Connect with us

EVENIMENT

Subprefectul Clujului Tasnadi Istvan a fost eliberat din funcție. Va candida pentru un post de senator pe listele UDMR

Publicat


Subprefectul Tasnadi Istvan Szilard a fost eliberat recent din funcție. Acesta va deschide lista de candidați ai UDMR Cluj pentru Senat la alegerile parlamentare din 1 decembrie.

Unul dintre cei doi subprefecți ai Clujului, Tasnadi Istvan Szilard, a fost eliberat din funcție, conform provederilor legale, urmând să candideze pentru un post de senator pe listele Uniunii Democrate Maghiare din România.

Subprefectul Clujului Tasnadi Istvan a fost eliberat din funcție

Guvernul României a aprobat, miercuri, 9 octombrie, hotărârea privind eliberarea din funcţia de subprefect al județului Cluj, potrivit prevederilor legale.

„În urma votului dat de către Consiliul Reprezentanților Unionali, un organism deliberativ de aproximativ 120 de persoane, prin care am fost desemnat cap de listă la senat, am decis să intru în această cursă din dorința de a face mai mult pentru Cluj. (…)

Intrând în această cursă, a trebuit să notific Ministerul de Interne pentru a emite eliberarea din funcție, cu 50 de zile înaintea alegerilor, pentru a intra în campania electorală. Dânșii au acționat în consecință și au procedat la eliberarea din funcție. Am procedat așa cum prevede legea și am fost eliberat din funcție în data de 9 octombrie”, a declarat Tasnadi Istvan Szilard, pentru Cluj24.

Partidele vor stabili succesorul

Legat de succesorul său, Tasnadi Istvan spune că nu are informații despre cine ar putea fi numit în funcția de subprefect și că urmează, cel mai probabil, ca acest lucru să fie stabilit de președinții de partide.

„Aceste aspecte se vor discuta la nivelul președinților de partid dacă se va impune. Nu am informații”, a arătat acesta.

Tasnadi vrea dezvoltarea zonei rurale a Clujului

Tasnadi a afirmat că vrea să fiu senator pentru că vrea să lucreze pentru județul Cluj și pentru clujeni, considerând că, în calitate de senator ales, poate contribui la dezvoltarea orașelor, dar a mediului rural de aici.

„În principal, as dori să lucrez pentru orașe mai viabile, în care viața să fie mai liniștită și pentru o zonă rurală mai dezvoltată. Vreau ca în fiecare comună, în fiecare sat, oamenii să aibă acces la servicii așa cum avem noi la oraș”, a mai spus fostul subprefect.

Ordinea pe listele UDMR Cluj pentru alegerile parlamentare este următoarea: la Camera Deputaților, locul 1 e ocupat de Csoma Botond, iar locul 2 de Gered Imre, fost consilier local, iar la Senat pe primul loc este subprefectul Tasnadi Istvan Szilard, iar pe 2 actualul senator Laszlo Attila.

Potrivit informațiilor Cluj24, Guvernul va numi un alt suprefect în locul lui Tasnadi chiar dacă va avea un mandat de 2 luni, până după alegerile locale din 1 decembrie.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

CAMPANIE de informare cu privire la eliberarea adeverințelor de VECHIME, derulată de ITM Cluj

Publicat

itm

În perioada 11.10.2024 – 31.12.2024 ITM Cluj va desfăşura, în cadrul unei campanii de informare organizate la nivel naţional, acțiuni de conștientizare a angajatorilor și salariaților cu privire la eliberarea adeverințelor de vechime.

„Având în vedere numărul mare de sesizări prin care sunt semnalate dificultăți întâmpinate cu privire la obținerea adeverințelor referitoare la activitatea realizată în baza unui contract individual de muncă, este necesară desfășurarea la nivel național a unei campanii de informare și conștientizare cu privire la eliberarea acestora.

ITM Cluj desfășoară o CAMPANIE de informare cu privire la eliberarea adeverințelor de VECHIME

Potrivit dispozițiilor Codului Muncii și Hotărârii Guvernului nr.95/2017 privind registrul general de evidență a salariaților, la încetarea activității salariatului angajatorii au obligația să îi elibereze acestuia o adeverință care să ateste activitatea desfășurată de acesta, durata activității, salariul, vechimea în muncă și în specialitate. Acest document aduce informații necesare despre perioada de activitate a salariatului în cadrul angajatorului și cuprinde următoarele elemente:

– datele de identificarea ale salariatului,

– datele de identificare ale angajatorului,

– data și numărul contractului individual de muncă,

– tipul de contract,

– data începerii activității,

– funcția ocupată,

– salariul de bază și sporurile prevăzute în contractul de muncă,

– modificările suferite în executarea raportului de muncă,

– data încetării contractului individual de muncă,

– temeiul de încetare,

– perioadele de absențe nemotivate și concedii fără plată,

– semnătura reprezentantului legal al angajatorului și ștampila.

Obiectivele campaniei

Informarea persoanelor fizice care au sau au avut calitatea de salariat , cu privire la condițiile în care pot solicita adeverințe de vechime și informarea și conștientizarea angajatorilor și a altor deținători de arhivă, cu privire la obligația legală de eliberare a acestora.

Acțiunile de informare și conștientizare se vor realiza atât în cadrul acțiunilor de control efectuate de către inspectorii de muncă și în cadrul întâlnirilor cu angajatorii și cu organizațiile sindicale, precum și prin intermediul comunicatelor în mass-media, pe rețelele de socializare, pe site-ul inspectoratelor teritoriale de muncă, și prin orice alte mijloace de comunicare.

fisa suport

Citește mai departe

EDUCATIE

Ligia Deca (ministrul Educației): Părinții să nu apeleze din start la MEDITAȚII

Publicat

Ligia Deca

Ministrul Educației, Ligia Deca, a declarat într-un interviu că părinții ar trebui să le ceară cadrelor didactice de la clasă să organizeze ore de pregătire suplimentară cu elevii, nu să apeleze din start la meditații. Aceasta a explicat că nu toți elevii au nevoie de pregătire și că valorificarea oportunităților din partea școlii sunt suficiente.

„Faptul că avem copii care iau notă mare la Evaluarea Națională fără să fie meditați este o dovadă că nu avem nevoie de pregătire suplimentară întotdeauna”, a precizat ministrul, citat de Edupedu.

Ligia Deca (ministrul Educației): Părinții să nu apeleze din start la MEDITAȚII

„Nu spun că uneori nu este nevoie de o personalizare, dar aș prefera ca părinții să solicite acest lucru școlii, decât să încerce să suplinească cu costuri suplimentare. Haideți să cerem de la școală ce ne dorim de la școală și după aceea să constatăm sau nu că ea poate să ne ofere și să luăm alte măsuri, nu să începem automat să căutăm în altă parte”, a mai adăugat ea.

Ligia Deca a dat exemplul școlilor care organizează ore de pregătire suplimentară: „Majoritatea cadrelor didactice fac asta deja. Școlile s-au organizat astfel încât să ofere astfel de consolidări înainte de examenele naționale și eu cred că dacă există acest dialog sincer între familii și școală, lucrurile se vor îmbunătăți”.

În plus, ea a precizat că, dacă elevii se folosesc în mod corect de oportunitățile oferite de școală și dacă părinții mențin un dialog cu profesorii, meditațiile nu vor fi necesare.

„Nu întotdeauna supra-pregătirea ajută”

„Trebuie discutat cu profesorii de la clasă pentru a înțelege clar care este nevoia reală de pregătire suplimentară, pentru că sunt convinsă că majoritatea copiilor, dacă vin la ore, dacă folosesc oportunitățile de formare suplimentară, sau de recapitulare, sau de consolidare pe care le oferă școala și dacă există un dialog între familie și cadru didactic, nu ar avea nevoie de acest instrument”.

Aceasta a criticat părinții care își trimit copiii la mai multe sesiuni de meditații, cu profesori diferiți și a tras un semnal de alarmă cu privire la pregătirea excesivă pentru examene.

„Am văzut și multe excese: copii care au mai mulți meditatori. Mie mi se pare că nu faci altceva decât să induci o nesiguranță și o presiune suplimentară”.

„În ceea ce privește meditațiile, noi, ca părinți, trebuie să fim foarte sensibili la ce are nevoie copilul nostru. Din acest punct de vedere, aș recomanda și discuția cu consilierul școlar, pentru că nu întotdeauna supra-pregătirea ajută”, a mai adăugat ministrul.

Citește mai departe

EDUCATIE

Salonul Internaţional Pro Invent al UTCN nu va mai avea loc toamna aceasta. Evenimentul, reprogramat pentru martie 2025

Publicat

Salonul Internaţional al Cercetării Ştiinţifice, Inovării şi Inventicii Pro Invent, care urma să aibă loc toamna aceasta, s-a reprogramat pentru martie 2025, din considerente logistice, arată reprezenanții Universității Tehnice Cluj-Napoca.

Salonul Internaţional al Cercetării Ştiinţifice, Inovării şi Inventicii Pro Invent, ajuns la a XXI-a ediție, a fost reprogramat pentru martie 2025.

Eveniment reprogramat pentru primăvara viitoare

Tradițional, salonul urma să aibă loc în luna octombrie, însă, „din considerente logistice”, ar urma să aibă loc doar în primăvara anlui viitor.

„Am amânat, din considerente logistice, pe începutul lunii martie 2025. Încă nu este fixată data, urmează să o fixăm în zilele următoare. Am mai avut și în perioada de pandemie modificări privind data. Îmi pare rău că așa s-a întâmplat, dar vom reveni cu detalii cât de curând, probabil săptămâna viitoare”, a declarat, pentru Cluj24, rectorul UTCN, Vasile Țopa.

Totodată, pe site-ul evenimentului, a fost postat un mesaj similar: „Din considerente logistice, vă aducem la cunoştinţă că ediţia din acest an a Salonului va fi reprogramată pentru luna martie a anului 2025. Ne cerem scuze pentru eventualele inconveniente”, se arată pe pagină.

Amintim că, în contextul pandemiei de coronavirus, evenimentul a avut loc online, între 18-20 noiembrie 2020, respectiv 20-22 octombrie 2021.

Salonul Pro Invent, o tradiție de peste două decenii

Salonul PRO INVENT a debutat în primăvara anului 2002 la Complexul Expo Transilvania din Cluj-Napoca, în cadrul Târgului Internaţional „Foresta”. Din anul 2004 următoarele patru ediţii ale Salonului PRO INVENT au fost organizate în cadrul Târgului Internaţional Tehnic, tot la Expo Transilvania.

În anul 2008, Salonul PRO INVENT a fost înregistrat ca marcă la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM), având certificatul cu numărul 100.000, titular fiind Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca.

Începând cu anul 2014, trei ediţii la rând, Salonul PRO INVENT a fost organizat în cadrul complexului de învăţământ aparţinând Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca situat pe Bulevardul Muncii 103-105. Între 2018 şi 2022 Salonul a fost organizat la Sala Polivalentă BT Arena, cu două ediţii online (în 2020 şi 2021). Cele 21 de ediţii trecute ale Salonului au adus în atenţia publicului invenţii din aproape toate domeniile de activitate.

Având teme care acoperă materiale, procese şi produse inovatoare în domenii precum energie, mediu, sănătate, agricultură, resurse etc., ediţia a 22-a va reuni universităţi, institute de cercetare, centre şi staţii, companii, asociaţii de inventatori, persoane fizice din România şi din străinătate.

O secţiune specială a Salonului cuprinde lucrările studenţilor sau ale grupurilor de studenţi afiliate cu structurile de inovare şi cercetare ale universităţii noastre, pe care un juriu le va evalua.

Salonul a deveni, în ultimele două decenii, o tradiție la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, aceasta fiind printre primele instituţii de învăţământ superior din Europa care organizează un salon de inventică.

Citește mai departe

EVENIMENT

2025 începe cu o MINIVACANȚĂ de 7 zile. Ce zile libere în plus au mai apărut

Publicat

closed

Noul an vine cu o minivacanță de 7 zile. Zilele de 3 ianuarie și 2 mai 2025 vor fi zile libere în plus pentru bugetari, conform unui proiect de hotărâre de Guvern inițiat de Ministerul Muncii.

Angajații de la stat vor reveni la muncă în 2025 abia pe 8 ianuarie. De 1 Mai, se va face, din nou, punte cu weekendul.

2025 începe cu o MINIVACANȚĂ de 7 zile. Ce zile libere în plus au mai apărut

Zilele de 1, 2, 6 şi 7 ianuarie sunt deja zile libere prevăzute de Codul Muncii. Potrivit prevederilor proiectului, data de vineri, 3 ianuarie, va fi, de asemenea, stabilită ca zi liberă pentru personalul din sistemul bugetar.

Astfel, se va face punte între zilele de 1 și 2 ianuarie 2025 și cele de 4 și 5 ianuarie 2025, care pică în weekend. Întrucât 6 și 7 ianuarie sunt libere, bugetarii vor începe lucrul în 2025 abia miercuri, 8 ianuarie.

Ziua liberă de 2 mai 2025 ar urma să facă punte cu ziua de 1 mai și weekendul 3-4 mai.

 

 

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax