Connect with us

EVENIMENT

Studiu UBB: Românii, unii dintre cei mai mari consumatori de podcasturi la nivel mondial

Publicat


FSEGA, UBB

O echipă de cercetători de la Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) și Facultatea de Economie și de Administrare a Afacerilor din cadrul Universității de Vest din Timișoara au realizat un studiu care demonstrează rolul podcasturilor în comunicarea de marketing și cum acestea transformă relațiile dintre branduri și consumatori.

Rezultatul studiului este surprinzător: jumătate dintre români dedică peste o oră pe săptămână podcasturilor.

Studiu UBB: Românii, unii dintre cei mai mari consumatori de podcasturi la nivel mondial

Potrivit reprezentaților universiții Babeș-Bolyai, studiul explorează percepțiile și atitudinile publicului față de mesajele de marketing integrate în podcasturi, evidențiind modul în care acest mediu de comunicare contribuie la crearea conexiunilor cu brandurile și influențează intențiile de cumpărare ale consumatorilor.

Potrivit datelor Statista și YouGov, România se numără printre țările cu cel mai ridicat consum de podcasturi la nivel global, aproximativ jumătate dintre români dedicând peste o oră pe săptămână acestui tip de conținut.

În acest context, cercetarea a analizat un eșantion de 512 ascultători români de podcasturi, care au identificat mențiuni comerciale referitoare la branduri în cadrul episoadelor urmărite.

Integrarea conținutului publicitar în podcasturi

Rezultatele cercetării evidențiază rolul crucial al integrării armonioase a conținuturilor publicitare în podcasturi. Mesajele comerciale încorporate cu tact în povestea podcastului, care se îmbină în mod natural cu subiectul, fără a crea impresia de întrerupere a discuției, au cel mai mare impact.

“Astfel de mesaje amplifică memorarea brandurilor, modelând pozitiv atitudinile consumatorilor și ducând în final la intensificarea intențiilor de cumpărare. Gradul de divertisment și informativitatea mesajelor comerciale integrate în podcast contribuie, de asemenea, la acest proces.

Prin urmare, pentru a maximiza efectele pozitive asupra notorietății brandurilor promovate și atitudinii consumatorilor față de acestea, este esențial ca promovarea prin podcasturi să se bazeze pe mesaje comerciale integrate armonios în narativul podcastului, care să furnizeze informații utile despre brandurile promovate și să încorporeze divertismentul în comunicarea de brand”, se arată în studiu.

Credibilitatea podcasterului este esențială

O altă descoperire relevantă a studiului indică faptul că autenticitatea, credibilitatea și, mai ales, expertiza podcasterului sunt esențiale.

Podcasterii care demonstrează naturalețe, care se bucură de credibilitate și, mai ales, care sunt percepuți ca având un nivel adecvat de expertiză în domeniul brandurilor promovate au mai multe șanse să stimuleze atitudini pozitive față de brand, crescând gradul de memorare a acestora și stimulând intențiile de cumpărare.

Pe de altă parte, atractivitatea podcasterilor (de exemplu, carisma lor) nu reprezintă un factor relevant în acest proces. Prin urmare, este important ca bugetele de promovare alocate acestui mediu de comunicare să fie direcționate către colaborări cu podcasteri care se bucură de încredere, sunt autentici și, mai ales, dețin un nivel corespunzător de expertiză în domeniul brandurilor promovate.

Instrument de marketing

„Podcasturile nu sunt doar un fenomen cultural, ci și un instrument de marketing care redefinește modul în care brandurile se conectează cu publicul lor. Rezultatele noastre evidențiază potențialul imens al podcasturilor de a crea conexiuni autentice între branduri și consumatori, mai ales în contextul pieței românești de podcasting, aflată în plină dezvoltare”, a declarat Ovidiu I. Moisescu, profesor la UBB și coautor al studiului.

Rezultatele cercetării derulate de conf. univ. Anca Milovan, prof. univ. Costinel Dobre și prof. univ. Ovidiu I. Moisescu au fost publicate în revista Journal of Business Research, aparținând editurii internaționale Elsevier.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Peste 3,35 miliarde ambalaje SGR RETURNATE în 2024 în România. Clujul, abia pe locul 5

Publicat

pet

Într-o știre publicată zilele trecute, Cluj24 evidenția succesul campaniei de colectare a ambalajelor returnabile la nivelul țării. O informare obținută de la compania care se ocupă de aceste ambalaje relevă faptul că, la nivelul țării, în 2024 au fost colectate peste 3,35 miliarde ambalaje SGR.

Conform raportărilor lunare publicate de RetuRO SGR, administratorul sistemului în România, dintre acestea, 138 de milioane au fost returnate în jud. Cluj.

Peste 3,35 miliarde ambalaje SGR RETURNATE în 2024 în România. Clujul, abia pe locul 5

Cele mai multe ambalaje SGR returnate la nivelul anului 2024 au fost, în ordine descrescătoare, în București (aprox. 526 milioane ambalaje), Constanța (165 milioane), Timiș (156 milioane), Ilfov (151 milioane), Cluj (138 milioane).

Sistemul de Garanție-Returnare a fost lansat în România la 30 noiembrie 2023. În decembrie 2023 au fost returnate 31.000 de ambalaje SGR.

Citește mai departe

EVENIMENT

Ivorianul Issouf Macalou este noul atacant al U Cluj. Vine din eșalonul trei al Franței

Publicat

De

Issouf Macalou, U Cluj

U Cluj a anunțat finalizarea unui nou transfer.

Echipa clujeană de fotbal l-a adus pe ivorianul Issouf Macalou, care are 26 de ani și care a jucat pănă acum la FC Sochaux.

Iorianul Issouf Macalou este noul atacant al U Cluj

“FC Universitatea Cluj a ajuns la un acord cu FC Sochaux pentru transferul atacantului de bandă dreaptă Issouf Macalou”, a transmis clubul Universitatea Cluj.

Născut în Coasta de Fildeș, Issouf Macalou deține și cetățenia franceză. În cariera sa de până acum, atacantul a evoluat numai în Franța la formațiile Sochaux B, Louhans-Cuiseaux, MDA Chasselay (actuala Goal FC), Valenciennes, Le Mans, Red Star și FC Sochaux.

În actualul sezon, el a marcat de șase ori pentru FC Sochaux și a oferit o pasă decisivă în partidele din eșalonul al treilea și Cupa Franței.

Foto: U Cluj

Citește mai departe

EVENIMENT

Un clujean stabilit în Bruxelles, consilier onorific al ministrului Sănătății, Alexandru Rafila

Publicat

Dan Luca

Clujeanul Dan Luca, expert în politici europene, va fi consilier onorific al ministrului Sănătății.

Stabilit de peste 20 de ani la Bruxelles, Dan Luca a fost și consilier onorific al lui Radu Oprea când acesta a fost ministru al Turismului.

Dan Luca, noul consilier Onorific al ministrului Sănătății

Dan Luca a anunțat pe pagina de Facebook că va avea onoarea de a lucra direct cu Guvernul României în calitate de Consilier Onorific al Ministrului Sănătății, Prof. Univ. Dr. Alexandru Rafila.
“Cred că experiența mea de peste 25 de ani în lumea afacerilor europene este benefică României. Trăim o perioadă foarte aglomerată la nivelul politicilor de sănătate publică. Mă refer aici în special la revizuirea dosarului european pe legislația farmaceutică, dar și la impactul politicii de autonomie strategică deschisă asupra industriei farma și cea a aparaturii medicale”, a spus Dan Luca.

Aceta a mai precizat că funcția nu este remunerată. Dan Luca va lucra în continuare la Euractiv Bruxelles unde este vicepreședinte pentru Inovații Strategice. “Voi continua în paralel să conferenţiez la diverse universități europene pe subiectele preferate: comunicarea europeană și inovația în media”, aspus acesta.

Foto: Facebook

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Meci de senzație. U-BT Cluj câștigă confruntarea cu Turk Telekom Ankara cu 94 la 81, în BKT EuroCup

Publicat

De

u-BT Cluj-Napoca în Eurocup

U-Banca Transilvania a jucat, marți, ultima partidă acasă din sezonul regulat al BKT EuroCup.

Clujenii i-au învins pe cei de la Turk Telekom Ankara, în lupta pentru play-off-ul competiției, cu scorul de 94-81 (22-26, 27-20, 24-12, 21-23) .

U-BT Cluj câștigă confruntarea cu Turk Telekom Ankara

La pauză, scorul era 49 la 46 pentru U-BT, asta după ce turcii au condus în prima parte. Cei mai buni

Seeley, cu 31 puncte, Simpson, cu 21, respectiv Stephens și Mokoka, cu câte 10 au fost principalii marcatori ai U-BT Cluj-Napoca. Cei mai buni jucători de la echipa adversă au fost Brown, cu 17 puncre și Makoundou, cu 13.

Biletele au fost sold-out, la meciul de pe BTarena din Cluj-Napoca, iar pentru fani a fost deschis și etajul 3. De asemenea, la pauză, spectactorii au avut parte de un show susținut de Deliric.

Înaintea acestui meci, U-Banca Transilvania avea același bilanț cu JL Bourg și Reyer Veneția, respectiv 8 victorii și 6 înfrângeri.

U-BT Cluj  va juca ultimele două meciuri din sezonul regulat în deplasare, pe 29 ianuarie cu 7Bet-Lietkabelis Panevezys, iar pe 5 februarie Aris Salonic.

Foto: U-BT Cluj-Napoca/ Facebook

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate