Connect with us

ACTUALITATE

STUDIU. Opt din zece români vor petrece Crăciunul acasă, iar jumătate și-au redus bugetul față de anul trecut

Publicat


Creșterea prețurilor în afectează pe români, care au decis să petreacă Crăciunul acasă. Mai mult, jumătate dintre români spun că au un buget redus față de anul trecut.

Bugetul mediu alocat sărbătorilor de iarnă se ridică anul acesta la 1.090 de lei, în creștere cu 7% față de anul trecut. Însă doar 25,4% dintre respondenți spun că își permit un buget mai mare de Crăciun, față de 46,8% dintre respondenți care au declarat că anul acesta vor avea mai puțini bani pentru cheltuielile de sărbători, în timp ce 22,6% își vor menține bugetul constant.

Opt din zece români vor petrece Crăciunul acasă

Printre principalele motive pentru reducerea cheltuielile de sărbători față de anul trecut se numără creșterea prețurilor la utilități – gaze, electricitate și întreținere, menționat de 40,3%, creșterea prețurilor la alimente – 34,6% și creșterea prețurilor la carburanți pentru 17,7%.

În ceea ce privește sursa fondurilor, 44,5% dintre respondenți se bazează pe salariul din luna curentă, 40,5% – pe economii și doar 8,1% speră că vor primi prime de la angajator.

Circa 7% intenționează să se împrumute, de la prieteni sau de la instituții de credit. Față de anul trecut, a crescut ponderea celor care au economisit din timp pentru sărbători, cu aproximativ 10%, și s-a redus ponderea celor care intenționează să apeleze la împrumuturi.

Principalele cheltuieli generate de sezonul sărbătorilor sunt cele cu mesele festive – menționate de 50,4% dintre respondenți, urmate de cele cu cadourile, menționate de 44,23%.

82,7% dintre români spun că vor petrece sărbătorile acasă, cu familia, și doar 7,3% au planuri să plece de acasă (6,25% în țară și 1,05% în străinătate), în timp ce aproape 10% plănuiesc ieșiri în oraș.

34% dintre români aloca un buget mai mare de 600 de lei pentru masa de Crăciun

În ceea ce privește bugetul alocat mesei de Crăciun, 27,7% dintre români sunt dispuși să cheltuie mai puțin de 300 de lei, 38,3% între 300 și 600 de lei și 34% alocă un buget mai mare de 600 de lei.

Pentru cadouri, majoritatea respondenților (57,3%) alocă sub 500 lei, 28,7% – între 500 și 1.000 de lei, în timp ce doar 3,5% plănuiesc să cheltuie mai mult de 2.000 de lei.

În ceea ce privește bradul de Crăciun, 58,2% vor împodobi un brad ecologic, 21,8% intenționează să cumpere un brad natural, iar 6,43% vor să opteze pentru un brad la ghiveci, în timp ce 13,5% nu intenționează să își facă bradul.

Sondajul a fost realizat de CEC Bank în parteneriat cu comparatorul bancar FinZoom.ro.

Sursa: Mediafax



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

PROGNOZA meteo pentru următoarele patru săptămâni: cum va fi VREMEA până la jumătatea lunii aprilie

Publicat

soare

După o săptămână în care frigul și ninsoarea par să fi pus stăpânire pe România, temperaturile devin mai blânde, chiar mai ridicate decât cele normale pentru sfârșitul lunii martie și începutul lunii aprilie, potrivit prognozei pentru perioada 17 martie – 14 aprilie, transmisă marți de ANM.

17 – 24 martie

Valorile termice vor fi mai coborâte decât cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Regimul pluviometric va fi deficitar în regiunile vestice și nordice, iar în rest va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval.

PROGNOZA meteo pentru următoarele patru săptămâni: cum va fi VREMEA până la jumătatea lunii aprilie

24 – 31 martie

Temperaturile medii vor fi mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă la nivelul întregii țări, dar mai ales în jumătatea nordică a teritoriului. Cantitățile de precipitații se vor situa în jurul celor normale pentru acest interval în toate regiunile.

31 martie – 7 aprilie

Temperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii țări. Regimul pluviometric va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval în toate regiunile.

7 – 14 aprilie

Mediile valorilor termice se vor situa ușor peste cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Cantitățile de precipitații estimate pentru această perioadă vor fi în general apropiate de cele normale, cu posibilitatea unui ușor excedent în zonele montane.

Citește mai departe
Publicitate

CULTURA

Marți, ziua cu ”trei ceasuri rele”. De ce se temeau femeile din satele clujene din vechime de Marțolea, o ființă fabuloasă

Publicat

De

Marți, ,ziua cu trei ceasuri rele

În satul tradițional clujean, zilele săptămânii aveau o semnificație profundă care s-a pierdut, însă, până în timpurile noastre.

Fiecare zi era încărcată cu simboluri și interdicții, care guvernau activitățile zilnice ale comunității, arată specialiștii de la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Cluj.

Marți, ziua cu ”trei ceasuri rele”

Marțea, în mod particular, reprezenta o zi cu un statut aparte, marcată de superstiții și credințe populare cu o conotație negativă. Oamenii satului spuneau că nu-i bine să începi nici un lucru din ziua de marți.

„Nu te pornești la drum, nu pui războiu’ și nu începi să-ți faci casă în asta zi”, arată specialiștii de la CJCPCT Cluj.

Se credea că femeile care spală hainele într-o zi de marți vor rămâne văduve, iar cine semăna, nu avea rod, „că marța îi zi de primejdie, iar grăuntele nu răsare niciodată”. Se mai spunea că cine se naște în această zi, va avea o viață grea. Totodată, cine se îmbolnăvește marțea, nu se mai face sănătos, căci această zi are trei ceasuri rele.

Marțolea, ființa fabuloasă care făcea rău

Totul culmina cu Marți Sara, sau Marțolea, o ființă fabuloasă care făcea rău și aducea primejdie în casele în care femeile fix atunci, arată specialiștii clujeni.

„În tata marț’ sara, muierile nu lucră mai nimic, că să tem rău de Marțolea. Asta-i o muieră de nu știe unde, ie ști cine lucră ce nu-i îngăduit. Vine când iești sângură șî-ț face ie ce ști, de nu mai poț lucra pânî-i lumea”, spuneau femeile din satul clujean Boju.

Astfel, marțea, ca simbol al unei zile nefavorabile, reflectă o viziune despre o lume în care ordinea socială și activitățile cotidiene erau guvernate de forțe nevăzute, iar evenimentele din viața oamenilor erau adesea atribuite unui sistem complex de credințe și superstiții. Dar deși în prezent aceste tradiții nu mai sunt respectate, ele continuă să fie o fereastră prin care putem înțelege mai bine mentalitatea comunităților rurale tradiționale, arată spcailiștii de la CJCPCT Cluj.

Citește mai departe

EDUCATIE

Cum pot elevii de liceu să fie intre la Facultatea de Automatică și Calculatoare a UTCN fără testul de admitere

Publicat

De

UTCN

Elevii din clasele a XI-a și a XII-a pot fi admiși la Facultatea de Automatică și Calculatoare din cadrul UTCN, fără testul de admitere.

Totuși, ei vot trebui să participe la două concursuri de tradiție ale Universității Tehnice din Cluj-Napoca, iar acestea au loc peste câteva zile.

Elevi admiși direct la Facultatea de Automatică și Calculatoare

Astfel, elevii de liceu care participă la competițiile „Concursul de Programare 2025” sau „Concursul individual de proiecte D’AIA 2025” au șansa de a fi admiși la facultatea dorită fără test de admitere. Pentru aceasta, arată reprezentanții universității, elevii trebuie să se claseze pe locurile 1, 2 sau 3, dar și să obțină cel puțin nota 8 la proba de matematică din cadrul examenului de bacalaureat.

Concursul de Programare 2025 este destinat elevilor de liceu din clasele XI-XII și este organizat de Departamentul de Calculatoare al Facultății de Automatică și Calculatoare din cadrul Universității Tehnice din Cluj-Napoca (UTCN). Înscrierea la concurs se poate face până la data de 20 martie 2025, ora 23:59, printr-un e-mail la adresa alin.suciu@cs.utcluj.ro.

Concursul se va desfășura în Laboratoarele UTCN, de pe strada Dorobanților nr. 71-73, etaj 1, Cluj-Napoca, în data de 29 martie 2025, între orele 10:00 – 15:00.

Elevii vor trebui să rezolve problemele propuse de organizatori fără ajutor extern și fără utilizarea inteligenței artificiale. Mai multe informații, AICI.

Concurs pentru pasionații de microcontrolere și programare în C/C++

În ceea ce privește Concursul individual de proiecte D’AIA 2025, acesta este o competiție adresată elevilor de liceu din clasele XI-XII, pasionați de microcontrolere, programare în C/C++ și alte idei creative din domeniul IT.

Potrivit reprezentanților UTCN, acesta va avea loc în data de 22 martie 2025, între orele 09:00-13:00, în clădirea Universității Tehnice din Cluj-Napoca, situată pe str. George Barițiu nr. 6, etaj VI.
Concursul este organizat de către Departamentul de Automatică al Facultății de Automatică și Calculatoare din cadrul Universității Tehnice din Cluj-Napoca. Elevii de liceu se pot înscrie până la data de 20 martie 2025, ora 23:59, AICI.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Sistemul E-sigur, activ din această lună și în Cluj. Peste 20 de șoferi SANCȚIONAȚI până acum

Publicat

e-sigur

Sistemul E-sigur în circulație este un sistem informatic implementat în România, care are scopul de a îmbunătăți siguranța rutieră prin monitorizarea și gestionarea mai eficientă a circulației pe drumurile publice. Acesta este o soluție digitală ce permite autorităților să colecteze date relevante despre comportamentul participanților la trafic, cum ar fi viteza de deplasare, starea drumurilor, condițiile meteo sau evenimentele rutiere.

În esență, sistemul e-Sigur integrează tehnologii moderne, precum camere de supraveghere, senzori și echipamente de monitorizare, pentru a oferi informații în timp real autorităților, ceea ce ajută la identificarea rapidă a potențialelor riscuri sau încălcări ale reglementărilor rutiere.

e-sigur

Beneficiile acestui sistem includ:

– Reducerea accidentelor rutiere prin detectarea și prevenirea unor comportamente riscante, cum ar fi depășirea vitezei legale.
– Îmbunătățirea eficienței în gestionarea traficului prin monitorizarea în timp real.
– Sprijinirea autorităților în aplicarea legii prin oferirea unui set detaliat de date, care pot ajuta la analiza cauzelor accidentelor.

e-sigur

VIDEO FOTO. Sistemul E-sigur, activ din această lună și în Cluj. Peste 20 de șoferi SANCȚIONAȚI până acum

Sistemul e-Sigur face parte dintr-un efort mai larg de digitalizare a infrastructurii și a managementului traficului, având rolul de a sprijini autoritățile în crearea unui mediu mai sigur și mai eficient pe drumurile din România.

De la data de 1 martie 2025, acest sistem este operațional și în jud. Cluj, care a fost dotat cu peste 20 de astfel de aparate, dintr-un total de 700, câte există deocamdată în toată țara.

Aparatul în sine este identic cu un pistol-radar. Deosebirea constă în sesizarea automată a depășirii vitezei setate, de către un participant la trafic și salvarea capturii video pe un card, care ulterior este descărcat de agenți, pe baza imaginilor surprinse aceștia trimițând procesul-verbal direct vinovatului.

Datorită calității imaginilor, declarațiile mincinoase de genul „nu eram eu la volan” pot fi ușor demontate, figura șoferului fiind recognoscibilă.

e-sigur

„Aparatul radar detectează o depășire a vitezei de până la 1.200m distanță”

„Începând cu data de 1 martie 2025, la nivelul jud. Cluj a fost operaționalizat sistemul E-sigur, un sistem modern de supraveghere a traficului rutier în zonele cu risc crescut. Acesta presupune un aparat radar montat pe un trepied, care va filma în mod automat toate depășirile vitezei legale pe sectorul alocat.

Aparatul va fi montat pe trepied în afara carosabilului, la vedere și întotdeauna însoțit de un echipaj al poliției rutiere. La sfârșitul programului de lucru, polițistul care a folosit aparatul va descărca filmările într-un server al Poliției. Acestea vor fi analizate, ulterior trimițându-se o comunicare către proprietarul vehiculului însoțită de sancțiunea aferentă.

Aparatul radar detectează o depășire a vitezei de până la 1.200m distanță. În cazul în care, în urma analizei imaginilor, se constată și alte abateri, cum ar fi depășiri ilegale, se pot lua măsuri și împotriva acestora. De la implementarea sistemului, în jud. Cluj au fost depistate peste 20 de încălcări ale regulilor de circulație”, a declarat subcomisarul Ionuț Petruța, șeful Serviciului Rutier din cadrul IPJ Cluj.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate