Cursul euro leu

Relativul calm din Orientul Mijlociu, unde Israelul a întârziat răspunsul armat după ce a fost atacată de Iran, a redus într-o anumită măsură aversiunea față de risc.

Astfel, leul și-a consolidat titlul de „cea mai stabilă monedă” de la marginea zonei euro iar cursul monedei unice a egalat cursul stabilit marți de 4,9763 lei, față de 4,9754 lei, în ședința de miercuri.

Tranzacțiile se realizau între 4,975 și 4,977 lei.

ANALIZĂ. Radu Georgescu: Euro nu poate depăși maximul atins în urmă cu un an

Se observă testarea continuă a depășirii maximul istoric de 4,9783 lei atins în urmă cu circa un an.

Un raport recent al BCR estimează pentru finalul acestui an un curs al euro de „5,05 cu presiuni de depreciere a leului provenite dinspre deficitul de cont curent încă mare, deşi aflat în proces de ajustare”.

Valoarea estimată de cei de la BCR este apropiată de media de 5 lei/euro pentru acest an din ultima proiecție a Comisiei Naționale de Prognoză.

ROBOR la trei luni – 6.05%

Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a încremenit la 6,05%, cel la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, la 6,07% iar cel la 12 luni la 6,08%.

Indicele de referință pentru creditele consumatorilor (IRCC) reglementat de OUG 19/2019 se situează până la sfârșitul lunii iunie la 5,90%/an.

Dobânzile mai mari cerute de investitorii în titlurile de stat a făcut ca Trezoreria să se împrumute joi cu 600,5 milioane lei printr-o emisiune de obligațiuni de stat scadentă în 2030 la un randament mediu de 6,61%/an.

Volumul programat al licitației a fost de 600 milioane lei.

Prețul aurului, ușoară scădere

După încercarea de marți de scădere sub pragul de 1,06 dolari

Moneda elvețiană s-a depreciat față de cea europeană iar media ei a alunecat la 5,1291 lei.

Cursul lirei sterline a scăzut la 5,8158 lei, după ce s-a anunțat faptul că inflația din Marea Britanie a scăzut în martie la 3,2%, față de 3,4% în luna precedentă. Tendința s-ar putea modifica, în condițiile în care o partea pieței consideră că Banca Angliei ar putea întârzia momentul primei tăieri a ratei de referință.

Ușoara depreciere a metalului galben la 2.372,50 – 2.384,60 dolari/uncie și a monedei americane, au coborât prețul gramului de aur la 356,8680 lei.

Moneda poloneză a profitat de scăderea aversiunii față de risc iar media ei s-a întărit la 4,3309 zloți/euro. În schimb, cursul celei maghiare s-a depreciat marginal la 393,76 forinți/euro.

Recompensele primite de „mineri” vor fi înjumătățite

Bitcoin a testat scăderea sub pragul suport de 60.000 dolari și se tranzacționa în culoarul 60.847 – 63.081 dolari, cu câteva zile înainte de operațiunea prin care recompensele primite de „mineri” vor fi înjumătățite.

Ethereum fluctua între 2.954 și 3.066 dolari.

Sunt folosite date și informații disponibile până joi, la ora 14:00.

Citește mai departe

EVENIMENT

Oțelul Galați – „U” Cluj, 2-1. Clujenii sunt învinși în deplasare și ratează calificarea în finala Cupei României

Publicat

U Cluj - Oțelul Galați

„U” Cluj și Oțelul Galați s-au întâlnit astăzi, 18 aprilie, pe Stadionul Oțelul din Galați în semifinala Cupei României. Partida s-a încheiat cu victoria gazdelor și echipa antrenată de Ioan Ovidiu Sabău ratează calificarea în finala Cupei României.

Echipele de start

Oțelul Galați: Pap – Adăscăliței, Cisse, Yabre, Zhelev – Cisotti, Zivulic, Lameira – Maciel, Pop, Bodișteanu

REZERVE: Neagu, Rusevic, Rus, Tănasă, Malle, Telles, Jardan, Gomes Silva

ANTRENOR: Dorinel Munteanu

„U” Cluj: Gertmonas – Oancea, Masoero, Kelven, Roger – Simion, Nistor, Bic, Chipciu – Silaghi, Popa

REZERVE: Gorcea – Doukoure, Pănoiu, Gheorghe, Roguljic, Anselmo, Techeres, Chintes, Peteleu

ANTRENOR: Ioan Ovidiu Sabău

ARBITRU: Radu Petrescu

„U” Cluj pierde în deplasare și este eliminată în semifinala Cupei României

Partida începe cu atacuri poziționale construite de echipa gazdă care în urma unui astfel de atac a obținut o lovitură liberă în minutul 12, din partea stângă a terenului pe care a executat-o Bodișteanu cu o centrare perfectă pentru fundașul Cisse și acesta s-a înălțat foarte bine peste adversari și a trimis balonul cu capul în poarta „șepcilor roșii”, astfel scorul devine 1-0 în favoarea gazdelor.

Oaspeții au reacționat declanșând atacuri prin Roger care a tras cu piciorul drept dinafara careului, dar balonul se duce pe lângă poarta apărată de Pap. Câteva minute mai târziu „U” Cluj a obținut o lovitură liberă de la aproximativ 25 de metri, dar Dan Nistor a trimis peste poarta gazdelor și scorul rămâne 1-0.

O nouă ocazie importantă vine în minutul 35 când oaspeții au avut un șir de pase precise care se încheie cu lovitura puternică de la distanță a lui Ovidiu Bic, dar balonul trece puțin pe lângă bara porții gazdelor.

„Șepcile roșii” au obținut în minutul 45 o lovitură de la 11 metri după ce Roger a fost faultat în careu de Cisotti și penalty-ul a fost transformat de Dan Nistor care execută exemplar și îl învinge pe portarul gazdelor, astfel scorul primei reprize a fost 1-1.

Repriza secundă

Prima ocazie a reprizei secunde a aparținut oaspeților și a venit în minutul 70 când Daniel Popa a trimis un șut puternic cu exteriorul dinafara careului, dar portarul gazdelor a avut o intervenție crucială și scorul rămâne 1-1.

Oaspeții nu au strălucit în repriza a secundă, dar au avut o șansă periculoasă prin Andrei Rus care a intrat de pe banca gălățenilor, acesta a trimis o lovitură puternică dinafara careului, dar balonul trece puțin pe lângă poarta oaspeților.

FC Universitatea Cluj a încercat să închidă meciul în minutul 87 când același Daniel Popa a trimis un nou șut puternic spre poarta adversă, dar portarul gălățenilor a avut o nouă intervenție crucială.

Golul victoriei a venit în minutul 90 când Oțelul Galați a beneficiat de un corner executat de Frederic care a trimis pentru marcatorul primului gol, Jonathan Cisse ca mai apoi balonul să ajungă la Alexandru Chipciu care a încercat să respingă balonul în corner, dar acesta a intrat în propria poartă, astfel scorul devenind 2-1.

În minutul 90+5 după o imprudență a mijlocașului Robert Silaghi, Oțelul Galați a obținut o lovitură de la 11 metri, dar Aly Malle ratează execuția și scorul rămâne 2-1 și este suficient ca Oțelul Galați să se califice în finala Cupei României.

Cosmin Olaru

Foto: Facebook/Oțelul Galați

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax