Connect with us

EDUCATIE

Studiu UBB: Peste jumătate dintre clujenii care nu au fost la UNTOLD cred că festivalul deranjează viața cotidiană a orașului

Publicat


În contextul asumării de către Universitatea ”Babeș-Bolyai” (UBB) Cluj-Napoca a rolului de formator al bunăstării societății prin dezvoltarea tuturor variantelor de relație cu societatea, în cadrul componentei academice de servicii către comunitate, ținând cont de revenirea în actualitate a dezbaterilor privind rolul social și economic al festivalurilor pentru comunitățile locale, Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor din cadrul UBB, prin  conf. univ. dr. Ovidiu I. Moisescu, pune la dispoziția publicului rezultatele unui studiu privind percepțiile și atitudinea clujenilor în raport cu festivalul Untold.

„UBB este principalul actor academic în ecosistemul clujean, de aceea încercăm prin astfel de demersuri să înțelegem, să susținem și să îmbunătățim  prin știință evenimente majore ale ecosistemului, așa cum este și festivalul Untold, cu impact apoi pozitiv asupra bunăstării oamenilor și a imaginii orașului nostru” – a declarat Daniel David, Rectorul Universității Babeș-Bolyai.

„Astfel de studii sunt binevenite pentru a contribui la o imagine cât mai completă și relevantă asupra proceselor economice, de această dată având în discuție un festival, care au impact asupra comunităților și care devin exemple de bune practici în perspectivă” – a afirmat Răzvan V. Mustață, Decanul Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor.

Percepția clujenilor

Studiul a avut ca obiectiv evaluarea percepțiilor locuitorilor municipiului Cluj-Napoca în legătură cu beneficiile pe care festivalul Untold le aduce comunității locale (din punct de vedere social, economic, al imaginii și al identității comunitare), respectiv cu costurile sociale și de mediu generate de organizarea acestui festival în oraș (din perspectiva aglomerației, a disconfortului produs vieții cotidiene și a efectelor negative asupra mediului natural și a comportamentului infracțional).

Totodată, studiul a vizat evaluarea atitudinii clujenilor față de organizarea festivalului Untold în Cluj-Napoca, prin evidențierea măsurii în care locuitorii susțin organizarea festivalului în oraș și consideră dezirabilă susținerea acestuia de către autoritățile publice.

Peste 700 de personae chestionate

Cercetarea fost derulată prin metoda anchetei sociologice pe bază de chestionar online adresat tuturor locuitorilor municipiului Cluj-Napoca. În urma diseminării chestionarului online cu sprijinul instituțiilor de presă locale clujene și al mai multor persoane publice cu audiență ridicată în mediul online, eșantionul investigat a cuprins 739 de clujeni cu vârste cuprinse între 18 și 55 ani, cu reședința în diverse cartiere sau zone rezidențiale limitrofe ale municipiului.

Per ansamblu, studiul relevă că majoritatea clujenilor investigați tind să fie de acord cu faptul că organizarea festivalului Untold în municipiul Cluj-Napoca aduce orașului o serie de beneficii sociale, economice, de imagine și de întărire a identității comunitare.

Consecințe negative

Pe de altă parte, majoritatea celor chestionați tind să fie de asemenea de acord cu faptul că desfășurarea festivalului comportă și o serie de consecințe negative asupra orașului legate de aglomerație, disconfort adus vieții cotidiene (inclusiv prin suprasolicitarea spațiilor recreaționale ale orașului, limitarea accesului localnicilor la aceste spații, creșterea prețurilor și poluarea fonică), deteriorare a unor spații verzi ale orașului  și creștere semnificativă a consumului de băuturi alcoolice și substanțe interzise în perioada festivalului.

În privința atitudinii generale față de festivalul Untold, majoritatea respondenților investigați tind să fie de acord cu faptul că Untold ar trebui să aibă loc în continuare în Cluj-Napoca, că beneficiile aduse orașului sunt superioare costurilor și problemelor generate, respectiv că autoritățile publice ar trebui să susțină organizarea festivalului în municipiu.

Diferențe de vârstă

Totuși, se remarcă diferențe semnificative privind percepțiile și atitudinea, în funcție de categoria de vârstă a respondenților și de experiența de participare la festival.

Astfel, percepțiile privind beneficiile sunt în general mai puțin favorabile în rândul celor cu vârste cuprinse între 36-55 ani, comparativ cu cei cu vârste cuprinse între 18-35 ani. Totodată, aceleași percepții sunt mult mai puțin favorabile în rândul celor care nu au participat la festival, comparativ cu cei care au avut o experiență Untold. Astfel:

  • aproape 50% dintre respondenții cu vârste cuprinse între 36-55 ani și circa 55% dintre cei care nu au participat la Untold nu consideră că festivalul contribuie în mod real la îmbunătățirea calității vieții în Cluj-Napoca; în schimb, numai 30% dintre cei cu vârste între 18-35 ani și doar 14% dintre cei care au avut o experiență Untold se îndoiesc de acest beneficiu social al festivalului;
  • circa 35% dintre respondenții cu vârste cuprinse între 36-55 ani și peste 30% dintre cei care nu au participat la Untold nu consideră că festivalul contribuie în mod real la dezvoltarea economică a orașului; în schimb, numai 13% dintre cei cu vârste între 18-35 ani și doar 7% dintre cei care au avut o experiență Untold se îndoiesc de acest beneficiu economic al festivalului;
  • aproximativ 25% dintre respondenții cu vârste cuprinse între 36-55 ani și același procent din rândul celor care nu au participat la Untold nu consideră că festivalul contribuie în mod real la îmbunătățirea imaginii și reputației orașului; în schimb, numai 9% dintre cei cu vârste între 18-35 ani și doar 3% dintre cei care au avut o experiență Untold se îndoiesc de acest beneficiu de imagine al festivalului.

Produce aglomerație

În mod similar, percepția efectelor negative este mai pronunțată în rândul celor cu vârste cuprinse între 36-55 ani, comparativ cu cei cu vârste cuprinse între 18-35 ani, iar percepția acelorași consecințe negative este mult mai pregnantă în rândul celor care nu au participat la festival, comparativ cu cei care au avut o experiență Untold. Astfel:

  • aproape 70% dintre respondenții care nu au participat la Untold tind să fie de acord cu faptul că festivalul produce aglomerație în mijloacele de transport în comun până la un nivel inacceptabil; în schimb, peste 50% dintre cei care au avut o experiență de participare la Untold se îndoiesc de acest impact negativ al festivalului;
  • circa 55% dintre respondenții cu vârste cuprinse între 36-55 ani și aproximativ 65% dintre cei care nu au participat la Untold tind să fie de acord că festivalul deranjează viața cotidiană a localnicilor și o supune stresului; în schimb, numai 42% dintre cei cu vârste între 18-35 ani și doar 25% dintre cei care au avut o experiență Untold tind să perceapă acest impact negativ al festivalului ca fiind real;
  • deteriorarea unor spații verzi ale orașului în timpul festivalului este percepută ca fiind o problemă reală de circa 65% dintre respondenții cu vârste cuprinse între 36-55 ani și de aproximativ 73% dintre cei care nu au participat la Untold; în schimb, numai 52% dintre cei cu vârste între 18-35 ani și doar 37% dintre cei care au avut o experiență de participare la Untold tind să fie de acord că acest impact negativ al festivalului este o realitate.

Să fie în continuare la Cluj-Napoca

Aceleași tipuri de diferențe se remarcă și în cazul atitudinii generale față de festival.

Astfel, deși 75% dintre respondenții cu vârste cuprinse între 18-35 ani și 90% dintre cei care au avut o experiență Untold tind să fie de acord că festivalul ar trebui să aibă loc în continuare în Cluj-Napoca, numai 57% dintre cei cu vârste cuprinse între 36-55 ani și doar 52% dintre cei care nu au participat la festival sunt de aceeași părere.

Rezultatele studiului indică totodată faptul că nu toate percepțiile locuitorilor referitoare la beneficiile sau efectele negative ale Untold sunt relevante pentru formarea atitudinii generale față de festival.

Astfel, percepțiile privind aglomerația sau efectele negative ale festivalului asupra mediului natural nu influențează în mod semnificativ atitudinea clujenilor față de Untold.

În schimb, percepțiile privind disconfortul produs vieții cotidiene (lipsa de acces la o serie de facilități și spații recreaționale, creșterea nivelului zgomotului ambiental urban, creșterea prețurilor și, în general, stresul căruia îi este supusă viața obișnuită a localnicilor) influențează în mod semnificativ și negativ atitudinea față de festival.

Pe de altă parte însă, percepțiile privind beneficiile asociate organizării Untold au asupra atitudinii față de festival un impact semnificativ și pozitiv, cea mai importantă și influentă percepție fiind cea referitoare la beneficiile sociale (oportunitatea clujenilor de a se distra alături de familie și prieteni, de a întâlni oameni noi, respectiv contribuția la creșterea bunăstării și calității vieții localnicilor).

Comunicarea importantă

Din perspectivă practică, rezultatele sugerează faptul că pentru modificarea atitudinii localnicilor față de festivalul Untold (în sens pozitiv sau negativ), acțiunile și comunicarea legate de festival ar trebui să se concentreze pe factorii care au cea mai mare influență asupra atitudinii locuitorilor față de festival: beneficiile sociale ale festivalului (din perspectiva pozitivă), respectiv disconfortul produs vieții cotidiene (din perspectiva negativă).

Ca o limită a studiului, trebuie evidențiat faptul că acesta a inclus în eșantionul investigat doar clujeni cu vârste cuprinse între 18 și 55 ani, datorită culegerii datelor exclusiv în mediul online.

Pe de altă parte, clujenii cu vârste peste 55 ani reprezintă aproximativ 35% din populația adultă rezidentă în municipiul Cluj-Napoca.

Mai mult decât atât, studiul a evidențiat tendința ca percepțiile și atitudinea în raport cu festivalul Untold să scadă în favorabilitate o dată cu vârsta respondenților.

Prin urmare, dacă eșantionul investigat ar fi inclus și un număr semnificativ de respondenți cu vârste peste 55 ani, este foarte probabil ca percepțiile și atitudinea măsurate să fi fost, per ansamblu, mai puțin favorabile festivalului.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Sabin Sărmaș: Proiectul metroului din Cluj este, de departe, cel mai întârziat din PNRR. Arată blocajul Primăriei

Publicat

sabin

Candidatul independent la Primăria Cluj-Napoca, Sabin Sărmaș, a declarat că știa că proiectul metroului din Cluj-Napoca este întârziat, înainte de declarația ministrului MIPE, Adrian Câciu.

”Avem termen 2026 să cheltuim banii pentru metrou, vorbim despre metrou, și suntem, de departe, cel mai întârziat proiect din PNRR.

Primăria nu poate face o selecție de companie care se ocupă de dirigenție, ceea ce arată blocajul în care se află Primăria astăzi, o incapacitate în propria curte care ne duce la pierderi.

Eu cred că Boc, după alegeri, anunță că nu mai face metroul. Nu am dovezi, asta este percepția mea. În 10 iunie ne va face surpriza că filonul de sare este până în Piața Avram Iancu”, a afirmat Sabin Sărmaș.

CMF: 24240078

Citește mai departe

ECONOMIE

FOTO. Porsche pregătește deschiderea la Cluj a celui de-al doilea showroom în România

Publicat

Porsche

Porsche derulează o investiție de proporții la Cluj, unde va demara construcția celui de-al doilea Centru din România al mărcii. În prezent, proiectul arhitectural al noului spațiu este aprobat, iar construcția se află în stadiul de autorizare.

”Pentru marca Porsche, această investiție de la Cluj este una strategică, în conformitate cu planurile noastre de dezvoltare și sustenabilitate în România și în regiune”, spune Alin Tapalagă, director general al Porsche Inter Auto România.

”Ca Importator Porsche în România, am împlinit anul trecut 25 de ani pe piața locală, Centrul Porsche București a împlinit 10 ani, deținem și un service autorizat în Timișoara, astfel că am considerat oportun momentul deschiderii unui al doilea Centru Porsche în țară, într-o zonă în care marca este foarte apreciată și așteptată de clienții noștri.

Noul spațiu va conține atât un showroom de prezentare, cât și un nou atelier de service.

Porsche

Clădire verde

Construită la cele mai înalte standarde, clădirea va fi una verde, durabilă, investiția fiind aliniată la standardele noastre de reducere a emisiilor și conservare a resurselor naturale, atât prin procesul de producție și prin hibridizarea și electrificarea gamei de automobile, cât și prin construirea unor showroom-uri eco-friendly”.

Construcția noului spațiu va fi demarată în acest an, imediat după primirea tuturor aprobărilor de construcție necesare. Finalizarea construcției este planificată pentru anul 2025.

Facilități moderne

Noul Centrul Porsche Cluj va avea un showroom de prezentare de aprox. 600 mp și un service autorizat Porsche, care va avea o suprafață de 870 mp. Spațiul va beneficia de toate facilitățile moderne și construcția va fi realizată pe baza noii identități corporative a Porsche AG, la cele mai înalte standarde.

Personalul va fi acreditat Porsche, iar training-urile consilierilor de vânzări și service vor fi efectuate la producător, respectând cele mai riguroase cerințe.

Personalul din service va beneficia de tot sprijinul, know-how-ul și experiența Centrului Porsche București, care efectuează lucrări electrice cu grad mare de dificultate, fiind în acest moment un Hub HV important la nivel regional în Europa Centrală și de Est.

Piața crește în Cluj

”Porsche are deja o prezență puternică în Cluj-Napoca prin MHP România și Porsche Engineering, ambele companii fiind deținute de către Porsche AG Stuttgart”, spune Adrian Pascu, Director Executiv Importator Porsche.

”În plus, noi suntem deja foarte vizibili în Cluj, prin implicarea noastră locală în turneul de tenis Transylvania Open încă de la prima ediție, cu o tradiție de 4 ani.

Piața noastră crește în Cluj, portofoliul nostru de clienți din zonă devine din ce în ce mai mare, la fiecare road-tour în zonă observăm un interes crescut pentru modelele Porsche, astfel că această investiție era foarte necesară și solicitată. Așa că ne bucuram să putem spune azi ferm: da, al doilea Centru Porsche din România va fi deschis la Cluj!”.

 

 

Citește mai departe

CULTURA

VIDEO FOTO. Castelul Rákóczi-Bánffy din Gilău, deschis după renovarea de peste 7,1 milioane de euro. Va fi un ”templu cultural”

Publicat

De

castelul gilău

Castelul Rákóczi-Bánffy din Gilău a fost redeschis, vineri, în urma unor lucrări de renovare și restaurare care au costat peste 7 milioane de euro, finanțarea fiind asigurată de Uniunea Europeană, Guvernul Ungariei și Fundația „Tradiții Transilvane” prezidată de Elek Nagy, care a contribuit cu peste 3 milioane de euro.

La ceremonia de deschidere a fost prezent și vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt, care a spus că scopul Fundației ”Tradiții Transilvane” va trebui să fie păstrarea tradițiilor culturală și a limbii maghiare.

”Avem datoria de a contribui la cultura universală. Prin acest castel trebuie să facem tot ce putem pentru păstrarea culturii noastre”, a transmis Semjen.

castelul gilău

”Templu cultural”

Elek Nagy, propritarul castelului, a precizat că ziua de vineri este una extraordinară din viața sa, aici urmând să funcționeze un centru cultural unde culturile maghiară și română se întâlnesc.

”Va fi un templu cultural din Ardeal, va fi un loc de întâlnire pentru familii și va găzdui evenimente culturale, musicale, festivaluri mai mici.

Am investit aici îndemnat de inimă și de suflet. Sunt născut la Cluj, sunt ardelean, iar istoria Ardealului și conviețuirea românilor și maghiarilor, sașilor și evreilor, este o cultură specială, care nu mai există în Europa.

Castelul se afla într-o stare avansată de degradare înainte de a-l cumpăra fundația noastră”, a spus Nagy.

Renovarea va continua anul viitor cu restaurarea parcului castelului și a castrului roman, într-un proiect de 2,15 milioane de euro.

Datează din anii 1400

Castelul de la Gilău datează din anul 1460 și este situat în mijlocul pe un domeniu de 14 hectare. Are o structură rectangulară cu patru turnuri de colț. De-a lungul anilor a fost locuit de diverși episcopi, dar a fost și reședință nobiliară.

Lucrările de renovare și reabilitare au constat din consolidarea structurii, repararea acoperișului, a scărilor, au fost montate lifturi în interior, s-a instalat încălzire în pardoseală, dar și un sistem modern de ventilație.

Citește mai departe

ECONOMIE

VIDEO FOTO. 25 de companii și universitățile clujene și-au prezentat oferta la Bursa locurilor de muncă a AJOFM

Publicat

De

Zeci de companii și cele mai importante universități clujene și-au prezentat oferta la Bursa Locurilor de Muncă, eveniment organizat de Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Cluj vineri, 14 mai, la Cluj Arena.

Peste 25 de companii și universități din județ și-au prezentat oferta la Bursa Locurilor de Muncă, organizată de AJOFM Cluj la Cluj Arena.

Sute de elevi și clujeni în căutarea unui loc de muncă au luat parte la eveniment, unde au putut sta de vorbă cu reprezentanți ai mediului de afaceri și ai universităților clujene.

„La evenimentul de astăzi au participat 25 de mari companii din județ oferind un număr foarte mare de locuri de muncă, atât pe studii medii, cât și pe studii superioare, pe o gamă largă de ocupații. Am avut prezente marile universități clujene care și-au prezentat oferta educațională copiilor interesați de oferta de școlarizare.

Amintim că au fost în jur de 800 de elevi din liceele clujene, școli profesionale și licee de profil care au manifestat interes în ceea ce privește oferta angajatorilor, cât și oferta educațională a marilor universități pentru cei care doresc să meargă mai departe, la universități”, a declarat Ciprian Boșca, consilier AJOFM, pentru Cluj24.

Licee cu rezultate remarcabile, premiate

Ca element de noutate la ediția de anul acesta, Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Cluj, alături de marii angajatori participanți au premiat liceele cu rezultate excepționale în activități curriculare și extra-curriculare. Este vorba despre Liceul Teoretic „Petru Maior” Gherla, Colegiul Tehnic Energetic Cluj-Napoca și Colegiul Economic „Iulian Pop” Cluj-Napoca.

„Ca o premieră în acest eveniment, am premiat, împreună cu marii angajatori, performanța și excelența în educație pentru activități curriculare și extra-curriculare. Au fost premiate trei licee cu rezultate deosebite în acest fel de activități. Mediul de business a decis, împreună cu noi, să premieze această implicare deosebită a copiilor și rezultatele deosebite pe care aceștia le-au obținut”, a mai arătat Ciprian Boșca.

Peste 800 de locuri de muncă vacante

Târgul a beneficiar de prezența a 25 dintre cei mai mari angajatori din județul Cluj, cu o ofertă de pest 800 de locuri de muncă vacante, dar și de prezența celor mai mari universități din Cluj, care și-au prezentat ofertele de studii pentru anul şcolar 2024-2025.

„Au participat cele mai mari universități: Universitatea Babeș-Bolyai, Universitatea Tehnică, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară, Universitatea de Medicină și Farmacie și Universitatea Dimitrie Cantemir. Universitățile au fost prezente cu toate facultățile. A fost un foarte mare interes din partea copiilor pentru aceste universități.

Au mai fost prezente și marile companii din județ care au nevoie de forță de muncă în domeniul industrial, vorbim de Bosch, Eckerle, DeLonghi, companii din domeniul farmaceutic, din domeniul financiar-bancar și din alte domenii. Am observat interes din partea vizitatorilor pentru aceste oferte venite din partea marilor companii, ceea ce ne bucură foarte mult”, a mai explicat consultantul AJOFM Cluj.

Reprezentanții universităților au atras privirile participanților atât prin costumațiile neobișnuite, prin instalații și aparaturi captivante, cât și cu ajutorul necuvântătoarelor.

Târgul Locurilor de Muncă și de Orientare în Carieră ediția 2024 a reunit, pe de o parte universitățile clujene, mediul preuniversitar, împreună cu mediul de business din județul Cluj, prin participarea unor angajatori reprezentativi pentru piața forței de muncă.


Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax