Connect with us

EVENIMENT

SUFERINŢA unui pacient COVID-19. „Contractarea VIRUSULUI are un impact DEVASTATOR fizic şi psihic”

Publicat


„E uşor a scrie versuri, când nimic nu ai a spune”, cum zicea poetul. E uşor să vorbeşti despre COVID-19 -că există, că nu există, că e o simplă răceală-, dacă nu ţi-a stors măruntaiele și plămânii ţie sau apropiaţilor tăi. E uşor să protestezi, să nu porți mască și să fii rebel şi viteaz de la distanţă, când n-ai avut ocazia să te confrunţi cu toate armele şi cu toată mârşăvia noului coronavirus. E uşor să fii chibiţ când nu tu, ci alţii sunt încleştaţi în trânta cu SARS-CoV-2.

Colegul nostru Vasile Măgrădean e de două săptămâni în lupta cu virusul. N-are alte boli, n-a fumat niciodată, şi-a luat toate măsurile de protecţie –ba chiar a exagerat cu ele-, trecuse de prima etapă a vaccinării şi, totuşi, SARS-CoV-2 l-a luat prin surprindere. L-a încolţit. Acum e în spital, spre mai bine. Povesteşte, pe scurt, experienţa sa din ultimele două săptămâni. Experienţă pe care n-ar vrea s-o repete…

Test rapid negativ, PCR pozitiv

Reporter: Vasile, povesteşte-ne cum a început lupta ta cu virusul SARS-CoV-2 şi cu boala COVID-19…

Vasile Măgrădean: În 20 martie, sâmbăta, au debutat simptomele: febră 37 de grade, tuse seacă. În ziua aceea am fost la două proteste, pe zăpadă, frig, şi credeam că am răcit. Credeam că e o răceală banală. Duminică, la fel, febră de peste 37 de grade şi tuse. Totuşi, preventiv, mi-am făcut un test rapid, care a ieşit negativ. Luni, simptomele au persistat. Exact la fel. Aveam gust, miros. Mi-a apărut în plus o durere de cap, dar nu foarte pronunţată şi nu de foarte lungă durată. Luni am vorbit cu medicul de familie, i-am prezentat situaţia, şi mi-a prescris un tratament, zicând că o fi o bronşită.

Am urmat tratamentul, dar starea nu mi s-a ameliorat deloc nici după trei zile. Dimpotrivă, febra a urcat uşor, la 37,5, dar nu mai mult. Miercuri am mers la urgenţă la o clinică privată. Aveam tensiunea în regulă, saturaţia de oxigen la fel, bun şi pulsul, m-au ascultat la plămâni şi n-au auzit nimic suspect. Am făcut atunci şi testul PCR, şi a doua zi, joi, a venit rezultatul: pozitiv. După ce am ajuns acasă de la urgenţe, am avut pentru prima dată febră peste 38. Iar joi, vineri, febra oscila între 37,5 şi 39,2 care nu ceda sub nicio formă, sub tratament fiind. Nu fumez şi n-am fumat, nu am boli cronice, comorbidităţi, n-am avut probleme cu plămânii, cu respiraţia niciodată.

Un fel de febră nemaiîntâlnită

Rep: Starea de rău prin care ai trecut de la ce venea?

VM: Din cauza febrei. Îmi ardeau obrajii. Am avut un fel de febră pe care n-am mai întâlnit-o până acum; aveam mâinile reci ca gheaţa, dar îmi ardea fruntea şi aveam 39 de grade. O senzaţie… Şi tusea seacă, care n-a cedat nici ea deloc şi care îmi îngreuna vorbirea şi mâncatul. Şi saturaţia de oxigen scădea la 92-93%, nu mai respiram normal.

Rep: Te-ai protejat în timpul pandemiei?

VM: Am fost, cred, excesiv de precaut. Am purtat întotdeauna mască în interior şi exterior, n-am pus mâna pe suprafeţe comune. Când intram sau ieşeam din lift, de exemplu, aveam cu mine şerveţele umede cu care deschideam uşa şi apăsam butoanele. La fel în autobuz, în magazine. Tot timpul am fost cu garda sus. Plus dezinfectat, aruncat masca când ajungeam acasă. Nu ştiu de unde aş fi putut să iau virusul. În plus, pe 16 martie am făcut prima doză de vaccin Pfizer. Concluzia mea e că indiferent cât de bine te protejezi, tot te prinde odată, poate cu ocazia unor gesturi involuntare pe care le-ai făcut, fără să-ţi dai seama, când pui mâna pe bani la magazin sau la piață etc.

Starea se poate deteriora rapid

Rep: Unii sceptici ar putea să spună că e o simplă răceală şi că doar ţi-au spus că e COVID-19. Cu ce e diferită starea ta de acum faţă de alte rânduri în care a fost doar o simplă răceală?

VM: Nu cedează. La o simplă răceală, dacă iei antibiotic, febra trece, tusea trece. Asta nu trece, indiferent ce iei dintre medicamentele clasice. După câteva zile de tratament în izolare, acasă, am decis să îmi fac analize prin internare de zi la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Cluj-Napoca unde, la radiografie, au descoperit că gradul de afectare a plămânilor este de 5%. E o formă uşoară a bolii. Dar medicii mi-au spus că se poate deteriora rapid în doar câteva zile și că e mai bine să rămân internat în spital sub supraveghere medicală.

ATI este antecamera Raiului

Rep: Despre răceală se spune, în glumă, că trece în 7 zile cu tratament şi într-o săptămână fără tratament. Tu ai deja două săptămâni de boală, din care o săptămână internat în spital…

VM: Ideea e că îţi afectează plămânii, nu ca o simplă răceală. Nu e o simplă viroză, nu e o simplă răceală, nu e o pneumonie atipică, aşa cum încearcă unii să acrediteze ideea, că nu e mare lucru sau că nu există. Ba da, există. Şi sunt oameni care fac forme extrem de grave. ATI este antecamera Raiului, de unde nu îți mai rămân decât două posibilități. Dacă ai noroc și zile de la Cel de Sus scapi și te întorci la cei dragi, sau, în cealaltă variantă, te duci să te întâlnești cu Sf. Petru direct  să-i ceri audiență lui Dumnezeu. Alte opțiuni nu sunt.

Oamenii nu conștientizează că pandemia înseamnă, de fapt, că suntem într-un război în care virusul ne ia prizonieri. Unii reușesc să scape din ghearele virusului, fac forme ușoare sau sunt asimptomatici, dar sunt din ce în ce mai mulți și mai tineri, oameni în puterea vârstei, care dezvoltă forme severe. Este un război în care, din păcate, se și moare, semn că acest coronavirus nu e o joacă, nu e o viroză rebelă, o pneumonie atipică, ci e ceva mult mai cumplit. SARS-CoV-2 e imprevizibil, agresiv și versatil și nu știi ce îți poate aduce ziua de mâine.

Ar putea fi prea târziu…

Rep: Ce le-ai transmite celor care ignoră măsurile de protecţie anti-COVID-19? Celor care, de exemplu, chiar protestează împotriva lor…

VM: Se spune că nu e bine să dorești răul altuia, dar celor care nu cred în existența COVID și îndeamnă la nerespectarea măsurilor de protecție cum ar fi purtarea măștii, dezinfectarea mâinilor, evitarea aglomerației, evitarea suprafețelor comune, păstrarea distanțării sociale, nu le pot dori, tuturor și fiecăruia în parte, decât să treacă prin ce am trecut eu, să simtă pe pielea lor ce înseamnă o astfel de boală, sau prin chinurile celor pe care i-am văzut cu plămâni afectați între 40 și 90%, care rămân fără aer și nu pot respira decât cu mască de oxigen 24 de ore din 24. Dacă virusul nu există, așa cum susțin ei, nu vor păți nimic. Dar și dacă există…

Cei care decid voluntar să ignore purtarea măștii și fac paradă de acest lucru la ultimele proteste care s-au derulat și la Cluj să știe că sunt responsabili și pentru sănătatea și viața celor dragi.

Când asculți cifrele impersonale și seci din statisticile oficiale cu numărul zilnic de cazuri de infectați, izolați, internați în spitale sau intubați la ATI, te lasă rece. Sunt cifre, nu au nume, nu știi cine sunt și nici nu îți pasă întrucât crezi că virusul nu există, că numerele sunt măsluite și inventate de autorități.

Abia când conștientizezi că din cauza ta ai transmis virusul propriului copil sau unui părinte, când o să ajungi să vezi cum face febră și nu scade, cum tușește și nu se mai oprește, când ajungi să vezi că cel drag ție nu mai are aer și nu mai poate respira, abia atunci poate îți vei da seama ce ai făcut. Și îi vei implora pe medicii pe care i -ai ignorat până acum să îl salveze pe cel drag, și vei protesta de ce nu sunt locuri in spitale. Ar putea fi însă prea târziu…

Tu te chinui în spital, alţii protestează şi îndeamnă la nerespectarea măsurilor

Rep: Tu şi alţii sunteţi în spital, suferiţi, iar ei vă spun că vi se pare…

VM: E frustrant, dureros şi nedrept să vezi că în timp ce tu te chinui pe patul de spital, aşteptând zilnic un rezultat medical mai bun şi în timp ce vezi alţi bolnavi mai grav, care se chinuie să respire doar cu masca de oxigen, care se zbat între viaţă şi moarte la ATI, unii protestează şi îndeamnă la nerespectarea măsurilor de prevenţie a răspândirii virusului. Nimeni nu ştie cu ce sechele fizice şi psihice rămâi după o astfel de experienţă şi cum te va afecta pe viitor.

Și, de asemenea, e frustrant, dureros și nedrept când vezi eforturile, supraomenești uneori, ale cadrelor medicale – asistente și medici, care luptă să readucă speranța și să salveze viețile bolnavilor de COVID, și sunt acuzați că sunt asasini și desconsiderați.  Eu nu pot decât să le trimit gândurile mele bune medicilor și asistentelor, să îi îmbrățișez de la distanță și să îi rog să nu cedeze, să nu se descurajeze și să își ducă până la capăt menirea nobilă  de a face bine și de a salva cât mai multe vieți. La final asta va fi tot ceea ce va conta, numărul de vindecați și de vieți salvate…

Îmbolnăvirea îţi schimbă perspectiva asupra vieţii

Rep: Ţi-a fost frică, te-ai speriat când ai primit rezultatul pozitiv la testul COVID-19?

VM: Sincer, da. Contractarea virusului îți schimbă dintr-o dată perspectiva asupra vieții și are un impact devastator  asupra ta, fizic și psihic, dar și asupra familiei. Îți schimbă radical modul de a te raporta la viitor pentru că nu știi cum va evolua. Dispare noțiunea „de ce voi face peste o săptămână sau la vară”, aceasta fiind înlocuită cu „să vedem cum trec de ziua de mâine, cât îmi scade febra, cât a crescut saturația de oxigen, cum respir, mă lasă tusea să vorbesc sau să respir”.

Un sfat pentru toți. Chiar dacă unii nu credeți în COVID: protejati-vă, protejați-vă, protejati-vă pe dvs în primul rând, dar și pe cei dragi, înainte de a fi prea târziu și a regreta apoi…

(MaAv)



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Proclamarea locală a CANONIZĂRII Sfântului Preot Mucenic Liviu-Galaction de la Cluj și hramul Mitropoliei Clujului

Publicat

catedrala

Anul acesta, Biserica Ortodoxă Română aniversează 140 de ani de la dobândirea autocefaliei și 100 de ani de la ridicarea la rangul de Patriarhie, fapt pentru care anul 2025 a fost declarat Anul omagial al Centenarului Patriarhiei Române și Anul comemorativ al duhovnicilor și mărturisitorilor ortodocși români din secolul al XX-lea. În acest context, au fost canonizați 16 sfinți români, care au trăit în secolul al XX-lea, incluzând preoți, monahi și mărturisitori din diverse regiuni istorice ale României și din Basarabia.

„Ceremonia de proclamare generală a canonizării celor 16 sfinți români a avut loc marți, 4 februarie, la Catedrala Patriarhală, și a coincis cu aniversarea propriu-zisă a 100 de ani de la adoptarea deciziei Sfântului Sinod de ridicare a Bisericii Ortodoxe Române la rang de Patriarhie.

Proclamarea locală a CANONIZĂRII Sfântului Preot Mucenic Liviu-Galaction de la Cluj și hramul Mitropoliei Clujului

Proclamarea locală a canonizării Sfântului Preot Mucenic Liviu-Galaction de la Cluj va avea loc marți, 25 martie 2025, de Praznicul Bunei Vestiri, când se împlinesc 19 ani de existență a Mitropoliei Clujului.

liviu-galaction

Astfel, începând cu ora 9.30, un sobor de 10 ierarhi, format din: IPS ANDREI, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, IPS IOSIF, Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale și Meridionale, PS IGNATIE, Episcopul Hușilor, PS IUSTIN, Episcopul Ortodox Român al Maramureșului și Sătmarului, PS NICODIM, Episcopul Severinului și Strehaiei, PS TIMOTEI, Episcopul Ortodox Român al Spaniei și Portugaliei, PS MACARIE, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord, PS BENEDICT BISTRIȚEANUL, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, PS TIMOTEI SĂTMĂREANUL, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului, și PS TEOFIL DE IBERIA, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei, va săvârşi Sfânta Liturghie în Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, în prezenţa credincioşilor, a personalităţilor din lumea culturală şi academică, dar şi a reprezentanţilor autorităţilor civile şi militare din întreaga mitropolie.

*

La data de 25 martie 2006, la praznicul Bunei Vestiri, avea loc proclamarea solemnă a Mitropoliei Clujului, Albei, Crișanei și Maramureșului, devenită ulterior Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului. Evenimentul nașterii noii mitropolii transilvănene este ancorat în viziunea și voința istorică exprimată de Sfântul Andrei Șaguna, de Octavian Goga sau de Patriarhul Miron Cristea. De asemenea, ziua de 25 martie a devenit, prin actul providențial al reînfiinţării Mitropoliei Clujului, o sărbătoare pentru întreaga Transilvanie, ea marcând momentul întronizării primului Mitropolit, Bartolomeu Anania, iar după 5 ani a Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Andrei”, se arată în comunicatul Arhiepiscopiei Clujului.

Citește mai departe
Publicitate

EDUCATIE

Profesor din Huedin, reținut pentru hărțuire SEXUALĂ a elevelor

Publicat

hoț

Un profesor de biologie de la Liceul Teoretic „Octavian Goga” din Huedin a fost reținut de polițiști pentru 24 de ore. Sorin Brăileanu, în vârstă de 50 de ani, e acuzat de hărțuire sexuală a elevelor.

Acesta a fost ridicat din școală joi și dus la audieri, la Poliția Huedin. După prezentarea probelor de la dosar, a fost emisă pe numele lui o ordonanță de reținere pentru 24 de ore.

Profesor din Huedin, reținut pentru hărțuire SEXUALĂ a elevelor

Brăileanu este profesor la „Octavian Goga” din toamna anului 2024.

Ce spune Inspectoratul Școlar Județean Cluj

„La nivelul conducerii unității de învățământ preuniversitar au fost demarate procedurile specifice, în contextul sesizărilor pe care le-a primit directorul Liceului Teoretic ,,Octavian Goga” Huedin, cu privire la abaterile comportamentale ale cadrului didactic, în relația cu elevii clasei, fiind anterior atenționat asupra consecințelor unui comportament nepotrivit în relația cu elevii.

Reținerea profesorului s-a produs în baza rechizitoriului întocmit de instituțiile abilitate.

Conform prevederilor art. 50 lit. g) din Codul muncii, în situația în care salariatul unei unități școlare este arestat preventiv, contractul individual de muncă se suspendă de drept.

Conducerea Inspectoratului Școlar Județean Cluj a fost înștiințată asupra acestui demers al directorului, în aceeași zi în care s-a adresat Poliției orașului Huedin.

Inspectoratul Școlar Județean Cluj dezaprobă astfel de conduite în rândul angajaților din sistemul de educație și încurajează directorii unităților de învățământ preuniversitar să aplice cu fermitate măsurile care se impun, potrivit legii”, a transmis IȘJ Cluj.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Doliu la Colegiul Național „Gheorghe Șincai” din Cluj-Napoca. O elevă de clasa a XI-a murit de gripă

Publicat

lumanare morti pixabay

O elevă din clasa a XI-a D de la Colegiul Național „Gheorghe Șincai” din Cluj-Napoca a fost răpusă de gripă. Vestea sfâșietoare a îndoliat întreaga comunitate a liceului.

Tristețe fără margini la Colegiul Național „Gheorghe Șincai” din Cluj-Napoca. O elevă din clasa a XI-a D și-a pierdut viața în urma unor complicații cauzate de gripă.

Tânăra ar fi ajuns la Terapie Intensivă, însă starea ei s-ar fi agravat și ar fi intrat în stop cardio-respirator. Medicii nu au putut să o salveze.

Secretara liceului a confirmat pentru Cluj24 tragica veste care a zguduit întreaga comunitate școlară.

Colegiul Național „Gheorghe Șincai” este în doliu. O lumină s-a stins prea devreme, lăsând în urmă doar amintiri și un gol imens în sufletele celor care au cunoscut-o. Dumnezeu să o odihnească!

Citește mai departe

EVENIMENT

Rinichii unei fetițe de 5 ani care a decedat au salvat doi copii cu probleme renale, la Institutul de Transplant Renal Cluj

Publicat

transplant icutr facebook

Rinichii unei fetițe de 5 ani care a decedat au oferit o nouă șansă la viață pentru doi copii de 9 și de 10 ani. Transplanturile renale au fost realizate joi, 20 martie, la Institutul Clinic de Urologie si Transplant Renal Cluj-Napoca.

Două intervenții de transplant renal pediatric realizate la Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal (ICUTR) din Cluj-Napoca au schimbat destine. Doi copii, o fetiță de 10 ani și un băiețel de 9 ani, au primit o nouă șansă la viață datorită unui gest profund de altruism.

Donatorul, o fetiță de 5 ani

Donatorul, un suflet de doar 5 ani din Bihor, a oferit, prin decizia emoționantă a părinților săi, o rază de speranță în mijlocul unei dureri de neimaginat.

„Două inimi mici, două noi începuturi. Ieri, la Institutul Clinic de Urologie si Transplant Renal Cluj Napoca, două transplanturi renale pediatrice au adus speranță în viețile a doi copii: o fetiță de 10 ani, aflată de 2 ani în dializă, și un băiețel de 9 ani, care a petrecut 8 ani în dializă, cu probleme grave de acces vascular. Salvarea a venit de la un suflet de doar 5 ani – o fetiță devenită înger donator, printr-un gest de neimaginat al părinților săi, care au ales să dăruiască viață în mijlocul durerii. Le mulțumim celor care au făcut posibil acest miracol: echipelor medicale dedicate și familiei donatoarei – pentru curaj, altruism și o inimă uriașă. Efortul echipelor medicale din ICUTR a fost impresionant, dar adevăratul eroism aparține familiei care, în momente de neimaginat, a ales viața”, a transmis colectivul ICUTR.

„Construcția unui nou spital pentru ICUTR, o necesitate reală”

ICUTR joacă un rol esențial în sistemul medical din România, fiind un centru de excelență în urologie și transplant renal. Pentru ca astfel de intervenții salvatoare să continue, este nevoie de investiții urgente într-o infrastructură modernă, care să susțină viitorul medicinei românești, arată reprezentanții spitalului.

„Aceste momente de speranță reflectă nu doar dedicarea și profesionalismul echipelor medicale, ci și rolul strategic al ICUTR în sistemul de sănătate din România cu necesitatea consolidării lui ca institut de excelență în urologie și transplant renal.

Pentru ca astfel de povești de speranță să poată continua, este nevoie de mai mult decât dedicare medicală. Este nevoie de viziune, sprijin concret și investiție. Construcția unui nou spital pentru ICUTR nu este un moft, ci o necesitate reală – un angajament față de viață, față de pacienți și față de viitorul medicinei românești. E timpul ca cei care pot decide, să audă și să acționeze”, au mai transmis reprezentanții ICUTR Cluj-Napoca.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate