Connect with us

EDUCATIE

Studiu UBB: Peste jumătate dintre clujenii care nu au fost la UNTOLD cred că festivalul deranjează viața cotidiană a orașului

Publicat


În contextul asumării de către Universitatea ”Babeș-Bolyai” (UBB) Cluj-Napoca a rolului de formator al bunăstării societății prin dezvoltarea tuturor variantelor de relație cu societatea, în cadrul componentei academice de servicii către comunitate, ținând cont de revenirea în actualitate a dezbaterilor privind rolul social și economic al festivalurilor pentru comunitățile locale, Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor din cadrul UBB, prin  conf. univ. dr. Ovidiu I. Moisescu, pune la dispoziția publicului rezultatele unui studiu privind percepțiile și atitudinea clujenilor în raport cu festivalul Untold.

„UBB este principalul actor academic în ecosistemul clujean, de aceea încercăm prin astfel de demersuri să înțelegem, să susținem și să îmbunătățim  prin știință evenimente majore ale ecosistemului, așa cum este și festivalul Untold, cu impact apoi pozitiv asupra bunăstării oamenilor și a imaginii orașului nostru” – a declarat Daniel David, Rectorul Universității Babeș-Bolyai.

„Astfel de studii sunt binevenite pentru a contribui la o imagine cât mai completă și relevantă asupra proceselor economice, de această dată având în discuție un festival, care au impact asupra comunităților și care devin exemple de bune practici în perspectivă” – a afirmat Răzvan V. Mustață, Decanul Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor.

Percepția clujenilor

Studiul a avut ca obiectiv evaluarea percepțiilor locuitorilor municipiului Cluj-Napoca în legătură cu beneficiile pe care festivalul Untold le aduce comunității locale (din punct de vedere social, economic, al imaginii și al identității comunitare), respectiv cu costurile sociale și de mediu generate de organizarea acestui festival în oraș (din perspectiva aglomerației, a disconfortului produs vieții cotidiene și a efectelor negative asupra mediului natural și a comportamentului infracțional).

Totodată, studiul a vizat evaluarea atitudinii clujenilor față de organizarea festivalului Untold în Cluj-Napoca, prin evidențierea măsurii în care locuitorii susțin organizarea festivalului în oraș și consideră dezirabilă susținerea acestuia de către autoritățile publice.

Peste 700 de personae chestionate

Cercetarea fost derulată prin metoda anchetei sociologice pe bază de chestionar online adresat tuturor locuitorilor municipiului Cluj-Napoca. În urma diseminării chestionarului online cu sprijinul instituțiilor de presă locale clujene și al mai multor persoane publice cu audiență ridicată în mediul online, eșantionul investigat a cuprins 739 de clujeni cu vârste cuprinse între 18 și 55 ani, cu reședința în diverse cartiere sau zone rezidențiale limitrofe ale municipiului.

Per ansamblu, studiul relevă că majoritatea clujenilor investigați tind să fie de acord cu faptul că organizarea festivalului Untold în municipiul Cluj-Napoca aduce orașului o serie de beneficii sociale, economice, de imagine și de întărire a identității comunitare.

Consecințe negative

Pe de altă parte, majoritatea celor chestionați tind să fie de asemenea de acord cu faptul că desfășurarea festivalului comportă și o serie de consecințe negative asupra orașului legate de aglomerație, disconfort adus vieții cotidiene (inclusiv prin suprasolicitarea spațiilor recreaționale ale orașului, limitarea accesului localnicilor la aceste spații, creșterea prețurilor și poluarea fonică), deteriorare a unor spații verzi ale orașului  și creștere semnificativă a consumului de băuturi alcoolice și substanțe interzise în perioada festivalului.

În privința atitudinii generale față de festivalul Untold, majoritatea respondenților investigați tind să fie de acord cu faptul că Untold ar trebui să aibă loc în continuare în Cluj-Napoca, că beneficiile aduse orașului sunt superioare costurilor și problemelor generate, respectiv că autoritățile publice ar trebui să susțină organizarea festivalului în municipiu.

Diferențe de vârstă

Totuși, se remarcă diferențe semnificative privind percepțiile și atitudinea, în funcție de categoria de vârstă a respondenților și de experiența de participare la festival.

Astfel, percepțiile privind beneficiile sunt în general mai puțin favorabile în rândul celor cu vârste cuprinse între 36-55 ani, comparativ cu cei cu vârste cuprinse între 18-35 ani. Totodată, aceleași percepții sunt mult mai puțin favorabile în rândul celor care nu au participat la festival, comparativ cu cei care au avut o experiență Untold. Astfel:

  • aproape 50% dintre respondenții cu vârste cuprinse între 36-55 ani și circa 55% dintre cei care nu au participat la Untold nu consideră că festivalul contribuie în mod real la îmbunătățirea calității vieții în Cluj-Napoca; în schimb, numai 30% dintre cei cu vârste între 18-35 ani și doar 14% dintre cei care au avut o experiență Untold se îndoiesc de acest beneficiu social al festivalului;
  • circa 35% dintre respondenții cu vârste cuprinse între 36-55 ani și peste 30% dintre cei care nu au participat la Untold nu consideră că festivalul contribuie în mod real la dezvoltarea economică a orașului; în schimb, numai 13% dintre cei cu vârste între 18-35 ani și doar 7% dintre cei care au avut o experiență Untold se îndoiesc de acest beneficiu economic al festivalului;
  • aproximativ 25% dintre respondenții cu vârste cuprinse între 36-55 ani și același procent din rândul celor care nu au participat la Untold nu consideră că festivalul contribuie în mod real la îmbunătățirea imaginii și reputației orașului; în schimb, numai 9% dintre cei cu vârste între 18-35 ani și doar 3% dintre cei care au avut o experiență Untold se îndoiesc de acest beneficiu de imagine al festivalului.

Produce aglomerație

În mod similar, percepția efectelor negative este mai pronunțată în rândul celor cu vârste cuprinse între 36-55 ani, comparativ cu cei cu vârste cuprinse între 18-35 ani, iar percepția acelorași consecințe negative este mult mai pregnantă în rândul celor care nu au participat la festival, comparativ cu cei care au avut o experiență Untold. Astfel:

  • aproape 70% dintre respondenții care nu au participat la Untold tind să fie de acord cu faptul că festivalul produce aglomerație în mijloacele de transport în comun până la un nivel inacceptabil; în schimb, peste 50% dintre cei care au avut o experiență de participare la Untold se îndoiesc de acest impact negativ al festivalului;
  • circa 55% dintre respondenții cu vârste cuprinse între 36-55 ani și aproximativ 65% dintre cei care nu au participat la Untold tind să fie de acord că festivalul deranjează viața cotidiană a localnicilor și o supune stresului; în schimb, numai 42% dintre cei cu vârste între 18-35 ani și doar 25% dintre cei care au avut o experiență Untold tind să perceapă acest impact negativ al festivalului ca fiind real;
  • deteriorarea unor spații verzi ale orașului în timpul festivalului este percepută ca fiind o problemă reală de circa 65% dintre respondenții cu vârste cuprinse între 36-55 ani și de aproximativ 73% dintre cei care nu au participat la Untold; în schimb, numai 52% dintre cei cu vârste între 18-35 ani și doar 37% dintre cei care au avut o experiență de participare la Untold tind să fie de acord că acest impact negativ al festivalului este o realitate.

Să fie în continuare la Cluj-Napoca

Aceleași tipuri de diferențe se remarcă și în cazul atitudinii generale față de festival.

Astfel, deși 75% dintre respondenții cu vârste cuprinse între 18-35 ani și 90% dintre cei care au avut o experiență Untold tind să fie de acord că festivalul ar trebui să aibă loc în continuare în Cluj-Napoca, numai 57% dintre cei cu vârste cuprinse între 36-55 ani și doar 52% dintre cei care nu au participat la festival sunt de aceeași părere.

Rezultatele studiului indică totodată faptul că nu toate percepțiile locuitorilor referitoare la beneficiile sau efectele negative ale Untold sunt relevante pentru formarea atitudinii generale față de festival.

Astfel, percepțiile privind aglomerația sau efectele negative ale festivalului asupra mediului natural nu influențează în mod semnificativ atitudinea clujenilor față de Untold.

În schimb, percepțiile privind disconfortul produs vieții cotidiene (lipsa de acces la o serie de facilități și spații recreaționale, creșterea nivelului zgomotului ambiental urban, creșterea prețurilor și, în general, stresul căruia îi este supusă viața obișnuită a localnicilor) influențează în mod semnificativ și negativ atitudinea față de festival.

Pe de altă parte însă, percepțiile privind beneficiile asociate organizării Untold au asupra atitudinii față de festival un impact semnificativ și pozitiv, cea mai importantă și influentă percepție fiind cea referitoare la beneficiile sociale (oportunitatea clujenilor de a se distra alături de familie și prieteni, de a întâlni oameni noi, respectiv contribuția la creșterea bunăstării și calității vieții localnicilor).

Comunicarea importantă

Din perspectivă practică, rezultatele sugerează faptul că pentru modificarea atitudinii localnicilor față de festivalul Untold (în sens pozitiv sau negativ), acțiunile și comunicarea legate de festival ar trebui să se concentreze pe factorii care au cea mai mare influență asupra atitudinii locuitorilor față de festival: beneficiile sociale ale festivalului (din perspectiva pozitivă), respectiv disconfortul produs vieții cotidiene (din perspectiva negativă).

Ca o limită a studiului, trebuie evidențiat faptul că acesta a inclus în eșantionul investigat doar clujeni cu vârste cuprinse între 18 și 55 ani, datorită culegerii datelor exclusiv în mediul online.

Pe de altă parte, clujenii cu vârste peste 55 ani reprezintă aproximativ 35% din populația adultă rezidentă în municipiul Cluj-Napoca.

Mai mult decât atât, studiul a evidențiat tendința ca percepțiile și atitudinea în raport cu festivalul Untold să scadă în favorabilitate o dată cu vârsta respondenților.

Prin urmare, dacă eșantionul investigat ar fi inclus și un număr semnificativ de respondenți cu vârste peste 55 ani, este foarte probabil ca percepțiile și atitudinea măsurate să fi fost, per ansamblu, mai puțin favorabile festivalului.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

„U” Cluj-CSU Craiova, 1-1. Universitățile au dat-o la PACE

Publicat

u craiova

Universitatea Cluj a întâlnit, sâmbătă seara pe Cluj Arena, pe CS Universitatea Craiova, într-un meci din etapa a 10-a a Superligii la fotbal. Ambele echipe veneau după victorii. Înaintea acestui meci „U” era pe locul 11 cu 10 puncte, în timp ce craiovenii ocupau poziția a 3-a cu 17 puncte. După două reprize total diferite ca factură, „universitățile” au dat-o la pace, 1-1. Au înscris Nistor (min.91) respectiv Bancu (min.31).

Echipele de start:

„U” Cluj: Gorcea – Peteleu, Masoero, Mitrea, Vătăjelu – D. Popadiuc, G. Simion, K. Doukoure, O. Bic – D. Popa, I. Stoica
Rezerve: Iliev – Oancea, Pițian, A. Miron, Perianu, Chipciu, R. Silaghi, F. Ilie, D. Nistor
Antrenor: Ioan Ovidiu Sabău

CS Universitatea Craiova:  L. Popescu – Vlădoiu, Screciu, R. Silva, Bancu – A. Crețu, Mateiu – Danciu, L. Houri, Mitriță, Markovic
Rezerve: D. Lazar – J. Mendy, Ndong, Căpățînă, D. Sala, J. Kurtic, Roguljic, A. Ivan, Koljic
Antrenor: Corneliu Papură

Stadion: Cluj Arena, Cluj-Napoca
Arbitru: Iulian Călin / Asistenți: Radu Ghinguleac și Mihai Marica
Arbitru VAR: Iulian Dima / Arbitru AVAR: Andrei Moroiță

Clujenii încep tare meciul, luând cu asalt careul oltean. Totul n-a fost decât un foc de paie. Nu reușesc să închege atacuri eficiente, acțiunile lor terminându-se înainte de a deveni periculoase. De cealaltă parte, oltenii își revin rapid din forcingul începutului și, ușor, trec la cârma jocului.

Dovadă sunt și cele 5 șuturi pe poartă față de doar unul al clujenilor. De altfel, în min.31, Bancu șutează dintr-o bucată o minge deviată de apărarea clujeană și înscrie pentru 0-1, cu largul concurs al lui Gorcea. Același Gorcea salvează, câteva minute mai târziu, un gol ca și făcut la o pătrundere a lui Markovic.

Repriza a doua a fost de cu totul altă factură. Clujenii au pus stăpânire pe joc, în timp ce oltenii au făcut pasul înapoi, preferând să conserve rezultatul și să încerce să dea lovitura pe contraatac. „U” suferă însă la pasa decisivă, iar atunci când îi iese, ori ratează Stoica ori apără Popescu. Koljic ratează și el o ocazie imensă.

Clujul reușește egalarea în min.91 prin șutul lui Nistor, după care oltenii rămân în 10, Ivan fiind eliminat pentru două galbene.

Partida se încheie la egalitate, 1-1, rezultat care nu mulțumește nici una dintre echipe.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Premieră la ICURT Cluj. Un pacient a fost supus unui al treilea transplant de rinichi. Sâmbătă au fost salvate două vieți

Publicat

De

operatie icutr

Premieră pentru România realizată de medicii de la Institutul de Urologie și Transplant Renal (ICURT) din Cluj-Napoca. Unui pacient i-a fost transplantată a treia grefă renală.

De altfel, două operații de transplant renal au avut loc sâmbătă la ICUTR. Și o femeie a primit un rinichi și o nouă șansă la o viață normală.

Premieră la ICURT Cluj. Un pacient a fost supus unui al treilea transplant de rinichi. Sâmbătă au fost salvate două vieți

„Un pacient hiperimunizat cu două grefe renale implantate în alt serviciu medical, după o așteptare pe dializă de 7 ani, a avut șansa să fie compatibil și acceptat ca potențial primitor de către centrul nostru.

Intervenția chirurgicală de transplatare a celei de-a 3-a grefe renale a fost un succes, fiind pentru prima dată în țara noastră când se realizează acest lucru, doar datorită determinismului echipei ICUTR”, a transmis dr. Florin Elec pe pagina sa de Facebook.

dr elec

Două transplanturi au fost realizate sâmbătă la Cluj

De asemenea, o altă pacientă, care face hemodializă de 4 ani a fost supusă sâmbătă unei operații de transplant renal. Rinichii au fost prelevați de la un donator aflat în moarte cerebrală.

Aceste intervenții chirurgicale au fost posibile prin bunăvoința familiei donatorului și a echipei medicale a Spitalului Clinic Județean de Urgență Oradea, potrivit medicului de la ICUTR Cluj-Napoca.

„Efortul uman nu poate trece neobservat, iar azi, în acestă zi frumoasă de toamnă vă fac cunoscută echipa care a sacrificat o zi liberă și care a făcut posibil să se efectueze încă două transplanturi în ICUTR Cluj Napoca.

Echipa de prelevare: Dr. Moisoiu Tudor, Dr. Popa Catalin, Dr. Daniel Cosma
Echipa de transplant medici: Conf. Dr. Elec Florin, Dr. Constantin Liviu, Dr. Pop Dan, Dr. Burileanu Raluca, Dr. Robert Loga, Dr. Muntean Adriana, Dr. Raluca Timoce, Dr. Alin Chiorean, Dr. Georgeta Horceag, Dr. Drăgan Serghei, Dr. Dinu Teodor, Dr. Popa Catalin, Dr. Daniel Cosma

Asistente medicale: Popa Mariana, Kiss Roxana, Bar Alina, Rus Valerica, Pardau Adina, Nicoleta Jecan, Ioana Jucan, Talpos Alexandra

Infirmieri: Pop Ion, Chertes Paula , Sabau Ionela, Calatean Rodica

Fără efortul lor acest lucru nu ar fi fost posibil!”, a mai scris dr. Florin Elec.

Citește mai departe

EVENIMENT

„U” Cluj a transferat un mijlocaș italian. Marco Fossati a crescut la academiile lui Inter Milano și AC Milan

Publicat

De

marco fossati u cluj foto u cluj

Clubul de fotbal Universitatea Cluj anunță că a ajuns la un acord cu mijlocașul italian Marco Fossati.

Fossati, în vârstă de 30 de ani vine la ”U” după ce în ultimele două sezoane a câștigat Cupa Croației alături de Hajduk Split, potrivit clubului Clujean.

„U” Cluj a tranferat un mijlocaș italian. Marco Fossati a crescut la academiile lui Inter Milano și AC Milan

„Noul nostru mijlocaș central a crescut la academiile lui Inter Milano și AC Milan, având în CV echipe precum Bari, Cagliari, Monza, Perugia, Ascoli și Hellas Verona.

Jucătorul italian are 17 meciuri în Serie A, 177 de meciuri în Serie B, dar și 66 de partide în prima ligă din Croația”, au transmis reprezentanții „U” Cluj pe pagina de Facebook.

Marco Fossati a evoluat și la reprezentativele de juniori ale Italiei, având nouă meciuri pentru naționala U20 și cinci pentru naționala U21 a peninsularilor.

Foto: Facebook/ Universitatea Cluj

Citește mai departe

EVENIMENT

ACCIDENT cu două mașini la Ciurila, în Cluj. Bărbat RĂNIT dus de urgență la spital

Publicat

De

accident 2

Un accident de circulație a avur loc în urmă cu puțin timp pe DJ107R, în Filea de sus, comuna Ciurila.

Pompierii din cadrul Gărzii Băișoara intervin la acest accident.

ACCIDENT cu două mașini la Ciurila, în Cluj. Bărbat RĂNIT dus de urgență la spital

În momentul sosirii la fața locului, echipajele operative au găsit două autoturisme avariate.

Un bărbat, în vârstă de aproximativ 70 de ani, a primit primul ajutor calificat și a fost transportat la spital pentru îngrijiri medicale.

Conform primei evaluări aceasta era în stare de conștiență, potrivit reprezentanților ISU Cluj.

Foto: Arhivă

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax