Connect with us

ECONOMIE

STUDIU. Medicamente în valoare de peste 7 MILIARDE de lei au fost eliberate pacienților din România, în doar 3 luni

Publicat


Crește consumul de medicamente în România, dar și numărul de zile de tratament prescris pacienților, arată un studiu efectuat pe piața farmaceutică.

În perioada aprilie 2022 – martie 2023, volumul medicamentelor eliberate către pacienţi a fost de 712,6 milioane de cutii, în creștere cu 5,0% față de consumul din perioada aprilie 2021 – martie 2022, arată studiului Pharma & Hospital Report, Cegedim Customer Information, care a analizat evoluția pieței farmaceutice.

Același studiu arată că și numărul zilelor de tratament a crescut cu 3,3%. Astfel, pentru medicamentele pe baza de prescripție din retail și spital, numărul de zile de tratament a crescut cu 4,5%, fără a lua în calcul medicamentele aferente programelor cost-volum-rezultat și cost-volum.

În aceeași perioadă, valoarea medicamentelor eliberate către pacienţi în România a fost de 26,8 miliarde de lei, respectiv 5,44 de miliarde de euro, la preţ de distribuție, cu 20,3% mai mult față de perioada de referință.

Astfel, valoarea medicamentelor Rx eliberate din farmaciile publice a crescut cu 16,1%, totalizând 13,29 miliarde de lei – 2,70 miliarde de euro, arată studiul.

STUDIU. Medicamente în valoare de peste 7 MILIARDE de lei au fost eliberate pacienților din România, în doar 3 luni

În trimestrul 1 din 2023, volumul total al medicamentelor eliberate către pacienți s-a ridicat la 185,4 milioane cutii, cu 3,8% mai mult față de trimestrul 1 din 2022. Evoluția a fost generată atât de creșterea canalului de retail (3,5%), cât și a spitalului (11,7%). Pe segmente, rata de creștere în volum a fost de 6,2% pentru Rx în farmacii și de -0,2% pentru produsele OTC (medicamente și suplimente nutriționale).

„În perioada aprilie 2022-martie 2023, volumul total al consumului de medicamente a fost de 712,6 milioane cutii, în creștere cu 5,0% față de consumul din perioada de referință (aprilie 2021-martie 2022). Volumul medicamentelor pe bază de rețetă (Rx) din farmacii s-a ridicat la 410,1 milioane cutii (+5,3%), iar cel al
produselor OTC din farmacii la 274,0 milioane cutii (+4,5%). Volumul medicamentelor din spital a atins 28,5 milioane cutii, spitalul crescând în volum cu 6,6% față de perioada de referință, fără a egala însă valorile înregistrate în anul 2019”, mai arată studiul.

Mai mult, în trimestrul 1 din 2023, valoarea totală a medicamentelor eliberate către pacienți s-a ridicat la 7,05 miliarde lei, în creștere cu 16,9% față de trimestrul 1 din 2022, în condițiile în care medicamentele din retail au crescut cu 18,2% iar cele consumate în spitale cu 9,6%.

În perioada aprilie 2022-martie 2023, valoarea totală a pieţei a fost de 26,8 miliarde lei în creștere cu 20,3% faţă de perioada de referință. Medicamentele pe bază de rețetă (Rx) din farmacii au atins 15,85 miliarde lei (+21,8%), produsele fără prescripție medicală din farmacii au însumat 6,98 miliarde lei (+17,6%), iar segmentul de spital 3,97 miliarde lei (+19,5%).

„Izolând impactul semnificativ al programelor cost-volum-rezultat (CVR) și cost-volum (CV) din retail, ce totalizează cca. 2,56 miliarde de lei, piața de medicamente Rx fără contract din farmacii a crescut față de perioada de referință cu 16,1%, la valoarea de 13,29 miliarde de lei”, conform acestul studiu.

Ce medicamente s-au prescris cel mai mult

În privința evoluției principalelor grupe terapeutice, în ultimele 12 luni, se evidențiază creșteri în volum peste media pieței de 5,0%, în cazul anti-infecțioaselor sistemice (+16,4%), al antineoplazicelor și imunomodulatoarelor (+14,3%), al medicamentelor destinate sistemului respirator care au crescut cu 12,0% și al medicamentelor destinate sistemului musculo-scheletic (+5,6%).

Medicamentele destinate sistemului cardiovascular (+4,1%), sistemului nervos (+2,7%) precum și cele aferente sistemului digestiv și metabolism (-0,2%) s-au situat sub media pieței.

În valoare, în ultimele 12 luni se evidențiază creșteri peste media pieței de 20,3%, în cazul anti-infecțioaselor sistemice care au crescut cu 37,1%, al medicamentelor destinate sistemului respirator (27,6%) și al antineoplazicelor și imunomodulatoarelor (+27,4%).

Sistemul musculo-scheletic a crescut cu 16,0%, sistemul nervos cu 15,8%, sistemul digestiv și metabolism cu 14,6%, iar sistemul cardiovascular cu 14,0%, toate acestea situându-se însă sub media pieței.

Top 20 corporații

În volume, în trimestrul 1 din 2023 asistăm la o schimbare de ierarhie, compania Sun Pharma (inclusiv Terapia) trecând pe primul loc cu 18,5 milioane de unități, fiind urmată de Zentiva (inclusiv Labormed și Alvogen) cu 16,8 mililoane de unități și de Servier (inclusiv Egis) cu 10,3 milioane de unități.

Pentru intervalul aprilie 2022 -martie 2023, componența principalelor 20 corporaţii nu se modifică în comparație cu ediția anterioară.

Astfel, pe primul loc se situează corporația Zentiva (inclusiv Labormed și Alvogen) cu vânzări de 69,6 milioane de unități, urmată de Sun Pharma (inclusiv Terapia) cu 68,9 milioane de unități și Servier (inclusiv Egis) cu 39,7 milioane de unități.

Topul primilor 10 jucători este completat de Krka (33,5 milioane de unități), Sanofi (32,7 milioane de unități), Viatris (31,5 milioane de unități), Antibiotice (28,7 milioane de unități), Biofarm (22,5 milioane de unități), Menarini (21,5 milioane de unități) și Gedeon Richter (20,6 milioane de unități).



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Ambulatorul Spitalului de Recuperare din Cluj-Napoca, extins și modernizat. Pacienții vor beneficia de terapie hiperbară

Publicat

De

Spitalul de Recuperare Cluj-Napoca

Ambulatorul Spitalului de Recuperare din Cluj-Napoca va fi reabilitat, modernizat, extins și dotat cu aparatură și va avea inclusiv o cameră pentru terapie hiperbară.

Consiliul Județean Cluj a aprobat indicatorii tehnico-economici, iar proiectul va fi depus spre finanțate prin Programul de Sănătate, care beneficiază de fondri europene nerambursabile.

Ambulatorul Spitalului de Recuperare din Cluj-Napoca, extins și modernizat. Pacienții vor beneficia de terapie hiperbară

„Consider că este absolut necesar să investim în această instituție medicală de elită la nivel național, cu atât mai mult cu cât vorbim de despre singurul spital cu profil de recuperare multidisciplinară dinTransilvania și unul din cele doar două din țară.

Investiția va aduce numeroase beneficii atât pentru zecile de mii de pacienți tratați ambulatoriu, cât și pentru personalul ce deservește spitalul nostru”, a declarat Alin Tișe, președintele CJ Cluj

Ce este teraăia hiperbară

Lucrările propuse a fi realizate prin intermediul investiției constau în supraetajarea, extinderea, reamenajarea și modernizarea Corpului C13 M – Laboratoare, schimbarea destinației în Ambulator Integrat și implementarea terapiei hiperbare.

Terapia hiperbara accelerează recuperarea după intoxicația cu monoxid de carbon, dar și vindecarea infecțiilor sau gangrenei. Terapia de oxigenare hiperbară, accelerrează și vindecarea altori leziuni care sunt greu de tratat din cauza diabetului sau proastei circulații sanguine. necorespunzatoare.

Ambulatorul va fi relocat

Proiectul prevede crearea unor noi spații pentru decongestionarea funcțiunilor existente la parterul și etajul 1 din clădirea principală a spitalului, dar și o mai bună distribuire a circulațiilor/fluxurilor de la nivelul instituției sanitare.

„Noile spații vor asigura o funcționare corespunzătoare a Ambulatorului Integrat, într-un spațiu modern, orientat către confortul și siguranța pacienților și calitatea actului medical”, potrivit reprezentanților CJ Cluj.

De asemenea, se propune realizarea unei pasarele care va lega corpul principal al spitalului de corpul C13, unde va fi noua locație a Ambulatorului.

Lucrările vor fi realizate în două etape:

  • în prima fază vor fi amenajate spațiile necesare instalării și funcționării camerei hiperbare, care va fi achiziționată de Consiliul Județean Cluj în cadrul unui
  • proiect cu finanțare europeană, prin Planul Național de Redresare și Reziliență
    în etapa a doua vor fi executate lucrările de extindere și etajare a corpului C13 și amenajările exterioare.

Proiectul are o valoare totală de aproape 36,7 milioane de lei cu TVA inclus, și urmează a fi depus spre finanțare prin Programul Sănătate.

Foto: Arhivă

Citește mai departe

EVENIMENT

Accident pe strada Septimiu Albini. Un motociclist a fost rănit

Publicat

De

Accident motocicletă Cluj-Napoca

Un accident de circulație, în care au fost implicate o mașină și o motocicletă a avut loc în urmă cu puțin timp de strada Septimiul Albini din Cluj-Napoca. Motociclistul a fost rănit.

Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca sunt cei care intervin la accident.

Accident pe strada Septimiu Albini. Un motociclist a fost rănit

Din primele date, în accident au fost implicate o motocicletă și un autoturism.

Potrivit reprezentanților ISU Cluj, motociclistul primește îngrijiri medicale de la echipajul SMURD, fiind vorba despre un bărbat de aproximativ 40 de ani.

La o primă evaluare, acesta prezintă afecțiuni ușoare.

UPDATE

În cele din urmă, motociclistul a refuzat transportul la spital.

Accidentul s-a soldat cu pagube materiale.

Foto: ISU Cluj

Citește mai departe

CULTURA

FOTO. Evenimente de WEEKEND la Cluj-Napoca. O PLIMBARE prin Grădina Botanică, după care o bere rece și un spectacol

Publicat

gradina botanica (3)

Ultimul weekend din martie se anunță unul extrem de călduros la Cluj-Napoca. Recomandarea Cluj24: o plimbare prin Grădina Botanică, apoi o bere rece la o terasă iar seara un concert sau un spectacol.

Vineri, 29 martie, Opera Română vă invită de la ora 18.30 la spectacolul „Lacul Lebedelor” de Ceaikovski.

În ciuda temerilor contemporanilor că predilecția pentru balet a compozitorului rus avea să îi afecteze considerabil reputația de simfonist, tocmai talentul simfonic a constituit principala resursă a compozitorului în promovarea genului, odată cu transformarea muzicii din simplu suport al parcursului coregrafic într-o componentă expresivă de mare importanță în transmiterea mesajului artistic.

FOTO. Evenimente de WEEKEND la Cluj-Napoca. O PLIMBARE prin Grădina Botanică, după care o bere rece și un spectacol

De la 19.00, la Euphoria Music Hall concertează „Rebel Yell”, Trupa a fost fondată în Cluj-Napoca în 2021 și este singura trupă de tribut Billy Idol din România.

De la ora 20.00, la Form Space concertează Paulina. Paulina este cea mai recentă senzație după ce a reînviat cu succes, într-un stil unic, sunetul românesc al anilor 2000.

Cu o bază de fani foarte solidă, Paulina a vândut concerte de lansare a albumului în timp record în București, a susținut la festivaluri precum Electric Castle și Summer Well, iar pe 22 martie își pregătește cel mai mare spectacol la Arenele Romane.

Paulina cântă în Form

Paulina a luat lecții de pian, canto și vioară, dar este tipul de artist ghidat de intuiție. Crescută printre casete, aproape de muzicieni populari și oameni creativi, ea provine dintr-o familie de muzicieni în care a învățat să iubească viața prin artă. Cea mai faimoasă melodie a ei este „Fetița ta de milioane”, care a spart stereotipurile și a devenit virală pe TikTok, Spotify și Youtube.

Noul ei album, „Te iubesc, te urăsc”, va fi lansat pe 22 martie la Arenele Romane din București și va fi urmat de un turneu național de promovare.

ATB, în Form Space

Când vineri se întâlnește cu sâmbătă, ATB dă start petrecerii la Form Space.

De mai bine de 20 de ani, Andre Tanneberger aka ATB a fost în fruntea topurilor internaționale de DJ (DJ MAG 2021: #35), iar melodiile sale au fost cântate de miliarde de ori pe tot globul. Artistul nominalizat la premiile BRIT este considerat un pionier și de acum o legendă a scenei internaționale de muzică electronică.

„Ghotic” în Hardward Pub

Sâmbătă, 30 martie, de la 19.00 la Hardward Pub vă așteaptă „Gothic”. Trupa este în plină campanie de lansare a albumului ”Underground” , un album la care se lucrează de peste 2 ani, înregistrat parțial la Consonance Studio – Timișoara și mixat la Haunting Studios (Grecia) de către Nikos Palivos, un foarte talentat producător elen, care și-a dedicat 7 luni mixajului noului album.

Noul disc al trupei vine încărcat de multe surprize, o evoluție de stil și versuri aproape exclusiv în limba romană, prima tentativă de acest gen a trupei de death metal melodic. Gothic este una dintre cele mai îndrăgite formații de metal din România, cu o carieră de peste 30 de ani, multi-premiată, cu o vastă experiență scenică și de turneu (inclusiv ca reprezentantă a României la Wacken Open Air), având peste 500 de concerte la activ, atât în Europa cât și în afara ei.

De la ora 20.00 la Flying Circus concertează „iarba Fiarelor”. La intersecția dintre experiențe colective, mitofolclor, ritmuri băștinașe și sunetele naturii, am găsit o oază de inspirație, de unde răsare iarba Fiarelor și aduce muzică neaoșă.

Trupa s-a lansat în 2018, la Muzeul de Artă Comparată din Sângeorz-Băi. În paralel cu apariţiile live, a înregistrat primul album de studio – Desculţ, material care a fost lansat în iunie 2020.

La L’Autre cafe de la 20.00, actorul Ovidiu Niculescu vă invită să-i ascultați „Cântecele unui derbedeu”.

De la 20.00, în Form Space vor cânta cei de la E.M.I.L. „Melancoolic” este pe drum și în curând va redefini povestea lor.

„Direcția 5”, live în Euphoria Music Hall

De la 21.00 la Euphoria Music Hall concertează cei de la „Direcția 5”. De neratat pentru amatorii genului.

Duminică, 31 martie, de la 19.00, Teatrul Național vă așteaptă cu piesa „Audiția” de Alexander Galin.

Un comic amar și exploziv…

Suntem în anii ’90, într-un oraș rusesc de provincie, în care cenzura și rutina dezumanizantă a comunismului a fost brusc înlocuită cu golul și debusolarea produse de un capitalism dezrădăcinat, cu efect de tăvălug în viețile oamenilor de rând. Două fete și patru femei, rămase fără serviciu, se întâlnesc în holul înghețat al unui cinematograf unde așteaptă, febrile, să participe la Audiție.

Sursa/ Foto: Zile și Nopți

Citește mai departe

EVENIMENT

S-a deschis Bazinul Olimpic din Grigorescu. Care este programul de funcționare

Publicat

De

Bazinul Olimpic Grigorescu

Bazinul Olimpic din Grigorescu s-a deschis pentru public vineri, 29 martie, anunță RADP Cluj-Napooca.

Clienții care au abonamente achiziționate până la momentul închiderii bazinului, resepctiv 16 decembrie 2023, pot utiliza aceste abonamente până la epuizarea intrărilor neefectuate, dar maxim 2 luni.

S-a deschis Bazinul Olimpic din Grigorescu. Care este programul de funcționare

Potrivit reprezentanților RADP Cluj-Napoca, orarul de funcționare a bazinului rămâne neschimbat:

  • luni – vineri: în intervalul orar 06:00 – 21:45;
  • sâmbătă: în intervalul orar 07:00 – 16:45;
  • duminică: în intervalul orar 07:00 – 15:00.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax